RSS

Kontrak Keluar Islam

02 Sep

Suarajagat agak sibuk dengan urusan seharian dan tidak berkesempatan untuk meng-‘update’ blog ini sejak beberapa hari yang lalu.

Pada hari Ahad (30/8/09) sekitar jam 7:30 pagi, saya dihubungi oleh seorang warga KAWAN yang memaklumkan tentang satu artikel menarik di akhbar Metro Ahad. Lantas, SJ bergegas ke sebuah kedai runcit berhampiran untuk mendapatkan ‘hot news’ tersebut.

Wahh!!!!! Nampaknya bukan SJ, KAWAN dan Bloggers sahaja yang bertindak.. sudah mula ada individu lain yang kian berani membedah kesesatan NII KW9 / GPK selepas penangkapan dibuat awal Ogos lalu.

Berikut saya paparkan artikel berkenaan bertajuk KONTRAK KELUAR ISLAM :

gpk1

gpk2

gpk3

Advertisements
 

275 responses to “Kontrak Keluar Islam

 1. sejagat.nusantara

  02/09/2009 at 1:47 pm

  Ler.. ini kontrak keluar dr NI .. bukan keluar dari Islam.. Metro nih pon satu, penambah perisa tuh byk sgt. Region brapa agaknye nih…

   
  • SUARAJAGAT

   02/09/2009 at 1:54 pm

   🙂 saya sedang cuba mencari..dari region mana saudara mahmood ini..
   apa pun, pendedahan yang dibuat oleh beliau adalah satu tindakan berani.

    
   • ayah pin

    05/09/2009 at 10:34 am

    rigon tu dh teputus dyg haq buat pe nk cari lagi…

     
  • anti SJ

   04/09/2009 at 12:00 am

   kat region saya takde pun benda2 macam ni..region mana ni??buat hal betullah…

    
   • Muhammad Qayyum

    04/09/2009 at 10:50 am

    Assalamualaikum.

    Maknanya di sini, setiap region ada cara yang tersendiri? Kalau macam tu, di mana konsep wahidatul fikr dan wahidatul amal dalam perjuangan ‘Islam’ GPK ya? Nampak seolah – olah masing – masing buat ikut hal sendiri. Seolah – olah tiada kawalan pusat pula. Kalau begitu, macam mana GPK mahu membanteras kalau – kalau ada pimpinan region yang menyeleweng seperti kes yang diberitakan? Bahkan, macam mana orang – orang yang sanggup mempermainkan ‘kontrak tidak mempercayai Quran dan hadith’ seperti ini boleh menjadi pimpinan bahagian? Hairan bukan?

     
   • RINDU

    04/09/2009 at 11:05 am

    Kamu nie cakap cam kamu jer yang btl….cam bagus jer nampak….

     
   • Muhammad Qayyum

    04/09/2009 at 11:30 am

    Subhanallah…

    Apa pula yang saya katakan sehingga anda kata saya sahaja yang betul?

    Saya cuma mempersoalkan apa yang saudara saya, anti SJ katakan. Sebab kenyataan tersebut boleh menimbulkan kekeliruan. Dan saya juga tidak mahu menjadi seburuk – buruk makhluk di sisi Allah seperti firmanNya:

    Sesungguhnya makhluk yang bergerak yang benyawa yang paling buruk makhluk pada pandangan (hukum dan ketetapan) Allah ialah orang-orang yang pekak lagi bisu iaitu golongan yang tidak mahu berfikir(dengan akal fikirannya)
    (Al-Anfal:22)

    Jadi atas dasar apa pula saya disindirkan ‘macam bagus’?

    Kalau ada kenyataan saya yang salah, sila nyatakan dan buktikan. Tidak perlu berkata – kata kasar ataupun marah.

     
   • RINDU

    04/09/2009 at 11:54 am

    aik..melenting nmpk…ada ker RINDU berkata kasar??… 18.104…

     
   • Muhammad Qayyum

    04/09/2009 at 12:37 pm

    Wallahi, saya tidak melenting kepada RINDU. Saya tidak akan marah sekadar mencaci saya. Sila buktikan jika ada kata – kata saya yang menunjukkan saya melenting. Tetapi saya akui saya bertegas. Itu saya tidak nafikan.

    Mengenai persoalan

    “ada ker RINDU berkata kasar??…”

    Saya quotekan kembali;

    “Kamu nie cakap cam kamu jer yang btl….cam bagus jer nampak….”

    Adakah anda berkata dengan nada berkasih sayang dan bermaksud baik dengan kata – kata tersebut ataupun anda menyindir dan cuba membuat provokasi? Saya pulangkan semula kepada anda soalan anda itu.

    Kemudian, apa tujuan anda meletakkan ayat 104, surah al-kahfi? Bagi saya tiada kena mengena melainkan kalau anda mahu mengatakan saya ini orang yang bersangka – sangka. Seperti ini;

    “… sedang mereka menyangka bahawa mereka sentiasa betul dan baik pada apa sahaja yang mereka lakukan”

    Begitukah? Kalau benar itu sandaran anda, saya mahu timbulkan persoalan, adakah anda benar – benar faham ayat tersebut? Wajarkah sampai mahu dijatuhkan kepada saya? Di sini saya jelaskan surah al-kahfi daripada ayat 103 hingga 105;

    “Katakanlah (Wahai Muhammad): “Mahukah Kami khabarkan kepada kamu akan orang-orang yang paling rugi amal-amal perbuatannya? (Iaitu) orang-orang yang telah sia-sia amal usahanya dalam kehidupan dunia ini, sedang mereka menyangka bahawa mereka sentiasa betul dan baik pada apa sahaja yang mereka lakukan”. Merekalah orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat Tuhan mereka dan akan pertemuan dengannya. Oleh itu gugurlah amal-amal mereka,dan Kami tidak akan memberi sebarang timbangan untuk menilai amal mereka, pada hari kiamat kelak.”

    Penjelasan, ayat di atas memberi ancaman kepada mereka yang kufur kepada ayat – ayat Allah SWT (dalam erti kata lain tidak mahu mengakui kebenaran al-Quran) bahawa amalan mereka sedikit pun tidak diterima. Sedangkan, mereka menyangka mereka sentiasa betul dan membuat yang terbaik pada apa yang mereka lakukan. Jadi soalnya, apa kena mengena ayat 104 surah al-kahfi dengan respon saya? Sila jawab dengan jujur. Kalau anda tidak tahu, cakap sahaja tidak tahu, jangan dipanjangkan dengan hujah yang tidak ilmiah seperti ini.

     
   • RINDU

    04/09/2009 at 1:00 pm

    merujuk kpd Ayat

    Kamu nie cakap cam kamu jer yang btl….cam bagus jer nampak….

    x kira la ana tujukan pada sesiapan pun, saudara Qayyum atau org lain ker seolah2 antum sorang jer yany tahu hukum alam nie…klu pd alim ulamak jer sumer btl..tp pd orgkbykn x der y btl…bgtu maksud ana….

    Dan merujuk ayat 104 suruh al-kahfi….ana suruh antum renungkan….Banyak pelajaran kt c2….ana x jatuhkan pada saudara…..ana hanya bagi ayat n surahnya…ana x ada pun petik nama Qayyum?!???ana x jatuhkan hukum pada Qayyum pun.

     
   • Profesional

    04/09/2009 at 9:53 pm

    Islam itu menyeluruh seluruh buana, angkasa, dan cekerawala, kesemuanya milik Allah S.W.T.

    Kekufuran yang mengwujudkan perpecahan dengan memecahkan kalian kepada kelompok-kelompok kecil yang banyak area, region, wilaya dan lain-lain(Konsep Khandak-Parit).

    Carilah, kebanaran itu hanya satu, hanya Islam di sisi Allah S.W.T.

     
   • Muhammad Qayyum

    04/09/2009 at 11:31 pm

    Assalamualaikum.

    Satu, anda reply komen saya. Jadi logik saya katakan anda tujukan ‘kamu’ pada saya. Kalau mahu komen secara umum, kenapa tidak buat komen baru?

    Dua, tidak logik kalau saya mahu katakan anda reply komen anti SJ dengan kata – kata nistaan tersebut, kerana berdasarkan semua komen anda, ternyata fikrah anda sehaluan dengan anti SJ.

    Tiga, kalaupun anda tujukan perkataan ‘kamu’ kepada umum, apa pula yang anda mahu persoalkan? Sekadar kontroversi murahan? Begitu? Mahu menyelit tanpa ada apa – apa keterangan yang jelas? Kalau anda memang bermentaliti yang begitu, saya simpati terhadap anda.

    Empat, kalau mahu kami semua renungkan ayat 104 surah al kahfi, sila tuliskan dengan jelas. Bukan tinggalkan nota kaki seperti itu. Anda ingat ayat Quran itu apa sehiingga sanggup anda tinggalkan macam tu? Tulis apa yang anda mahu kami dapat daripada ayat itu, secara ringkas sudah memadai. Supaya tidak menimbulkan kekeliruan. Saya sudah terangkan sebelum ini, dalam proses ilmu, sila permudahkan pemahaman, kerana itu adalah sunnah. Bukankah Rasulullah SAW bersabda;

    “Permudahkan, jangan kamu susahkan; dan berilah khabar gembira dan jangan ditakut-takutkan (sehingga membuatkan orang lari)”
    (Riwayat Bukhari dan Muslim)

    Hal ini kerana Islam sangat mementingkan penyampaian yang jelas dan efektif supaya tidak menimbulkan kekeliruan. Sebab itu dalam ilmu komunikasi, apabila berlaku salah faham dan kekeliruan, orang yang pertama yang akan disemak adalah penyampai mesej, adakah dia menyampai mesej dengan jelas? Selepas itu barulah disemak medium penyampaian dan penerima mesej.

    Lima, sekiranya saya salah, saya minta maaf dengan tulus ikhlas. Sesumgguhnya saya sekadar menyampaikan kebenaran daripada sedikit ilmu yang saya dapat. Saya berharap perbalahan ini dapat ditamatkan di sini, bukan apa, kerana perbahasannya tidak ilmiah dan tidak mendatangkan faedah. Kalau anda berhasrat mahu saya mengaku kalah, baiklah, saya mengaku kalah. Saya tidak berhasrat mahu menang, yang penting saya sampaikan kebenaran dan timbulkan persoalan yang wajar, terpulang kepada para pembaca menilai.

     
   • ayah pin

    05/09/2009 at 10:41 am

    kesian kamu ni…laksanakan cara yg benar,amanahlah dgn setiap yat2 allah, sampaikanlah dgn jelas dn bijaksana…sy memahami apa yh kalian laksanakan itu.. tp ikhlas sy katakan kamu dr susur jalur yg terputus.sbb itu perlaksananya mcm2 hal berlaku.. pahami btl2 pola sunnah…muhamad qayum tk phm dgn korang punya perlaksanaan sbb itu dia komen mcm2.. pahamkan lah kpd dia dgn jelas,ahli kiab meman mahu bukti memang dh Allah jelaskan dlm Kitabnya bhwa ahli kitab memanng begitu,org beriman dia tau laksanakan je perintah Allah,, fitnah2 tu biasa… akan terbukti jgk suatu har yg akan di tentukan Allah..

     
   • anti NII

    06/09/2009 at 1:25 am

    suara jagat,
    lepas ni bolehlah bongkarkan isu pola sunnah seperti yang ayah pin minta. buktikan kesesatan yg dilakukan oleh GPK mengenai sunnah dan pola 6 masa. nak tunggu orang GPK terangkan, xbolehlah. merekakan terikat dengan 60:1, lagipun mereka kan berdakwah secara kahfi. mana boleh terangkan kpd orang luar. Kena bawak ke kelas ‘tafsir al-quran’ dulu.

    kepada ayah pin,

    ahli kitab ke yang selalu minta bukti? kalau macam tu, org GPK la ahli kitab ya. selalu suruh umat GPK bukti kan sesuatu dengan membayar infaq. contohnya semasa Tilawah 3, abi2 akan suruh umat yang disilahkan itu membuktikan kata2 mereka dengan menyuruh umat baru itu menyerahkan sebahagian harta mereka untuk hijrah kefahaman. sikit2 suruh bukti dengan serahkan duit. kalau baca kat metro ahad pun, Borang infaq mereka pun berbunyi mcm ni….
    BUKTI Cinta saya pada madinah…
    patutlah orang GPK sesuka hati memainkan ayat2 allah, merekalah “ahli2 kitab”. semuanya main redah je. hebat mereka mentafsir mngalahkan ulama’.xambil kisah pun pasal asbabun nuzul. asalkan sesuai dengan ajaran mereka, main tangkap muat je. dah tu ambil ayat2 berkaitan infaq je, jihad HARTA. semuanya pasal DUIT. ilmu yang abi2 ada pun berdasarkan skema jawapan. abi2 xyah kaji detail pun. asalkan bole hafal skema tu, dh bole naik pangkat. kepada sesiapa yang nk jadi “rasul” kepada ahli GPK, sila hafal skema jawapan. yang lebih memualkan berkaitan ajaran ni, bila abi yang mendapat pangkat “malaikat” dengan bangganya menjamin umatnya masuk syurga. siap kata confirm syurga nih.. adeh… simpati betul pada org2 ajran ni.. jahilnya lah sampai boleh percaya dengan “rasul perasan sendiri tu”..

     
   • SUARAJAGAT

    06/09/2009 at 7:39 am

    buat anti NII..
    nampaknya amat perlu untuk saya tunjukkan perbandingan antara ajaran GPK dengan ajaran Islam yang sebenar kerana SJ dapati masih ramai yg hanya melihat NII KW9 ini dr sudut penyelewengan wang. Walhal fokus utama adalah kepada penyelewengan akidah dan mempermainkan kalamullah kononnya atas nama Islam.

     
   • anti NII

    07/09/2009 at 3:33 pm

    haah SJ. kita wajib bongkarkan penyelewengan akidah yang mereka lakukan. SJ kena bukak kelas tilawah ni.Bongkarkan isu basmalah, sunnah dan al-fatihah. bentangkan dimana penyelewengan akidah yang mereka lakukan. xyah orang lain susah2 nak g kelas tilawah secara kahfi. 🙂

     
  • Mistaken Identity

   04/09/2009 at 10:43 pm

   sejagat.nusantara,

   kalau dah sebut “saya tidak sanggup lagi untuk berpegang kepada Al Quran dan As Sunnah seperti mana yang di syariatkan ke atas saya” maksudnya nk kuar Islam la tu.. sehari selepas berita ni keluar harian metro, bekas mufti johor ada buat kenyataan.. siapa sign dengan rela tanpa sebarang paksaan, mmg jatuh hukum murtad.. so fikir2kanlah, senangnya manusia menjatuhkan hukum terhadap sesama manusia.. dah terang dan jelas penyelewengan aqidah yang berlaku.. masa baca komen bekas mufti johor tu saya terfikir, mungkin beliau masih tidak mengetahui yang di johor juga terdapat “kubu kuat” gpk…

   so org johor, especially kaslanis… Bila nak bertindak…? jgn tggu jd barah Aqidah, nnt menyesal.. 😉

    
 2. KAYU API

  02/09/2009 at 9:29 pm

  Hai SUARAJAGAT…SIBUK mengUPDATE report to editor ke? OR sibuk MENCAPUB (mencari publisiti) kt blog takluksijagat dan ondastreet? HAHA.”I know what u did last weekend”,agak2 suarajagat bole tak jadi tajuk drama?

   
  • al-kahfi

   02/09/2009 at 10:10 pm

   boleh jugak buat tajuk:

   Akar Buah Batang = Abu Toto The Legend

   takpun

   The Last Hudan

   takpun

   Meet Joe Black – Brad Pitt ganti dengan Malaikat NII

    
  • SUARAJAGAT

   03/09/2009 at 2:29 pm

   whatever je la kayu api..
   yang penting, pendedahan terbaru ini pastinya hasil dari Kempen Laporkan Kesesatan NII KW9

    
 3. KAYU API

  02/09/2009 at 9:35 pm

  lagi satu,KAYU API rasa la..Kalo nk korek berita si mahmood tu lg,maybe SUARAJAGAT patut temubual NAZARALI SAERIL.Bukan ke dia yg dpt scope cerita si mahmood tu? HAHAHA..!

   
  • Profesional

   04/09/2009 at 9:48 pm

   Wahai si gadis Kayu Api,

   Tak perlu temubual pemberita tu (NS), memang kerja mereka mendedahkan kebenaran. Marilah kembali kepada jalan yang lurus. Moga taufik dan hidayah Allah S.W.T. akan menyinari hati mu.

    
  • Mistaken Identity

   04/09/2009 at 11:01 pm

   Waaa kayu api talking about editor la, temubual la, NAZARALI SAERIL la.. sooooo confident!! Even she started making drama entitled “I know what u did last weekend” hehehe she suppose to act in the film with the title “kayu api the real slave of NII”

   amacam bro al-kahfi, tajuk ni ok x??

    
 4. nisa

  03/09/2009 at 2:54 pm

  banyaknya fitnah…

   
 5. kahfi

  03/09/2009 at 4:29 pm

  Hi Nisa,

  Cerita la apa yg betul, apa yg tak betul.

  Lain slot lain caranya.

   
 6. kahfi

  03/09/2009 at 4:29 pm

  Dah pergi ke Madinah Al Zaytun/Universitas Al Zaytun belum? MOU II dah?

   
 7. Toleransi

  04/09/2009 at 9:46 am

  Salam buat SJ, Al-Kahfi, rasanya Al-Zaytun sudah berdiri selama 10 tahun di Indonesia. Sila kalian membuat sedikit kajian dan lihat bahawa Indonesia sudah mengiktiraf kewujudannya terutama sumbangannya dalam pendidikan dan pertanian baik dari zaman BJ Habibie sehinggalah SBY dan ia terus berdiri. Semakin hari semakin ramai yg berkunjung dari pelbagai universitas, badan kerajaan dari seluruh Indonesia. Persoalannya bagaimana jika al-Zaytun terus berdiri sehingga menang dan apakah tanggapan kalian saat itu? semoga Allah merahmati kita.

   
  • Muhammad Qayyum

   04/09/2009 at 12:06 pm

   Assalamualaikum.

   Maaf saudara toleransi, saya nak bertanya, sejak bila ’10 tahun’ telah berdiri menjadi satu cut of point untuk mengatakan MAZ sebagai sebuah intitusi yang tidak menyeleweng daripada ajaran Islam. Sedangkan, institusi pemerintahan zalim firaun berdiri beribu – ribu tahun lamanya, tetap tetap engkar kepada Allah SWT. Saya tidak nampak di mana kekuatan hujah tersebut.

   Kemudiannya mengenai sumbangan kerajaan Indonesia dan sebagainya, saya akui saya tidak tahu, bukan dalam lingkungan maklmat saya, kalau dakwaan anda benar, kemukakanlah bukti. Sudah banyak kali saya minta GPK keluarkan bukti setiap dakwaan dan saya sertakan dalil surah al baqarah:111. Tetapi setakat ini, tiada orang daripada pihak GPK yang dapat datangkan bukti.

   Bagaimanapun, di sini saya datangkan bukti, Kerajaan Malaysia tidak mengiktiraf MAZ. Sila rujuk:


   Tak iktiraf Maahad Al-Zaytun

   Soalnya bukan kepada berapa lama berdiri. Tetapi yang asasnya, apakah yang diajar? Saya dari dulu minta pihak GPK terbuka terangkan ajaran anda. Saya hairan kenapa mahu dirahsiakan? Atas sebab keselamatan? Kenapa bimbang tidak selamat pula? Ar-Rasul SAW dahulu berdakwah secara sembunyi pada awal 3 tahun di Makkah kerana pegangan kaum musrikin Makkah yang mengamalkan segala bentuk syirik dan khurafat jauh berbeza dengan akidah Islam yang menyeru kepada Allah yang satu. Sekarang ini, kami berpegang kepada akidah Islamiah tersebut, adakah anda membawa ajaran yang berbeza sehingga tidak mahu membawa kepada umum?

    
   • RINDU

    04/09/2009 at 12:32 pm

    pegi la kaji sendiri…tgk apa y ada didalamnya….nyatakan apa yang anda nmpak dengan mata kepala anda sendiri(ainul yaqin). bru kmi akan tertarik dengan hujah anda…Anda rasai sendiri skop pembelajaran mereka…menjiwaikah anda…seperti mereka disana….juzuk ammar mreka hafal..itu pun dh menunjukkan mereka tlh mendidik dgn baik.

     
   • Muhammad Qayyum

    04/09/2009 at 12:59 pm

    Allahuakbar…

    Pertama, itukah jawapan RINDU? Saya pula yang kena buktikan? Adakah anda faham sunnah perbahasan? Apabila Rasulullah SAW mahu menghujahkan sesuatu, maka baginda yang akan datangkan bukti. Baginda mengatakan baginda seorang Rasul, maka baginda datangkan bukti keRasulan baginda. Bukan baginda mengatakan kepada musyrikin Mekkah, “kamu carilah sendiri bukti kerasulan aku”. Adakah macam itu?

    Soal “ainul yaqin”? Ya, benar, bawakan buktinya dihadapan kami mengenai ajaran GPK dan MAZ, barulah kami dapat “ainul yaqin”.

    Kedua, hafal juzuk amma? Baiklah, nun di luar negara, berapa ramai orientalis yang bukan sahaja hafal juz amma, bahkan keseluruhan al-Quran, bahkan mengkaji maksud untuk diselewengkan ayat – ayat tersebut. Hasil didikan
    Snouck Hurgronje
    .

    Justeru, atas dasar apa itu boleh dijadikan hujah yang kukuh? Saya menunggu jawapan yang jelas dan jujur daripada kalian jika kalian orang yang benar.

     
   • Muhammad Qayyum

    04/09/2009 at 1:10 pm

    Kemudian, satu teguran saya. Sila dalami ilmu ulumul Quran. Daripada surah an-Naba’ sehingga surah an-Nas dalam susunan alQuran dipanggil juz amma. Saya tidak pernah dengan juzuk ammar atau juzuk amar. Lain kali biarlah berilmu dalam berhujah. Amal tanpa ilmu sesat, cakap tanpa ilmu, menyesatkan.

     
   • abu kentut

    04/09/2009 at 3:03 pm

    stakat juzuk amma kat malaysia pun dah boleh belajar kat kampung2 nun.

    ni apa cite MAZ panggil Dewi Sandra buat konsert?

    Promo MAZ kat youtube pun gune perempuan.. bukan aurat ke tu

     
   • ayah pin

    05/09/2009 at 10:49 am

    kerajaan malaysia nk iktirafkan sesiapa pun tk layak.. kn sistem yg di amalkanya tk mengikut apa yg allah mahukan dlm Al Quran…sbb itu hasilnya buah yg rosak bnyk…perpecahan di kalangan melayu pun sudah jd bukti..Nabi Muhammad dulu pun kerajaan ketika itu tk iktirafnya.. digelar sesa lg ada…knp sy kaitkan dgn dahulu? baca surah al maidaah ayat 50 .hukum jahiliah mana kamu kehandaki selain hukum Allah?hukum yg mana lg baik dr Allah?Allah tnya kt siapa kt dlm ayt tu? Raslullah dan org terdahulu beriman dh melalui ayt itu. kini siapa pulak nk ambl pelajaranya?bukan kah Ayat2 Allah itu relevan sepanjang zaman?

     
   • al-kahfi

    05/09/2009 at 12:14 pm

    aku tengok dalam NII pun ada corruption.. hukum Islam apa lacus? komputer Daulah bawak lari.. hahah .. bodoh dan bebal.

     
   • al-kahfi

    05/09/2009 at 12:22 pm

    dalam NI/GPK pun ade perpecahan.. satu slot bersaing dengan slot lain.

    Orang ada degree boleh naik level.. abi yg takde degree nanti apa jadi… kesian

     
   • The Green Cendol

    06/09/2009 at 11:56 am

    “ayah pin Says:

    kerajaan malaysia nk iktirafkan sesiapa pun tk layak.. kn sistem yg di amalkanya tk mengikut apa yg allah mahukan dlm Al Quran”

    System yg ayah pin maksudkn ini adalah demokrasi, kn?

    Sila betulkn sy jika silap, saya dimaklumkn yang anak Abu Toto sendiri menjadi calon pilihanraya di Indonesia baru2 ini. Bukankh ini sistem demokrasi?

     
   • SUARAJAGAT

    06/09/2009 at 2:16 pm

    green cendol,
    AS Panji Gumilang Abu Toto pun bertanding dalam pilihanraya indonesia.

    Ayah Pin kata Kerajaan Malaysia nak iktiraf sesiapa pun tak layak..
    Tp yg SJ hairan Abu Toto boleh pula iktiraf paderi kristian sebagai beriman..

     
  • abu kentut

   04/09/2009 at 6:17 pm

   setan pun turut wujud sehingga hari kiamat, apakah Allah meredhainya?

    
  • SUARAJAGAT

   05/09/2009 at 7:50 am

   saudara toleransi,saya akui bahawa Al-Zaytun telah berdiri selama 10 tahun di Indonesia. Namun, ini tidak menunjukkan bahawa kerajaan Indonesia mengiktirafnya. Malah Tim Rekomendasi Majlis Ulama Indonesia sendiri telah membuat kajian dan dengan jelas menyatakan ajaran di Al-Zaytun bertentangan dengan ajaran Islam yang sebenar. Sila rujuk : http://swaramuslim.com/ebook/html/014/MUI-Rekomendasi.htm

   Ramainya org yang berkunjung ke sana juga tidak membuktikan bahawa ajaran yang dibawa adalah betul. Vatican City pun sentiasa ramai pengunjung.

   Toleransi, andai sekalipun Al-Zaytun futuh.. SJ tidak akan berganjak dari pendirian ini – bahawa sesungguhnya, NII KW9/ maahad Al-Zaytun menyeleweng dari ajaran agama Islam.
   Sebagaimana, Muktazilah pernah suatu ketika menguasai pemerintahan di Iraq, namun tetap jua ditentang oleh para ulama dan pengikut Ahli Sunnah Wal Jamaah.

   Buat saudari Rindu..
   anda kata :
   “pegi la kaji sendiri…tgk apa y ada didalamnya….nyatakan apa yang anda nmpak dengan mata kepala anda sendiri(ainul yaqin). bru kmi akan tertarik dengan hujah anda…Anda rasai sendiri skop pembelajaran mereka…menjiwaikah anda…seperti mereka disana….juzuk ammar mereka hafal..itu pun dh menunjukkan mereka tlh mendidik dgn baik.”

   jawab SJ,

   1. Tak perlulah anda gunakan nickname Harta pula sekadar untuk men’support’ hujah sendiri. pathetic!

   2. Setakat menghafaz juz amma pun dah kira power ker?
   mungkin sebab saudari tak hafaz juzuk tersebut.
   Sebagaimana kata saudara Qayyum, golongan orientalis sangat ramai yg menghafaz al-Quran dan SJ tegaskan hujah GPK/NII KW9 sama dengan apa yang dicanang oleh para orientalis dan Islam Liberal.

   3. Saudari, apa juga tindakan,tulisan dan kata-kata SJ tentang GPK/NII KW9/Maahad al-Zaytun adalah berdasarkan pengalaman dan kajian yang dilalui serta dilakukan secara terperinci selama hampir 5 tahun.
   Dan ketahuilah, kajian ini tidak sekali-kali menggunakan sumber sekunder.

    
   • Muhammad Qayyum

    05/09/2009 at 8:07 am

    Oh, jadi emel HARTA dengan RINDU sama ya?

     
   • SUARAJAGAT

    05/09/2009 at 8:52 am

    IP yg sama Qayyum

     
   • Muhammad Qayyum

    05/09/2009 at 8:55 am

    Padanlah dapat wat gambar lain. Aduhai, macam – macam…

     
   • ayah pin

    05/09/2009 at 10:53 am

    kesian abu kentut… kamu ni memang org yg tk jelas dan dhool…tp takpe.. kami mendoakan kamu agar kamu jumpa jalan yg lurus…kalau kamu jmpa jlan yg lurus mesti kamu tk berpikiran mcmni…apa yg kamu fikirkan bagaimana mahu menyatukan umat islam yg makin lama makin berlaku perpecahan..

     
   • ayah pin

    05/09/2009 at 10:58 am

    suarajagat kamu ni sihat ke? sy nk bg tau kt kamu dgn ikhlas dn suci hati ..sy kesian kt kamu..sbb sy tk nampak pun kamu ni di phk yg benar.. sbbnya kamu ni hanya cr kesalahan org shj.. kamu benar dh beiman? ukuran keimanan tu bukan dr katanya shja blum ckup tu. ukuranya perbuatanya berdasarkan mahunya Allah.bukanya mahunya surajgat.. sbb kamu ni tk jelas pun dlm perlaksanaan… maaf la sbb sy kata begitu… ada sbbnya sy kata begitu.. apa y kamu dpt dlm ajaran mlm tu meman salah.. ajaran yg benar ajaran dr

    allah

     
   • al-kahfi

    05/09/2009 at 12:18 pm

    hmm.. umat Islam mana? yg non NII kan semua Musyrik, kafir Mekah. Yang Muslim hanya umat NII je .. dan umat NII ni yang masuk syurga yang hanya dah buat haji kat Indramayu saja.. yang lain2 tu separuh binatang .. belum jadi manusia.

    lagi satu SOP ko ni macam anak tirikan polis, askar.. takkan diorang ni masuk neraka pulak, nak join ikut NII tak boleh,sebab tak ikut SOP Surah al Baqarah tu…

    lagi satu, orang palestin, orang miskin somalia yg bermasalah,tak cukup duit nak bayar infaq 9 pintu NII tu apa cerite.. masuk neraka jugak la ya

     
 8. HARTA

  04/09/2009 at 12:33 pm

  hmm…btl la…ari 2 dpt info…mereka y belajar disana hafal semer juzuk amar…

   
 9. al-kahfi

  05/09/2009 at 7:31 am

  http://gerakankahfi.blogspot.com/2006/09/skema-hafazan-untuk-executives.html

  STANDARD REQUIREMENT FOR A5 EXECUTIVES POST
  *all requirement will be check during “Taftis” and period progression & development report

  T1-T4 SELESAI
  SKEMA HAFAZAN T1-T4 SELESAI
  DANA BULANAN TUNTAS
  BEKERJA ATAU MEMPUNYAI SUMBER PENDAPATAN TETAP SETIAP BULAN
  TAAT & MEMPUNYAI KESANGGUPAN YANG TINGGI
  TIDAK MEMPUNYAI MASALAH BERKAITAN KEDATANGAN PROGRAM
  TIDAK LARI ATAU SERING MEMBERIKAN ALASAN DI DALAM TUGAS
  BERPENGETAHUAN LUAS DAN MENGAMBIL BERAT TENTANG SLOT
  AJUAN JB2(PASSPORT ANTARABANGSA & SEKURANG2NYA RM1000 SUDAH DIAJU)

  BUSINESS DEVELOPMENT

  LEVEL I

  1st Week
  Friday Hadith, 55:1-4
  Saturday Hadith, 55:1-4,2:21,18:4
  Sunday Hadith, 55:1-4,2:21,18:4,7:10,2:185
  Monday Hadith, 55:1-4,2:21,18:4,7:10,2:185,18:78,38:29
  Tuesday Hadith, 55:1-4,2:21,18:4,7:10,2:185,18:78,38:29,20:2,45:20
  Wednesday Hadith, 55:1-4,2:21,18:4,7:10,2:185,18:78,38:29,20:2,45:20,7:204,2:170
  Thursday Hadith, 55:1-4,2:21,18:4,7:10,2:185,18:78,38:29,20:2,45:20,7:204,2:170.6:116,6:106

  2nd Week
  Friday 22:49,54:17
  Saturday 22:49,54:17,3:190-191,36:17
  Sunday 22:49,54:17,3:190-191,36:17,17:36,67:23
  Monday 22:49,54:17,3:190-191,36:17,17:36,67:23,7:179,20:8
  Tuesday 22:49,54:17,3:190-191,36:17,17:36,67:23,7:179,20:8,47:7,2:152
  Wednesday 22:49,54:17,3:190-191,36:17,17:36,67:23,7:179,20:8,47:7,2:152,25:52,2:208
  Thursday 22:49,54:17,3:190-191,36:17,17:36,67:23,7:179,20:8,47:7,2:152,25:52,2:208,36:69,36:70

  3rd Week
  Friday 93:7,33:21
  Saturday 93:7,33:21,8:35,2:132
  Sunday 93:7,33:21,8:35,2:132,3:19,4:9
  Monday 93:7,33:21,8:35,2:132,3:19,4:9,62:2,24:1
  Tuesday 93:7,33:21,8:35,2:132,3:19,4:9,62:2,24:1,5:50,5:68
  Wednesday 93:7,33:21,8:35,2:132,3:19,4:9,62:2,24:1,5:50,5:68,9:31,5:90
  Thursday 93:7,33:21,8:35,2:132,3:19,4:9,62:2,24:1,5:50,5:68,9:31,5:90,90:10,29:2

  4th Week
  Friday 9:20,58:21
  Saturday 9:20,58:21,9:33,42:13
  Sunday 9:20,58:21,9:33,42:13,36:3,3:164
  Monday 9:20,58:21,9:33,42:13,36:3,3:164,4:59,23:115
  Tuesday 9:20,58:21,9:33,42:13,36:3,3:164,4:59,23:115,51:56,16:36
  Wednesday 9:20,58:21,9:33,42:13,36:3,3:164,4:59,23:115,51:56,16:36,98:1-3,96:405
  Thursday 9:20,58:21,9:33,42:13,36:3,3:164,4:59,23:115,51:56,16:36,98:1-3,96:405,9

   
 10. al-kahfi

  05/09/2009 at 7:32 am

  http://gerakankahfi.blogspot.com/2006/10/negara-empat-musim.html

  saya dan husband dah kene…tatau laaa cemana leh kene..tp masa sesi intro tuh macam real jek…tak saspek pape lagi…tapi bila dah kene bayar duit..-kononnya utk mguji harta dan diri sebanyak RM600 saya dah rasa lain dah…then…1/4 wang taubah pon dah bayar…wang taubah=RM2500..sehari sebelum MOU saya terbaca modus operandi yg sama kat harian metro online…then saya terus search dan jumpa ur blog…rasa nak gugur jek jantung…yg saya ni dah masuk ajaran sesat. Suami saya lagi laa trauma……org tuh dok call dia…tapi lastly dia gertak nak report polis terus senyap….
  saya tak sempat MOU lagi…
  husband dah MOU tp masih awal lg..tak pegi BIPS lg…
  apa tindakan saya lepas ni?patut ke saya report kat kat polis?JAIS?MAIS?
  kalo kita mintak blk duit tuh ada tak derang nak bg…(mcm impossible)
  saya ada search pasal al-zaytun dan dpt homepage ni…
  http://al-zaytun.tripod.com/home.htm –> ada laaa macam yg derang dok citer2…tp bukan negara 4 musim laa…maybe 4 musim bg derang…hujan, panas kemarau, jerebu…

   
 11. ayah pin

  05/09/2009 at 10:29 am

  ASLAMUALIKUM SHBT SEMUA..kpd mohd qoyum dn semua pengomen disini,ayt allah jgn diperdebatkan…jika antom kalian dipihak yg benar,, satukan lah jiwa2 manusia dimuka bumi ini dgn kaedaah sunnah rasulullah s.a.w laksanakan dan rahmatkan lah sekelian alam dn bktikan la ayat2 Allah ini hingga terhasilnya umat yg baik2 dan lahirkan lah generai penerus yg menyebarkan kebenaran sbnr2nya… jgn kamu kalian menunding jari… suatu hari kelak akan tibanya kebenaran itu.. jgn lah kamu semua mahu petahankan fhm masing2.org2 yg beriman itu tidak mungkin tidak bersatu .dan juga org beiman itu tk mengkin pula ada perselisihan tentang kitab.yg dtng dari Allah insyallah akan dpt menyatukan, yg dtg dr manusia sering selisih phm..jd tnya diri masing2 benar2kah kamu kalian sudah berpegang pd Kitab Allah dn Sunnhnya?jika blum sama kita ubah fikiran kita kpd yg baik kpd lbh baik,, mudah2han apa yg kita buat moga diredhoi Allah…ah kitab sedikit shj beriman,, kbnykanya fasik… sesudah ada bukti yg nyata sedikit shj beriman..ukuran keimanan pd keja dakwahnya ilmu yg dimanfaatnya, sedokah kpd yg hak..yg hak tidak boleh di campur adukan.dr shhbt yg ingin mencari persamaan bukan perbezaan…

   
  • al-kahfi

   05/09/2009 at 12:20 pm

   aku taknak kawan dengan orang yang tak percaya hari Kiamat di akhirat, tapi tukar hari Kiamat kepada hari futuh=menang.

   dulu tahun 2000 janji futuh..takde pun.. duit je abis..

    
   • anti SJ

    05/09/2009 at 6:41 pm

    al-kahfi dulu region 5 ke ? atau 4?

     
   • al-kahfi

    06/09/2009 at 12:27 am

    kenapa.. region saya sudah berkubur ker

     
   • Kayu Api

    06/09/2009 at 4:02 am

    Mereka menanyakan kepadamu tentang kiamat: “Bilakah terjadinya?” Katakanlah: “Sesungguhnya pengetahuan tentang kiamat itu adalah pada sisi Robku; tidak seorang pun yang dapat menjelaskan waktu kedatangannya selain Dia. Kiamat itu amat berat (huru-haranya bagi makhluk) yang di langit dan di bumi. Kiamat itu tidak akan datang kepadamu melainkan dengan tiba-tiba”. Mereka bertanya kepadamu seakan-akan kamu benar-benar mengetahuinya. Katakanlah: “Sesungguhnya pengetahuan tentang hari kiamat itu adalah di sisi Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui”. (QS,7:187)

     
   • al-kahfi

    06/09/2009 at 10:38 am

    jadi apa kaitan dengan hari kiamat futuh NII.

    Bukan ada baynat megawati turun takhta presiden, abu toto naik, hudannya, nabi sulaiman ganti balqis turun takhta.

    tapi tak jadi pun.so?

     
 12. khir toyol

  05/09/2009 at 6:04 pm

  list individu yang perlu dijauhi gpk;

  -golongan kafir(mengikut definisi mereka sendiri)

  -golongan miskin dan pengemis

  -golongan cacat pendengaran/penglihatan/ kurang upaya

  -polis dan badan penguatkuasa agama dan imam besar masjid negara

  -budak2 sekolah pondok mahupun cikgu dan guru besar mereka.

  -degree holder keluaran al azhar mahupun yang berasal dari arab

  -nelayan,petani

  -mat indon, mat siam, mat myanmar, mat kampuchea, mat bangla dan mat paki.

  -PATI-pendatang asing tanpa izin.

  -nik aziz, najib razak mahupun anwar ibrahim.

  apasal?

   
 13. harrisb

  05/09/2009 at 11:16 pm

  kalu ni mcm ne pulak..
  Lina Joy is a Malay convert from Islam to Christianity. Born Azlina Jailani in 1964[1] in Malaysia to Muslim parents of Javanese descent,[2] she converted at age 26. In 1998, she was baptized, and applied to have her conversion legally recognized by the Malaysian courts. Though her change of name was recognized in 1999 and so noted on her identity card, her change of religion was not (since it is without the Mahkamah Syariah[3] confirmation document); for this reason, she filed suit with the High Court in 1999, bypassing the Syariah Court (Islamic court). She later filed suit with the Federal Court in 2006.[4][5] Joy hopes to live openly as a Christian; she was forced to go into hiding by the publicity surrounding her case.[6]

  In a majority verdict delivered on May 30, 2007, the Federal Court rejected her appeal.[7] Her appeal was dismissed 2-1 by Chief Justice Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim and Datuk Alauddin Mohd Sheriff. The ruling stated that “a person who wanted to renounce his/her religion must do so according to existing laws or practices of the particular religion. Only after the person has complied with the requirements and the authorities are satisfied that the person has apostatised, can she embrace Christianity…. In other words, a person cannot, at one’s whims and fancies renounce or embrace a religion.”[8]

  The dissenting Chief Judge of Sabah and Sarawak Datuk Richard Malanjum wrote that “Hence, in my view this is tantamount to unequal treatment under the law. In other words it is discriminatory and unconstitutional and should therefore be struck down. For this reason alone, the relief sought for by the appellant should be granted, namely for a declaration that she is entitled to have an identity card in which the word ‘Islam’ does not appear.”[9]

  Legal recognition would have allowed her to have the change of religion noted on her national identity card; it would also remove the legal barrier to her marrying her Christian fiancé (marriage between Muslim women and non-Muslim men is forbidden under Malaysian law and under the Shariah/Islamic Jurisprudence; the non-Muslim man is required to convert to Islam under Malaysian law; Under Shariah, Muslim men are only allowed to marry “people of the book,” those who believe in One God). In Malaysia, the Shariah Court alone has the power to deal with Islamic issues, including legal recognition for conversion to and from Islam. Conversely, the Shariah Court has no jurisdiction over those who are not Muslims. Joy, by her own admission, is no longer Muslim, but only the Shariah Court can legally recognize this. Conversion is not something unknown, and according to Muslim Lawyers Association spokesman Pawanchek Merican, “…In Negeri Sembilan, the Shariah court allow 16 people to renounce Islam…”[10]

  It had been hoped that Joy’s case would ultimately determine whether Malaysian Muslims can circumvent the Shariah Court, and it is a rallying cause for interfaith, women’s rights, and civil rights groups in Malaysia. According to a senior official in the National Registration Department (NRD), for the NRD to change the religion on her identity card would mean that the department would be officially declaring her an apostate, which falls under the jurisdiction of the Shariah Court.[11] The jurisdiction of the Shariah Court over converts from Islam to other religions has been hotly debated by the Malaysian public in the past few years, with this and other court cases involving converts closely followed by the media.[12] Joy is not the first person to apply for recognition of conversion from Islam; another woman named only as “Maria” by the BBC is also pursuing a similar case. In 2006, the Negeri Sembilan Syariah High Court in Seremban granted recognition for the 1936 conversion from Islam to Buddhism of Nyonya Tahir; however, Tahir was deceased by that time

   
  • al-kahfi

   06/09/2009 at 12:26 am

   takde kaitan. pegi borak pasal lina joy di tempat lain

    
  • khir toyol

   06/09/2009 at 7:00 pm

   ni sembang apa ni che oii??

    
  • Muhammad Qayyum

   08/09/2009 at 2:20 pm

   Sewaktu isu Lina Joy panas, kami daripada gerakan – gerakan Islam seluruh tanah air bangkit dan menentang. Kami mengumpulkan tanda tangan, membuat memorandum untuk dihantar kepada pihak – pihak berkenaan. Kemudian kami bersepakat dengan keputusan pimpinan untuk turun membuat demostrasi menyuarakan bantahan kami. Dan ada dikalangan kami yang ditangkap dan dimasukkan di dalam lokap.

   Di mana GPK?

    
   • Gerakan Pemuda Carrefour

    08/09/2009 at 2:31 pm

    Klu mengikut SOP GPK, sewaktu isu Lina Joy panas, GPK akan menggunakn isu ini untuk merekrut prospek2 baru untuk join GPK.

     
   • IMAN

    08/09/2009 at 2:35 pm

    Hurm….klu apa yang kmu buat itu boleh buat mereka yang lain x murtad x per gak. Jangan ingat gerakan lain tiada bertindak. Bertindak dengan cara bijak, walaupun pd pandangan mata kmu x nmpk..tp mereka ttp berjuang dgn cara mereka. Bukan dengan cara rusuhan yang hanya menyusahkan org lain…hanya semngat2 jer..

     
   • Muhammad Qayyum

    08/09/2009 at 2:45 pm

    Iya, dengan menghalang kes tersebut menang, maka kami dapat menghalang kalau ada kes – kes yang sama berlaku pada masa depan untuk mereka merujuk kes ini sebagai hujah mereka untuk memenangkan si murtad.

    Dan ini adalah tindakan khusus sewaktu Lina Joy, tetapi, dalam keadaan yang lain, dakwah fardhi, mengaturkan program dan seminar akidah, menyebarkan ilmu akidah dan sebagainya tetap berlaku sampai sekarang. Hatta seperti sekarang ini, saya menentang fenomena penyebaran ajaran sesat. Ini soal akidah, anda ingat masalah Murtad sahajakah masalah akidah?

     
   • Muhammad Qayyum

    08/09/2009 at 2:56 pm

    Kemudian, soal kami berdemostrasi bukanlah soal semangat. Tetapi atas kesedaran dan kefahaman kami terhadap tuntutan Islam. Bukankah ar-Rasul SAW perintahkan;

    “Barang siapa di antara kalian melihat kemungkaran, hendaklah ia mengubahnya dengan tangannya. Jika tidak bisa melakukannya dengan tangannya, hendaklah ia mengubahnya dengan lisannya. Jika tidak bisa melakukannya dengan lisannya, hendaklah ia melakukan dengan hatinya. Itulah iman yang paling lemah.”
    (Diriwayatkan Muslim)

    Maka kerana kami tiada kuasa mencegah dengan kuasa kepimpinan, kami terpaksa menggunakan kaedah menyuarakan bantahan, setelah bantahan dengan memorandum tidak diterima, maka terpaksa kami gunakan kaedah terakhir, menyuarakan secara tegas. Bukankah itu yang di arahkan ar-Rasul SAW?

    Disamping itu, bukankah juga rasul SAW bersabda;

    “Sesungguhnya jihad yang paling besar adalah mengatakan kebenaran dihadapan pemerintah yang zalim”
    (Riwayat Abu Dawud)

    Di mana suara GPK dalam menyatakan kezaliman kerajaan toghut? Adakah anda sekadar mengutuk dan mencela mereka di dalam kelas – kelas anda?

    Kemudian, jangan menaburkan fitnah, demostrasi aman bukan rusuhan. Sebaliknya media kerajaan toghut yang menghukum kami merusuh sedangkan kami dizalimi FRU kerana menyuarakan kebenaran. Bukankah anda mengatakan kerajaan tidak berpegang kepada Islam, kenapa pula anda berpihak kepada media yang merupakan lidah mereka?

     
   • IMAN

    08/09/2009 at 3:03 pm

    Memang banyak!!…..terlalu banyak sehinggakan sekecil zarah pun boleh jadi virus y cukup bahaya. Mayb pd pandangan mata kta kecil tp itu la y plg bahaya.

     
   • Muhammad Qayyum

    08/09/2009 at 4:41 pm

    Apa yang banyak IMAN?

     
 14. anti NII

  07/09/2009 at 3:48 pm

  http://www.iluvislam.com/v1///forum/viewthread.php?forum_id=2&thread_id=16852&pid=264044%20#post_264044

  saya terbaca di iluvislam, berkaitan kaabah tiruan di iran, terfikir pula, kat MAZ pun ada “kaabah” jugak kan? dah orang GPK buat haji kat situ….

   
  • al-kahfi

   07/09/2009 at 4:55 pm

   ka’bah indramayu dekat sket.. tapi klakar pi indonesia ikut s’pore.. alasannya nabi hijrah ke madinah ikut jalan lain.

   tapi kalo dah pi ka’bah tu pegi mekah le.. malaysia ni le kira madinah.. lagipun orang sana yg mintak tolong,nak duit kita.. so kite ni le orang Ansar.

   bercelaru konsep Iman->Hijrah-Jihad GPK ni 🙂

    
 15. 73 golongan

  08/09/2009 at 1:24 am

   
 16. 73 golongan

  08/09/2009 at 1:25 am

  SAKSIKan bersama2.. anda2 kalian

   
  • IMAN

   08/09/2009 at 9:30 am

   bagus 73 golongan..saya di piha anda….betapa ISLAM sekarang di canang..mata mereka sungguh buta.

    
 17. nisa

  08/09/2009 at 10:34 am

  anda sume msti saksikan video tu…AQ bukan sekadar untuk dilagu-lagukan wahai saudara qayyum…

   
 18. nisa

  08/09/2009 at 10:39 am

  video tu buat saya berfikir sepanjang malam.sy sndiri x mahu anak-anak saya senasib dgn mereka..kenapa saudara semua ni??.Adakah saudara semua rasa tenang bila melagu-lagukan AQ siang dan malam sedangkan kafir terus menyerang dari pelbgai sudut dlm khidupan kita.Kalau saudara still rasa tenang,Anda semua SELFISH!!…Pleasa saudara Qayyum,sya mahu dgr pndangan anda selepas anda menonton video ini.

   
  • Muhammad Qayyum

   08/09/2009 at 2:25 pm

   Saya sudah respon di;

   #75

    
  • IMAN

   08/09/2009 at 2:49 pm

   cukupla nisa, mereka tidak akan faham…. mereka hanya nampak kita peras duit orang, memesongkan akidah orang..padahal y mereka nmpk itulah sifat individu hinggakan mereka menyalahkan gerakan yang btl memperjuangkan ISLAM. Sedangkan rukun Islam n Iman x pernah kita abaikan. tapi hanya kerana ada individu yang merosakan satu gerakan semua di sangkutkan…ibarat krna nila setitik rosak susu sebelanga. Allah swt itu maha Adil dan bijaksana…Allah akan menghukum mereka yang bermain dengan ayat suci Al-Quran. Dan sesungguhnya telah Kami mudahkan Al Qur’an untuk pelajaran, maka adakah orang yang mengambil pelajaran?(Surah Al-Qamar 54.17). (Surah Al-Haaqqah 69.40-52)

    
   • Gerakan Pemuda Carrefour

    08/09/2009 at 3:00 pm

    IMAN says “memesongkan akidah orang”, “mereka nmpk itulah sifat individu”.

    Isu memesongkn akidah ini bukan dilakukan hanya oleh individu tertentu, tetapi diamalkan dan menjadi tunjang sumua region GPK di wilayah Malaya dan MAZ.

     
   • Muhammad Qayyum

    08/09/2009 at 3:06 pm

    Ini bukan tindakan individu, saya ada bukti daripada pihak berwajib yang menjalankan siasatan terhadap kumpulan GPK dan MAZ.


    Membongkar Gerakan Sesat NII al-Zaytun

    Tetapi, kalau anda mahu nafikan anda begitu, silakan, katakan sahaja secara umum, akidah kami sekian – sekian, kami tidak berpegang kepada HBF, kami mengimani Allah itu tidak ada gandingan baginya, tidak ada yang serupa dengannya. Allah itu Maha Sempurna. Kami tidak mengengkari sedikit pun sunnah ar-Rasul SAW. Kalau anda mengatakan begitu sejak dari awal, maka kita sudah selesai sejak dari awal lagi. Tetapi, GPK tidak begitu.

     
 19. nisa

  08/09/2009 at 10:56 am

  saudara 73 golongan,sy syorkan saudara crita sdikit tntg video ni.Diorang xkan fhm n dpat plajaran..,diorang xkan dpt faham n jelas bgaimana kafir runtuhkan sistem kekhalifahan dan betapa takutnya kafir dgn org2 yang berjuang menegakkan islam.Siapa pengkhianat dlm islam sebenar.Diorang xkan faham ketika imam-imam dunia menyeru pemerintah2 negara islam sluruh dunia bangkit(trmasuk kpd pmerintah iran) n terus kekal dlm barisan perjuangan, dan AQ bukan sekadar untuk dilagu-lgukan…

   
 20. al-kahfi

  08/09/2009 at 11:26 am

  hm.. join NII buat Khilafah, Arqam buat Khilafah, Hizbut Tahrir buat Khilafah. Yang sebenarnya habuk pun tarak, negara pun tak ada.. apa lagi Khilafah.. bullshit.

   
  • Atas Nama Sang Pencipta

   08/09/2009 at 12:02 pm

   al-kahfi ni tak baik kata macam tu. sampai hati kamu kata bullshit kepada mereka2 yang nak tegakkan perintah Allah. Walaupun mereka berjuang untuk Islam dengan cara yang berbeza2 kamu tak patut merendah2kan mereka. Bukankah itu tanggungjawab untuk orang Islam?
   Tak kisah la bagaimana cara kita nak tegakkan Islam, tapi jangan sesekali kamu melafazkan kata bullshit tu. Allah ciptakan kamu kat atas dunia ni untuk apa? Kamu sepatutnya muhasabah diri kamu. Adakah kamu laksanakan perintah Allah? Atau adakah kamu khianati perintah Allah? Kamu tak takut ke apa yang Tuhan akan soal kamu di akhirat nanti?

   Jangan kerana kamu marahkan kepada individu-individu yg tak bertanggungjawab, kamu salahkan semua orang yang nak tegakkan Islam.

   Kamu kena ingat! Allah tak redha jika kita hidup tanpa melaksanakan 6236.
   Nabi Muhammad bersusah payah menegakkan Islam, sanggup dimaki, sanggup dihina, sanggup diugut tapi umat Islam pada hari ni tak hargai pengorbanan baginda.

   al-kahfi, kamu fikir baik2.. anda sanggup lihat Islam diperlekeh-lekehkan hari ni? Sampai bila kamu sanggup lihat keadaan ni?

   Saya bukan nak bertegang urat dengan kamu, tapi agar perasaan kasih sayang antara Islam dapat disuburkan.

   Semoga kita semua diredhai Allah.

    
   • al-kahfi

    08/09/2009 at 3:26 pm

    saya kasihan mendengar seorang pakcik yg memajak kedainya untuk memasukkan dia dan anak beranak ke GPK.

    begitu juga sahabat lain yang jatuh miskin disebabkan membuat pinjaman/menjadi guarantor utk loan kepada GPK.

    apakah Islam itu memiskin umat.. saya tahu GPK menggunakan hudan nabi ayub yg diuji dengan kesihatan maha berat.. tetapi bukankah pimpinan atasan bersenang lenang ?

    hal ini saya tanyai sendiri kepada sahabat saya di Kerinci yg sudah dikeluarkan.. bukan dia nak kaslan. tapi disebabkan orang2 yg tak suka korupsi dalam GPK ni dianggap macam pengacau.

     
   • IMAN

    08/09/2009 at 3:46 pm

    jahil btl si al-kahfi nie ekk….ko x baca ker kisah2 nabi dan sahabat seperjuangannya…nk tegakkan ISLAM mana ada idup senang semua melaburkan harta dan keringatnya……

     
  • khir toyol

   08/09/2009 at 1:13 pm

   nabi muhammad tak pernah memilih antara golongan hartawan dengan golongan miskin machaa!!

    
   • IMAN

    08/09/2009 at 1:39 pm

    kamu ingat kmi nie golongan hartawan ker????…..kmi melihat dengan mata hati…bukan dengan mata-mata

     
   • Muhammad Qayyum

    08/09/2009 at 2:14 pm

    Islam itu bersifat Alamiyyah. Sejagat. Setiap orang ada peranannya dalam perjuangan Islam. Hatta kalaupun seorang penoreh getah yang tidak bergaji tetap dan beranak tujuh. Kalau beliau mampu meminjamkan tenaga untuk menampal poster – poster program islami, itu satu sumbangan beliau untuk Islam. Kalau mampu duduk di kedai kopi dan bicarakan hal semasa dengan pandangan Islam, itu sumbangan dia kepada Islam. Kami daripada Jemaah Ikhwan tidak pernah mendiskriminasikan mereka, kami sedia memasukan mereka dalam kumpulan usrah mingguan kami, mengajak mereka bersama – sama duduk di dalam kuliah – kuliah harian. Tanpa menyukarkan keadaan mereka dan memeras wang mereka. Adakah GPK memberi ruang untuk golongan kampung yang tidak beharta seperti itu? Yang mana yang menepati sunnah ar-Rasul SAW?

     
   • IMAN

    08/09/2009 at 2:30 pm

    sebab itulah klu rasa gerakan yang kmu lihat itu hanya pandangan kmu memeras uwang, jangan lah join…masing2 ada akal untuk berfikirkan… mereka yang meneruskan itu pun ada reson merka gak kenapa mereka teruskan… Orang berpelajaran tinggi 2 y join…x kn la mereka x boleh berfikir. Bodohlah mereka salurankan duit tanpa hala tuju, klu bukan apa yg mereka nampak itu benar.

     
   • Muhammad Qayyum

    08/09/2009 at 3:14 pm

    Itu bermakna GPK tidak alamiyyah. Anda tidak mengembangkan dakwah kepada umum. Hanya memilih mereka yang berupaya dari segi kewangan. Inikah gerakan yang mengaku memperjuangkan Islam? Pernahkah ar-Rasul SAW biarkan golongan hamba? Bukankah Bilal bin Rabah itu seorang hamba kulit hitam yang awal – awal lagi menerima dakwah Rasulullah SAW sewaktu baginda menjalankan dakwah secara rahsia?

    Kalau anda sekadar berhujah mengatakan orang berpelajaran tinggi, anda tidak pernah baca surat khabar mengenai berapa ramai golongan berpelajaran tinggi yang ditipu skim pelaburan? Soalnya bukan berpelajaran tinggi atau tidak. Siapa jamin orang berpelajaran tinggi macam IMAN tidak akan tertipu?

     
   • IMAN

    08/09/2009 at 3:40 pm

    itulah yg saya katakan…kmu nmpak gerakan hanya memerah uwang….so jangan la libatkan diri…klu y skim cepat kaya 2 dah diorang rugi dierang kuar, so dlm gerakan ni, nama pun dh laburkan duit, so kira rugi laka….tp knpa x kuar2 lg dr gerakan….so pk la sendiri.

     
   • Muhammad Qayyum

    08/09/2009 at 4:50 pm

    Soalnya bukan saya nampak masalah kewangan. Soalnya memanipulasikan agama demi kepentingan kewangan. Disamping itu yang lebih utama, GPK menyebarkan ajaran yang terseleweng daripada ajaran Islam, maka wajib saya tentang. Bukan soal saya nak libatkan diri atau tidak. Kalau saya namapak anda berjalan dengan mata tertutup ke arah gaung, adakah saya perlu jauhi gaung itu sendiri tanpa ambil kisah anda yang menghala ke gaung itu?

     
 21. Atas Nama Sang Pencipta

  08/09/2009 at 11:43 am

   
 22. Muhammad Qayyum

  08/09/2009 at 12:54 pm

  Baiklah, saya terangkan macam ini.

  1. Saya TIDAK MENOLAK PERJUANGAN ISLAM. Bahkan, saya salah seorang ahli HARAKAH ISLAMIAH yang terkemuka di Malaysia. Sebaris dengan JAMAAH – JAMAAH ISLAM yang lain di Malaysia seperti ABIM, JIM, HALUAN dan pelbagai lagi. Kami bergerak dalam jemaah dengan TANZIM (ORGANISASI) YANG KUKUH dengan pimpinan ulama’ BERPANDUKAN AL QURAN DAN SUNNAH dengan MATLAMAT MENEGAKKAN SYARIAT ALLAH DI MUKA BUMI (MEMBANGUNKAN SISTEM KHALIFAH). Kami daripada rumpun yang sama dengan Jemaah Ikhwanul Muslimin di Mesir, HAMAS di Palestin, PLO di Turki, PKS di Indonesia dan lain – lain jemaah Ikhwan di seluruh negara Islam yang bercita – cita untuk sama – sama menegakkan Daulah Islamiyyah di tempat masing – masing dengan menentang kerajaan toghut dan kemudian bersama – sama menegakkan sistem Khalifah Islam.

  2. Penentangan saya kepada GPK adalah kerana GPK menyebarkan ajaran akidah palsu. Iaitu HUDAN-BAINAT-FURQAN (HBF). Sedangkan HBF itu bukanlah satu SUNNAH ar-Rasul SAW. Tiada sirah yang menunjukkan bagaimana Rasulullah SAW mentafsirkan al-Quran dengan kaedah tersebut. Benar dalam al-Quran, surah al-Baqarah, ayat 185 yang bertejemahan;

  “…bulan Ramadan Yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah…”

  Tetapi anda semua terikut dengan tafsiran seleweng golongan MUJASSIMAH. Tidak beriman dengan perkara ghaib seperti HAKIKAT HARI AKHIRAT, HAKIKAT NUBUWWAH (KENABIAN) / RISALAH (KERASULAN), HAKIKAT MALAIKAT, dan YANG PALING PENTING HAKIKAT ALLAH ITU SENDIRI!

  Mana mungkin anda membainatkan Allah sebagai sistem pemerintahan negara? Tidakkah anda berpegang kepada surah al-Ikhlas ayat 4;

  “Dan tidak ada sesuatu apapun yang serupa denganNya”

  Allah itu Tuhan, al-Khaliq, WUJUDnya Allah itu dengan QIDAM (SEDIA ADA) dan BAQA (KEKAL). Tidak kira jika seluruh umat manusia di dunia ini kufur kepada Allah, maka tidak sedikit pun Allah SWT akan jatuh kekuasaan atau zatNYA. Allah itu Maha Sempurna. Bagaimana kalian mahu membainatkan Allah? Jika kalian membainatkan Allah dengan sesuatu, maka kalian telah mengatakan Allah itu serupa dengan makhluk. Orang musyrik dahulu membainatkan tuhan – tuhan mereka dengan membuat patung berhala, kalian pula membainatkannya dengan satu sistem pemerintahan. Apa bezanya? Sistem pemerintahan itu makhluk! Yang diciptakan!

  Kenapa begitu sukar kalian mempercayai perkara – perkara ghaib? Tidakkah kalian takut dengan ancaman Allah dalam surah at-Takaathur, ayat 5-7 ;

  “sekali lagi (diingatkan), jangan sekali-kali (kamu bersikap demikian)! kamu akan mengetahui kelak akibatnya yang buruk pada hari kiamat! Demi sesungguhnya! kalaulah kamu mengetahui – (apa yang kamu akan hadapi) dengan pengetahuan yang yakin, (tentulah kamu akan berada di jalan yang benar). (Ingatlah) demi sesungguhnya! Kamu akan melihat neraka yang marak menjulang. Kemudian, demi sesungguhnya! Kamu (wahai orang-orang yang derhaka) akan melihatnya dengan penglihatan yang yakin (semasa kamu dilemparkan ke dalamnya)!”

  Pengajaran daripada ayat di atas, Allah mengancam mereka yang tidak mahu beriman dengan perkara ghaib berdasarkan ilman yakin (keyakinan atas dasar ilmu) yang disampaikan olah para Rasul SAW, dalam konteks sekarang, para ulama’ yang jujur. Sebaliknya mahu dibuktikan secara berjisim atau material, barulah mahu percaya. Maka untuk golongan ini, Allah ancamkan dengan api neraka yang menjulang, apabila mereka berada dihadapannya kelak, barulah akan rasakan kebenaran dengan ainul yaqin (keyakinan dengan melihatnya sendiri) sewaktu mereka dilemparkan di dalamnya.

  3. Perjuangan Islam itu bukan atas dasar semangat. Tetapi atas dasar kefahaman. Kefahaman terhadap nilai Islam itu sendiri. Ya, video itu boleh memberi keinsafan dan motivasikan diri untuk berjuang, tetapi ingatlah, barangsiapa yang berjuang atas dasar semangat, perjuangan anda tidak akan ke mana. Kerana anda tidak faham tuntutan sebenar perjuangan Islam. AKIDAH PERJUANGAN wajib dikhadamkan. Apakah dalil yang menyatakan kesempurnaan akidah adalah dengan menentang kebatilan toghut? Maka dihafal dan difahami ayat ini:

  “…oleh itu, sesiapa engkar kepada toghut, dan dia pula beriman kepada Allah, maka dia telah berpegang kepada simpulan (tali ugama) yang teguh yang tidak akan putus…”
  Al-baqarah:256

  Kemudian, apa itu toghut? Maka berkata pula Syeikhul Islam Ibn Taimiyyah rah;

  “Thaghut itu setiap yang diagungkan tanpa kerana ketaatan kepada Allah dan rasulnya baik daripada manusia atau syaitan atau pun daripada berhala.”
  (Jami Rasail dengan tahqiq m/s 373 Jilid 2)

  Maka apakah menyamakan Allah dengan makhluk sistem dan mengengkari hakikat perkara- perkara ghaib yang disepakati oleh jumhur ulama’ seperti yang saya nyatakan di atas adalah ketaatan kepada Allah? Pastinya TIDAK! Bahkan fahaman yang begitu adalah toghut.
  Maka atas dasar fahaman yang jelas, saya menentang GPK. Saya bukan menentang perjuangan Islam. Saya tidak menentang PAS, ABIM, JIM, PKS, Ikhwanul Muslimin, PLO dan lain – lain kerana akidah mereka sohih dan selaras dengan al-Quran dan as-Sunnah. Bahkan saya salah seorang daripada mereka. Dan kami dalam masa yang sama juga menentang kerajaan toghut yang berpegang kepada sekularisme. Dan kami sering kali menerima mehnah dan tribulasi atas dasar perjuangan kami.

  4. Saya dinasihatkan oleh seorang teman, agar slowdown kerana bimbangkan anda semua yang tidak mahu membuka mata kepada kebenaran nilai Islam. Ya, kami bimbangkan kalian. Kalian begitu mudah berhujah tanpa ilmu. Setiap hujah saya yang bersandarkan dalil yang jelas, kalian tentang semula dan kalian sisipkan dengan ayat al-Quran sesuka hati kalian. Berapa kali saya terpaksa tegur perbuatan kalian itu? Dan kami bimbangkan kalian kerana betapa besarnya dosa dan kesesatan yang kalian buat dengan setiap komen kalian.

  Saya berapa kali pernah berkata, jika kalian betul – betul benar, buktikan kebenaran kalian dengan hujah yang jelas kerana itu adalah sunnah, tetapi tidak. Sebaliknya kalian menimbulkan kenyataan mengelirukan. Saya sudah katan, jika kalian benar, saya tiada masalah untuk berpihak kepada kalian, tetapi apakah respon kalian menunjukkan kalian orang yang benar? Kemudian, adakah kalian sanggup mengakui kebenaran orang lain? Ataupun kalian terus mahu ta’sub kepada GPK walau sebanyak mana pun keterangan – keterangan jelas telah saya beri? Saya tidak pernah dengar seorang pun daripada pihak GPK yang sanggup mengakui dirinya MAHU MENCARI KEBENARAN DENGAN HUJAH YANG ILMIAH. Sebaliknya, bila saya timbulkan hujah yang keras dan kukuh yang tidak mampu dijawab, maka kalian akan jawab dengan menyentuh perkara sampingan yang bukan menjadi persoalan utama saya. Berapa bakul soalan – soalan saya yang gagal dijawab oleh pihak GPK? Sebaliknya yang saya dijawab dengan hujah – hujah menyentuh perkara – perkara remeh.

  5. Saya berharap sangat agar ahli – ahli GPK bawahan yang baru mengikuti ajaran GPK ini dapat membaca hujah di sini dan nilaikan sendiri. Sebab tidak guna saya berhujah dengan mereka yang berkepentingan dalam GPK, pastinya anda akan dibutakan dengan kepentingan itu tanpa mahu membuka mata kepada kebenaran.

  Wallahualam.

   
  • IMAN

   08/09/2009 at 1:37 pm

   Cukup lah dengan hujah kamu 2…mereka semua ada akal…x kn mereka x bole berfikir…sepekara lagi, pekara remeh pada pandangan mata kamu, tapi yang remeh kamu pandang itu lah masalah besar.

    
   • Muhammad Qayyum

    08/09/2009 at 2:02 pm

    1. Tidak ada larangan untuk berhujah tentang kebenaran. Satu – satunya pihak yang menentang hujah kebenaran adalah golongan yang zalim seperti firman Allah SWT dalam surah as – Saff ayat 7 dan 8;

    “dan tidak ada yang lebih zalim daripada orang yang mengada-adakan perkara dusta terhadap Allah, sedang ia diajak kepada Islam; dan (ingatlah), Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada orang-orang yang zalim. Mereka sentiasa berusaha hendak memadamkan cahaya Allah (agama Islam) Dengan mulut mereka, sedang Allah tetap menyempurnakan cahayaNya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian).”

    Selain itu, fardhu ain atas saya mencegah kemungkaran di hadapan saya dengan keupayaan saya seperti arahan ar-Rasul SAW;

    “Barang siapa di antara kalian melihat kemungkaran, hendaklah ia mengubahnya dengan tangannya. Jika tidak bisa melakukannya dengan tangannya, hendaklah ia mengubahnya dengan lisannya. Jika tidak bisa melakukannya dengan lisannya, hendaklah ia melakukan dengan hatinya. Itulah iman yang paling lemah.”
    (Diriwayatkan Muslim)

    Maka atas dalil apa anda menghalang saya mengatakan kebenaran? Adakah anda mahu berkelakuan sama seperti kerajaan toghut yang sentiasa menghalang para ulama’ bangun menyatakan kebenaran?

    2.Perkara remeh apa yang anda katakan masalah besar? Tunjukkan kepada saya?
    Saya berikan contoh saya;

    Muhammad Qayyum :
    Assalamualaikum.
    Maknanya di sini, setiap region ada cara yang tersendiri? Kalau macam tu, di mana konsep wahidatul fikr dan wahidatul amal dalam perjuangan ‘Islam’ GPK ya? Nampak seolah – olah masing – masing buat ikut hal sendiri. Seolah – olah tiada kawalan pusat pula. Kalau begitu, macam mana GPK mahu membanteras kalau – kalau ada pimpinan region yang menyeleweng seperti kes yang diberitakan? Bahkan, macam mana orang – orang yang sanggup mempermainkan ‘kontrak tidak mempercayai Quran dan hadith’ seperti ini boleh menjadi pimpinan bahagian? Hairan bukan?

    Kemudian dijawab dengan;

    RINDU :
    Kamu nie cakap cam kamu jer yang btl….cam bagus jer nampak….

    Apakah ini jawapan yang dikata sebenarnya perkara besar? Kalau inilah yang anda katakan sebenarnya perkara besar, di mana tahap kematangan anda? Saya bertanyakan mengenai sistem gerakan GPK secara ilmiah, tetapi jawapan tidak dijawab sebaliknya direspon dengan kata – kata yang tidak baik seperti itu. Kalau respon seperti inilah yang pihak GPK kata SEBAGAI MASALAH BESAR, saya rasa yang bermasalah besar adalah GPK.

     
   • IMAN

    08/09/2009 at 2:23 pm

    bukankah blog ini yang kmu ktakan blog bukan ilmiah untuk kamu berhujah tempoh hari. Klu rasa nak terus berhujah, teruskanlah…x akan bawa kemana pun…. hanya kata-kata yang dapat dicoretkan tp hasilnya tiada….
    teruskan dengan usahamu membenteras masalah yang kamu nampak itu…sehingga apa yang dijanjikan kmu untuk melihat semua umat islam Expacely umat islam rakyat Malaysia terbela. Yang penting melaksanakan bukan setakat omong2 kosong jer…klu cakap jer mmg senang saya pun boleh buat.

     
   • Muhammad Qayyum

    08/09/2009 at 2:37 pm

    Ya, benar, tetapi saya telah diminta oleh sesorang dengan nama suarasumbang untuk menjelaskan kenapa saya mengatakan GPK terseleweng. Dan bertitik tolak daripada itu, saya sedar, di sini tiada siapa yang sanggup mengeluarkan hujah yang ilmiah untuk berhadapan dengan GPK. Adakah wajar saya senyapkan diri dan tidak ambil peduli semata – mata saya mahu berpegang kepada pendapat asal saya? Adakah saya mahu menjawab kepada Allah SWT kelak, saya tidak menggunakan ruang ini untuk berhujah kerana saya tidak berminat? Memang benar, saya tidak minat berhujah. Lebih – lebih lagi dalam suasana ilmu itu tidak dihargai, lihat sajalah bagaimana anda respon hujah saya, semua teks – teks ilmiah yang saya kemukakan dan minta difikirkan kembali tidak pernah berjawab, soalan yang ditimbulkan adalah; “dulu kata tak nak hujah, sekarang berhujah pulak”. Saya bicara soal akidah di sini. Soal iman, buka soal main – main. Tetapi yang anda sibuk mahu bicarakan, dulu kata tak mahu berhujah. Saya mahu tanya semua, antara berubah pendapat diri sendiri dengan isu penyelewemgan akidah, yang mana lebih aula (utama)?

     
   • IMAN

    08/09/2009 at 3:00 pm

    kalau macam 2 join la Jabatan2 yang berwajib yang nk membenteras gerakan yang menyeleweng…dengan berhujah x akan bawak kemana pun. kmu pun tahukan blog ini untuk orang yang x ada ilmu, hujah yang x ilmiah. So x gunapun kamu teruskan, buat kmu sakit ati dalam x sedap melihat mereka2 yang msh mempertahankan gerakan mereka. Buat la sesuatu yang boleh mencabar gerakan yang sudah menyeleweng 2….Contohnya sesuatu yang akann buat anak meda sekarang menjauhi segala bentuk maksiat. memisahkan antara yang HAQ dan BATHIL. lagi mereka mengunakn Al-Quran untuk kehidupan seharian mereka. Al-Quran itu kan petunjuk(cahaya) klu x ada cahaya gelap gelita la dunia maka mereka akan meraba-raba. Nanti jadi la pulak haruan makan anak. Sekarang ni isu2 ini cukup membimbangkan kita…Sekecil institute adalah Institute kekeluargaan, klu dh dari keluarga pun dah hancur…ingat senang ker nk nk pupuk anak muda skrg luruskan akidahnya. itulah akar umbinya…..

     
   • anti NII

    08/09/2009 at 4:07 pm

    Iman,,
    kenapa awak xcuba dengar dulu dan fikirkan sedalam2nya kenapa orang menyatakan berlaku penyelewengan AKIDAH dalam ajaran ini? xsalah rasanya awak dengar dan fikirkan. ramai orang GPK xnak mendengar sebab takut terdengar “berita2 fasik”.. apa yang nak ditakutkan,, anda dengar dulu dan nilaikan kebenaran, gunakan proses akal yang Allah berikan. kemudian pilihlah jalan yang anda rasa benar. teruslah mencari kebenaran, bukan mempertahankan sesuatu tanpa kepastian. kita sama2 mencari kebenaran dan mencegah kemungkaran. renungkan sejenak. cuba dalami aritkel2 yang menyatakan dimana silapnya ajaran ini. kalau anda rasa betul, ceritakan di mana silapnya hujah2 yg menyatakan ajaran ni sesat. terangkan kpada kami apa sebenarnya. Adakah anda sanggup nak menyamakan Allah dengan makhluk? adakah anda sanggup menyatakan adanya nabi2 selepas nabi muhammad s.a.w? saudara Qayyum dah beri hujah dari al-quran dan sunnah. kedua2nya dari al-quran yang sama. Ambil masa dan renung kan. Semoga Allah beri hidayah pada hati2 kita untuk terima kebenaran.

     
   • Muhammad Qayyum

    08/09/2009 at 4:13 pm

    1.Bukankah saya dah katakan, perintah ar-Rasul SAW;

    “Barang siapa di antara kalian melihat kemungkaran, hendaklah ia mengubahnya dengan tangannya. Jika tidak bisa melakukannya dengan tangannya, hendaklah ia mengubahnya dengan lisannya. Jika tidak bisa melakukannya dengan lisannya, hendaklah ia melakukan dengan hatinya. Itulah iman yang paling lemah.”
    (Diriwayatkan Muslim)

    Justeru, sesuai dengan kedudukan saya sebagai seorang aktivis mahasiswa Islam, sudah tentu saya dibatasi dengan peraturan – peraturan kampus dan sebagainya. Oleh itu, selagi mana saya mampu berusaha, menyuarakan kebatilan GPK di sini, maka saya sudah cuba menjalankan tanggungjawab dakwah saya kepada masyrakat umum. Saya berpendapat orang yang membaca blog ini ada TIGA. Pertama, pro pejuang Islam, jadi sumbangan saya kepada mereka adalah bekalan hujah dan jawapan untuk mereka khadamkan apabila mereka berhadapan dengan mana – mana aliran sesat. Kedua, golongan awam, sumbangan saya adalah menyebarkan ilmu supaya mereka dapat bekalkan diri sebagai benteng menghadapi ajaran sesat. Ketiga, pro pejuang GPK, sumbangan saya adalah memaklumkan kebenaran nilai dan ilmu Islam, sesuai dengan perintah Allah dan Rasul SAW. Samada hendak terima atau tidak, itu bukan urusan saya, itu urusan Allah, kewajipan saya hanya menyampaikan yang termampu sesuai dengan sabda baginda Rasulullah SAW;

    “sampaikan dariku walau sepotong ayat”

    2. Juga sesuai sebagai aktivis mahasiswa Islam, sudah pastinya saya bergerak dengan proksi Persatuan Mahasiswa Islam. Dan kami merangka program, seminar untuk mewujudkan biah solehah di kampus masing – masing. Begitu juga menggerakkan usrah – usrah dan kem – kem pembentukan untuk merekrut anak – anak muda seperti saya untuk dilatih menjadi pekerja – pekerja amal Islam. Tetapi itu tidak bermaksud saya perlu tinggalkan ruang ini. Apakah anda kira sewajarnya saya buat kerja dakwah di luar dan biarkan anda terus sesat di sini?

     
  • 73 golongan

   09/09/2009 at 6:08 pm

   salam muhammad qayum..pesoalan,,adakah anda telah disampaikan seperti yang telah disampaikan kepada GPK..kalau belum,,sila cari orang untuk sampaikan kepada kamu,,kalau taknak..sila senyap..dan perbuat je apa yg kamu dah buat..ada 73 golongan ikut alquran dan sunnah.. jadi teruskan je apa yng kamu dah buat..

    
   • Muhammad Qayyum

    09/09/2009 at 8:38 pm

    Wassalam. Bukankah daripada dahulu lagi saya mencari orang untuk dedahkan ajaran GPK. Tetapi tiada orang yang berani tampil. Hanya mereka yang kaslan sanggup menghubungi saya dan menceritakan apa yang diajar oleh GPK. Dan atas maklumat mereka, saya bertemu dengan para guru yang mursyid, meminta pandangan mereka untuk menguatkan hujah saya terhadap kepincangan yang saya nampak.

    Kenapa 73 tidak mahu mengajar saya?

     
 23. sejagat.nusantara

  08/09/2009 at 2:35 pm

  Mistaken Identity,

  Paham tak kandungan surat yg Metro paparkan tuh? surat itu menyatakan Mahmood keluar dari ajaran GPK, bukan dia tak percaya kepada ajaran AQ dan As-Sunnah..

  Jangan meluru.. Tu pasal saya kata Metro salah bagi maklumat. Sapa2 yg kaslan atau GPK shj paham isi kandungan surat tersebut. Masuk dengan terhormat, keluar juga cara terhormat… kecuali yg GHAIB.

   
  • al-kahfi

   08/09/2009 at 3:22 pm

   pulangkan duit tak yg keluar cara terhormat tu.. ke burn terus?

    
   • IMAN

    08/09/2009 at 3:44 pm

    kalau nak begi la dapat kan sendiri….2 kan cara terbaik gak…ko bgi ko mintak la sendiri….hurm berjuta2 ker pullus ko abis bro…..

     
  • anti NII

   08/09/2009 at 4:10 pm

   anda baca isi surat tu dulu. baru boleh cakap.

    
 24. sejagat.nusantara

  08/09/2009 at 2:56 pm

  Buat sahabat2 (xkira la Anti-NII atau GPK),

  jgn la dijual ayat2 Allah disini dengan murahan. Ayat2 Allah hanya laku bagi si pelaku, bukan disebar ditempel sesuka hati.

  Daripada kita dok bertelagah disini, baik sama2 pakat satukan kembali bangsa Islam di Malaysia. Ini yg patut diutamakan. NII memperjuangkan penyatuan umat Islam walaupun bukan atas landasan yg betul bg sesetengah kita fikir.. Tapi apa kita buat untuk Malaysia?

  Terapkan asas pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah yang sebenar dalam hati umat Islam Malaysia. Perbaiki pendidikan KAFA dari semua lapisan. Baru la Islam kembali ke tempatnya yang HAQ. Baru la lahir Umat yg terbaik yg menyeru kepada Maaruf dan Mencegah kepada Mungkar..

  Kalo kita bertelegah disini, kita ni sama je yg diluar tu. Cakap tak serupa bikin.

   
  • Muhammad Qayyum

   08/09/2009 at 4:36 pm

   Menyampaikan yang hak itu wajib saudara. Setiap orang ada peranannya. Saya tidak ada kekuasaan untuk memperbaiki sistem KAFA, tetapi saya mampu jelaskan prinsip asas akidah Islamiyah, maka melihat keadaan di sini di penuhi dengan mereka yang tidak jelas dengan ajaran asas akidah, WAJIB bagi saya menyampaikannya.

   Dan sudah pasti hujah orang mukmin itu hujah yang bersandarkan al-Quran dan as-Sunnah, bukannya kerana mahu tampal sesuka hati. Meletakkan sandaran hujah daripada ayat al-Quran bukanlah tafsiran menjual ayat – ayat Allah dengan harga yang murah seperti firmannya;

   “Mereka menjual ayat-ayat Allah, al-Quran, dengan harga murah, berupa dunia ini.”
   (At-Taubah: 9)

   Imam ibnu Kathir dalam menulis di dalam kitab Tafsir Ibnu Kathir, maksud ayat di atas adalah;
   “mereka menolak mengikuti ayat-ayat Allah SWT kerana digelincirkan oleh urusan dunia yang rendah.”

   Justeru jangan mudah mengatakan begitu kalau kita tidak faham mengenainya.

    
 25. sejagat.nusantara

  08/09/2009 at 3:06 pm

  Buat Qayyum,

  Mudahnya begini jika saya simpulkan, disini kebanyakannya hanya kekatu. Jumpa lampu cerah sibuk dihinggapnya. Sbb tu jika ditabur ayat mcm mana sekalipun, tak mendatangkan kebaikan sekalipun. Bagi mereka hanya Metro yg dapat memahamkan mereka.

  Amat sedikit yg bertindak, yg cuba memberi kefahaman menyampaikan kepada manusia diluar tntg kebenaran. Buktinya mudah, apa yg mereka buat selepas kaslan? kembali kepada kejahilan, ditanam akal mereka ke tanah, dan kembali nafsu menguasai diri. Jika mereka benar2 mendapat pelajaran apa yg dilalui dlm GPK, pasti mereka sendiri berlumba mengembalikan yg haq, bukannya berdekah-dekah tentang yg batil. kerana batil itu tetap batil, tetapi yang haq itu perlu dizahirkan.

  Bak kata org, Keluar mulut harimau masuk mulut buaya.

   
  • Muhammad Qayyum

   08/09/2009 at 4:46 pm

   Respon saya mudah, tugas menyampaikan yang benar ini adalah daripada Allah SWT. Maka samada mendatangkan kebaikan atau tidak, itu saya serahkan pada Allah SWT, biarlah mereka kelkatu mahupun nyamuk, di mana ada ruang saya boleh sampaikan akidah Islam yang benar, di situ saya sampaikan. Kenapa pula mahu berhenti?

   Soal di luar sana, benar, tetapi tidak bermaksud saya kena kejar di luar sana dan tinggalkan ruang ini untuk menyampaikan ilmu.

    
 26. al-kahfi

  08/09/2009 at 3:14 pm

  IMAN :
  bukankah blog ini yang kmu ktakan blog bukan ilmiah untuk kamu berhujah tempoh hari. Klu rasa nak terus berhujah, teruskanlah…x akan bawa kemana pun…. hanya kata-kata yang dapat dicoretkan tp hasilnya tiada….
  teruskan dengan usahamu membenteras masalah yang kamu nampak itu…sehingga apa yang dijanjikan kmu untuk melihat semua umat islam Expacely umat islam rakyat Malaysia terbela. Yang penting melaksanakan bukan setakat omong2 kosong jer…klu cakap jer mmg senang saya pun boleh buat.

  tak ada yang ilmiah dengan GPK. hanya sampah sarap saja yang dimuatkan ke dalam kepala otak pengikut-pengikutnya.

  IMAN :
  sebab itulah klu rasa gerakan yang kmu lihat itu hanya pandangan kmu memeras uwang, jangan lah join…masing2 ada akal untuk berfikirkan… mereka yang meneruskan itu pun ada reson merka gak kenapa mereka teruskan… Orang berpelajaran tinggi 2 y join…x kn la mereka x boleh berfikir. Bodohlah mereka salurankan duit tanpa hala tuju, klu bukan apa yg mereka nampak itu benar.

  ramai ye yg berpelajaran tinggi masuk yahudi, kristian, buddha,arqam, atheis.. takde masalah.

   
  • IMAN

   08/09/2009 at 3:42 pm

   hurm…sian al kahfi…..

    
   • Muhammad Qayyum

    08/09/2009 at 4:22 pm

    Saya lebih simpati kepada anda

     
   • anti NII

    08/09/2009 at 7:59 pm

    saya juga sangat simpati pada anda.. moga allah berikan anda petunjuk yang sebenar2nya jika anda memang inginkan kebenaran, bukan sekadar brhujah untuk kemenangan.. kita mencari kebenaran, mungkin dalam proses mencari kebenaran itu, kita tersalah jalan, tapi kita beruntung, allah beri kita peluang untuk patah balik. gunakanlah peluang itu selagi ada..

     
 27. al-kahfi

  08/09/2009 at 3:27 pm

  IMAN :
  cukupla nisa, mereka tidak akan faham…. mereka hanya nampak kita peras duit orang, memesongkan akidah orang..padahal y mereka nmpk itulah sifat individu hinggakan mereka menyalahkan gerakan yang btl memperjuangkan ISLAM. Sedangkan rukun Islam n Iman x pernah kita abaikan. tapi hanya kerana ada individu yang merosakan satu gerakan semua di sangkutkan…ibarat krna nila setitik rosak susu sebelanga. Allah swt itu maha Adil dan bijaksana…Allah akan menghukum mereka yang bermain dengan ayat suci Al-Quran. Dan sesungguhnya telah Kami mudahkan Al Qur’an untuk pelajaran, maka adakah orang yang mengambil pelajaran?(Surah Al-Qamar 54.17). (Surah Al-Haaqqah 69.40-52)

  dah berapa lama join GPK ni..
  masuk jadi koordinator dan ke atas tau le kamu.

   
 28. IMAN

  08/09/2009 at 3:52 pm

  huhuhuhu…………
  sian btl……
  orang2 yang beriman itu Allah lindung….klu kmu beriman Allah lindung kamu….begitu juga kmi….so x kira la berapa lama kmi dlm GPK ker gerakan y lain ker…. yang penting kmi taat dan setia kpd Allah(Kitab) dan Rasul-rasulNya(Sunnah)
  Sunah yant tiada perubahan dari nabi Adam hingga ker Nabi Muhammad saw

   
  • Muhammad Qayyum

   08/09/2009 at 4:21 pm

   Saudara IMAN, itulah masalahnya, saya sudah sampaikan penyelewengan akidah GPK, macam mana anda masih sanggup yakin anda beriman? Anda membainatkan Allah sebagai sistem pemerintahan atau negara itu sendiri. Itu maknanya anda menyamakan Allah dengan makhluk. Sistem adalah makhluk. Sebab sistem itu direka manusia, kemudian ditokok tambahkan bagi memperbaiki sistem yang sedia ada. Sebab itu sistem pemerintahan Rasulullah SAW ada perbezaan dengan sistem pemerintahan Saidina Abu Bakar, dan apabila khalifah Umar menjadi khalifah, sistem pemerintahannya juga berbeza kerana ada sistem yang dibaiki. Masakan Allah itu tidak sempurna dan dibaiki? Bolehkah begitu? Saya tidak menzalimi anda, sebaliknya saya mengajak anda kepada kebenaran.

    
   • batu

    09/09/2009 at 12:15 am

    Saudara Qayyum, anda kena ingat bahawa pada pandangan GPK anda adalah ahli kitab sebab mahir dalam ilmu kitab/agama tapi tak beriman pada rukun iman NII dan bukan islam ikut rukun islam NII.

    Itulah cara GPK mengikat ummat dengan membainatkan Allah = Negara, Rasul = penyampai. Jadi semua ayat ancaman Allah dalam AQ terhadap org kafir, musyrik, munafik, fasik dsb boleh dipetik bila2 masa untuk menakutkan ummat yg degil.

     
   • Muhammad Qayyum

    09/09/2009 at 5:31 am

    Biarlah batu, saya tidak kisah, bukankah Allah pesan dalam surah al-Maidah, ayat 54 mengenai ciri – ciri ahli Parti Allah (Hizbullah);

    “…dan yang tidak takut kepada celaan orang yang suka mencela…”

    Sedangkan kami daripada hari ke hari sering saja berhadapan dengan mehnah daripada pihak kerajaan toghut. Diputarbelitkan fakta. Tidak ada bezanya berhadapan dengan GPK.

     
   • IMAN

    09/09/2009 at 9:05 am

    Sudahlah….kalau saya terangkan pun anda x akan faham…. Adakah benar kami menyamakan Allah seperti mereka katakan itu….anda menerima pandangan mereka yang mengutuk gerakan itu, tapi bgmana dengan mereka yang btl2 tegakkan ISLAM??..Bagaimana ISLAM dulu dipandang tinggi kalau bukan bainat yang terang depan mata mereka nampak…jangan ingat ISLAM semudah itu untuk bangkit…Begitu juga Negara Malaysia….adakah orang kenal MALAYSIA klu bukan teknologi yang membanggun disini.

     
   • Muhammad Qayyum

    09/09/2009 at 9:56 am

    Beginikah sikap seorang pejuang Islam? Mengambil keputusan untuk tidak menerangkan? Sunnah perjuangan apa yang anda ikut? Ataupun anda tahu anda tidak boleh terangkan ajaran GPK itu sendiri?

     
 29. sapi emas

  08/09/2009 at 4:49 pm

  sejagat.nusantara :
  Buat Qayyum,
  Mudahnya begini jika saya simpulkan, disini kebanyakannya hanya kekatu. Jumpa lampu cerah sibuk dihinggapnya. Sbb tu jika ditabur ayat mcm mana sekalipun, tak mendatangkan kebaikan sekalipun. Bagi mereka hanya Metro yg dapat memahamkan mereka.
  Amat sedikit yg bertindak, yg cuba memberi kefahaman menyampaikan kepada manusia diluar tntg kebenaran. Buktinya mudah, apa yg mereka buat selepas kaslan? kembali kepada kejahilan, ditanam akal mereka ke tanah, dan kembali nafsu menguasai diri. Jika mereka benar2 mendapat pelajaran apa yg dilalui dlm GPK, pasti mereka sendiri berlumba mengembalikan yg haq, bukannya berdekah-dekah tentang yg batil. kerana batil itu tetap batil, tetapi yang haq itu perlu dizahirkan.
  Bak kata org, Keluar mulut harimau masuk mulut buaya.

  kesimpulannya GPK mulut rimau… rimau tak gosok gigi= busuk (baynat)

   
 30. sapi emas

  08/09/2009 at 4:51 pm

  IMAN :
  kalau nak begi la dapat kan sendiri….2 kan cara terbaik gak…ko bgi ko mintak la sendiri….hurm berjuta2 ker pullus ko abis bro…..

  banyak jugak le bro, kalau sedekah ke masjid lagi bagus daripada sponsor program GPK ni.. hmm groceries + daging tu nasiblah kalo yg dapat daging busuk.. dah le mahal groceries.. beli kat kedai Cina jual balik+markup.

   
 31. sapi emas

  08/09/2009 at 4:53 pm

  IMAN :
  kalau macam 2 join la Jabatan2 yang berwajib yang nk membenteras gerakan yang menyeleweng…dengan berhujah x akan bawak kemana pun. kmu pun tahukan blog ini untuk orang yang x ada ilmu, hujah yang x ilmiah. So x gunapun kamu teruskan, buat kmu sakit ati dalam x sedap melihat mereka2 yang msh mempertahankan gerakan mereka. Buat la sesuatu yang boleh mencabar gerakan yang sudah menyeleweng 2….Contohnya sesuatu yang akann buat anak meda sekarang menjauhi segala bentuk maksiat. memisahkan antara yang HAQ dan BATHIL. lagi mereka mengunakn Al-Quran untuk kehidupan seharian mereka. Al-Quran itu kan petunjuk(cahaya) klu x ada cahaya gelap gelita la dunia maka mereka akan meraba-raba. Nanti jadi la pulak haruan makan anak. Sekarang ni isu2 ini cukup membimbangkan kita…Sekecil institute adalah Institute kekeluargaan, klu dh dari keluarga pun dah hancur…ingat senang ker nk nk pupuk anak muda skrg luruskan akidahnya. itulah akar umbinya…..

  hm… ada umat yg memerintahkan bapak dia dengan perintah yg bukan2 dalam GPK sebab nak uji taat setia… tak nampak pun kebaikannya.. taat membabi buta.

  tu belum yg buat parent sendiri sebab anggap orang yg bawak hijrah tu la bapa yang sebenar.

   
 32. sapi emas

  08/09/2009 at 4:55 pm

  IMAN :
  jahil btl si al-kahfi nie ekk….ko x baca ker kisah2 nabi dan sahabat seperjuangannya…nk tegakkan ISLAM mana ada idup senang semua melaburkan harta dan keringatnya……

  kisah nabi dan sahabat tu based on HADITH (mana kamu nak dapat Sirah kalau bukan dari periwayatan!)

  tapi GPK tolak hadith, solat define seenaknya..

  siapa yang jahil, kamu atau saya?
  sebab kamu mengaji agama kat luar pun tak abis, jumpa GPK terus terkagum-kagum.
  Nabi dulu dapat wahyu kurang2 tanya Waraqah bin Naufal dulu, GPK tak bagi tanya

   
 33. sapi emas

  08/09/2009 at 4:57 pm

  IMAN :
  itulah yg saya katakan…kmu nmpak gerakan hanya memerah uwang….so jangan la libatkan diri…klu y skim cepat kaya 2 dah diorang rugi dierang kuar, so dlm gerakan ni, nama pun dh laburkan duit, so kira rugi laka….tp knpa x kuar2 lg dr gerakan….so pk la sendiri.

  dah ramai yg keluar, dah bertahun commit pun ada.
  kamu je yg tak tau sebab kamu lain buyut pun belum tentu kenal. KAHFI!

   
 34. sapi emas

  08/09/2009 at 5:01 pm

  nisa :
  video tu buat saya berfikir sepanjang malam.sy sndiri x mahu anak-anak saya senasib dgn mereka..kenapa saudara semua ni??.Adakah saudara semua rasa tenang bila melagu-lagukan AQ siang dan malam sedangkan kafir terus menyerang dari pelbgai sudut dlm khidupan kita.Kalau saudara still rasa tenang,Anda semua SELFISH!!…Pleasa saudara Qayyum,sya mahu dgr pndangan anda selepas anda menonton video ini.

  anak ko kalo lahir tapi tak sempat hijrah kira kafir la kan.
  nak berhudan tak boleh, kecik lagi.

  ke macam mana, time mengandung kena pi spital MAZ tu bersalin, syahadah kat situ

   
 35. GUBIR

  08/09/2009 at 6:31 pm

  bagi ahli GPK/NII apa saja hujah yang diberikan mereka tak kan terima.bagi mereka hanya abi-abi saja yang benar.

   
 36. batu

  08/09/2009 at 11:31 pm

  GPK ni berhujah pakai ayat AQ yg dibainatkan, tapi tiada ruang berhujah dalam GPK. Sebab abi2 tu pangkat “rasul” terima wahyu dari “Allah” jadi terpaksalah “kami dengar dan kami taat” jelah

   
 37. Mistaken Identity

  08/09/2009 at 11:53 pm

  sejagat.nusantara :Mistaken Identity,
  Paham tak kandungan surat yg Metro paparkan tuh? surat itu menyatakan Mahmood keluar dari ajaran GPK, bukan dia tak percaya kepada ajaran AQ dan As-Sunnah..
  Jangan meluru.. Tu pasal saya kata Metro salah bagi maklumat. Sapa2 yg kaslan atau GPK shj paham isi kandungan surat tersebut. Masuk dengan terhormat, keluar juga cara terhormat… kecuali yg GHAIB.

  Terlebih faham.. nak kuar GPK tulis guna la “term2” yang melibatkat gpk sahaja cthnya “tidak sanggup lagi menjadi ahli GPK ke, x sanggup jadi khadam GPK ke”, buat apa nk letak tak sanggup berpegang pada AQ & AS seperti yg disyariatkan ke atas diri sesiapa yg sign tu.. jgn sesekali guna perkataan AQ & AS kerana ternyata tujuannya untuk memurtadkan org..

  http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Monday/Setempat/20090831081721/Article/index_html.

   
  • Kayu Api

   09/09/2009 at 5:50 am

   Salam saudara-saudari seIslam dan seperjuanganku,

   SILAKAN BACA SURAH AL-QALAM,dari mula hingga selesai.SURAH 68.Sebagai motivasi kita dalam meneruskan kerja2 mendidik bangsa.

   Aku yakin dengan berkat usaha,kesabaran,dan ketabahan kita ini…pasti akan menambah CURIOUSITY masyarakat kita yg belum faham untuk sama2 baca dan fahamkan Al-Quran sendiri. Untuk mereka yg pilih menjadi jahil terus-menerus, abaikan saja la. Nanti akan Allah balas tindakan bodoh mereka di akhirat kelak.

   Misi ISLAM ini lebih utama kita fokuskan. Kefahaman Islam sedang menjalar di seluruh dunia. Born non-muslims sedang berpusu2 mengislamkan diri masing2 berkat hidayah Allah swt dan petunjuk Al-Quran. InshaAllah, kita akan berhasil mewujudkan surrounding Islam jika kita terus istiqamah,bersatu,dan berkerjasama lillahi taala.

   “innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirobbil ‘alamin”
   [sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku…
   kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]

    
   • Muhammad Qayyum

    09/09/2009 at 7:36 am

    Setuju, kembalilah pada Quran.

    Benar sekali, surah al-Qalam adalah satu motivasi daripada Allah SWT bagi setiap pejuang Islam. Perjuangan yang disambung daripada mata rantai perjuangan generasi terdahulu sehinggalah Rasulullah SAW bahkan disambung daripada Nabi Adam AS lagi.

    Persoalannya siapakah yang jahil?

    Apabila kita berbicara tentang KEJAHILAN, kita tidak hanya merujuk kepada golongan yang tidak mempunyai ilmu pengetahuan semata-mata. Perkara ini dijelaskan oleh Ar-Raghib Al-Ashfahani [dalam kitabnya Mufradat Alfazh Al-Quran] ketika memberikan maksud jahil dalam Al-Quran. Menurutnya, maksud JAHIL dalam Al-Quran ada tiga:

    1. Kosongnya jiwa daripada ilmu pengetahuan.

    2. Beriktikad sesuatu yang menyanggahi hakikat sebenarnya.

    3. Melakukan sesuatu perkara yang menyanggahi apa yang patut dilakukan sebenarnya, sama ada dia berpegang dalam perkara itu dengan iktikad yang benar atau yang salah.

    Justeru jika dinilai daripada pandangan Ar-Raghib Al-Ashfahani, siapakah yang jahil? Orang yang ta’asub dengan satu – satu kumpulan sehingga tidak mahu mendengar perbahasan ilmiah ataupun orang yang berusaha menyampaikan risalah -risalah ilmu Islam seperti yang dituntut oleh Allah SWT?

    Kemudian, hairan bagi saya bagaimana seorang proGPK sanggup mengatakan kefahaman Islam sedang menjalar ke seluruh dunia dan mengiktiraf non muslim yang mengucapkan syahadah. Bukankah anda mengkafirkan kami yang di luar GPK? Ataupun sekarang ini pegangan anda sudah berubah?

    Hai.. Macam – macam.

    “Wahai anak Adam, jika sudah tiada rasa malu, buat sahajalah apa yang kamu mahu”
    al-Hadith

     
   • Muhammad Qayyum

    09/09/2009 at 7:45 am

    Hadith terakhir itu diriwayat oleh Abu Mansur al Badri

     
   • SUARAJAGAT

    10/09/2009 at 8:28 pm

    Kalian bukan nya membaca al-Quran..kalian baca terjemahan. sama macam kristian baca bible.

     
 38. khir toyol

  09/09/2009 at 2:37 am

  gpk: selagi ko bole maintain duit… ko la ummah yang takde celaka pada ngko…. sekali ko jatuh muflis, memang ko manusia yang dipandang hina, banyak dosa (pasal takble bayar ntah menatang haram ape ntah) dan silap2 murtad (mau taknye, bile dah tersepit, baru la amik keputusan taknak ikut jemaah nih)… tgk, dah takde beza ngan agama ciptaan manusia yang rukun imannya ialah ‘ada wang’.. agama yang disebut sebagai kapitalis… bapak kepala besar gpk ni pun kepala kapitalis jugak la kirenya kan? ulama’ kapitalis: mementingkan keuntungan…

   
 39. Kayu Api

  09/09/2009 at 9:07 am

  Salam saudara-saudari seIslam dan seperjuanganku,

  SILAKAN BACA SURAH AL-QALAM,dari mula hingga selesai.SURAH 68.Sebagai motivasi kita dalam meneruskan kerja2 mendidik bangsa.

  Aku yakin dengan berkat usaha,kesabaran,dan ketabahan kita ini…pasti akan menambah CURIOUSITY masyarakat kita yg belum faham untuk sama2 baca dan fahamkan Al-Quran sendiri. Untuk mereka yg pilih menjadi jahil terus-menerus, abaikan saja la. Nanti akan Allah balas tindakan bodoh mereka di akhirat kelak.

  Misi ISLAM ini lebih utama kita fokuskan. Kefahaman Islam sedang menjalar di seluruh dunia. Born non-muslims sedang berpusu2 mengislamkan diri masing2 berkat hidayah Allah swt dan petunjuk Al-Quran. InshaAllah, kita akan berhasil mewujudkan surrounding Islam jika kita terus istiqamah,bersatu,dan berkerjasama lillahi taala.

  “innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirobbil ‘alamin”
  [sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku…
  kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]

   
  • Muhammad Qayyum

   09/09/2009 at 9:33 am

   Setuju, kembalilah pada Quran.

   Benar sekali, surah al-Qalam adalah satu motivasi daripada Allah SWT bagi setiap pejuang Islam. Perjuangan yang disambung daripada mata rantai perjuangan generasi terdahulu sehinggalah Rasulullah SAW bahkan disambung daripada Nabi Adam AS lagi.

   Persoalannya siapakah yang jahil?

   Apabila kita berbicara tentang KEJAHILAN, kita tidak hanya merujuk kepada golongan yang tidak mempunyai ilmu pengetahuan semata-mata. Perkara ini dijelaskan oleh Ar-Raghib Al-Ashfahani [dalam kitabnya Mufradat Alfazh Al-Quran] ketika memberikan maksud jahil dalam Al-Quran. Menurutnya, maksud JAHIL dalam Al-Quran ada tiga:

   1. Kosongnya jiwa daripada ilmu pengetahuan.

   2. Beriktikad sesuatu yang menyanggahi hakikat sebenarnya.

   3. Melakukan sesuatu perkara yang menyanggahi apa yang patut dilakukan sebenarnya, sama ada dia berpegang dalam perkara itu dengan iktikad yang benar atau yang salah.

   Justeru jika dinilai daripada pandangan Ar-Raghib Al-Ashfahani, siapakah yang jahil? Orang yang ta’asub dengan satu – satu kumpulan sehingga tidak mahu mendengar perbahasan ilmiah ataupun orang yang berusaha menyampaikan risalah -risalah ilmu Islam seperti yang dituntut oleh Allah SWT?

   Kemudian, hairan bagi saya bagaimana seorang proGPK sanggup mengatakan kefahaman Islam sedang menjalar ke seluruh dunia dan mengiktiraf non muslim yang mengucapkan syahadah. Bukankah anda mengkafirkan kami yang di luar GPK? Ataupun sekarang ini pegangan anda sudah berubah?

   Hai.. Macam – macam.

   “Wahai anak Adam, jika sudah tiada rasa malu, buat sahajalah apa yang kamu mahu”
   al-Hadith

    
 40. Kayu Api

  09/09/2009 at 9:24 am

  Bukankah anda mengkafirkan kami yang di luar GPK? Ataupun sekarang ini pegangan anda sudah berubah?
  Hai.. Macam – macam.
  “Wahai anak Adam, jika sudah tiada rasa malu, buat sahajalah apa yang kamu mahu”
  al-Hadith

  Qayyum,bila masa pula aku buat statement di atas? ngko x payah la nak menCAri PUBlisiti dari mesej aku. Tak payah nak putar belitkan mesej aku,kalo x tau ujung pangkal. Ko dok petik2 kitab hadis,bila org share ayat Quran..ko tuduh plak diorg macam2.Jgn dok pandai2 menyampuk la,kalo ngaji tak selesai.

  Aku nak ulang sekali lg d sini:

  “innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirobbil ‘alamin”
  [sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku…
  kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]

  SO,STOP UR DOGMA

   
  • Muhammad Qayyum

   09/09/2009 at 9:38 am

   Kayu api.. Ingat saya tidak tahu ke IP address anda? Ingat saya tidak tahu ke siapa anda? Anda merupakan orang kuat GPK. Dan seluruh kaslan GPK mengakui doktrin GPK yang menghukumkafirkan semua orang kecuali pengikut mereka. Dan dibuktikan dengan kajian yang dijalankan oleh Majlis Ulama’ Indonesia.

   Beginilah sifat orang yang menutup firi daripada kebenaran. Bila dihujah dengan ilmu, tidak mampu dijawab. Kemudian nak marah bila saya tegur perangai anda yang memetik ayat Quran sesuka hati. Anda tidak malu?

    
   • 73 golongan

    09/09/2009 at 6:16 pm

    persoalan? dah brape lama orng melayu ni bace al-quran dengan tajwid dan taranum?? menang tak islam dengan bacaan mcm tu? ilmu bukan nya untuk didebatkan..tapi untuk dikongsi..harap qayum pk kan dengan lebih dalam lagi.. al-quran pun Rasulullah SAW khatam sekali je..mcm mane kita bleh bnyak kali pulak.nak2 bulan ramadhan.hebat nya manusia sekarang ni..pk kan bersama..

     
   • SUARAJAGAT

    09/09/2009 at 6:46 pm

    73 Golongan..
    apakah semasa zaman Rasulullah s.a.w, para sahabat, tabi’in bacaan al-Quran tidak dibaca secara bertarannum dan dengan tajwid yang betul?
    apakah pada zaman mereka, kaedah hudan+bainat+furqan digunakan?

    apakah semasa zaman kemenangan Sultan Muhammad al-Fateh menguasai Constantinople al-Quran tidak dibaca dengan tajwid dan tarannum?

    adakah semasa Salahuddin al-Ayubi berjaya menguasai tanah Baitulmaqdis, al-Quran tidak dibaca bertajwid dan bertarannum?

    adakah haram atau makruh hukumnya membaca dgn cara bertarannum?

     
   • Muhammad Qayyum

    09/09/2009 at 6:47 pm

    Mengapa Islam tidak menang? Mudah jawapannya, belum sampai ketentuan Allah SWT. Bukan soal baca Quran tak baca Quran. Yang penting, setiap muslim kena faham tuntutan dakwah dan jihad menegakkan syariat Allah SWT di muka bumi ini. Itu tanggungjawab kita dan wajib kita perjuangkan. Menang atau tifdak itu hak Allah, kerja kita berjuang di jalan Allah. Soalnya, berjuang macam mana? Wadah perjuangan itu mestilah mendasari nilai ajaran ajaran Islam. Betul – betul mengikut al-Quran dan as-Sunnah. Bukan sekadar cedok sedikit dalil dari Quran dan Hadis terus pergi berjuang, sedangkan hakikat sebeanar ajaran Islam tidak dipelajari dengan betul. Contoh, soal tidak menyamakan Allah dengan sesuatu. Begitu juga dengan mengimani perkara yang ghaib seperti malaikat, kiamat dan sebagainya. Cara penafsiran dan takwilan yang tidak berlandaskan al-Quran dan as-Sunnah, akan menyebabkan kesesatan. Berjuanglah macam mana pun, perjuangan itu bukan perjuangan Islam.

     
 41. IMAN

  09/09/2009 at 9:37 am

  BISMILLAHIRAHMANIRRAHIM…..

  Wahai Sahabat seangkatan dengan KU….marilah kita jauhi blog yang sia2 ini…. Kembalilah kita kepada Fokus Utama….Biarlah mereka dengan cara mereka….Setinggi mana pun hujah anda mereka tidak akan faham…. Oleh itu, daripada kita membuang masa dengan berdebat, lebih baik kita gerkakan MISI kita. Akan bertambah lagi dosa klalau kita terus menerus berbalah disini. Allah itu tidak Zalim….jika ada Salah kita yang lari dari landasan yang benar, Allah akan balas perbuatan kita…. Perjuangan kita hanya AL-Quran dan Sunnah.

  Semoga Allah swt memberkati mereka yang btl2 memperjuangkan ISLAM yang HAQ dengan ikhlas walaupun ada segelintir yang telah menyelewengkan landasannya.

  HAQ menghukum hanya pada Allah swt…. sesekali kita tidak layak mengadili sesuatu yang bukan HAQ kita… Kita bukan Malaikat untuk menghukum orang sedangkan tiada NAS yang menyatakan gerakan mereka mereka yang ingin menegakkan ISLAM salah. Tiap apa yang kita buat sebesar zarah pun Allah swt akan nilai….

  Janganlah kalian berjiwa lemah………TERUSKAN PERJUANGAN ANDA…(61.14)

  ALHAMDULILLAHIROBILALAMIN………

  AMIN

   
  • Muhammad Qayyum

   09/09/2009 at 9:47 am

   Sayangnya, saya begitu bersungguh – sungguh menerangkan hakikat tauhid, hakikat iman, hakikat perkara ghaib. Dengan harapan anda akan terbuka hati untuk mengkaji dan meneliti semula, tetapi anda lebih senang bersifat tertutup dan lebih mempercayai abi – abi anda. Kenapa anda tidak mahu balik kepada ulama’ – ulama’ yang benar – benar ikhlas berjuang? Yang siang dan malam menyampaikan ayat – ayat Allah tanpa mengira penat dan lelah, tanpa minta sesen pun duit rakyat. Kembalilah ke jalan yang benar IMAN. Saya sukakan semangat anda umtuk memperjuangkan Islam, tetapi berjuanglah atas landasan yang benar. Takkanlah daripada ribuan ulama’ yang bertebaran di dunia. Yang mewarisi ilmu – ilmu Islam yang disepakati semua ini anda mahu abaikan dan turuti bulat – bulat pimpinan kumpulan anda? Bukakanlah mata hati anda yang sebenar – benarnya.

   Saya teringat satu frasa yang cukup popular di kalangan aktivis – sktivis gerakan Islam;

   “Kami adalah umat yang datang membebaskan perhambaan sesama makhluk kepada perhambaan kepada Pencipta Makhluk”

   Marilah bersama kami.

    
 42. IMAN

  09/09/2009 at 10:36 am

  BISMILLAHIRAHMANIRRAHIM…..

  Wahai Sahabat seangkatan dengan KU….marilah kita jauhi blog yang sia2 ini…. Kembalilah kita kepada Fokus Utama….Biarlah mereka dengan cara mereka….Setinggi mana pun hujah anda mereka tidak akan faham…. Oleh itu, daripada kita membuang masa dengan berdebat, lebih baik kita gerkakan MISI kita. Akan bertambah lagi dosa klalau kita terus menerus berbalah disini. Allah itu tidak Zalim….jika ada Salah kita yang lari dari landasan yang benar, Allah akan balas perbuatan kita…. Perjuangan kita hanya AL-Quran dan Sunnah.

  Semoga Allah swt memberkati mereka yang btl2 memperjuangkan ISLAM yang HAQ dengan ikhlas walaupun ada segelintir yang telah menyelewengkan landasannya.

  HAQ menghukum hanya pada Allah swt…. sesekali kita tidak layak mengadili sesuatu yang bukan HAQ kita… Kita bukan Malaikat untuk menghukum orang sedangkan tiada NAS yang menyatakan gerakan mereka mereka yang ingin menegakkan ISLAM salah. Tiap apa yang kita buat sebesar zarah pun Allah swt akan nilai….

  Janganlah kalian berjiwa lemah………TERUSKAN PERJUANGAN ANDA…(61.14)

  ALHAMDULILLAHIROBILALAMIN………

  AMIN

   
  • Muhammad Qayyum

   09/09/2009 at 10:40 am

   Sekali lagi saya ulang;

   Sayangnya, saya begitu bersungguh – sungguh menerangkan hakikat tauhid, hakikat iman, hakikat perkara ghaib. Dengan harapan anda akan terbuka hati untuk mengkaji dan meneliti semula, tetapi anda lebih senang bersifat tertutup dan lebih mempercayai abi – abi anda. Kenapa anda tidak mahu balik kepada ulama’ – ulama’ yang benar – benar ikhlas berjuang? Yang siang dan malam menyampaikan ayat – ayat Allah tanpa mengira penat dan lelah, tanpa minta sesen pun duit rakyat. Kembalilah ke jalan yang benar IMAN. Saya sukakan semangat anda umtuk memperjuangkan Islam, tetapi berjuanglah atas landasan yang benar. Takkanlah daripada ribuan ulama’ yang bertebaran di dunia. Yang mewarisi ilmu – ilmu Islam yang disepakati semua ini anda mahu abaikan dan turuti bulat – bulat pimpinan kumpulan anda? Bukakanlah mata hati anda yang sebenar – benarnya.

   Saya teringat satu frasa yang cukup popular di kalangan aktivis – aktivis gerakan Islam;

   “Kami adalah umat yang datang membebaskan perhambaan sesama makhluk kepada perhambaan kepada Pencipta Makhluk”

   Marilah bersama kami.

    
 43. IMAN

  09/09/2009 at 10:45 am

  🙂

   
  • Muhammad Qayyum

   09/09/2009 at 10:50 am

   Macam mana IMAN? Marilah kembali kepada al-Quran dan as-Sunnah dengan sebenar – benarnya. Hidupkan budaya ilmu. Ok? 🙂

    
 44. IMAN

  09/09/2009 at 10:56 am

  Off couse semestinya….. Saudara Qayyum 😉

   
 45. IMAN

  09/09/2009 at 11:00 am

  ماذا قال الله تعالى الحقيقة 😉 AMIN

   
 46. IMAN

  09/09/2009 at 11:12 am

  المادة الغذائية يستمر حتى نهاية العمر

   
 47. sejagat.nusantara

  09/09/2009 at 11:27 am

  habis hujah, kata2 kesat pula yg digunakan… Jika benar apa yang dikata itu HAQ, maka zahirkan secara HAQ.

  btw, dgr kata mereka yg ditangkap tu akan didakwa selepas raya nanti. kita nanti hujah mereka.

   
  • Muhammad Qayyum

   09/09/2009 at 12:28 pm

   Kata kesat? Kalau dirujuk kepada saya, sila tunjukkan jika benar saya berlaku zalim seperti itu?

    
  • IMAN

   09/09/2009 at 12:36 pm

   cukup la sejagat.nusantara……..jangan bertegang lidah dengan mereka. Sampai bila2 pun keadaa ttp sama. Biakan mereka. Kita dengan dunia kita…mereka dengan dunia mereka.

    
   • Muhammad Qayyum

    09/09/2009 at 12:46 pm

    Sayangnya… Anda masih mengeraskan hati sebegitu ya IMAN? Sayang sangat. Kita ini seagama, bersaudara, menyembah Allah yang satu, mengaku muslim. Masakan boleh dibiarkan masing – masing dengan hal masing – masing? Tidak berimankah kita dengan pesanan baginda Nabi SAW;

    “Perumpamaan orang-orang yang beriman dalam saling mencintai, menyayangi dan bertolong-tolongan di kalangan mereka umpama satu jasad, apabila sakit satu anggota jasadnya akan terasalah sekalian anggota ( yang lain sehinggakan) tidak dapat tidur malam dan demam.”
    (Riwayat Bukhari dan Muslim)

     
   • IMAN

    09/09/2009 at 12:55 pm

    Hanya senyuman yang dapat Hamba ini berikan…Amin.. :):):):):):):):)

     
   • Muhammad Qayyum

    09/09/2009 at 1:09 pm

    Bukanlah sifat seorang muslim itu dia bermuka – muka dengan seorang muslim yang lain. Di mana akhlak kita apabila orang datang membawa kebaikan tetapi kita balas dengan perlakuan sebegitu. Berhati – hatilah, bukankah Abu Hurairah r.a. berkata: Rasulullah s.a.w. bersabda: “Akan timbul di akhir zaman orang-orang yang mencari keuntungan dunia dengan menjual agama. Mereka menunjukkan kepada orang lain pakaian yang dibuat daripada kulit kambing (berpura-pura zuhud dari dunia) untuk mendapat simpati orang ramai, dan percakapan mereka lebih manis daripada gula. Padahal hati mereka adalah hati serigala (mempunyai tujuan-tujuan yang jahat).
    (Riwayat Termizi)

    Janganlah kita sampai seperti itu, dihadapan kita senyum tetapi di belakang kita dipenuhi dengan hasad dan dendam.

     
   • IMAN

    09/09/2009 at 2:14 pm

    ….. 🙂

     
 48. batu

  09/09/2009 at 11:52 am

  Saudara Qayyum, orang kuat GPK takkan berubah fikiran sebab bagi mereka saudara tak beragama sedikitpun, 5.68

   
  • Muhammad Qayyum

   09/09/2009 at 12:36 pm

   Jangan cakap macam itu, itu bermakna kita menghukum mereka, sebaliknya, tingkatkan usaha kita mengatakan yang benar dan menunjukkan bahagian yang salah. Kemudian kita ajak dan pujuk mereka untuk kembali kepada akidah yang sahih. Hati mereka itu milik Allah, kita tunaikan tanggungjawab amar makruf nahi mungkar, terpulanglah pada Allah untuk mengubah hati – hati mereka, bukankah Rasulullah SAW mengingatkan;

   “Sesungguhnya hati manusia semuanya (berada) di antara dua jari dari jari-jari Ar Rahman (Allah Ta’ala), seperti hati yang satu, yang Dia akan memalingkan (membolak-balikkan) hati tersebut sesuai dengan kehendak-Nya”
   (Riwayat Muslim)

   Oleh itu saudara batu, sebagai seorang muslim, kita wajib optimis dalam usaha dakwah. Kalau mereka tidak mahu terima sekarang, mungkin mereka akan terima esok, atau mungkin tahun hadapan dan seterusnya. Kerja kita? Sampaikan yang benar.

    
   • IMAN

    09/09/2009 at 12:56 pm

    This Is right…..TQ Qayyum

     
 49. batu

  09/09/2009 at 1:05 pm

  Ajaran GPK ni cam freemason islam, underground dan mengikat ahlinya dengan sumpah setia. Betulla org luar takkan dapat faham apa yg diperjuangkan GPK. Kalau saudara betul2 nak tahu kena join sekali baru diorang bukakkan. Tapi susahla saudara nak lepas kalau sekali jumpa terus saudara berhujah. Dalam GPK ni pengikut tak digalakkan berhujah sebab ilmu-ilmunya datang terus dari “Allah” turun melalui “Rasul” jadi wajib “kami dengar dan kami taat” 2.285

   
  • al-kahfi

   09/09/2009 at 2:23 pm

   batu :
   Ajaran GPK ni cam freemason islam, underground dan mengikat ahlinya dengan sumpah setia. Betulla org luar takkan dapat faham apa yg diperjuangkan GPK. Kalau saudara betul2 nak tahu kena join sekali baru diorang bukakkan. Tapi susahla saudara nak lepas kalau sekali jumpa terus saudara berhujah. Dalam GPK ni pengikut tak digalakkan berhujah sebab ilmu-ilmunya datang terus dari “Allah” turun melalui “Rasul” jadi wajib “kami dengar dan kami taat” 2.285

   ok la tu, boleh buat cerita The Kahfi Code … buat shooting kat Indaramayu.. plot nak ganti syekh ma’ahad dengan Syekh baru.

    
 50. al-kahfi

  09/09/2009 at 2:30 pm

  IMAN :
  BISMILLAHIRAHMANIRRAHIM…..
  Wahai Sahabat seangkatan dengan KU….marilah kita jauhi blog yang sia2 ini…. Kembalilah kita kepada Fokus Utama….Biarlah mereka dengan cara mereka….Setinggi mana pun hujah anda mereka tidak akan faham…. Oleh itu, daripada kita membuang masa dengan berdebat, lebih baik kita gerkakan MISI kita. Akan bertambah lagi dosa klalau kita terus menerus berbalah disini. Allah itu tidak Zalim….jika ada Salah kita yang lari dari landasan yang benar, Allah akan balas perbuatan kita…. Perjuangan kita hanya AL-Quran dan Sunnah.
  Semoga Allah swt memberkati mereka yang btl2 memperjuangkan ISLAM yang HAQ dengan ikhlas walaupun ada segelintir yang telah menyelewengkan landasannya.
  HAQ menghukum hanya pada Allah swt…. sesekali kita tidak layak mengadili sesuatu yang bukan HAQ kita… Kita bukan Malaikat untuk menghukum orang sedangkan tiada NAS yang menyatakan gerakan mereka mereka yang ingin menegakkan ISLAM salah. Tiap apa yang kita buat sebesar zarah pun Allah swt akan nilai….
  Janganlah kalian berjiwa lemah………TERUSKAN PERJUANGAN ANDA…(61.14)
  ALHAMDULILLAHIROBILALAMIN………
  AMIN

  amal ikhlas tapi tak ikut nas maka tertolak. sia-sia saja.

   
  • IMAN

   09/09/2009 at 3:25 pm

   :)……. 😉

    
 51. sejagat.nusantara

  09/09/2009 at 2:48 pm

  Muhammad Qayyum :
  Kata kesat? Kalau dirujuk kepada saya, sila tunjukkan jika benar saya berlaku zalim seperti itu?

  Bukan dituju pada enta , tapi kpd semua yg komen disini.. agar menjaga adab berbahas.. jgn sampai melampau batas.. bak kata Najib baru2 ni mengulas ayat al-Maidah ayat 8 , “Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah, kerena adil itu lebih dekat kepada takwa. ”

  pesan ini utk diri saya sendiri..

  kita ini masih lagi manusia, perlu menghamba diri kepada Allah.

   
  • IMAN

   09/09/2009 at 3:27 pm

   ane setuju 😉

    
  • Muhammad Qayyum

   09/09/2009 at 4:27 pm

   Saya setuju, baguslah ditekankan adab dalam berbahas. Sangat bagus. Tetapi janganlah sampai ditutup ruang perbahasan, dimatikan semangat menyatakan kebenaran semata – mata kerana sesetengah “kurang beradab”. Yang lebih diutamakan, antara masalah akidah dan akhlak, tidak dapat tidak, kita kena menjaga akidah dahulu. Justeru, saya seru kepada semua, janganlah kerana bersandarkan takut menzalimi orang lain, maka kebenaran disenyapkan dan kesesatan dibiarkan. ITU LEBIH ZALIM.

   Selain daripada itu, penggunaan kata – kata kesat di sini bukanlah satu perkara yang signifikan, ada seorang dua yang bagi saya terlampau, jadi, tegur sajalah mereka secara terus. Tetapi, mungkin dalam masa yang sama, mereka ada hujah di sebalik penggunaan kata – kata celaan tersebut. Saya tidak kata mereka benar, tetapi cuba kita lihat kembali, kenapa sampai terkeluar kata – kata seperti itu? Adakah kerana wujudnya provokasi daripada pihak lawan? Jadi, semua kena pihak kena ambil peranan, pada yang suka melakukan provokasi tanpa arah tuju yang jelas, semata – mata mencari kemarahan orang, hentikanlah perbuatan sebegitu. Kepada yang diprovokasi, ambil jalan sabar. Kurangkan kata – kata yang boleh menyebabkan orang mengatakan kita ini zalim. Begitupun, kata – kata celaan adalah dibenarkan dalam Islam dalam keadaan – keadaan tertentu. Tetapi tidak mahu saya bahaskan di sini mengenai bab itu.

    
 52. Transit-Tilawah-Baiah

  09/09/2009 at 3:42 pm

  IMAN :
  ane setuju

  dah le tu.. pergi cari duit buat infaq lebih sikit… masuk cepat sikit dalam syurga.. jgn buang masa berinternet je.

   
 53. IMAN

  09/09/2009 at 3:56 pm

  Transit-Tilawah-Baiah :

  IMAN :ane setuju

  dah le tu.. pergi cari duit buat infaq lebih sikit… masuk cepat sikit dalam syurga.. jgn buang masa berinternet je.

  🙂 baik transit-tilawah baiah…… 😉

   
 54. Muhammad Qayyum

  09/09/2009 at 4:47 pm

  Ada sesetengah orang, apabila hujah – hujahnya dimatikan. Tidak mampu dijawab persoalan yang ditimbulkan tetapi masih belum mahu juga menerima kebenaran. tetap juga degil seperti itu. Bahkan, dituduh orang lain jahil kerana berhujah dengan mereka. Sedangkan orang berhujah dengan disiplin ilmu Islam. Dan berhujah menyampaikan kebenaran seperti yang diperintahkan Allah SWT. Bagaimana orang yang berhujah dengan mengungkapkan keterangan – keterangan yang jelas boleh dihukum jahil? Masakan orang yang jahil itu boleh beriktikad dengan ilmu Islam. Hairan.

  Tetapi kerana hatinya dengki dan begitu cintakan kemenangan, biarpun hujahnya mati, tetap mahu dicari ruang kemenangan, asal sahaja nampak dia menang. Sekurang – kurangnya nampak dia menang dari segi moral dan semangat. Begitulah beratnya orang yang tidak mahu juga membuka mata kepada kebenaran. Sebab itu, bila diteliti semula, asalnya begitu lantang sekali dia berkata – kata dan berhujah. Mencabar dan mengemukakan ‘bukti’. Namun setelah dijawab semula, diberikan penjelasan, dihujahkan dengan penuh disiplin, setelah sekian lama dia cuba melawan tetapi ternyata gagal, maka dapat dilihat perubahan drastik pada perlakuannya. Dan mulalah beraksi pelik dan melucukan. Apa yang lebih melucukan, diajak sekali orang lain berkelakuan lucu seperti itu. Aduhai, kenapalah begitu sekali mahu menang? Bukankah kemenangan sebenar kita di akhirat kelak apabila masuk ke syurga Allah? Hai, macam – macam.

  “Wahai anak Adam, jika sudah tiada rasa malu, buat sahajalah apa yang kamu mahu”

   
 55. Kayu Api

  09/09/2009 at 5:16 pm

  Muhammad Qayyum :
  Kayu api.. Ingat saya tidak tahu ke IP address anda? Ingat saya tidak tahu ke siapa anda? Anda merupakan orang kuat GPK. Dan seluruh kaslan GPK mengakui doktrin GPK yang menghukumkafirkan semua orang kecuali pengikut mereka. Dan dibuktikan dengan kajian yang dijalankan oleh Majlis Ulama’ Indonesia.

  HAHAHA!!Biasa la tu…”hujah” org da kering idea.Ada aku kesah ngko tau IP aku ke dak? Qayyum2..belajar tu biar selesai. Sat lg,satu jari ngko tunjuk2 kt org..4 jari balik diri sendiri.Hati-hati,anak muda

   
  • Muhammad Qayyum

   09/09/2009 at 6:16 pm

   Owh.. yeke.. hm.. Tak apelah, nak buat macam manakan? Saya ni ‘kering idea’. Belajar pun tak selesai lagi. As-Syaikh Ibn Jibrin pesan;

   “Tuntutlah ilmu dari semenjak buaian hingga ke liang lahad”

   Kalau nak tunggu saya selesai menuntut ilmu, tunggu saya mati sahajalah jalannya. Betul tak Kayu Api/Khaulah al-Azwar/Rusa Emas.

   Sayangnya, saya hantarkan emel silaturahim kepada saudari, tetapi saudari tidak respon, sebalinya, saudari balas dengan perbalahan semata – mata saya terus menerus berpihak kepada akidah Islam yang suci ini. Janganlah maacam itu, marilah kita sama – sama sepakat kepada arah yang baik. Jangan diikutkan nafsu itu. Marilah kembali kepada Allah SWT denagn jalan yang benar. Kita perjuangankan dengan wadah yang benar. InsyaAllah berjaya.

   Bukankah Allah SWT bersabda;

    
   • Muhammad Qayyum

    09/09/2009 at 7:50 pm

    Maaf, tertinggal:

    Bukankah Allah SWT berfirman;

    “dan bersegeralah kamu kepada keampunan dari Tuhan kamu, dan (mendapat) syurga yang bidangnya seluas Segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa”

     
 56. Thalut

  09/09/2009 at 7:09 pm

  Muhammad Qayyum :
  Bukanlah sifat seorang muslim itu dia bermuka – muka dengan seorang muslim yang lain. Di mana akhlak kita apabila orang datang membawa kebaikan tetapi kita balas dengan perlakuan sebegitu. Berhati – hatilah, bukankah Abu Hurairah r.a. berkata: Rasulullah s.a.w. bersabda: “Akan timbul di akhir zaman orang-orang yang mencari keuntungan dunia dengan menjual agama. Mereka menunjukkan kepada orang lain pakaian yang dibuat daripada kulit kambing (berpura-pura zuhud dari dunia) untuk mendapat simpati orang ramai, dan percakapan mereka lebih manis daripada gula. Padahal hati mereka adalah hati serigala (mempunyai tujuan-tujuan yang jahat).
  (Riwayat Termizi)
  Janganlah kita sampai seperti itu, dihadapan kita senyum tetapi di belakang kita dipenuhi dengan hasad dan dendam.

  Salam kepada En.Qayyum…

  Sy sebenarnya mahu meminta pendapat saudara terhadap artikel yang saudara nukilkan..tentang hadis diatas yang diriwayat oleh Tirmizi dari sanad Abu Hurairah r.a…Soalannya adakah hadis tersebut boleh jadi hasil tafsiran (huraian) yang dibuat Rasulullah SAW dari sumber kitab2 atau dari kata2 orang2 alim (yahudi@Nasrani)yang didengarinya yang hidup dizaman atau sebelum zaman Baginda…? Sy bertanyakan demikian kerana terdapat persamaan ayat dan maksud didalam kitab injil perjanjian baru..Didalam pengkajian sy terhadap perkara itu, sy ingin sekali mendapatkan pandangan yang jelas dan jitu dari saudara yang saya anggap sebagai SARJANA yang perlu dihormati. Jadi sy berharap saudara dapat menghuraikan kepada saya ttg soalan itu..

  Petikan yang didalam injil yang saya maksudkan itu saya ambil dari Matthew Chapter 7 verse 15..

  Sepekara lagi saya teringin sekali mendapatkan pandangan jujur dari saudara ttg suatu hadis..sy mahu saudara gambarkan kepada sy ttg hakikat yang dimaksudkan oleh hadis tersebut baik dari konteks asal keadaan yang digambarkan Rasulullah SAW(verbal from Rasulullah PBUH about the conditions) dan dari konteks ZAMAN kini dimana kondisi dan method yang rasioanal yang dimaksudkan dari hadis tersebut memandangkan kita tahu hadis tersebut bermaksud kepada KEDAULATAN & KEDUDUKAN ISLAM sebagai sebuah sistem hidup dan sistem bernegara yang diredoi Allah dimuka bumi ini dan perlu dipertahankan sampai bila2..Saya bertanya ini adalah dengan hati yang ikhlas dan tidak didasari selain dari niat untuk mndapatkan kebaikkan dan agar sy mendapat pemahamannya dengan baik..

  Hadis yang dimaksudkan :

  Renungilah sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Daud :

  قَالَ الرَّسُوْلُ e : اَلا إِنَّ الإسْلامَ دَائِرَةٌ فَدُوْرُوْا مَعَ الإسْلامِ حَيْثُ دَارَ . اَلا إِنَّ السُّلْطَانَ وَالقُرْءَانَ سَيَفْتَرِقَانِ فَلاتُفَارِقُوْا الكِتَابَ اَلاسَيَكُوْنُ عَلَيْكُمْ اُمَرَاءَ مُضِلُّوْنَ اِنْ اَطَعْتُمُوْهُمْ اَضَلُّوْكُمْ وَإِنْ عَصَيْتُمُوْهُمْ قَتَلُوْكُمْ قَالُوْا : مَا نَصْنَعُ يَا رَسُوْلَ اللهِ؟ قَالَ : كَمَا اَصْنَعَ اَصْحَابُ عِيْسَى نَشِرُوْا بِالمَنَاسِيْرِ وَهُمْ يُصْلَبُوْنَ عَلَى الخَشَبِ فَوَ الَّذِي نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِيَدِهِ لَمَوْتٌ فِى طَاعَةِ اللهِ خَيْرٌ مِّنْ حَيَاةٍ فِى مَعْصِيَةِ اللهِ عَزَّوَجَلَّ

  Maksudnya : Ingatlah bahawa Islam itu berputar maka berputarlah kamu bersama Islam ke mana saja ia berputar. Ketahuilah bahawa pemerintah dan al-Quran akan berpisah maka janganlah kamu berpisah dengan al-Quran. Akan muncul di kalangan kamu pemimpin yang menyesatkan. Jika kamu taati mereka maka mereka akan sesatkanmu dan jika kamu menentang mereka maka mereka akan membunuhmu. Para sahabat bertanya : “ Apa yang harus kami lakukan wahai Rasulullah?”. Sabda baginda : “ Lakukanlah sebagaimana sikap para sahabat nabi Isa di mana mereka digergaji dan disalib di pokok kayu. Demi Allah yang diri Muhammad ditanganNya maka mati kerana mentaati Allah lebih baik daripada hidup dalam mengengkari Allah.

  Akhir kata sy sgt senang jika dapat bertukar pendapat dengan saudara…Semoga
  dirahmati Allah SWT….salam

   
  • Muhammad Qayyum

   09/09/2009 at 8:03 pm

   Macam ni, saya akan jawab permintaan saudara di laman yang lain, nanti InsyaAllah saya letakkan link nya di sini. Sebab saya tidak mahu ganggu tajuk perbahasan di sini.

   Mengenai Matthew 7:15, saya kira anda maksudkan ini bukan;

   “Beware of false prophets, who come to you in sheep’s clothing, but inwardly they are ravenous wolves”

   (Dipetik daripada Holy Bible New King James Version cetakan ke-3 pada tahun 1982, Thomas Nelson, Inc.)

   Selain daripada itu, BIBLE bukan INJIL. Nanti saya akan terangkan dalam jawapan saya. dan sepekara lagi, frasa “sebagai SARJANA yang perlu dihormati” adalah sangat tidak tepat. Saya hanya seorang mahasiswa yang merupakan aktivis Persatuan Mahasiswa Islam yang biasa.

   Wallahualam.

    
   • Thalut

    14/09/2009 at 12:20 am

    Salam…masih belum dijawab wahai en.Qayyum..? Sibuk..? jika terlalu sibuk tak mengapalah, sy akan berusaha lagi…thanks…

     
 57. sapi emas

  09/09/2009 at 7:53 pm

  73 golongan :
  salam muhammad qayum..pesoalan,,adakah anda telah disampaikan seperti yang telah disampaikan kepada GPK..kalau belum,,sila cari orang untuk sampaikan kepada kamu,,kalau taknak..sila senyap..dan perbuat je apa yg kamu dah buat..ada 73 golongan ikut alquran dan sunnah.. jadi teruskan je apa yng kamu dah buat..

  73 golongan dalam hadith (firqah naajiyah).. kalau tak percaya hadith jangan le quote, rentikan ye sayang,manja

   
  • SUARAJAGAT

   09/09/2009 at 9:07 pm

   Sabda Rasulullah s.a.w
   “Sesungguhnya pengikut kedua kitab (Yahudi dan Nasrani) dalam hal agama mereka akan terpecah-belah menjadi 72 aliran. Dan sungguh umat Islam ini pula akan terpecah menjadi 73 aliran. Semuanya masuk neraka, kecuali satu iaitu al-jemaah”
   (hadis riwayat Abu Daud)

    
 58. Gerakan Pemuda Carrefour

  09/09/2009 at 8:04 pm

  73 golongan :
  adakah anda telah disampaikan seperti yang telah disampaikan kepada GPK….

  Jikalau Saudara Qayyum hadir ke sesi tilawah GPK sekalipn, sekiranya terlalu byk persoalan dan hujah yang di timbulkan, pasti Saudara Qayyum tidak akan di panggil untuk hadir ke sesi tilawah seterusnya… Paling banyak pn 2 sesi sj…

   
 59. 73 golongan

  09/09/2009 at 10:21 pm

  bukan takmau ajar.. sebab allah yang pilih siapa yang dia kehendaki, bila masa nanti hati kamu terbuka.. insyallah

   
  • Muhammad Qayyum

   09/09/2009 at 11:15 pm

   Baiklah. Saya tunggu. Tetapi sementara itu, saya tetap akan berusaha menjalankan tugas saya dalam menegakkan amar makruf dan nahi mungkar. Menyatakan penyelewengan ajaran GPK daripada sudut akidah, syariah, dan akhlak daripada sudut pandang al-Quran dan as-Sunnah. Seperti yang telah saya pelajari para guru dan ustaz.

    
 60. sapi emas

  09/09/2009 at 10:42 pm

  Gerakan Pemuda Carrefour :

  73 golongan :
  adakah anda telah disampaikan seperti yang telah disampaikan kepada GPK….

  Jikalau Saudara Qayyum hadir ke sesi tilawah GPK sekalipn, sekiranya terlalu byk persoalan dan hujah yang di timbulkan, pasti Saudara Qayyum tidak akan di panggil untuk hadir ke sesi tilawah seterusnya… Paling banyak pn 2 sesi sj…

  1- GPK anggap non NII sebagai binatang = ayam,kambing, babi, kucing
  2- Sesi Tilawah dianggap sesi penyembelihan binatang … kalo yang banyak songel tu dibaynatkan sebagai haiwan yg menendang
  3- Ahli GPK yg belum pergi ke Indonesia utk melawat dianggap binatang separuh manusia separuh binatang
  4- Ahli non NII kalau berzina tak apa.. sebab ayam boleh main dengan ayam, kambing boleh main dengan kambing… masuk NII baru jadi orang berIman, ahli syurga dan Islam.
  5- Syariah belum tertegak (hukum tiada).. jangan biasakan berzina.. nanti dah masuk Islam terbiasa pulak

  Begitulah antara doktrin-doktrin halus …. mula-mula memang nampak betul, khilafah, konsep Insan, An’am, Darul Bawar-Darus Salam…. lama-lama lain dah… tunggu masa je.

   
  • IMAN

   10/09/2009 at 8:56 am

   Begitu banyak fitnah…..x per…teruskan dengan hujah anda….!!! ALLAH Maha Mengetahui..Amin

    
   • Muhammad Qayyum

    10/09/2009 at 9:26 am

    Benar, Allah Maha Mengetahui. Sebelum terlambat, bertaubatlah, kenapa masih berdegil sedangkan kebenaran telah dinyatakan secara jelas.

     
   • The Green Cendol

    10/09/2009 at 9:58 am

    Antara fahaman GPK yg disampaikan (kepada saya sendiri):-

    – Bicara pokok Al Quran adalah tentang Sistem Negara Islam. Oleh itu, setiap isi kandungan Al Quran juga merujuk tentang bagaimana menubuhkan sebuah Negara Islam. Hinggakn anggota badan dalam wuduk juga di’bainat’kn kepada department2 dalam sistem Negara Islam.

    – Ibadat korban menyebabkn perlunya pembelian haiwan ternak dari negara2 bukan Islam, oleh itu ia menyumbang kepada menjatuhkn Islam itu sendiri. Oleh itu, lebih baik menyumbangkn wang secara infaq bulanan kepada Negara Islam dari membuat ibadah korban.

     
   • Muhammad Qayyum

    10/09/2009 at 11:38 am

    The Green Cendol :

    – Bicara pokok Al Quran adalah tentang Sistem Negara Islam. Oleh itu, setiap isi kandungan Al Quran juga merujuk tentang bagaimana menubuhkan sebuah Negara Islam. Hinggakn anggota badan dalam wuduk juga di’bainat’kn kepada department2 dalam sistem Negara Islam.

    Saya nak tanya, ada ke ayat quran yang menerangkan al-quran ini diturunkan sebagai manual menubuhkan sistem negara Islam? Dan ada ke hadith yang menceritakan Rasulullah SAW mengatakan Quran ini adalah manual mewujudkan Negara Islam?

     
   • IMAN

    10/09/2009 at 12:01 pm

    Memang jelas pun….Kami x BODOH..wahai en Qayyum yang bijaksana lagi sgt terpuji(kononnya). Jalan jerla T/jawab anda 2…Soal taubat..hati msg2…Allah yang beri IMAN pd siapa yang Dia kehendaki….

     
 61. Kayu Api

  09/09/2009 at 11:30 pm

  Muhammad Qayyum :
  Owh.. yeke.. hm.. Tak apelah, nak buat macam manakan? Saya ni ‘kering idea’. Belajar pun tak selesai lagi. As-Syaikh Ibn Jibrin pesan;
  “Tuntutlah ilmu dari semenjak buaian hingga ke liang lahad”
  Kalau nak tunggu saya selesai menuntut ilmu, tunggu saya mati sahajalah jalannya. Betul tak Kayu Api/Khaulah al-Azwar/Rusa Emas.
  Sayangnya, saya hantarkan emel silaturahim kepada saudari, tetapi saudari tidak respon, sebalinya, saudari balas dengan perbalahan semata – mata saya terus menerus berpihak kepada akidah Islam yang suci ini. Janganlah maacam itu, marilah kita sama – sama sepakat kepada arah yang baik. Jangan diikutkan nafsu itu. Marilah kembali kepada Allah SWT denagn jalan yang benar. Kita perjuangankan dengan wadah yang benar. InsyaAllah berjaya.
  Bukankah Allah SWT bersabda;

  Aiyo yo..Very d confident!Whateva la USTAZ Qayyum.Tak perlu serkap jarang..U may guess,but maybe wrong.Kesian kt Khaulah al-Azwar/Rusa Emas.Tak pasai2 terkait.Pasai IP pun,bole jadi isu USTAZ..ish2..isk2.PARANOID la tu..HOHOHO! BTW,verse mana tu yg USTAZ petik (baca:kalo tulih hadis,bukan main completenya..)

  OK la USTAZ Qayyum,aku ucapkan slamat maju jaya!Semoga selalu menang debat perdana(“,) Assalamu’alaikum!

   
  • Muhammad Qayyum

   09/09/2009 at 11:44 pm

   Bukan serkap jarang kayu, tetapi menggunakan ilmu yang ada, mudah sahaja nak kesan siapa. Aduh, maaflah, saya bukan nak condemn, tetapi;

   “Tuntutlah ilmu dari semenjak buaian hingga ke liang lahad”

   Bukanlah hadis, sebaliknya adalah kata – kata seorang sufi bernama as-Syaikh Ibn Jibrin. Bukankah saya dah tulis di atas? Ya, kebanyakan orang menganggap ini adalah hadith ntetapi sebenarnya bukan. Macam – macam hal…

   “Wahai anak Adam, jika sudah tiada rasa malu, buat sahajalah apa yang kamu mahu”

    
 62. Muhammad Qayyum

  09/09/2009 at 11:55 pm

  Kadang – kadang saya pelik melihat perwatakan manusia apabila tembelangnya semakin pecah. Tingkah lakunya semakin pelik. Semakin sengaja mahu dicari salah orang sehinggakan perkara yang jelas pun boleh terlepas. Aduhai, inikah akhlak pejuang Islam yang diterapkan GPK? Cara cakap pun menggambarkan mentaliti yang tersendat. Lucu hati melihat orang yang macam ini. Kadang – kadang terbayang juga persamaan mereka dengan pemimpin – pemimpin parti dan kerajaan toghut apabila tembelang dan kesesatan mereka dizahirkan oleh gerakan – gerakan Islam. Sama.

  “Wahai anak Adam, jika sudah tiada rasa malu, buat sahajalah apa yang kamu mahu”

   
 63. The Green Cendol

  10/09/2009 at 12:56 pm

  Muhammad Qayyum :

  Saya nak tanya, ada ke ayat quran yang menerangkan al-quran ini diturunkan sebagai manual menubuhkan sistem negara Islam? Dan ada ke hadith yang menceritakan Rasulullah SAW mengatakan Quran ini adalah manual mewujudkan Negara Islam?

  GPK membuat kesimpulan ini dengan menggunakan kaedah penafsiran Hudan Bainat Furqan pada surah Al Fatihah.

  Di harap ada ahli GPK yg blh terangkn dengan lebih detail… klu xde, harap SJ blh membuat posting ttg perkara ini…

   
 64. sapi emas

  10/09/2009 at 7:10 pm

  The Green Cendol :
  Antara fahaman GPK yg disampaikan (kepada saya sendiri):-
  – Bicara pokok Al Quran adalah tentang Sistem Negara Islam. Oleh itu, setiap isi kandungan Al Quran juga merujuk tentang bagaimana menubuhkan sebuah Negara Islam. Hinggakn anggota badan dalam wuduk juga di’bainat’kn kepada department2 dalam sistem Negara Islam.
  – Ibadat korban menyebabkn perlunya pembelian haiwan ternak dari negara2 bukan Islam, oleh itu ia menyumbang kepada menjatuhkn Islam itu sendiri. Oleh itu, lebih baik menyumbangkn wang secara infaq bulanan kepada Negara Islam dari membuat ibadah korban.

  itu namanya putar belit… silap-silap nanti ayat pasal wudhu’ pun tukar jadi sebab kena beli air kat s’pore, maka baik guna duit.

  sapi kat MAZ tu dari mana… 🙂 sapi tapos… NKRI. Garuda.

   
 65. sapi emas

  10/09/2009 at 7:12 pm

  IMAN :
  Begitu banyak fitnah…..x per…teruskan dengan hujah anda….!!! ALLAH Maha Mengetahui..Amin

  fitnah ape bende bro.. i was in your place god demmit.

   
  • Muhammad Qayyum

   10/09/2009 at 7:35 pm

   Sabar bang sapi, jangan sampai kita dikendalikan nafsu. Sebenarnya banyak faktor diorang kata itu fitnah, boleh jd memang dia orang baru yg tidak tahu, boleh jadi juga dia orang lama yang mahu selindung dan kaburkan mata umum. Sebab itu, bila dilihat, ada yang keluar kenyataan perkara sekian – sekian tidak diamal di region mereka bila kita menunjukkan satu perkara itu memang jelas salah. Jalan keluar yang senang bagi mereka. Jadi tak perlu mereka pertahankan satu – satu perkara itu. Mudah.

    
 66. sapi emas

  10/09/2009 at 7:15 pm

  IMAN :
  itulah yg saya katakan…kmu nmpak gerakan hanya memerah uwang….so jangan la libatkan diri…klu y skim cepat kaya 2 dah diorang rugi dierang kuar, so dlm gerakan ni, nama pun dh laburkan duit, so kira rugi laka….tp knpa x kuar2 lg dr gerakan….so pk la sendiri.

  nabi berjuang berapa lama sirr?
  skang ni korang dah berapa lama?

  Lu pikir la sendiri.

   
  • IMAN

   11/09/2009 at 8:21 am

   Ikut suka korang la nk kata apa sapi emas oi….. malas nk ambk tau dh…. buang masa jer….

    
 67. sapi emas

  10/09/2009 at 9:59 pm

  Kayu Api :
  Salam saudara-saudari seIslam dan seperjuanganku,
  SILAKAN BACA SURAH AL-QALAM,dari mula hingga selesai.SURAH 68.Sebagai motivasi kita dalam meneruskan kerja2 mendidik bangsa.
  Aku yakin dengan berkat usaha,kesabaran,dan ketabahan kita ini…pasti akan menambah CURIOUSITY masyarakat kita yg belum faham untuk sama2 baca dan fahamkan Al-Quran sendiri. Untuk mereka yg pilih menjadi jahil terus-menerus, abaikan saja la. Nanti akan Allah balas tindakan bodoh mereka di akhirat kelak.
  Misi ISLAM ini lebih utama kita fokuskan. Kefahaman Islam sedang menjalar di seluruh dunia. Born non-muslims sedang berpusu2 mengislamkan diri masing2 berkat hidayah Allah swt dan petunjuk Al-Quran. InshaAllah, kita akan berhasil mewujudkan surrounding Islam jika kita terus istiqamah,bersatu,dan berkerjasama lillahi taala.
  “innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirobbil ‘alamin”
  [sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku…
  kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]

  born non Muslim tu masuk islam versi ASWJ – non NII. takdenye diorang nak masuk Islam kalo kena tengking dipanggil anjing,babi,binatang ternak kalo tak taat arahan.

  kalau nak berhudan.. ajar Imam Mahadi versi NII, solat,haji,zakat versi NII, Donald Trump je kot yg nak masuk hahah.

   
 68. Kayu Api

  11/09/2009 at 2:18 am

  BISMILLAHIROHMANIROHIM

  Implementing hudan + bainat + furqan. Just in case we forget..Wallahu’alam

  ALHAMDULILLAH

   
  • Muhammad Qayyum

   11/09/2009 at 4:56 am

   Ha, bagus Kayu Api linkkan video ni. Terima kasih.

   Agak – agaknyalah, mahukah beliau masuk ‘Islam GPK’ apabila beliau tahu beliau wajib ‘infak’ sekian – sekian? Apabila anda menontin video ini, berdasarkan apa yang beliau cerita, anda akan nampak taraf sosioekonomi beliau bukanlah dikalangan orang berada. Sebab itu beliau pada awalnya bercampur dengan orang – orang pelik seperti yang beliau ceritakan. Jadi saya soal semula, agak – agaknyalah, ada siapa – siapa daripada pihak GPK pernah dakwah pada mereka yang hidup di lorong – lorong belakang kedai, yang homeless itu? Agak – agaknyalah, ada atau tidak pengikut ‘Islam GPK’ daripada bangsa bukan Melayu? Agak – agaknyalah, ada siapa – siapa daripada pihak GPK pernah dakwah pada golongan ‘non-muslim’?

   Seterusnya, saya quotekan beberapa kata – kata beliau;

   “…or blind following some clergy guy? Someone who claims he is close to God than rest of us? (Smirk) I don’t think so.”

   Agak – agaknya, mampukah abi – abi GPK menjawab persoalan – persoalan yang beliau kemukakan dalam usaha beliau mencari kebenaran? Ataupun beliau akan dipaksa terima doktrin GPK bahawa abi – abi adalah RASUL dan MALAIKAT yang dekat dengan ALLAH? “I don’t so” (kata beliau)

   “So if you call yourself a muslim and you imitated the misguided people around you? Why would anyone want to be like you?”

   Agak – agaknya, dengan doktrin GPK yang tidak wajib menjalankan syariat selagi mana tidak tertubuhnya Negara Islam, adakah mereka akan berbeza dengan orang – orang disekeliling? Soal tudung? Soal solat? Soal puasa? Dan lain – lain. Jadi, agak – agaknya, “why would anyone want to be like you?” (kata beliau)

   Seterusnya, saya mahu timbulkan persoalan, di mana the so call “Implementing hudan + bainat + furqan”?

   Soalan terakhir, agak – agaknya, beliau GPK?

   Just in case we don’t think much.

   *Beliau adalah Baba Ali, salah seorang kakitangan Ummah Films, satu pertubuhan berusaha menerbitkan hiburan Halal kepada ummah di seluruh dunia. Terbitan – terbitan mereka lebih bersifat komedi dan pastinya sarat dengan peringatan.

   Good job you bro Baba Ali! 😉

   And of course thanks to you Kayu Api 🙂

    
 69. IMAN

  11/09/2009 at 8:19 am

  Wahai sahabatku Kayu Api….. Biarlah mereka dengan sangkaan mereka…… Bayank mana pun antum berhujah…..x ada berbekas pun pada hati mereka….kamu just fokus Matlamat kita….Matlamat kita sama…. Mereka x akan dapat pelajaran setiap apa yang anda kemukakan…. SO kita jauhi dari mereka…… nanti dlm x sedar kita yang akan buat dosa.

   
 70. IMAN

  11/09/2009 at 8:23 am

  SUARAJAGAT :Kalian bukan nya membaca al-Quran..kalian baca terjemahan. sama macam kristian baca bible.

  🙂 klu baca x faham x guna gak…baca hanya baca tanpa pengertian….(sadakallahulazim) meannya apa…………..??? hurm malas dh layan korang nie….

   
 71. IMAN

  11/09/2009 at 8:29 am

  73 golongan :persoalan? dah brape lama orng melayu ni bace al-quran dengan tajwid dan taranum?? menang tak islam dengan bacaan mcm tu? ilmu bukan nya untuk didebatkan..tapi untuk dikongsi..harap qayum pk kan dengan lebih dalam lagi.. al-quran pun Rasulullah SAW khatam sekali je..mcm mane kita bleh bnyak kali pulak.nak2 bulan ramadhan.hebat nya manusia sekarang ni..pk kan bersama..

  Wahai sahabatku….. FOKUS… tinggalkan blog ini…. akan ada tanda hitam dihati anda klu terus berhujah.
  AMIN…..

   
  • Gerakan Pemuda Carrefour

   11/09/2009 at 10:02 am

   IMAN says : “tinggalkan blog ini…. akan ada tanda hitam dihati anda klu terus berhujah”

   Nk mengelak pengikut GPK lain dari membuka minda dan berfikir dengan waras…

    
 72. SUARAJAGAT

  11/09/2009 at 8:33 am

  IMAN :

  SUARAJAGAT :Kalian bukan nya membaca al-Quran..kalian baca terjemahan. sama macam kristian baca bible.

  klu baca x faham x guna gak…baca hanya baca tanpa pengertian….(sadakallahulazim) meannya apa…………..??? hurm malas dh layan korang nie….

  untuk memudahkan kefahaman, belajarlah bahasa arab.
  bkn setakat tahu bahasa arab tapi kena juga tahu grammar nya sekali.
  untuk lebih memahami dalami ilmu asbabul nuzul, nasakh dan mansuh.

  bukan buat takwilan sendiri..hermaneutics. mcm Kristian mazhab Protestant baca bible.

   
  • IMAN

   11/09/2009 at 8:38 am

   SUARAJAGAT :

   IMAN :

   SUARAJAGAT :Kalian bukan nya membaca al-Quran..kalian baca terjemahan. sama macam kristian baca bible.

   klu baca x faham x guna gak…baca hanya baca tanpa pengertian….(sadakallahulazim) meannya apa…………..??? hurm malas dh layan korang nie….

   untuk memudahkan kefahaman, belajarlah bahasa arab.bkn setakat tahu bahasa arab tapi kena juga tahu grammar nya sekali.untuk lebih memahami dalami ilmu asbabul nuzul, nasakh dan mansuh.
   bukan buat takwilan sendiri..hermaneutics. mcm Kristian mazhab Protestant baca bible.

   Apa yang penting………KERJASAMA……..wanderpet wanderpet….
   Kami x bodoh la…. Kami pun ada rujukan gak… Kami pun dr golongan Tahfiz gak…
   Kaum-kaum kami pun ada yang belajar kat Arab gak….
   🙂 😉

    
 73. SUARAJAGAT

  11/09/2009 at 8:42 am

  IMAN :

  73 golongan :persoalan? dah brape lama orng melayu ni bace al-quran dengan tajwid dan taranum?? menang tak islam dengan bacaan mcm tu? ilmu bukan nya untuk didebatkan..tapi untuk dikongsi..harap qayum pk kan dengan lebih dalam lagi.. al-quran pun Rasulullah SAW khatam sekali je..mcm mane kita bleh bnyak kali pulak.nak2 bulan ramadhan.hebat nya manusia sekarang ni..pk kan bersama..

  Wahai sahabatku….. FOKUS… tinggalkan blog ini…. akan ada tanda hitam dihati anda klu terus berhujah.
  AMIN…..

  Kalau kalian GPK berada di pihak yang benar, kenapa pula selepas kes tangkapan program di region2 kini ditangguh buat sementara waktu?
  kenapa tak pergi ke JAKIM dan buktikan kebenaran kalian?
  buatlah press conferance untuk nyatakan kebenaran pada masyarakat.

  kenapa tak boleh buat?!
  sebab ajaran kalian tersebut ternyata salah dan bertentangan dgn akidah Islam.

   
  • 73 golongan

   11/09/2009 at 10:59 pm

   ha a la iman,,,btul jgak..melayan blog ni boleh buat kita lalai..so mari kwn2 GPK yang lain..tinggalkan blog ini.. keranan ramai lagi orng yang tak tau cite alQuran.. jalankan tugas anda seperti seorng khalifah..jadikan khalifah2 terdahulu sebagai mentor anda.. cari sejarah mereka… jangan dengar cite2 yang fasik.. tentukan kebenran dahulu..kwn2 sume ,, ayuh kita berjuang …islam itu sudah hampir 700 tahun turun sudah berlalu.. skrang 700 tahun menuju kemuncak..

    
 74. IMAN

  11/09/2009 at 8:46 am

  SUARAJAGAT :

  IMAN :

  73 golongan :persoalan? dah brape lama orng melayu ni bace al-quran dengan tajwid dan taranum?? menang tak islam dengan bacaan mcm tu? ilmu bukan nya untuk didebatkan..tapi untuk dikongsi..harap qayum pk kan dengan lebih dalam lagi.. al-quran pun Rasulullah SAW khatam sekali je..mcm mane kita bleh bnyak kali pulak.nak2 bulan ramadhan.hebat nya manusia sekarang ni..pk kan bersama..

  Wahai sahabatku….. FOKUS… tinggalkan blog ini…. akan ada tanda hitam dihati anda klu terus berhujah.AMIN…..

  Kalau kalian GPK berada di pihak yang benar, kenapa pula selepas kes tangkapan program di region2 kini ditangguh buat sementara waktu?kenapa tak pergi ke JAKIM dan buktikan kebenaran kalian?buatlah press conferance untuk nyatakan kebenaran pada masyarakat.
  kenapa tak boleh buat?!sebab ajaran kalian tersebut ternyata salah dan bertentangan dgn akidah Islam.

  HUHUHU………..ingat kami bodoh ker….Islam ajar kita guna strategi yang bijak…. ikut suka la oiiii SUARAJAGAT….hang nak kata apa pun…. Kami hanya boleh tersenyum..SENYUM itu kan sedekah 🙂 😉

   
  • Gerakan Pemuda Carrefour

   11/09/2009 at 9:45 am

   IMAN says: “ingat kami bodoh ker….Islam ajar kita guna strategi yang bijak….”

   GPK guna strategy utk elak dr kantoi…

    
 75. SUARAJAGAT

  11/09/2009 at 8:50 am

  IMAN :

  SUARAJAGAT :

  IMAN :

  SUARAJAGAT :Kalian bukan nya membaca al-Quran..kalian baca terjemahan. sama macam kristian baca bible.

  klu baca x faham x guna gak…baca hanya baca tanpa pengertian….(sadakallahulazim) meannya apa…………..??? hurm malas dh layan korang nie….

  untuk memudahkan kefahaman, belajarlah bahasa arab.bkn setakat tahu bahasa arab tapi kena juga tahu grammar nya sekali.untuk lebih memahami dalami ilmu asbabul nuzul, nasakh dan mansuh.
  bukan buat takwilan sendiri..hermaneutics. mcm Kristian mazhab Protestant baca bible.

  Apa yang penting………KERJASAMA……..wanderpet wanderpet….
  Kami x bodoh la…. Kami pun ada rujukan gak… Kami pun dr golongan Tahfiz gak…
  Kaum-kaum kami pun ada yang belajar kat Arab gak….

  Apa rujukan kalian untuk fahami al-Quran?
  kalian guna kitab apa?
  sunnah pak sheikh (abu toto)?
  boleh sebutkan nama individu yang tahfiz tu?
  Jom..bawa mereka ke JAKIM utk muzakarah.

  belajar bahasa arab..bukan belajar kat arab..
  kalau belajar kat arab, macam2 boleh belajar.. mungkin boleh belajar tarian gelek arab kat sana.

  perlu belajar bahasa arab. bukan belajar kat arab.

   
 76. al-kahfi

  11/09/2009 at 8:50 am

  IMAN :

  SUARAJAGAT :

  IMAN :

  SUARAJAGAT :Kalian bukan nya membaca al-Quran..kalian baca terjemahan. sama macam kristian baca bible.

  klu baca x faham x guna gak…baca hanya baca tanpa pengertian….(sadakallahulazim) meannya apa…………..??? hurm malas dh layan korang nie….

  untuk memudahkan kefahaman, belajarlah bahasa arab.bkn setakat tahu bahasa arab tapi kena juga tahu grammar nya sekali.untuk lebih memahami dalami ilmu asbabul nuzul, nasakh dan mansuh.
  bukan buat takwilan sendiri..hermaneutics. mcm Kristian mazhab Protestant baca bible.

  Apa yang penting………KERJASAMA……..wanderpet wanderpet….
  Kami x bodoh la…. Kami pun ada rujukan gak… Kami pun dr golongan Tahfiz gak…
  Kaum-kaum kami pun ada yang belajar kat Arab gak….

  yang ikut ayah pin ada ex-Al Azhar jugak.. tak heran
  panji gumilang tu pun sekolah pondok jugak dulu.. ngajar bahasa Arab.

  tapi makin tinggi ilmu orang tu makin tinggi le pangkat setan yang ganggu.

   
 77. IMAN

  11/09/2009 at 8:56 am

  SUARAJAGAT :

  IMAN :

  SUARAJAGAT :

  IMAN :

  SUARAJAGAT :Kalian bukan nya membaca al-Quran..kalian baca terjemahan. sama macam kristian baca bible.

  klu baca x faham x guna gak…baca hanya baca tanpa pengertian….(sadakallahulazim) meannya apa…………..??? hurm malas dh layan korang nie….

  untuk memudahkan kefahaman, belajarlah bahasa arab.bkn setakat tahu bahasa arab tapi kena juga tahu grammar nya sekali.untuk lebih memahami dalami ilmu asbabul nuzul, nasakh dan mansuh.bukan buat takwilan sendiri..hermaneutics. mcm Kristian mazhab Protestant baca bible.

  Apa yang penting………KERJASAMA……..wanderpet wanderpet….Kami x bodoh la…. Kami pun ada rujukan gak… Kami pun dr golongan Tahfiz gak…Kaum-kaum kami pun ada yang belajar kat Arab gak….

  Apa rujukan kalian untuk fahami al-Quran?kalian guna kitab apa?sunnah pak sheikh (abu toto)?boleh sebutkan nama individu yang tahfiz tu?Jom..bawa mereka ke JAKIM utk muzakarah.
  belajar bahasa arab..bukan belajar kat arab..kalau belajar kat arab, macam2 boleh belajar.. mungkin boleh belajar tarian gelek arab kat sana.
  perlu belajar bahasa arab. bukan belajar kat arab.

  INGAT klu blaja kat arab x leh blja bahasa Arab ker…..guna akal la… DUDUK 6 thn kat mana2 pun mustahil x leh blaja bahasa lain kot…. lain la klu orang 2 jumud… 🙂

   
  • SUARAJAGAT

   11/09/2009 at 9:18 am

   belajar bahasa arab apa?
   kalau iran lain, syria lain, lubnan pun lain.
   bahasa arab kena belajar bahasa arab quraisy.

   kalau dah belajar bahasa arab pas tu cara pentakwilan pula salah.
   takwil ikut cara hudan+bainat+furqan. salah.

    
 78. al-kahfi

  11/09/2009 at 8:56 am

  IMAN :

  SUARAJAGAT :Kalian bukan nya membaca al-Quran..kalian baca terjemahan. sama macam kristian baca bible.

  klu baca x faham x guna gak…baca hanya baca tanpa pengertian….(sadakallahulazim) meannya apa…………..??? hurm malas dh layan korang nie….

  korang baynat melampau-lampau … he he… macam Syiah yg translate ayat AQ dengan makna zahir makna batin.. zahir tulis “ayam”, tapi maknanya karipap sardin.. kan pelik tu…

   
 79. IMAN

  11/09/2009 at 8:57 am

  al-kahfi :

  IMAN :

  SUARAJAGAT :

  IMAN :

  SUARAJAGAT :Kalian bukan nya membaca al-Quran..kalian baca terjemahan. sama macam kristian baca bible.

  klu baca x faham x guna gak…baca hanya baca tanpa pengertian….(sadakallahulazim) meannya apa…………..??? hurm malas dh layan korang nie….

  untuk memudahkan kefahaman, belajarlah bahasa arab.bkn setakat tahu bahasa arab tapi kena juga tahu grammar nya sekali.untuk lebih memahami dalami ilmu asbabul nuzul, nasakh dan mansuh.bukan buat takwilan sendiri..hermaneutics. mcm Kristian mazhab Protestant baca bible.

  Apa yang penting………KERJASAMA……..wanderpet wanderpet….Kami x bodoh la…. Kami pun ada rujukan gak… Kami pun dr golongan Tahfiz gak…Kaum-kaum kami pun ada yang belajar kat Arab gak….

  yang ikut ayah pin ada ex-Al Azhar jugak.. tak heranpanji gumilang tu pun sekolah pondok jugak dulu.. ngajar bahasa Arab.
  tapi makin tinggi ilmu orang tu makin tinggi le pangkat setan yang ganggu.

  Macam SUARAJAGAT LA…..;)

   
 80. SUARAJAGAT

  11/09/2009 at 8:59 am

  IMAN :

  SUARAJAGAT :

  IMAN :

  73 golongan :persoalan? dah brape lama orng melayu ni bace al-quran dengan tajwid dan taranum?? menang tak islam dengan bacaan mcm tu? ilmu bukan nya untuk didebatkan..tapi untuk dikongsi..harap qayum pk kan dengan lebih dalam lagi.. al-quran pun Rasulullah SAW khatam sekali je..mcm mane kita bleh bnyak kali pulak.nak2 bulan ramadhan.hebat nya manusia sekarang ni..pk kan bersama..

  Wahai sahabatku….. FOKUS… tinggalkan blog ini…. akan ada tanda hitam dihati anda klu terus berhujah.AMIN…..

  Kalau kalian GPK berada di pihak yang benar, kenapa pula selepas kes tangkapan program di region2 kini ditangguh buat sementara waktu?kenapa tak pergi ke JAKIM dan buktikan kebenaran kalian?buatlah press conferance untuk nyatakan kebenaran pada masyarakat.
  kenapa tak boleh buat?!sebab ajaran kalian tersebut ternyata salah dan bertentangan dgn akidah Islam.

  HUHUHU………..ingat kami bodoh ker….Islam ajar kita guna strategi yang bijak…. ikut suka la oiiii SUARAJAGAT….hang nak kata apa pun…. Kami hanya boleh tersenyum..SENYUM itu kan sedekah

  strategi apa?
  strategi takut jika benar, berani bila bersalah?

  senyum itu memanglah sedekah..
  tapi kalau senyum dalam kesesatan bukan sedekah sebab iblis dan syaitan pun tersenyum bila manusia berjaya disesatkan mereka.. tapi senyum tu tak dapat pahala sedekah.

   
 81. al-kahfi

  11/09/2009 at 9:00 am

  IMAN :

  al-kahfi :

  IMAN :

  SUARAJAGAT :

  IMAN :

  SUARAJAGAT :Kalian bukan nya membaca al-Quran..kalian baca terjemahan. sama macam kristian baca bible.

  klu baca x faham x guna gak…baca hanya baca tanpa pengertian….(sadakallahulazim) meannya apa…………..??? hurm malas dh layan korang nie….

  untuk memudahkan kefahaman, belajarlah bahasa arab.bkn setakat tahu bahasa arab tapi kena juga tahu grammar nya sekali.untuk lebih memahami dalami ilmu asbabul nuzul, nasakh dan mansuh.bukan buat takwilan sendiri..hermaneutics. mcm Kristian mazhab Protestant baca bible.

  Apa yang penting………KERJASAMA……..wanderpet wanderpet….Kami x bodoh la…. Kami pun ada rujukan gak… Kami pun dr golongan Tahfiz gak…Kaum-kaum kami pun ada yang belajar kat Arab gak….

  yang ikut ayah pin ada ex-Al Azhar jugak.. tak heranpanji gumilang tu pun sekolah pondok jugak dulu.. ngajar bahasa Arab.
  tapi makin tinggi ilmu orang tu makin tinggi le pangkat setan yang ganggu.

  Macam SUARAJAGAT LA…..;)

  ko pun sama.. orang suruh kahfikan, ko pergi layan SJ kat forum buat apa… pi la tilawah tu hafal AQ. time aku dulu lupa 1 page denda RM10

   
 82. IMAN

  11/09/2009 at 9:02 am

  SUARAJAGAT :

  IMAN :

  SUARAJAGAT :

  IMAN :

  73 golongan :persoalan? dah brape lama orng melayu ni bace al-quran dengan tajwid dan taranum?? menang tak islam dengan bacaan mcm tu? ilmu bukan nya untuk didebatkan..tapi untuk dikongsi..harap qayum pk kan dengan lebih dalam lagi.. al-quran pun Rasulullah SAW khatam sekali je..mcm mane kita bleh bnyak kali pulak.nak2 bulan ramadhan.hebat nya manusia sekarang ni..pk kan bersama..

  Wahai sahabatku….. FOKUS… tinggalkan blog ini…. akan ada tanda hitam dihati anda klu terus berhujah.AMIN…..

  Kalau kalian GPK berada di pihak yang benar, kenapa pula selepas kes tangkapan program di region2 kini ditangguh buat sementara waktu?kenapa tak pergi ke JAKIM dan buktikan kebenaran kalian?buatlah press conferance untuk nyatakan kebenaran pada masyarakat.kenapa tak boleh buat?!sebab ajaran kalian tersebut ternyata salah dan bertentangan dgn akidah Islam.

  HUHUHU………..ingat kami bodoh ker….Islam ajar kita guna strategi yang bijak…. ikut suka la oiiii SUARAJAGAT….hang nak kata apa pun…. Kami hanya boleh tersenyum..SENYUM itu kan sedekah

  strategi apa?strategi takut jika benar, berani bila bersalah?
  senyum itu memanglah sedekah..tapi kalau senyum dalam kesesatan bukan sedekah sebab iblis dan syaitan pun tersenyum bila manusia berjaya disesatkan mereka.. tapi senyum tu tak dapat pahala sedekah.

  What Ever…..What ever what want u says……Banyak2kan la membaca 🙂 😉

   
  • IMAN

   11/09/2009 at 9:05 am

   What Ever…..What ever what want u says……Banyak2kan la membaca…..;) 🙂 IMAN X KESAH…..APA YANG PENTING KERJASAMA…..WANDERPET WANDERPET 😉

    
 83. SUARAJAGAT

  11/09/2009 at 9:12 am

  IMAN :

  al-kahfi :

  IMAN :

  SUARAJAGAT :

  IMAN :

  SUARAJAGAT :Kalian bukan nya membaca al-Quran..kalian baca terjemahan. sama macam kristian baca bible.

  klu baca x faham x guna gak…baca hanya baca tanpa pengertian….(sadakallahulazim) meannya apa…………..??? hurm malas dh layan korang nie….

  untuk memudahkan kefahaman, belajarlah bahasa arab.bkn setakat tahu bahasa arab tapi kena juga tahu grammar nya sekali.untuk lebih memahami dalami ilmu asbabul nuzul, nasakh dan mansuh.bukan buat takwilan sendiri..hermaneutics. mcm Kristian mazhab Protestant baca bible.

  Apa yang penting………KERJASAMA……..wanderpet wanderpet….Kami x bodoh la…. Kami pun ada rujukan gak… Kami pun dr golongan Tahfiz gak…Kaum-kaum kami pun ada yang belajar kat Arab gak….

  yang ikut ayah pin ada ex-Al Azhar jugak.. tak heranpanji gumilang tu pun sekolah pondok jugak dulu.. ngajar bahasa Arab.
  tapi makin tinggi ilmu orang tu makin tinggi le pangkat setan yang ganggu.

  Macam SUARAJAGAT LA…..;)

  SUARAJAGAT tak ikut RMU.

  Sesiapa yang ikut RMU itulah orangnya.

   
 84. IMAN

  11/09/2009 at 9:16 am

  SUARAJAGAT :

  IMAN :

  al-kahfi :

  IMAN :

  SUARAJAGAT :

  IMAN :

  SUARAJAGAT :Kalian bukan nya membaca al-Quran..kalian baca terjemahan. sama macam kristian baca bible.

  klu baca x faham x guna gak…baca hanya baca tanpa pengertian….(sadakallahulazim) meannya apa…………..??? hurm malas dh layan korang nie….

  untuk memudahkan kefahaman, belajarlah bahasa arab.bkn setakat tahu bahasa arab tapi kena juga tahu grammar nya sekali.untuk lebih memahami dalami ilmu asbabul nuzul, nasakh dan mansuh.bukan buat takwilan sendiri..hermaneutics. mcm Kristian mazhab Protestant baca bible.

  Apa yang penting………KERJASAMA……..wanderpet wanderpet….Kami x bodoh la…. Kami pun ada rujukan gak… Kami pun dr golongan Tahfiz gak…Kaum-kaum kami pun ada yang belajar kat Arab gak….

  yang ikut ayah pin ada ex-Al Azhar jugak.. tak heranpanji gumilang tu pun sekolah pondok jugak dulu.. ngajar bahasa Arab.tapi makin tinggi ilmu orang tu makin tinggi le pangkat setan yang ganggu.

  Macam SUARAJAGAT LA…..;)

  SUARAJAGAT tak ikut RMU.
  Sesiapa yang ikut RMU itulah orangnya.

  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 🙂 😉

   
 85. IMAN

  11/09/2009 at 9:20 am

  al-kahfi :

  IMAN :

  SUARAJAGAT :Kalian bukan nya membaca al-Quran..kalian baca terjemahan. sama macam kristian baca bible.

  klu baca x faham x guna gak…baca hanya baca tanpa pengertian….(sadakallahulazim) meannya apa…………..??? hurm malas dh layan korang nie….

  korang baynat melampau-lampau … he he… macam Syiah yg translate ayat AQ dengan makna zahir makna batin.. zahir tulis “ayam”, tapi maknanya karipap sardin.. kan pelik tu…

  Apa yang penting………KERJASAMA……..wanderpet wanderpet….. 😉

   
 86. IMAN

  11/09/2009 at 9:26 am

  al-kahfi :

  IMAN :

  al-kahfi :

  IMAN :

  SUARAJAGAT :

  IMAN :

  SUARAJAGAT :Kalian bukan nya membaca al-Quran..kalian baca terjemahan. sama macam kristian baca bible.

  klu baca x faham x guna gak…baca hanya baca tanpa pengertian….(sadakallahulazim) meannya apa…………..??? hurm malas dh layan korang nie….

  untuk memudahkan kefahaman, belajarlah bahasa arab.bkn setakat tahu bahasa arab tapi kena juga tahu grammar nya sekali.untuk lebih memahami dalami ilmu asbabul nuzul, nasakh dan mansuh.bukan buat takwilan sendiri..hermaneutics. mcm Kristian mazhab Protestant baca bible.

  Apa yang penting………KERJASAMA……..wanderpet wanderpet….Kami x bodoh la…. Kami pun ada rujukan gak… Kami pun dr golongan Tahfiz gak…Kaum-kaum kami pun ada yang belajar kat Arab gak….

  yang ikut ayah pin ada ex-Al Azhar jugak.. tak heranpanji gumilang tu pun sekolah pondok jugak dulu.. ngajar bahasa Arab.tapi makin tinggi ilmu orang tu makin tinggi le pangkat setan yang ganggu.

  Macam SUARAJAGAT LA…..;)

  ko pun sama.. orang suruh kahfikan, ko pergi layan SJ kat forum buat apa… pi la tilawah tu hafal AQ. time aku dulu lupa 1 page denda RM10

  Sian AL-KAHFI………
  JOIN saje2 jer….memenuhi ruangan kosong jer….
  NO POINT…….
  SIAN kat blog nie jer….
  Aku dah suruh sahabat2ku lari menuju ke medan peperangan….
  😉

   
  • SUARAJAGAT

   11/09/2009 at 10:29 am

   lari ke medan peperangan atau lari dari medan peperangan?

    
 87. IMAN

  11/09/2009 at 10:08 am

  Gerakan Pemuda Carrefour :IMAN says: “ingat kami bodoh ker….Islam ajar kita guna strategi yang bijak….”
  GPK guna strategy utk elak dr kantoi…

  ………….;)

   
 88. IMAN

  11/09/2009 at 10:10 am

  Gerakan Pemuda Carrefour :IMAN says : “tinggalkan blog ini…. akan ada tanda hitam dihati anda klu terus berhujah”
  Nk mengelak pengikut GPK lain dari membuka minda dan berfikir dengan waras…

  Sahabat2 ku sendiri boleh menilai…….. 😉

   
  • Gerakan Pemuda Carrefour

   11/09/2009 at 10:26 am

   Jika saudara/i rasa mereka boleh menilai, kenapa begitu risau mereka terus ‘berjuang’ di sini?

    
 89. Muhammad Qayyum

  11/09/2009 at 10:10 am

  Assalamualaikum.

  Beginilah ya, saudara IMAN, kalau mahu berundur, berundur sahajalah dengan cara yang terhormat. Setakat ini saya sudah perjelaskan satu – persatu kesesatan dan penyelewengan GPK. Saya cuma mengharapkan anda semua sanggup menerima hakikat ini. Saya bukanlah ada kepentingan apa pun. Bukannya saya dibayar untuk mengatakan hal ini. Jauh sekali ditawarkan pangkat dan kedudukan. Tidak ada apa – apa manfaat dunia yang saya cari daripada penerangan – penerangan saya. Saya cuma bimbangkan akidah anda semua. Sangat bimbangkan.

  Saya tidak mahu dalam kesibukan saya sebagai seorang mahasiswa Islam, sebagai aktivis Gerakan Islam yang sibuk menyiapkan tugasan dan menentang kezaliman pemerintah toghut, saya mengabaikan kelompok – kelompok seperti anda. Terus – terang, ada di antara sahabat – sahabat saya menasihatkan saya supaya tidak perlulah begitu obses untuk menyedarkan anda semua. Cukuplah apa yang telah saya sampaikan, terpulang kepada kalian untuk terima. Tetapi saya tidak dapat berhenti macam itu sahaja. Saya tidak sanggup biarkan anda terus dalam kesesatan. Sebab itu saya cuba juga dengar cara yang terbaik saya sampaikan ilmu dan nilai Islam, saya gunakan kaedah semudah mungkin untuk menjawab persoalan dan tuduhan yang dikemukakan kalian.

  Tetapi tugas saya hanyalah menyampaikan, sesungguhnya hidayah itu milik Allah. Dialah yang memilih siapa yang yang Dia kehendaki sesuai dengan sifat iradahNya.

  Justeru, kalau anda benar – benar mahu mengundur diri, pesan saya, undurlah diri dengan cara yang terhormat. Banyakkanlah berdoa dan bermunajat kepada Allah mohon diberi petunjuk. Saya usahakan untuk doakan yang terbaik bagi anda dan teman — teman yang lain.

  Buat sahabat – sahabat, hormatilah dia jika dia ingin berundur. Kita sudah sampaikan, terpulanglah kepada dia. Ingatlah, bukan tujuan kita berbahas untuk menang, tetapi menegakkan yang hak dan menjahanamkan yang bathil. Semoga dia pergi dengan hati yang tenang dan disuluhi hidayah Allah. Mudah – mudahan hidayah Allah menyambutnya tidak lama lagi. Amin

  Wallahualam.

  Wallahualam.

   
 90. IMAN

  11/09/2009 at 11:24 am

  Muhammad Qayyum :Assalamualaikum.
  Beginilah ya, saudara IMAN, kalau mahu berundur, berundur sahajalah dengan cara yang terhormat. Setakat ini saya sudah perjelaskan satu – persatu kesesatan dan penyelewengan GPK. Saya cuma mengharapkan anda semua sanggup menerima hakikat ini. Saya bukanlah ada kepentingan apa pun. Bukannya saya dibayar untuk mengatakan hal ini. Jauh sekali ditawarkan pangkat dan kedudukan. Tidak ada apa – apa manfaat dunia yang saya cari daripada penerangan – penerangan saya. Saya cuma bimbangkan akidah anda semua. Sangat bimbangkan.
  Saya tidak mahu dalam kesibukan saya sebagai seorang mahasiswa Islam, sebagai aktivis Gerakan Islam yang sibuk menyiapkan tugasan dan menentang kezaliman pemerintah toghut, saya mengabaikan kelompok – kelompok seperti anda. Terus – terang, ada di antara sahabat – sahabat saya menasihatkan saya supaya tidak perlulah begitu obses untuk menyedarkan anda semua. Cukuplah apa yang telah saya sampaikan, terpulang kepada kalian untuk terima. Tetapi saya tidak dapat berhenti macam itu sahaja. Saya tidak sanggup biarkan anda terus dalam kesesatan. Sebab itu saya cuba juga dengar cara yang terbaik saya sampaikan ilmu dan nilai Islam, saya gunakan kaedah semudah mungkin untuk menjawab persoalan dan tuduhan yang dikemukakan kalian.
  Tetapi tugas saya hanyalah menyampaikan, sesungguhnya hidayah itu milik Allah. Dialah yang memilih siapa yang yang Dia kehendaki sesuai dengan sifat iradahNya.
  Justeru, kalau anda benar – benar mahu mengundur diri, pesan saya, undurlah diri dengan cara yang terhormat. Banyakkanlah berdoa dan bermunajat kepada Allah mohon diberi petunjuk. Saya usahakan untuk doakan yang terbaik bagi anda dan teman — teman yang lain.
  Buat sahabat – sahabat, hormatilah dia jika dia ingin berundur. Kita sudah sampaikan, terpulanglah kepada dia. Ingatlah, bukan tujuan kita berbahas untuk menang, tetapi menegakkan yang hak dan menjahanamkan yang bathil. Semoga dia pergi dengan hati yang tenang dan disuluhi hidayah Allah. Mudah – mudahan hidayah Allah menyambutnya tidak lama lagi. Amin
  Wallahualam.
  Wallahualam.

  Baguslah klu macam 2….saya pun menjalankan t/jawab saya…..
  Saya x halang pun anda terus berhujah disini….
  Nasihatku pada sahabat2 ku sahaja…..
  Dan cara saya berundur pun memang dengan cara terhormat…..
  🙂

   
 91. IMAN

  11/09/2009 at 11:26 am

  Gerakan Pemuda Carrefour :Jika saudara/i rasa mereka boleh menilai, kenapa begitu risau mereka terus ‘berjuang’ di sini?

  adakah saya risau??? hurm…sya pelik mcm mana antum bleh kata sy risau…..
  Nasihatku pd sahabat2ku….teruskan berjuang….
  🙂

   
 92. IMAN

  11/09/2009 at 11:29 am

  SUARAJAGAT :lari ke medan peperangan atau lari dari medan peperangan?

  🙂
  bahasa melayu gagal ker……..

   
 93. al-kahfi

  11/09/2009 at 12:02 pm

  IMAN :

  SUARAJAGAT :lari ke medan peperangan atau lari dari medan peperangan?

  bahasa melayu gagal ker……..

  ambik ke skolah orang musyrik tak hebat macam ambik bahasa melayu kat MAZ/UAZ.
  tapi nak budak mesia study kat MAZ balik m’sia tetap kena ambik SPM kalo nak keje gomen..

  pelik la.. dok indonesia terus le.. jadi karyawan madinah al zay*** tu.. wekeke.. buat apa balik keje kat Mekah ni.. kan tong najis.

   
 94. tenang

  11/09/2009 at 12:31 pm

  [28.55] Dan apabila mereka mendengar perkataan yang tidak bermanfaat, mereka berpaling daripadanya dan mereka berkata: “Bagi kami amal-amal kami dan bagimu amal-amalmu, kesejahteraan atas dirimu, kami tidak ingin bergaul dengan orang-orang jahil”.

   
 95. Kayu Api

  11/09/2009 at 5:20 pm

  Thanks IMAN for your motivation.I hope,Baba Ali point of views could lift our spirits to perform our IBADAH d best we could,coz out there..still,there are real people whose sincerely wanting to UNDERSTAND and LEARN more about ISLAM. They all are searching God’s LIGHT..in every event of their life. So,consistently(ISTIQAMAH)..we need to improve ourselves to become BETTER MUSLIM, walk the talk..and always reflect the QURAN.

  Sooner,people could FURQAN(differentiate) the HAQ(right) from bathil(wrong) themselves.ISLAM encourages INSAN(man-kind) to THINK,RESEARCH,ANALYZE and REFLECT.Only by doing this,we will DISCOVER what ALLAH wants from us.Only then,we will seek WASILAH(ways) to EDUCATE and DEVELOP ourselves parallel to what our ROB wants.We don’t have much TIME in this world.We need to spread hope,and instill QURANic SPIRIT to our people;the man-kind.

  In case we forgot..we are the agents of ISLAM.Please check Ali Imran,verse 79 (:

  Here,I wanna share this video sempena RAMADHAN AL-KAREEM..

  To Ustaz Qayyum, ko tak perlu menyampuk,kalo setakat nak annoy/bahas/debat. Kalo ko suka sgt berdebat,ko pergi la cari mana2 pertandingan debat antarabangsa OR ajak Dr.Zakir Nair berdebat.Semoga ko kalah.haha 😀

   
 96. Kayu Api

  11/09/2009 at 9:22 pm

  Saudara saudari,video di atas adalah contoh akibat ketakstabilan ekonomi,ketakstabilan sosial,dan kekacauan politik.

  Berikut ini link pasal DAJJAL pula.

  BAHASA MELAYU: http://ms.wikipedia.org/wiki/Dajal

  ENGLISH: http://en.wikipedia.org/wiki/Dajjal

  Silakan research,analyze,reflect,and conclude dgn matahati,dan akal fikiran yg sihat.Dajal tidak dikisahkan dalam Quran,melainkan tersebut dlm sekian banyak kitab hadis.Namun,dlm Quran..Allah kisahkan kpd kita tentang kedatangan Ya’juj dan Ma’juj.Dajal dan Ya’juj Ma’juj adalah metafora/perumpamaan yg berjalan sepanjang zaman.Quran itu syumul dan evergreen kerana kita masih dapat reflect sejarah yg berulang,d setiap zaman..termasuklah zaman kita ni.

  Umat Islam seluruh dunia berangan-angan nak hidup sejahtera dalam “negara Islam” masing2.Tapi,apakah caranya? Sesebuah negara itu tak mungkin dikenal sbg negara Islam selagimana asas dan kerangka undang2nya tidak berpaksi kepada undang2 syariat Allah yg terkandung dlm KITABULLAH(Quran) secara menyeluruh.

  Ribuan tahun telah berlalu sejak kewafatan Rasulullah s.a.w. Jadi,marilah kita fikirkan apakah jatuh bangun yg telah dihadapi umat manusia sepanjang tempoh ini? Islam pernah menyatukan 3/4 pelosok dunia melalui dakwah/pendidikan yg berPERINGKAT-PERINGKAT.Malah sistem kekhalifahan Islam terakam dalam sejarah umat manusia sepanjang tempoh ini,dan masih lagi dipelajari/diselidiki oleh para sarjana/cendekiawan/ahli sejarah/orientalis seluruh dunia hingga hari ni.

  Jadi,perkara yg mesti kita fikirkan secara tuntas,IKHLAS dan bersama ialah..apakah PERBEZAAN sistem kekhalifahan yg memayungi seluruh dunia Islam waktu itu DENGAN sistem pemerintahan yg ada pd zaman ni? Betapa pun umat Islam zaman ini cuba memperdayakan diri sendiri dgn mendakwa negara masing2 mengamalkan tatacara Islam..keadaan ini tidaklah sama dgn keadaan semasa kebangkitan Islam di zaman Rasulullah s.a.w,khulafa ar-rasyidin..Pada zaman2 tersebut,umat Islam disegani kerana mempunyai satu sistem moral yg bersepadu dan menyeluruh..daripada sistem keluarga,masyarakat hinggalah kepada sistem bernegara.Setiap ahli masyarakat faham fungsi dirinya sebagai agen Islam..dan BERSAMA2 menggerakkan sistem ekonomi,pendidikan,serta sains dan teknologinya sendiri. Mereka mungkin berbeza warna kulit dan bahasa pertuturan..Namun,mereka semua tunduk dan patuh kpd kehendak PENCIPTA yg SATU.Bagaimanakah kita? Sudahkah kita berjaya mengamankan dan memakmurkan muka bumi sebagaimana yg Allah perintahkan?Belum sepenuhnya.

  Semua negara Islam yg wujud pd waktu itu,bernaung di bawah SATU panji.Mereka saling menolong dan mengukuhkan melalui jaringan kerjasama yg bersepadu.Mereka bersungguh2 menegakkan kalimah Allah di muka bumi melalui jalan pendidikan/dakwah islamiah.Apabila terdapat mana2 bahagian di dunia,di mana umat Islam tertindas..tentera khalifah(yg dtg dari pelosok berbeza) sentiasa siap siaga untuk menyelamatkan saudara2 mereka yg tertindas(rujuk kisah Zulkarnain) di negara/negeri kuffar:

  Dia(Zulkarnain) berkata,”(Dinding) ini adalah rahmat dari Tuhanku,maka apabila janji Tuhanku sudah datang,Dia akan menghancurluluhkannya;dan janji Tuhanku itu benar” (QS,18:98)

  Janji Allah benar telah datang,apabila sistem khalifah dilupuskan semasa pemerintahan Moustapha Kamal Attaturk.Dialah penutup Empayar Islam Turki Uthmaniyah.Attaturk telah mempropagandakan sistem pemerintahan sekular;undang2nya tidak pun berpandu kpd syariat ALLAH.Sebaliknya,menurut kemahuan manusia2 yg berkepentingan peribadi(penggubal sistem sekularisme)

  Apakah yg terjadi d zaman kita,sekarang? Kita yg lahir dlm zaman pasca kolonial ni, adalah hasil produk sistem sekular tersebut.Maka itu,tidak mustahil bila kita fikirkan kenapa susah benar nak fahamkan bangsa kita tentang konsep Islam sebenar..Sy merumuskan kerana,bangsa kita ni da terbiasa memisahkan ritual2 Islam dgn aktiviti kehidupan masing2 di sisi yg lain.Agama telah menjadi tradisi.

  Seterusnya,siapakah buih2 laut yg Rasulullah khabarkan kpd para sahabat baginda dulu? Siapakah pula manusia yg berpenyakit wahn tu? Mari kita fikirkan.. Jika diukur Islam yg kita waris dpd keturunan2 kita,jumlah kita d seluruh dunia ni memang ramai. Tapi,d manakah kekuatan kita utk membela saudara2 semuslim yg tertindas d seluruh muka bumi ni? Kita takde kekuatan yg ada pd umat Islam terdahulu,dlm apa segi pun..ekonomi,teknologi,apatah lagi pendidikan.Kemandirian dan jatidiri umat Islam telah terbelenggu oleh faktor2 di atas.Umat Islam telah menempuh zaman kemundurannya sampailah suatu ketika.

  Jadi,sebelum kita berangan-angan nak bela nasib kaum muslim seluruh dunia,kita tanyakan pd diri kita..sudah terbelakah nasib anak bangsa kita? Walaupun sy mungkin seorg yg terpelajar..sy masih malu mengenangkan keadaan muda mudi bangsa kita yg selalu dikaitkan dgn gejala sosial yg sakit.Sy tertanya-tanya,apakah nasib bangsa kita jika kesakitan ini tidak dirawat secara tuntas? Adakah 100 ke 200 tahun dari sekarang,kelangsungan bangsa Melayu ini akan terus wujud ATAU akan turut pupus seperti kaum Ad,Samud,dan penduduk Sabak yg Allah khabarkan kpd kita,dlm kitabNya?

  Kita akan menemukan jawapan bg setiap persoalan yg terlintas di benak kita apabila kita mahu membaca keadaan,mengkaji sejarah,dan menelaah KITABULLAH(Quran).Pada akhirnya,inshaAllah kita akan memahami kehendak Allah..kita akan sedar ISLAM ni lebih daripada sekadar ucapan iman di bibir.ISLAM ni ialah seluruh pengabdian yg kita serahkan hanya kpd ALLAH,walaupun itu bermaksud kita terbunuh di jalan-Nya.

  “Apakah kamu mengira bahwa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cubaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam cubaan) sehing…ga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya: “Bilakah datangnya pertolongan Allah?” Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.” (QS,2:214)

  Sekalipun orang2 musyrik membunuh para Rasul Allah,akan ada pengganti2 yg Allah utus untuk menyambung tugas2 suci di muka bumi milik-Nya ini.Jelaslah d sini..kita hanya ada dua pilihan dlm menentukan arah masa depan bangsa dan negara.Utk menjadi bangsa berjaya atau bangsa durhaka kpd Allah.

  Kita hanya akan dapat kembalikan harapan seluruh kaum muslimin yg tertindas d luar batas negara kita ni jika kita sanggup mengorbankan kepentingan peribadi masing2(harta,wang ringgit,masa,tenaga,dll).Segala bentuk perubahan besar bermula dari sekecil2 perubahan.Untuk mengubah dunia,dan masyarakat..yg kita perlu buat ialah mengubah diri kita terlebih dahulu.

  Untuk mewujudkan budaya ilmu dlm kalangan ahli masyarakat,pertama skali yg kita perlu buat ialah membudayakan ilmu dlm kehidupan kita pd setiap masa,di mana sahaja.Barulah Islam dpt berkembang biak dan baiknya dgn mudah. Islam menuntut kita memberi suri teladan yg baik.

  Ni sy nk share lg video dokumentari..Kita tak mungkin dapat mengubah catatan sejarah bangsa. Namun,Allah masih memberi kita pilihan untuk mencorakkan kelangsungan tamadun bangsa sampai masa hadapan..InshaAllah

  “Allah membuat perumpamaan seorang lelaki(hamba sahaya) yang dimiliki oleh beberapa
  berserikat yang dalam perselisihan,dan seorang hamba sahaya yang menjadi milik penuh dari seorang(saja).Adakah kedua hamba sahaya itu sama keadaannya? Segala puji bagi Allah,tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahui” (QS,39:29)

  Semoga Allah memberi kita hidayah dan kefahaman yg jelas dlm membaca tanda-tandaNya.Wallahu’alam

   
 97. Kayu Api

  11/09/2009 at 9:34 pm

  ***pembetulan***

  “Apakah kamu mengira bahwa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cubaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam cubaan) SEHINGGA berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya: “Bilakah datangnya pertolongan Allah?” Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.” (QS,2:214)

  “Allah membuat perumpamaan seorang lelaki(hamba sahaya) yang dimiliki oleh beberapa ORANG YANG berserikat yang dalam perselisihan,dan seorang hamba sahaya yang menjadi milik penuh dari seorang(saja).Adakah kedua hamba sahaya itu sama keadaannya? Segala puji bagi Allah,tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahui” (QS,39:29)

   
 98. Kayu Api

  12/09/2009 at 8:00 am

   
 99. Espada

  12/09/2009 at 3:04 pm

  kali pertama aku baca blog yang sia2
  utk saudara qayyum, cek balik tulisan saudara
  pada aku kau takde ilmu.
  aku cadangkan kao baca buku muqaddimah ibn khaldun.

  terlau banyak perkara yang negatif dalam blog ni.
  buang mase aku jek..

  lepas ni tak yah rujuk Al Quran/ Haddith baik kao rujuk kat urtv ker mangga ker lagi bermanfaat.

  Akhirat nanti br kaorang tau.
  kelak kamu akan melihat. orang2 kafir akan melihat siapa di antara kamu yang gile
  Sesungguhnya Tuhanmu, Dia-lah Yang Paling Mengetahui siapa yang sesat dari jalan-Nya; dan Dia-lah Yang Paling Mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.

  walau bagaimanapun wa caya lu lah WN11
  sebab aku WN11.

  pas ni qayyum leh cek aku nyan IP..
  POYO

   
 100. sri siantan

  13/09/2009 at 10:24 am

  salam
  ingatkan masuk ke dalam cahaya…rupa-rupanya jatuh terus ke alam kegelapan.

   
 101. Muhammad Qayyum

  13/09/2009 at 11:58 am

  Macam ini, saya tidak faham. Sangat tidak faham. Anda maklum bukan dengan kesesatan anda? Anda faham tak ni? Anda mensyirikkan Allah. Anda menyamakan Allah dengan makhluk. Anda tidak beriman dengan perkara ghaib seperti hakikat malaikat, hakikat rasul, hakikat hari kiamat. Usah bicara soal perjuangan kalau dasar iman anda salah dang menyanggahi Allah. Tidakkah anda malu mengaku anda memperjuangkan kalimah Allah sedangkan anda tidak beriman dengan hakikat Allah? Ya, saya akui saya bukanlah orang yang berilmu. Ya, saya belum pernah mendalami kitab muqadimmah Ibnu Khaldun. Tetapi pernahkan anda mendalami kitab Inilah akidah Muslim, kitab Beriman Kepada Allah, kitab Islam: Fikrah, Daulah dan Harakah, Fiqh Haraki 1,2, dan 3 karya Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang? Kitab Apa Ertinya Saya Memeluk Islam, Kitab Bahtera Penyelamat karya Sheikh Fathi Yakan, kitab kitab Ubudiyyah karya Ibnu Khaldun? Usah bicara soal perjuangan Islam kalau akidah Islam pun tersendat dan terumbang ambing. Di sini ada satu artikel yang baik untuk dibaca:


  Musuh Allah Berijazah Syariah

   
 102. sapi emas

  14/09/2009 at 12:06 am

  Espada :
  kali pertama aku baca blog yang sia2
  utk saudara qayyum, cek balik tulisan saudara
  pada aku kau takde ilmu.
  aku cadangkan kao baca buku muqaddimah ibn khaldun.
  terlau banyak perkara yang negatif dalam blog ni.
  buang mase aku jek..
  lepas ni tak yah rujuk Al Quran/ Haddith baik kao rujuk kat urtv ker mangga ker lagi bermanfaat.
  Akhirat nanti br kaorang tau.
  kelak kamu akan melihat. orang2 kafir akan melihat siapa di antara kamu yang gile
  Sesungguhnya Tuhanmu, Dia-lah Yang Paling Mengetahui siapa yang sesat dari jalan-Nya; dan Dia-lah Yang Paling Mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.
  walau bagaimanapun wa caya lu lah WN11
  sebab aku WN11.
  pas ni qayyum leh cek aku nyan IP..
  POYO

  ibn khaldun pun dikira kapir/binatang ternak sebab tak penah baiat dengan abu toto….

   
 103. Espada

  14/09/2009 at 4:20 pm

  cuba kau tanya orang kristien diorang sesat tak?
  yahudi?
  hindu?
  budha?
  majusi?
  syiah?
  wahabi?
  Qadriani?
  tarekat-tarekat sufi?
  KMM?
  JI?
  Al Qaeda?
  khawarizmi?
  muhammad abduh?
  Ghulam Ahmad?
  Syed Qhutub?
  sunah?
  umno?
  pas?(semah amanah haji hadi 1981)
  semak ucapan ibrahim libya.
  kaji sejarah sikit pasal tuan hj abdul rahman limbong
  ape yang dia buat?

  tanya abu jahal?
  abu sufian?
  warakah bin naufal?
  Abdullah bin saba’?
  umaiyyah?
  ibn batuta pun cakap imam As Sayutti sesat.
  cuba kao semak zaman abassiyah..
  muhammad pun orang quraisy cakap sesat.
  Aku sendiri pun cakap aku sesat(mase x pakai Al Quran le)
  n aku pun sedar sekrang ni aku masih lagi tak sempurna.
  tapi sebagai hamba wajiblah memenuhi seluruh tuntutan Allah(Taat Allah Jauhi Tgahut)

  kalau pasal kafir mengafir/sesat menyesatkan ni dah berlaku dari zaman para nabi n Rasul

  kesah plak aku kau cakap sesat.
  kan allah lebih tahu sipa yang sesat.
  lag2kao cakap kitaorang sesat.

   
  • Muhammad Qayyum

   14/09/2009 at 6:28 pm

   Kalau ada ucapan Allahyarham Haji Abdul Rahman Limbong dan Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang yang sesat, sila nyatakan dengan jelas yang mana? Saya tidak keberatan untuk melihat teks ucapan mereka dan merujuk pada yang pakar seperti mana saya merujuk kes GPK ini. Begitu juga dengan kes Tuan Haji Abdul Rahman Limbong. Setakat tulis macam ini saya kira anda sedar semua orang boleh tulis. Saya bukan bercakap kosong GPK sesat, sebaliknya memang jelas menyalahi Al-Quran dan As-Sunnah. Pernahkan Khalifah Abu Bakar dan lain – lainnya mewartakan setiap kakitangan kerajaan Islam sebagai malaikat? Pernahkah Rasulullah SAW mewartakan Allah itu sebagai sistem? Bagaimanakah dengan para sahabat? Adakah mereka melihat Allah itu sebagai sistem? Saya sudah menjelaskan dengan panjang lebar dengan kesesatan GPK, jikalau anda mahu menyesatkan individu – individu lain, kemukakanlah hujah dan bukti yang benar, bukan menuduh tanpa bukti seperti ini.

    
  • SUARAJAGAT

   15/09/2009 at 1:19 pm

   bila direnungi kata2 espada ini..ada betulnya juga..

   ye la kan…ALLAH sahaja yang lebih tahu siapa yang sesat..

   dalam al-Quran mana ada kata hindu, buddha, shinto, confucious, free-thinker/atheis sesat?
   dalam al-Quran cuma sebut yahudi dgn nasrani jer..
   itu pun kalau ikut terjemahan disebut nasrani bukan nya kristian..
   tak sebut pun kristian ortodoks, protestant, katolik, anglican dll.

   tapi perlu di ingat juga, dalam al-Quran takde pun firman ALLAH ‘ikutlah NII KW9’.

   tak ada ALLAH sebut tentang ‘akan datang kepadamu AS Panji Gumilang, maka ikutilah dia.’
   ALLAH tak sebut pun tentang Masjid Rahmatan Lil Alamin.

   Rasulullah pun tak pernah kata akan ada tempat suci untuk beribadah bernama Masjid Rahmatan Lil Alamin.

    
 104. Espada

  14/09/2009 at 4:35 pm

  utk anti n sebelas
  bila masa plak aku menyamakan Allah dengan makhluk.tidak beriman dengan perkara ghaib seperti hakikat malaikat, hakikat rasul, hakikat hari kiamat.
  tak sembahyang, tak puasa, freemason,n tah hape2 lagilah.
  pakai kereta besar.
  rumah besar.

  kalau tak tau jangan tuduh bro.
  tuduhan kao tu berat bro.
  perang siffin n jamal belaku sebab2 orang macam kaorang le..

   
  • Muhammad Qayyum

   14/09/2009 at 6:49 pm

   anti NII itu salah seorang yang pernah berada dalam GPK. Bekas aktivis, sebab itu banyak yang beliau tahu. Beliau juga antara yang banyak membekalkan maklumat pada saya mengenai ajaran GPK.

   Kenapa tidak anda, sebagai orang kuat GPK memainkan peranan menyebarkan ajaran GPK kepada umum. Kalau anda mengatakan anda tidak menyamakan Allah dengan makhluk, jadi tunjukkan apa yang anda imani? Bagaimana anda membaynatkan Allah? Malaikat? Rasul? Hari Kiamat? Bagaimana pula dengan jaminan syurga yang diberikan abi? Bagaimana pula tindakan menghukumkafirkan orang – orang di luar ajaran GPK? Bagaimana pula dengan ugutan pada para pengikut untuk dipastikan pemberian wang kepada GPK? Jelaskanlah kalau – kalau mereka yang kaslan itu gagal menjelaskan.

    
 105. sapi emas

  14/09/2009 at 8:21 pm

  Espada :
  cuba kau tanya orang kristien diorang sesat tak?
  yahudi?
  hindu?
  budha?
  majusi?
  syiah?
  wahabi?
  Qadriani?
  tarekat-tarekat sufi?
  KMM?
  JI?
  Al Qaeda?
  khawarizmi?
  muhammad abduh?
  Ghulam Ahmad?
  Syed Qhutub?
  sunah?
  umno?
  pas?(semah amanah haji hadi 1981)
  semak ucapan ibrahim libya.
  kaji sejarah sikit pasal tuan hj abdul rahman limbong
  ape yang dia buat?
  tanya abu jahal?
  abu sufian?
  warakah bin naufal?
  Abdullah bin saba’?
  umaiyyah?
  ibn batuta pun cakap imam As Sayutti sesat.
  cuba kao semak zaman abassiyah..
  muhammad pun orang quraisy cakap sesat.
  Aku sendiri pun cakap aku sesat(mase x pakai Al Quran le)
  n aku pun sedar sekrang ni aku masih lagi tak sempurna.
  tapi sebagai hamba wajiblah memenuhi seluruh tuntutan Allah(Taat Allah Jauhi Tgahut)
  kalau pasal kafir mengafir/sesat menyesatkan ni dah berlaku dari zaman para nabi n Rasul
  kesah plak aku kau cakap sesat.
  kan allah lebih tahu sipa yang sesat.
  lag2kao cakap kitaorang sesat.

  memangla masa ko tak berAQ ko sesat (7:179).
  tapi skang ko dah berAQ, suci dilahirkan ke “bumi”.. kira suci,murnilah … konpem masuk syurga.buat ape pun ko tak masuk neraka punye.. betul tak.. janji bayar dam, setel, masuk syurga.

  mati jatuh longkang pun straight masuk jannatul firdaus.. ye tak

   
 106. sapi emas

  14/09/2009 at 8:23 pm

  Espada :
  utk anti n sebelas
  bila masa plak aku menyamakan Allah dengan makhluk.tidak beriman dengan perkara ghaib seperti hakikat malaikat, hakikat rasul, hakikat hari kiamat.
  tak sembahyang, tak puasa, freemason,n tah hape2 lagilah.
  pakai kereta besar.
  rumah besar.
  kalau tak tau jangan tuduh bro.

  ni ahli baru le ni… kalo dah peringkat senior ibadah tu satu je… tegakkan negara, dalam rangka menzahirkan ALLAH(NEGARA) di muka bumi.

  ko ni tak khatam lagi konsep Ibadah ni.
  tuduhan kao tu berat bro.
  perang siffin n jamal belaku sebab2 orang macam kaorang le..

   
 107. Espada

  15/09/2009 at 12:17 am

  sapa abi 2
  aku dah betaun kat dalam la..
  abi aku tak suruh pun x yah sembahyang,x puasa.
  6/116 ikut perintah Allah bro bukan ikut cakap orang.
  kao ni banyak dengar cakap orang le..
  2 le pasal selidik dulu cerita
  49/6
  aku x cakap pun aku compom masuk syurga,,yang kao ni menambah pasal plak..

   
  • SUARAJAGAT

   15/09/2009 at 1:57 pm

   diorg memang tak suruh pun tak yah sembahyang..
   tapi diorg ajar solat tu ada 2
   solat actual ngan solat ritual..

   puasa lak diorg suruh puasa isnin khamis..
   bukan sbb sunat berpuasa isnin khamis, tapi sbb buat salah..so bila buat salah kena la puasa isnin khamis.

    
 108. Espada

  15/09/2009 at 12:30 am

  qayum..

  semak balik tulisan aku kat atas
  aku tak faham soalan kao.

   
 109. Gerakan Pemuda Carrefour

  15/09/2009 at 10:45 am

  Espada :ikut perintah Allah bro bukan ikut cakap orang.kao ni banyak dengar cakap orang le

  Jika Abi saudara x cakap, Abi yg lain ada cakap, jika tidak, perkara ini tidak akan menjadi isu.

  Perkara ini berlaku di dalam gerakan ini. Yg haq dan yg batil bercampur aduk, e.g. tidak perlu melakukan ibadah qurban, Al Quran adalah buku yg membicarakn tentang sistem sebuah negara Islam, setiap perintah yang dtg dari negara Islam adalah perintah Allah dan wajib patuh (Allah=negara), perkara2 ghaib yg disebutkn di dalam Al Quran (e.g. israk mikraj dan mukjizat nabi2) hanyalah perumpamaan.

   
 110. Espada

  15/09/2009 at 2:20 pm

  2 le aku cakap kerana nila setitik rosak susu sebelanga.
  kao janganlah hukum semua orang.
  taktau ujug pangkal jangan nak tuduh bro..

  xde pun dlm silibus aku apa yang kaorang cakap.
  haq n batil bercampur.amende yg kaorang tuduh ni.

  kaorang semak balik sirah rasulullah.
  aku sekolah agama kat johor bro..
  dah lama ustaz aku cakap salah satu ungsur dlm Al Quran yg membicarakn tentang sistem sebuah negara Islam.
  apa yang salah plak. tapi xdelah samakan allah dgn negara.
  yang ghaib 2 still wajib dipatuhi..

  kau tuduh sembarangan jek kat aku
  qayyum pun satu tuduh aku faham yang allah=mahluk.
  kaorang ingat aku takde tuhan ke hape.

  kalau aku jumpa kaorang kat luar tuduh cm 2 dah lame dh aku tempeleng kao.
  cuba aku tuduh yang kao samakan allah dengan mahluk, marah tak kau.

   
  • SUARAJAGAT

   15/09/2009 at 4:05 pm

   ya espada..saya sememangnya tahu anda org johor.
   apa juga penyelewengan yang disebut berkaitan NII KW9/Maahad al-Zaytun bukanlah satu tuduhan.. tetapi berdasarkan kajian yg mendalam

    
  • Gerakan Pemuda Carrefour

   15/09/2009 at 10:28 pm

   Espada :”kerana nila setitik rosak susu sebelanga”
   Perkara ini bukan sahaja dilakukan oleh hanya seorang abi, tapi fahaman yg disampaikan pada program2 rasmi GPK, dan bukan sahaja di satu region, tetapi juga di region2 lain.

   Espada :”taktau ujug pangkal jangan nak tuduh bro..”
   Statement saya adalah berdasarkan pengalaman.

   Espada :”haq n batil bercampur.amende yg kaorang tuduh ni”
   Saya dh senaraikan pada komen saya sebelum ini.

   Espada :”ustaz aku cakap salah satu ungsur dlm Al Quran yg membicarakn tentang sistem sebuah negara Islam”
   ‘salah satu unsur dalam Al Quran’ dan ‘bicara pokok Al Quran’ membawa 2 maksud yg berbeza. Tak kn saudara x dapat bezakan.

   Espada :”xdelah samakan allah dgn negara”
   GPK membainatkn semua perkara2 yg disebutkn dalam Al Quran kepada sesuatu yg berkaitan sebuah sistem negara.

   Espada :”kalau aku jumpa kaorang kat luar tuduh cm 2 dah lame dh aku tempeleng kao.”
   Jika saudara menuduh seseorang kat luar itu kafir secara terang2an (yg selalunya disampaikan secara sembunyi2 dalam tilawah), tentu saudara sendiri dah kena hentak.

    
   • SUARAJAGAT

    16/09/2009 at 12:41 am

    espada ni ckp jer berani nak tempeleng…tapi sbenarnya hampeh..

     
 111. Espada

  15/09/2009 at 3:00 pm

  untuk smua anti n sebelas.
  GPK sengal mana yang kaorang jumpa ni.
  dah le tak faham.
  pastu fahamkan hape yg kao tak paham pd orang x paham supaya paham.

  kaorang cakap lebih2ni korang ni dah laksanakan Al Quraan ker..

   
 112. Espada

  15/09/2009 at 3:16 pm

  tapi perlu di ingat juga, dalam al-Quran takde pun firman ALLAH ‘ikutlah NII KW9′.

  tak ada ALLAH sebut tentang ‘akan datang kepadamu AS Panji Gumilang, maka ikutilah dia.’
  ALLAH tak sebut pun tentang Masjid Rahmatan Lil Alamin.

  Rasulullah pun tak pernah kata akan ada tempat suci untuk beribadah bernama Masjid Rahmatan Lil Alamin.

  hape kao cakap ni. hape lah sengal hujah kao ni SJ

   
  • SUARAJAGAT

   15/09/2009 at 3:59 pm

   bodoh punya espada..
   simple mcm tu pun tak paham..

    
 113. cahaya

  15/09/2009 at 6:19 pm

  tgk dialog pun sudah tau sape yg berilmu atau tak

   
 114. Kayu Api

  15/09/2009 at 10:17 pm

  BISMILLAHIROHMANIROHIM

  “Apabila matahari digulung,dan apabila bintang-bintang berjatuhan,dan apabila gunung-gunung dihancurkan,dan apabila unta-unta yang bunting ditinggalkan,dan apabila binatang-binatang liar dikumpulkan,dan apabila lautan dipanaskan,dan apabila ruh-ruh dipertemukan,apabila bayi-bayi perempuan yang dikuburkan hidup-hidup ditanya,karena dosa apakah dia dibunuh,dan apabila catatan-catatan(amal manusia) dibuka,dan apabila langit dilenyapkan,dan apabila neraka Jahim dinyalakan,dan apabila surga didekatkan,maka tiap-tiap jiwa akan mengetahui apa yang telah dikerjakannya..” (QS,81:1-14)

  “DO NOT OPPRESS AND DO NOT BE OPPRESSED”
  “JANGAN MENINDAS DAN JANGANLAH TERTINDAS”

  “Dan betapa banyak nabi yang berperang didampingi sejumlah besar dari pengikut(nya) yang bertakwa.Mereka tidak (menjadi) lemah kerana bencana yang menimpanya di jalan Allah,tidak patah semangat dan tidak (pula) menyerah (kepada musuh).Dan Allah mencintai orang-orang yang sabar”

  “Dawn is coming up..”
  “Fajar sedang menyinsing..”

  ALHAMDULILLAHIROBIL’ALAMIN

   
  • SUARAJAGAT

   16/09/2009 at 12:32 am

   eh?
   kayu api ada lagi kat sini?
   ari tu beriya-iya ajak ahli2 GPK lari dari medan perang..
   ada lagi rupanya…

    
 115. sapi emas

  16/09/2009 at 1:36 pm

  Espada :
  2 le aku cakap kerana nila setitik rosak susu sebelanga.
  kao janganlah hukum semua orang.
  taktau ujug pangkal jangan nak tuduh bro..
  xde pun dlm silibus aku apa yang kaorang cakap.
  haq n batil bercampur.amende yg kaorang tuduh ni.
  kaorang semak balik sirah rasulullah.
  aku sekolah agama kat johor bro..
  dah lama ustaz aku cakap salah satu ungsur dlm Al Quran yg membicarakn tentang sistem sebuah negara Islam.
  apa yang salah plak. tapi xdelah samakan allah dgn negara.
  yang ghaib 2 still wajib dipatuhi..
  kau tuduh sembarangan jek kat aku
  qayyum pun satu tuduh aku faham yang allah=mahluk.
  kaorang ingat aku takde tuhan ke hape.
  kalau aku jumpa kaorang kat luar tuduh cm 2 dah lame dh aku tempeleng kao.
  cuba aku tuduh yang kao samakan allah dengan mahluk, marah tak kau.

  macam bagus je espada ni.. ada masa lagi layan anime Bleach tu. Baik ko hapal surah-surah Quran tu .. .. tu belum teknik silah “lambung dan pancung” yada yada… pergi la buat keje lain, dari merepek tak tentu hala kat sini.

   
 116. sapi emas

  16/09/2009 at 1:37 pm

  SUARAJAGAT :
  eh?
  kayu api ada lagi kat sini?
  ari tu beriya-iya ajak ahli2 GPK lari dari medan perang..
  ada lagi rupanya…

  dia ajak orang lain lari.. dia lepak sini menaip keyboard udah le .. jadi kayu api

   
 117. sapi emas

  16/09/2009 at 1:39 pm

  Gerakan Pemuda Carrefour :

  Espada :ikut perintah Allah bro bukan ikut cakap orang.kao ni banyak dengar cakap orang le

  Jika Abi saudara x cakap, Abi yg lain ada cakap, jika tidak, perkara ini tidak akan menjadi isu.
  Perkara ini berlaku di dalam gerakan ini. Yg haq dan yg batil bercampur aduk, e.g. tidak perlu melakukan ibadah qurban, Al Quran adalah buku yg membicarakn tentang sistem sebuah negara Islam, setiap perintah yang dtg dari negara Islam adalah perintah Allah dan wajib patuh (Allah=negara), perkara2 ghaib yg disebutkn di dalam Al Quran (e.g. israk mikraj dan mukjizat nabi2) hanyalah perumpamaan.

  dalam Quran takde sebut isra’ & mikraj. kalo ada sebut ahli GPK kena la solat 5 waktu. sebab dah tolak hadith, ambik sekerat-sekerat macam ahlul kitab tak boleh blah la dah.

   
 118. sapi emas

  16/09/2009 at 1:43 pm

  Espada :
  sapa abi 2
  aku dah betaun kat dalam la..
  abi aku tak suruh pun x yah sembahyang,x puasa.
  6/116 ikut perintah Allah bro bukan ikut cakap orang.
  kao ni banyak dengar cakap orang le..
  2 le pasal selidik dulu cerita
  49/6
  aku x cakap pun aku compom masuk syurga,,yang kao ni menambah pasal plak..

  kalo aku tak penah masuk aku tak cerita le brader.
  aku rasa ko masuk NII cabang bukan KW IX ni, sebab tu silibus lain.

  masuk Abdullah Sungkar ke, Nordin Mat Top ke, Anjing Terbilang ke, sukati lu la brader. berentikan menangis, panggil polis Gaban tangkap SJ sebab buat fitnah.

   
  • SUARAJAGAT

   16/09/2009 at 1:47 pm

   sapi emas says : kalo aku tak penah masuk aku tak cerita le brader.
   aku rasa ko masuk NII cabang bukan KW IX ni, sebab tu silibus lain.

   masuk Abdullah Sungkar ke, Nordin Mat Top ke, Anjing Terbilang ke, sukati lu la brader. berentikan menangis, panggil polis Gaban tangkap SJ sebab buat fitnah.
   —————————————————–

   SJ : 🙂 betul en.sapi, kalau betullah saya membuat fitnah,espada sila buktikan.

    
 119. sapi emas

  16/09/2009 at 1:47 pm

  73 golongan :
  ha a la iman,,,btul jgak..melayan blog ni boleh buat kita lalai..so mari kwn2 GPK yang lain..tinggalkan blog ini.. keranan ramai lagi orng yang tak tau cite alQuran.. jalankan tugas anda seperti seorng khalifah..jadikan khalifah2 terdahulu sebagai mentor anda.. cari sejarah mereka… jangan dengar cite2 yang fasik.. tentukan kebenran dahulu..kwn2 sume ,, ayuh kita berjuang …islam itu sudah hampir 700 tahun turun sudah berlalu.. skrang 700 tahun menuju kemuncak..

  teringat aku diagram turun naik bukit tu… last2 ada gambar kapal (negara Islam/kapal Nabi Nuh ka??) atas bukit . Malaya=Menang

  dasat lah. arqam pun setau aku benda2 khilafah macam ni jugak. kah kah kah.

   
 120. cahaya

  16/09/2009 at 2:20 pm

  salam. hampir setahun dalam sistem. dulu kawan sekarang dah jadi lawan.

   
  • SUARAJAGAT

   16/09/2009 at 2:36 pm

   Alhamdulillah..bagus lah kalau cik cahaya dah keluar dari GPK.

    
   • abgloongcat

    25/03/2011 at 4:33 am

    Salam,

    wow, banyak yg hebat2 disini, qayyum pun nmpaknya begitu aktif berpidato.
    Berkobar2 nampaknya aura qayyum ni, bagus! anda ambil kisah.

    maaf jika terlambat utk komen, baru terbaca sesawang ini.

    juga nmpaknya ramai yg menentang GPK ini, saya pun bukan ahli GPK. tetapi pernah bertemu dengan mereka yg mungkin mendukung GPK ini.

    tapi masih terbelenggu dalam pemikiran saya adalah jika GPK juga sebuah lagi ajaran sesat, bagaimana pula sistem di malaysia ini?

    adakah malaysia benar2 sebuah negara islam yg sebenar? adakah benar kita malaysia mengambil intipati islam sebagai asas pentadbiran negara ini?

    fatwa yg dikelurkan bebas dari cengkaman politik atau kepentingan individu?

    adakah malaysia melaksanakan sistem islam yg dituntut oleh allah?

    sekadar soalan, kerana telah banyak gerakkan sesat yang saya temui dalam hidup ini seperti hj kahar, tetapi adakah kita cukup berani utk menyoal sistem pentadbiran islam negara kita sendiri?

     
 121. Espada

  16/09/2009 at 3:00 pm

  tu le aku cakap kat kaorang
  kaorang jumpa dgn orang yg ak paham pas2 jelaskan benda yg tak paham pd org x paham supaya tak paham=kaorang mane boleh paham..

  dgn kaorang ni takyah bukak AQ n penjelasan berilmiah.
  kaorang debatkan jek..

  betaun kat dlm x dtgpgrm wt pe cahaya.

   
 122. Espada

  16/09/2009 at 3:11 pm

  Dlm blog ni punkao kesah plak pasal ayat Quran sapi emas
  takde bende yg ilmiah pun.
  sesuai utk mengarut.

   
 123. Espada

  16/09/2009 at 3:39 pm

  OK Aku serende.

  tapi sebelum 2 kao kaji hape yg aku tulis ni.
  kaji siapa diorng ni n ape perjuangan dia,sapa dibelakag dia,tahunorganisasi,

  Hizbul Muslimin.
  Hj Abdul Rahman Limbong(pesal dibuang negara?ape prpsl pd menteri besar terenganu,pesal angakat bendera turki?)
  Othmaniah(pengasas,tahun kegemilangan,kejatuhan.
  Rasyid redha
  Syekh Ahmad Al Banjari(perjuangan,kitab,Pesal dia dipanggil sesat oleh ulama’ waktu tu?Apa sumbangan besar dia pada wilayah nusantara)
  Muhammad Abduh.
  Syekh Jalaludin Al Afghani.
  Syekh Zainal Abidin Al Phatani.
  Sej penubuhan Abim
  Muhammad Al Fateh(kesan perjuangan)
  Penubuhan Pas.
  kemerdekaan malsia.
  Abassyiah(Zaman dia ramai orang cm kaorang tu yg bnyk huru-hara)
  2 sebahagian sikit

  lama2 rasa bodoh lak aku campur ngan orang2 bodoh kt dlm blog stupd ni.

  kalo kao leh leh kaji cerita diaorang aku leh rspk kao.
  kalao x leh=
  kaorang MEMANG BODOH..

  kalau rasa BODOH belajar, bukannya memandai

   
 124. sapi emas

  17/09/2009 at 1:12 pm

  Espada :
  OK Aku serende.
  tapi sebelum 2 kao kaji hape yg aku tulis ni.
  kaji siapa diorng ni n ape perjuangan dia,sapa dibelakag dia,tahunorganisasi,
  Hizbul Muslimin.
  Hj Abdul Rahman Limbong(pesal dibuang negara?ape prpsl pd menteri besar terenganu,pesal angakat bendera turki?)
  Othmaniah(pengasas,tahun kegemilangan,kejatuhan.
  Rasyid redha
  Syekh Ahmad Al Banjari(perjuangan,kitab,Pesal dia dipanggil sesat oleh ulama’ waktu tu?Apa sumbangan besar dia pada wilayah nusantara)
  Muhammad Abduh.
  Syekh Jalaludin Al Afghani.
  Syekh Zainal Abidin Al Phatani.
  Sej penubuhan Abim
  Muhammad Al Fateh(kesan perjuangan)
  Penubuhan Pas.
  kemerdekaan malsia.
  Abassyiah(Zaman dia ramai orang cm kaorang tu yg bnyk huru-hara)
  2 sebahagian sikit
  lama2 rasa bodoh lak aku campur ngan orang2 bodoh kt dlm blog stupd ni.
  kalo kao leh leh kaji cerita diaorang aku leh rspk kao.
  kalao x leh=
  kaorang MEMANG BODOH..
  kalau rasa BODOH belajar, bukannya memandai

  ko dah kaji sejarah penubuhan NII, Imam SMK Kartosoewirjoe, Ali Mertopo, BIN – Badan Intelijen Indonesia, Hendroproyono, Abdul Karim (pengasa Mabadiut’s Tsalastah),period Mekah Madinah (MK-MD), Abu Toto) dan lain-lain.

  Cuba ko baca isi Qanun Azasy tu sama tak amalan dengan NII (atau di Malaysia setakat NI sajalah.. apa nak buat, nak jadi khilafah.. kalo letak NII nanti rasa degradeable pulak.. almaklumlah orang M’sia ni rasa superior dari belah sana).

  baru boleh cerita yg lain-lain tu.

   
 125. tenang

  02/10/2009 at 12:56 pm

  sila layari http://munieef.wordpress.com/2009/09/
  jika mampu menghayati kesungguhan guru untuk mendidik anak bangsa dan kesediaan para santri untuk menadah ilmu bagi membela nasib bangsa sendiri, siapa kita untuk kebumikan maahad al-zaytun? Pictures tell all.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: