RSS

Blog Sebar Ajaran Sesat : ‘Kebenaran Asalama’

08 Mar

SJ menerima panggilan dari seorang kenalan memaklumkan tentang kewujudan sebuah blog yang menyebarkan fahaman sesat. Beliau memaklumkan kepada saya untuk mendapatkan kepastian mengenainya. Blog yang dimaksudkan ialah http://alya-diyanah.blogspot.com/  (klik di sini).

Pihak SJ mendapati, blog tersebut yang telah wujud hampir setahun yang lalu menyebarkan fahaman yang mirip kepada anti-hadis sebagaimana yang pernah disebarkan oleh Rashad Khalifah, Kassim Ahmad dan konco-konco mereka.

Penulis blog tersebut mempertikaikan tentang kenabian Rasulullah s.a.w. Mempertikaikan tentang pelaksanaan solat, puasa selain membuat pentafsiran yang salah tentang rukun-rukun iman.

Melalui pengamatan berdasarkan artikel-artikelnya, SJ membuat kesimpulan bahawa penulis blog  terbabit cuba menyebarkan fahaman anti-hadis, islam liberal dan pluralisme. Dan pastinya, beliau seorang pengikut/pimpinan ajaran sesat. Tidak mengakui kebenaran Islam, sebaliknya beliau mengaku membawa agama Asalama.

Kepada pembaca yang mempunyai maklumat, hantarkan komen anda kepada Suarajagat.

Atau e-mailkan kepada : suara.jagat@gmail.com

Kita hancurkan kesesatan!!!

Advertisements
 

3 responses to “Blog Sebar Ajaran Sesat : ‘Kebenaran Asalama’

 1. dabozz86

  19/01/2011 at 11:49 pm

  Pengamal ajaran asalama… al-quran diturunkan tanpa baris..jadi al-quran dibaca dengan bunyi huruf,alif bunyinya ”a”.. kiter beragama islam, islam itu sendiri bahasa arab, tetapi kerana islam terdapat didalam al-quran dan dibaca tanpa baris dgn hanya membunyikan huruf..ia jadi ASALAMA … alif sin lam alif mim=islam.., Allah terdapat didalam alquran..tetapi ia disebut ALAHA…Alif lam lam ha=Allah…pengamal tidak menghafaz ayat-ayat alquran kerana Allah menyuruh kiter membaca bukan menghafaz..iqra’bismirabbikal lazi khalaq..bacalah..bukan hafaz lah..nauzubillahi min zalik…

   
  • suarajagat

   22/01/2011 at 12:15 am

   saudara dabozz86

   sekiranya anda mempunyai maklumat terperinci mengenai asalama..diharap dapat e-mail kan kpd saya.

   suarajagat@gmail.com

   terima kasih

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: