RSS

Tazkirah SJ : Ucaplah Syahadah Dengan Betul

10 Jun

Sejak beberapa bulan lalu ada isu yang hangat diperkatakan oleh sebahagian umat Islam di negara ini, iaitu berkaitan dengan pengucapan kalimah syahadah yang salah oleh seorang guru persatuan silat. Saya bukanlah seorang yang pakar dalam ilmu persilatan atau seni beladiri, namun penulisan ini dirasakan perlu bagi menegakkan akidah umat Islam pada landasan yang benar.

SJ yang mengikuti perkembangan ini mendapati sebutan ucapan beliau ternyata salah dan bercanggah dengan ucapan kalimah syahadah sebagaimana yang diajar oleh Rasulullah s.a.w dan para solafus soleh. Apa yang membimbangkan ialah apabila beliau mengucap syahadah sedemikian rupa di hadapan murid atau ahli persatuan tersebut, ia mungkin boleh mengelirukan mereka dan secara tidak langsung mencalarkan akidah.

Pengucapan syahadah yang betul adalah sangat penting kerana ia merupakan pengakuan seorang insan terhadap keesaan ALLAH s.w.t, mentauhidkan-NYA dari segala perkara syirik, mengakui sifat-sifat-NYA dan kerasulan Nabi Muhammad s.a.w. Syahadah juga merupakan pengakuan seorang muslim untuk melaksanakan segala perintah dan suruhan-NYA menurut syariat yang telah diajarkan/ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w.

Harus diingat bahawa perkataan mengikut kaedah bahasa arab dipanggil kalimah mengeluarkan sesuatu yang ditetapkan bersungguh dengan yakin sehingga menjadi Jazam yang sungguh-sungguh akan adanya itu daripada samar-samar pemikiran yang terbit melalui sangkaan, khayalan, syak, zhon, waham ertinya membenamkan sungguh-sungguh atau memperhilangkan sungguh-sungguh akan syak, zhon, waham sehigga tidak wujud lagi Fardhu Takdir dan disahkan bersungguh-sungguh hukum mustahil akan wujud Zat yang lain, Sifat yang lain, Perbuatan yang lain dan menetap bersungguh-sungguh yang sudah dihukum dengan wajib ada Zat, Sifat, Perbuatan yang sebenar-benarnya yang diiktiqad serta wajib di perhambakan diri seluruhnya ialah kepada ALLAH Ta’ala semata-mata.

Perkataan ALLAH ialah Nama Khas yang hanya ditentukan kepada diri Tuhan yang sebenar-benarnya yang disembah iaitu diri atau Zat yang terkaya ia daripada tiap- tiap sesuatu barang yang lain daripada-NYA kepada-NYA dan berkehendak tiap-tiap sesuatu barang yang lain daripada-NYA kepada-NYA tidak lain dari itu. Mengikut kaedah bahasa arab dikatakan Kalimah ALLAH itu Badal yakni Ganti Nama daripada tempat Dhamir yang tersembunyi daripada nyata ada dan baris dihadapan dengan Dhomah bermaksud ilaha itulah Tuhan yang sebenarnya dan Zatnya ialah ALLAH.

KALIMAH SYAHADAH
Apabila Islam ialah suatu agama khusus daripada ALLAH Ta’ala yang diturunkan kepada seluruh manusia daripada Adam sampai kiamat melalui Nabi-nabi dan Rasul-rasul.dengan disertakan Kitab panduan ianya bukan Agama Ciptaan
Kebijaksanaan Fikiran Manusia.

Apabila sampai kepada Nabi yang akhir Nabi Muhammad Salallahu Alaihiwasalam, agama Islam dikembangkan melalui ucapan Dua Kalimah Syahadah sebagai batas Perbezaan antara orang yang sudah menerima dan beramal cara hidup Islam dengan orang yang tidak menerima dan beramal dengan cara hidup Islam (Bukan Islam).

Sebab itu sesetengah Ulama Islam menghukum Wajib fardhu Ain mengucap Dua Kalimah Syahadah sekali seumur hidup apabila sampai had Taklif  Syarak dengan memfardhukan Islam keatas dirinya dan sanad mu’akad pada mana-mana waktu kecuali pada solat dan masa seseorang itu jatuh murtad.

Kalimah ini apabila diucap akan dia yang disertakan kefahaman nyata bersungguh-sungguh, makna-makni yang tersurat dan tersirat daripadanya , maka ianya jelas mengeluar akan seseorang itu daripada Syirik Uluhiyah dan Syirik Khafi (iaitu yang membawa kepada kufur dan maksiat) kepada iman dan taat yang terang benderang. Hanya Patuh dan Tunduk kepada hukum ALLAH Yang Maha Agung dalam semua hal kehidupannya Zahir dan Batin.

Dan kalimah ini akan lari daripada tempat duduknya didiri setiap manusia yang menerima akan dia melalui lidah, Anggota dan Hati atas nama Murtad, Munafik, Zalim dan Fasiq. Mana-mana manusia yang terjebak atas nama Murtad, Munafik, Zalim dan Fasiq inilah Penegak Ajaran Sesat dan Pengamal Ajaran Sesat. Sebab makna sesat mengikut Agama Islam itu ialah Batal Pengakuan Syahadahnya melalui salah satu daripada tiga perkara iaitu Perkataan, Perbuatan, Hati.

01. Sesat Melalui Perkataan

iaitu segala ucapan kata dengan kalimah-kalimah atau ayat yang memberi faham dimana kalimah-kalimah atau ayat yang diucapkan itu tersasar daripada Qawaid Syariah. Perkara sebegini berlaku ketika bercakap biasa, ketika marah, ketika bergurau senda dan lain-lain.

02. Sesat Melalui Perbuatan

Perlakuan atau Perbuatan seseorang muslim itu menyerupai sama seperti orang- orang kafir dalam ubudiah dan dalam hidup hariannya melanggar segala hukum syarak samada wajib atau haram dengan sengaja.

03. Sesat Melalui Hati
Qosot dan Iradat Jahat yang timbul didalam hati yang tersasar daripada Qawaid Syariah yang hanya pelaku itu sahaja yang tahu.
Oleh yang demikian, SJ menegaskan, pengucapan kalimah Syahadah yang betul adalah sangat penting bagi menjaga keimanan dan iktiqad akidah seorang muslim.
Semoga artikel ini sedikit sebanyak memberi input berguna untuk semua. Wallahu’alam.
Advertisements
 

337 responses to “Tazkirah SJ : Ucaplah Syahadah Dengan Betul

 1. gasatri

  26/06/2010 at 12:11 am

   
  • kapankapan santai

   02/07/2010 at 8:47 pm

   Mendengar atas kata-kata ‘Bahawa guru tidak bagitahu apa yang harus saya buat dan ucap atau nak kata apa tapi Allah akan bagitau apa yang nak cakap…………’ adalah satu sifat dan sikap jahilnya sesiapa yang berkata demikian. Jelas apabila ucapan syahadahnya salah dan tidak seperti lazim, apakah itu yang diberitahu Allah kepadanya. SubhanAllah!

    
   • suarajagat

    02/07/2010 at 10:11 pm

    terima kasih kapankapan santai…
    pihak SJ akan cuba meneliti perkara ini..

     
   • UwaiS_AlQorNi

    28/09/2010 at 1:08 pm

    Assalamualaikum …..
    kata-kata dr Dato’ Maiden kalau diteliti dr sudut bahasanya agak tergelincir dr syarak pd pandangan umum. Namun begitu jika dikaji dr sudut ketuhanan, apa yg diucapkannya adlh merupakan satu penyaksian yg amat jelas dgn apa yg dikatakan sifat beriman dengan zat. Secara teorinya amat mudah untuk kita nukilankan pahaman islam namun hakikatnya praktikal bermuajahadah dan beriman itu sendiri amat sukar utk diperkatakan melainkan kita sendiri telah melaluinya. Silapnya Dato’ maiden dia zahirkan apa yg ada di dalam ke dunia luar. Tak perlu jd superman, menjadi hebat dengan memakai underwear kat luar. nasihat dr saya, dr kita sibuk berbicara ttg Dato Maiden dan mempertikaikan syahadahnya …. adalah lebih baik kita mencari guru utk belajar menjunjung tinggi titah perintahNya kpd kita. Belajar mengenal sempadan diri dan belajar menjadi “NO MIND”. Wallahuallam.

     
 2. Ratna Sari

  01/07/2010 at 2:30 pm

  Maklumat ini perlu disampaikan kpd seluruh umat Islam secepat mungkin (khususnya di Malaysia). Pergerakan yang dimaksudkan dalam video ini amat aktif di pusat Pengajian tinggi..

   
  • el.ilmy

   23/10/2010 at 9:13 am

   Satu soalan untuk tuan blog yang bijak laksana tapi agak sengal .. kalau orang yang sengau (disebabkan kecacatan fizikal) bolehkah dihukum sesat ??.

   Siapa yang tahu iktikad sebenar dalam hati Dato’ Maideen ?? korang jangan nak memandai .. nanti dia tuntut korang kat akhirat nanti, tercampak korang dalam neraka nanti ..

    
   • suarajagat

    26/10/2010 at 9:11 am

    kalau sengau, mmg la tidak boleh dihukum sesat..
    tapi dato’ maideen tidak sengau kan? 🙂

    apa yg diakui dalam hati akan terpancar melalui percakapan dan perbuatan.

     
   • Hamba Allah

    26/01/2011 at 1:12 am

    Assalamualaikum..

     
   • mujahidah

    19/03/2012 at 12:05 pm

    soalan awk tu yg agak sengal..hahahahaha

     
 3. gasatri

  01/07/2010 at 7:23 pm

  Dianggarkan beribu-ribu penuntut di pusat pengajian tinggi sedang mempelajari seni silat ini yang di bawa oleh seorang guru dengan berijazahkan syahadah yang tidak lazim. Adakah isu ini dianggap remeh atau satu hari terlahir golongan ramai yang akan meremehkan syaradah.

   
  • suarajagat

   01/07/2010 at 8:56 pm

   terima kasih gasatri dan Ratna Sari..
   daripada maklumat yang diterima, pihak SJ difahamkan bahawa pertubuhan yang dimaksudkan ialah Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia (CM).

   Apa dah jadi dengan silat cekak yang menurut pengetahuan saya diasaskan oleh seorang guru yang sangat tinggi ilmu dan peribadinya iaitu Allahyarham Ustaz Hanafi bin Hj. Ahmad..?

   Saya juga sedang mengambil tahu tentang isu ini dan untuk itu SJ dlm proses mendapatkan maklumat lanjut tentang semua persatuan silat cekak di negara ini.

   Berdasarkan rekod yg diperolehi, ketika ini Cekak Malaysia (CM) yang kini gurunya Dato’ Maideen, berhadapan dengan isu syahadah.
   Manakala, guru Persatuan Seni Silat Cekak Pusaka Hanafi (CPH) pula iaitu Md. Radzi Bin Haji Hanafi menghadapi perbicaraan mahkamah kerana kes mencabul kehormatan murid dan di saman oleh Persatuan Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi Malaysia (CH).

   Saya memuji tindakan CH, mengambil langkah drastik memecat Md. Radzi Bin Haji Hanafi dari persatuan tersebut demi menegakkan kebenaran. Ya, iman tak dapat diwarisi dari seorang ayah yang bertakwa.

   Saya juga memuji tindakan ahli CM yang mahu menegur kesalahan syahadah Dato’ Maideen.
   Bertindaklah demi kemurnian akidah.
   Artikel ini adalah teguran/ nasihat terbuka dari saya.

   maklumat berhubung isu/ kes ini boleh disalurkan ke email SJ : suara.jagat@gmail.com

   terima kasih.

    
   • UwaiS_AlQorNi

    28/09/2010 at 1:14 pm

    Assalamualaikum ….

    Apa jua yg terjadi adlh merupakan rencana yg telah dirancang dan ditentukan sejak dr asal lagi. Pengaturan oleh Yang Maha Mengatur kadangkala tak tercapai oleh akal manusia. Cuma atas keyakinan apa yg ditajallikan olehNya adlh yg terbaik utk kita, maka apa yg berlaku terhadap kedua-dua persatuan itu sekarang pasti ada bahagian buat diri masing-masing. Kita sesama makhluk adlh tidak layak untuk menghukum satu sama lain. Atas nama Ar Rahman dan Ar RahimNya … kita sama-sama mendoakan agar apa jua yg terjadi ….. agar diri kita, keluarga kita, saudara2 kita, sahabat2 kita dan sekalian manusia akan lebih mengenali diri masing2 supaya lebih yakin dan percaya utk beriman dgn Yang Hak. Biarlah Dia melaksanakan aturanNya dan kita menyaksi serta beriman denganNya kerana kita sekadar menumpang kasih dan berteduh dibawah payung Mahkota KebesaranNya. Wallahuallam

     
  • gasatri

   29/07/2010 at 2:14 pm

   salam,

   “siapa belatih silat dalam gelanggang tu jadi kerbau dan lembu” inilah penerangan seorang guru silat cekak ‘Datuk’ semasa mengijazahkan syahadahnya kepada anak-anak murid silat cekak di IPT.

   Inikah budaya guru silat cekak malaysia dalam cuba mendidik sebuah bangsa Melayu untuk menjadi betul?

   Benar kata SJ ‘bahayanya nila setitik dan kerbau seekor’.

    
   • Slumbercorp

    15/10/2010 at 10:03 pm

    siapakah saudara untuk menilai semua ini?… adakah saudara tuhan sampai boleh menilai semua orang sesuka hati?… adakah saudara tanya empunya badan dan minta penjelasan??

     
 4. Gestapo

  01/07/2010 at 9:54 pm

  Perlantikan datuk maideen adalah menerusi Mesyuarat Agong yang amat ‘irregular’ dan melanggar perlembagaan PSSCM.

  Perlantikan beliau adalah satu tindakan politik oleh pentadbir PSSCM.

  Guru Utama yang sebenar…YM Tuan Hj Ishak Itam hanya meminta datuk menjadi Pemegang Amanah sahaja…bg menjalankan tugas Guru mengijazahkan ahli baru…bukan bagi menggantikan beliau.

   
  • ms

   17/01/2011 at 1:28 am

   harap bersabar semua.. Jangan sampai terjadinya fitnah. Lihat dengan mata pun, belum boleh terus dipercayai.. memang isu ini berat. Pernah terjadi suatu kisah.. seorang sahabat Rasullullah S.A.W. mengaku pernah berzina dihadapan baginda. Dengan penuh hemah baginda sendiri, menolak (berbaik sangka) dengan pengakuan tersebut.. Dan sahabat tersebut, berulang kali mengakui nya. Namun baginda tetap bersangka baik.. Indahnya akhlak rasulullah. Jadi bersangka baik lah kita terlebih dahulu. Insya ALLAH kita semua akan diberkati. ALLAH akan mengadili nya sendiri isu ini.

    
 5. kapankapan santai

  02/07/2010 at 8:34 pm

  Ada yang perkatakan bahawa pengangkatan Datuk Maideen melalui keputusan Mesyuarat Agung, tetapi dipertikaikan bahawa berlaku penyelewengan dan aturan pollitik dalam hal memberi kuasa kepada Datuk Maideen. Apapun sama ada benar dan sah akan proses mengangkat Datuk Maideen ataupun disebaliknya, itu adalah dari aspek perundangan dan peraturan dalaman persatuan itu sendiri. Apa yang harus diperhatikan adalah SALAH UCAP dalam syahadah yangmana jelas mencalarkan aqidah beliau dan mana-mana individu yang menyokong proses tersebut baik secara langsung atau tidak langsung. Selain sudah menjadi isu terbuka di seluruh negara, tetapi diperhatikan tidak ada satu tindakan untuk membantah baik dari kalangan ahli mahupun pihak berwajib. Sungguh sedih! Apakah bangsa muslim di negara ini begitu jahil atau selalu acuh tak acuh.

   
  • Gestapo

   03/07/2010 at 1:46 am

   tiada tindakan dari mana-mana pihak itulah ‘permainan politik’ namanya tuan…
   ahli2 telah dijumudkan..
   ahli2 telah ditakutkan…
   orang di luar persatuan menganggap isu ini isu dalaman, manakala orang di dalam persatuan menganggap orang luar tiada autoriti membincang dan menyentuh soal ini…
   ada di kalangan ahli2 berfahaman sesiapa yg membangkitkan isu ini sbg pemecah-belah bangsa dan penyatuan ahli, sehingga ada tuduhan munafik dan sebagainya…sedangkan mereka membenarkan kesalahan yang amat berat ini…
   ahli2 yang membangkitkan isu ini akan disisih dan dianggap musuh oleh ahli2 persatuan…

    
   • suarajagat

    03/07/2010 at 4:39 pm

    saya mohon saudara Gestapo dan ahli CM untuk bersabar.

    Perkara yang tidak dapat dilihat oleh mata..belum tentu tidak ada.

     
 6. radio subuh

  07/07/2010 at 2:22 am

  Sekadar ingin bertanya kpd suarajagat…

  1. Adakah perlu mendapatkan tauliah dari jabatan/majlis agama bagi menganjurkan majlis seperti video di atas? Apakah kuasa pihak berkuasa menghalang perkara seperti ini dari terus berlaku selain dari tindakan undang-undang?

  2. Apakah tindakan yang boleh dikenakan kepada pihak-pihak seperti di atas jika beliau terbukti melakukan kesalahan seperti yang ditimbulkan?

  3. Bagaimana pula kedudukan individu yang telah beliau pimpin syahadah seperti itu? Adakah perlu membuat pengistiharan atau majlis juga bagi membetulkan syahadah/pegangan mereka?

  Semuga suarajagat dapat membuat satu kajian dan memberi pandangan mengenai persoalan ini. Terima kasih

   
  • suarajagat

   07/07/2010 at 9:51 pm

   radio subuh..terima kasih atas soalan anda.

   1. majlis tersebut adalah majlis ijazah asas Silat Cekak Malaysia. Setahu saya, tiada tauliah dari jabatan agama diperlukan untuk majlis ini.
   sekiranya apa yang dilakukan oleh mana2 pihak didapati bertentangan dengan Islam, pihak jabatan agama mempunyai kuasa untuk bertindak secara drastik. Untuk itu pihak jabatan agama memerlukan bukti dan hasil kajian/ siasatan yang secukupnya melalui kaedah2 tertentu berdasarkan syarak.

   2. Saya mengambil langkah utk tidak menjawab soalan ini secara mendalam. Namun individu yang didapati bersalah akan diberi peluang bertaubat. Mungkin juga kes ‘Rasul Melayu’ Haji Kahar boleh dijadikan contoh.

   3. Pandangan saya.. adalah baik jika individu yang telah dipimpin bacaan tersebut oleh beliau, memperbetulkan kembali ucapan syahadah dan pegangan mereka.

    
 7. radio subuh

  08/07/2010 at 10:28 pm

  Apa yang perlu kita buat sebagai masyarakat awam apabila berhadapan dengan perkara-perkara seperti ini. Apa pula perkara yang paling baik kita buat jika ada dari kalangan anggota keluarga kita terlibat dengan aktiviti-aktiviti seperti ni?

   
  • suarajagat

   08/07/2010 at 10:57 pm

   radio subuh…

   pertama sekali, saya nasihatkan anda/kalian untuk membuat laporan kepada jabatan agama dan bantu mereka melaksanakan tugas untuk mendapatkan maklumat serta bahan bukti.

   sebagai masyarakat, kita juga seharusnya cuba @ berusaha memperbetulkannya. andai perkara itu sukar dilakukan, maka jauhkanlah diri darinya..
   jauhkanlah juga org lain (sahabat, keluarga,masyarakat) dari kecelaruan tersebut.

   wallahu’alam.

    
 8. gasatri

  09/07/2010 at 1:11 am

  salam,
  sungguh hairan kerana sudah menjadi kelaziman sekarang ini ramai yang terlalu taksub dengan pemimpin mereka atau guru mereka. Biarpun terdapat beberapa kesalahan yang dilakukan oleh guru itu seperti ini (syahadah yang tidak lazim) mereka2 ini sanggup mempertahankan dengan sombong dan bongkak. Ini tidak lansung mencerminkan sifat mukmin yang konon mereka perjuangkan. Gaya dan cara yang mereka tunjukkan seolah merekalah sahaja yang memperjuangkan agama Allah dan segala tugas dan cakap-cakap guru mereka adalah perintah semata kononnya.

  Kita harus fikirkan akan pengaruh sebegini akan terus berkembang di antara pelajar2 di pusat Pengajian Tinggi yang mereka2 ini akan datang akan menjadi pemimpin masyarakat pula satu hari nanti.

  Bagaimana seterusnya….?

   
 9. gasatri

  09/07/2010 at 1:15 am

  seterusnya, sekiranya pelajar2 di IPT membawa sifat2 dan kefahaman sebegini maka satu hari nanti mereka2 ini pula mempengaruhi seluruh masyarat apabila pelajar2 ini menjadi pemimpin masyarakat.

  Bagaimanakah seterusnya…?

   
  • suarajagat

   09/07/2010 at 12:40 pm

   saya setuju dengan komen anda gasatri..
   menghormati guru ada batasan tertentu.
   janganlah sehingga taksub..

   hal berkaitan menghormati guru pernah saya nukilkan di sini :
   https://suarajagat.wordpress.com/2010/05/14/tazkirah-sj-guru-adab-dan-batasannya/

   Dalam persoalan silat cekak ini..pihak SJ masih meneliti pelbagai perkara.
   jika ada maklumat salurkan kepada jabatan agama dan nyatakan bahawa anda sedia bekerjasama utk membantu pihak mereka mendapatkan bukti kukuh.

   suka juga saya katakan.. mungkin tidak ada guru mursyid dlm silat cekak selain Ustaz Hanafi.
   Kepada mereka yang dilantik guru, jika anda bukan seorang Ustaz, jangan berlagak seperti ustaz.. Panggilan Sheikh Maulana dan sebagainya..tolonglah buang..

    
   • UwaiS_AlQorNi

    28/09/2010 at 1:22 pm

    Masalah manusia yang berguru adlh bilamana mereka sendiri tidak mengenal guru mereka yakni guru sekalian guru dan guru kepada segala guru. Itulah timbulnya rasa taksub dan jadi macam2 perkara. Berimamlah kita dengan raja sekalian imam. Soal huru yg mursyid atau tidak ia adlh diluar bidang kuasa makhluk. Siapa kita utk mengukur tahap hambaNya melainkan Dia memperkenalkan makhlukNya kpd kita. Wallahuallam.

     
 10. bersamakita

  14/07/2010 at 4:01 pm

  salam,

  kita bila tidak mengenali sebenar guru maka akan sentiasa menyalah ertikan tentang guru serta sifat dan ilmunya. Begitulah saudara suarajagat tidak begitu mengenali dengan guru silat cekak malaysia ini. Mana mungkin saudara suaragajat menyatakan bahawa hanya Ustaz Hanafi sahaja sebenar guru mursyid dalam silat cekak malaysia. Pada hal Datuk adalah seorang murid yang terpilih semasa berguru dengan ustaz Hanafi, seorang guru hikam aliran Pak Haji zain. Datuk berguru dengan Ustaz Hanafi bermula dari taraf seorang khadam ustaz sehingga diangkat sekarang ini sebagai seorang Datuk. Ini adalah kurnia dan ini menunjukkan Tuhan beserta dengan perjuangan yang dibawa oleh datuk. Maka sah lah ilmu-ilmu yang dimiliki oleh ustaz serta guru-guru sebelum ini telah berpindah kepada datuk. Maka tidak salah dan terbukti ketokohan datuk sebagai pemimpin umat melayu.

  Datuk juga telah berguru dengan ramai guru-guru lain dalam bidang agama dan al-Quran seperti Tuan Syed Harun secara formal dalam bidang al-Quran. Pada tahun 1997 semasa usia 40 tahun, beliau telah mendalami ilmu al-Quran dengan Tuan Syed Mustaffa bin Syed Othman, Imam Masjid Damai Datuk Keramat selama 2 tahun sehingga khatam.

  Hanya ilmu tauhid yang diajarkan oleh ustaz Hanafi nampak teserlah adanya pada datuk.

   
  • suarajagat

   14/07/2010 at 8:25 pm

   Jika demikan..apakah syahadah itulah yang di ajar oleh Almarhum Ustaz Hanafi semasa beliau menjadi Guru Utama dahulu?

   menurut kata anda :

   Hanya ilmu tauhid yang diajarkan oleh ustaz Hanafi nampak teserlah adanya pada datuk.

   Benarkah demikian?
   saya yakin bukan setakat ahli CM yang tak setuju dgn statement ini..tetapi ahli2 Cekak Hanafi (Guru Utama En.Marwi) dan ahli2 Cekak Pusaka (Guru Utama Mat Radzi) juga tidak akan setuju dengan statement anda itu. Apatah lagi bagi anak2 murid arwah Ustaz Hanafi yang sangat akrab dengan beliau dalam memperjuangkan silat cekak dahulu.

   wallahu’alam.

    
   • PLK

    03/08/2010 at 9:20 am

    salam,saya berasa amat terpanggil dengan isu ini dan apa yang cuba dibahaskan diatas,ini kerana banyak kejkeliruan yang cuba disampaikan oleh “bersama kita says” kerana pada masa kini kita lebih kepada hendak menjernihkan keadaan khususnya perkara berkaitan akidah akan tetapi saudara cuba ubtuk memutarkan fakta yang saya rasa saudara sendiri kurang yakin,atau sekadar mendengar dari mulut ke mulut sahaja,tak perlulah saya cungkil satu persatu apa dia,cukuplah saudara sekadar bertanya pada diri bisikan pada hati.mintak tuhan bukakan jalan buka kan hijab keegoan pintu hati saudara,agar perjalanan CM yang mulia ini akan disambung oleh mereka yang benar sifatnya,

    adakah dek kerana khatam belajar quran selama 2 tahun itu maka diangkat orang ini menjadi guru dan selayaknya dia bergelar “ustaz”.

    mengenai berguru bersama pak hj zain,saya cadangkan saudara bersua muka lah dengannya, tanya kan perihal sebenar,adakah benar bagai dikata.

    jika khdam kerjanya bukan itu tiket untuk diri menjadi raja kepada bangsa jawi ini,kerana khadam amat rendah daifnya,kan tetapi bangsa itu tinggi adabnya.

    kesimpulan saya mudah,bukan fakta sebegini lemah untuk kita menegakkan agama bangsa dan negara,kerana segala rupa fakta yang cuba disampaikan oleh saudara “bersamakita says” tidak saya duga begini.

     
 11. Save Melayu

  15/07/2010 at 12:29 pm

  salam buat suarajagat,
  Masyarakat melayu islam kini sudah tidak peka kepada persekitaran hidup mereka.Apa yg berlaku kepada sesuatu badan NGO atau sesebuah persatuan atau pertubuhan sudah tidak menjadi tanggungjawab bersama demi kepentingan sesuatu bangsa atas tuntutan agama ..nilai beradapan org melayu yg sinonim dgn pegangan islamnya yang saling tegur-menegur/ingat-mengingati sudah luput dek zaman.

  Dalam isu kemelut PSSCM ini saya melihat dari dua sudut selepas merujuk sapahabaq.blospot:
  1)Sudut agama dari hal syahdah
  2)Sudut Budaya dari hal tuntutan keatas bangsanya.

  Jika diteliti rakaman video memang jelas syahdahnya tidak seperti lazim.

  Persoalan di sini,bagaimana kita yang berada di luar dari PSSCM boleh membantu menyelesaikan isu ini setelah di war-warkan oleh mereka yang sedikit ini yang tidak mampu merubah kehendak yang ramai dan meminta bantuan agar soal aqidah yang tergelincir ini tidak terus bersanad kepada anak bangsa di tanah malaysia ini.????

  Pada pandangan kami sesuatu perlu di lakukan supaya pihak berwajib ,agar aktiviti persilatan atau pengijazahan ini di gantung kerna itu kuasa pemerintah yang ada.Kami yang jahil ini mengatakan demikian agar kita masyarkat islam yang menyedari sesuatu yang meragukan ini perlu di hentikan supaya jika ianya terbukti salah maka kita tidak di kira bersubahat.
  adakah ini tuntutan fardhu kifayah?,mohon penjelasan suara jagat.

   
  • suarajagat

   16/07/2010 at 3:10 am

   terima kasih save melayu…

   saya menyokong pandangan bahawa sesuatu perlu dilakukan di sini.
   pada pandangan saya..ini adalah soal aqidah.
   tiada perbezaan di antara NGO dan masyarakat. Semua pihak harus melaksanakan peranan, menegur dan memperbetulkan antara satu sama lain.
   tiada sempadannya di sini.

   adakah ini tuntutan fardhu kifayah?

   Bagi SJ, memperbetulkan aqidah umat adalah satu kewajipan yang dipertanggungjawabkan oleh ALLAH kepada kita semua. Itulah tugas dan hakikat kewujudan kita..yakni sebagai seorang hamba dan khalifah di muka bumi yang hidup untuk mengabdikan diri kepada-NYA.
   Harus juga di ingat, ada ketikanya fardhu kifayah berubah menjadi fardhu ain.

   wallahu’alam.

    
 12. 'Kalau'

  16/07/2010 at 6:47 pm

  Siapakah yang boleh menjadi murshid kita sekarang?

   
  • suarajagat

   16/07/2010 at 8:04 pm

   saudara ‘Kalau’,

   saya bukanlah ahli CM..maka agak sukar untuk menjawab soalan itu.
   namun melalui pemerhatian, SJ dapati tidak kelihatan yang mursyid.
   nampak biasa-biasa saja..

    
   • 'Kalau'

    17/07/2010 at 3:17 am

    Saya tidak bertanya dalam konteks persilatan.

    ‘kita’ dalam pertanyaan saya bermaksud…’orang-orang melayu’.

    Ada baik juga saudara senaraikan ciri-ciri sesorang ulama’ yang layak menjadi murshid, krn saya rasa perkataan ‘murshid’ ini saja sudah menjadi amat asing lebih-lebih lagi kepada generasi muda masa kini.

    t. kasih

     
 13. 'Kalau'

  17/07/2010 at 3:18 am

  ‘kita’ dalam pertanyaan saya juga tidak bermaksud bangsa 1Malaysia.

   
  • suarajagat

   17/07/2010 at 7:13 am

   terima kasih ‘Kalau’…
   jika demikian, saya memilih untuk menyebutkan beberapa nama yang yang menurut pandangan saya individu ini mempunyai ilmu yang mendalam. Mereka juga di lihat mempunyai keperibadian akhlak yang cukup baik. Mereka ialah Ustaz Uthman el-Muhammadiy, Ustaz Harun Din al-Hafiz, Ustaz Hassan Din al-Hafiz dan Ustaz Zulkifli al-Bakri.
   (sekadar menyebutkan beberapa nama yang dikenali masyarakat umum)

   tq.

    
 14. bersamakita

  17/07/2010 at 2:22 pm

  Sah lah bahawa ramai masyarakat di negara ini tidak faham dengan perjuangan silat cekak malaysia yang dibawa oleh guru-gurunya sejak dari Ustaz Hanafi, terlebih-lebih lagi di ketika era Datuk Hj Maiden. Beliau sanggup mengorbankan budaya bangsanya sendiri dan berdiri di tengah-tengah budaya bangsa Melayu sehingga ramai lebih mengenalinya ‘lebih Melayu dari Melayu’ memperjuangkan dengan tenaga, masa dan wang ringgit demi meletakkan perjalanan hidup orang2 Melayu di jalan yang diredoi Allah.

  Hanya yang jelas sahaja akan terima kepimpinan Datuk sebagai guru utama dan menjadi tempat rujuk akan Ajaran dan Pegangan yang betul dalam Hakikat Ketuhanan. Yang menolak Datuk sebenarnya mereka yang jaki kerana seorang yang berbangsa India menjadi pemimpin Agung bagi orang2 Melayu melalui perjuangan PSSCM. Yang penting bukannya Bangsa tetapi Islam, maka asalkan Islam maka layaklah pimpin bangsa Melayu sekalipun. lagi pula bangsa Melayu ini perlu kepimpinan orang yang cukup arif dalam Agama, maka itulah selayaknya iaitu Datuk Hj Maiden.

  Terbukti juga apabila orang2 lama sezaman berguru dengan ustaz Hanafi telah menerima Datuk ini, tambahan pula ustaz-ustaz termasuk ustaz dan pelajar2 silat cekak di UIA menerima Datuk tanpa ada apa2 persoalan langsung. Mereka2 di UIA sebuah universiti ISLAM lebih tahu dari yang lain.

  Perjalanan hidup Datuk sudah cukup membuktikan bahawa Datuk membawa segala ajaran, pegangan dan ilmu Hakikat dari Ustaz Hanafi. Datuk dari seorang yang tidak punya apa-apa sekrang sudah kaya, berpangkat Datuk, dikenali dikalangan pemimpin negara termasuk para menteri dan berjaya dalam dunia perniagaan.

  Pemimpin seperti Datuk membawa perjuangan yang benar Hakikat perjuangan Islam melalui silat cekak malaysia dan bukan seperti guru-guru lain yang berpolitik dalam membawa perjuangan.

  Perjuangan Datuk samalah perjuangan Ustaz Hanafi, tidak sama seperti guru-guru silat lain, apatah lagi seperti guru silat cekak lainnya.

  Berilah peluang untuk Datuk menolong bangsa kita, yang telah lama memberi rahmat kepada bangsa Melayu melalui sumbangan wang ringgitnya sendiri ke cawangan2 silat cekak malaysia di negeri seluruh tanah air. Mana ada orang Melayu yang mempunyai kelebihan yang dikurniakan Allah seperti Datuk sejak dari zaman kelahiran semula silat cekak malaysia di tahun 1965.

  Datuk lah satu-satu insan mulia yang paling taat pada guru, Ustaz hanafi dan terbuki mendapat berkat.

   
  • suarajagat

   17/07/2010 at 2:38 pm

   terima kasih bersamakita…
   jika begitu..boleh anda terangkan syahadah Datuk itu menurut ilmu hakikat?

   maka andai ada yang terkeliru akan dapat memahaminya…

    
  • Wolverine

   26/04/2013 at 11:06 am

   Pak Ak pesan manusia xboleh guna perkataan KAYA. Tak Layak Pun…ko takde dengar ke pesan PAk AK ni???????
   Aku dah pernah dengar Maiden nk jadi guru masa kt Pulau Pangkor lg……masa tu Ada Program dgn BMI……hehehehehehe

    
  • student

   18/10/2013 at 3:35 am

   Assalamualaikum,saya bercakap bagi pihak pelajar UIA,majoriti budak UIA menerima Datuk sebab mereka tak ambil tahu pon pasal pergelutan ni,mereka just terima,yg penting diorg dapat belajar ilmu pertahankan diri.Majoriti bila ditanya apa pergelutan yg berlaku dalam silat cekak ustaz hanafi,silat cekak malaysia,silat cekak pusaka hanafi and silat cekak papan sekeping,mereka tak tahu,yg mereka tau,alah same je,belajar ilmu pertahankan diri,yg penting kami dapat protect diri kami sendiri….. waalahualam

    
 15. bersamakita

  17/07/2010 at 9:14 pm

  salam kepada semua yang keliru. Apa yang berlaku sebenarnya adalah ‘telo’ semata-mata pada peringkat awal dan sekarang lafas syahadah YM Datuk Hj Maideen bin Kadir Shah bin Syed Maidin sudah jelas tanpa ‘telo’. Lafas awalnya telah disahkan oleh barisan Jawatankuasa Pusat PSSCM sebagai ‘telo’ yang mana jawatankuasa ini turut terdiri dari seorang Ustaz dan ahli-ahli lepasan dari UIA. Mereka adalah orang lebih arif dalam bidang Agama dan sudah tentu mereka lebih tahu hal syahadah ini.

   
  • suarajagat

   17/07/2010 at 9:30 pm

   Harus di ingat di sini, tujuan almarhum Ustaz Hanafi melaksanakan ucapan syahadah ketika ijazah asas adalah bertujuan untuk memperbetulkan sebutan/makhraj para penuntut baru ketika mengucapkan kalimah tersebut.
   Justeru, apakah selama bertahun2 lamanya Ustaz Hanafi terlepas pandang tentang masalah telo tersebut…

   anda juga pernah menyebut bahawa :

   Datuk juga telah berguru dengan ramai guru-guru lain dalam bidang agama dan al-Quran seperti Tuan Syed Harun secara formal dalam bidang al-Quran. Pada tahun 1997 semasa usia 40 tahun, beliau telah mendalami ilmu al-Quran dengan Tuan Syed Mustaffa bin Syed Othman, Imam Masjid Damai Datuk Keramat selama 2 tahun sehingga khatam.

   Mana mungkin guru yang mengajar al-Quran tidak membetulkan makhraj/sebutan muridnya..

   kalau selama hidup boleh menyebut perkataan ‘ALAMAK’..masakan sukar sangat untuk menyebut kalimah ‘alla’..?

   lagikan pula, jawapan anda tidak menjawab soalan :-

   terangkan syahadah Datuk itu menurut ilmu hakikat?

   ini kerana seseorang yang mempunyai kedalaman ilmu hakikat, sudah pasti amat teliti akan apa yang disebut dan diucapkan oleh dirinya sendiri.

   statement anda ini juga :

   Jawatankuasa Pusat PSSCM sebagai ‘telo’ yang mana jawatankuasa ini turut terdiri dari seorang Ustaz dan ahli-ahli lepasan dari UIA. Mereka adalah orang lebih arif dalam bidang Agama dan sudah tentu mereka lebih tahu hal syahadah ini.

   bertentangan/berlawanan dengan komen-komen anda sebelumnya iaitu :

   Maka sah lah ilmu-ilmu yang dimiliki oleh ustaz serta guru-guru sebelum ini telah berpindah kepada datuk

   Hanya yang jelas sahaja akan terima kepimpinan Datuk sebagai guru utama dan menjadi tempat rujuk akan Ajaran dan Pegangan yang betul dalam Hakikat Ketuhanan. Yang menolak Datuk sebenarnya mereka yang jaki kerana seorang yang berbangsa India menjadi pemimpin Agung bagi orang2 Melayu melalui perjuangan PSSCM. Yang penting bukannya Bangsa tetapi Islam, maka asalkan Islam maka layaklah pimpin bangsa Melayu sekalipun. lagi pula bangsa Melayu ini perlu kepimpinan orang yang cukup arif dalam Agama, maka itulah selayaknya iaitu Datuk Hj Maiden.

   nampaknya, kisah CM ini tak ubah seperti ketam yang mengajar anaknya berjalan lurus..walhal ia sendiri berjalan senget. 🙂

   terima kasih..

    
   • mattahati

    19/07/2010 at 5:54 pm

    salam kepada sesiapa yang membaca. kerana terlalu banyak berkata kata, inilah jadinya.. jangan gusar jangan risau. insyallah segalanya akan terjawab. ”yang Hak tetap yang Hak” yang batil, pasti tenggelam. terpulang untuk kita menilai dan jangan terlalu berat sebelah dalam meniliti sesuatu. dan jangan pula ‘terlalu’ dalam sesuatu, takut makan diri. kalau kita rasa kita betul, maka betul lah kita..tetapi tidak pada orang lain..begitulah sebaliknya. kalau kita rasa kita terlalu bijak dan tinggi pengetahuan dalam mentakwil kan sesuatu, maka bijak dan tinggi ilmu lah kita..tetapi tidak pada orang lain.. saya bukan apa, sedih melihat sesama kita bercakar cakar demi kepentingan sendiri. semoga di berkati Allah. dan mendapat rahmat darinya.. Bersama dan Bersatu..

     
 16. save melayu

  19/07/2010 at 9:59 pm

  Nampaknya, kisah CM ini tak ubah seperti ketam yang mengajar anaknya berjalan lurus..walhal ia sendiri berjalan senget.

  terima kasih..

  Salam buat pembaca sekalian,
  Jika di lihat dari ulasan suarajagat ketam mengajar anaknya berjalan lurus…bagaikan ada rumusan bahawa PSSCM kini wujud unsur ketidak benarnya..

  ulasan bersamakita,
  datuk sebagai guru utama dan menjadi tempat rujuk akan Ajaran dan Pegangan yang betul dalam Hakikat Ketuhanan.

  PSSCM di gambarkan selain bersilat seperti ada ajaran lain yang diajarkan…
  boleh dijelaskan pegangan betul dan ajaran hakikat itu di rujuk dari kitab mana??

  Save melayu merasakan perlu ada suatu ketelusan yang jelas dari gasatri dan bersamakita
  dalam bicara seperti dibawah ini.

  “…yang menolak Datuk sebenarnya mereka yang jaki kerana seorang yang berbangsa India menjadi pemimpin Agung bagi orang2 Melayu melalui perjuangan PSSCM. Yang penting bukannya Bangsa tetapi Islam, maka asalkan Islam maka layaklah pimpin bangsa Melayu sekalipun……”

  Setelah dirujuk silatcekak.org.com,gambaranya perjuangan silat ini susurgalurnya adalah melayu mukmin.Jika syahdah itu telo pasal datuk itu orang India..adakah syahdah itu amalan orang islam dari benua India.?

  Save melayu melihat jika telo itu berterusan dan yang nak belajar itu adalah lidah-lidah melayu dibimbangi syahdah yang tak lazim akan menjadi lazim…hujungnya akan ada bertentangan sesama umat melayu islam,sepertimana penyerapan fahaman wahabbi di malaysia.
  “Pencegahan adalah lebih baik dari mengubat”

   
 17. Luth

  22/07/2010 at 11:04 pm

  salamun alaikum…

  kepada bersamakita

  ”salam kepada semua yang keliru. Apa yang berlaku sebenarnya adalah ‘telo’ semata-mata pada peringkat awal dan sekarang lafas syahadah YM Datuk Hj Maideen bin Kadir Shah bin Syed Maidin sudah jelas tanpa ‘telo’. Lafas awalnya telah disahkan oleh barisan Jawatankuasa Pusat PSSCM sebagai ‘telo’ yang mana jawatankuasa ini turut terdiri dari seorang Ustaz dan ahli-ahli lepasan dari UIA. Mereka adalah orang lebih arif dalam bidang Agama dan sudah tentu mereka lebih tahu hal syahadah ini.”

  telo di dalam pengucapan bahasa arab (untuk isu disini syahadah) selalunya hanya melibatkan kelainan cara sebutan sesuatu huruf ataupun lahjah ayat tersebut…akan tetapi apa yang dilihat di dalam video dan melalui penceritaan rakan-rakan daripada ahli silat cekak adalah hilangnya dua ayat/huruf iaitu ayat ‘an’ (huruf alif dah ain) dan huruf lam alif.huruf ini juga (lam alif) dikenali sebagai antara huruf-huruf feel nafi/nahi di dalam ilmu nahu & sarf dan juga merupakan salah satu unsur nafi dan ithsbat di dalam syahadah..persoalannya disini bukannya masalah telo akan tetapi hilangnya satu ayat yang melambangkan nafi di didalam syahadah..jika tiada nafi, bolehkan ithsbat terjadi?..saya rasa individu yang berbangsa india muslim atau mamak tidak ada masalah untuk menyebut syahadah yang lazim disebutkan…tidak ada masalah telo disini…..allahu a’lam..

  kepada save melayu

  ”PSSCM di gambarkan selain bersilat seperti ada ajaran lain yang diajarkan…
  boleh dijelaskan pegangan betul dan ajaran hakikat itu di rujuk dari kitab mana??”

  sememangnya hampir semua pertubuhan/persatuan silat di malaysia ini tidak hanya mengajar silat semata-mata,semestinya ada pengisian rohani yang dibekalkan…persoalannya sama ada ianya (pengisian/ilmu/ajaran) menyimpang atau tidak dari ajaran sebenar islam..

  jika mengikut sejarah silat cekak dan perjalanan riwayat al marhum ustaz hanafi, rujukan pengajian hakikat di dalam silat cekak diambil daripada kitab hikam ibnu atta’illah…allahu a’lam…

   
 18. gasatri

  23/07/2010 at 7:44 am

  Salam,
  kepada semua yang merasakan isu syahadah dalam kemelut PSSCM sebagai satu pertunjuk akan adanya generasi umat Melayu yang mempertahankan yang salah dan akan langsung terbina satu kumpulan yang cukup taksub kepada seseorang biarpun menolak akan kebenaran.

  Silat Cekak sudah kita sedia maklum diasaskan oleh Almarhum Ustaz Hanafi, seorang yang banyak pengalaman dalam seni silat dan beliau juga telah berguru dengan ramai guru-guru agama termasuk Hj Zain bin Abd Rahman dalam pengajian kitab tauhid, kitab hikam ibnu’illah terjemahan Tok Pulau Manis.

  Dalam mendidik anak-anak murid silat cekak, almarhum ustaz Hanafi menyerapkan pengangan agar taat kepada guru. Ini adalah wajar sekiranya seseorang guru tersebut mempunyai ilmu yang cukup sebagai seorang pemimpin yang benar. Maka amalan ahli-ahli PSSCM sering merujuk kepada pantun silat cekak. Dan, antara rangkap pantut hasil karya ustaz Hanafi adalah seperti berikut;

  Taat ke guru membawa berkat
  sedikit belajar banyak yang dapat
  jika menderhaka menjadi mudarat
  semua ilmu tiada yang lekat

  Sebenar guru ada hakikat
  dikuat pula amalan syariat
  ditambah pula ilmu makrifat
  berpakaian pula dengan isyarat

  Yang membimbangkan (merujuk kepada pantun di atas) ahli-ahli silat cekak akan berkeyakinan bahawa semua guru-guru silat ini setaraf keilmunya dengan almarhum ustaz Hanafi. Mereka akan taat sesungguh taat dan sangat takut mempunyai pendapat yang berbeza kerana berkeyakinan itu adalah menderhaka kepada guru mereka dan mereka akan menerima mudarat pula. Ini pegangan ahli2 yang taksub kepada guru mereka.

  Merujuk kepada rangkap pantun seterusnya, ahli silat cekak terlalu yakin bahawa setiap guru mereka adalah sama seperti almarhum ustaz Hanafi, mempunyai ketinggian ilmu hakikat dan memiliki ilmu makrifat. Ini semestinya mereka yakin guru penganti sekarang ini mempunyai semua itu dan kerana itulah mereka menganggap sesiapa yang mempersoalkan guru mereka ini adalah musuh dan pengkhianat.

  Persoalan untuk umum! Apakah kelayakkan sebenar seorang guru silat membicarakan tentang ilmu hakikat? Adakah cukup sekadar mengaji ilmu al-Quran selama dua tahun sehingga khatam tanpa perlu mendapat tauliah sebagai seorang ustaz?

  Inilah isu sebenar yang ingin diketengahkan oleh beberapa individu merujuk kepada isu syahadah guru PSSCM. Kita tidak mahu pandang remeh dalam hal-hal mencari ilmu ketuhanan dengan kita anggap semua yang menjadi guru silat adalah terlayak membicarakan ilmu hakikat. Dan ini adalah pertunjuk apabila kesalahan melafaskan syahadah di peringkat awal mengijazahkan anak murid silat. Namun, orang2 yang taksub masih mempertahankan guru mereka biarkan salah dengan memberi alasan ‘telo’. Bagaimana mereka ini dari sudut pandang agama? Apa kesudahannya cerita ini?

  Apa akan jadi pada ribuan ahli-ahli yang taksub kepada si Datuk ini sebagai guru mereka?

  Apa pula akan jadi apabila mereka-merka ini (kebanyakan pelajar IPT) keluar menjadi pemimpin masyarakat nanti?

  Apa akan jadi kepada anak-anak Melayu dan entah-entah anak cucu kita sendiri akan dipimpin oleh mereka-mereka yang taksub ini satu hari nanti?

  TUGAS SIAPA DALAM MASALAH SEBEGINI?

   
 19. save melayu

  24/07/2010 at 12:52 am

  terimakasih gasatri kerna memberi penjelasan panjang lebar…hamba menanti juga penjelasan dari bersamakita.
  Supaya hamba boleh memberi pandangan pada anak hamba bila dia nak belajar senibela diri di IPT.Khabarnya silat cekak ini suatu beladiri yang dihormati kerna adap dan boleh membina jati diri

  dari luth
  ”…….. Lafas awalnya telah disahkan oleh barisan Jawatankuasa Pusat PSSCM sebagai ‘telo’ yang mana jawatankuasa ini turut terdiri dari seorang Ustaz dan ahli-ahli lepasan dari UIA. Mereka adalah orang lebih arif dalam bidang Agama dan sudah tentu mereka lebih tahu hal syahadah ini.”

  dari gasatri
  Merujuk kepada rangkap pantun seterusnya, ahli silat cekak terlalu yakin bahawa setiap guru mereka adalah sama seperti almarhum ustaz Hanafi, mempunyai ketinggian ilmu hakikat dan memiliki ilmu makrifat. Ini semestinya mereka yakin guru penganti sekarang ini mempunyai semua itu ….”

  jika dilihat penjelasan dari gasatri Guru PSSCM ini tinggi tahap ilmunya dan mejadi rujukan anak murid beliau tapi bila merujuk kepada luth sesutu yang janggal bila anak murid mengesahkan syahdah gurunya pula walaupun keluaran UIA sekalipun.

  Apa pandangan suarajagat berdasarkan ilmu yg ada pada sdr..???
  Kepada gasatri apakah guru sekarang ni tidak setaraf dgn guru2 sebelumnya..?

   
  • suarajagat

   24/07/2010 at 9:01 pm

   save melayu,
   melalui pemerhatian dan pengetahuan SJ tentang latar belakang silat cekak, saya dapati niat allahyarham ustaz hanafi bin haji ahmad membawa silat ini adalah sgt murni.
   Tujuan beliau adalah untuk berdakwah dan menghapuskan tahyul dan kurafat dalam masyarakat melayu. Melalui silat cekak, beliau terapkan fahaman agama kepada anak2 muda di waktu itu. Di zaman sekitar tahun 60-an dan 70-an (malah hingga ke hari ini) kita dapati terlalu banyak perkara yang bercanggah dengan ajaran Islam wujud di dalam ilmu beladiri. Oleh yang demikian, ustaz hanafi membawa silat cekak sebagai satu alternatif untuk anak2 muda yang minat dengan beladiri mendapat ilmu beladiri dan pada masa yang sama tidak bercanggah dengan Islam.

   Silat cekak dijadikan kaedah berdakwah..sebagaimana jika kita lihat ada pihak menjadikan muzik/nasyid sebagai kaedah dakwah.

   Penerapan adab dan akhlak amat diberi perhatian oleh ustaz hanafi. Dari sudut kefahaman akidah, beliau amat menekankan tentang pentingnya mengikuti ahli sunnah wal jamaah.. bukan jabariah, qadariah, muktazilah dsb.

   masalah yang wujud hari ini ialah :

   1. mereka yang menjawat jawatan Guru Utama cuba meniru2 cara ustaz hanafi dan menyampaikan ilmu agama, walhal mereka sendiri tidak mempunyai pengetahuan agama yang mendalam sebagaimana yang dimiliki oleh allahyarham ustaz hanafi. Malahan, guru2 silat cekak yang ada pada hari ini tidak boleh digelar ustaz kerana mereka tidak mempunyai background sebagai guru agama atau berkhidmat dalam bahagaian2 tertentu di Jabatan Agama.

   2. di dalam semua seni persilatan, murid2 adakalanya terlalu menghormati guru sehingga dalam sesetengah seni silat, ada yang taksub guru. Harus di ingat, guru juga adalah manusia biasa yang turut diberi akal dan nafsu..mereka tidak maksum, tidak terlepas dari melakukan kesalahan dan dosa serta tidak terlepas dari perhitungan ALLAH di hari kemudian (kiamat).

   3. SJ tegaskan – Guru silat cekak yang ada pada hari ini hanyalah guru silat semata2. Bukan guru agama sepertimana ustaz hanafi…

   4. Guru2 Silat Cekak yang ada pada hari ini sebenarnya tidak mempunyai ilmu hakikat. Mereka sekadar mengulang-ulang kata-kata ustaz hanafi walhal mereka sendiri tidak memahami dan menghayati nasihat ustaz hanafi. Syahadah Dato’ Maideen jelas menunjukkan bahawa beliau tidak memiliki ketelitian dalam ilmu agama. Mohd Radzi Hanafi pula dihadapkan ke mahkamah dalam perbicaraan kes pecah amanah.

   Kalau dah murid betulkan syahadah guru….maknanya guru tu tiadalah ilmu hakikat dan tidaklah benar2 makrifatullah (mengenal ALLAH).
   Syahadah adalah rukun Islam yang pertama dan membezakan di antara keimanan dan kekufuran.
   saya fikir, adalah lebih baik dato’ maideen letak jawatan…dan yang membetulkan syahadahnya tu lebih sesuai jadi guru. 🙂

   wallahu’alam.

    
   • Luth

    26/07/2010 at 12:16 am

    kepada suara jagat…

    …Untuk Guru, Ibu dan Bapa…Bukan Taksub tapi Taat, Bukan Sembah Tapi Kasih..

    berkaitan dgn ilmu agama atau hakikat yang dimiliki dato hj maideen dan encik mad radzi saya tak pasti kerana saya tak berguru dengannya..

    tetapi berkaitan dengan tn haji ishak bin itam, saya yakin akan ilmu agama dan hakikat beliau..

     
   • suarajagat

    26/07/2010 at 1:15 am

    terima kasih luth…
    benar… taat dan taksub ada bezanya… 🙂

     
  • Luth

   26/07/2010 at 12:03 am

   salamun alaikum..

   kepada save melayu,

   ”…….. Lafas awalnya telah disahkan oleh barisan Jawatankuasa Pusat PSSCM sebagai ‘telo’ yang mana jawatankuasa ini turut terdiri dari seorang Ustaz dan ahli-ahli lepasan dari UIA. Mereka adalah orang lebih arif dalam bidang Agama dan sudah tentu mereka lebih tahu hal syahadah ini.”

   ..ayat ini bukan daripada saya…ianya ayat daripada encik bersamakita…saya hanya quote ayat ini utk menyanggah alasan telo mereka…

    
 20. mamat

  25/07/2010 at 8:57 am

  Suara jagat,

  1. Guru silat cekak bukannya nak mengajar agama islam. Apa le bangang sangat?
  dia kan guru silat jerrrr….. Cuma dah jadi warisan silat cekak, murid kena mengucap.
  korang asyik check syahadah maideen jer….. syahadah org yang mengucap depan maideen tu, ada korang check ke? Elok jer…. tak sesat pun

  Org lama silat cekak kata benda ni cuma mengesahkan syahadah sajer…. bukannya meluluskan. Sapa yang nak meluluskan syahadah kita? sapa yang sebenarnya terima kita islam ke tak islam?

  Maka, apa le bangang penulis blog ni nak suruh seorang guru silat nak letak jawatan….

  dan….. apsal dia check silat cekak jerrr…. napa tak gi check silat lain…. agaknye…. si penulis ni mesti org yang dengki, khianat dan kecewa.

   
  • suarajagat

   25/07/2010 at 2:19 pm

   terima kasih mamat..
   kalau guru silat cekak bukannya hendak mengajar agama..maka beliau hanyalah guru silat sebagaimana yahya said, dan juga guru gayong iaitu dato’ meor abdul rahman.
   beliau hanyalah guru silat yang tidak ada padanya kedalaman ilmu agama sebagaimana yang ada pada almarhum ustaz hanafi ahmad.
   Beliau juga tidak boleh digelar ustaz apatah lagi untuk dikatakan sebagai seorang guru yang mempunyai ilmu agama dan hakikat…
   selain itu, jika beliau hanyalah guru silat, maka tidaklah layak bagi dirinya untuk bercakap tentang hal2 berkaitan agama Islam dan ketuhanan kepada murid2 nya.

   SJ tidak mengatakan bahawa penuntut yang menerima ijazah asas tersebut sebagai sesat. malah saya tidak mengatakan silat cekak ini sesat. apa yang menjadi isu di sini adalah ucapan syahadah dato’ maideen yang ternyata jelas bercanggah dengan kalimah syahadah sebagaimana yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w.

   Seperti yang telah saya katakan…jangan taksub guru. ingat bahawa dia juga manusia biasa seperti kita yang tidak maksum dan tak terlepas dari salah dan dosa serta tak terlepas dari penghisapan di akhirat kelak.

   Saya tidak menyuruh, tetapi hanya memberi pendapat sahaja.
   tidak timbul soal dengki, khianat atau kecewa. SJ sekadar menyatakan kebenaran dan menegur apa sahaja yang bertentangan dengan Islam dari sudut akidah, syariat dan akhlak.

   wallahu’alam.

    
  • The Green Cendol

   26/07/2010 at 12:12 am

   @ Mamat

   Berdasarkan komen anda, saya beranggapan bahawa anda seorang ahli PSSCM.
   Anda telah memalukan ‘diri anda’, ‘guru anda’ serta ‘persatuan anda’ kerana;-
   – Bahasa anda yang biadab
   – Ceteknya ilmu anda tentang Silat Cekak itu sendiri

   Anda hanya nampak pada kulit sahaja dan bukan isinya.

    
   • student

    18/10/2013 at 3:42 am

    hemm biadap,same mcm kes rumah guru utama silat cekak ustaz hanafi,bro marwi diserang oleh PSSCM sejurus krisis1993,iaitu kes penyelewengan aqidah oleh En Ishak Itam…

     
 21. Muhammad Arshad

  25/07/2010 at 7:48 pm

  Saya bersetuju dgn pendapat SJ mengenai kedudukan ucapan syahadah dato maideen dan pendirian yang harus beliau ambil apabila perkara ini disedari. Namun masalahnya sekarang kemungkinan dato maideen sendiri yang terlalu ego atau ahli-ahli silat cekak yang taksub atau jahil murakkab.

  kepada ‘mamat’ pula, jaga bahsa anda, beradab itu lebih baik dan ia melambangkan keperibadian diri. Anda juga nampaknya seperti taksub kepada ‘org lama’ anda dlm persatuan, jelas anda tak faham apa yang diperbincangkan di sini.

   
 22. save melayu

  26/07/2010 at 5:42 pm

  terimakasih pada suara jagat dan yang lain kerna memberi kefahaman dan menjadikan sebagai garis panduan dalam hal berkaitan dgn syahdah itu.

  Saya juga ingin mendapat penjelasan dari sesiapa jua samasa gasatri,bersamakita ,luth juga suara jagat dari hal perkara kedua seperti dibawah yang telah di copy dari komen save melayu yang terdahulu.

  Dalam isu kemelut PSSCM ini saya melihat dari dua sudut selepas merujuk sapahabaq.blospot:
  1)Sudut agama dari hal syahdah
  2)Sudut Budaya dari hal tuntutan keatas bangsanya.

  kepada sdr mamat dan yg lain jua

  Sekiranya boleh di ceritakan akan proses atau pembelajaran dalam silat cekak dari mula belajar hingga khatam.

   
  • suarajagat

   26/07/2010 at 7:34 pm

   Dalam isu kemelut PSSCM ini saya melihat dari dua sudut selepas merujuk sapahabaq.blospot:
   1)Sudut agama dari hal syahdah
   2)Sudut Budaya dari hal tuntutan keatas bangsanya.

   saudara save melayu…sudut pandangan anda ini sememangnya bertepatan. Saya bukanlah seorang yang ahli @ pakar dalam bidang persilatan mahupun ilmu beladiri. Pun jua, sedikit sebanyak mungkin dpt dikongsikan di sini sekadar melihat dari segi agama dan budaya.

   1) dalam soal sudut agama dari hal syahadah..artikel di atas telah menerangkan secara jelas tentangnya. Kalimah syahadah menjadi pembeza di antara seorg Islam dgn bukan Islam. Membezakan di antara yang mentauhidkan ALLAH dengan yang menyekutukan-NYA. Dari penilaian SJ, saya dapati kesalahan syahadah ini adalah kesalahan individu, bukan kesalahan seluruh PSSCM atau persatuan silat cekak yang lain. Silat cekak tidak salah. Yang salah adalah individu. Suka saya tegaskan, SILAT CEKAK TIDAK SALAH. YANG SALAH ADALAH INDIVIDU.

   Bertemubual dengan kenalan2 dalam aliran silat cekak..saya fikir ada eloknya jika sekalian ahli silat cekak khususnya dan masyarakat umumnya mengambil iktibar dari pengalaman ustaz hanafi ketika mempelajari silat cekak.

   Ustaz hanafi mempelajari silat cekak dari seorang yang hebat dalam ilmu persilatan pada ketika itu. Beliau adalah yahya said. Silat cekak yang ada pada yahya said terbukti sebagai satu ilmu beladiri melayu yang asli dan istimewa. Namun silat cekak yang ada pada masa itu hanyalah sekadar silat sahaja tanpa sebarang pengisian, apatah lagi peribadi yahya said sangat diragui kerana sikapnya yang kurang berakhlak baik.

   Ilmu agama yang ada pada ustaz hanafi adalah hasil tarbiyyah Pak Hj. Zain yang merupakan guru beliau ketika beliau mengaji kitab syarah al-hikam karangan ibnu atthailah.

   Ustaz hanafi menyulam ilmu agama dan silat cekak..silat dijadikan platform untuk menarik minat anak muda, manakala ilmu agama diterapkan sedikit demi sedikit disamping membentuk akhlak yang baik dikalangan anak muridnya.
   Dari hal ini, kita dapat melihat bahawa ustaz hanafi tidak pernah taksub kepada guru silatnya – yahya said, mahupun kepada Pak Hj. Zain.
   Sifat dan sikap yahya said yang suka berbohong, tidak amanah dan sebagainya jelas tidak disukai oleh ustaz hanafi malahan beliau sendiri mengakui gurunya itu tidak mempunyai akhlak terpuji. Beliau amat tidak suka dengan akhlak guru silatnya itu.

   Ustaz hanafi menghormati Pak Hj. Zain..taat tetapi tidak taksub. Ustaz hanafi tidak pernah berlebihan atau ekstream dalam menghormati guru. Beliau tahu had dan batasannya.

   Justeru, ahli silat cekak haruslah sedar bahawa Guru Silat Cekak tidak semestinya tahu atau betul dalam semua perkara, apatah lagi dalam ilmu agama. Mereka tidak maksum. Penghayatan Islam yang dibawa oleh ustaz hanafi melalui silat cekak boleh sahaja didapati dari mana-mana guru/individu/ustaz yang mempunyai kefahaman Islam yang mantap dan jitu.
   Jadi boleh sahaja anda mempelajari silat cekak sehingga tamat..dalam pada masa yang sama anda juga boleh mendapat kefahaman yang mendalam dalam ilmu agama dari para ustaz dan ulama yang tidak bersangkut paut dengan silat cekak.
   sebagaimana berbezanya antara kedua guru beliau – yahya said dan pak hj. zain. Dari yahya said mendapat ilmu jasmani (persilatan), dari pak hj.zain mendapat ilmu rohani (agama).

   2) Dari sudut budaya, saya setuju dengan apa yang ingin dibawa oleh allahyarham ustaz hanafi..silat cekak adalah salah satu seni beladiri orang melayu. Ia satu warisan yang perlu dijaga. apalah ertinya melayu jika tidak tahu budayanya sendiri. Silat adalah baik asalkan tiada sebarang tahyul dan kurafat. Malah saya lebih suka melihat anak melayu mempelajari seni persilatan berbanding beladiri yang lain.

   ini saja yg dpt dinukilkan utk renungan bersama.

   wallahu’alam.

    
   • Luth

    26/07/2010 at 9:49 pm

    penjelasan yang baik daripada saudara suarajagat….

     
 23. semangatinsan

  26/07/2010 at 6:42 pm

  Salam,

  Tuan SJ, apa yang saya difahamkan oleh ahli2 silat cekak iaitu bahawa ” Ucapan SYAHADAH DATUK ini adalah merupakan PAKAIAN BELIAU ” dan pernyataan ini telah disampaikan oleh seorang yang mengajar silat cekak Malaysia di sebuah IPT .

  Mungkin atas dasar dan sifat nya sebagai GURU, maka YB DATUK merupakan seorang yang KEBAL kerana sistem yang wujud dalam Persatuan Silat Cekak Malaysia itu sendiri.

  Hal ini dapat dilihat daripada pernyataan saudara ini iaitu ” bersamakita says:
  17/07/2010 at 9:14 pm

  salam kepada semua yang keliru. Apa yang berlaku sebenarnya adalah ‘telo’ semata-mata pada peringkat awal dan sekarang lafas syahadah YM Datuk Hj Maideen bin Kadir Shah bin Syed Maidin sudah jelas tanpa ‘telo’. Lafas awalnya telah disahkan oleh barisan Jawatankuasa Pusat PSSCM sebagai ‘telo’ yang mana jawatankuasa ini turut terdiri dari seorang Ustaz dan ahli-ahli lepasan dari UIA. Mereka adalah orang lebih arif dalam bidang Agama dan sudah tentu mereka lebih tahu hal syahadah ini. ”

  Mungkin juga atas sifat dan dasar nya sistem yang wujud dalam PSSCM itu, maka ahli jawatankuasa nya tidak mempunyai keberanian untuk merujuk kepada pihak yang ‘ARIEF ‘. Jika mereka ada keberanian berbuat atau membuat rujukkan kepada yang ‘ARIEF ‘ – maka besar kemungkinan mereka ini akan disingkirkan daripada jawatan dan kedudukan mereka.

  Hanya kerana ada nya seorang USTADZ dan beberapa orang LULUSAN UIA je, mereka begitu berkesanggupan membuat pernyataan ‘ TELO ‘. Dimanakah letak nya HUKUM HAKAM lain nya ? . Bagaimana pula huraian TELO itu sendiri ?

  Mohon ma’af, sekiranya tulisan ini salah dari aspek manapun. Sekian, terima kasih.

   
  • suarajagat

   26/07/2010 at 11:23 pm

   terima kasih semangatinsan…

   Tuan SJ, apa yang saya difahamkan oleh ahli2 silat cekak iaitu bahawa ” Ucapan SYAHADAH DATUK ini adalah merupakan PAKAIAN BELIAU ” dan pernyataan ini telah disampaikan oleh seorang yang mengajar silat cekak Malaysia di sebuah IPT .

   Astagfirullah al-azim….
   benarkah demikian yang disebutkan oleh mereka? jika benar demikian, maka ternyata kini sudah ada kalangan ahli CM yang taksub kepada guru.

   berdasarkan pemerhatian, ‘TELO’ hanya alasan untuk menutup kedangkalan.

    
 24. Sam2

  27/07/2010 at 1:25 am

  Salam Sejahtera buat semua

  SJ,

  Sungguh jelas penerangan dan komen daripada saudara. Pertanyaan kepada saudara dan pendapat saya :
  1. Apakah tindakan yang boleh diambil oleh pihak berkuasa dan jabatan agama Islam tentang isu ini berpandukan bukti video dan sebagainya (kerana sefaham saya buat masa sekarang telah terdapat tidak kurang daripada 3 video berhubung salah syahadah ini)?
  2. Jika perkara ini adalah sesuatu yang berat kerana melibatkan aqidah, adalah wajar yang bertanggungjawab atas kesilapan ini memberhentikannya (iaitu meletakkan jawatan sebagaimana saranan saudara) dan pihak berkuasa mengambil tindakan membicarakan individu terbabit. Bukan setakat memohon maaf tetapi dikenakan tindakan.
  3. Jika kata saudara yang salah bukan silat cekak malah yang membawa silat cekak adaah almarhum ustad hanafi yang arif dalam isu agama, soal penangkapan, hukuman dan tindakan yang perlu diambil tidaklah melibatkan persatuan keseluruhan. Tetapi wajar pengantungan sementara persatuan ini agar ianya tidak menular terus kepada masyarakat dalaman dan masyarakat luar keseluruhannya. Bagi saya perbicaraan harus diadakan dan tindakan tegas perlu dan pergantungan sementara wajar terutama agar masyarakat dalam persatuan ini tidak terus terpesong dan menjadi agen memesongkan nilai-nilai murni selama ini oleh Usatad Hanafi dan Guru yang sebelum Datuk.

  Sekian. Terimakasih.

  Sam2

   
  • suarajagat

   27/07/2010 at 11:35 am

   saudara sam2..

   1) soalan ini tidak boleh saya jawab memandangkan blog ini bukanlah platform rasmi. Lagikan pula, soalan tersebut melibatkan soal kerahsiaan maklumat dan kaedah siasatan. Nasihat saya, salurkan maklumat kepada Jabatan Agama Islam Negeri (lebih mudah pergi ke Ibu Pejabat, bukan pejabat agama daerah). Untuk perbincangan lanjut, mungkin elok berhubung melalui email saya.

   2) pendapat saudara ini saya setujui. Walaupun kesalahan ini hanyalah kesalahan individu, tetapi ia memberi impak kepada ahli2 persatuan.

   3) SJ juga bersetuju dengan pendapat ini. Pergantungan persatuan adalah perlu bagi mengelakkan kemudaratan. Namun hal itu mungkin di luar bidang kuasa jab. agama.

    
 25. Sam2

  27/07/2010 at 1:28 am

  SJ,

  Selain pertanyaan dan pendapat saya, satu persoalan pokok APAKAH TINDAKAN WAJAR SEHARUSNYA DIAMBIL DAN BOLEH DIAMBIL?

  Terima kasih.

   
 26. Sam2

  27/07/2010 at 1:31 am

  SJ,

  APAKAH TINDAKAN YANG WAJAR DAN BOLEH DIAMBIL?

  Sekian. Terimakasih.

  Sam2

   
  • suarajagat

   27/07/2010 at 11:51 am

   Sebenarnya, saya kurang gemar memberi pendapat dalam urusan pentadbiran sesebuah persatuan. Namun, saya yakin..apa yang kalian lakukan adalah untuk kebaikkan. Kalau kita lihat kepada kaedah2 yang sering dilakukan apabila timbul satu2 isu dalam mana2 pertubuhan, mungkin boleh mengambil sedikit pengajaran.
   Sebagai contoh, cawangan yang tidak bersetuju mengemukakan surat kepada AJK Pusat dan meminta diadakan EGM. Selain itu, pihak kalian yang terlibat dalam pentadbiran CM termasuk di peringkat cawangan perlu berbincang bersama bagi menangani isu terbabit.

   Nasihat saya, salurkan maklumat kepada Jabatan Agama Islam Negeri (lebih mudah pergi ke Ibu Pejabat, bukan pejabat agama daerah). Bantu jabatan agama untuk membuat siasatan. Untuk perbincangan lanjut, mungkin elok berhubung melalui email saya.

    
   • Sam2

    27/07/2010 at 1:29 pm

    SJ,

    Bukan soal campur tangan tetapi di sini adalah sebagai salah satu tindakan kita memerangi kebatilan. Kalau dapat hubungi saya melalui email dan memaklumkan kepada saya alamat dan no. talian badan yang boleh bertindak membendung gejala terpesong lagi menyesatkan.

    Harap bantu.

    Sam2

     
   • suarajagat

    27/07/2010 at 1:36 pm

    terima kasih sam2,

    demi menjaga akidah umat dan generasi Islam..

    wallahu’alam.

     
 27. gasatri

  27/07/2010 at 3:09 am

  salam kepada semua yang cuba menyelesaikan masalah akidah umat melayu,

  petikan dari semangatinsan…

  “Tuan SJ, apa yang saya difahamkan oleh ahli2 silat cekak iaitu bahawa ” Ucapan SYAHADAH DATUK ini adalah merupakan PAKAIAN BELIAU ” dan pernyataan ini telah disampaikan oleh seorang yang mengajar silat cekak Malaysia di sebuah IPT ”

  petikan jawapan suarajagat….

  “Astagfirullah al-azim….benarkah demikian yang disebutkan oleh mereka? jika benar demikian, maka ternyata kini sudah ada kalangan ahli CM yang taksub kepada guru”

  Inilah yang cuba berkali-kali beberapa individu di laman suarajagat ini menyatakan bahawa terdapat pegangan yang rosak meliputi hati anak-anak Melayu dalam PSSCM yang kuat mempertahankan guru mereka biarpun pada umumnya melafaskan salah syahadah. Bagi mereka sesiapa sahaja yang cuba mempertikaikan lafas syahadah guru mereka ini akan di ambil tindakan digantung tugas sebagai jurulatih silat, membubarkan cawangan dan sebagainya.

  Bagi yang taksub dengan ‘datuk’, mereka akan anggap sesiapa sahaja yang menolak ‘datuk’ sebagai guru sebenar guru (membawa jalan hakikat) merupakan pengkhianat dan ini kerap dinyatakan oleh pengikut-pengikut ‘datuk’ dalam laman Facebook seperti contoh dibawah;

  petikan dari FB oleh bekas pelajar UIA: “…semoga Allah menyelamatkan kita dari fitnah golongan2 yg menjadi duri dalam daging…mudah2n di selamatkan jua kita dari lakonan golongan2 yg pada dasarnya tidak meyakini PSSCM tapi berselindung disebalik agama…semoga dibiaskan kita dari tali fitnah puak2 seperti ni pada hari ini,esok dak selama2nya sehinggalah hari kiamat..”

  Mereka-mereka ini tetap akan berusaha menyakinkan semua ahli-ahli CM bahawa guru mereka itu benar, setiap kata-kata guru mereka adalah benar, setiap perbuatan guru adalah benar. Benar sebenarnya dan jangan sesekali pertikai atas kebenaran itu.

  Seterusnya! apalah nasib anak-anak melayu yang dipimpin oleh mereka-mereka seperti ini? Mereka berselindung disebalik ustaz-ustaz dan bekas pelajar UIA, melambangkan ketinggian ilmu Ketuhanan dalam jentera mereka (terutama di jawatankuasa pentadbiran) untuk mempengaruhi umum mempercayai kehebatan guru mereka.

   
 28. Salam Takzim

  27/07/2010 at 10:01 am

  Assalamualaikum WBT

  Kepada saudara-saudari sekalian,

  Maaflah sekiranya saya berpandangan sebegini.Agak berat untuk diselesaikan sesuatu masalah yang timbul sekiranya kita terus mengajukan dengan pelbagai serangan soalan yanb bertubi-tubi dan disahut dengan pelbagai jawapan untuk menguatkan atau melemahkan sesuatu kebenaran itu.

  Adalah lebih elok,kita tunggu dan lihat bagaimana penyelesaian dilaksanakan oleh mereka yang telah diberi “tanggungjawab” menguruskan perkara ini.Kita tidak boleh menetapkan itu ini salah selagimana kita belum dapat keputusan yang nyata dan sahih.Apapun keputusan muktamad kelak,kita terima dengan hati yang terbuka.Untuk itu,kita sama-sama doakan semoga Allah beri petunjuk kepada kita semua.

  Jika berterusan bertelagah,sampai bila pun masalah tidak selesai dengan cara baik tetapi ia akan mengeruhkan lagi keadaan.Seharusnya kita yang dikatakan orang-orang yang berilmu mampu untuk menilai dan mengambil tindakan yang wajar bersama akal yang waras tanpa terlalu menurutkan hawa nafsu.Bertenanglah….

  Bersyukurlah kita di negara ini mampu untuk menangani isu-isu berkaitan dengan Islam dengan cara yang baik.Lihatlah dunia diluar sana.

  Mungkin,ada diluar sana kurang senang dengan perkongsian saya ini dan diharapkan kita bersama-sama melihat dari sudut yang lebih menyeluruh.Ingatlah tiap-tiap apa yang berlaku itu merupakan ujian buat kita semua dan pasti ada hikmahNya akan tiap-tiap kejadian yang berlaku itu.

  Diharapkan kepada semua agar bertenang.

  Sekian,

  Salam Takzim

   
  • Sam2

   27/07/2010 at 1:41 pm

   Salam Sejahtera buat Salam Takzim,

   Persoalan pokok permasalahan ini adalah bukan soal tidak boleh bertelagah. Bagi saya soal yang begitu penting begini bukan setakat bertelagah malah memerangi gejala ini adalah wajar dan dituntut bagi menghalang kemungkaran berterusan. Pendapat saya terdahulu berkisar kepada bentuk tindakan termasuk membicara termasuk menggantung sementara persatuan agar perkara yang lebih buruk tidak berterusan oleh individu yang tidak bertanggungjawab. Soal aqidah yang boleh menjurus kepada murtad bukan saja bertelagah malah di zaman Rasulullah SAW pun diharuskan DARAHnya dan diperangi.

   SEGERALAH KITA MENGHIDARKAN KESILAPAN INI DARI MENULAR KE DALAM MASYARAKAT DEMI ISLAM YANG SUCI.

   Harap lebih memahami isu ini dan bukan boleh dibawa main-main.

   Sam2

    
 29. Salam Takzim

  27/07/2010 at 3:54 pm

  Assalamualaikum WBT

  Bukanlah mengambil ringan terhadap isu ini tetapi di Malaysia, kita ada perlembagaan dan saluran-saluran yang betul untuk menyelesaikan apa jua masalah yang timbul.Sebagai salah sebuah badan bukan kerajaan yang telah lama bertapak di Malaysia,sudah tentu mereka ada perlembagaan dan pengurusan yang bersistematik dan professioanl.Saya kira,persatuan tersebut ada langkah untuk menyelesaikan segala permasalahan dan kita tidak tahu keadaan sebenar.Mungkin masalah itu telah diselesaikan oleh persatuan tersebut,siapa tahu?

  Boleh juga sekiranya diminta kebenaran kepada pihak persatuan tersebut untuk menyaksikan kesahihan.Kalau tidak silap saya,rakaman video tersebut sekitar dalam tahun lepas(2009)tetapi bagaimana pula sekarang?Adakah masih sama atau tidak?

  Persoalannya,sekiranya persatuan tersebut telah berjaya menyelesaikan masalah tersebut,kenapa ia masih terdapat lagi rakaman tersebut di internet(youtube)?Apa tujuan dikekalkan rakaman tersebut kepada umum?Patutkah kita terus menghukum kesilapan silam seseorang itu sekiranya beliau telah berubah?Patutkah kita menggunakan isu ini untuk menghalang mereka yang ingin belajar Seni Silat Melayu dan meneruskannya?

  Sekadar menyumbang pandangan untuk mengelakkan daripada kita terburu-buru dalam menghukum sesuatu dan jangan terlalu cepat mencari kesalahan orang tetapi pada masa yang sama kita perlu periksa diri kita juga.

  Sekian,terima kasih

   
  • Muhammad Arsyad

   27/07/2010 at 6:46 pm

   Saya tertarik dengan tulisan salam takzim…

   Pada pandangan saya perkara/krisis yang berlaku dalam persatuan ini bukan perkara baru. Ia satu perancangan licik dan teliti bertahun-tahun lamanya oleh segelintir pihak dalam persatuan ini. Mereka telah mengambil kesempatan atas keadaan yang ada dan kejahilan/ketaksubab ahli-ahli.

   Pada hemat saya telah berlaku perlanggaran yang serius kepada perlembagaan dan sekatan-sekatan kepada ahli2 silat ini mendapatkan informasi yang benar, boleh dikatakan setiap perguruan silat meletakan guru sebagai satu jawatan seumur hidup.
   Pihak datuk telah menjalankan provokasi besar-besaran dengan membuat ‘roadshow’ menghina dan menjatuhkan kredibiliti ahli-ahli yang mempersoalkan syahadah beliau, datuk juga telah menggantung beberapa tenaga pengajar yang telah menghantar surat kepada beliau untuk mendapatkan penjelasan berkenaan ucapan syahadah tersebut. Ada kalangan pelajar2 di universiti di ugut akan masuk neraka jika tak terima datuk sebagai guru dan macam-macam lagi. Semua ini tindakan di luar perlembagaan. Kata-mengata ‘dibelakang’ tak dapat nak dikira banyaknya, gerlaran ‘syaitan’ dan ‘iblis’ memang sentiasa digunakan kepada pihak2 yang tidak menerima datuk sebagai guru, pulau-memulau pula umpama amalan biasa.

   Saya pohon maaf kerana saya tak pandai menulis, tetapi inilah ringkasannya. Setahu saya pihak datuk dan AJK2 Pusat adalah pihak yang melanggar perlembagaan dan kebiasaan dalam dunia persilatan khususnya dalam PSSCM.

   Datuk maideen sehingga kini masih belum membuat apa-apa pengakuan tentang kesalahan syahadah beliau, beliau juga tidak pernah ambil tanggungjawab atas setiap kesalahan dan kesilapan beliau tentang syahadah ini sebaliknya menuduh orang lain sebagai pemecah belah dan ‘membuat kerja iblis’.

   Persoalan syahadah ini bukan lagi menjadi masalah dalaman PSSCM tetapi wabak dan masalah masyarakat melayu-islam di negara ini.

   Saya harap Salam Takzim meneliti perkara ini dengan lebih halus.

    
 30. Muhammad Arsyad

  27/07/2010 at 6:51 pm

  “Adalah lebih elok,kita tunggu dan lihat bagaimana penyelesaian dilaksanakan oleh mereka yang telah diberi “tanggungjawab” menguruskan perkara ini.Kita tidak boleh menetapkan itu ini salah selagimana kita belum dapat keputusan yang nyata dan sahih.Apapun keputusan muktamad kelak,kita terima dengan hati yang terbuka.Untuk itu,kita sama-sama doakan semoga Allah beri petunjuk kepada kita semua.”

  Soalan untuk Salam Takzim…

  Siapa pula yang telah diberi ‘tanggungjawab’ untuk menguruskan perkara ini?

   
 31. semangatinsan

  27/07/2010 at 7:48 pm

  mari kita lihat pernyataan saudara ini iaitu ” bersamakita says:
  17/07/2010 at 9:14 pm

  salam kepada semua yang keliru. Apa yang berlaku sebenarnya adalah ‘telo’ semata-mata pada peringkat awal dan sekarang lafas syahadah YM Datuk Hj Maideen bin Kadir Shah bin Syed Maidin sudah jelas tanpa ‘telo’. Lafas awalnya telah disahkan oleh barisan Jawatankuasa Pusat PSSCM sebagai ‘telo’ yang mana jawatankuasa ini turut terdiri dari seorang Ustaz dan ahli-ahli lepasan dari UIA. Mereka adalah orang lebih arif dalam bidang Agama dan sudah tentu mereka lebih tahu hal syahadah ini. ”

  Kepada para pembaca sekelian,

  Mohon pandangan bagaimanakah menurut kaedah agama sekiranya masa’alah SYAHADAH INI telah berlaku dan kesan nya kepada mereka yang telah DISYAHADAHKAN dengan SYAHADAH TELO INI ?.

  Begitu juga dengan hujah iaitu bahawa SYAHADAH TERSEBUT MENJADI PAKAIAN DATUK ?

  Kehebatan dan Ke”ariefan Seorang USTADZ dan BEBERAPA LULUSAN UIA yang menjadi JAWATANKUASA menjadi penentu dalam membenarkan isu SYAHADAH TELO INI. Bukan kah ini merupakan kesan daripada KEHEBATAN SYAHADAH PAKAIAN DATUK ?

  Youtube yang ada merupakan bukti yang ada pada ketika ini. Disamping itu ada lagi beberapa klip VIDEO yang memusykilkan akan Benarnya DATUK dan ditambah lagi dengan hujah telah belajar AL QUR’AN dan sebagainya.

  Harap dapat pandangan dari para pembaca sekelian. mohon ma’af dan terima kasih.

   
 32. pistol

  28/07/2010 at 7:06 pm

  salam..sy dimaklumkan…drpd salah seorang jurulatih apabila sy bertanyakan tentang masalah syahadah ini..dimana..syahadah seperti diatas ini adalah pakaian beliau sendiri (datuk maideen)..jawapan ini yg sy dapat dr pengikut datuk…

  dan sy meminta pandangan dr suarajagat tentang jawapan atau alasan yg diberikan kpd sy ini

  jurulatih tersebut kini sedang mengajar di pusat latihan ****

   
  • suarajagat

   28/07/2010 at 11:52 pm

   assalamualaikum saudara pistol.

   anda adalah pembaca ke-2 yang menyatakan tentang statement ‘syahadah itu pakaian datuk maideen’.

   secara jujur SJ katakan..hairan bila ada yang percaya akan kata2 sedemikian.
   hal ini berlaku disebabkan oleh sifat ketaksuban kepada guru.

   saya ingin tanyakan soalan berikut kepada beliau (Datuk Maideen) dan pengikut2nya :

   1) kalau syahadah semacam itu adalah pakaian Datuk Saithu Maideen, maka apakah pula pakaian Ustaz Hanafi Ahmad?
   dan; apa pula pakaian Rasulullah s.a.w?

   2) Mengapa syahadah tersebut berbeza/bercanggah dengan kalimah syahadah yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w, sahabat, tabi’in dan seluruh para ulama ahli sunnah wal jamaah?

   dan;

   3) sila jelaskan apakah maksud hakikat syahadah itu..?

   Hebat sungguh Datuk Maideen Guru Utama Silat Cekak Malaysia ini..sehinggakan mempunyai syahadah tersendiri yang berlainan dengan kalimah syahadah sepertimana diajarkan oleh Nabi Muhammad s.a.w sejak lebih 1400 tahun yang lalu… 🙂

   Nasihat saya khususnya kepada pengikut2 Datuk Maideen, tidak terkecuali pengikut2 Dato’ Ishak Itam, juga kepada mereka yang terlibat dalam semua jenis persilatan (termasuklah gayung, lincah dll.), tarekat, persatuan, pertubuhan, kursus motivasi dan sebagainya :

   Hindarilah sifat taksub..kerana tanpa disedari, sifat taksub boleh membawa kepada syirik dan kurafat..

   soalan khas buat semua ahli silat cekak – bukankah matlamat silat cekak adalah utk menghapuskan tahyul dan kurafat dalam masyarakat?
   Apakah Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia (CM) telah mengkhianati perjuangan Ustaz Hanafi Ahmad?

   tanyakanlah pada diri anda..dan jawablah sendiri..

    
   • Luth

    29/07/2010 at 1:48 am

    dari saudara suarajagat

    ”soalan khas buat semua ahli silat cekak – bukankah matlamat silat cekak adalah utk menghapuskan tahyul dan kurafat dalam masyarakat?
    Apakah Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia (CM) telah mengkhianati perjuangan Ustaz Hanafi Ahmad?”

    benarlah kata pepatah orang melayu dahulu kala…”kerana nila setitik, rosak susu sebelanga”..

    Tn Hj Ishak bin Itam tidak pernah memdapat gelaran Dato’ rasanya….:)

     
   • suarajagat

    29/07/2010 at 11:34 am

    terima kasih luth..

    maaf atas kesilapan nama tersebut..
    SJ perbaiki nasihat itu semula :

    Nasihat saya khususnya kepada pengikut2 Datuk Maideen, tidak terkecuali pengikut2 Hj. Ishak Itam, juga kepada mereka yang terlibat dalam semua jenis persilatan (termasuklah gayung, lincah dll.), tarekat, persatuan, pertubuhan, kursus motivasi dan sebagainya :

    Hindarilah sifat taksub..kerana tanpa disedari, sifat taksub boleh membawa kepada syirik dan kurafat..

    nota kecil SJ : bahayanya nila setitik dan kerbau seekor.. 🙂

     
 33. Luth

  29/07/2010 at 1:54 am

  petikan dari semangatinsan…

  “Tuan SJ, apa yang saya difahamkan oleh ahli2 silat cekak iaitu bahawa ” Ucapan SYAHADAH DATUK ini adalah merupakan PAKAIAN BELIAU ” dan pernyataan ini telah disampaikan oleh seorang yang mengajar silat cekak Malaysia di sebuah IPT ”

  hmm…dulu alasan telo..lepas itu alasan “syahadah saya direct dengan tuhan”…sekarang ini alasan syahadah tu pakaian dia plak…

  depa ni kena pukau ke sampai tak boleh nak beza antara hak dengan yang batil..

   
 34. adik

  30/07/2010 at 3:33 am

  Nama datuk maideen sebenar beliau SAITHU MAIDEEN A/L KATARISHA (KHATARISA)…

  wallahu’alam.

   
 35. Orenje

  30/07/2010 at 9:25 am

  “depa ni kena pukau ke sampai tak boleh nak beza antara hak dengan yang batil..”

  kepada semua sy setuju dgn statement diatas oleh Luth, kerana saya adalah antara yang di pulau tanpa alasan yang kukuh kerana memberi pandangan mengenai isu syahadah tersebut, dan saya pernah dituduh sbg duri dalam daging kerana membawa isu syahadah ini, dan sy pernah dihalau ketika menyertai aktiviti persatuan tersebut.

  saya seorg pelajar IPTA..

  tqvm

   
 36. king

  31/07/2010 at 2:04 am

  Datuk ucap syahadah orang hakikat. Orang biasa cm korg mana tahu.

   
  • suarajagat

   01/08/2010 at 11:35 pm

   maka kenapa Rasulullah s.a.w tidak mengucap sedemikian rupa?

   Apakah Datuk Maideen lebih tinggi darjatnya dari Nabi Muhammad s.a.w…?

    
  • Luth

   02/08/2010 at 6:41 pm

   king says:

   ‘Datuk ucap syahadah orang hakikat. Orang biasa cm korg mana tahu.’

   ya ke?…hakikat konon….baca jawi pun tak pandai….

    
  • bdak baru

   13/03/2011 at 11:59 pm

   boleh terangkn mksd hakikat dsni?

    
 37. kepalang ajar

  31/07/2010 at 6:57 pm

  petikan dari sam2.
  (Bagi saya perbicaraan harus diadakan dan tindakan tegas perlu dan pergantungan sementara wajar terutama agar masyarakat dalam persatuan ini tidak terus terpesong dan menjadi agen memesongkan nilai-nilai murni selama ini oleh Usatad Hanafi dan Guru yang sebelum Datuk).
  jelas disini saudara mempunyai niat tertentu menuduh membuta tuli kepada guru2 PSSCM sebelum datuk, jgn disamakan mereka dgn datuk yg menjadi guru utama sekarang.
  selidik dahulu sebelum memberi kenyataan kerana bagi mereka yg mengenali ‘bekas’ guru2 PSSCM samaada didalam atau diluar persatuan sudah pasti merasakan bahawa saudara ini mempunyai niat tertentu yg ALLAH sahaja tahu.
  isu utama yg dibincangkan disini adalah syahadah yg diucapkan oleh guru SEKARANG yg menjadi pertikaian banyak pihak, bukannya isu mengatakan ‘bekas’ guru2 PSSCM menyesatkan umat islam dinegara ini.
  dengan itu saya minta saudara lebih berhemah dalam setiap kenyataan yg dikeluarkan.
  sekian.
  kepalang ajar..

   
  • suarajagat

   01/08/2010 at 11:42 pm

   saudara kepalang ajar..
   anda mungkin telah salah memahami kata2 sam2 itu..
   beliau tidak mempertikaikan guru2 silat cekak yang lain. beliau maksudkan bahawa pergantungan dan tindakan tegas perlu di ambil agar Silat Cekak Malaysia di bawah pimpinan datuk maideen tidak lebih merosakkan masyarakat dan seterusnya menghapuskan segala nilai murni yang pernah diterapkan oleh Ustaz Hanafi.

   Beliau hanya tujukan kpd Guru yang ada kini. bkn yg sebelum2nya..
   sila baca dengan betul..

    
 38. kapankapan santai

  01/08/2010 at 3:34 pm

  Salam kpd semua termasuk khususnya kpd pihak yg berwajib di mana2 jabatan kerajaan yg sangat ada kaitan dalam isu ini.

  Hairan dan pelik sungguh, setelah setahun perkara ini berlalu, macam kisah sitcom Pimai Pimai Dok Tang Tu …..

  Kalau pasangan lelaki perempuan terzina dan terbukti bakal membawa zuriat, kita tutupkan aib, segera diijabkabulkan sebelum waktu2 tertentu, dan jika melepasi waktu itu, dah tak boleh berbinkan bapa penzina …..

  begitu juga dengan isu syahadah, apakah kita mahu lihat seluruh ank bangsa terkeliru dengan isu ini, baru nak buat pengumuman atau keputusan atas nama apa sekalipun …. tak kisahlah ….. tapi kenapa kita semua sangat tidak pro aktif. Setahu saya perkara sudah sampai ke pengentahuan Jabatan (Pusat lagi) sudah sampai ke peringkat daerah (peringkat negeri) … ekoran laporan rasmi dari pengadu …. masih duduk kat takok tu lagi …. Pada hal mata2 jabatan ada kat mana2 saja ….. Kasihan pd semua …..

  perkara yg sama sudah sampai ke peringkat menteri kabinet, walaupun bukan jabatannya tetapi harus bertindak panjangkan kepada pihak relevan atas tanggungjawab muslim dan bangsa ,,,, cakap saja pembela bangsa dan agama …. Saya sungguh sedih …..

  Maaf saya kalau contoh pasangan zina tidak cocok dan tidak kena untuk dibandingkan ,,,, tetapi bagi saya moralnya adalah menyelamatkan dan bukan meletakkan kesalahan dan kemenangan …. palin tidak pihak berwajib harus jelaskan keadaan sebenar dan natijah2 buruk jika berlaku itu dan ini ….. setidak2nya membuka mata ahli masyarakat .. bukan semua ada ilmu, dan semua mahu ikut buku sbb nak tunggu apa kerajaan cakap …sbb kerajaan ada ulama arif, kalau org lain cakap dipandang lekeh …. siapalah SJ dan siapalah kami semua …..

  Sekali lagi saya mohon maaf yg amat sangat dan terima kasih kepada anda yang memberi pandangan dan pertanyaan membina dan tdk kecuali yg tanya dan marah denagn emosi, setidak2nya kita tahu ada golongan yg rasional dan tak rasional dan golong tenang dan ada fanatik dan taksub dan ada juga menggila sahaja ….

   
 39. orang baru

  02/08/2010 at 2:59 pm

  asalamualaikum kpd sume…. kenapa kita nak mempertikaikan tentang isu syahadah org lain… kenapa? dah congak ke diri sendiri sama ada diterima atau tidak amalan dan syahadah diri sendiri atau dah jumpa ke jln balik masing2…diri sendiri pun belum tentu ….dah cuba nak jd hero @ heroin.. tahu la belajar kat ipt… tp belum tentu dah pandai sangat…. ini ada yg ambik islamic law pun nafkah hidup pun isteri yg tanggung… bawa la isteri sampai ke melaka konon2nya nak jd sidekick… nak memperbetulkan yg sesat…KALAU BETUL KENAPE LARI… lg satu KALAU BETUL DATO SALAH BIAR JABATAN AGAMA yg ambik tindakan…tak payah masing2 berhujah nak tunjuk pandai…tp sampai sekarang tak ada apa pun..kalu dah betul sangat pergi la lapor….maaf kalau kurang ajar…tapi untuk kebenaran…

   
  • suarajagat

   02/08/2010 at 6:35 pm

   Orang baru..

   bagi saya, mereka yang mempertahankan syahadah datuk maideen adalah golongan bertaklid buta kerana masih tidak mampu menjawab pertanyaan2 saya :

   1. terangkan maksud syahadah tersebut berdasarkan ilmu hakikat.

   2. kenapa Rasulullah s.a.w tidak mengucap sedemikian rupa? Apakah Datuk Maideen lebih tinggi darjatnya dari Nabi Muhammad s.a.w…?

   tq.

    
   • Muhammad Arsyad

    04/08/2010 at 2:09 am

    Saudara SJ,

    Benarlah spt yang pernah dikatakan oleh AlMarhum Ust Hanafi, “Jika sekadar sampai pada kulit sahaja tanpa “roh” silat yang sejati ia tidak layak menerima warisan pusaka. Jika diterima juga ia dianggap perampas kerana tidak mempunyai peribadi amanah. Bila sudah ada amanah dan peribadi keimanan yang sejati barulah ia layak menjadi GURU. Jika tidak maka guru itu ibarat kencing berdiri, murid kencing berlari. Pelajar dengan guru demikian bermakna seseorang itu akan menjadi bertambah jahat, bongkak dan sombong. Sebaliknya guru yang sebenar guru (murshid) mempunyai telatah dan peribadi yang tinggi, boleh memimpin ke jalan yang diredhai Allah”.

    Persoalan yang timbul ingin saya ajukan kepada mereka-mereka yang pernah diijazah oleh almarhum sendiri dan juga Ust Ishak, adakah anda tergolong dalam golongan yang disebutkan oleh almarhum? Jika tidak sila jawab soalan Saudara SJ.

     
 40. balau

  03/08/2010 at 10:10 am

  PEMIMPIN BAGAIMANA YANG DICARI SEBENARNYA NIE….

  -yang kaya raya kah?
  -yang bertakhta kah?
  -yang ada pengikut berjuta kah?
  -yang banyak berjasakah?
  -yang pandai bermain senjatakah?
  -yang pandai bersilatkah?
  -yang pernah jadi khadamkah?
  -yang khatam quran umur 40an kah?
  atau yang tak berharta tapi kaya ilmu didada…..

  AMARAN KAMI !
  jangan la kiranya kelak kau mengheret kami dihadapan tuhan kerana kedaifan ini,apakah kau kira ajal mu tidak akan kunjung tiba,sedarlah sahabat,agama dan bangsa mu sedang dijajah,sedang dicabul didepan mata,adakah kau hanya mampu melihat sahaja.Jika tidak didunia ini kutuntut, ku heret hutang ini kelak disana…kami pasti janji tuhan, bagi mereka yang bersama didalam agamanya dan bersama menegakkan nya.

   
 41. Sam2

  04/08/2010 at 4:59 pm

  Kepada Ahli-ahli PSSCM,

  Pada pendapat saya eloklah dengar kepada al kuliyyah tajuk taksub yang telah di you-tubekan oleh SJ. Banyak manafaatnya dalam perkara isu syahadah ni.

  Harap mendapat pentunjuk.

   
  • suarajagat

   04/08/2010 at 8:37 pm

   terima kasih

    
  • balau

   05/08/2010 at 9:29 am

   atas dasar angkuh manusia hampir binasa,atas dasar sombong manusia pasti lupa,bukan atas dasar dengki,khianat atau iri hati kami menentang,menentang pula bukan atas dasar bermusuhan,tapi sekadar teguran kepada anak dewasa,abang-abang dan yang tua-tua,tapi kami menentang atas dasar kami sayang,kasih dan cinta kepada agama,bangsa dan budaya kami,kami sayang pewaris kami,bagaimana mungkin kami sampaikan pada mereka dan kami wariskan pada mereka kelak suatu yang dusta dan helah semata.
   kami buka segala pintu,segala ihsan dan belas dah kami sediakan,perbincangan bagaimana yang mungkin diperlukan jika teguran di balas dengan cacian,tomahan dan pelbagai fitnah,rasanya bukan ini yang dididik oleh agama dan budaya kita,salahkah kami jika teguran kami sampaikan,dakwah kami jelas,fikrah kami juga jelas,asbab kami juga jelas.dah tak mampu rasanya menyimpan “bangkai” yang berbau ini,semakin hari semakin busuk,semakin hari semakin meloyakan,takan hanya mampu kami lihat,kami perlu buang jauh,mereka juga perlu buang jauh,kamu juga perlu berbuat begitu,tapi mungkin tidak pada yang menjadikan “bangkai” sebagai koleksi atau mainan bilik tidur mungkin.

    
 42. karizma

  04/08/2010 at 11:32 pm

  salam semua

  1. Sesuatu yang was-was haruslah ditinggalkan.

  2. Isu ni adalah amat berat sebab melibatkan kredibiliti pemimpin ilmu menjaga keselamatan dan kesejahteraan diri(zahir) dan roh(batin) umat Melayu Islam.

  3. Kontroversi tercetus bukan sahaja sebab salah lafaz shahadah Dato’ Mydin tetapi juga proses lantikannya sebagai guru utama walhal guru utama Tn Hj Ishak Itam masih hidup. Ini jelas melanggar perlembagaan PSSCM dimana guru utama PSSCM adalah jawatan seumur hidup.

  4. Atau adakah sebenarnya seperti yang diyakini ramai, Dato’ Mydin hanyalah diamanahkan oleh Tn Hj Ishak Itam untuk menjalankan tugas pengijazahan sahaja memandangkan beliau sedang uzur. Ini adalah kerana tidak pernah pun pada sebarang ketika diisyaratkan kepada mana-mana ahli bahawa Dato’ Mydin adalah guru utama sekaligus memantankan beliau sewaktu beliau masih hidup.

  5. Jika pemimpin ilmu menjaga keselamatan dan kesejahteraan diri dan roh umat Melayu Islam itu diragui integritinya, wajiblah penasihat dan yang rapat dengan pemimpin sedar dan insaf akan akibat bersubahat dalam isu yang amat merugikan dan mencemarkan kesucian perjuangan umat Melayu Islam melalui jalan silat cekak ini, yang diasaskan oleh Almarhum Ustaz Hj Hanafi B Hj Ahmad.

  6. Pemimpin perjuangan umat Melayu Islam yang suci ini, haruslah seorang yang boleh diyakini bersih, ikhlas dan berhikmah disamping menzahirkan peribadi sidiq, amanah, tabligh dan fatanah.

  Wallahu’alam

   
 43. semangatinsan

  05/08/2010 at 2:12 pm

  Salam kepada Semua nya dan Khususnye kepada Tuan BALAU.

  Untuk pengetahuan anda semua, kes dan kesan daripada salah lafaz dan SYAHADAH TELO PAKAIAN GURU INI, telah menimbulkan bibit-bibit negatif kepada ahli-ahli SILAT CEKAK MALAYSIA itu sendiri.

  Saya dimaklumkan bahawa ada orang dari LUAR IPT telah mencabar “GADUH” kepada pelajar IPT yang berkaitan.

  Mungkin saya silap tafsir atau faham akan hal ini. Saya merasakan bahawa ini adalah tanda-tanda kepada sikap “KETAKSUBAN” Ahli Silat Cekak MALAYSIA terhadap YB DATUK sendiri.

  Seolah-olah GURU itu “MAKSUM”, hebat sangat dan Semua ILMU GURU GURU SILAT CEKAK telah dimiliki oleh YB DATUK.

  Jika ini lah pemahaman dan penerapan yang dilakukan dalam pendidikan SILAT CEKAK MALAYSIA, maka saya merasakan esok-esok apapun yang dilakukan atau dibawa serta fahaman dan pegangan YB DATUK akan diikuti dan diterima bulat-bulat oleh AHLI SILAT CEKAK MALAYSIA.

  Ma’af kepada pembaca sekelian sekiranya saya salah tulis.

  sekian, terima kasih.

   
 44. Sam2

  06/08/2010 at 1:30 am

  Hasil perbincangan secara positif di sini, adalah menjadi harapan kami biarlah yang mana bersalah bertaubat dan kembali ke jalan yang sebenarnya demi agama, bangsa dan tanahair tercinta. Buangkan persengketaan dan kukuhkan kembali ukhwah kita. Pada yang bersalah dan bersubahat, doa’ kami biarlah segera meninggalkan perkara tersebut dan kita kembali semula kepada kepimpinan sebenar.

  Apa pun, kita mesti berada pada landasan yang betul demi kesucian agama kita.

  Fikir dan renung-renunglah.

   
 45. kapankapan santai

  06/08/2010 at 3:08 am

  Salam semua, moga2 kita semua sentiasa diberi petunjuk dan pendorongan dari Allah SWT.

  Sekali lagi saya ingin merujuk kepada isu salah syahadah, walaupun berlaku dalam kalangan PSSCM, sebenarnya adalah melibatkan masyarakat umum. Terdahulu saya beri komentar tentang berapa tidak endahnya pihak2 tertentu tentang isu ini, sehingga sekarang masih kelu, padahal ia berlaku sejak setahun yang lalu.

  Seperkara lagi saya mengharapkan perkara ini turut menjadi fokus oleh Persatuan Ulama Malaysia (PUM), kerana apakah perkara ini tidak peka kepada ulama yang berpersatuan ini, rata2 dari kalangan kami merujuk kepada guru2, mengesahkan bahawa ucapan syahadah yg diperkatakan itu salah, sebab itu ada yang menentang kepimpinan si salah ucap, tetapi guru2 yang dirujuk bukan pihak yang ada autoriti. Jadi cuma diambil sebagai dan untuk pedoman sendiri saja.

  Saya kira PUM telahpun dihubungi melalui laman blog, tetapi sukar tercapai kerana kaedahnya yg tidak mesra mungkin. Mungkin ….. sebab saya sendiri tidak pernah cuba … dan ini menurut mereka yang telah cuba …. ataupun mungkin mereka ini kelabu asap mungkin. Walaupun persoalan ini harus menjadi fokus PUM demi kemurnian akidah masyarakat umum. Apakah ahli2 PUM tidak membaca blog dan majalah2 selain kitab2 ilmu?

  Apakah mungkin golongan ulama2 berpersatuan terlalu aktif menjaga imej Ulama dan persatuan sehingga terlepas pandang perkara seperti ini ataupun agenda dan misi mereka berbentuk ukhwah dalaman ahli2 saja …. maaf saya sekadar bertanya

  Di manakah kepekaan atas isu-isu seumpamanya selaku badan bernama ulama sehingga mampu menubuhkan persatuan? dan apakah pula reaksi ahli2 PUM secara individu, kenapakah isu ini tidak menarik untuk diketengahkan …. sekali lagi saya mohon maaf kerana saya tidak tahu peranan PUM, saya cuma mengharap sedemikian sahaja.

  Apapun kasihanlah kepada bangsa muslim di negara ini !!!!!

   
 46. Leluar

  07/08/2010 at 12:53 am

  As salam

  Terima kasih kepada saudara SJ kerana menitipkan permasalahan ini dan pada pendapat saya ianya perlu dibendung agar ia tidak menjadi barah.

  Hanya Benar Berani

   
 47. aditu

  09/08/2010 at 10:11 pm

  kenapa sampai sekarang tak ada pihak yang ambil tindakan? tak ada yang melaporkan ke ?

   
  • suarajagat

   10/08/2010 at 1:18 pm

   aditu..
   saya telah nyatakan dlm komen2 di atas…
   adakalanya, perkara yang tidak kelihatan, bukan bermaksud tidak ada.
   TQ

    
 48. Sam2

  10/08/2010 at 11:34 pm

  Perkara yang baik biasanya Allah memberi kepayahan agar kita senantiasa bersabar dan mengambil iktibar sebanyak mungkin. Perkara ini perlu ada tindakan sewajarnya.

  Moga Allah memberi kita petunjuk dan kemenangan di dalam menegakkan kebenaran serta sesungguhnya Allah senantiasa bersama orang yang benar.

   
 49. zaer

  21/08/2010 at 6:20 am

  Salam Juang,

  Saya sebagai bekas ahli yang juga pernah membaca Syahadah didepan Guru Utama Datuk Maideen( PSCCM).Secara dasar ,atau logik atau ilmu aqidah yang dipelajari,secara pengamatan dalam keadaan sedar,tidak terlihat kesilapan Guru dalam membaca syahadah.

  Bukan untuk membela kerana saya juga telah keluar dari PSCCM,tetapi sekadar apa yang dipelajari di sekolah dan pondok, PSCCM tidaklah kontradik dari Aqidah AhluSunnah waljamaah., kerana 1) saya telah menyertainya 2) saya dapati gerakannya l mirip gerakan solat. 3) Saya keluar kerana ” Semangat Bangsa” atau ” Melayu” terlalu kuat lebih dari ” Islam”. Silat seharusnya melebihkan agama dari bangsa, kerana yang dapat menyatukan manusia adalah agama ,bukan Bangsa.

  Bagi saya, lafaz syahadah yang dilafazkan oleh seseorang , perlu ada Penyaksian kepada Allah dan Rasul, secara lisan,hati dan amalan. dan itu yang dibicarakan dalam pelajaran Tauhid.

  Persoalan yang ingin di timbulkan , adakah Syahadah yang selama ini umat islam baca telah teguh didalam jiwa manusia?, adakah telah Syahadah telah menjadi arah tuju kehidupan manusia?..Adakah Syahadah yang dibaca hanya akan diterima apabila betul Tajwidnya atau Makhrajnya???….Sedengakan Syahadah yang sesungguhnya adalah komitmen atau Sumpah bahawa Hidup,mati, Ibadah hanyalah untuk Allah semata ,dan Rasullulah adalah tauladan kehidupan… Soalan lagi, Adakah Rasullulah telah benar2 menjadi ikutan Kta?? atau hanya 1/2/3 sahaja???…Adakah Cinta kepada Allah telah melebihi segalanya apa yang kita cintai..

  Justeru, saya menasihati jika ingin terima atau tidak..Adalah lebih baik kita hisab diri ,adakah Syahadah yang kita telah teguh didalam jiwa kita ?? seperti firman Allah didalam Surah Ibrahim….Allah mengumpamakan Kalimah yang baik dengan pohon yang baik…

  Adalah lebih baik bicara, bagaiman ingin selesaikan MASALAH AKHLAK dikalangan remaja..ramai berbicara HUDUD mampu menyelesaikan. TETAPI BAGAIMANA ingin MENYAMPAIKAN tentang HUDUD agar difahami oleh UMAT ISLAM MALAYSIA.. Bagi yang mengaji agama , barangkali udah faham..Tetapi MAJORITI yang tidak tahu bagaimana??..MASALAH REMAJA , KALIMAH SYAHADAH nya BAGUIH, TAJWIDNYA< FASOHAHNYA….tetapi AKHLAK …K.O….ADA SOLUSI untuk menyampaikan kebaikan -kebaikan dari ALLAH kepada sesama KITA?..Ayuh fikirkan!!!…

   
  • suarajagat

   21/08/2010 at 1:22 pm

   terima kasih atas komen saudara zaer..
   dan saya gembira bila anda sendiri mengambil potongan ayat surah Ibrahim.

   nampaknya anda hanya beberapa hari menjadi ahli silat cekak dan tidak memahami keseluruhan silat tersebut.

   Untuk pengetahuan saudara..secara dasar, logik dan menurut ilmu dalam bidang akidah dan nahu bahasa arab, sebutan kalimah tersebut ternyata bertentangan dengan kalimah syahadah yang lazim sebagaimana yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w, para sahabat r.a, para tabi’en dan sekalian ulama dari kalangan ahli sunnah wal jamaah.

   Perlu di ingat bahawa sepotong kalimah boleh membezakan seseorang di hadapan ALLAH SWT. Kalimah tauhid tidak boleh dipisahkan dari akidah. Kerana itu Rukun Islam yang pertama ialah mengucap 2 kalimah syahadah. Firman ALLAH dalam surah Ibrahim ayat 24-27 wajar dijadikan renungan, maksudnya :

   ” Tidakkah engkau melihat (wahai Muhammad) bagaimana ALLAH mengemukakan satu perbandingan, iaitu: kalimah yang baik adalah sebagai sebatang pohon yang baik, yang pangkalnya (akar tunjangnya) tetap teguh, dan cabang pucuknya menjulang ke langit. Dia mengeluarkan buahnya pada tiap-tiap masa dengan izin TUHAN-nya. Dan ALLAH mengemukakan perbandingan-perbandingan itu untuk manusia, supaya mereka beringat (mendapat pelajaran). Dan bandingan Kalimah yang jahat dan buruk samalah seperti sebatang pohon yang tidak berguna yang mudah tercabut akar-akarnya dari muka bumi; tidak ada tapak baginya untuk tetap hidup. ALLAH menetapkan (pendirian) orang-orang yang beriman dengan kalimah yang tetap teguh (kalimah syahadah) dalam kehidupan dunia dan akhirat; dan ALLAH menyesatkan orang-orang yang berlaku zalim (kepada diri mereka sendiri); dan ALLAH berkuasa melakukan apa yang dikehendaki-NYA. ” (surah Ibrahim : 24-27)

   berkaitan dengan kata-kata anda ini pula :

   adakah Syahadah yang selama ini umat islam baca telah teguh didalam jiwa manusia?, adakah telah Syahadah telah menjadi arah tuju kehidupan manusia?..Adakah Syahadah yang dibaca hanya akan diterima apabila betul Tajwidnya atau Makhrajnya???….Sedengakan Syahadah yang sesungguhnya adalah komitmen atau Sumpah bahawa Hidup,mati, Ibadah hanyalah untuk Allah semata ,dan Rasullulah adalah tauladan kehidupan… Soalan lagi, Adakah Rasullulah telah benar2 menjadi ikutan Kta?? atau hanya 1/2/3 sahaja???…Adakah Cinta kepada Allah telah melebihi segalanya apa yang kita cintai..

   Justeru, saya menasihati jika ingin terima atau tidak..Adalah lebih baik kita hisab diri ,adakah Syahadah yang kita telah teguh didalam jiwa kita ?? seperti firman Allah didalam Surah Ibrahim….Allah mengumpamakan Kalimah yang baik dengan pohon yang baik…

   Adalah lebih baik bicara, bagaiman ingin selesaikan MASALAH AKHLAK dikalangan remaja..ramai berbicara HUDUD mampu menyelesaikan. TETAPI BAGAIMANA ingin MENYAMPAIKAN tentang HUDUD agar difahami oleh UMAT ISLAM MALAYSIA.. Bagi yang mengaji agama , barangkali udah faham..Tetapi MAJORITI yang tidak tahu bagaimana??..MASALAH REMAJA , KALIMAH SYAHADAH nya BAGUIH, TAJWIDNYA< FASOHAHNYA….tetapi AKHLAK …K.O….ADA SOLUSI untuk menyampaikan kebaikan -kebaikan dari ALLAH kepada sesama KITA?..Ayuh fikirkan!!!…

   Jawapan SJ :

   Untuk menjadi seorang muslim yang baik, keseluruhan aspek kehidupan mesti dititikberatkan. Pengucapan syahadah yang betul adalah 1 kewajipan. Hal-hal berhubung kefahaman akidah, pelaksanaan syariat, dan keperibadian akhlak adalah amat penting. Kesemua perkara ini mestilah dijaga, dihayati dan diamalkan secara serentak, selari, seiring dan sejalan. Kemantapan keseluruhan perkara tersebut membentuk insan kamil. Rasulullah s.a.w mengajarkan umatnya syahadah yang betul dan akhlak yang lurus…justeru, kedua-duanya adalah penting dan perlu.

   yang pasti komen anda sama sahaja seperti ribuan ahli CM yang lain, yang masih tidak mampu menjawab soalan SJ :

   Jika ianya benar maka mengapa syahadah tersebut (yang dilafazkan oleh Dato’ Maideen) berbeza/bercanggah/berlainan dengan kalimah syahadah yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w, sahabat, tabi’in dan seluruh para ulama ahli sunnah wal jamaah?

    
  • dienoair

   02/02/2012 at 3:20 am

   assalammualaikum,

   sekadar pengkongsian..

   en zaer, membuat sy membalasnya dgn dalil dan garis panduan.. rasa nye en ni kena membaca lagi.. sila rujuk JAKIM punya garis panduan (ada buku nye nipis 13 muka surat).. link di bawah ni org copy dr buku tu bulat2.

   http://www.silatmelayu.org/profiles/blogs/garis-panduan-silat-menurut

   kata zaer “Bukan untuk membela kerana saya juga telah keluar dari PSCCM,tetapi sekadar apa yang dipelajari di sekolah dan pondok, PSCCM tidaklah kontradik dari Aqidah AhluSunnah waljamaah., kerana 1) saya telah menyertainya 2) saya dapati gerakannya l mirip gerakan solat. 3) Saya keluar kerana ” Semangat Bangsa” atau ” Melayu” terlalu kuat lebih dari ” Islam”. Silat seharusnya melebihkan agama dari bangsa, kerana yang dapat menyatukan manusia adalah agama ,bukan Bangsa.”

   Sy tersentuh atau agak kecewa bila kata2 number 2 tu..
   Jika hendak berlajar silat, belajar lah silat nya sahaja.. dlm buku ni ada menyatakan..

   3.1.1. Demi menjaga kesucian akidah Islam, beberapa perkara perlu diambil perhatian iaitu setiap individu atau kumpulan tidak boleh mendakwa bahawa:

   (a) Silat mereka bersumber dari Nabi Muhammad s.a.w. para anbia atau diambil dari Al-Quran dan Hadis atau berasal dari amalan para sahabat Nabi s.a.w.

   (b) Teknik atau pergerakan persilatannya berasal dari ibadat-ibadat tertentu seperti rukun-rukun sembahyang.

   (c) Seni silat mereka bersumberkan mimpi bertemu Rasulullah s.a.w. atau para anbia yang lain atau para sahabat serta ulama.

   ——end—————–

   PERNAMBAHAN comment utk issue..
   berkenaan syahadah atau ajaran yg salah seperti isu ini.. boleh la rujuk bahagian ni..

   3.3. Guru Silat

   3.3.1. Guru silat yang beragama Islam hendaklah bukan terdiri daripada:

   (a) mereka yang melakukan perkara-perkara syirik, sama ada melalui perkataan, perbuatan atau iktikad.

   (b) mereka yang melakukan maksiat/jenayah dan yang bertentangan dengan moral.

   (c) pemecah belah masyarakat.

   (d) Mereka yang mentafsir ajaran agama Islam mengikut hawa nafsu.

   3.3.2. Jika seseorang guru silat hendak melibatkan diri dalam hal agama hendaklah mengetahui asas-asas agama Islam sama ada fardhu ain atau fardhu kifayah seperti rukun Islam, rukun Iman, cara mengerjakan sembahyang dan sebagainya.

   3.3.3. Guru silat dilarang memasukkan atau menggunakan unsur-unsur yang bercanggah dengan Islam seperti sihir dan ilmu kebal di dalam ilmu persilatan.

   harap maklum…

   sumber JAKIM (Sy sendiri berdebat dgn Master (menetap di Canada) sy walaupun dia bukan Muslim/islam.. dan dia menghormati agama sy… bahkan seni pertahankan diri memang dekat dgn budaya, kaum, sejarah, dan guru.. tetapi hak sy untuk kekal beragama dan mentaati ALLAH.. )

   … Syahadah video di atas memang pelik dan salah.

   wasalam

    
 50. Sam2

  26/08/2010 at 8:32 am

  Saya setuju dengan SJ dan saya berpendapat Zaer tidak meneliti permasalahan ini dengan jiwa dan ilmu. Saya tidak nampak mengapa Zaer begitu yakin bahawa sebutan Datuk Maiden betul. Dengarlah betul dan ketahuilah perkara syahadah bukan perkara main-main dan ikut DAN sahaja. Ianya adalah rukun Islam yang pertama sebelum perlaksanaan yang lain berputik dan bercambah. Soal akhlak dan kaitannya dengan isu ini rasanya tidaklah menjadi hubungkait permasalahan ini. Soal aqidah yang rosak dan bercanggah boleh membawa kepada terkeluarnya daripada agama Islam yang suci. Ianya menjangkaui isu akhlak yang saudara bandingkan. Sedarlah dan carilah jawapan yang hak kepada soalan SJ berhubung syahadah yang diajar oleh Rasulullah SAW.

  Seperkara lagi berhubung tentang PSSCM yang mementingkan bangsa melebihi agama, saya berpendapat saudara juga tersilap kerana setahu saya Agama, Bangsa dan Tanahair adalah hubungkait yang patut dipertahankan secara saksama kerana itulah kekuatan perjuangan. Kalau kita tidak pertahan siapa lagi. Agama kita, kita pertahan. Bangsa kita, kita pertahan. Tanahair kita, kita pertahan. Tak kan orang lain nak pertahankan untuk kita.

  Fikir-fikirkan, mahasabahkan dan insaflah. Hisabkan diri kita sebelum kita dihisabkan. Jangankan sebab kita taksub dengan seseorang sanggup kita mengadaikan bangsa dan adat bangsa dan peradaban kita. Jika saudara cuba mengalih permasalahan ini kepada Islam agar ianya dilihat betul bagi seluruh dunia Islam saya bertegas di sini Syahadah itu tetap tidak seperti lazim kerana selama ini syahadah yang dibawa oleh Rasulullah SAW tidak sepertimana yang diucap oleh Datuk Maiden dan syahadah Rasulullah SAW tetap digunakan untuk semua orang Islam dan bukan untuk kaum tertentu zaman berzaman. Islam memang untuk semua. Soalmya sekarang bukan Islam yang cuba dipertahankan tetapi seseorang. Kembalilah ke jalan yang benar. Ucaplah dengan ucapan yang betul (kalimah syahadah yang betul).

  Selamat berpuasa. Maaf zahir batin.

   
 51. bersamakita

  27/08/2010 at 9:21 pm

  ikuti perbincangan dan debat akan isu ini di :

  http://blogcaripasal.blogspot.com/2010/07/pembongkaran-bacaan-kalimah-syahadah.html

  soalan saya…
  yang mana lagi ramai?? org yg kata syahadah dia betul ke orang yang kata syahadah dia x betul???

  kenapa pilih yg minoriti…bengap sangat ke org len smpi x tau syahadah betul ke tak… pandai sangat ke org yg mengatakan dattuk maideen tu salah… kenapa nak tanya ngan datuk maideen syahadah dia tu betul ke tak, kalau salah takkan dia nak ngaku.. tanya lah jabatan islam yg lebih arif, kita ada 14 buah negeri kat malaysia ni..dah tanya tapi xda jawapan..

  apa maksudnya?? mereka pun tak confirm lagi syahadah dia tu betul ke tak tapi korang pandai2 kata syahadah dia salah….setuju?

  http://blogcaripasal.blogspot.com/2010/07/pembongkaran-bacaan-kalimah-syahadah.html

  ‘saya cabar saudara post saya ini kluar kat blog saudara…selain sy nak dengar pendapat saudara, saya nak dengar pendapat org len yg bagi komen n menyebelahi saudara..’

  http://blogcaripasal.blogspot.com/2010/07/pembongkaran-bacaan-kalimah-syahadah.html

   
  • suarajagat

   28/08/2010 at 12:06 am

   saudara bersamakita,

   majoriti bukanlah bermaksud mereka itu benar. Ia tidak boleh menjadi hujah kepada kebenaran. Sebagaimana kita melihat jumlah yahudi dan nasrani yang ramai..itu tidak membuktikan agama itu benar. Kebenaran tidak diukur berdasarkan jumlah pengikut. Jumlah penduduk yahudi di palestin tidak membuktikan umat Islam palestin sebagai bersalah. Demikianlah juga dalam isu silat cekak malaysia ini.

   anda kata telah bertanya kepada pihak jabatan agama islam..dan tiada jawapan?
   🙂 seperti yang saya nyatakan dlm komen2 sebelum ini, kita tunggu dan lihat…tiada jawapan buat masa ini tidak bermaksud mereka tidak berbuat apa-apa. di mata masyarakat, mungkin nampak seperti tiada tindakan… tapi mungkin sebaliknya.

   mmm….bila penyokong Datuk Maideen nak jawab soalan SJ..

    
 52. Sam2

  28/08/2010 at 2:45 am

  Bersamakita,

  Apa maksud bersamakita?

  1) Bersamakita nak terjun atas kesilapan dan kemungkaran ini?
  2) Bersamakita nak bersubahat mengesahkan kesilapan orang?
  3) Bersamakita nak membiarkan kemungkaran depan mata kita?
  4) Bersamakita nak membiarkan bangsa kita dijajah dan agama kita dicemari?
  5) Bersamakita nak membiarkan anak bangsa dan agama kita dipesongkan dengan aqidah atas sebab kita nak bersama kononnya?

  Ayuh bangunlah kita bersama-sama membetulkan kemungkaran agar anak bangsa kita tidak terus ditipu dan dipesongkan aqidahnya kerana kita taksub dan buta hati. Bangunlah sebelum terlambat agar kita tidak dipersalahkan oleh anak cucu kita atas sebab kita leka dalam bersama-sama kita menegakkan syiar Islam.

  Bertaubat dan kembalilah kepada agama kita. Kalimah syahadah adalah perkara perdu dan ianya adalah hadis dan firman. Jika kita berpegang atas 2 perkara ini kita tidak akan sesat. Itu janji Rasulullah SAW. Sebaliknya, sendiri mau ingatlah.

   
 53. suaramelayu

  01/09/2010 at 4:27 pm

  salam muhibbah kalian semua…dari apa yg sy dah baca semuanya,,komen2 kalian disini tidak ada jalan kebaikannya,,ianya xubah seperti menyebarkan fitnah semata-mata,saya xkata syahadah yg ducapkan dato’ tu betul makhrajnya,saya juga xkata yg syahadah yg diucapkan oleh mereka selain dato’ tu juga betul sepenuhnya,apa yg penting kita muhasabah dulu diri kita sebelum kita nak muhasabah org lain..xsalah kalau kita nak tegur untuk kebaikan,tapi perlulah melalui platform yg betul..kalau di dalam ni asyik memberi komen2 yg xsepatutnya,masalah ni xkan selesai…pihak yg berwajib juga xda masa untuk buka satu2 blog dan baca setiap komen yg ada..

   
  • suarajagat

   02/09/2010 at 9:09 am

   terima kasih suaramelayu…
   ruang SJ merupakan satu platform yg khas memperkatakan tentang isu penyelewengan akidah.
   justeru, apa sahaja yang membawa kepada hal itu, akan diberi perhatian.

    
 54. semangatinsan

  02/09/2010 at 11:25 am

  Mengambilkira pandangan “suaramelayu” pada 01/09/2010 jam 4.27pm

  Saya melihat bahawa ada dikalangan yang mengikuti platform SJ ini cuba mengalihkan fokus masalah SYAHADAH ini. Kenapa kita beria-ia ingin muhasabah diri sedangkan kita tidak mengajak masyarakat kepada SYAHADAH TELO ini. Sedangkan DATUK dan orang-orang nya sedang hebat dan giat menjalankan usaha mengajak masyarakat kepada SYAHADAH ini.

  Marilah kita bersama sedar dan menyedarkan diri dan masyarakat akan bahayanya SYAHADAH TELO yang tidak LAZIM seperti yang sedang kita perkatakan. Maka akhirnya akan wujud satu lagi kumpulan yang berlandaskan SYAHADAH TELO ini yang dengan sendiri nya memecahkan lagi masyarakat MELAYU beragama ISLAM.

  Adakah kita REDHA ? Jika begitu, maka tunggu lahhh ……….

   
 55. Sam2

  03/09/2010 at 1:44 am

  Merujuk kepada permasalahan SYAHADAH yang tidak mengikut kelaziman seperti yang diajar oleh Rasulullah SAW dan komen saya pada 28 Ogos 2010 kepada BERSAMAKITA yang tiada respon. Saya bersangka baik bahawa mungkin beliau telah sedar akan saranan saya. Saya cuma mengatakan itu janji Rasulullah SAW dan kalimah syahadah ini adalah perkara perdu di dalam aqidah seseorang muslim.

  Tetapi komen SUARAMELAYU pada 1/9/2010 bagi saya adalah respon atas komen saya pada 28/8/2010.

  Saya berpendapat beliau tidak membaca keseluruhan komen saya tersebut dan memohon maaf kiranya komen beliau adalah bertentangan dengan saranan Rasulullah supaya tidak meninggalkan kita dengan 2 perkara iaitu Hadis dan Firman yang terkandung di dalam SYAHADAH. Apa yang disabdakan di dalam khutubah terakhir yang ditinggalkan oleh Rasulullah SAW dan janji Junjungan Besar kita Nabi Muhammad SAW bahawa tidak akan sesat kita selagi berpegang padanya.

  Astafirullahhal ‘azim dan muhasabahlah atas perkara ini. Sedarlah kita bahawa soal aqidah adalah soal penting di dalam kehidupan kita dan peliharalah ia sebaik mungkin.

  Allahhu’alam bissawat. La khaulawala khuwataillahbillahhil’azim.

   
  • majidah zakaria

   22/09/2010 at 4:42 am

   ASSALAMU ‘ALAIKUM

   INILAH DUNIA AKHIR ZAMAN

   cukuplah saya mengakhiri perbincangan ini

   Sudah nyata apa yg berlaku

   percayalah IMAM MUDA PAS kami…

   sesungguhnya ada perangai dajal pada IMAM TUA MASJID NEGARA kita

   renung-renungkan lah

   dan IMAM VETERAN PAS ATAU USTAZ ATAU TUAN MAHU TOK GURU Parti ISlam SE MALAYSIA perlu berhati-hati dengan keynyataan ini

   Semoga dilindungi AQIDAH dan perjuangan kita

   SALAM>>>>>>>>>>>>>

    
 56. Muhammad Arsyad

  22/09/2010 at 6:47 pm

  Permasalahan ini adalah masalah ‘aqidah…bukan masalah firqah..

   
  • suarajagat

   22/09/2010 at 7:00 pm

   ya..betul..
   saya setuju…

    
 57. gasatri

  23/09/2010 at 8:03 am

  salam,

  Permasalah dalam kemelut PSSCM semakin hari semakin membahayakan kepada masyarakat Islam di tanah air kita ini kerana PSSCM merupakan sebuah persatuan seni silat melayu yang mempunyai ramai pengikutnya di serata tempat khususnya di IPT.

  Pemasalahan ini sekarang ini bukan lagi harus di selesaikan oleh ahli PSSCM semata tetapi seluruh masyaratkat Islam yang bertanggungjawab mempertahankan kesucian Islam itu sendiri.

  Memang pada awalnya masalah dalam PSSCM ini nampak macam kemelut dalam persatuan itu sendiri tetapi apabila melibatkan kenyataan-kenyataan guru barunya PSSCM iaitu Datuk Hj Maiden serta pengikutnya, ini boleh merosak kepada pegangan hati individu-individu yang terus menerus mengikut mereka. Bayangkan sekiranya kita alpa dan membiarkan mereka terus menerus memimpin anak-anak melayu khususnya pelajar IPT yang bakal menjadi pemimpin umat melayu dan penjawat-penjawat penting dalam pentadbiran negara.

  Merujuk kepada kenyataan mereka seperti :

  1. “Syahadah yang dilafaskan oleh guru mereka itu adalah syahadah yang terus kepada Allah tanpa perantaraan”.

  2. Ada pula yang cuba menyembunyikan kelainan syahadah itu dengan menyatakan ‘telo’.

  3. “Tuhan dan Rasul pun suruh ikut yang ramai” kenyataan oleh Datuk Maiden dalam mempertahankan bahawa dia telah diterima oleh ramai ahli dengan itu kononnya memang benarlah dia itu benar.

  4. Kenyataan salah seorang pemimpin atau YDP di peringkat negeri cuba mempertahankan Datuk Maiden dengan menyatakan bahawa ”SAPA2 DI KALANGAN AHLI SILAT CEKAK MALAYSIA YANG TAK TERIMA DATUK HJ MAIDEEN SEBAGAI GURU UTAMA PSSCM MAKA NERAKA LAH BALASAN MEREKA”.

  Inilah antara kenyataan yang harus kita fikirkan bersama dalam mempertahankan sebenar pegangan seorang Islam sekiranya kita adalah antara orang-orang yang bertanjunggjawab dalam hal akidah anak-anak melayu, khususnya anak-anak kita sendiri.

  Haruskah kita terus membiarkan orang-orang hebat dalam seni silat menjadi jaguh kononnya dalam bidang agama seolah mereka itu juga hebat sebagai pemimpin islam dan dengan lantang mengeluarkan seolah fatwa ”SAPA2 DI KALANGAN AHLI SILAT CEKAK MALAYSIA YANG TAK TERIMA DATUK HJ MAIDEEN SEBAGAI GURU UTAM PSSCM MAKA NERAKA LAH BALASAN MEREKA”

  Sama-samalah kita fikirkan dan membenteras kekecamukkan dalam fahaman beragama.

  tkasih & salam

   
  • student

   18/10/2013 at 4:00 am

   aku bersyukur aku ahli PSSCUHM…..

    
 58. Sam2

  24/09/2010 at 12:33 am

  Assalamu’alaikum,

  Tidak terlewat mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. Ucapan kemaafan sempena bulan Syawal yang hampir separuh purnama. Namun mengimbau kemulut yang berkisar kepada isu syahadah, ucapan kemaafan ini tidak relevan kerana ianya adalah satu kesalahan yang berat kepada permasalahan aqidah sejagat.

  Masih tiada tindakan siasatan dan pergantungan sementara yang telah dijalankan bagi menanggani permasalahan ini yang pada fahaman kami ianya adalah berat agar tidak menular kepada masyarakat dalam seperti IPT dan masyarakat luar dalam komen Gasatri dan beberapa komen lain memerangi isu syahadah salah (tidak mengikut kelaziman). Berbagai komen juga diperjelaskan di sini untuk menyedarkan pihak terbabit agar kembali kepada landasan sebenar namum usaha ini telah tidak membuah hasil yang sebenarnya. Berserah kita kepada Allah SWT atau terserah kepada PSSCM untuk menentukan. Namum kami tidak akan menyerah sama sekali untuk membiarkan Islam dan anak bangsa bangsa kita terus ditipu dan leka akan perkara ini.

  Moga Suarajagat dapat membantu dalam mengatasi masalah ini kerana bagi saya ianya bukan setakat masalah PSCCM tetapi permasalahan semua pihak yang cintakan Agama, Bangsa dan Tanahair kita tercinta.

   
 59. GadingBesi

  26/09/2010 at 8:26 pm

  amboi!!! dah macam Tuhan dah buat statement:

  ”SAPA2 DI KALANGAN AHLI SILAT CEKAK MALAYSIA YANG TAK TERIMA DATUK HJ MAIDEEN SEBAGAI GURU UTAMA PSSCM MAKA NERAKA LAH BALASAN MEREKA”

   
 60. semangatinsan

  28/09/2010 at 5:25 pm

  Salam,

  Nampak nya sekarang ini bertambah semangat nye saudara saudara pembaca sekelian.

  Ade yang dah boleh jamin masuk neraka pulak …… semata2 kerana tidak menerima GURU tersebut ………………………..

  Adakah orang yang membuat kenyataan tersebut pernah membuat kajian ataupun merujuk kepada sesiapa yang ‘arief dalam hal agama berhubung dengan LAFADZ SYAHADAH DATUK tersebut.

  Kalau merujuk kepada ULAMA-ULAMA yang ade kat PSSCM seperti yang telah dijelaskan diatas seperti USTADZ tersebut ataupun Lulusan UIAM yang juga AHLI PSSCM, tentu ianya meragui.

  Cuba lah rujuk dengan mereka yang ‘Arief yang berada di luar PSSCM . Insya ALLAH anda semua akan menemui jawaban nya.

  Jika kita menjadikan atau membuat kayu pengukur bahawa sehingga ini kerana JAKIM atau Jabatan AGAMA NEGERI belum membuat tindakan …. maka dari itu SYAHADAH DATUK adalah betul dan benar …….. Maka ini adalah suatu keputusan dan kenyataan yang kurang bijak dan ditakuti kita BERSYUBAHAT dalam masalah AQIDAH ini.

  Sedangkan banyak orang yang ‘arief yang boleh ditanya dari segi hukum dan sebagainya.

  Fikir – fikir kan lah wahai Saudara ku sekelian Bangsa MELAYU yang BERAGAMA ISLAM.

   
  • UwaiS_AlQorNi

   11/10/2010 at 12:04 pm

   Assalamualaikum …

   Maya Allah … kenapa ada dikalangan ahli silat cekak yg begitu lancang mulutnya hingga mengeluarkan kata-kata sebegitu rupa. Saya merupakan seorang ahli silat cekak dan pernah dilantik sebagai Pembantu Jurulatih selama hampir 9 tahun. Saya mula memencilkan diri dari persatuan apabila timbul pertikaian berkenaan syahadah Datuk Maideen. Dan secara peribadinya saya tak pernah menerima Datuk Maideen sbg guru sy cuma apa yg baik berkaitan beliau sy akui. Dia seorang yg taat dgn guru dan memahami intipati yg terdapat dlm silat cekak cuma masanya utk bergelar guru belum sampai. saya percaya Datuk Maideen tak pernah mengeluarkan kata-kata sedemikian rupa cuma kekadang ahli2 yg terlalu taksub dan tak memahami apa yg diperkatakan. Saya berguru pd zaman Ustaz Ishak Itam. seorang tokoh ulama yg saya kira setanding dgn Almarhum Ustaz Haji Hanafi dan membawa perjuangan yg sama dgn almarhum. Saya selalu ingat pesanan Ustaz Ishak Itam …. “Silat ni adlh wasilah Melayu tp silat kita tak boleh bawak masuk kubur … silat ni jalan almarhum pikir utk ajak manusia mentauhidkan Allah .. silat ni kaedah nak kumpul manusia .. silat cekak ni takde ape .. silat ni kulit … mangga org x makan kulit .. org makan isi jer ….. yg kita nak belajaq isi silat cekak … yang ni boleh jamin kita dlm kubur (bahasa kinayah) .. hangpa kena belajaq btui2 … jgn wat silat pasai sy .. sbb sy ni makhluk baharu bukannya qadim … buat pasai Tuhan .. dlm apa2 hal kita kena letak tuhan kat depan .. baru masalah selesai … Muhammad tu asalnya tak tau apa-apa … tp sbb baginda beriman dengan Tuhan yg Maha Bijaksana … baginda pun jd bijak sbb tuhan kasih kat baginda. Kita pun kena ikut apa yg Muhammad buat .. kena pegang apa yg Muhammad pegang .. jgn jd manusia ghuflah (bahasa kedah) sbb tuhan kata CELAKALAH KEPADA ORG YG SEMBAHYANG DLM KEADAAN GHUFLAH (LALAI). Tu tuhan kata bukan sy kata. Hangpa kena yakin sungguh-sungguh dgn Allah .. Insya Allah hangpa akan berjaya sbb Dia yg janji camtu .. sy ni tolong sampaikan.”

   Saya mintak pd saudara2 semua … dlm perbincangan ini jgnlah disentuh Persatuan kerana yg membuat silap itu adlh manusia bukannya Persatuan. Bagi sy Silat Cekak tetap macam dulu cuma keadaan sekarang yg tak sesuai dgn jiwa memaksa sy mufarakah buat sementara waktu .. bukannya keluar dr persatuan. Saya tetap yakin dan percaya Tuhan akan tetap memelihara apa yg baik utk hambaNya supaya hamba-hambaNya sedar akan KekuasaanNya. Wallahuallam.

    
   • k

    23/10/2010 at 10:06 pm

    Tuan uwais,
    Mgkn ilmu dan pengalaman tuan luas sehingga mampu menilai kebenaran atau tidak syahadah Datuk. Biarpun benar pd pertimbangan tuan dr sudut haakikat ketuhanan, Datuk tetap SALAH dan wajib dijatuhkan hukuman sewajarnya.

    Kesalahan utama bukanlah soal ucapan atau syahadahnya bagaimana, tetapi penyebarannya ke khalayak umum. Sebagai seorang yg prihatin akan masalah agama, sangat wajar bertindak menghalang penyebaran perkara yg mampu membawa kesesatan sekadar yg termampu.

    Barangsiapa memperkata rahsia Allah Taala maka kufur hukumnya dan bunuh lah ia. Inilah yg terjadi kepada al-halaj dan Syeikh Siti Jenar.

    Hj Maidin bukan sekadar bersyahadah yg menyalahi adat, bahkan melakukan pelbagai tindakan yg bertentangan dgn adat dan adab sbg guru dan org Islam. Bahkan telah berbuat kejam kpd ramai ahli yg menentang dia.

    Terpulang untuk menilai kebenaran, tetapi mempertahankan Hj Maidin adalah suatu kedangkalan pemikiran dan boleh merosakkan generasi akan datang.

    Ingat kata2 hj maidin, kalau tak mau bersama dia, keluar dari PSSCM. jangan ganggu PSSCM. Ini adalah suatu senjata Hj Maidin yg menyebabkan ramai pejuang dlm PSSCM tewas dan menyerah kalah.

    So, skrg sy anjurkan pd tuan, kalau tak mahu bersama menentang Hj Maidin, jangan halang mereka yg sanggup menentang dan berjuang.

    Salam.

     
   • Uwais AlQorni

    31/10/2010 at 2:46 am

    Bukan niat saya nak menyekat kalian semua dr membicarakan kepincangan dlm syahadah Datuk Maideen. Cuma adalah amat rugi kita berbicara utk menyelamatkan diri org lain sedangkan diri kita sendiri tak tentu selamat lagi. Adalah lebih baik kita mempergunakan masa yang di luangkanNya utk kita untuk memperkemaskan diri kita sendiri daripada dibazirkan membicarakan kesalahan org lain. Jadikanlah peristiwa Azzazil yg enggan tunduk kpd Adam sbg contoh. Allah itu Maha Mengetahui dan apa yang diizinkanNya terjadi di atas dunia ini adlh yg terbaik utk manusia samada utk diikuti atau dijadikan sempadan. Datuk Maideen melaksanakan tugasnya dan manusia yg mengikutnya merupakan org yg bersetuju dengannya. Untuk apa kita sibuk2 nak membetulkan mereka sedangkan diri mereka sendiri telah merasakan mereka betul. Imam Al-Ghazali pernah berpesan … “Sekiranya kamu ingin menilai sejauhmana hubungan kamu dengan Tuhanmu, nilailah sejauhmana hubungan kamu sesama makhluk”. Wallahuallam.

     
   • k

    01/11/2010 at 1:20 am

    kalau begitu pendirian tuan silakan berdiam diri.

    usah tuan sibuk menegur dan mengatakan tindakan kami menentang Hj Maideen salah. Tindakan tuan menegur kami umpama pulang paku buah keras. Kenapa sibuk menegur kami? Persiapkanlah diri sendiri.

    Biarkan mereka yg sanggup berkorban dan berjuang menentang kebatilan meneruskan perjuangan. Hanya orang yang berani mampu menentang arus memerangi kebatilan. Orang yg hanya pandai berkata2 ni hanya tunjuk berani tapi penakut.

     
 61. Sam2

  29/09/2010 at 3:03 pm

  Kalau lah hukum pun dah ditentukan oleh manusia,
  Bala lah yang akan menimpa,
  Sedarlah wahai anak bangsa,
  Jangan kita terus menjalar agama dan berbuat dosa,
  Kelak kita menjadi rungutan anak bangsa kita di masa depan,
  Kita diajar menjadi sopan,
  Kenapa pulak kita pertahan kebatilan,
  Takut Allah kerana azabNya pedih

   
 62. kumbang terbang

  02/10/2010 at 3:37 pm

  Hujah yg dikemukakan dalam mengharamkan berjabat tangan antara lelaki dengan wanita ialah Rasulullah saw tidak pernah berjabat tangan dengan wanita termasuk peristiwa baiah:

  “Demi Allah sesungguhnya aku tidak pernah berjabat tangan dengan wanita dalam baiah.” (Riwayat al-Bukhari, jld:8, halaman:636).

  Apabila Rasulullah menerima pengakuan baiah daripada mereka baginda berkata: “Aku telah terima baiah kamu dengan perkataan.” (riwayat Muslim, jld:12, hlm:188-189 ).

   
 63. Sam2

  07/10/2010 at 6:58 am

  PEMBETULAN : Perkataan ‘menjalar’ SEPATUTNYA dibaca ‘mencalar’. Maaf kerana kesilapan satu huruf akan mengubah makna dan maksudnya. Ucapan Syahadah juga sebegitu AS ADU = SINGA. Ucapan sebenarnya Ashhadualla illaha illallah (maaf tulisan rumi tidak membolehkan sebutannya seperti sebutan lafaz). Makraf dan sebutan yang betul. Inikan pula pada perkataan dan ayat yang berbeza menjurus kepada makna yang berbeza. Perkara yang tidak lazim jika terus diamalkan menjurus kepada menjadikan sesuatu perkara itu LAZIM. Begitulah juga tentang Syahadah tidak lazim ini.

   
 64. JAKA

  09/10/2010 at 3:03 pm

  Saya juga ahli silat cekak. Tetapi perlu diingat pelajaran ilmu agama mestila terus dipelajari bukan semata2 dlm silat cekak. Ilmu syariat dan lain2 perlu diamalkan dan dipelajari dgn para ulamak lain dan ustaz2 yang ada. Kita tidak boleh jumud dgn silat saja.

  Silat tetap sebagai alat dan matlamat tetap akhirat dan Islam. Dan tidak salah kalau terus menggunakan alat2 lain yg syar’ie mengikut acuan Islam untuk mendekatkan diri dgn Allah dan mencari kredhaan dunai akhirat.

  Wasalam

   
 65. makan besau

  16/10/2010 at 11:50 pm

  http://www.youtube.com/watch?v=YCjuRzLt0HU makan besau pasal kelakau jumpa bomoh la pulak

   
 66. orang kerajaan

  17/10/2010 at 12:31 pm

  Tolong bagi tahu maideen ngan konco-konconya aktiviti pembomohan yang depa lakukan itu sebenarnya dalam pemantauan kerajaan mereka telah terlibat secara langsung PSSCM akan menerima akibatnya, AJK Pusat yang terlibat turut berada dalam senarai.

  Saya Yang Menurut Perintah

   
 67. GadingBesi

  18/10/2010 at 5:26 am

   
 68. Muhammad Arsyad

  19/10/2010 at 3:28 am

  Post di http://www.facebook.com/topic.php?topic=17560&post=178648&uid=145952953793#post178648

  telah dipadam. Mungkin mereka takut keceluparan ahli-ahli mereka dibaca oleh orang awam.

  Sila sertai perbincangan di:

  http://www.facebook.com/topic.php?topic=323&uid=116600995023918#!/topic.php?uid=182797844443&topic=16926

   
 69. el.ilmy

  23/10/2010 at 8:56 am

  Salam ..

  Xperlu jadikan isu .. hanya kerana anda ada ijazah sarjana bahasa arab .. hehe

  ada beberapa sebab kalau dikaji dengan betul & berbaik sangka dengan Dato’ Maiden ..

  1. kemungkinan ada kekurangan daripada segi fizikal iaitu disebabkan usianya sudah meningkat maka giginya tak seperti anda (tiada gigi di bahagian tertentu mulut) yang menyebabkan sebutannya agak kelihatan tidak begitu tepat.

  2. kemungkinan bunyi & suasana sekeliling yang agak bising membuatkan suaranya (bersyahadah) agak tenggelam.

  3. kemungkinan penulis artikel / tuan punya blog ni adalah dari kalangan pentaksub fahaman wahabi yang telah diketahui umum didalangi oleh Yahudi Laknatullah dalam rangka rancangan jahatnya cuba melemahkan umat islam khususnya dari persatuan2 silat & aliran kerohanian supaya usaha penaklukan negara Islam lebih mudah setelah orang2 silat ni dilabelkan sesat.

  Kepada puak2 wahabi pergerakan anda dalam pantauan pihak kerajaan & badan2 bukan kerajaan yang memperjuangkan agama Islam (Ahli Sunnah Wal Jamaah) & Bangsa Melayu .. kami akan perangi anda habis2an hingga ke akar umbi. Bertaubatlah sebelum kami cincang & bakar anda & kumpulan anda sehinggan menjadi debu!!

   
  • suarajagat

   26/10/2010 at 9:09 am

   salam…
   saudara el.ilmy…

   1. faktor usia bukan asbab kepada sebutan yg salah. lagikan pula, sebutan kalimah ‘la ilaha’ tidak melibatkan gigi.. makraj huruf lam terhasil apabila hujung lidah diletak pada bhgn langit2.
   sebelum ini juga pihak yg menyokong dato’ maideen mengatakan bahawa ada dikalangan murid silat cekak yang membetulkan syahadah dato’. ada pula dakwaan yg mengatakan syahadah tersebut syahadah hakikat.

   semua ini sebenarnya menampakkan bahawa penyokong dato’ maideen mencari alasan2 tidak munasabah untuk menutup penyelewengan ucapan syahadah oleh beliau.

   2. daripada beberapa video dan melalui pendengaran telinga2 mereka yang berada di tempat kejadian, jelas suasana sekeliling tidak mempengaruhi keadaan.
   lagikan pula, jika benar suasana bising menenggelamkan suara beliau, mengapa sebelum ini ada pula yg menyatakan telah ada di kalangan murid yg menyokong dato’ maideen membetulkan ucapan beliau?

   3. Subhanallah…saya bukan berfahaman wahabi. Tuduhan anda sgt melulu. Sekiranya anda membaca dan mengikuti pelbagai rencana di blog ini, anda akan dapati bahawa SJ seorang yg mengikuti aliran ahli sunnah wal jamaah… dari sudut fekah, mengikut kepada mazhab syafie dan teologi imam abu hassan as-sya’rie..

   tq

    
  • dienoair

   02/02/2012 at 3:39 am

   utk saudara el.ilmy…

   1) Kalau hendak menjadi imam (ketua) nya lari semua bacaanya/ suka2 baca, maka tak layak menjadi imam (Ketua).. biar org yg tinggi ilmunya mengganti. ini termasuklah kalau issue tua/berumur yg kamu bangkitkan… tak ada org lain ke kat tempat korang berijazah tu yg pandai/betul mengucap syahadah?

   2) Persoalan video quality? jelas dan nyata suara guru tu. pakai ear phone utk lebih jelas..

   3) apa yg kamu merepek ni el.ilmy… anda patut memohon maaf kepada mereka yg benar.. kamu menuduh ikut sedap. sedih pula bila ada org yg cetek pemikiran mcm ni.

    
 70. GadingBesi

  27/10/2010 at 12:32 am

  Salam En El.Ilmy

  Perlu jadikan isu .. kerana anda adalah pengikut yg taksub kepada Datuk Saithu .. hehe

  pertikaian ini adalah disebabkan oleh isu syahadah dan isu bahasa arab tersebut bukan pada sebutan makhraj tetapi pada pembacaan syahadah itu sendiri… well saya bukan lah pemegang ijazah sarjana bahasa arab, pun boleh berfikir secara waras… kalau x boleh berfikir secara waras tentang perkara ini… mungkin anda yg kurang waras…

  suasana sekeliling x menjadi faktor, kerana kebiasaan majlis ijazah Datuk Saithu hanya segelintir org saja yg dibenarkan masuk jadi sure lah hanya sedikit org yg menyertai.. xkan boleh heboh seperti pasar sehingga suara Datuk Saithu yg pelik itu tidak kedengaran…

  sekiranya ia adalah faktor usia, agak tidak logik kerana dulu Utz Ishak Itam, sepanjang pengijazahan beliau xpernah tersasul tersalah sebut, sedangkan usia beliau lebih lagi dari Datuk Saithu…

  adakah ahli PSSCM dibawah pimpinan Datuk Saithu mmg suka meletakan hukum dan menuduh org laen sbg pengikut wahabi, sedangkan PSSCM sendiri yg memesongkan akidah seluruh umat islam yg menyertai PSSCM… begitu KEJI pendirian ahli PSSCM bibawah kelolaan Datuk Saithu… sekeji2 pendirian ahli PSSCM keji lagi perangai Datuk Saithu yang bodoh sombong serta zalim kepada anak buahnya… saya juga akan berjuang berhabis-habisan menentang PSSCM sekiranya masih unggul dan tetap memesongkan akidah seluruh umat islam didalam persatuan tersebut…

   
 71. Muhammad Arsyad

  27/10/2010 at 5:42 pm

  Saya bersetuju dengan pendapat GadingBesi…saya juga bersetuju dengan pandangan SJ. Terlalu banyak alasan-alasan tak masuk akal dari ahli-ahli PSSCM, cuma yang menjadi persoalan ialah kenapa Datuk sendiri tidak lagi menjawab persoalan ini.

  Apabila ada pihak menuduh SJ sebagai wahabi, jelas benarlah kedangkalan ilmu pihak tersebut…saya fikir orang berkata demikian hanya mengulang dari apa yang beliau dengar dari orang lain…

   
 72. semangatinsan

  29/10/2010 at 3:00 pm

  Salam kepada semua pembaca,

  tulisan daripada el.ilmy says:
  23/10/2010 at 8:56 am

  ” Kepada puak2 wahabi pergerakan anda dalam pantauan pihak kerajaan & badan2 bukan kerajaan yang memperjuangkan agama Islam (Ahli Sunnah Wal Jamaah) & Bangsa Melayu .. kami akan perangi anda habis2an hingga ke akar umbi. Bertaubatlah sebelum kami cincang & bakar anda & kumpulan anda sehinggan menjadi debu!! ”

  Sungguh hebat tulisan tuan Hamba ….. semoga tuan menjadi HAMBA yang terpilih

  Mohon nilai semula tulisan tuan tersebut ……..

  Soal gigi Datuk pun tuan tahu …….
  bagaimanakah kedudukan gigi tersebut ?
  adakah gigi palsu yang dipakai bila perlu ?
  atau gigi palsu yg telah ditanam kekal ?

  Berhujah semata kerana ingin membenarkan Datuk atau hanya kerana nak menyelamatkan persatuan PSSCM ?

  Semoga jangan jadikan MATLAMAT MENGHALALKAN CARA …..

  Marilah kita semua sebagai Umat MELAYU dan Yang Beragama ISLAM memuhasabah diri kita bersama ….
  Adalah jelas, salah tetap salah ………

  Salam

   
 73. k

  01/11/2010 at 1:27 am

  Dengan kekurangan2 tersebut Dato TAK LAYAK jadi guru… GARU boleh la…

   
 74. GadingBesi

  01/11/2010 at 2:03 pm

  Tindakan el.ilmy umpama sekadar meludah ke langit, yg di tuju x kena bertepek ke muka sendiri…

   
 75. KURA-KURA

  04/11/2010 at 12:50 am

  Nampaknya ahli2 PSSCM masih mahu mempertahankan kebatilan dan kejahilan Datuk Maideen. Berdasarkan gaya penulisan, saya rasa orang2 yang memberi komen mempertahankan Datuk ini dari kalangan ahli-ahli yang muda dan baru.
  Kami masih menunggu jawapan rasmi dari PSSCM dan Datuk Saithu Maideen aka Maideen Kadir Shah.

   
  • Uwais AlQorni

   06/11/2010 at 2:18 am

   assalamualaikum …

   Jgn menghukum secara “angkat borong”. Sy juga merupakan ahli PSSCM dan tidak pernah menentang ataupun bersetuju dgn Datuk Maideen. Bg sy apa jua keceluparan yg Datuk lakukan, itu Dia yg kena tanggung sbb yg buat salah adlh individu bukannya persatuan. Persatuan tak pernah salah dan tak buat salah. Yang buat salah adlh ahli-ahlinya.
   Sy tak pernah menghalang atau melarang perbincangan isu ini spt yg dikatakan oleh k pd 01/11/2010 at 1:20 am. Bukan niat utk menghalang atau menggalakkan cuma simpati dgn nasib saudara seagama sendiri. Sy sekadar memberikan pandangan dan pendapat dan tidak pernah menyebelahi mana2 pihak. Cuma biarlah setiap perjuangan yg kita laungkan jelas bg kita dan sentiasa di dalam Tali Allah.

    
 76. KURA-KURA

  06/11/2010 at 2:15 am

  Tulisan En. Adnan Omar. Penasihat PSSCM UiTM di FB.

  “Apa benda tak elok yg saya buat? Kalau adapun atas kelemahan sendiri, bukannya berpunca amalan dlm silat. Isu syahadah tu saya dah tgk dah….tak ada apa masalah. Ini semua berpunca kerana ramai yg x dpt terima Datuk Maideen sebagai pengganti Pak Ak itu sahaja. Kenapa? Kerana keturunan dia? Pada saya dia hidup lebih melayu dari kita. Saya dah kenal dia lama, dan juga sering hadir majlis ijazah, semenjak dia jadi Guru Utama..depan2 saya pulak tu, dia mengucap dan menjalankan ijazah…tak de apa salahnya yg saya dengar dan lihat…kita ni pun blm tentu fasih, sebab bahasa Arab bukan bahasa ibunda kita. Pihak CITU UiTM sendiri pernah hantar ustaz dan ustazah utk hadir semasa majlis ijazah (tanpa dimaklumkan terlebih dahulu) yg dipimpin oleh YM Datuk Maideen, selepas mendapat aduan tentang isu syahadahnya….pada mereka tiada masalah dan tidak ada apa yg blh menggugat akidah sebagai org Islam. Pada saya, itu dah cukup. Samalah semasa zaman Pak Ak dulu, pelbagai fitnah dan tohmahan dilemparkan…Pak Ak dan Datuk, sama sahaja, mereka kata, biarlah apa dorg nak kata….ianya ibarat baja kpd perjuangan kita. Jadi, setakat ini sajalah perbincangan kita. Mudahan Allah sentiasa kurniakan taufiq dan hidayahNya kpd kita semua. Hidup Cekak!!!”

  http://www.facebook.com/Engr.MSY?v=info#!/topic.php?uid=294704229595&topic=14839&post=89516&notif_t=board_post_reply#post89516

   
 77. Irhan Muhammad

  07/11/2010 at 1:03 am

  apa-apa yg cuba disampaikan oleh kamu semua igt lah balasan Allah itu pasti…

  sesungguhnya YM Datuk Maideen adalah sebaik-baik kejadian di muka bumi Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

  YM Datuk Maideen pernah menceritakan bahawa “saya lebih Melayu dari orang-orang Melayu” jadi terungkailah cerita…

  Hanya Allah yang Maha Mengetahui.

   
  • suarajagat

   08/11/2010 at 11:43 am

   Datuk Maideen sebaik-baik kejadian di muka bumi ALLAH?????

   wah!!! statement yg menggugurkan iman.

    
  • Muhammad Arsyad

   09/11/2010 at 12:11 am

   “sesungguhnya YM Datuk Maideen adalah sebaik-baik kejadian di muka bumi Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.”

   Canggih betul kenyataan ini…kalau dikatakan bodoh, nanti marah pula, kalau disebut jahil, lagilah dia marah…

   Ada tak lagi ahli-ahli PSSCM yang sependapat dengan Irhan?

    
  • k

   20/11/2010 at 11:58 pm

   “YM Datuk Maideen pernah menceritakan bahawa “saya lebih Melayu dari orang-orang Melayu” jadi terungkailah cerita… ”

   Saya juga boleh katakan “saya lebih pandai daripada Datuk Maidin”… jadi terungkailah cerita… saya lebih layak jadi guru drp Maidin….

   Sapa pon boleh cakap weiii…

    
  • bdak baru

   14/03/2011 at 12:10 am

   sy mrupakn ahli PSSCM..nasihat sy,prbtulkn aqidah,hati dan ucapan saudara yg mgkin tlah trsesat dan tersasar tnpa saudara sedari..hanya Nabi MUHAMMAD S.A.W. sebaik2 kejadian makhluk,cntoh ikutan dan tauladan yg TERBAIK…tntutlah ilmu agama sedalamnya

    
 78. semangatinsan

  08/11/2010 at 6:09 pm

  Salam,

  Subhanallah, Maha Suci ALLAH.

  Irhan Muhammad says:
  07/11/2010 at 1:03 am

  ” sesungguhnya YM Datuk Maideen adalah sebaik-baik kejadian di muka bumi Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang ”

  Aku berlindung kepada MU YA ALLAH daripada AZAB API NERAKA.

   
 79. Muhammad

  08/11/2010 at 9:46 pm

  Assalamualaikum semua. Minta izin beri komen.

  Sy merupakn ahli psscm tp x aktif sjak tjadi krisis pguruan yg lalu.

  Buat semua ahli2 psscm yg ada d sini, cuba anda renungkan,

  1. Adakah anda tahu dan knal sungguh2 Guru2 Silat Cekak?
  2. Knalkah anda bagaimana yg dkatakn Guru Mursyid & Siddiq itu?
  3. Apa itu Hikam?
  4. Bagaimana dgn Ust Ishak Itam? Bkan guru lagikah beliau?
  5. Sejauh mana kbnrn ilmu yg Datuk sampaikan pd anda, ahli2 yg setia, kononnya?

  Apa jwpn anda?

  Assalamualaikum. 🙂

   
 80. GadingBesi

  08/11/2010 at 11:05 pm

  Kepada SJ

  SETUJU!!!!!

   
 81. Irhan Muhammad

  09/11/2010 at 1:09 pm

  Assalamualaikum…

  “Sesungguhnya kami telah jadikan manusia dengan sebaik baik kejadian” Surah At-Tin ayat 4

  aku berhujah demi menegakkan kebenaran… hai.. korang yang bagi alasan dgn komen tu mcm tak penah baca al-quran agaknya… cerita bab hadis lah… quran lah… komen pastu cakap orang ni pandai-pandai lah… ape lah.. cakap tak guna otak ke??? dah bagi contoh ayat quran pun siap cakap gugur iman..

  aku cabar sapa-sapa yang berani menafikan “sesungguhnya YM Datuk Maideen adalah sebaik-baik kejadian di muka bumi Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang”

  sapa kata aku gugur iman!!! sbb beriman lah aku ckp mcm tu.. YM Datuk seorang manusia yg telah Allah ciptakan menjadi manusia, dan manusia adalah sebaik-baik kejadian tu pun tak boleh fikir.. otak letak mana!!!

  suarajagat apa ciri-ciri gugur iman!!! pandai cakap ja lebih…

   
  • suarajagat

   09/11/2010 at 2:06 pm

   Saudara Irhan..konteks ayat tersebut menyebut manusia secara umum.. manakala, statement saudara pula khusus(specific) kepada Datuk Maideen seorang.
   Konteks yang berbeza membawa maksud yang berbeza. Hal inilah yg boleh membawa kepada gugurnya iman.

   Ayat tersebut juga tidak boleh menjadi hujah bahawa setiap tindakan Datuk Maideen adalah betul.
   Beliau tidak terlepas dari melakukan kesalahan dan hukuman ALLAH sama ada di dunia mahupun di akhirat, sebagaimana manusia yang lain.

   tafsiran ayat tersebut seharusnya dilihat bersama-sama ayat seterusnya iaitu :

   “Kemudian (jika ia panjang umur sehingga tua atau menyalahgunakan kelengkapan itu), Kami kembalikan dia ke serendah-rendah peringkat orang-orang yang rendah,
   Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, maka mereka beroleh pahala yang tidak putus-putus.
   (Jika demikian kekuasaanKu), maka apa pula yang menjadikan engkau seorang pendusta, (berkata tidak benar) mengenai hari pembalasan, sesudah (ternyata dalil-dalil yang membuktikan kekuasaanKu mengadakan hari pembalasan) itu?
   Bukankah Allah (yang demikian kekuasaanNya) seadil-adil Hakim?”

   surah at-Tiin (5-8)

   Janganlah terus sahaja menggunakan ayat al-Quran semata-mata untuk menyokong hal yang batil.

    
 82. gasatri

  09/11/2010 at 4:40 pm

  Salam,

  Inilah yang merisaukan kita apabila segolongan manusia itu terlalu taksub dengan pemimpin mereka sehinggakan mereka pergunakan ayat Al-Quran serta hadis mempertahankan perjuangan dan pemimpin mereka itu.

  Silat Cekak yang di bawa oleh Almarhum Ustaz Hanafi telah dikepit bersama ilmu Tauhid setelah beliau berguru dengan ramai orang termasuklah Hj Zain bin Abdul Rahman.
  Silat Cekak diajar kepada penuntut agar berusaha dalam memiliki ilmu dan bergantung hati sepenuhnya kepada Allah. Penyampaian ilmu dan pegangan hakikat yang di selit dalam menuntut silat ini telah disampaikan oleh seorang guru seperti Ustaz Hanafi yang punya ketinggian ilmu dalam bidangnya.

  Ramai ahli menerima hakikat bahawa silat cekak ini telah dipimpin oleh seseorang yang punya kelayakan membawa silat, persatuan dan menyampaikan ilmu tauhid yang tinggi.

  Malangnya ramai ahli silat ini terlalu asyik sehinggakan terlalu yakin bahawa setiap penganti guru silat ini adalah sama ketinggian ilmunya seperti guru terdahulu. Inilah yang merisaukan kita apabila jenerasi dalam silat cekak hari ini cuba mempertahankan guru mereka, cuba menyatakan ilmu tauhid yang dimiliki sama ketinggiannya seperti Almarhum Ustaz Hanafi atau setara pula dengan guru-gurunya seperti Hj Zain, H Said Omar, Tuan Hussin, Hj Taib, Hj Masudi, Sheikh Arsyad Al Banjari, Sheikh Karim Al Samani dan seterusnya.

  Untuk itu jenerasi ini sanggup mempergunakan ayat Al-Quran serta hadis mempertahankan perjuangan dan pemimpin mereka itu.

  Akhirnya, ke mana arah mereka ini dan ke mana pula arah anak-anak melayu kita akan pergi sekiranya dipimpin oleh mereka seperti ini. Mempertahankan bersungguh-sungguh sesuatu yang tidak jelas yang menuju ke arah kebathilan.

  Seharusnya, anak-anak kelahiran silat cekak ini merenung kata-kata almarhum mengenai penganti guru dalam membawa perjuangan melalui silat ini.

  Kata2 Ustaz Hanafi :
  “Jika sekadar sampai pada kulit sahaja tanpa “roh” silat yang sejati ia tidak layak menerima warisan pusaka. Jika diterima juga ia dianggap perampas kerana tidak mempunyai peribadi amanah. Bila sudah ada amanah dan peribadi keimanan yang sejati barulah ia layak menjadi GURU. Jika tidak maka guru itu ibarat kencing berdiri, murid kencing berlari. Pelajar dengan guru demikian bermakna seseorang itu akan menjadi bertambah jahat, bongkak dan sombong. Sebaliknya guru yang sebenar guru (murshid) mempunyai telatah dan peribadi yang tinggi, boleh memimpin ke jalan yang diredhai Allah”.

  Apabila Guru Utama silat ini iaitu Tn Hj Ishak Hitam dalam kedaan sakit, maka jawatankuasa pentadbir PSSCM menjadi kelam-kabut kerana penuntut di IPT tidak dapat meneruskan kelas silat memandangkan Tn Hj Ishak tidak mampu meneruskan pengijazahan agar penuntut menyambung pelajaran silat seterusnya. Kerana itulah terbit nama Datuk Maiden sebagai tukang ijazah agar kelas silat dapat diteruskan, kalau tidak kelas-kelas di IPT di seluruh negara terpaksa terhenti kerana tidak ada sesiapa boleh melakukan ijazah silat ini. Maka persatuan akan terhenti juga punca pendapatannya.

  Malangnya, tukang ijazah itu bukan ahli dalam bidangnya kerana lafas syahadah dalam mengijazahkan penuntut silat ini tidak seperti lafas syahadah yang lazimnya.

  Kerana takut kelas silat terhenti, PSSCM telah memberi ruang untuk Datuk Maiden menjadi tukang Ijazah. Biarpun syahadahnya berlainan, tetap PSSCM mempertahankan dan terus melantik dia sebagai Guru. Ini adalah kerana nama Datuk Maiden telah disebut oleh Tn Hj Ishak ketika dalam keadaan sakit.

  Persoalannya, adakah keputusan Tn Hj Ishak itu telah memaksumkan si Datuk ini sehinggakan jelas kesilapan yang dilakukan Datuk tetap dipertahankan bersungguh2 oleh jenerasi ahli PSSCM hari ini?

  Adakah semua ahli PSSCM membuat keputusan yang tetap apabila hanya pandang sebelah mata akan tidak kesempurnaan yang belaku dalam perguruan silat cekak hari ini?

  Seterusnya, adakah kita semua sanggup menjadi golongan yang hanya pandang dengan mata yang satu sahaja? (ketika mata yang sebelah lagi kita tutup rapat)

   
 83. KURA-KURA

  09/11/2010 at 9:11 pm

  Pendapat saya:

  1. Apa yang terjadi hari ini dalam PSSCM antara lain adalah kerana ketaksuban dan ketakjuban kepada pemimpin.

  2. Rata-rata ahli PSSCM adalah ‘jahil’ ilmu-ilmu agama, mereka lebih senang membabi buta bertakliq kerada kata-kata pemimpin semata-mata tanpa mahu lagi atau malas mencari nas atau dalil2 yang sesuai mengikut hukum akal mahupun hukum syarak.

  3. Ketaksuban kepada ‘wasilah’.

  4. Telah menjadi sombong, lebih-lebih lagi bagi mereka yang berjawatan dan ‘orang-orang’ lama.

  5. Sebenarnya tidak faham apa itu ‘perjuangan’ yang dibawa oleh Guru, tidak tahu apa kedudukan guru dan ‘wasilah’ yang diperjuangkan.

  6. Tidak kenal diri (dalam konteks budaya) sehingga boleh menerima orang yang ‘bangsa itu’ menjadi pemimpin.

  Saya tidak berniat untuk menghurai satu-satu, saya fikir ahli2 PSSCM seharusnya sudah mengerti maksudnya, apa guna membanting tulang bertahun-tahun dalam persatuan jika perkara2 asas sebegini pun masih tak faham, ada yang sudah 20-30 tahun pun masih tak faham2???

   
 84. GadingBesi

  16/11/2010 at 11:57 pm

  Sempena mengambil iktibar hari raya qorban ini.. berharap sgt lah penyokong2 tegar Datuk Saithu agar korbankan ego anda dari teros menegakkan benang yang basah dan jgn iman, akal, hati dan akidah tekorban..

   
 85. Sam2

  19/11/2010 at 11:26 am

  Assalamu’alaikum,

  Sungguh tepat dan terperinci huraian daripada Gasatri dan patut dihalusi oleh semua. Beliau berjaya menghuraikan kepada Sejarah dan Salasilah ilmu Tauhid yang menjadi teras kepada ilmu dan perjuangan yang bersandarkan kulit pada Silat Cekak. Sebenar Guru sahaja yang dapat mengabungkan fahaman Tauhid dengan jalan Silat Cekak ini sebagaimana Guru-guru terdahulu seperti Almarhum Usats Hanafi dan Pak Ak. Janganlah hanya kita taksub dengan Silat Cekak (kulit) dan persatuan semata-mata, kita jadi tuli dan buta dengan memperjuangkan kebatilan. Bathil tetap bathil. Benar tetap benar.

  Jadikan insan sebaik mungkin dan usah meletakkan Guru Saithu itu sebaik-baik kejadian. Sedarlah bahasa mudah “Sebaik kejadian adalah manusia, sebaik manusia adalah beriman dengan Allah dan Rasul. Sebaik nabi (maksum) hanyalah Nabi Muhammad SAW. Itupun masih ada yang nak jadi lebih Nabi daripada Nabi. Kalau dulu mengaku dan diperakukan oleh umat Saithu bahawa beliau “Lebih Melayu daripada Melayu”.

  Tengoklah ‘APA NAK JADI PULAK SELEPAS INI?”. Sedarlah dan insaflah. Taubatlah selagi pintu taubat masih terbuka. Sama-sama lah kita berdoa’ agar diberi petunjuk semoga semuanya kembali ke jalanNya. Amin

   
 86. Sam2

  19/11/2010 at 11:32 am

  Pembetulan : Ustaz bukan Usats. Typing Error. Maaf.

  Selamat Hari Raya. Maaf zahir batin. Berkorbanlah demi perjuangan ini. Berpeganglah pada Tali Allah dan jangan kamu berpecah belah.

  BERPEGANGLAH PADA YANG HAK SESUNGGUHNYA YANG HAK ITU TETAP HAK. BILA YANG HAK DATANG, MAKA MUSNAHLAH YANG BATHIL.

   
 87. k

  20/11/2010 at 11:55 pm

  “Sesungguhnya kami telah jadikan manusia dengan sebaik baik kejadian” Surah At-Tin ayat 4

  inilah contoh manusia2 yang mengubah ayat2 al-Quran sesuka hati dan mengikut kepentingan mereka. Golongan inilah yang diperkatakan dalam al-Quran mengenai umat sblm umat Muhammad. Kaum Yahudi dan Nasrani. Agaknya umat Maidin pon dah nak jd mcm Yahudi dan Nasrani la mengubah al-Quran sesuka mereka.

   
 88. semangatinsan

  23/11/2010 at 12:31 pm

  Salam kepada semua Pembaca yang budiman dan diharmati ALLAH,

  Kalau dilihat, bahawa MUHAMMAD RASULULLAH SAW telah pun bersabda dan menyatakan bahawa pada akhir zaman akan ade 73 kumpulan atau golongan dan hanya satu sahaja yang diterima sebagai UMAT nye. Hal ini telah pun dimaklumkan dan diperingatkan oleh YM Pak Aak kepada kita.

  Dalam Surah Al Baqarah Ayat 120 pun, ALLAH SWT telah menyatakan bahawa ” Orang Kafir itu tidak Redha dengan kita selagi kita tidak mengikuti MEREKA. Maka berbagai cara mereka gunakan untuk melakukan tipu daya mereka itu.

  Maka, adakah kita sekarang ini sedang ditipu daya oleh mereka dengan SYAHADAH YB DATUK ? Kebijaksanaan dan kepandaian para ahli PSSCM dan mereka yang LULUSAN UIA turut menyokong dan menegakkan SYAHADAH YB DATUK tersebut !

   
  • suarajagat

   23/11/2010 at 7:28 pm

   saudara semangatinsan,

   Kasihan kepada ‘bijak pandai’ PSSCM dan LULUSAN UIA yang menyokong dan menegakkan SYAHADAH YB DATUK tersebut.. dan tidak pula menyokong SJ.

   kerana saya secara jelas menegakkan 2 kalimah syahadah sebagaimana yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w, yang merupakan rukun Islam pertama. 🙂

    
  • student

   18/10/2013 at 4:08 am

   aSSAlamualaikum,saya student UIA,saya sama sekali x sokong maideen and allahyarham ishak,saya pon turut sedih dngan student yg taksub…

    
 89. KURA-KURA

  23/11/2010 at 9:51 pm

  Tidaklah mengejutkan apabila ‘bijak-bijak pandai’ agama ini menerima dan mempertahankan ‘syahadah dato’. kita lihat banyak institusi-institusi pengajian agama di rantau kita telah diserang oleh pemikiran yang karut-marut.

  Saya seru kepada umat Islam di negara ini agar setiasa berhati-hati dengan gerakan merosakan akidah umat Islam, banyak bertopengkan Islam dan nampak seolah-olah benar-benar memperjuangkan agama…mereka banyak berkubu di Institusi Pengajian Tinggi.

   
 90. anak murid Guru

  24/11/2010 at 3:51 am

  tulisan salah seorang penyokong Datuk Saithu Maideen Katharisa bernama Mohd Zaim Balliah di laman Facebook, pembaca-pembaca boleh menilai aklak dan peribadi beliau.

  Aku tgOk korang ni macam anjing lah…(depan takOt, dah lari jauh baru nk menyalak2)..ni lah keje iblis sbgmana yg Guru bgtau dlu…kisah ni korang xtau ape pun..hanya dengar cerita dari Kepala Iblis jugak…kalau hati dah kapir, dok diam2 kt luar…jangan nk menyalak2…YM Datuk Hj Maideen tu GURU aku..korg dah hina GURU aku..Ni lah …org yang pandai, xtau asal usul…
  ‘KAU DENGAN AGAMA KAU, UNTUK AKU DENGAN AGAMA AKU’ – Surah Al- Kafirun (itupun kalau paham)…..

   
 91. Muhammad Arsyad

  24/11/2010 at 4:01 am

  tulisan salah seorang penyokong Datuk Saithu Maideen Katharisa bernama Mohd Zaim Balliah di laman Facebook, pembaca-pembaca boleh menilai aklak dan peribadi beliau.

  Aku tgOk korang ni macam anjing lah…(depan takOt, dah lari jauh baru nk menyalak2)..ni lah keje iblis sbgmana yg Guru bgtau dlu…kisah ni korang xtau ape pun..hanya dengar cerita dari Kepala Iblis jugak…kalau hati dah kapir, dok diam2 kt luar…jangan nk menyalak2…YM Datuk Hj Maideen tu GURU aku..korg dah hina GURU aku..Ni lah …org yang pandai, xtau asal usul…
  ‘KAU DENGAN AGAMA KAU, UNTUK AKU DENGAN AGAMA AKU’ – Surah Al- Kafirun (itupun kalau paham)…..

   
 92. semangatinsan

  24/11/2010 at 6:41 pm

  Salam Perjuangan kepada semua Pembaca Yang BUDIMAN,

  Alhamdu Lillah, syukur ke Hadrat ALLAH SWT yang telah membukakan hati saudara saudara sekelian termasuklah YB Datuk serta penegak dan penyokong nye.

  tulisan salah seorang penyokong Datuk Saithu Maideen Katharisa bernama Mohd Zaim Balliah di laman Facebook,

  ‘KAU DENGAN AGAMA KAU, UNTUK AKU DENGAN AGAMA AKU’ – Surah Al- Kafirun (itupun kalau paham)….. ”

  Bersyukur kita kerana beliau telah menyatakan yang benar dan yang bathil ……

  Maka dari itu, jelaslah bahawa beliau telah begitu ‘ arief ‘ tentang masalah yang timbul !

  DIHARAP, TUAN (Mohd Zaim Balliah di laman Facebook) DAPAT MENYATAKAN ;-

  1. APAKAH AGAMA YANG TUAN PEGANG ?
  2. APAKAH AGAMA YANG TUAN TUDUH KEPADA MEREKA ITU ?
  3. APAKAH JENIS SYAHADAH DATUK IAITU GURU TUAN ?
  4. APAKAH SYAHADAH MUHAMMAD RASULULLAH SAW ?
  5. ADAKAH YB DATUK UMAT MUHAMMAD ?
  6. ADAKAH MUHAMMAD RASULULLAH SAW TELAH TERSALAH SYAHADAH NYE KERANA SYAHADAH DATUK TIDAK SEPERTI BAGINDA ?

  Sila baca dahulu pandangan dan pertanyaan saya ini terlebih dahulu dengan baik dan cermat dan berhemah sebelum Tuan menjawab nya !

  Semoga kita semua kembali ke JALAN NYA . Insya ALLAH .

   
 93. semangatinsan

  25/11/2010 at 10:43 am

  Salam kepada sekelian Pembaca yang Budiman,

  Untuk makluman, saudara Mohd Zaim Balliah merupakan YDP di Politeknik Sultan Azlan Shah.
  Jika beliau mengatakan YB Datuk adalah Guru beliau, wal hal beliau berIJAZAH dengan YM Pak Aak apakah maksudnya. Sedangkan YM Pak Aak masih lagi hidup .

  Jika beliau berkata seperti berikut ; –

  ” Aku tgOk korang ni macam anjing lah…(depan takOt, dah lari jauh baru nk menyalak2)..ni lah keje iblis sbgmana yg Guru bgtau dlu…kisah ni korang xtau ape pun..hanya dengar cerita dari Kepala Iblis jugak…kalau hati dah kapir, dok diam2 kt luar…jangan nk menyalak2…YM Datuk Hj Maideen tu GURU aku..korg dah hina GURU aku..Ni lah …org yang pandai, xtau asal usul…
  ‘KAU DENGAN AGAMA KAU, UNTUK AKU DENGAN AGAMA AKU’ – Surah Al- Kafirun (itupun kalau paham)….. ”

  Maka ; –
  1. Apakah agama yang beliau maksudkan itu ?
  2. Adakah beliau berIJAZAH semula dengan YB DATUK ?
  3. Adakah beliau sudah membuang YM PAk Aak sebagai GURU yang mengIJAZAHKAN diri nye ?

  Harap dapat memberikan ulasan ………. terima kasih .

   
 94. KURA-KURA

  25/11/2010 at 5:16 pm

  Penyelia kelas latihan silat cekak di Politeknik Sultan Azlan Shah ialah En Anuar Aziz.

  hebat betul saudara Mohd Zaim Balliah. Mungkin hasil didikan dan indoktrinasi penyelia kelas beliau. Saya difahamkan, saudara Mohd Zaim Balliah telah removed post tersebut.

   
 95. eastlifeguy

  25/11/2010 at 5:36 pm

  Assalamualaikum…

  saya insan biasa jer.. bukan ahli silat cekak dan mana2 persatuan silat.. saya terbaca blog nie secara kebetulan.. just nk bagi pandangan, saya dah berbelas kali replay dan dengar betul2 shahadah yg diucapkan. pada pandangan saya, shahadah datuk mydeen itu dikategorikan sbagai ‘telo’. dia mungkin tidak berniat utk memesongkan shahadah kita semua.. kita sesama Islam perlu menegur seperti dilakukan oleh suarajagat dan salah seorg penulis tadi kata sebutan datuk mydeen dah betul sekarang.. so isu shahadah dah selesai. saya tak tinggi illmu agama nie, saya seorang wedding photographer. dalam majlis2 akad nikah, saya selalu jugak saya dengar kadi2 yg agak telo sebutannya macam datuk mydeen.. sebutan Allah, kadang jdi Ollah, Olloh, kadang jdi Owoh (lg dasyat tu..)

  semoga kita semua sentiasa mendapat hidayahnya dan berada dilandasan yg betul… Allah Maha Mengetahui segala tersurat dan tersirat… wallahu’alam..

   
  • suarajagat

   26/11/2010 at 10:08 am

   terima kasih eastlifeguy..
   menurut anda

   dalam majlis2 akad nikah, saya selalu jugak saya dengar kadi2 yg agak telo sebutannya macam datuk mydeen.. sebutan Allah, kadang jdi Ollah, Olloh, kadang jdi Owoh (lg dasyat tu..)

   keterangan SJ : kerana itulah sebutan syahadah datuk maideen tidak boleh dikategorikan sebagai masalah telo.. kerana beliau boleh menyebut perkataan ALLAH dgn betul, sedangkan kalimat ‘alla’ pula yang salah sebutan.

   maka, permasalahan sebutan para kadi tersebut adalah berbeza dengan kesalahan sebutan datuk maideen.

    
 96. KURA-KURA

  25/11/2010 at 8:21 pm

  Ralat: En Anuar Aziz ialah Penyelia di Politeknik Shah Alam. Saya memohon maaf atas keralatan ini. Kami sedang mencari siapakah penyelia Kelas Latihan Politeknik Sultan Azlan Shah/ Behrang.

  Ada siapa yang tahu siapa Penyelia kelas latihan PSSCM di Politeknik ini?

   
 97. GadingBesi

  25/11/2010 at 11:35 pm

  Gelaran anjing mungkin itu yg meraka terapkan kerana sy juga secara peribadi pernah di gelar “good dog” oleh NYDP PSSCM UiTM, kerana cuba berjuang untuk menegakkan kebenaran dgn menolak sekeras2nya Datuk Saithu yg di dewa2 kan oleh seluruh warga PSSCM yg jahit pekat itu!!!

   
 98. Keramat Hidup

  26/11/2010 at 3:56 pm

  Kenyataan salah seorang ‘bijak pandai’ PSSCM di Laman FB:

  nak tanya ckit,, hangpa belajaq dimana?
  biasa dak bersembang dengan bangsa2 arab kat tempat mereka?
  Ziad belajar di Kuwait,. bersama dengan Ustaz Khaharuddin.
  tak mahu lah tunjuk sombong. tapi kena ceritalah kenyataan

  http://www.facebook.com/home.php?#!/album.php?aid=10477&id=100001712735672&comments&notif_t=photo_album_comment

  Megah benar dia belajar di Kuwait dan pernah bercampur/bercakap dgn bangsa Arab di sana. Ni la jenis bijak pandai yang tunjuk pandai pada ‘orang-orang yang tak pandai’…

   
 99. semangatinsan

  26/11/2010 at 5:52 pm

  Salam Kepada semua warga pembaca sekelian,

  Terima kasih kepada saudara eastlifeguy says: 25/11/2010 at 5:36 pm

  Saya bersetuju dengan tulisan oleh Suarajagat yang menjawab atau memberikan pandangan balasnya.

  Saya berpandangan, marilah kita semua lihat kembali tulisan SYAHADAH dan dengar lah betul betul SYAHADAH yang dilafazkan oleh YB Datuk.

  Saya takut jika kita belum membuat kerja-rumah yang baik tetapi telah berani mengeluarkan pandangan dan pendapat yang mana ditakuti ianya menjadi ikutan dan pegangan kepada pembaca yang kurang teliti. Ditakuti juga hujah dan pendapat serta pandangan kita itu adalah semata mata kerana ingin menegakkan dan menganggap perkara telah selesai.

  Jika LAFAZ SYAHADAH YB Datuk telah betul, maka apakah tanggung jawab YB Datuk terhadap mereka yang telah diSYAHADAH kan dengan SYAHADAH yang tidak betul ?

  Bagaimana pulak dengan mereka yang selama ini menegakkan bahawa SYAHADAH YB Datuk adalah betul dari awal lagi ? Adakah ianya jatuh pada humum bersyuabahat dalam perkara mungkar ?

  Diharap kepada para pembaca sekelian, jangan menganggap perkara ini remeh dan ringan serta tidak pernah ade orang yang cube membetulkan keadaan. Banyak Ahli PSSCM yang telah berusaha dengan cara berhemah untuk membetulkan keadaan LAFAZ SYAHADAH tersebut.

  Bahkan YM Tn Hj Ishak Itam pun pernah mengamanahkan kepada Individu tertentu untuk membetulkan SYAHADAH YB Datuk. Kerana Sifat dan Ajaran PSSCM itu, maka tidak ada seorang pun penyokong YB Datuk berani berbuat membetulkan nya.

  Sekian, harap ma’af jika tersalah tulis dan tersalah maksud.

   
 100. Sam2

  27/11/2010 at 3:50 am

  Bukan soal telo yang menjadi isu… ucapannya jelas dan membawa maksud yang jauh tersasar dari maksud dan pegangannya. Usahlah kita membetulkan kesalahan dengan kesilapan. Apakah ini yang selama ini kita amalkan? Kalau sudah bersalah minta ampun lah. Ikut resmi padi. Ini tidak, cuba membetulkan sendiri dengan alasan-alasan yang pada mereka adalah memadai dengan sebegitu. Kalau sudah salah kalimah syahadah boleh membawa kepada kerosakan kita sebagai orang Islam. Kena taubat jika tidak, tak nak sambung lagi. Berat tu.

  Berwaspadalah kita pada aqidah kita sebagai seorang Islam, aqidah boleh runtuh atas sebab Cakap, perbuatan dan niat kita. Dan ia boleh kukuh jika semuanya seiring dan sehaluan. Rasanya itu sudah cukup untuk menjawab kemelut yang berkisar pada bab aqidah.

  Renung-renung dan muhasabahlah diri anda sebelum anda dihisabkan.

   
 101. semangatinsan

  27/11/2010 at 2:12 pm

  Salam kepada sidang Pembaca yang budiman,

  Terharu sungguh saye dengan kegighan ahli PSSCM dalam mencari dan menimba ILMU sehingga ade yang melanjutkan pelajaran ke LUAR NEGERI ……. Tahniah.

  Sebaiknye kita menjadi manusia yang berguna kepada masyarakat dengan ilmu yang telah dituntut.

  Bercakap biar lah benar
  berjanji biar lah betul
  bergaduh jangan lah melampau …

  SYAHADAH salah buat tak kesah , rakaman handphone tak seperti yang original ,

  Sal tue lah buat video peralihan kepimpinan , mengeluarkan CAHAYA ……….. ape niat nye tue ? KHIANAT SUNGGUH Ahli 2 PSSCM kepada persatuan, bangsa dan agama.

  Adakah ini yang dikatakan ilmu tersebut bermunafaat ?

  Salam kepada semua nye. Ma’af jika menyinggung perasaan tuan tuan.

   
 102. Sam2

  05/12/2010 at 7:38 pm

  Terus terang apa yang berlaku langsung tidak mengikut resmi PADI biarpun PADI lah yang menjaga perkara penting dalam logo PSSCM. Kenapalah terlalu sombong dan bongkak sekarang ahli-ahli PSSCM yang telah secara langsung atau tidak meletakkan Silat Cekak itu yang penuh dengan kedaulatan, keperadaban dan keseniannya yang bersesuaian dengan maksud dan logo PSSCM itu sendiri ke tahap yang cukup hina. Adalah merugikan dan telah hancur satu kedaulatan yang selama ini disegani masyarakat atas tangan mereka yang angkuh, sombong dan biadap di dalam mempertahankan kesilapan.

  Merugikan, daif dan hinanya orang Melayu dan Guru yang merupa pemimpin agung kita diketepikan akibat kerakusan seseorang. Bukalah fikiran dengan hati yang tenang, renunglah segala apa yang dipelajari selama ini yang langsung tidak mencerminkan keperbadian yang mulia yang telah disemai selama ini.

  Ketepilah sikap buruk anda yang boleh menghancurkan kedaulatan dan kemuliaan yang selama ini dipertahankan demi Agama, Bangsa dan Tanahair. Renung-renunglah apakah selama ini dilakukan adalah bersamaan dengan apa yang diterap selama ini.

  Silat Cekak Tersangatlah Mudah
  Bagi mereka yang mendapat hidayah,
  Sungguhpun begitu hendaklah tabah,
  Insyaallah mendapat faedah.

  Memang hidayah hanya dikurniakan kepada yang tertentu dan fikir-fikirlah apakah selama ini yang kita mahu dan apalah faedah hasil dari apa yang kita pelajari selama ini. Peliharalah pantang larang kita. Kalaulah pantang larang pertama sudah boleh langgar ranaplah yang lain-lain.

  Usah dipanjangkan kerana sesungguhnya Allah Maha Mengetahui. Yang HAK tetap yang HAK. Yang BATIL pasti hancur bila yang HAK sampai.

   
 103. GadingBesi

  07/12/2010 at 2:37 pm

  Sempena menyambut Maal Hijrah ini, saya berharap agar Datuk Saithu dapat berhijrah dari terus menegakan akidah syahadah “canggihnya” itu kepada syahadah yang telah diajar oleh junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W

  Semoga ikhtibar hijrah ini akan lebih memberi manfaat kepada kita semua…

  Kepada pengikut-pengikut tegar PSSCM dibawah naungan Datuk Saithu ayuh kita berhijrah dalam mencari kebenaran hakiki…

   
 104. GadingBesi

  29/12/2010 at 4:36 pm

  dalam saya membaca fatwa di Institut Pengurusan dan Penyelidikan Fatwa Sedunia (INFAD) wujud persoalan yg dirujuk kepada Mufti Kerajaan Johor:

  “Bagaimana sebutan kalimah syahadah Fatimah dan dalam kitab apa menyebutkannya dan bagaimana hukum mengamalkan syahadah tersebut, kiranya wajib atau sunat di mana menggunakan dan apa hukum kita mempelajarinya?” – bermakna memang benar wujudlah syahadah selain لا اله الا الله محمد رسول الله maka jawapan yang diberikan adalah…

  “Syahadah Fatimah itu hanya dusta dan karut, bid’ah dibuat-buat, barangsiapa percaya kepada syahadah Fatimah itu nescaya dikhuatirkan rosak imannya boleh membawa kepada kafir tidak boleh belajar syahadah Fatimah dan mengamalkannya.”

  maksud yg boleh disimpulkan adalah, selain dari syahadah yg dinyatakan seperti “أشهد أن لا اله الا الله محمد رسول الله ” adalah tidak boleh diterima secara langsung dan boleh menjadikan diri individu itu rosak iman dan menjadi kafir, secara logik, Datuk Saithu menjadi Guru silat melayu yg kononnya mempelajari ilmu Al-Quran itu adalah ………………………….. (sila isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai)

  lantaran ada juga syahadah yg berbeza dgn penambahan seperti وعليٌ وليُّ الله yg di lafazkan oleh orang2 syiah, kalau nak kata Datuk Saithu itu syiah same sekali tidak lah kerana Datuk Saithu tidak menyebut syahadah yg berbentuk “extension” tapi tetap syahadah Datuk Saitu itu “canggih” dan boleh menjurus kepada …………………………….
  (sila isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai)

  sila lah wahai umat Muhammad Rasullullah SAW (The Chosen One) di atas muka bumi ini untuk menolak syahadah “canggih” Datuk Saithu itu demi menjaga akidah dan berpegang teguh dengan ajaran Muhammad Rasullullah SAW

   
 105. selasih

  02/01/2011 at 7:13 pm

  “bila yg menjadi pemimpin bukan dari ahli2nya..”.yg pimpin sesutu bangsa bukan dari bangsa itu,yg pimpin agama bukan yg arif,yg pimpin tanahair bukan org nya….

  kekalutan!!!!!!!!!

   
 106. SeriMersing

  26/01/2011 at 1:05 am

  Pada hari Khamis ini 27 Januari 2011 PSSCM UiTM Shah Alam (Puncak Alam dan Puncak Perdana), akan mengadakan majlis ijazah asas (majlis syahadah canggih) oleh Datuk Saithu sila rujuk:

  http://www.facebook.com/event.php?eid=123326757737401

  diharap akan adalah pihak yg bertanggung jawab untuk menegakan kebenaran dengan menolak Majlis Syahadah Canggih itu…

   
 107. ANAK CEKAK

  31/01/2011 at 1:20 pm

  ASSALAMUALAIKUM..TUAN2 DAN TUAN OWNER PAGE…SY HARAP SEBELUM TUAN2 SEMUA LEBIH JAUH..SAYA HARAP TUAN2 SEMUA KENAL2 SEBETUL2 NYA SAPA DATO HJ. MAIDEN..DIA SEORG MAMAK ISLAM..LEBIH TULIN MELAYU DARI TUAN2 SAYA RASA..HANYA DISEBABKN SLAH SEBUT SAMPAI BUAT PAGE UTK BECERITA TTG DIE..APE KEJADAHNYE???HABIS ORG BEROMEN DPN MATA ADE TGUR??ADIK ANAK ISTERI KAKAK ALONG X SEMBHNYG ADE KE TGUR??TU BELUM JIRAN SEBELAH BLKNG OR DEPAN..JANGAN KUMAN SEBERANG LAUT NAMPAK..,TAPI KING KONG DEPAN MATA HARAM XNAMPAK…APE HAL???MAAF JIKA BAHASA SAYA KASAR..TAPI HARAP PIHAK TERTENTU SELIDIK..KALAU SYAHADAH NYA SALAH SEBUT KENAPA DARI DULU JABATAN AGAMA MALAYSIA X PG TNGKAP??PAHAM SITU SUDAH..IGT SATU JARI KITA TUNJUK KAT ORG 3 JARI MAI KAT KITA BALIK..FIKIR2 KAN.

   
  • ANAK CEKAK

   31/01/2011 at 1:24 pm

   DATO’ HAJI SEORANG MAMAK ISLAM JADI LIDAH NYA KERAS PELAT NYA PEKAT..SEBUTAN NYA BILA YNG “PEKAK BADAK” DAN “BUTA HATI” MEMANG XDPT DGR SEBUTAN JELASNYA..CUBA LAU NK DIBNDING SGT PG DGR IMAM DARI CINA OR KOREA..OR KEMBOJA BANDING KAN DGN IMAM MEKAH MADINAH PAKISTAN..PSTU BANDING KAN IMAM DI MASJID BERDEKTAN RUMAH TUAN2 MASING…MAAF,,RAJIN KE PERGI MASJID??NAMA IMAM KENAL???HURMMM…RENUNG2KN LAH

    
   • suarajagat

    01/02/2011 at 2:36 pm

    saudara ANAK CEKAK,
    sekiranya anda mengikuti blog SJ sejak 2 tahun lalu dan semua komen yang ada di blog ini (kini jumlah komen di SJ melebihi 2300 komen), anda akan tahu bagaimana saya telah berdakwah.

    anda bertanya :
    “HABIS ORG BEROMEN DPN MATA ADE TGUR??ADIK ANAK ISTERI KAKAK ALONG X SEMBHNYG ADE KE TGUR??TU BELUM JIRAN SEBELAH BLKNG OR DEPAN..”

    untuk pengetahuan pembaca, semua pertanyaan ANAK CEKAK ini telah lama dilaksanakan oleh SJ.
    Kes zina, anak luar nikah, lesbian, perjudian, minum arak, murtad, ajaran sesat, dakwah kepada non-muslim dan saudara baru serta pelbagai lagi perkara berkaitan perjuangan Islam telah saya laksanakan.
    SJ juga pernah berdakwah kepada golongan kristian (dari pelbagai mazhab kristian), buddhist, sikh, ateis, freethinker, afro-american muslim dan juga australian.

    Anda nak persoalkan usaha dakwah SJ, apakah anda pernah berdakwah sejauh saya? malah soalan yang anda tanya itu pun belum tentu anda buat.

    soalan ANAK CEKAK :
    “CUBA LAU NK DIBNDING SGT PG DGR IMAM DARI CINA OR KOREA..OR KEMBOJA BANDING KAN DGN IMAM MEKAH MADINAH PAKISTAN..PSTU BANDING KAN IMAM DI MASJID BERDEKTAN RUMAH TUAN2 MASING…MAAF,,RAJIN KE PERGI MASJID??NAMA IMAM KENAL???”

    Saudara,
    kira-kira 10 tahun lalu (2001), saya meluangkan masa sepanjang bulan Ramadhan bersama kalangan Muslims dari negara China. Setiap hari kami berbuka puasa bersama… Dan syahadah mereka tidak sepertimana lafaz Dato’ Maideen.
    Lafaz syahadah mereka sama sepertimana kita. “Asyhadu alla ilahaillallah..”
    Bukan seperti lafaz Dato’ Maideen “asyhadu allah ilaha illallah..”..????????

    SJ pernah menghadiri beberapa majlis bersama para ulama dan guru-guru pondok termasuk dari uzbekistan, indonesia, acheh, singapura, kemboja, brunei dan pattani..dan ternyata, saya tidak pernah menemui ucapan syahadah seperti lafaz Dato’ Maideen.
    Imam di Mekah dan Madinah sudah pastilah tidak bersyahadah seperti datuk maideen.

    Sedemikian ramai imam masjid di seluruh malaysia, juga tidak pernah saya mendengar mereka lafaz syahadah seperti datuk..
    pergilah ke masjid india di semua negeri di malaysia..tidak pernah ada ucapan syahadah sebagaimana lafaz Datuk Maideen.

    Ustaz Ridwan Tee Abdullah dan Ustaz Farid Ravi Abdullah pun tidak pernah menyebut kalimah syahada seperti Datuk Maideen.

    Anda boleh pergi ke PERKIM, dan dengar ustaz-ustaz di sana mengucap syahadah.. Boleh juga ke Pulau Pinang yang ramai indian muslim (mamak).. atau ke kawasan Jln.TAR di kedai-kedai kain yang dijual oleh orang-orang pakistan..suruh mereka ucap syahadah…

    Pernah menonton rancangan Syahadah (RTM 1) sewaktu mereka pergi ke Sri Lanka, Korea, Jepun, China..tidak ada pun lafaz seperti Datuk?!
    Tontoni juga Jejak Rasul..pun tak pernah ditemui lafaz seperti Datuk..

    Akhir kata..bahasa anda yang kasar dan kesat tidak menggambarkan seorang ahli silat cekak. Sepengetahuan saya, Ustaz Hanafi tak ajar muridnya berbahasa kasar kan?

     
 108. maklumat terkini

  01/02/2011 at 6:28 pm

  Berdasarkan rekod yg diperolehi, ketika ini Cekak Malaysia (CM) yang kini gurunya Dato’ Maideen, berhadapan dengan isu syahadah.
  Manakala, guru Persatuan Seni Silat Cekak Pusaka Hanafi (CPH) pula iaitu Md. Radzi Bin Haji Hanafi menghadapi perbicaraan mahkamah kerana kes mencabul kehormatan murid dan di saman oleh Persatuan Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi Malaysia (CH).

  Saya memuji tindakan CH, mengambil langkah drastik memecat Md. Radzi Bin Haji Hanafi dari persatuan tersebut demi menegakkan kebenaran. Ya, iman tak dapat diwarisi dari seorang ayah yang bertakwa.

  Saya juga memuji tindakan ahli CM yang mahu menegur kesalahan syahadah Dato’ Maideen.
  Bertindaklah demi kemurnian akidah.
  Artikel ini adalah teguran/ nasihat terbuka dari saya.

  maklumat berhubung isu/ kes ini boleh disalurkan ke email SJ : suara.jagat@gmail.com

  terima kasih.

  Soalan: Apa pendapat tuan setelah guru utama yang dituduh cabul itu dibebaskan daripada tuduhan?

   
  • suarajagat

   01/02/2011 at 8:53 pm

   maklumat terkini,
   saya telah menyebut tentang hal tersebut dalam salah satu komen di blog SJ ini.
   sekian..TQ

    
 109. Sam2

  03/02/2011 at 9:04 pm

  Sedih-sedih dan amat kesal atas pengakuan Anak Cekak yang berusaha sedaya upaya untuk memBENARkan perkara yang benar-benar bersalahan dengan apa yang selama ini diwarisi dan dibawa oleh alim ulamak terdahulu di dalam mengembangkan ajaran Islam yang satu-satunya agama yang sebenar. INI SOAL SYAHADAH yang bukan boleh dibuat main-main. Kalau saudara seorang sahaja atau mungkin ramai ahli PSSCM lain boleh menerimanya, cuba bayangkan berapa ramai lagikah akan tertipu dan disesatkan.

  Jangan disebabkan oleh salah tanggapan kita kepada usaha murni Suarajagat dan angkatan lain seangkatan menegakkan syiar Islam yang berlandaskan Tauhid kepada Allah dan Rasul mahupun jua kepada ilmu aqidah kita pada rukun iman, kita mudah mengangkat sesuatu yang batil untuk masyarakat kita. Juga disebabkan kejahilan atau cuba memekakkan telinga dan memejamkan mata bagi menghalal apa yang sebenarnya kejahilan pemimpim terkini dalam PSSCM sehingga sanggup mengenepikan soal aqidah, soal maruah kedaulatan bangsa Melayu dan hala tuju PSSCM yang kian hari kian ranap atas tangan saudara-saudara yang masih bersekongkol dengan syahadah yang khilaf dan alasan-alasan yang tidak masuk akal.

  Usahlah bersubahat kepada perkara yang batil dan cuba jawab soalan SJ itu. Mana pergi Maiden (Datuk Maiden) dalam menjawab perkara ini kerana sesungguhnya beliau jahil dan usah menyesatkan.

   
 110. SeriMersing

  11/02/2011 at 3:16 pm

  Anak Cekak kenapa tidak mahu respon ulasan SJ, anak cekak dah tercekik agaknya…

  Saya rasa SJ adalah org yang paling layak untuk memberi hujah mengenai isu ini berbanding dgn ahli PSSCM itu sendiri, kerana secara jujur SJ berhujah dgn berlandaskan fakta pemerhatian dari beberapa perspektif bangsa dan masyarakat serta berpandukan dalil naqli yang sememangnya hasan sahih, dari itu pembawaan penafsiran secara logik menjadi lebih realistik.

  Saya sangat pasti dan yakin DSMK pun belum tentu dapat memberi penghuraian sebaik SJ ini kan pula menjelaskan isu syahadah yg menjadi persoalan tanpa jawapan khusus dari PSSCM itu sendiri.

   
  • suarajagat

   12/02/2011 at 2:50 pm

   Assalamualaikum.. SeriMersing,

   Subhanallah..pertama sekali, SJ sekadar berusaha menyatakan kebenaran. Segala puji dan syukur hanya kepada ALLAH s.w.t.

   Saya pun hairan kenapa Anak Cekak dan Mamat serta mereka yang mempertahankan kesalahan lafaz syahadah Datuk Maideen terdiam terutamanya setelah saya menjawab soalan mamat di link berikut :
   https://suarajagat.wordpress.com/2011/01/18/isu-silat-cekak-%E2%80%93-menjawab-kekeliruan/#comment-2593

   mamat mempertikaikan keabsahan lafaz syahadah yang umat Islam amalkan selama lebih 1432 tahun, apakah ianya benar-benar ajaran baginda Rasulullah s.a.w.
   namun setelah saya jawab berdasarkan segala dalil yang ada dalam al-Quran dan hadis, beliau bisu seribu bahasa.

   Sungguh tidak disangka bila ada orang Islam sendiri, sanggup mempertikaikan Rukun Islam yang pertama, yang termaktub dalam al-Quran, hadis, ibadah solat dan laungan azan 5 kali sehari sebagai sunnah Nabi Muhammad s.a.w.

   Lama juga saya fikir siapa DSMK…kemudian baru faham Datuk Saithu Maideen yang anda maksudkan. 🙂

    
 111. ANAK CEKAK

  14/02/2011 at 12:12 am

  assalamualaikum

  maaf lambat replay xde masa tuk pkra2 yg tatau kmana kesudahan nie.. pertama kalinya abg saudara suara jagat boleh ke ayat jawi boleh eja dalam rumi ka??
  keduanya saya respek abg suarajagat sbb dah menjelajah serata dunia..tp betul ka semua sama bunyi??
  sdng kan dalm tv pun masa bulan ramadhan tv 1 ade tyg siaran solat terawih kat mekah.. bunyi ade perbezaan..
  cuba la dari tuan suarajagat dari berdakwah dalam blog yg menceritikan perkara2 yg belum ada bukti oleh pihak tertentu..dan orang yng tuan cerita itu masih tidak di ISA atau diiktiraf sebagai sesat ..baik tuan pergi sendiri jmpe pihak2 yg sesuai..

   
  • suarajagat

   14/02/2011 at 11:49 am

   Assalamualaikum…
   saudara ANAK CEKAK…
   dalam kaedah ayat jawi ditulis dalam ejaan rumi, dibolehkan dgn beberapa syarat. Asalkan ayat tersebut untuk pembelajaran tetapi bukanlah diubah secara tetap.
   malah kaedah tulisan saya juga tidak lari dari sebutan/makhraj asal kalimah tersebut :
   syahadah

   saya juga telah menulis dalam komen berikut : https://suarajagat.wordpress.com/2011/01/18/isu-silat-cekak-%E2%80%93-menjawab-kekeliruan/#comment-2593

   Kalau ada sedikit perbezaan lafaz makhraj, ia hanya biasanya terjadi pada masyarakat Islam di eropah/barat, kerana keadaan bahasa inggeris yang sudah sebati dalam dialek masyarakat di sana.
   Bagaimanapun hal ini berbeza dengan masyarakat Islam di Malaysia yang sememangnya menggunakan bahasa melayu dalam kehidupan seharian.
   Lagikan pula menurut para penyokong Datuk Maideen, beliau lebih Melayu dari Melayu. Maka tidak timbul keperluan untuk membandingkan lafaz beliau dengan lafaz mereka yang bukan Melayu.. jauh sekali untuk dibandingkan dengan umat Islam eropah/barat.
   sebenarnya tidak wujud perbezaan pada lafaz masyarakat Arab seperti yang anda dengar pada siaran solat terawih. Jika didengar dengan teliti, kita akan dapati makhraj huruf adalah sama..
   Seruan azan 5 kali sehari sebenarnya sudah cukup untuk membuktikan KEBATILAN kalian.

   Nasihat saya, berhati-hati dengan cabaran anda ke atas pihak berkuasa.

    
 112. Asmawn Comel

  14/02/2011 at 2:21 am

  kononnya (seperti yg dikatakan oleh segelintir ahli2 PSSCM yang menyokong DSMK…

  DSMK TAKNAK LAWAN APA-APA KENYATAAN YANG DILEMPARKAN KEPADANYA DALAM INTERNET SAMAADA BLOG, WEBSITE ATAU DI FB.

  ada pula yg mencabar pihak2 yang mempertikaikan syahadah beliau melaporkan kepada polis, jabatan agama, mufti atau JAKIM. Cthnya oleh seorang bernama Ziad Omar, ahli, T. Pengajar PSSCM dan juga kakitangan DSMK di MAROZ Taloring…

  apa lagi kata2 Nabi yang kau tau…..
  korang kata korang tau syahadah Datuk salah…..
  kenapa mem’Bisu’,.. takkan nak nyalak dalam fb je,. buat lah sesuatu…..
  datang ajaq Datuk ka?
  report kat Pusat Islam ka?,. kalo ada brann….
  aku tau takdak.,…penakowt hang pa ni….
  jenis macam amru lah juga hangpa ni….sama ja

  http://www.facebook.com/album.php?fbid=115631255170632&id=100001712735672&aid=12023

   
 113. Tunjuk Langit

  17/02/2011 at 1:01 am

  saya cadangkan agar ANAK CEKAK membuat laporan kepada JAKIM atau mana-mana pejabat agama yang berhampiran berhubung tuduhan ke atas Datuk Maideen dan PSSCM. Saya juga cadangkan agar ANAK CEKAK bawa sekali dalil-dalil dari Al-Quran, Sunnah dan kitab2 ulama muktabar bagi membenarkan syahadah Datuk Maideen.
  Jika tidak mampu berbuat demikian, saya cadangkan ANAK CEKAK cadangkan kepada JK tertinggi PSSCM untuk menganjurkan debat, forum atau seminar berhubung isu ini, kami akan hadir walaupun berbayar. Kami juga amat berbesar hati jika Datuk Maideen sendiri yang akan mengupas persoalan syahadah beliau.

  Seluruh masyarakat Melayu-Islam yang prihatin sedang menunggu Datuk Maideen menjawab persoalan ini, kami bukanlah mahu bermusuh dengan PSSCM, seni silat adalah hak bangsa kita juga. Saya harapkan isu ini akan selesai demi kepentingan bangsa dan agama kita.

   
  • suarajagat

   17/02/2011 at 5:18 pm

   Tunjuk Langit..saya rasa ada eloknya juga kalau Anak Cekak nyatakan pada pihak berkuasa agama bahawa syahadah Datuk Maideen itulah syahadah hakikat (menurut kefahaman penyokong Datuk Maideen).

    
 114. tok padang

  18/02/2011 at 12:04 pm

  Jika tersalah ada kaedahnya untuk membetulkan kembali sepertimana yang dilakukan oleh Imam Abu Musa As-Syaari yang asalnya dahulu adalah pengikut fahaman Muktazilah namun setelah disedari oleh beliau apa yang dianutinya itu adalah salah maka beliau umumkan kesalahan beliau di khalayak ramai dan beliau pula mengarang kitab membatalkan kitab yang beliau karang semasa beliau berfahaman Muktazilah.

  Jadi tiada masalah sebenarnya kalau tersalah, umumkan dan betulkan itu sahaja. Seperkara lagi sekiranya perkara salah mengikut hukum syarak yang dilakukan oleh pihak kepimpinan dipertahankan habis-habisan maka kita khuatir kita sudah mengikuti faham Nasrani kerana Rasulullah SAW menegaskan di dalam hadisnya yang bermaksud:
  “Tiada kependetaan di dalam agama Islam”, iaitu tiada konsep pendeta atau rahib di dalam agama Islam. Di dalam agama Nasrani, rahib atau pendeta adalah satu jawatan tertinggi yang mana kata-kata mereka adalah benar belaka dan mereka adalah sunyi daripada sebarang kesilapan dan kesalahan maka dengan sebab itu mereka boleh mengampunkan umat ataupun memberi berkat (memberi blessing).

  Ketaatan pada guru atau pemimpin memang ada dinyatakan dalam agama kita tetapi ada batasnya iaitu ketaatan pada guru yang berlandaskan kepada hukum syarak iaitu sekiranya guru atau pemimpin itu menganjurkan muridnya agar berusaha kepada perkara-perkara kebaikan yang disukai oleh Allah dan RasulNya. Sekiranya guru atau pemimpin itu melakukan kesalahan maka wajarlah ianya ditegur kerana terdapat juga beberapa potong hadis yang menyuruh kita kepada demikian.

  من رأى منكم منكرًا فليغيره بيده ، فإن لم يستطيع فبلسانه ، فإن لم يستطيع فبقلبه ، وذلك أضعف الإيمان

  “Sesiapa yang melihat di kalangan kamu satu kemungkaran maka hendaklah dia mengubahnya dengan tangannya, sekiranya dia tidak mampu maka dengan lidahnya, kemudian sekiranya dia tidak mampu maka dengan hatinya dan itulah selemah-lemah iman”. Namun begitu teguran itu hendaklah dilaksanakan dengan penuh hikmah dimana orang ditegur tidak merasa aib dan dimalukan.

  Islam adalah agama nasihat. Kita sewajarnya memberikan nasihat kepada sesiapa sahaja termasuk juga para pemimpin kita. Itu merupakan perkara pokok dalam agama dan asas kepada pembentukan masyarakat yang bertamadun. Rasulullah s.a.w sendiri telah bersabda:
  الدين النصيحة قلنا : لمن ؟ قال لله ولكتابه ولرسوله ولأئمة المسلمين وعامتهم

  “Agama adalah nasihat. Kami (sahabat) bertanya: Kepada siapa? Berkata Rasulullah: Kepada Allah dan kepada kitabNya serta RasulNya dan juga para pemimpin orang Islam dan semua umat Islam”(Riwayat Muslim)

  Kita boleh melihat pandangan imam-imam muktabar untuk menasihati dan menegur ketua-ketua ataupun pemimpin masyarakat seperti yang disarankan oleh Imam Ahmad dan Imam Nawawi seperti yang terdapat dalam kitab mereka

  Imam Ahmad Radiallahu Anhu telah berkata:

  الناسُ يَحتاجون إلى مُداراةٍ، ورِفْقٍ في الأمرِ بالمعروفِ، بلا غِلْظةٍ، إلاَّ رجُلاً مُبايناً، مُعلناً بالفسْقِ والرَّدى، فيجبُ عليك نهيُهُ وإعلامُهُ؛ لأنَّه يُقالُ : ليس لِفاسقٍ حُرمةٌ، فهذا لا حُرْمةَ له

  “Manusia memerlukan kesopanan dan kelembutan dalam melaksanakan suruhan kepada perkara makruf, tanpa kekerasan melainkan lelaki yang menonjolkan dan terang-terangan melakukan kefasikan dan kerosakan maka wajib ke atas kamu mencegahnya dan mengzahirkan perbuatannya itu kerana seorang yang fasiq itu tidak mempunyai kehormatan dan dia tiada maruah” (lihat Al-Amru Bil Makruf wa Nahyu ‘An Mungkar, karangan Imam Al-Khallal, m.s 35)

  Imam Nawawi pula berkata:

  وأمَّا السِّترُ المندوب إليه هنا، فالمراد به الستر على ذوي الهيئاتِ ( أهل السُّؤددِ والفَضْلِ الذين لا يُعْرَفُون بالشَّرِ والفسادِ ) ونحوهم، ممَّن ليس معروفاً بالأذى والفسادِ، فأمَّا المعرُوفُ بذلك فيُستحبُّ ألاَّ يُستَرَ عليه؛ تُرفعُ قضيَّتُه إلى وليِّ الأمرِ، إن لم يُخَفْ من ذلك مفسدةً، لأنَّ السِّترَ على هذا يُطْمِعُهُ في الإيذاءِ والفسادِ، وانتهاكِ الحُرُمات، وجَسارةُ غيرِه على مثلِ فِعْلِه

  “Adapun menyembunyikan kesalahan yang disunatkan di sini, maka maksudnya adalah memnyembunyikan kesalahan orang-orang kenamaan (pemimpin dan orang yang berjasa yang tidak masyhur dengan perbuatan jahat dan kerosakkan) serta seumpama dengannya. Yang terdiri dari mereka yang bukan terkenal dengan perbuatan zalim dan jahat. Adapun mereka yang dikenali dengan seumpama itu maka disunatkan agar tidak disembunyikan perbuatnnya dan dilaporkan perbuatannya itu kepada pihak berkuasa sekiranya tidak dikhuatiri kemudaratan dari perbuatannya itu kerana menyembunyikan kesalahannya akan menjadikannya semakin berani untuk melakukan kejahatan dan kerosakkan serta memperkosa segala maruah dan menjadi jambatan kepada orang lain untuk mencontohinya..” (Syarah Sahih Muslim karangan Imam An-Nawawi 16/135)

   
 115. Tunjuk Langit

  18/02/2011 at 5:13 pm

  Imam Abu Hassan..
  bkn Abu Musa As-Syaari. Abu Musa as-syari adalah dr kalangan sahabat nabi.

   
 116. gasatri

  27/02/2011 at 8:57 pm

  Apa dah jadi dengan ahli silat cekak sekarang ni?

  Dah terlalu TAKSUB pada GURU sehingga akal dan pertimbangan dicampak ke dalam longkang… sudah tidak mahu rujuk kepada yang ariff dalam hal-hal agama. Main terima bulat2 apa kata guru mereka dan perbuatannya. Tok Guru mereka telah dimaksumkan seolah tak ada satu salah pun pada percakapan, perbuatan, kelakuan dan pendirian.

  http://sapahabaq.blogspot.com/2011/02/sapahabaq-taksub-yang-keterlaluan.html

   
 117. Pendekar Islam

  01/03/2011 at 11:20 am

  bagaimana acuan begitulah kuihnya…. sehingga kini hasil dari pemerhatian saya, sifat dan sikap guru sedikit sebanyak mempengaruhi muridnya…. sudah banyak kepincangan akhlak yg telah sy dgr dr rakan2 dari pelbagai IPT… Ada yg mempelajari PSSCM dan ada juga yg memerhati mereka… Kebanyakkan tempat, guru2 ini menyebarkan propaganda agar mencaci perguruan lain… walhal perguruan lain tidak langsung mencaci mereka malah memuji….. jika melibatkan akidah Islam, maka setiap lapisan masyarakat patut mengambil berat akan hal ini… Bukan hanya PSSCM malah ada juga perguruan lain ada permasalahan ini, cuma kurang mendapat perhatian dan mungkin kurangnya ilmu bahasa Arab dalam kalangan murid…

  Benar, guru2 silat perlu arif tentang agama…. mungkin perkara ini perlu diteliti contohnya, pihak Jabatan Agama perlu mendapatkan setiap bacaan yg diamalkan serta meneliti setiap sudut adat agar tidak mempengaruhi generasi baru yang kebanyakkannya jahil dari sudut ini…..

  Pada sahabat2 sy yang menyertai PSSCM dan perguruan lain, telah sy beri sedikit panduan dan nasihat agar menjauhi perkara negatif seperti ini… “Tuntutlah ilmu beladiri itu, asalkan hindari perkara negatif”…..

  (^_^) PENDEKAR ISLAM

   
 118. mad arshad

  01/03/2011 at 7:23 pm

  ADA ARAHAN DARI PIHAK ATASAN DALAM PSSCM AGAR PERKARA TENTANG SYAHADAH INI JANGAN DIBINCANGKAN OLEH AHLI-AHLI. JELAS, INI ADALAH USAHA UNTUK MENUTUP PEMIKIRAN AHLI-AHLI YANG RATA-RATA TIDAK MEMPUNYAI ASAS YG KUKUH DALAM ILMU AGAMA KHUSUSNYA ILMU TAUHID.

  SESUDAH 1 TAHUN LEBIH ISU INI TIMBUL, RAMAI AHLI-AHLI PSSCM TELAH DISINGKIR DAN DISISIH DARI PSSCM DAN ADA JUGA CAWANGAN YANG TELAH DIBUBAR. PEMBOIKOTAN DAN PENYISIHAN AHLI-AHLI YANG DATUK MAIDEEN KERANA SYAHADAH TERUS BERLAKU.

   
 119. khairul

  04/03/2011 at 1:56 am

  Allah berfirman:

  “Artinya : Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan berprasangka, karena sesungguhnya sebagian tindakan berprasangka adalah dosa dan janganlah kamu mencari-car kesalahan orang lain” [Al-Hujurat : 12]

  Dalam ayat ini terkandung perintah untuk menjauhi kebanyakan berprasangka, karena sebagian tindakan berprasangka ada yang merupakan perbuatan dosa. Dalam ayat ini juga terdapat larangan berbuat tajassus ialah mencari-cari kesalahan-kesalahan atau kejelekan-kejelekan orang lain, yang biasanya merupakan efek dari prasangka yang buruk.

  Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda.

  “Artinya : Berhati-hatilah kalian dari tindakan berprasangka buruk, karena prasangka buruk adalah seduta-dusta ucapan. Janganlah kalian saling mencari berita kejelekan orang lain, saling memata-matai, saling mendengki, saling membelakangi, dan saling membenci. Jadilah kalian hamba-hamba Allah yang bersaudara” [Diriwayatkan oleh Al-Bukhari hadits no. 6064 dan Muslim hadits no. 2563]

  Abu Hatim bin Hibban Al-Busti bekata dalam kitab Raudhah Al-‘Uqala (hal.131), ”Orang yang berakal wajib mencari keselamatan untuk dirinya dengan meninggalkan perbuatan tajassus dan senantiasa sibuk memikirkan kejelekan dirinya sendiri. Sesungguhnya orang yang sibuk memikirkan kejelekan dirinya sendiri dan melupakan kejelekan orang lain, maka hatinya akan tenteram dan tidak akan merasa capai. Setiap kali dia melihat kejelekan yang ada pada dirinya, maka dia akan merasa hina tatkala melihat kejelekan yang serupa ada pada saudaranya. Sementara orang yang senantiasa sibuk memperhatikan kejelekan orang lain dan melupakan kejelekannya sendiri, maka hatinya akan buta, badannya akan merasa letih dan akan sulit baginya meninggalkan kejelekan dirinya”.

  Beliau juga berkata pad hal.133, “Tajassus adalah cabang dari kemunafikan, sebagaimana sebaliknya prasangka yang baik merupakan cabang dari keimanan. Orang yang berakal akan berprasangka baik kepada saudaranya, dan tidak mau membuatnya sedih dan berduka. Sedangkan orang yang bodoh akan selalu berprasangka buruk kepada saudaranya dan tidak segan-segan berbuat jahat dan membuatnya menderita”.

  – aku berhujah gunakan Al-quran dan Al-hadis kerana itu peganganku.

  – aku bukan berhujah gunakan nafsu dan hasutan syaitan seperti kalian

  – x perlulah mencari kesilapan orang dan memperburukkan orang melalui video

   
  • suarajagat

   04/03/2011 at 9:07 pm

   khairul……..

   “Dan janganlah kamu campuradukkan yang benar itu dengan yang salah, dan kamu sembunyikan yang benar itu pula padahal kamu semua mengetahuinya”.
   [ Al-Baqarah : 42].

   Demikianlah maksud firman ALLAH di dalam al-Quran.
   ALLAH menyeru umat Islam untuk menyatakan kebenaran sekalipun pahit.
   Dalam konteks kes-kes kesesatan dan kesalahan akidah, perkara tersebut tidak boleh disembunyikan. Ia mesti dikhabarkan kepada masyarakat agar umat Islam tidak terpesong.
   maka dalam isu kesalahan syahadah Datuk Maideen, bukanlah mencari kesilapan atau memburukkan beliau. Tetapi pendedahan ini bagi menyelamatkan akidah umat Islam khususnya di Malaysia. Di dalam Islam, menghindari kemudaratan lebih utama dari menyembunyikannya.
   Apa yang berlaku dalam PSSCM hari ini adalah satu kebatilan yang sangat nyata.

   anda berkata :

   “- aku berhujah gunakan Al-quran dan Al-hadis kerana itu peganganku.”

   soalan SJ :
   Memandangkan anda berpegang kepada al-Quran dan sunnah,
   boleh anda buktikan syahadah rekaan Datuk Maideen itu menurut al-Quran dan hadis Rasulullah s.a.w?

   Jika tidak, maka bermakna anda telah mempermainkan ayat al-Quran dan hadis Baginda untuk menyembunyikan kesesatan.

   Nasihat SJ, janganlah berdusta atas nama ALLAH dan Rasul NYA.

   SJ telah membuktikan ianya bertentangan dengan al-Quran dan sunnah sebagaimana komen balas saya di sini :
   https://suarajagat.wordpress.com/2011/01/18/isu-silat-cekak-%E2%80%93-menjawab-kekeliruan/#comment-2598

   terima kasih 🙂

    
 120. gasatri

  04/03/2011 at 11:14 pm

  Permasalahan di dalam silat cekak sehingga sekarang ini bukan sahaja terletak pada guru mereka iaitu Datuk Maiden yang mempertahankan syahadah pelik. Isu syahadah ini sudah nampak seperti perkara nombor 2 dan masalah TAKSUB dan menjaja Agama telah menjadi masalah utama dalam persatuan ini.

  Guru mereka, barisan kepimpinan dan barisan jurulatih telah memain peranan mempengaruhi ahli2 silat ini agar taat buta kepada orang atasan terutamanya guru mereka kerana dalam silat cekak ini, mereka mengajar agar ahli2 mencari guru yang mursyid lagi sidiq, itulah guru yang mempunyai sirr.

  Maka kerana itulah ramai ahli2 persatuan ini menganggap bahawa guru silat mereka berada di makam guru ‘mursyid lagi sidiq’ yang tahu akan sirr, rahsia2. Walaupun Datuk Maiden ini dari awal lagi terbukti melakukan kesilapan seperti syahadah, dia tetap menekankan bahawa dia mempunyai keupayaan direct dengan tuhan…. Inilah penekanan yang jahat dibuat oleh guru serta barisan kepimpinan silat cekak hari ini agar ahli terus yakin kepada mereka.

  Ini terbukti terjadi kpd si khairul ini (komen di atas) yang baru sahaja belajar 3 hari tetapi sudah yakin penuh kepada guru ini.

  Cuba lihat sepotong ayat pantun silat cekak “taat kepada guru membawa berkat, sikit belajar banyak yang dapat”. Mereka menekankan akan taat konon, akan tetapi apa yang terlah berlaku adalah TAKSUB.

  Satu penelitian semula dalam kemelut silat cekak ini ialah untuk melihat secara keseluruhan bahawa permasalahannya tidak sahaja terletak kepada Datuk Maiden sebagai guru yang jahil akan ilmu2 Agama, sebahagian pula kepada barisan kepimpinan dan barisan tenaga pengajar sebagai jurulatih. Masalah yang BESAR ialah TAKSUB ahli2 yang keterlaluan. Mereka2 ini kita tidak tahu siapa dan berapa ramai…. yang akan terus taksub dan berpegangan aqidah yg mengkuatirkan seterusnya menjadi ejen menyebar kefahaman mereka kepada seluruh masyarakat melayu melalui silat cekak di serata tempat termasuk di PUSAT PENGAJIAN TINGGI.

  Amat MEMBAHAYAKAN!!!!!

   
 121. bdak bru

  05/03/2011 at 12:31 am

  sy mrpkn ahli PSSCM…ktika brsama guru,sy dsruh brslaman dgn Datuk walhal Islam mlarang prmpuan brsntuhan dgn lelaki…apbla dtnya,seseorg mgtakn bhawa PSSCM mgamalkn Ilmu hakikat yg mmblehkan lelaki dan prmpuan brsntuh ats dsar hrmat dan tidak brnafsu..adkh ini mnjd bkti psscm mnyebarkn fhaman yg brtntangan dgn ajaran Islam??

   
  • suarajagat

   06/03/2011 at 8:28 pm

   saudari bdak bru,
   kelakarnya mendengar jawapan itu…perkara fekah sepatutnya dijawab secara fekah.
   Bukan sewenang-wenang kata ilmu hakikat..
   Nampak sangat mereka buta ilmu.

    
  • Aswan Comel

   07/03/2011 at 7:46 am

   bdak bru,

   siapa yang suruh?

    
   • Addy Huzairy Othman

    08/03/2011 at 1:39 pm

    bersentuhan dengan lelaki dan perempuan… dalam keadaan tertentu mungkin ada kelonggaran untuk keselamatan diri. ilmu masih belum cukup maka lebih baik mencari dahulu ilmu.

     
   • suarajagat

    08/03/2011 at 9:29 pm

    Assalamualaikum..
    saudara Addy Huzairy Othman..sekali lagi saya melihat hal ini masih belum dijawab berdasarkan ilmu feqah.
    Oleh yang demikian, saya mohon keizinan sidang pembaca untuk membenarkan SJ menjawab komen bdak bru dengan merujuk kepada ilmu feqah. Saya bukan seorang yang pakar dalam bidang feqah, tetapi untuk hal-hal sebegini, insya’ALLAH saya boleh sedikit sebanyak menjawabnya. Ini kerana tumpuan dan minat saya lebih menjurus kepada bidang akidah, usuluddin, pemikiran Islam serta perbandingan agama.

    Pertama sekali, setelah meneliti kepada majlis2 ijazah yang dilakukan dalam semua persatuan silat cekak, SJ dapati kaedah salam di antara guru dan murid dilakukan dengan berlapikkan kain (jika murid itu wanita). Menurut perkiraan saya, hal ini memang telah diterapkan oleh Ustaz Hanafi sejak dahulu lagi. Maka demikian, Ustaz Hanafi Hj. Ahmad tegas berpegang pada hukum yakni bersentuhan kulit dengan kulit di antara lelaki dan wanita ajnabi (bukan muhrim) adalah haram. Kerana itu dilakukan secara berlapik. Belajar dapat, menjaga hukum pun dapat.
    Justeru, jawapan saudara Addy Huzairy sukar untuk diterima kerana dalam ajaran Islam ‘Matlamat Tidak Menghalalkan Cara’.

    SJ akan menulis dengan melihat kepada persoalan hukum dan memberi sedikit pandangan balas.

    1. Bersentuhan di antara lelaki dan wanita bukan muhrim, hukumnya jelas adalah haram. Rasulullah s.a.w sendiri tidak pernah menyentuh wanita bukan muhrim. Hukum ini disepakati oleh seluruh ulama Islam dalam semua mazhab.

    2. Semua mazhab ( Hanafi, Maliki, Syafie, Hanbali) sepakat bahawa wuduk terbatal apabila berlaku sentuhan antara lelaki & wanita bukan muhrim.
    Mengikut mazhab Syafie, wuduk itu tidak terbatal kecuali dalam keadaan mengerjakan tawaf. Hal ini adalah kerana mustahil akan adanya rangsangan syahwat ketika bertawaf.

    3. Kelonggaran terhadap hukum hanya boleh berlaku dalam beberapa kes yang melibatkan soal darurat, contohnya :

    – seorang wanita sedang dalam keadaan lemas, dan seorang lelaki yang melihat kejadian itu segera menyelamatkan wanita berkenaan. Keadaan sebegini adalah diharuskan, malah mungkin sekali wajib kerana keperluan untuk menyelamatkan nyawa itu lebih utama. Cuba bayangkan kalau ada wanita lemas dan semua yang melihat kejadian itu tidak menyelamatkannya atas alasan, “saya dengan dia bukan muhrim”. Itu tidak berperikemanusiaan namanya.
    Yang ingin saya tegaskan di sini ialah hukum tersebut berubah apabila ada keperluan yang sangat mendesak.

    4. Sebahagian ulama berpendapat dibolehkan sentuhan (sekadar salam) di antara lelaki dan wanita menurut keadaan seperti; salam di antara orang tua (yang telah berusia) dengan orang yang jauh lebih muda dengan syarat diketahui tiada rangsangan syahwat. Contoh mudah ialah seperti bertemu ahli keluarga dan bersalaman dengan pakcik dan makcik kerana menghormati mereka.

    PANDANGAN DAN KESIMPULAN SJ :
    (a) dalam konteks yang diceritakan oleh bdak bru, yang merupakan keadaan dalam program-program biasa, saya fikir tidak ada keperluan atau perkara yang boleh melonggarkan hukum haram itu. Jawapan ‘ilmu hakikat’ oleh jurulatih anda jelas menunjukkan beliau tidak tahu membezakan di antara hak dan batil. Jawab hentam kromo tanpa sandaran nas, malah menunjukkan bahawa beliau sendiri buta ilmu.
    Kalau ada yang bagi alasan, kerana itu guru kamu. Ini juga jawapan yang batil. Seorang guru yang murshid tidak mungkin akan mudah bersalaman dengan wanita bukan muhrim kerana sangat diketahui olehnya akan hukum haram itu.

    (b) dalam gelanggang atau kelas persilatan, adalah lebih baik jika ahli wanita di ajar oleh jurulatih wanita. Seandainya keadaan amat memerlukan tunjuk ajar dari jurulatih lelaki, tunjukkan sahaja caranya dengan mengambil contoh pada pelajar lelaki. Ini kerana niat yang baik untuk mengajar itu bagus, bagaimanapun hukum yang haram tetap mesti dijauhi.

    sekian, terima kasih.

     
   • Addy Huzairy Othman

    09/03/2011 at 1:27 pm

    kepada SJ

    hahaha….saya teramat maklum akan perkara itu. ILMU BELUM CUKUP MAKA CARI ILMU DAHULU itu adalah maksudnya kepada saya sendiri. hehehe.thanks beri penjelasan. saya masih belum cukup ilmu.

     
   • bdak bru

    09/03/2011 at 6:28 pm

    org yg dah lma dlm prsatuan ..

     
 122. Addy Huzairy Othman

  05/03/2011 at 2:59 pm

  aku ahli cekak malaysia. apa yang berlaku, harap guru utama sekarang tolong betulkan keadaan.aku dah lama tak aktif. dulu aku di ijazahkan oleh Guru Utama Hj. Ishak Itam. tentang lafaz syahadah, aku pun tiada kelayakan nak komen panjang2. cuma berharap PSSCM tolong ambil serius perkara ni. bagitau apa yang sebenarnya. jika tidak, sampai bila2 akan terus macam ni.

   
  • bdak bru

   07/03/2011 at 12:23 am

   mgkin saudara Addy lbih arif dan lma ddlam prsatuan…saudra sptutnya mnilai sndiri nilai2 yg dterapkn ddalam prsatuan ktika brsama guru..sama-samalah kita mncri jwapan

    
   • Addy Huzairy Othman

    08/03/2011 at 1:35 pm

    sepanjang aktif ketika dahulu, segala-galanya berjalan dengan lancar. Guru Utama Ishak Itam adalah pengganti Ustaz Hanafi. Aku sendiri pernah di tegur kerana kurang buat latihan kaki ketika majlis ijazah tamat.Guru Utama tegur dan terus ingatkan pada semua ahli. tapi itu dulu…… sekarang bila dah ada pulak pemangku presiden yang melaksanakan tugas guru, semua jadi kucar kacir. terus terang aku tak setuju guru utama sekarang – Datuk. sebab Ishak Itam masih ada.walaupun sakit atau kurang sihat,tapi Guru Utama masih ada.ntah la…taksub tu memang ada cuma masih dalam kawalan.tapi sekarang, PSSCM seolah membenarnya semuanya. ungkapan syahadah pun telah dipertikai sesama ahli. apa pun, belajar ilmu menjaga diri adalah demi menjaga diri kita.

     
 123. Aswan Comel

  06/03/2011 at 3:31 pm

   
  • Aswan Comel

   07/03/2011 at 7:42 am

   sori kesilapan teknik…page tersebut telah di delete…

    
 124. bdak bru

  07/03/2011 at 12:18 am

  mslhnya yg bgtahu tntng ilmu hkikat 2 org yg warak,arif tntng agama,ustz lg…bkal mnyesatkn bdak2 bru yg jahil tntng agama dan tiada tmpt rjukn yg btul..bnyk lg bnda yg tdak jelas dlm PSSCM,mgapa hrus dprtikaikn syahadah datuk??Itu urusan Allah dgn hmbanya..yg pnting,bnyk lg bnda yg x jelas dan brtntngan dgn agama ttpi x d ambil berat oleh mana-mana pihak…

   
  • suarajagat

   08/03/2011 at 9:49 pm

   bdak bru,
   berhubung tentang masalah syahadah, ia mesti dipertikaikan kerana perkara tersebut boleh merosakkan orang lain dan membawa kepada dosa jariah.

   Menurut anda, banyak lagi benda yang tidak jelas dan bertentangan dengan agama. Boleh saudari nyatakan di sini apakah perkara-perkara tersebut?
   Mungkin anda tidak jelas mengenainya kerana tidak mengetahui nas atau hukum yang berkaitan yang mungkin boleh saya cuba memberi jawapannya.
   Begitu juga dengan perkara yang bertentangan dengan agama, kalau ada..kita boleh siasat. 🙂

    
 125. bdak bru

  07/03/2011 at 12:20 am

  Benarkh PSSCM mndpt kelulusan Jakim??mgkin pda kulitnya nmpak btul,tp isinye…mnyesatkn..nauzubillahi min zalib..tlg siast prkara ini

   
  • Aswan Comel

   08/03/2011 at 9:54 pm

   perkara ini hanya boleh dijawab ialah PSSCM sendiri, minta dari AJK2 Caw atau Pusat jika ada surat kelulusan JAKIM tersebut.

    
   • suarajagat

    08/03/2011 at 10:01 pm

    terima kasih Aswan Comel..

    berkaitan statement bdak bru ttg ‘isinya menyesatkan’.
    Saya fikir mungkin sekali bdak bru agak kurang faham tentang hal-hal tertentu. Saya harap bdak bru dapat nyatakan di sini, bukan menuduh atau membuat kesimpulan sendiri.

    TQ 🙂

     
 126. Aswan Comel

  07/03/2011 at 7:44 am

  pg tersebut bukanlah pg penyokong datuk maideen, pg di atas telah di delete…kesilapan teknikal ini amalah dikesali…hehehe

   
 127. Sam2

  08/03/2011 at 12:19 pm

  AMAT MERBAHAYA….

  TAKSUB…..

  Itulah ungkapan yang terbaik yang dapat diberi kepada permasalahan PSSCM ini. Ringkasnya Amat merbahaya dan Taksub (AT). AT juga bermaksud 1) Amat Taksub 2) Amat Taat 3) Aqidah Terbalik 4) Aqidah Tersesat dan seumpamanya.

  AMAT MERBAHAYA….

  Jika perkara ini dibiarkan atas kesucian agama kita yang selama ini menjadi pegangan kuat bangsa kita dan diperjuangkan di pelbagai tempat dan pelusuk. Malahan perjuangan yang ada pada ahli-ahli PSSCM yang pada mereka yang telah lama yang mengaku bahawa mereka telah arif dan alim bab-bab ketauhidan kepada Allah SWT dan Rasulullah SAW. Tetapi….

  HAKIKATNYA….
  mereka kurang ilmu atas perkara ini tetapi atas sebab ke TAKSUBan mereka meletakkan sesuatu perkara itu pada hujah yang mereka tidak pasti atas sebab mereka hanya Nampak hanya pada ilmu mereka yang pada sangkaan mereka atas sukatan mereka juga atas Guru mereka yang ada sekarang. Sedangkan perkara melibatkan Tauhid telah sekian lama diterapkan dalam agama kita dan masyarakat kita sekian lama. Perkara ini juga telah diputuskan dan dibahaskan selama ini oleh ulamak-ulamak tauhid, fekah mahupun tasauf. Itulah hakikat yang harus diperjelaskan dan difahami. Janganlah mengubah apa yang telah diperjuangkan dan ditinggalkan oleh Rasulullah SAW selama ini.

  Benar bagai dikata oleh Suarajagat,
  Demi untuk keseluruhan masyarakat,
  Bukan perkara yang dibuat-buat
  Ianya masalah sejagat,
  Bukannya soal hakikat,
  Demi memerangi masalah yang pekat,
  Ketaksuban dan kebatilan yang telah kini kian melekat,
  Ditopengkan hanya kononnya pada ilmu hakikat..

  KALAU DULU GURU MERKA HANYA MELETAKKAN FAHAM BAHAWA SEMUA ITU ATAS KATA DARIPADA ALLAH DENGAN KALIMAH SYAHADAH YANG TIDAK MENGIKUT KELAZIMAN, SEKARANG IANYA LEBIH
  AMAT MERBAHAYA….TAKSUB sungguh AMAT MERBAHAYA….pada semua.

   
 128. 1dunia

  09/03/2011 at 12:53 am

  Saya budak baru kat sini. Kelakar betul kalau Datuk baca semua ni.

   
  • suarajagat

   09/03/2011 at 5:05 pm

   boleh beritahu apa yang kelakarnya?
   saya tak fikir ada perkara yang lucu dalam permasalahan akidah..

    
   • Muhammad Arsyad

    09/03/2011 at 5:11 pm

    kononya…datuk maiden ni tinggi makam kerohaniannya kerana menjawat jawatan sebagai guru utama seni silat cekak warisan dari ustaz hanafi. kalau mahukan kepastiasn bolehlah kita bertanya kepada ahli-ahli PSSCM, sbb itu kalau datuk membaca tulisan-tulisan di sini dipandang kelakar sahaja spt kata 1dunia.

     
 129. 1dunia

  09/03/2011 at 1:20 am

  Banyak betul Guru2 kat sini.

   
  • Muhammad Arsyad

   09/03/2011 at 4:25 pm

   sepatutnya ada berapa guru?

    
  • suarajagat

   09/03/2011 at 5:07 pm

   saya agak kurang senang dengan statement anda, bagi saya..tidak timbul soal banyak guru di sini..
   di sini semuanya adalah perbincangan bagi menegakkan kebenaran dan menghujam kebatilan

    
 130. Muhammad Arsyad

  09/03/2011 at 5:12 pm

  1dunia cuba memerli penulis-penulis komen di sini kononnya sudah bertaraf ‘guru’…

   
 131. Muhammad Arsyad

  09/03/2011 at 5:27 pm

  apabila saya mengajukan soalan kepada ahli-ahli PSSCM yg saya kenali, ramai keberatan utk melaporkan isu datuk maiden kepada pihak berkuasa agama, inilah antara respons yg saya terima- lebih kurang maksudnya:

  1. persoalan syahadah ini urusan antara dia dan tuhan, kita duduk diam-diam sahaja.
  2. bukan ‘makam’ kita membincangkan syahadah seperti ini.
  3. semua yg berlaku termasuk syahadah yg terpacul dari mulut datuk itu kehendak Allah belaka, kalau kita campurtangan bererti kita campurtangan pada aturan tuhan.
  4. penyatuan lebih utama, maka kita jgn bising-bising sbb kelak persatuan boleh diharamkan . bila persatuan diharamkan, mana lagi persatuan yg boleh bawa perjuangan ini.
  5. kalau jab agama panggil datuk, beliau akan mengaku salah dan perbetul syahadahnya…kemudian PSSCM akan dapat bergerak seperti biasa, datuk masih sebagai guru dan presiden yg berkuasa penuh, bahkan silap2 PSSCM/datuk dapat surat perlepasan dari jabatan agama, surat itu akan dijaja oleh PSSM semacam lesen dan bahan mempromosi datuk dan PSSCM.

  jelas dr repons yg saya terima ini menunjukan kefahaman agama yg amat ‘nipis’ atau kesalahfahaman ahli-ahli PSSCM dalam banyak perkara asas dalam agama kita, saya kira SJ lebih faham dalam perkara ini.

   
 132. bdak bru

  09/03/2011 at 6:39 pm

  apabila dtnya ngenai baiah brsama guru utama(mngucap syahadah d hdpan guru),sya dbritahu bhawa Datuk Maideen akn mnjdi SAKSI PNGUCAPAN SYAHADAH kita pda Hari Akhirat nnti..Guru utma akn mnjd saksi Keislaman kita d hdpan Allah..adakh ini bnar n btul d sisi Islam??olh krana sy mrupakn ahli yg msih bru,msih bnyk isu yg x dkthui…ttpi,mlalui crita tnga pngjar,trdpat ilmu batin/klebihan yg dbri olh Allah kpd bkas Guru Utma,ust. Ishak.

   
 133. 1dunia

  10/03/2011 at 3:15 am

  Bersatu kite teguh, bercerai kite roboh.

   
  • suarajagat

   10/03/2011 at 8:30 am

   ya..tetapi tidak mungkin kebenaran akan bersatu dengan kebatilan.

    
 134. gasatri

  10/03/2011 at 4:58 am

  Masing-masing cukup teliti membaca strategy masing-masing….. ada yang baca cara main chess… dan ada yang baca cara main dam haji..

  Nampaknya begitulah sejak awal kemelut ini berlaku… pihak yang mempertikaikan syahadah dan keperibadian Datuk Maiden hanya mampu menghebahkan akan hal syahadah ini melalui dunia internet, melalui blog dan facebook. Ini adalah kerana ruang perbincangan, penerangan dalam PSSCM telah dikunci rapat oleh Datuk dan juak–juaknya. Sebagai bukti; Tenaga pengajar yg bertanya hal syahadah telah digantung, Cawangan Perak dibubar dan Cawangan Selangor digodak pentadbirannya dan Datuk lantik ajk baru (walaupun tak sah dan melanggar perlembangaan).

  A. Angkatan Datuk bersungguh2 cabar untuk bawa isu syahadah ini ke Jab Agama? Kenapa?

  B. Yang pertikaikan syahadah pula tidak mahu bawa isu syahadah ini ke Jab Agama? Kenapa?

  Mudah saja jawabnya….

  1. sekiranya isu syahadah ini dibawa ke Jab Agama…. sudah pasti Datuk akan guna semua kabel2nya termasuk para menteri utk selesaikan kes ini bagi pihak Datuk.

  2. paling teruk pun, Datuk akan mengaku je secara diam2 di Jab Agama dan akan dapat terus menjadi guru silat ini….. (mengunakan pengalaman seperti tahun 1993 dalan kes Tn Hj Ishak Itam dengan Pusat Islam)

  Hujung2nya Datuk akan terlepas juga dan mula membanggakan diri dengan menyatakan ;

  1. Dia benar dan terpelihara… ini lah bukti Tuhan berserta dgn dia dan sah lah dia guru yg sebenar yg dipilih oleh Tuhan.

  2. Ini lah kebesaran Tuhan…. sebab itu lah dia masih kekal sebagai guru…

  So, apa yang akan berlaku seterusnya…. ahli2 silat cekak akan;

  1. terus taksub keterlaluan lagi pada datuk

  2. ahli2 akan semakin takut bersuara dan PSSCM akan terus dipalit kesesatan fahaman

  Akhirnya, rosak juga anak-anak melayu terutamanya di IPT di seluruh negara.

  PARAH…sungguh…PARAH!!!!!!

   
 135. Pakaian Siapa?

  10/03/2011 at 7:37 am

  Entahlah kata orang-orang tua, petatah Melayu : Ukur baju di badan sendiri. Itulah akibatnya bila baju orang lain kita nak pakai. Badan kita kecil kita nak pakai baju besar. Badan besar nak pakai baju kecil. Baju cuaca sejuk pakai waktu panas. Cuaca sejuk nak pakai baju nipis.

  ITU APA MAKNANYA?

  Fikir-fikirlah. Kalau sekalipun hari-hari menguruskan gedung pakaian atau kedai jahitan.

   
 136. Sam2

  10/03/2011 at 9:41 am

  Sayang seribu kali sayang mungkin itulah yang dapat dilaungkan, namum “Sayang isteri tinggal-tinggalkan, sayang anak tangan-tangankan”. Sayang dalam banyak perkara boleh kita sayang, tapi sejauh mana sayangnya kita kepada sesuatu perkara sehingga ada pepatah “Ditelan mati mak, diluah mati bapa”, sayangnya itu tetap kepada kebendaan.

  1. Adakah kerana terlalu sayang kita sanggup menduakan Allah Ta’ala?
  2. Adakah kita sanggup membiarkan aqidah kita dihenyak, diruntun dan dicarik oleh orang lain?
  3. Adakah kita sanggup berdiam diri, berpeluk tubuh membiarkan kesucian agama kita dinodaikan?
  4. Adakah kita sanggup bertanggungjawab membiarkan anak bangsa kita dan keagungan agama kita terus-terus dengan kebatilan yang mutlak?

  SAMA-SAMA KITA BERJUANG BERSAMA DENGAN SUARAJAGAT DEMI KETIDAKSANGGUPAN KITA ATAS 4 PERKARA DI ATAS.

   
 137. 1dunia

  10/03/2011 at 9:17 pm

  Kat sini ade 2 video tunjuk problem yg hangat dibincangkan. Tapi solusi die xde pon. Bole tunjukkan cara betul untuk syahadah?

   
 138. 1dunia

  10/03/2011 at 9:21 pm

  dalam video & audio yer solution die.

   
 139. 1dunia

  10/03/2011 at 9:44 pm

  Taksub? Persatuan mana pakai name Guru die?

   
 140. 1dunia

  10/03/2011 at 9:47 pm

  Jadi skrg ni cite die kite pn da roboh la, x kisah pn pihak mane, due2 pn da roboh. Abistu semangat sangat ni nape?

   
 141. 1dunia

  10/03/2011 at 10:00 pm

  Pakai teknology sape? Mat salleh jgk, blog ni teknology ape? mat salleh jgk, internet ni teknologi sape? mat salleh jgk. Naik kete sape cipta? matsalleh jgk. telefon sape cipta? mat salleh jgk. Yer. Memang dengan kehendak Allah jua sume 2, tapi kite org melayu ni gaduh2 kat dalam blog kecik mcm ni sambil pkai sihir mat salleh. Yela sihir la sebab sume teknologi yg kite x paham adalah magik. Perbincangan ni, termasukla saya dan sume org kat sini, yang mulia2 semuanye alhamdullilah, adalah di sisi Allah, tiada guna walau sedikit pun. Tunggu perang konon, silat2 konon. Berlambak lagi silat2 kat lua 2. Perang da lame da start brader2 sekalian.

   
 142. 1dunia

  10/03/2011 at 10:09 pm

  Kenape saya cakap mcmtu? Fractional reserve banking. Duit. Riba.

  Riba 2 ape? Perang dengan Allah, Pencipta Maha Agung.

  Duit brader2 sekalian. Duit. Tolongla nampak.

  Bukan askar2, bukan ahli politik, bukan perang. Kite da clear ke dari hutang dan riba?
  Saya tanya lagi.

  Kite da clear ke dari hutang dan riba?

   
 143. 1dunia

  10/03/2011 at 10:18 pm

  Jangan jual akhirat untuk dunia dengan harga yang murah la. Confident sangat benar sebenar2nya ni knape? Die 2 orang Yahudi ke? Nasrani ke? Die selawat la brader.

   
 144. 1dunia

  10/03/2011 at 10:20 pm

  *syahadah

   
 145. 1dunia

  10/03/2011 at 11:00 pm

  Confident bole. Confident sebenar2 benarnye yang kite masing2 akan mati la. Mati kan peristiwa paling confirm skali seconfirm2-nya. Adakah anda semua confirm macamtu bab permasalahan ni?

   
 146. 1dunia

  10/03/2011 at 11:15 pm

  Ni persatuan silat k brader2 sekalian. Bagi saya Datuk adalah di pihak yang benar di sisi Allah SWT. Bukan sebab die guru saya, atau saya ada keperluan dari die tapi sebab masalah ni kecik nak mampus kalau die benar, n ni masalah besar kalau batil. Jadi kalau betul Datuk batil, maknenye die x bersyahadah la, n maknenye die kafir la. Jadi saya x suke mengkafirkan orang je. Itu saje.

   
 147. 1dunia

  10/03/2011 at 11:26 pm

  Dan kalau betul Datuk batil, memang akan sampailah ajaran2 sesat die sampai ke murid2 die. Tengok biase je sume, yang jahil ade yang ok ade yang beriman ade, same je xde pon diorang perangai macam kesesatan.

   
 148. 1dunia

  10/03/2011 at 11:31 pm

  Ape kate sume orang letak video masing2 tengah bersyahadah. Pastu kite same2 kritik? Ok?

   
  • Aswan Comel

   11/03/2011 at 4:25 am

   apa kata kalau saudara/i buat dulu…

    
 149. SeriBalas

  11/03/2011 at 2:42 pm

  Sila buat lah 1Dunia…

   
 150. 1dunia

  11/03/2011 at 6:53 pm

  Hahaha. Aku sokong die la brader. Da agak da mesti ade jgk nk pertikaikan. Kalau aku sokong btpe aku yang nak kene buat? Pakai otak la skit brader. Ni untuk sume yang pertikaikan shadahah Datuk jela brader2 sume. Kan dah ade 2 video 2. Shahadah aku macam Datuk la bahlul. Lenkali nak type pakai otak la skit.

   
 151. 1dunia

  11/03/2011 at 6:58 pm

  Hakikat die aku pun kene kafirkan kat sini.

  Hakikat shahadah Datuk : Pernah bace tafsir Quran x? Pernah x bace bismillah pastu dalam masa yang sama dalam hati korang korang kata senyap2 “Dengan nama Allah..” dalam bahasa melayu?

  Dalam masa yang same tau.

  Sebab tu lah Datuk tersekat2.

  Pastu yang kes Alla dalam Shahadah tu.

  Kite tengko tajwid ‘nun’ bertemu ‘lam’ dalam bahasa arab.

  Kan nun 2 jadi silent ‘nun’ bile dibacekan. Tapi kalau bace laju2 xde pun kedengaran.
  Cume Datuk menghayati shahadah nye dalam hati die, sebab 2 tersekat2 skit, dan bile tersekat2 tu yang tajwid ‘nun’ bertemu ‘lam’ tu, jadilah ‘pelat’ Datuk ni.

  Itu saje brader2 sume.

   
 152. 1dunia

  11/03/2011 at 7:06 pm

  Yang sokong Datuk btpe nak buat video shahadah? Da memang betul da pun shahadah tu. Nak buktikan ape lagi?

  Yang cakap shahadah 2 salah la yang kene buat video sebab yela kenela tau cara yang benar2 ‘betul’ kan?

  Cakap bodoh kang marah.

   
 153. 1dunia

  11/03/2011 at 7:26 pm

  Xpayahla buat video. Buang mase je aku nak tengok.

   
 154. 1dunia

  11/03/2011 at 9:47 pm

  Nak betulkan sikit comment aku tadi. Yang aku explain tajwid ‘nun’ bertemu ‘lam’ tu tambah sikit iaitu ‘nun mati’ bertemu ‘lam’.

  Relaxla skit brader2, xpayah nak kafir2 kan orang. Kesian Datuk 2, kirenye semayang die sume x kire la eh? Yela dalam semayang pun ade shahadah kan?

   
 155. 1dunia

  11/03/2011 at 10:39 pm

  Nak tau ilmu hakikat kat sini? Inilah die:

  Datuk menekankan tajwid idgham bi ghunnah (nun sukun (نْ) bertemu dengan lam (ل)) sambil mengulangi maksud sebenar ayat (bahasa melayu) dalam benak hati die pada waktu yang sama. Ini membuatkan beliau tersekat-sekat semasa melafazkan syahadah tersebut disebabkan ingin memahami bahasa arab yang dilafazkan olehnya sendiri dalam bahasa melayu.

  Ini pun belum masuk lagi penghayatan beliau terhadap ayat arab (syahadah) tersebut.

   
 156. 1dunia

  11/03/2011 at 10:41 pm

  1. Idgham
  Secara bahasa artinya : Memasukkan, maksudnya memasukkan sesuatu ke dalam sesuatu.
  Menurut istilah tajwid, memasukkan huruf yang sukun ke dalam huruf yang berharakat, sehingga menjadi satu huruf yang bertasydid
  Idgham dalam pengertian hukum Nun Mati atau tanwin apabila Nun Mati atau tanwin menghadapi salah satu huruf yang enam, yaitu Yaa’ (ي), nun (ن), mim (م) dan wau (و) lam (ل) dan raa’ (ر) maka disebut idgham
  Idgham dalam hukun mati atau tanwin terbagi 2, yaitu :
  • Idgham Bi Ghunnah
  • Idgham Bila Ghunnah
  – Bi Ghunnah
  Secara bahasa Idgham artinya memasukkan Bigunnah artinya : dengan dengung
  Maksudnya : dimasukkan ke huruf yang lain dengan mendengung
  Huruf-hurufnya adalah : Yaa’ (ي), nun (ن), mim (م) dan wau (و) lam (ل) dan raa’ (ر)
  Idgham Bighunnah dalam pengertian hukum Nun Mati atau tanwin apabila Nun Mati atau tanwin menghadapi salah satu huruf Yaa’ (ي), nun (ن), mim (م) dan wau (و) maka disebut idgham Bighunnah
  Cara membacanya : dengan memasukkan suara Nun Mati atau tanwin kepada huruf Yaa’ (ي), nun (ن), mim (م) dan wau (و) yang ada dihadapannya sehingga menjadi satu ucapan, seakan-akan satu huruf. Pada waktu mengidghomkan, suara harus ditasydidkan kepada huruf Yaa’ (ي), nun (ن), mim (م) dan wau (و) yang ada di depan Nun Mati atau Tanwin, kemudian ditahan kira-kira 2 ketukan dengan memakai Ghunnah (sengau) ketika membacanya.
  Contoh :
  • مَنْ يَقُوْلُ : mayy yaquuwlu, disini nun sukun (نْ) bertemu dengan huruf yaa’ (ي)
  • مِهَادًا وَالْجِبَالَ : mihaadaww waljibaala, disini fathah tanwin (دً) bertemu dengan huruf wau (و)
  – Bila Ghunnah
  Secara bahasa Idgham artinya memasukkan Bilagunnah artinya : tidak memakai Ghunnah(dengung/sengau ),Artinya : dimasukkan ke huruf yang lain tanpa didengungkan.
  Huruf-hurufnya adalah : lam (ل) dan raa’ (ر)
  Idgham Bilagunnah dalam pengertian hukum Nun Mati atau tanwin apabila Nun Mati atau tanwin menghadapi salah satu huruf lam (ل) dan raa’ (ر) maka disebut idgham bilaghunnah
  Cara membacanya : dengan memasukkan suara Nun Mati atau tanwin sepenuhnya kepada huruf lam (ل) dan raa’ (ر) yang ada dihadapannya sehingga menjadi satu ucapan, seakan-akan satu huruf. Pada waktu mengidghomkan, suara harus ditasydidkan kepada huruf lam (ل) dan raa’ (ر) yang ada di depan Nun Mati atau Tanwin, seraya menahan sejenak tanpa memakai Ghunnah (sengau) ketika membacanya.
  Contoh :
  • مِنْ رَبِّكَ : mirr rabbika, disini nun sukun (نْ) bertemu dengan huruf raa’ (ر)
  • خَيْرٌ لَكُمْ : khoyrullakum, disini dhommah tanwin (رٌ) bertemu dengan huruf lam (ل)
  Pengecualian :
  Ketentuan idgham tidak berlaku pada pertemuan nun mati dengan huruf ya dan wawu yang terjadi dalam satu kalimat.
  Contoh:
  الدُّنْيَا ، بُنْيَانٌ ، قِنْوَانٌ ، صِنْوَانٌ
  Kasus ini disebut Izh-har muthlaq, yang harus dibaca jelas.

   
 157. 1dunia

  11/03/2011 at 11:02 pm

  Silap. Idgham Bila Ghunnah sebenarnya nun mati bertemu lam :

  Cara membacanya : dengan memasukkan suara Nun Mati atau tanwin sepenuhnya kepada huruf lam (ل) atau raa’ (ر) yang ada dihadapannya sehingga menjadi satu ucapan, seakan-akan satu huruf.

   
  • suarajagat

   14/03/2011 at 2:47 pm

   rasa nak tergelak je baca komen2 1dunia..

   semua penyokong datuk maiden tak ada 1 jawapan yang betul2 konkrit.

   dulu kata alasan telo..
   kemudian kata tu syahadah hakikat.
   sekarang ni nak cakap pasal tajwid lak…

   mana satu jawapan sebenarnya?

    
 158. 1dunia

  11/03/2011 at 11:30 pm

  Memang sah lah gempa bumi/tsunami tersebut berlaku selepas Aswan Comel dan SeriBalas menulis reply kepada saya.

  Tiada apa yang terjadi secara rawak melainkan dengan ketentuan Allah SWT sahaja.

   
 159. 1kepala bukan 1mata

  12/03/2011 at 12:42 am

  Hai 1dunia, kalau itu cabaran anda :

  Apa kata kita buat juga apa kehendak 1dunia Syahadah pegangan awak tu 1dunia. Ada berani?

   
 160. Sam2

  12/03/2011 at 12:49 am

  Jawablah wahai 1dunia, biar satu dunia tahu yang sebenarnya apa yang kamu tahu. Apa ikutanmu?

   
 161. gasatri

  12/03/2011 at 3:54 am

  Silat Cekak ni memang lah agak berlainan dari silat2 melayu yang lain sebab silat ini adalah silat beladiri hak melayu asli dan pengasasnya Ustaz Hanafi telah menyulamkan dengan ilmu-ilmu tauhid bersandarkan pelbagai keilmuan dari guru beliau Hj Zain bi Abd Rahman termasuk ilmu dari kitab hikam dan miftahul jannah. Sebab itulah ahli2 silat cekak ni asyik berbicara hakikat dan hikam. Namun pada zaman2 sebelum ini, guru silat cekak berupaya mempertahankan kebenaran ilmu yang disampaikan kerana mempunyai pendidikan agama dalam bidang2 tersebut.. Sebab itulah mungkin kita berani katakan silat cekak itu memperjuangkan demi bangsa (atas silatnya) dan Agama (atas keilmuan tadi).

  Hari ini, apabila Datuk naik jadi guru…. atas dasar apa kita nak katakan silat ni perjuangkan atas dasar bangsa, apabila silat melayu itu bukan bergurukan pada orang melayu!!! dan atas dasar apa kita nak katakan bahawa guru ni membawa perjuangan agama apabila dia seorang guru yang tidak punya tauliah utk menyampaikan ilmu2 agama, apatah lagi menurunkan ijazah al-fatihah (miftahul Jannah), hakikat sembayang dan ilmu2 al-hikam… sebab apabila dia sendiri tidak pernah berpandukan pada kitab2 ni, sudah pastilah akan tersasar dari erti yang asal.

  Di mana kita nak letakkan bahawa datuk seorang guru yang mursyid lagi sidiq dan datuk seorang guru yang punya hakikat seperti didalam pantun karya almarhum ustaz…..

  Atau guru ini nak katakan bahawa dia mendapat ilmu Laduni?

  Eloklah kita bertanyakan kepada guru ini ;

  a. benarkah silat ini silat tauhid? terangkan…
  b. kenapa silat cekak membaca al-fatihah begitu caranya? terangkan…
  c. kenapa silat cekak sembahyang begitu caranya? terangkan
  d. benarkah guru silat cekak dapat ilmu laduni? apa itu ilmu laduni? terangkan

  soalan ini bagus ditanyakan kepada guru ini dan kitab mana dia rujuk… jika ada kitab tersebut…. mintakan guru ni tolong buka mukasuratnya dan tolong bacakan dan kupas..
  Jika tok guru ni tak mampu nak jelaskan…. maka sudah sampailah masanya bab-bab tersebut dihentikan oleh ahli2 silat cekak menjaja perkara ini kerana tiada guru yg layak dalam persatuan silat cekak utk mengajarnya… agar perkara yang benar tidak menjadi rosak atas sebab kejahilan ilmu pada guru atau pemimpin dalam persatuan ini.

  Yang sedihnya kita tidak mahu ahli2 silat ini menjaga agama (ilmu tauhid atau ilmu hakikat) semata2 utk mendapat pengaruh berterusan sehingga TAKSUB kepada GURU, dan taat buta kpd pemimpin, jurulatih, orang2 lama…. kemudian bangga mempunyai ribuan ahli terutamanya pelajar IPT…tetapi hakikatnya (ini bukan ilmu hakikat,,,tetapi bermaksud ‘sebenarnya’) ramai-ramai itu akan terjerumus dalam ilmu2 yang khayal sahaja tanpa berpegang kepada keilmuan sebenar kerana guru itu tak mampu dan tak punyai tauliah mengajar ilmu2 tersebut..

  takut2 kita kata kita perjuangankan Tauhid akan tetapi kita memesongkan….

  kalau nak kepastian… guru ini dan pemimpin2 silat ini harus ditanyakan khusus oleh pihak Jabatan Agama… kalau benar mereka layak… berikat tauliah kepada semua yg layak dalam persatuan ini. JIKA TIDAK!!!! berhentikan mereka2 itu bercakap tentang agama secara umum kpd ahli… seolah2 ahli-ahlli silat cekak ini adalah ahli HAKIKAT!!!!!!!

   
 162. 1dunia

  12/03/2011 at 4:12 am

  Kesimpulannya.

  1: Belajarla tajwid.
  2: Belajarla dan hafal maksud ayat-ayat al-quran dalam bahasa melayu supaya boleh paham semasa melafazkan ayat tersebut.

   
 163. 1dunia

  12/03/2011 at 3:06 pm

  Gempa bumi tu berlaku tepat pada pukul 14:46:23 masa Malaysia iaitu 05:46 UTC. http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Sendai_earthquake_and_tsunami

  Manakala SeriBalas post comment pada pukul 2:42 pm.

  Tambah tolak ralat logikal pada jam-jam individu yang terlibat.

  Memang masuk akal gempa bumi tersebut diturunkan atas sebab ini oleh Allah SWT.

   
 164. 1dunia

  12/03/2011 at 3:14 pm

  SENDAI –> Send Die –> Send Death

   
 165. 1dunia

  12/03/2011 at 10:29 pm

  Islam kalau kolot macam korang memang orang kafir pandang sebelah mata je macam taik mata kat mata diorang.

  Xpayah nak berprotokol2, konon orang berilmu cukup satu lautan. Sedangkan nama2 semua spesies binatang dan tumbuhan dalam dunia ni pun x terhafal bagi ko, blum lagi sifat2 die. Ade hati nak pakai ayat-ayat Al-quran yang sebenarnya merupakan quote-quote/ayat-ayat yang keluar dari junjungan besar Nabi kite Rasulallah SAW, bukan nya buku cerita yang dikarang oleh sesorang, bukan nye ayat-ayat yang ditype/diedit/didelete berulang kali dan dibukukan.

  Allah Maha Besar.

   
 166. 1dunia

  13/03/2011 at 5:00 am

  *keluar dari mulut Rasulallah SAW

   
 167. 1dunia

  13/03/2011 at 5:21 pm

  Cukuplah kebenaran yang keluar ni. Saya rasa dah cukup jelas hujah-hujah saya ni.

  Terpulangla kat moderator nak menegakkan kebenaran atau reputasi.

  Salam sejahtera.

   
 168. bdak baru

  14/03/2011 at 12:43 am

  kesimpulannya,sy nekad untuk KELUAR dr PSSCM

   
 169. 1dunia

  14/03/2011 at 8:04 am

  Pembetulan. Gempa bumi berlaku pada Waktu Sembahyang Jumaat, 13.46pm, Malaysia (Masa di Jepun sejam awal berbanding Malaysia).

  Masa di jam tetap sama. Ini bukan kebetulan.

   
 170. SeriBalas

  14/03/2011 at 3:21 pm

  wow hebatnya saudara/i 1dunia.. begitu jelas dan tuntas penjelasan tajwid anda… mudah saja jawapan saya wahai 1dunia… anda CIPLAK JAWAPAN ITU mudah kata COPY PASTE nampak sgt bukan kau yg pandai.. tp pandai ciplak dari blog seorang Indonesia:

  Rakan2, Suarajagat, Aswan Comel dan Gasatri sila rujuk: http://arifinjejezenal.blogspot.com/

  kamis, 17 juni 2010

  MATERI KBM PAI KELAS VII PERTEMUAN I SMT 2
  Hukum Nun Mati dan Tanwin
  A. Pengertian
  Yang dimaksud dengan tanwin adalah :
  ٌنوْ نٌ سَا كِنَةٌ تَلْحَقُ آخِرُ الإِ سْمِ لَفْظًا لاَ خَطًّا
  “ Tanwin adalah nun mati yang ada pada akhir kalimat isim didalam melafadhkannya atau menyuarakannya tapi bukan didalam tulisannya.”
  B. Pembagian Hukum Nun Mati dan Tanwin
  Dalam hukum nun mati dan tanwin نْ – ً ٍ ٌ jika bertemu dengan huruf hijaiyah yang berjumlah dua puluh delapan terkecuali alif yakni :
  ء ب ت ث ج ح خ د ذ ر ز س ش ص ض ط ظ ع غ ف ق ك ل م ن و هـ ي
  Akan menimbulkan empat hukum bacaan yaitu Idhar Halqi, Idghom, Iqlab dan Ikhfa Haqiqi.
  Alif itu tidak menerima harokat (mati) sedangkan hamzah menerima harokat.
  Hukum nun sukun (نْ) dan tanwin (ً ) terbagi 4, yaitu :
  1. Idgham
  2. Izhar
  3. Iqlab
  4. Ikhfa’
  Berikut ini penjelasannya :
  1. Idgham
  Secara bahasa artinya : Memasukkan, maksudnya memasukkan sesuatu ke dalam sesuatu.
  Menurut istilah tajwid, memasukkan huruf yang sukun ke dalam huruf yang berharakat, sehingga menjadi satu huruf yang bertasydid
  Idgham dalam pengertian hukum Nun Mati atau tanwin apabila Nun Mati atau tanwin menghadapi salah satu huruf yang enam, yaitu Yaa’ (ي), nun (ن), mim (م) dan wau (و) lam (ل) dan raa’ (ر) maka disebut idgham
  Idgham dalam hukun mati atau tanwin terbagi 2, yaitu :
  • Idgham Bi Ghunnah
  • Idgham Bila Ghunnah
  – Bi Ghunnah
  Secara bahasa Idgham artinya memasukkan Bigunnah artinya : dengan dengung
  Maksudnya : dimasukkan ke huruf yang lain dengan mendengung
  Huruf-hurufnya adalah : Yaa’ (ي), nun (ن), mim (م) dan wau (و) lam (ل) dan raa’ (ر)
  Idgham Bighunnah dalam pengertian hukum Nun Mati atau tanwin apabila Nun Mati atau tanwin menghadapi salah satu huruf Yaa’ (ي), nun (ن), mim (م) dan wau (و) maka disebut idgham Bighunnah
  Cara membacanya : dengan memasukkan suara Nun Mati atau tanwin kepada huruf Yaa’ (ي), nun (ن), mim (م) dan wau (و) yang ada dihadapannya sehingga menjadi satu ucapan, seakan-akan satu huruf. Pada waktu mengidghomkan, suara harus ditasydidkan kepada huruf Yaa’ (ي), nun (ن), mim (م) dan wau (و) yang ada di depan Nun Mati atau Tanwin, kemudian ditahan kira-kira 2 ketukan dengan memakai Ghunnah (sengau) ketika membacanya.
  Contoh :
  • مَنْ يَقُوْلُ : mayy yaquuwlu, disini nun sukun (نْ) bertemu dengan huruf yaa’ (ي)
  • مِهَادًا وَالْجِبَالَ : mihaadaww waljibaala, disini fathah tanwin (دً) bertemu dengan huruf wau (و)
  – Bila Ghunnah
  Secara bahasa Idgham artinya memasukkan Bilagunnah artinya : tidak memakai Ghunnah(dengung/sengau ),Artinya : dimasukkan ke huruf yang lain tanpa didengungkan.
  Huruf-hurufnya adalah : lam (ل) dan raa’ (ر)
  Idgham Bilagunnah dalam pengertian hukum Nun Mati atau tanwin apabila Nun Mati atau tanwin menghadapi salah satu huruf lam (ل) dan raa’ (ر) maka disebut idgham bilaghunnah
  Cara membacanya : dengan memasukkan suara Nun Mati atau tanwin sepenuhnya kepada huruf lam (ل) dan raa’ (ر) yang ada dihadapannya sehingga menjadi satu ucapan, seakan-akan satu huruf. Pada waktu mengidghomkan, suara harus ditasydidkan kepada huruf lam (ل) dan raa’ (ر) yang ada di depan Nun Mati atau Tanwin, seraya menahan sejenak tanpa memakai Ghunnah (sengau) ketika membacanya.
  Contoh :
  • مِنْ رَبِّكَ : mirr rabbika, disini nun sukun (نْ) bertemu dengan huruf raa’ (ر)
  • خَيْرٌ لَكُمْ : khoyrullakum, disini dhommah tanwin (رٌ) bertemu dengan huruf lam (ل)
  Pengecualian :
  Ketentuan idgham tidak berlaku pada pertemuan nun mati dengan huruf ya dan wawu yang terjadi dalam satu kalimat.
  Contoh:
  الدُّنْيَا ، بُنْيَانٌ ، قِنْوَانٌ ، صِنْوَانٌ
  Kasus ini disebut Izh-har muthlaq, yang harus dibaca jelas.

  hahaha… nmpk sgt 1dunia ni mmg diajar cara untuk mengkopi pes… hahahhahahaha
  kalau jd student sure kene academic action hahahahha

  KANTOI konon bijak dan pandai berilmu… ilmu ciplak boleh la… ni lah sbb ikot syahadah Saithu hahahahhaa

   
 171. SeriBalas

  14/03/2011 at 3:31 pm

  cakap lah wahai 1dunia yg huraian “1dunia says:11/03/2011 at 10:41 pm” pun keluar dari mulut Datuk Saithu Maideen anak lelaki Katarisha (DSMK)… hahahahahahahahahahahaha….

  tu lah maksud Guru Utama Utz Hj Ishak b Itam, rujuk atas rujuk tp xtau punca hahahahhaha

  dan ilmu HAKIKATnya 1dunia a.k.a pengikut2 DSMK kaki temberang, penciplak, pencuri, tidak waras dalam pemikiran dan tidak bijak hahahahhaha setelah mencuri ide-ide seorg alim dari Indonesia hahahahaha…

   
 172. SeriBalas

  14/03/2011 at 3:48 pm

  “Gempa bumi tu berlaku tepat pada pukul 14:46:23 masa Malaysia iaitu 05:46 UTC. http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Sendai_earthquake_and_tsunami

  Manakala SeriBalas post comment pada pukul 2:42 pm.

  Tambah tolak ralat logikal pada jam-jam individu yang terlibat.

  Memang masuk akal gempa bumi tersebut diturunkan atas sebab ini oleh Allah SWT.”

  terima kasih kerana mempopularkan saya… SENDAI = Send Die = Send Death, bermaksud kamu 1dunia “jangan macem-macem sama gue’ kerna gue org nya berdaulat” (menggunakan bahasa indonesia kerana 1dunia suka mengkopi pes hujah org alim indonesia)

  Kenapa itu menjadi satu persoalan, adakah kamu juga meminta begitu dari ku… igt lah ketentuan Allah di atas muka bumi ini, khususnya bencana itu merupakan satu kemahuannya, itu lah sifat yang harus bagi Allah, Dia boleh berbuat sedemikian tanpa diminta atau tidak berbuat demikan jika dipinta…

  kalu nak di ikutkan sy komen, skrg ni saya menulis diiringi hujan yg amat lebat disertai dengan angin yang kencang… apa tandanya???…

   
 173. 1dunia

  14/03/2011 at 5:20 pm

  Memang aku copy paste pun. Xde pun aku nak rahsiakan.

  So?

  Video mane?

   
 174. 1dunia

  14/03/2011 at 5:26 pm

  Memang bodoh pun bodoh la jugak. Tujuan aku copy paste 2 nak bagi hiasan je bagi protokol. Boringla camni.
  Yela2 PSSCM sesat, aku insaf.

  Ok bye.

   
 175. 1dunia

  14/03/2011 at 5:48 pm

  Tolong skit brader. Aku x doakan langsung ape2 bala@petunjuk. Aku saje je tgk astro al-jazeera pastu ade berita 2. Relaxla eh. Aku pun macam ko gak. Daulat la sangat.

  Apsal amek point copy paste? Memang aku sengaja letak orang nye idea sebab aku xpndai pun tulis macam buku teks. Nak bagi korang paham je.

  Kepada moderator, ko ble pilih mane2 hujah yang paling masuk akal, pastu buat keputusan dari situ. Sebab kami xde mase nak pikirkan hujah untuk orang2 negatif. Kalau rase masuk akal, pakai jela, jangan nak negatif-negatif lagi, comment itu ini.

  Yang benar tetap benar jugak. Yang pekak tetap pekak. Kitorang kafir xpe, korang jela Islam sorang.

  Nak buat video buat je, xpayah nak ajak2 orang. Tau pulak nak buktikan, sebelum ni x penah terpikir ke?

  Page ni negatif teramat sangat. Ni last aku ade kat sini. Jage ko SeriBalas. Replyla pape pun lepas ni. Aku x bace dah. Ko maen2 ngn petunjuk Allah (kalau ko xnak terime petunjuk 2 sebab kes ni xpelah, terima sebab kebangkitan Islam kat Malaysia pun xpe, tapi ni x xde langsung kesedaran). Xpe. insyaallah siaplah ko.

  Baru teringat. Kalau ye pun Datuk bace camtu, ape maksud die dalam Bahasa Melayu eh?

  Kotor dah hati aku skit tulis reply yang terpaksa ni. Xpela reply last untuk korang yang hati busuk.

   
  • Aswan Comel

   15/03/2011 at 1:34 am

   sebab saudara/i tak buat ref atau paste link sekali…
   jd seolah2 mcm la saudara/i yg tulis, maksudnya saudara/i tak tahu iktiraf keilmuan orang. Org macam ni biasanya bersifat bodoh lagi sombong.

    
 176. SeriBalas

  14/03/2011 at 7:10 pm

  “Page ni negatif teramat sangat. Ni last aku ade kat sini. Jage ko SeriBalas. Replyla pape pun lepas ni. Aku x bace dah. Ko maen2 ngn petunjuk Allah (kalau ko xnak terime petunjuk 2 sebab kes ni xpelah, terima sebab kebangkitan Islam kat Malaysia pun xpe, tapi ni x xde langsung kesedaran). Xpe. insyaallah siaplah ko”

  amboi… amboi… amboi… ade aku kesah!!! (sila baca ala2 Azwan Ali ya)…

  siapa yg memainkan isu ini dulu, siapa pula si 1dunia ni nak ugut2 saya… langsung TIDAK TAKUT!!!

  at last 1dunia abis point utk komen, kerana pecah lobang sbb copy paste jah!!! huh… bijaknye…

  tqvm Tuan Moderator, sbb benarkan post kebenaran isu kopi pes ini bocor…

   
 177. Sam2

  14/03/2011 at 11:51 pm

  Wahai 1dunia,

  Gaya percakapan anda langsung tidak memperlihatankan dari sudut keilmuan langsung.

  Yang dimaksudkan kamu berhujah juga tiada menampakkan kemurnian Islam sebagaimana kata kamu bahawa kalau orang bukan Islam baca pun tidak melambangkan kesucian Islam itu sendiri.

  Sedarlah bahawa apa yang anda perkatakan dan pertahankan tidak memberi kesan kepada mereka yang telah kukuh pendirian tauhidnya. Usahlah menakutkan kerana sesungguhnya tidak memberi kesan. Apa yang diperkatakan di sini adalah sesuatu kebenaran.

  Saya dan lain-lain termasuk Suarajagat juga langsung tidak risau malah merasa kelakar atas apa yang anda katakan. Sebenarnya siapa yang permainkan agama juga bangsa kita, kalau bukan manusia seperti kamu yang perjuangkan. Kalau kamu tidak membaca apa yang saya katakan di sini juga tidak memberi bekas kerana apa yang dipertahankan di sini adalah kebenaran semata-mata atau ketauhidan kami.

  Sedarlah dan ayuhlah berhujah lagi kalau mahukan kebenaran dan jauhkan diri jika kamu menentang kebenaran selama ini.

  ISLAM DAN KEDAULATAN BANGSA TETAP TERPELIHARA SELAMANYA.

   
 178. Sam2

  14/03/2011 at 11:54 pm

  Wahai 1dunia,

  Gaya percakapan anda langsung tidak memperlihatkan dari sudut keilmuan langsung.

  Yang dimaksudkan kamu berhujah juga tiada menampakkan kemurnian Islam sebagaimana kata kamu bahawa kalau orang bukan Islam baca pun tidak melambangkan kesucian Islam itu sendiri.

  Sedarlah bahawa apa yang anda perkatakan dan pertahankan tidak memberi kesan kepada mereka yang telah kukuh pendirian tauhidnya. Usahlah menakutkan kerana sesungguhnya tidak memberi kesan. Apa yang diperkatakan di sini adalah sesuatu kebenaran.

  Saya dan lain-lain termasuk Suarajagat juga langsung tidak risau malah merasa kelakar atas apa yang anda katakan. Sebenarnya siapa yang permainkan agama juga bangsa kita, kalau bukan manusia seperti kamu yang perjuangkan. Kalau kamu tidak membaca apa yang saya katakan di sini juga tidak memberi bekas kerana apa yang dipertahankan di sini adalah kebenaran semata-mata atau ketauhidan kami.

  Sedarlah dan ayuhlah berhujah lagi kalau mahukan kebenaran dan jauhkan diri jika kamu menentang kebenaran selama ini.

  ISLAM DAN KEDAULATAN BANGSA TETAP TERPELIHARA SELAMANYA.

   
 179. 1dunia

  15/03/2011 at 12:37 am

  Dalam satu program yang bertajuk ONE FAMILY dari channel online Islamik – MAJD. Speakernya ialah Dr.Yahya Alyahya (Ketua CALL to Islam Committee, Amerika Syarikat)

  Dia mengatakan bahawa umat Islam tidak pernah perlu diatur, mereka hanya perlu YAKIN.

  Dia menceritakan kisah berkenaan seorang bukan Islam Amerika yang sedang berbincang dengannya mengenai Islam, sambil Dr Yahya menonton secara live , broadcast dari Kaabah, di kaca TV.

  Orang Amerika sangat kagum tentang bagaimana sebegitu ramai orang di dalam Masjidil Haram, lebih dari 3 juta umat Islam berada di sana pada malam terakhir bulan suci Ramadhan, begitu sesak sehingga tidak teratur.

  Dr Yahya bertanyakan Non-Muslim tersebut : Berapa lama anda fikir mereka akan turun untuk menyusun dalam baris dan mula solat?

  Dia menjawab: sekurang-kurangnya 2-3 jam

  Sheikh mengatakan: tapi masjid (HARAM) dari Kaabah ada mempunyai 4 tingkat

  Orang itu berkata: Oh, ini akan memakan masa 12 jam untuk organize.

  Sheikh mengatakan: Anda mesti ingat bahawa mereka berasal dari negara-negara di seluruh dunia dengan bahasa yang berbeza.

  Orang Amerika berkata: Ini sangat mustahil untuk mereka menyusun barisan DENGAN APA CARA SEKALIPUN!

  Kemudian tiba waktu solat , dan Imam berdiri dan berkata ESTAWOO (tetapkan dirimu)

  Dan dalam beberapa saat, seluruh pemandangan berubah dan kerumunan 3 juta umat Islam menetapkan diri sendiri dalam baris dengan teratur dengan baik dalam masa BEBERAPA SAAT sahaja!

  Orang Amerika menatap kaca TV untuk beberapa saat, dan kemudian berkata:

  ASH-HADU ALLAH ILAHA ILLA ALLAH WA ASH-HADU ANNA MOHAMMADAN RASULULLAH.
  (Aku bersaksi bahawa tidak ada yang patut disembah melainkan ALLAH, dan aku bersaksi bahawa Muhammad adalah pesuruh Allah)

   
  • tok padang

   16/03/2011 at 11:50 am

   Jangan kita mengubah-ubah lafaz syahdah yang tersedia diajar secara turun temurun dari Rasulullah SAW kepada sekelian ulamak. Ada beberapa hukum yang disepakati oleh ulamak mengenai perkara ini.

   Hukumnya kafir dan keluar dari agama Islam sekiranya perubahan ini disengajakan. Perlulah kita maklum bahawa lafaz syahadah ini tidak boleh diubah sedikit pun lafaznya kerana ianya berkait rapat dengan pengesahan seseorang itu adalah Muslim. Seperti bacaan fatihah dalam sembahyang, sekiranya ianya dibaca dengan tidak betul maka batallah sembahyang kerana Fatihah itu adalah rukun dan wajib dipelajari dengan bersungguh-sungguh.

   Rasulullah SAW memberi amaran keras mengenai mengubah-ubah apa yang telah diajari olehnya kepada kita. Jadi jangan kita sewenang-wenangnya berhujah tanpa menggunakan sandaran ilmu yang bersumber daripada Rasulullah SAW.

   Ianya bukan hanya berkisar kepada syahadah malah ia juga merangkumi kepada semua jenis ibadat yang lain seperti sembahyang, puasa, mengerjakan haji serta syiar-syiar Islam yang lain.

   Jika rukun Islam yang pertama iaitu syahadah menjadi mainan ataupun perkara yang dianggap remeh maka ini amat dikesali kerana itulah yang diperjuangkan oleh sekelian nabi-nabi dan juga para rasul iaitu menegakkan kalimah tauhid dimukabumi Allah beserta dengan hak-hak yang terkandung didalam kalimah tauhid tersebut.

   Lafaz yang saudara kemukakan tadi telah mengubah keseluruhan maksud lafaz syahadah yang kita biasa baca dalam sembahyang. Lafaz yang saudara kemukana itu tidak pernah didengari samada daripada ustaz-ustaz ataupun ulamak-ulamak yang muktabar. Jadi ianya adalah salah dan sekiranya saudara membaca tanpa ilmu, maka saudara dikehendaki bertaubat dan mempelajari akan cara bacaan dengan bersungguh-sungguh. Ini adalah kerana mengubah sesuatu yang digariskan oleh Rasulullah SAW dengan sengaja adalah haram.

    
 180. SeriBalas

  15/03/2011 at 1:22 am

  “1dunia says:
  11/03/2011 at 10:39 pm
  Nak tau ilmu hakikat kat sini? Inilah die:

  Datuk menekankan tajwid idgham bi ghunnah (nun sukun (نْ) bertemu dengan lam (ل)) sambil mengulangi maksud sebenar ayat (bahasa melayu) dalam benak hati die pada waktu yang sama. Ini membuatkan beliau tersekat-sekat semasa melafazkan syahadah tersebut disebabkan ingin memahami bahasa arab yang dilafazkan olehnya sendiri dalam bahasa melayu.

  Ini pun belum masuk lagi penghayatan beliau terhadap ayat arab (syahadah) tersebut.”

  HAKIKATNYA… DSMK lancar je baca seperti dlm beberapa video… HAKIKATNYA DSMK sendiri x belajar. HAKIKATnya… mana satu jawapan yg betul… telo kah??? syahadah hakikat kah??? atau tajwid??? (sila baca mcm hj bakhil dlm cerita nujum pak belalang yer) sila jawab soalan suarajagat yer 1dunia…

   
  • ank jati

   19/03/2011 at 11:15 am

   hakikatnya,DM kurang ilmu untk mgucapkn SYAHADAH dgn btul

    
 181. Aswan Comel

  15/03/2011 at 1:41 am

  kpd 1dunia:

  1. asalnya 1dunia yg suruh kami buat video syahadah kami, saya cadangkan saudara/i 1dunia yg buat dulu, cakap serupa bikin la, bila kita suruh org buat, kita kena buat dulu, betul tak?

  2. siapa yg tuduh anda semua kafir?

  3. kalu saudara/i nak tahu apa maksud syahadah datuk dalam bahasa melayu, rujuklah di mana-mana jabatan agama Islam berhampiran.

  4. Jgn la merajuk, kalau org tu benar2 iklas dalam perjuangan menegakan kebenaran, tak macam tu sikapnya, dia akan tetap berjuang sampai jumpa kebenaran tu…

   
 182. Aswan Comel

  15/03/2011 at 2:12 am

  1dunia,

  kelakar la… orang amerika yg saudara/i cerita tu siapa ajar dia mengucap mcm tu, datuk saithu maideen ajar kut…..kakakaka!
  betul ke syahadah macam tu? rujuklah pada jabatan agama berhampiran tempat saudara tinggal.

   
 183. SeriBalas

  15/03/2011 at 12:43 pm

  Dey… 1dunia tambiiiiii…………..

  itu video saya tgk sudah la tambi… itu mcm baca tarak la… itu mcm baca Saithu Maideen katarisha saja satu kali baca… tp byk video cuma Saithu anne juga mcm… saya kasi cakap sama 1dunia punya dekat la…

  itu video lama dulu2 punya…. saya sudah tgk… tarak itu macam satu kali pun baca….

  (loe jangan komentarnya macem2 dong 1dunia ya… bisa jadinya bahan jenaka semata kaya Pak Kirun)

  secara jujurnya… sy merasakan semalam merupakan hari yg paling gembira membaca komen dari 1dunia…. lagi2 lepas suruh org belajar tajwid, tp dia sendiri ciplak huraian ilmu tajwid org hahahahahahha….

   
 184. Sam2

  16/03/2011 at 1:22 am

  PETIKAN DARIPADA 1DUNIA:

  Orang Amerika menatap kaca TV untuk beberapa saat, dan kemudian berkata:

  ASH-HADU ALLAH ILAHA ILLA ALLAH WA ASH-HADU ANNA MOHAMMADAN RASULULLAH.
  (Aku bersaksi bahawa tidak ada yang patut disembah melainkan ALLAH, dan aku bersaksi bahawa Muhammad adalah pesuruh Allah)

  WAHAI 1DUNIA,

  SYAHADAH KAMU PUN SERUPALAH MACAM DATUK AJE…. HAI DAH SAMA AJE… HEBATLAH KAMU NI…TAK PAYAH LAH NAK BUAT VIDEO LAH. TAPI KALAU BERANI APA SALAHNYA KAN, BUAT SAJA VIDEO BOLEH SAHAJA DITUNTUN SELURUH DUNIA. BIAR 1 DUNIA TAHU SYAHADAH KAMU SERUPA. APA MACAM ?

  KALAU DARIPADA MAKNA PUN JAUH MENYIMPANG DARIPADA MAKSUDNYA. APA NI?’

   
  • ank jati

   19/03/2011 at 11:23 am

   pmbetulan:jika syahadah dbaca sprti yg dieja d atas,akn kdgran sprti syahadah DM yg salah.ASH-HADU ALLAH ILAHA ILLA ALLAH. sepatutnya :ASH-HADU ALLA ILAHA ILLALLAH..
   ASH-HADU ALLAH ILAHA ILLA ALLAH WA ASH-HADU ANNA MOHAMMADAN RASULULLAH.(aku brsaksi Allah tuhan melainkn ALLah dan aku brsaksi bhwa nabi Muhammad pesuruh Allah)
   walaupun ejaan/bacaan trtmbah 1 hruf,mnyebabkn mkna trpesong dr mksud asal.

    
 185. semangatinsan

  16/03/2011 at 2:27 pm

  Kepada SJ,

  Tambahan kepada hujah penyokong dan pengikut DSMK berhubung dengan KEHEBATAN DAN KLASIK NYA SYAHADAH DATUK adalah ” Bahawasanya syahadah tersebut merupakan PAKAIAN DATUK ” – difahamkan seorang Tenaga Pengajar di IPT (UNIKL ….) yang mengeluarkan kenyataan tersebut.

   
 186. semangatinsan

  16/03/2011 at 2:39 pm

  mereka mereka lulusan dari UIAM juga telah mengeluarkan hujah ” bahawasanya suatu ketika Nabi telah didatangi oleh Kabilah Kabilah dan mereka telah membaca Al Qur’an dihadapan Nabi dengan TELO masing masing dan NABI SAW tidak menegur mereka ”

  Dalil ini diguna pakai oleh mereka mereka LULUSAN UIAM bagi mempertahankan dan mengesahkan kewujudan TELO dalam mulut DSMK . begitu juga oleh sdr ZIAD yang memperlekehkan orang orang yg tidak belajar di negeri orang arab kerana tidak berkomunikasi dengan orang yg bercakap arab. kalau bergaul dan bercakap arab, sudah pasti akan membenarkan syahadah si DSMK itu – begitulah hujah dan dalil mereka.

  Ketaksuban dan ego menyebabkan ahli PSSCM menjadi lauk kepada orang orang lama dan diperkuda oleh mereka yang bergelar jurulatih terutama PELAJAR PELAJAR IPT.

  Sama sama lah kita memperbetulkan diri. Jika bersalah dan berdosa kepada Pencipta maka mohon lah Keampunan NYA. Jika bersalah kepada manusia maka mohon lah kema’afan daripada nya.

  Semoga Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia kembali kepada landasan asal tujuan pendzahirannya dan tidak dihanyutkan kerana BAKHTERA itu tidak ada pendirian yang mudah di lambung OMBAK.

   
  • tok padang

   18/03/2011 at 11:27 am

   Saya belum pernah dengar hadis sedemikian mungkin tak belajar atau tak tahu. Setahu saya dalam ilmu Quran hanya ada 7 qiraat yang masyhur yang diiktiraf oleh ulamak-ulamak Qura’ yang bersandarkan kepada bacaan Rasulullah SAW.

   Diantara qiraat yang masyhur adalah qiraat Abu Musa Al-Asyaari yang diguna pakai dengan meluas oleh umat Islam

   Qiraat Al-Quran yang mutawatir adalah 7 semuanya, dan yang ahad ada 3, dan qiraat yang ganjil itu tidak terhitung. Ada pula imam Qiraat 7 yang terkenal adalah:

   1. Abu ’Amar bin al – ’Ala’. Nama lengkapnya ialah Ziyan bin ’Ammar al – Maziniy al – Badhariy ( wafat 154 H )
   2. Ibnu Katsir. Nama lengkapnya ahíla Abdullah bin Katsir al – Makkiy ( wafat 120 H )
   3. Nafi al –Madaniy. Nama lengkapnya ahíla Abu Rawim bin abd al – Rahman bin Ubai Na’im al – Li’iy ( wafat 169 H )
   4. Ibnu ‘Amir al – Syamily. Nama lengkapnya ahíla Abdullah bin ‘Amir al – Yahshabiy ( wafat 118 H ).
   5. ‘Ashim al – Khufiy. Nama lengkapnya ‘Ashim bin Abi al – Nujud ( wafat 128 H )
   6. Hamzah al – Kufiy. Nama lengkapnya Hamzah bin Habib bin ‘Imarah al – Zaiyat al – Farid al – Timiy ( wafat 156 H )
   7. Al – Kassaiy al – Kufiy. Nama lengkapnya ialah “ali bin Hamzah ( wafat 189 H ).

   Tidak tercatat dalam sejarah Islam tentang qiraat yang lain. Dikalangan sahabat pula bacaan qiraat yang masyhur diambil daripada Sayyidina Abu Bakar As-Siddiq RA, Sayyidina Omar Al-Khattab RA, Sayyidina Osma ibnu Affan RA, Sayyidina Ali ibnu Abu Talib RA, Ibnu Mas’ud RA, Abu Musa As-Syaari RA, Ibnu Abbas RA dan Zaid bin Thabit RA.Kesemua sahabat ini kadangkala diutus oleh Rasulullah SAW untuk mengajarkan bacaan Al-Quran dan juga maknanya kepada umat Arab yang baru memeluk Islam.

   Dizaman kewafatan Rasulullah SAW yakni ketika pemerintahan Sayyidina Osman ibnu Affan RA terdapat beberapa bacaan Al-Quran dikalangan penduduk Arab yang tidak mengikuti tata bacaannya yang betul dan sempurna serta dengan ramai dikalangan penghafal-penghafal Al-Quran yang mati syahid, maka Al-Quran pun dikitabkan dan dipanggil sebagai mushaf Osmani dan ketika dizaman Abbassiyyah pula apabila berkembangnya ugama Islam dikalangan bangsa bukan Arab maka penulisan Al-Quran yang mengikut sebutan dilakukan dan dipanggil sebagai mushaf Imla’i atau lebih dikenali sebagai Quran Majid. Terdapat banyak kaedah pengajaran Al-Quran kepada umat Islam, yang terkenal dan masih digunapakai sehingga sekarang adalah kaedah Baghdadiyyah yang dimulakan ketika pemerintahan Abbasiyyah.

   Adapun kasrah dan tanda-tanda yang wujud dalam Al-Quran itu pula dimulakan ketika zaman Umayyah iaitu pada zaman Al-Hajjaj At-Thaqaffi.

   Mengenai wujudnya 7 qiraat yang masyhur itu dan diiktiraf adalah kerana Sayyidina Omar RA sendiri pernah berkata berkata, bahwa al – Qur’an diturunkan dengan bahasa Mudhar. Suku Mudhar memiliki tujuh anak suku yaitu: Huzail, Kinanah, Qays, Dhibbah, Taimurrabab, Asad Ibnu Khuzaimah dan Quraishy.

   Jadi berhati-hatilah ketika kita menukilkan satu-satu sejarah Al-Quran, kerana sejarah qiraat Al-Quran itu sudah ada dan diriwayatkan oleh para ulamak hingga kepada para sahabat. Saya setakat ini belum pernah dengar riwayat yang sedemikian rupa, kerana apa yang kita dengar dari guru-guru Al-Quran adalah begitu sejarahnya. Mungkin saya tidak mengetahui tentang hadis yang menyatakan Nabi didatangi oleh kabilah-kabilah, dan memperdengarkan bacaan Al-Quraan mereka, tetapi apa yang tercatat didalam sejarah Islam adalah dizaman para sahabat hanya ada 7 jenis bacaan yang diiktiraf

    
 187. Sam2

  17/03/2011 at 3:38 pm

  Kalau tsunami melanda Jepun, sebenarnya Tsunami juga telah melanda PSSCM dengan Syahadah Tak Lazim, keTAKSUBAN ahli-ahlinya, kecelupuran mulut mereka yang taat setia kepada Datuk dan hilang budaya Melayu bila mengangkat yang bukan bangsa Melayu meneraju persatuan Silat Melayu Asli.

  Ke mana hilangnya semangat bangsa Melayu sebagai bangsa yang penuh kedaulatan dan disegani?

  Melayu telah diperbodohkan oleh TERLEBIH MERLAYU dan sanggup mengadai waktu dan usia kepada perjuangan yang sebenarnya amat memalukan. Jika sukatan anda semua bahawa Melayu sudah tidak punya harga yang disegani seluruh dunia, Maka ayuhlah bertindak membetulkan keadaan. Jangan kita hanya patuh kepada ORANG LAMA yang tidak punya keilmuan. Kalau ada keilmuan setakat waktu yang panjang menjadi ukuran sekalipun, apa yang berlaku telah meletakkan bangsa Melayu dan persatuan Silat Melayu ke tahap yang rendah. Siapakah yang lakukan kalau tidak tangan anda yang menyokong Datuk dan orang lama yang daif pada perjuangan sebenar.

  SOALAN kepada semua, apakah SEJARAH yang berlaku dalam ruang masa 2 tahun lepas boleh dirakam dan diceritakan kepada anak bangsa kita.

  ITUKAH KEBANGGAAN ANDA SEMUA? SEDAR DAN AYUHLAH KEMBALIKAN MARUAH BANGSA KITA DAN AGAMA KITA DI TAHAP YANG SEWAJARNYA.

   
 188. ank jati

  19/03/2011 at 10:58 am

  sbenarnya sprti yg korg sedia mklum,ahli2 PSSCM bgitu mgangkat GURU.apbila Ust.Ishak mnyerahkn prjuangn ini kpd Dtuk Maidin,semua ahli WAJIB akur dan x mmbntah..sesiapa yg mmprtikaikn/x mnerima Datuk akn dianngp mndrhaka dan d gntung.Ketaksuban ahli2 lama trhadap guru juga bleh mmpngaruhi ahli bru yg lain.Biarpun DM itu bkn Melayu, dia ttap bragama ISLAM.hakikat pnerimaan Syahadah itu hnya dketahui oleh ALLAH.

   
 189. cenderwasih melayu bersatu

  21/03/2011 at 2:13 am

  salam,
  GU PSSCM adalah penyelamat umat Melayu akhir Zaman…FULL STOP terpilih utk di fitnah dan terpelihara dari fitnah…..itu istimewanya GU kami.

  Melalut lah kalian dgn hujah2 yg sekadar timbul kerna perasaan hasad dengki….GU kami bukan melayu tapi kami percaya akan qada dan qadar Allah maka kami perlu taat pada aturan yg telah ada…kami tidak derhaka pd qada dan qadar yg tersurat ini.

   
 190. SeriBalas

  21/03/2011 at 4:57 pm

  “cenderwasih melayu bersatu says:
  21/03/2011 at 2:13 am

  salam,
  GU PSSCM adalah penyelamat umat Melayu akhir Zaman…FULL STOP terpilih utk di fitnah dan terpelihara dari fitnah…..itu istimewanya GU kami.

  Melalut lah kalian dgn hujah2 yg sekadar timbul kerna perasaan hasad dengki….GU kami bukan melayu tapi kami percaya akan qada dan qadar Allah maka kami perlu taat pada aturan yg telah ada…kami tidak derhaka pd qada dan qadar yg tersurat ini.”

  amboi statement!!! ini dah lebih power dari Perlembagaan Persekutuan nih… menunjukkan PSSCM DSMK ni lebih bagus dari Kerajaan Malaysia dan Perlembagaan Persekutuan ker???

  Igt Kerajaan Malaysia duduk saja jer ke???

   
 191. semangatinsan

  22/03/2011 at 10:26 am

  ” hakikat pnerimaan Syahadah itu hnya dketahui oleh ALLAH. ”

  ma’af ye ……….. harap dapat memberikan penjelasan lanjut ………..

   
 192. Sam2

  22/03/2011 at 3:01 pm

  Itulah semua hujah yang terlebih Melayu langsung tiada berasas dan tiada penjelasan. Langsung tiada berasaskan ilmu dan jelas taksub sungguh mereka pada Guru mereka yang membawa mereka terjun bersama dan karam di lautan kebatilan.

  TAHNIAH ATAS USAHA KE ARAH KEHANCURAN INI. SIAPA YANG LAKUKAN? MELAYU YANG SUKAKAN KEHANCURANNYA ATAS TAKSUB PADA TERLEBIH MELAYU. SEDARLAH SAMA….

   
 193. ank jati

  22/03/2011 at 6:23 pm

  Hnya Allah yg mngetahui tntang syahadah 2..wlaupun slah lfaznya,mgkin hati DM btul2 mmbenarkn mkna syahadah trsebut.hati die,kte x taw.

   
  • Aswan Comel

   22/03/2011 at 8:57 pm

   kalau hati dan lidah berbeza mcm mana? jenis manusia apakah itu?

    
 194. Sam2

  22/03/2011 at 9:41 pm

  Usahlah mempersendakan ucapan yang salah mengatakan hatinya betul pada maknanya. Syahadah atau juga disebut Kalimah Syahadah adalah dilafazkan. Juga disebut dalam solat kita. Kesalahan kita pada cakap (ucapan), perbuatan ataupun hati pada salah satunya sudah cukup meruntuhkan keimanan kita. Usahlah anak jati hendak bermain dengan perkara keimanan ini. Menegakan sesuatu yang batil dengan alasan yang tidak kukuh ini.

   
 195. Sam2

  22/03/2011 at 9:45 pm

  Memang Allah Maha Mengetahui atas sesuatu walaupun niat kita tetapi Allah Ta’ala tidak dituntut atas apa yang dilakukan. Hanya kita yang diberi balasan atas cakap, perbuatan mahupun niat kita jika bersalahan dengan apa yang diperintah mahupun mengerjakan laranganNya.

   
 196. ank jati

  23/03/2011 at 9:42 am

  SAM2 say:menegakkn sesuatu yg batil dgn alasn tdak kukuh ini .Jika bnar DM btul2 sesat,mane bkti kukuhnya krana x ade sbarang tndakan yg dkenakn ke ats beliau??

   
  • Aswan Comel

   24/03/2011 at 11:52 am

   ank jati: saya hendak bertanya, siapakah yang mengatakan datuk maideen sesat. saya kira saudara sudah ketinggalan jauh dalam isu ini…adakah kerana tiada tindakan itu membuktikan kebenaran?

    
 197. SeriBalas

  24/03/2011 at 1:26 pm

  ank jati: bukti dah tunjuk byk dah… korang sendiri yg xnak nampak bukti2 tu… dah malas tgk korg menegakan sesuatu yg batil..

  menjawab persoalan adik Aswan Comel… hati kata lain, mulut kata lain… xboleh percaya itu org ma…

   
 198. ank jati

  25/03/2011 at 11:57 pm

  kalu korg tnjuk bkti kt sni,buang mse je..mksud sy,tndkan dr segi undang2 ke ats DM.sdankn teks ucapan Anwar dipriksa JAKIM,mngapa isu ini x d ambil berat oleh JAKIM?

   
 199. ank jati

  26/03/2011 at 12:02 am

  saya rasa tdak ada sbrang tndakan yg dikenakn oleh jbatan agama Islam dr mana2 ngeri ke ats PSSCM.oleh itu,saya MYERU+ MNCBAR mana2 pihak yg mmpunyai sbrang bkti kukuh(klip video,teks brtulis,gmbr) dan dhntar kpd Jabatan Agama Islam Negeri untuk dbuat siasatn selanjutnya.TQ

   
 200. ank jati

  26/03/2011 at 12:07 am

  kalau skdar men tulis jer kt sni,smpai bla2 x selesai.

   
  • kekanda2e

   28/03/2011 at 1:34 am

   salam,
   sy pernah menjadi ahli psscm di sbuah ipt di utara tanah air. belajar hingga tamat dan sambung di cawangan negeri.

   apa yg cuba sy ckp ini adalah berdasarkan pengalaman dan pendapat sy, boleh jadi betul atau tidak tetapi niat sy murni,kalau boleh biarlah dapat selesaikan kemelut ini seperti yg didoakan oleh ank jati.

   Bagi saya silat cekak memang antara silat yang terbaik dalam dunia Melayu, dari segi kaedah, falsafah, tujuan, dll, namun bukanlah satu2nya tempat untuk belajar dan memahami secara khusus ilmu2 hakikat dan ilmu2 isi yang lain.
   Bersetuju dan terimalah HAKIKAT ini.

   Sebagai penyelesaian atau buah keputusan terutamanya kepada ank jati dan 1Dunia, kalau anda yakin dengan lafaz syahadah hakikat yang anda pertahankan dengan pelbagai hujah yang telah anda berikan maka peganglah dengan kuat dan teruskanlah dengan syahadah tersebut dan ajarkanlah serta sampaikanlah kepada anak (tapi dari cara penulisan yang kebudak2an, macam belum lagi ada anak – pendapat saya), isteri, ibu ayah, kaum keluarga, sahabat dll. dan sediakanlah hujah atau dalil yang kuat untuk mempertahankannya jika dipersoalkan tentang kejanggalannya.

   namun begitu ada baiknya anda bertanya dan minta izin guru sebelum sampaikan pada orang lain. jika lafaz syahadah hakikat (atau syahadah telo) ini hanya hak milik atau pakaian untuk golongan anda, maka simpanlah ia sebagai hak milik golongan anda.
   JANGAN SESEKALI AJAR ATAU AJAK ORANG LAIN DENGAN LAFAZ HAKIKAT/TELO.
   Mudah-mudahan Datuk M menjadi saksi lafaz anda di akhirat kelak.

   Kepada yang berniat mahu menjadi ahli….. nilailah sendiri apa yang ada terhidang……

   Dengan nama Allah…., selawat dan salam untuk Rasullullah…,
   Ya Allah, ampunilah kami yang selalu melampaui batas dan menzalimi diri kami sendiri…., …., …….
   WALLAHUALAM.

   1dunia says:
   11/03/2011 at 6:53 pm
   Hahaha. Aku sokong die la brader. Da agak da mesti ade jgk nk pertikaikan. Kalau aku sokong btpe aku yang nak kene buat? Pakai otak la skit brader. Ni untuk sume yang pertikaikan shadahah Datuk jela brader2 sume. Kan dah ade 2 video 2. Shahadah aku macam Datuk la bahlul. Lenkali nak type pakai otak la skit.

   Shahadah aku macam Datuk bahlul. (contoh kalau salah lafaz, walaupun hanya dibuang la, maka jadilah dia mengaku shahadah dia macam Datuk bahlul – sekadar contoh)

    
 201. nor

  27/03/2011 at 6:25 pm

  Rasulallah saw. tidak pernah menyentuh wanita meskipun dalam saat-saat penting seperti membai’at dan lain-lain. Dari Aisyah ra.: ‘“Demi Allah, tangan Rasulallah saw. tidak pernah menyentuh tangan wanita sama sekali meskipun dalam keadaan membai’at. Beliau tidak memba’iat mereka kecuali dengan mengatakan: ‘Saya ba’iat kalian.’ “ [HR Bukhori: 4891]
  jadi,bgaimana dgn bai’at yg dlakukn olh DM?

   
 202. SeriBalas

  28/03/2011 at 1:02 am

  ank jati… nak tau sila ke JAIS dan JAKIM terima kasih…

   
 203. ank jati

  28/03/2011 at 5:40 pm

  skadar rnungan brsama..

   
 204. Aswan Comel

  05/04/2011 at 1:49 am

  Assalamu ‘alaikum w.b.t.

  Kami ingin menjemput SJ dan semua pembaca ke:

  SEMINAR AKIDAH AHLI SUNNAH WAL JAMAAH: ISU-ISU DAN CABARAN SEMASA

  TARIKH : 9 APRIL 2011 (SABTU)
  MASA : 8.30PG – 5.00PTG
  TEMPAT : DEWAN KULIAH B, KOMPLEKS KEJURUTERAAN, UiTM SHAH ALAM

  PENGANJUR : ENGINEERING STUDENTS UNION UiTM

   
 205. saya tak pandai = bodoh

  14/04/2011 at 3:02 pm

  Salam semua,

  Allah adalah tuhan
  Allah = Tuhan

  Ashhaduallah ila ha illallah,…..
  (tiada allah yang di sembah melainkan Allah (yang sebenar benarnya pencipta sekelian alam)….)

  Ashadualla ila ha illallah,….
  (tiada tuhan yang disembah melainkan Allah….)

  Apa bezanya…? Maaf saya org baru dalam Islam

   
  • suarajagat

   14/04/2011 at 3:45 pm

   wa’alaikum salam..

   saudara… jika ingin menulis menggunakan rumi, maka tulisan sebenar ialah : asyhadu alla ilaha illallah.

   asyhadu = aku bersaksi,
   alla = tiada,
   ilaha = tuhan,
   illallah = melainkan ALLAH.

   lafaz datuk saithu maideen : asyhadu allah ilaha illallah = aku bersaksi ALLAH tuhan melainkan ALLAH.

   Lafaz syahadah ialah lafaz penyaksian tentang kewujudan, ketuhanan ALLAH dan kekuasaan-NYA. Lafaz syahadah secara tidak langsung menyatakan bahawa segala sesuatu yang selain dari ALLAH adalah makhluk.

   Lafaz sebutan datuk saithu maideen itu pula adalah penyaksian yang mengelirukan iaitu di antara pengakuan ALLAH sebagai tuhan dgn penafian tentang ALLAH.
   Saya pernah bertanya kepada pihak jabatan agama Islam..dan setelah meneliti video tersebut, ternyata,
   lafaz itu dibuat secara sengaja oleh beliau.

   kalau lah dalam keadaan seperti anda yang baru memeluk Islam, maka itu tidaklah mengapa.. apatah lagi apabila anda tidak biasa menuturkan kalimat berbahasa arab.
   Lagikan pula kalau anda sangat fasih dengan bahasa inggeris, maka anda mungkin terbiasa dengan perkataan ALL (semua), dan perkataan AL biasanya disebut (EL), contohnya seperti al pacino. Maka tidak aneh jika ketika mengaji al-Quran, berlaku kesilapan pada sebutan makhraj huruf.

   Berbeza dengan masalah syahadah yang dilafazkan oleh Datuk Saithu Maideen…
   beliau boleh melafazkan alhamdulillah, al-Baqarah dan seumpamanya dengan betul.

   Kalaulah kesalahan syahadah beliau itu tidak disengajakan, maka sudah pasti lafaz perkataan lain menjadi ALLhamdulillah, ALL-Baqarah, ALL-Furqan dan sebagainya.

   Ini menunjukkan kesalahan tersebut disengajakan oleh beliau.

   sekian terima kasih.
   *Alhamdulillah, ALLAH telah memberi hidayah kepada anda untuk menerima Islam sebagai pegangan hidup. Semoga terus dalam redha-NYA. Amin 🙂

    
 206. Mad Arshad

  16/04/2011 at 12:09 am

  buktikan JAKIM dan pihak berkuasa TIDAK BOLEH ambil tindakan ke atas datuk saithu maideen…..

  http://www.facebook.com/editaccount.php?networks#!/permalink.php?story_fbid=122179761192522&id=100001170117964&notif_t=share_comment

   
 207. Mad Arshad

  16/04/2011 at 2:42 am

  komen seorang yang menggunakan nama Tok Janggut Tok Misai di halaman FB:

  Tok Janggut Tok Misai
  mungkin alp rasa syahadah alp dah betul, dan mungkin yg dengar syahadah alp akan kata salah… alp sebut pasal rukun iman, alp dah lepas semua dah ka rukun iman? pihak agama Islam pun tak leh amik tindakan , sebab Allah lindungi GURU tu. Al…lah maha mendengar, “dengar betul2 tu ” takde siapa pun boleh dengar seperti mana yang Allah dengar… Allah dah terima syahadah Guru tersebut. sebab tu jakim pun xbole nak bt apa…

  http://www.facebook.com/home.php#!/permalink.php?story_fbid=122179761192522&id=100001170117964

   
 208. AZHARUDDIN BIN ABDUL RAHMAN

  01/06/2011 at 9:14 pm

  THERE CAN BE ONLY ONE…YMGU TN HJ ISHAK BIN ITAM

   
 209. AZHARUDDIN BIN ABDUL RAHMAN

  01/06/2011 at 9:30 pm

  DENGAR SINI…! DENGAR SINI…! AKU NI DARI SA10 YE? INGAT BETOL2… SA10… PANTANG LARANG SILAT CEKAK MALAYSIA ADA LIMA YE TUAN-PUAN…

  PERTAMA, TIDAK BOLEH DERHAKA KEPADA GURU. KEDUA, TIDAK BOLEH DERHAKA KEPADA IBU. KETIGA, TIDAK BOLEH DERHAKA KEPADA BAPA. KEEMPAT, TIDAK BOLEH BERGADUH KEPADA SESAMA AHLI. KELIMA, TIDAK BOLEH MENCACI KEPADA SILAT MELAYU ASLI YANG LAIN.

  DAH TU, YANG NAK MENDERHAKA KAT YM GURU UTAMA APA PASAL? TAKDAK AKAI KA?

  THANK YOU.

  THERE CAN BE ONLY ONE…YM GURU UTAMA TN HJ ISHAK BIN ITAM

   
 210. AZHARUDDIN BIN ABDUL RAHMAN

  01/06/2011 at 9:40 pm

  DAH TERANG LAGI NAK BERSULUH… TAKDAK AKAI KA?

  THANK YOU.

  THERE CAN BE ONLY ONE…YM GURU UTAMA TN HJ ISHAK BIN ITAM

  p/s takdak akai btol… dah lama rapat kat ymgu pun dok ghuflah lagi… aku yg jauh dr ymgu tn hj ishak bin itam pun kenal, tahu, faham, erti, terang jelas ttg siapa ymgu tn hj ishak bin itam tu… cuba eja dan sebut perkataan ni kuat2 T…A…A…T & S…E…T…I…A. smpai mati aku akan ingat nasihat pak ak kat aku – AMANAH, JANGAN KHIANAT!!!

   
 211. syafi

  15/06/2011 at 7:05 pm

  AZHARUDDIN BIN ABDUL RAHMAN…x rase ko 2 trlalu taksub ke??taat n setia knon..smpai kazen aq snggup lebihkn guru i dr famly sndri…2 mksd TAAT DAN SETIA?taat smpai mmgiyakn saja kalimah yg kuar dr mlut dier…entahkn btul,enthkn x..tlg selidik dlu

   
  • AZHARUDDIN BIN ABDUL RAHMAN

   17/06/2011 at 4:13 pm

   SYAFI

   U TAK TAU BEZAKAN ANTARA TAAT SETIA DENGAN TAKSUB KE, SYAFI? AISEHMEN, BAHASA MELAYU BIASA AJE TU SYAFI… AKU TAK KENAL SAPE ‘KAZEN’ YANG KAU MAKSUDKAN TU… DAN APA PERSEPSI DIA SAMPAI U RASA ‘KAZEN’ U DAH MELEBIHKAN GURU DARI FAMILY SENDIRI… KALAU ‘KAZEN’ U TU TAKSUB SAMPAI BEGITU RUPA, TU SALAH DIA, BUKAN SALAH YMGU… KALU YMGU DAH TUNJUK JALAN YANG LURUS, TAPI ‘KAZEN’ U TERJEMAH JALAN BENGKANG BENGKOK, ITU BUKAN MASALAH YMGU TAPI MASALAH ‘KAZEN’ U SENDIRI…

   BELUM ADA DALAM PENGERTIAN HIDUP SEORANG MURID UNTUK MEMPERTIKAIKAN YMGU… GURU YANG SEBENAR GURU… SIAPAKAH YMGU ITU? KENALAH RAPAT DENGAN YMGU… KALU U KENAL SIAPA YMGU, U AKAN KENAL DAN TAHU… SOAL NAK SELIDIK ATAU PERTIKAI, TERPULANG PADA KEHENDAK MASING-MASING…

   PADA AKU, KALIMAT YANG KELUAR DARI SEORANG YMGU, ITULAH YANG TERPAKAI TANPA PERTIKAI… TAPI JANGAN SALAH ANGGAP PEMAKAIAN TANPA PERTIKAI ITU SEBAGAI TAKSUB… PEMAKAIAN TANPA PERTIKAI HANYA SETELAH MASAK DAN MATANG KEFAHAMAN DIRI TERHADAP SESUATU PERKARA DAN DARI MANA PERKARA ITU TERBIT ATAU ZAHIR… PAKAI TAK PAKAI, TAK PAKAI PAKAI… WAL HASIL BALIK ASAL, KENALAH U KENAL DULU SIAPA YMGU ITU SEMASAK-MASAK DAN SEMATANG-MATANGNYA…

   TAPI KALAU DAH SAMPAI TAK KENAL SIAPA YMGU SEHINGGA TAK TAHU MEMBEZAKAN DI ANTARA SEORANG YMGU DENGAN SEORANG YANG MENGANGKAT DAN MENDECLARE DIRINYA SEBAGAI SEORANG GURU WALHAL SYAHADAHNYA TAK SEMPURNA, KENA BUKA MATA, PASANG TELINGA DAN TERANG HATI SELUAS-LUASNYA LE TERLEBIH DULU, SYAFI…

   KESIMPULANNYA…, THERE CAN BE ONLY ONE – YMGU TN HJ ISHAK BIN ITAM…

   p/s guru lain, aku tak pakai…

    
 212. asif

  18/06/2011 at 8:22 pm

  KALIMAT YANG KELUAR DARI SEORANG YMGU, ITULAH YANG TERPAKAI TANPA PERTIKAI…ko ingt YMGU 2 NABI ke??trus pkai tnpa prtikai??aq rase YMGU korg 2 manusie biase kn???manusie pun bleh war silap weh..kekdg bleh trsesat,mnyesatkn dan DISESATKAN!!kalu yg kuar dr mlut GURU 2, sumer org dlm prsatuan akn ckap btul..jgn lar jdi JAHIL sngt..nk pkai ape yg YMGU/ sesape ckap,kne ade ILMU…cari lar ilmu agama dan tnya org yg lbih arif psal agma/ustaz yg x ader kaiten dgn prstuan ni…ker,ko stil nk ckap mcm kazen aq ckap???USTZ 2 X BLAJAR ILMU SILAT INI,SBB 2 USTZ 2 CKP SILAT NI SYIRIK/KHURAFAT…skang ni ko nk ckap ustaz aq jahil silat/korang yg jahil agame??(rujuk isu ahli prmpuan dblehkn brslam dgn YMGU)

   
  • AZHARUDDIN BIN ABDUL RAHMAN

   21/06/2011 at 3:59 pm

   ASIF

   Terlbih dulu aku rasa ASIF atau SYAFI ni org yg sama sbb kedua2nya pakai perkataan ‘KAZEN’. Kenapa ASIF tak suka pakai nama sebenar? Bila kita berkata-kata tu, biarlah dengan pengenalan diri yang sebenar. bukan ke lagi bagus? Aku ulas begini le.

   SOALAN KAMU: KALIMAT YANG KELUAR DARI SEORANG YMGU, ITULAH YANG TERPAKAI TANPA PERTIKAI.
   JAWAPAN AKU: Kalau kita datang nak belajar silat, buatlah cara seperti seorang murid nak belajar silat. Kalau nak pertikai ilmu silat yang diajarnya, pergilah belajar ilmu silat lain.
   SOALAN KAMU: ko ingt YMGU 2 NABI ke??
   JAWAPAN AKU: Adakah aku pernah kata YMGU tu seorang Nabi? Kamu yang kata, bukan aku.
   SOALAN KAMU: manusie pun bleh war silap weh
   JAWAPAN AKU : Adakah silap dan salah pada seorang YMGU mendidik ilmu silat supaya kita belajar menjaga diri dan keluarga? Bukankah menjaga diri itu suatu kemestian? Silapkah?
   SOALAN KAMU: kekdg bleh trsesat,mnyesatkn dan DISESATKAN!!
   JAWAPAN AKU: Kamu yang kata, bukan aku.
   SOALAN KAMU: kalu yg kuar dr mlut GURU 2, sumer org dlm prsatuan akn ckap btul.
   JAWAPAN AKU: Aku tahu apa yang YMGU cakap tentang silat yang diajarnya itu dan ilmu silat yang diajarnya itu memang betul, tu sebab aku kata YMGU betul. Orang dalam persatuan cakap apa, aku tak tak tahu.
   SOALAN KAMU: jgn lar jdi JAHIL sngt.
   JAWAPAN AKU: Disebabkan aku jahil le maka aku belajar silat dari YMGU dan Tenaga Pengajar yang diamanahkannya. Mana-mana Tenaga Pengajar yang tak diamanahkan, atau mana-mana Tenaga Pengajar yang diamanahkan tapi khianat, aku tolak tepi. Aku tak pakai. Aku cuma pakai yang YMGU aku ajarkan sahaja.
   SOALAN KAMU: nk pkai ape yg YMGU/ sesape ckap,kne ade ILMU
   JAWAPAN AKU: Ilmu apa? Kamu tahu?
   SOALAN KAMU: cari lar ilmu agama dan tnya org yg lbih arif psal agma/ustaz yg x ader kaiten dgn prstuan ni
   JAWAPAN AKU: Masuk kandang kambing, mengembek. Masuk kandang lembu, menguak. Aku nak belajar silat, aku cari le YMGU yang ajar silat. Aku taknak cari Guru lain.
   SOALAN KAMU: ker,ko stil nk ckap mcm kazen aq ckap???
   JAWAPAN AKU: Rujuk jawapan sebelum ini yang kepada SYAFI.
   SOALAN KAMU: USTZ 2 X BLAJAR ILMU SILAT INI,SBB 2 USTZ 2 CKP SILAT NI SYIRIK/KHURAFAT
   JAWAPAN AKU: Cuba jelaskan? Sepatah haram aku tak faham apa yang kau bebelkan.
   SOALAN KAMU: skang ni ko nk ckap ustaz aq jahil silat/korang yg jahil agame??
   JAWAPAN AKU: Siapa ustaz kamu ye?
   SOALAN KAMU: (rujuk isu ahli prmpuan dblehkn brslam dgn YMGU)
   JAWAPAN AKU: Kamu rujuk le dulu sedalam-dalamnya dan renungkan baik-baik sebelum dengar cakap orang lain. Sebaik-baiknya rujuk terus kepada ‘YMGU’ yang kau maksudkan tu.

   p/s THERE CAN BE ONLY ONE… YMGU TN HJ ISHAK BIN ITAM

    
 213. Semangat Ad Din

  04/08/2011 at 12:07 pm

  fahami betul2… didalam jalan mengenal Allah, 2 kalimah syahadah disebut kalimah tauhid.. setiap sebutan diambil kira, jika disalah sebut akan jadi lain maksudnya.. jika orang itu betul2 mengikut jalan hakikat makrifat.. orang itu akan menitikberatkan apa yang disebut dan bahasanya.. dari segi jalan mengaji, telo tu hanya perubahan lenggok membaca bukannya meninggalkan walaupun satu ayat.. untuk menghormati guru tidak perlu taksub, hanya perlu taat kepada kebaikan, jika tersalah bahasa kita boleh menegur guru.. jika guru itu benar mengikut jalannya, dia sedia menerima teguran dgn hati terbuka.. Berguru dengan guru mursyid belum pasti orang itu akan mursyid.. bergantung kepada tahapnya..

   
 214. blackseed99

  12/09/2011 at 9:23 am

  kepada sahabat handai dibawah satu panji persatuan..bagi mereka yang mengambil ijazah dari pemegang amanah iaitu yang kamu panggil dato maideen ni ..janganla taksub dengan beliau kerana rata – rata yang banned datuk ni adalah dikalangan mereka yang berguru dengan pak hak..iaitu ustaz ishak itam..jadi hendaklah kita selidik kenapa mereka ni marah dengan datuk merangkap guru korang..bagi ahli lama mereka tahu akan kisah sebenar..dan perlantikan datuk ni pun bukannya melalui majlis yang rasmi..jika di ikutkan dia ni hanyalah pemegang amanah tapi memandai angkat diri jadi guru utama disebabkan dia tak paham kot bahasa melayu yang pak hak tuturkan ..walhal guru utama yang mendapat mandat dari ustaz hanafi masih lagi barnafas..dan pasal isu syahadat kita kena lah ikut apa yang telah diajarkan oleh Rasul kita tanpa ada penambahan mahupun pengurangan dari setiap perkataan..jadi bagi ahli yang masih baru , selidiklah dan carilah kebenaran nya kerana jika tak kena pada cara dan gaya disebabkan ada pengkhianatan maka setiap ilmu itu walaupun ianya bagus takkan berguna sewaktu kita amat memerlukan kerana tiada berkat dari yang maha Esa kalau tiada diberkati maka tiadalah perlindungan dariNya..mohon maaf ..sekadar meluahkan apa yang terbuku sahaja..memg datuk ni adalah ahli tapi bukan ym guru..renungilah dan selidikilah..kalau tak percaya saya cakap ni nanti akan ada dikalangan saudara di uji dan lihatlah adakah cekak itu akan bermain sendiri atau hanya terkunci mati terpasak dek bumi kerana keberkatan hilang dicabuli diri…salam hormat dari saya kepada semua..sekadar menegur bukan menghina ..

   
 215. syam

  25/10/2011 at 5:30 pm

  As salam.

  Thanks for sharing. Semoga diberkati Allah

   
 216. ahmad raslan

  14/01/2013 at 2:09 pm

  dikhabarkan, persatuan dan guru ini akan mula memasuki sekolah2 di negara ini.

   
  • suarajagat

   14/01/2013 at 2:38 pm

   jika syahadah tersebut diajarkan kepada anak2 sekolah, dikhuatiri merosakkan akidah mereka.

    
   • ahmad Raslan

    15/01/2013 at 1:28 am

    saya fikir mereka hanya pentingkan perniagaan sahaja..Datuk Saithu Maideen ini org berniaga, uniform silat ini pun dia yg supply melalui syarikat keluarga dan ipar duai…ahli2 persatuan ini pun nampaknya semakin sombong dan taksub dgn beliau…pelbagai ‘gelaran’ dan majlis pelik2 dah diadakan…mungkin ada pula upacara pertabalan dan kurniaan pingat sdg dirancang…semoga umat Islam Melayu terus dilindungi oleh Allah s.w.t. dari org2 seperti ini..

     
 217. Siti Nur Azlina

  22/01/2013 at 1:52 am

  Semua umat melayu -Islam dijemput menjadi ahli grup…http://www.facebook.com/groups/berdirilurus/

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: