RSS

Seminar Pemurnian Akidah 2011 : ‘Ancaman Syiah Masa Kini’

21 Jul

Seminar Pemurnian Akidah 2011 anjuran Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan akan diadakan seperti butiran dalam poster berikut. Semua muslimin dan muslimat di jemput hadir.

Advertisements
 
3 Comments

Posted by on 21/07/2011 in Poster

 

3 responses to “Seminar Pemurnian Akidah 2011 : ‘Ancaman Syiah Masa Kini’

 1. fadzad

  23/07/2011 at 11:39 am

  Assalamualaikum Saudara SJ,

  Tajuk pembentangan kertas kerja 1 iaitu perbezaan antara Sunni & Syiah adalah akidah bukan fikah bagi saya ia menyangkut hal qada & qadar tetapi tajuk kertas kerja tu kena modify sikit “…. adalah akidah selain fiqh”. Syariah golongan syiah juga berbeza.

  Salah satu sub silibus agama semasa di di tingkatan 5 ialah perselisihan faham takdir menurut ulama2 mutakallimin, antaranya:

  1) Jabariah berpendapat bahawa manusia itu tidak berkuasa penuh, tidak mempunyai kehendak dan keinginan. Semua Allah yang lakukan.
  2) Qadariah berpendapat bahwa manusia memiliki kebebasan dalam perbuatannya dan mengingkari adanya takdir.
  3) Syiah berpendapat lebih kurang sama dgn qadariah iaitu manusia memiliki kebebasan dalam perbuatannya tetapi manusia dipertanggungjawabkan atas perbuatan yang baik atau buruk
  4) Sunnah wal jamaah berpendapat bahawa setiap kehendak dan kemahuan manusia itu dilakukan oleh manusia itu sendiri dengan kuasa & tenaga yang Allah beri tetapi mengikut usaha & ikhtiar manusia itu masing2 setelah diizinkan Allah Taala.

  Mereka masing2 memberi dalil, nas berdasarkan al-quran &hadis utk menyokong pendapat masing2 tapi saya lupa petikan ayat yang mana. Cuma yang saya ingat ialah “ apabila disebut qadar maka hendaklah kamu diam” (Riwayat Tabrani dan Abu Nuaim).

  Pendapat dari golongan sunnah ini sentiasa dipegang sehingga kini, betapa saya redha saat2 apa yang dilakukan tidak tercapai.

  Wallahualam

  p’s Kenapa la pejabat mufti buat hari bekerja?

   
  • suarajagat

   23/07/2011 at 1:00 pm

   wa’alaikumussalam..
   terima kasih atas keprihatinan saudara fadzad..
   adapun saya fikir pihak Pejabat Mufti mempunyai sebab tersendiri untuk meletakkan tajuk sedemikian rupa. Pastinya setelah meneliti ketidakfahaman masyarakat tentang perbezaan antara fiqh mazhab dan firqah.

   Menyebut tentang persoalan takdir.. maka sesuai lah dengan tajuk yang telah ditetapkan kerana persoalan takdir, qada’ dan qadar adalah sebahagian rukun iman. Rukun iman adalah perkara akidah.

   Tentang program pada hari bekerja, mungkin bagi memudahkan jemputan untuk hadir.

   Adapun poster tersebut saya hanya copy dari website rasmi PMWP.
   terima kasih 🙂

    
 2. MOHAMAD JUSOH

  22/09/2011 at 6:59 pm

  Aqidah sepatutnya dibincang agar kita tidak mensyirikkan Allah, harus dibincangkan punca terbit syirik kerANA KESILAPAN DI DALAM MENERIMA ILMU DAN AMAL. Jangan hanya mengenal syiah yang syirik tetapi diri sendiri yang syirik kita tidak nampak.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: