RSS

Tazkirah SJ : Sejarah Penyelewengan Aqidah – Dato’ Setia Hj. Mohd Tamyes (Mufti Selangor)

15 Jul

Berikut adalah satu artikel ringkas yang saya dapati dari http://blogs.iium.edu.my. Semoga artikel ini menambahkan pengetahuan kita agar tetap teguh di jalan yang lurus…amin..

SEJARAH PENYELEWENGAN AQIDAH

Dari segi sejarah, Islam merupakan satu agama yang suci dan bersih daripada unsur-unsur kesesatan dan penyelewengan. Walaubagaimanapun, ajaran sesat telah mula wujud semenjak kewafatan Rasulullah S.A.W. dengan kemunculam Musailamah al-Kazzab yang mendakwa dirinya sebagai nabi. Semenjak zaman Rasulullah S.A.W. lagi seterusnya zaman para Sahabat r.a. sehinggalah kini, musuh-musuh Islam yang terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama, sentiasa bergerak bagi merosak dan menghancurkan agama Islam dan umat Islam. Mereka telah mendapat kejayaan pada zaman Bani Umayyah dan selepasnya. Pada peringkat awalnya mereka hanya berjaya menyogokkan hadis-hadis palsu di kalangan umat Islam.

Kemudian terdapat golongan yang mencampur-adukkan aqidah dan syariat dengan pelbagai cara, antaranya mencampur-adukkan aqidah Islam dengan aqidah Majusi, Nasrani dan seterusnya lahirlah ajaran berbentuk ‘batiniah’. Ajaran ini mencampur-adukkan pelbagai kepercayaan tradisional sesuatu bangsa dan mempelbagaikan penyelewengan aqidah dengan ajaran Islam.

Meneroka kepada fenomena ajaran sesat di negara kita, hakikat yang perlu kita akui, terdapat banyak ajaran sesat yang muncul di tengah-tengah kelompok masyarakat dari masa ke semasa ketika ini. Kemunculan kebanyakan ajaran sesat ini dipercayai berpunca daripada pengaruh, kebudayaan, adat, mencari kemasyhuran, kekayaan, bermotifkan seks serta kepercayaan lama yang mengandungi unsur-unsur animisme dan dinamisme serta dicampuraduk dengan doktrin-doktrin lain seperti Kristianiti, Hinduisme, Buddhisme, Neo-Platonisme dan lain-lain lagi yang meresap dalam ajaran Islam.

Di Malaysia, sebilangan masyarakat kita menerima pengaruh yang kuat daripada tradisi ‘world view’ masyarakat negara tetangga iaitu Indonesia. Aliran-aliran kepercayaan yang berpengaruh daripada negara jiran tersebut seperti aliran-aliran kebatinan telah mencampur-adukkan antara tradisi kepercayaan lama dengan tradisi Hindu-Buddha yang kemudiannya diselitkan dengan unsur-unsur Islam. Adalah dipercayai ajaran sesat telah muncul di Malaysia pada awal abad ke 19 di Kampung Seronok, Seberang Perai, Pulaul Pinang. Ia dikenali sebagai Ajaran Taslim yang diasaskan oleh Hj. Mohammad bin Shafie atau lebih dikenali sebagai Hj. Ahmad Matahari. Di Selangor, ajaran sesat yang mula bertapak adalah Ajaran Ahmadiah/Qadiani bertempat di Jeram, Kuala Selangor pada tahun 1930-an. Ajaran ini telah difatwakan oleh para ulama’ seluruh dunia sebagai terkeluar daripada ajaran Islam.

wallahu’alam..

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 15/07/2010 in 2. Tazkirah SJ

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: