RSS

TAFSIR KURBAN NII KW 9

26 Mar

quran

Semoga Allah membalas usaha anda utk kembangkan ilmu Al Quran.saya harap
usaha anda dapat menangani kesesatan yg ada di negara kita ni. Saya yg
kini berada di Johor nak kongsikan satu cerita berkenaan bahana Ajaran
Sesat yg wujud sekitar Johor sini. Ada beberapa kawan saya mendedahkan yg
dia dah terikut satu ajaran sesat yg kununnya ia satu macam usrah yg
bertujuan mendalami isi Al Quran / tafseer. Saya tak tau nama sebenar
usrah / atau pergerakan itu .. dulu nya saya sendiri pernah di ajak oleh
sorang pengikut setia kumpulan itu – tapi saya menolak.Saya menolak sebab
dia belajar / mengajar tafseer Al Quran dgn cara yg tak betul.

Dia baca terjemahan lepas tumenghuraikan ayat itu ikut kepala otak dia…
sedangkan kalau nak tafsir al Quran mcm tu kita kena ada ilmu yg cukup –
bahasa arab, ilmu hadis dan lain2. Saya ingat dia ada rujuk kpd kitab
tafseer mana2 ke… saya tanya dia : KAU PAKAI KITAB TAFSIR YG MANA SATU
??? Dia gagal memberi jawapan … banyak sangat dia punya
rahsia. maknanya kitab tafser pun tak pakai – maka sah lah dia org ni
tafser Al Quran ikut kepala otak sendiri !!!!!!!

Saya baru tau pengelibatan kawan saya tu baru2 ini lepas dia buat pendedahan,…

kawan saya tu semua jenis yg masa mudanya nakal dan ada di antaranya dulu nya
biasa buat dosa – tapi sekarang lepas dah ada anak bini baru la terpikir
nak cari ilmu islam…. so bila gerakan sesat tu cakap sikit pasal al
Quran – kawan saya tu rasa macam org tu hebat atau ilmunya tinggi
berbanding diri dia,… so dia pun ikut la kumpulan tu – nak dapat ilmu
la kununnya… yg saya nampak kumpulan tu banyak MENYALAH TAFSIR AYAT
AYAT AL QURAN… kumpulan tu buat ajaran – katanya kalau nak bersihkan
diri kita – kita kena korban,,.. lepas tu dia tanya kita : KITA NAK
KORBAN MACAM MANA ?? Lepas tu dia rujuk ayat yg berkaitan korban Nabi
Ibrahim yg mengorbankan anak nya Ismail… So dia cakapla .. BERDASARKAN
AYAT QURAN ITU NABI IBRAHIM KORBAN KAN ANAK DIA .. DAN KEMUDIAN ALLAH
TUKARKAN ANAK DIA JADI QIBAS / KAMBING… JADI KORBAN KITA ADA LAH DALAM
BENTUK KAMBING ATAU NILAI YG SETARA DGN KAMBING TU…\\ So kisahnya –
harga kambung zaman sekarang ni dlm RM 400.. ahli ajaran sesat tu pun
buat KURBAN mereka dgn membayar duit KORBAN (kununnya) sebanyak purata RM
400….. Lepas tu menyalah tafsir konsep hijrah… dia org ada buat
ibadah hijrah – di INDONESIA… yg ni saya tak ingat sebab apa kumpulan
tu buat Hijrah…

kalau tak salah utk pembersihan jiwa jugak la kununnya
!!! Jugak mereka menyalah tafsir Surah Al Kahfi… Untuk pengetahuan anda
anda semua – gerakan ini berleluasa – di Johor sini ada antara ahlinya yg
pensyarah universiti di Johor – maksudnya gerakan ni dah sampai ke
universiti… menurut kawan saya yg dah insaf ni… ada jugak org2
tertentu yg lokasi nya di KL … tapi dia tak tau siapa…. Gerakan tu
amat menjaga kerahsiaan mereka… kawan2 saya cuma kenal pemimpin
tempatan situ aje… tapi dia org tak pernah dapat jumpa pemimpin
tertinggi …. SIAPA AGAKNYA??? hahaha Entah entah AYAH PIN KOT….. Saya
memberi maklumat ini sebab saya tahu laman web ini ada banyak yg ada
kesedaran agama… dan saya harap anda menyebarkan propaganda ini supaya
MASYARAKAT BERHATI2 DGN GERAKAN ITU…\\ Yelah… kalau nak belajar
tafser ikutlah ustaz2 yg memang ada berkebolehan dlm bidang tu. itu saja
mesej dari saya. Ma ‘a Salaama.

Sumber : http://azaytun.wordpress.com/2007/04/17/tafsir-kurban-nii-kw-9/

 

14 responses to “TAFSIR KURBAN NII KW 9

  1. AGK

    26/03/2009 at 4:15 am

    Jgn kata Johor, kt KL, Selangor bertempek-tempek kahfi ni… Ada je kt mana2… Selalu je ada perjumpaan x rasmi kt kedai2 makan… Org je yg x perasan…

     
  2. zam

    26/03/2009 at 10:00 am

    agaknya kenapa tidak dibenteras gerakan ne?..sekarang ne nampaknya dah tiada berita tentang mereka..tp hati saya kuat menyatakan mereka sengaja low profile..mayb cara bertindak dah lain..mcm AGK ckp, digerai2..tak ada lagi perjumpaan formal..

    Diorg ada bnyak markas, esp kat selangor ne..Kajang, Ampang, Cheras..

    Dgrnya ade jugak org dalam JAIS yang join sebab tu sampai skang tak diisytihar sesat..yeke?..

     
    • suarajagat

      27/03/2009 at 2:11 am

      en.zam, sy menyokong pandangan jika dikatakan mereka mula low profile.. biasa la..nak ber-kahfi kan?
      tiadanya berita yg keluar di media, tidak bermakna ajaran ini telah mati. Malahan semakin bertambah ramai pengikut.

      Ttg adanya org dlm jabatan agama yg terlibat, itu tidak dapat dipastikan. Bagaimanapun, melihat kepada gerakan ini yang berasal dari Indonesia, suarajagat berpendirian adalah baik jika JAKIM bekerjasama dgn pihak MUI bagi menangani isu ini.

      Kita juga perlu melihat kepada modus operandi mereka yg bergerak secara senyap menyukarkan pihak berkuasa utk mendapatkan maklumat dan bahan bukti. Fatwa tidak boleh dibuat hanya berdasarkan laporan org ramai. Tetapi haruslah berdasarkan kajian dan bukti yang kukuh.

       
  3. zam

    27/03/2009 at 4:48 am

    yup..btol tu..dan lagi satu..siapa ada tips2 bagaimana untuk handle kaslanis yang sbnrnya masih lagi hatinya terikat pada ajaran ini..dan mungkin terpaksa kaslan..bukan dengan kerelaan hati?..

    Dan bagaimana pula nak selamatkan mereka2 yang hatinya mcm dah tersangkut keras dengan ajaran ini..sebab ini adalah tanggungjawab sesama umat..if kita tau, takan kita nak biarkan mereka ini terus tersesat..dan mereka adalah amat golongan yang amat suka berdebat..dan kadangkala boleh buat org yg cetek ilmunya terdiam..
    so bgmana untuk tangani mereka ini yea?..kalau ada tips, letak la dlm blog ne yea encik suarajagat..

     
    • suarajagat

      27/03/2009 at 8:48 am

      cadangan anda mmg ada dlm perancangan..
      cuma tunggu masa yg sesuai.
      kita pastikan bumi kahfi bergegar!

       
  4. anaz

    28/03/2009 at 5:45 am

    sya rasa jika nak belajar ugama..pergilah ketempat yg sememangnya tempat penyibaran dan pelajaran..seperti dimasjid2..kerana setiap masjid atau surau2 telah menyediakan aginda2 utk kita pelajari seperti fardu ,ain…tafsir..tauhid..yang diajar oleh ustaz2 bertauliah atau penceramah2 jemputan yang berdaftar..

     
  5. Nazreen

    30/03/2009 at 7:47 am

    salam alaikum,

    saya pun risau gak.. xtau menahu ade kat johor.. saya johorian.. saya nak tau gak kat mane..? risau.. sy ikuti gak perkembangan ajaran ni..memang betul pun diorg byk tafsir sendiri utk kepentingan “bisnes” diorg..

    kawan saya ni siap dah bayar lebih rm2000++ lagik.. tp syukur die sedar ape die tgh ikut tu..

    saya mmg akui klu la org tu sblum ni x blaja quran or agama dgn formal n manhaj2 akidah n fiqh mmg akan kagum ngan “diorg” ni sbb guna n hafal beberapa ayat quran.. saya difahamkan ramai dikalangan pelajar univ n background pendidikan tinggi sprti medic, engineering, econ tp kurang pemahaman ttg islam tp semangat islam tu mmg tinggi..

    insyallah saya try cari lagi pasal diorg ni. n jazakumullah bg notes n perkenal blog anta ke saya..

    wassalam

     
    • suarajagat

      31/03/2009 at 10:41 am

      nazreen…semoga anda dan sahabat sentiasa dlm redha-NYA. Perjuangan kita ialah menegakkan kebenaran. Yang malangnya terlalu ramai golongan terpelajar yg mengikuti ajaran sesat ini.. dan sy dgr, ada juga di kalangan ibu bapa yg turut terjebak, di hijrahkan oleh anak2 mereka!

       
  6. zam

    30/03/2009 at 10:47 am

    suarajagat->semoga mereka2 ini kembali ke jalan yang benar…amin

     
  7. nana

    22/05/2009 at 11:26 am

    erm…kebanyakan komen2 kat sini semuanya orang yang tak pernah alami bende tu sendiri..semuanya dengar dari orang tu, orang ni…. agak2 nye…berani tak kalau kite try JOIN?..pastu..tgok..ape sebenarnye yang berlaku…. kekekekekkeke

     
    • suarajagat

      22/05/2009 at 6:28 pm

      betul..mmg ramai juga yang tidak pernah join NII membaca blog saya. bagi yang dah join atau masih ahli NII KW18, saya alu2kan kalian untuk berhujah di blog ini.

       
  8. AGK

    22/05/2009 at 6:38 pm

    Saya pernah join. Saya rasa ramai jgk yg follow blog ni pernah join. X nk declare je.

     
  9. khir toyol

    24/08/2009 at 3:02 am

    SJ.. agak2 kalau kite mendaftar sebuah persatuan anti-GPK, cantek tak? nak harapkan JAIS/JAWI, memang dah ke lantai dah janggut aku… aktiviti kite; membantu rukun tetangga menggegarkan kelas2 tafsir sesat di blok flat masing2 serta memberi bantuan kepada jabatan agama sekiranya dikehendaki..ok?

     
    • SUARAJAGAT

      24/08/2009 at 7:44 am

      menarik tu saudara khir..terima kasih atas komen2 anda..cuma sy amat berharap kita dapat bersuara dgn bahasa yang lebih tersusun

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: