RSS

Fatwa : ESQ 165

Pada 17 Jun 2010, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan telah mewartakan fatwa berkaitan kesalahan dan penyelewengan akidah berhubung ESQ Leadership Training (ESQ 165). Perkara tersebut telah diwartakan menurut Subseksyen 34(1) Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1993 [Akta 505], Mufti bagi Wilayah-Wilayah Persekutuan.

Sila Layari Web Rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan (klik)

Berikut, SJ paparkan kandungan Fatwa tersebut. ( rujukan : Fatwa Mufti {klik di sini} )

(a) Ajaran, pegangan dan fahaman yang dibawa oleh ESQ Leadership Training anjuran Ary Ginanjar Agustian dan apa-apa ajaran yang seumpama dengannya adalah menyeleweng daripada ajaran Islam kerana mengandungi ajaran-ajaran yang boleh merosakkan akidah dan syariah Islam. Ciri-ciri penyelewengan tersebut adalah seperti berikut :

 1. Mendukung fahaman Liberalisme : iaitu memahami atau mentafsir nas-nas agama (al-Quran dan as-Sunnah) secara bebas, dan fahaman Pluralisme agama ; iaitu fahaman yang mengajarkan semua agama adalah sama dan benar. Kedua-dua fahaman ini adalah sesat dan boleh membawa kepada kekufuran.
 2. Mendakwa bahawa Nabi mencapai kebenaran melalui pengalaman dan pencarian. Ini bercanggah dengan akidah Islam tentang Nabi dan Rasul. Menurut akidah Ahli Sunnah Wa Jamaah, kenabian dan kerasulan adalah pilihan Allah S.W.T  semata-mata (al-Isthifaiyyah) dan bukan sesuatu yang boleh diusahakan (al-Kasbiyyah).
 3. Mencampuradukkan ajaran kerohanian bukan Islam dengan ajaran Islam, ESQ adalah hasil penemuan seorang Yahudi, Danah Zohar, manakala ‘God Spot’ adalah hasil kajian seorang Hindu, VS Ramachandran. Kedua-dua penemuan ini disahkan dengan ayat al-Quran (Surah al-Hajj : Ayat 46).
 4. Menekankan konsep “suara hati” atau “conscience” sebagai sumber rujukan utama dalam menentukan baik dan buruk sesuatu perbuatan. Konsep suara hati  adalah ajaran paling suci dalam agama Kristian.The Oxford Dictionary of World Religion menyebut : “In the main forms of Christianity, conscience is the absolutely invioable and sacrosanct centre of the person as human as responsible for her or his decisions”. Konsep suara hati juga merupakan ajaran agama Hindu seperti yang dijelaskan oleh Swami Vivekanda : “The Atman is the Holy Ghost of the Biblical Trinity, and the purpose of all religions is to make men heard ‘the still small voice’ within them”. Menurut Imam Abu al-Abbas pendapat demikian adalah zindik dan kufur.
 5. Menjadikan logik sebagai sumber rujukan utama. Ini bertentangan dengan akidah Islam yang menetapkan bahawa al-Quran dan as-Sunnah sebagai rujukan utama.
 6. Mengingkari mukjizat dan menganggapnya tidak dapat diterima oleh akal dan tidak sesuai dengan zaman sekarang yang serba logik. Mengingkari mukjizat adalah kufur dengan ijmak ulama kerana ia bermakna mengingkari nas-nas al-Quran dan Hadis Mutawatir yang mensabitkan mukjizat bagi para Nabi a.s.
 7. Menggunakan Kod 19 rekaan Rasyad Khalifah untuk mentafsir al-Quran. Rasyad Khalifah mengaku dirinya sebagai rasul dan membawa agama baru yang dinamakan “submission”. Teori Kod 19 dianggap lebih tinggi daripada al-Quran kerana mengikut teori ini, ayat-ayat al-Quran perlu dibuang atau ditambah bagi menyesuaikannya dengan Kod 19.
 8. Menyamakan bacaan al-Fatihah sebanyak 17 kali sehari oleh orang-orang Islam dengan amalan Bushido oleh orang-orang Jepun yang berteraskan ajaran Buddha.
 9. Mendakwa bahawa kekuatan luar biasa seperti mukjizat boleh berlaku melalui rumus Zero Mind Process (ZMP). Dengan ZMP ini, ESQ mengiaskan bahawa mukjizat Nabi Musa A.S diselamatkan daripada Fir’aun juga boleh berlaku kepada orang lain seperti yang berlaku kepada juruterbang Kapten Abdul Razak. Kefahaman mukjizat seperti ini adalah merupakan ajaran agama Hindu seperti yang diterangkan oleh Swami Vivekanda : “When Jesus healed, they called it a miracle”. What is miracle? A supernatural even says the dictionary. “Applied Raja Yoga”, says the Yogi. Just because you dont understand it, you call it a miracle. We know what it’s about. It’s natural to us.”
 10. Mentafsirkan makna kalimah syahadah dengan “triple one”. Ini adalah tafsiran bid’ah dan sesat. Dalam konteks akidah, “triple one” digunakan oleh Kristian untuk menghuraikan Konsep Trinity. Buku “Christianity For Dummies”, ketika menghuraikan konsep ini menyatakan : “The Trinity : How 1+1+1 Equals 1. Christianity says that God is Trinity – One God expressed in three beings. The term trinity means : “Three-oneness”.

(b)  Mana-Mana orang hendaklah menjauhi ajaran, pegangan dan fahaman sebagaimana yang dinyatakan dalam perenggan (a).

Advertisements
 

172 responses to “Fatwa : ESQ 165

 1. Adam Huud

  02/07/2010 at 11:02 pm

  Assalamualaikum.

  Perkembangan terbaru kini, ESQ sudah mempunyai panel-panel shariah sendiri yang memantau setiap training ESQ dari sudut shariah dan akidah.Panel-panel tersebut terdiri daripada:

  1. Dr. Adnan Mohamed Yusoff (Dekan Pengajian Quran & Sunnah USIM).
  2. Dato’ Mustafa Abdul Rahman (Ketua Pengarah JAKIM).
  3. Dato’ Noh Gadut (Mufti negeri Johor).
  4. Dato’ Paduka Sheikh Hasbullah Abdul Halim (Mufti negeri Kedah).

  Justeru, saya kira ini adalah suatu perkembangan yang sangat baik dalam merungkai segala keraguan, salah sangka dan salah faham yang sedang hangat dibincangkan kini.

  Wallahu’alam.

  Sila rujuk: (http://esq.com.my/v1/2010/02/panel-shariah-esq-2/)

   
 2. Adam Huud

  02/07/2010 at 11:03 pm

  Assalamualaikum.

  Info tambahan, kini TV9 dengan kerjasama ESQ menyiarkan program 13 episod rancangan ‘Halaqah Sentuhan Qalbu’ yang disiarkan pada setiap hari selasa jam 10 malam di TV9 bermula dari 15 Jun 2010 yang lepas.

  Datuk Nooh Gadot, Tan Sri Dr. Harussani, Ustaz Badli Shah Alaudin, Dr. Rubiah K. Hamzah, Dr. Amnah Bohari dan ramai lagi adalah di antara yang diundang untuk menjadi ahli panel untuk program tersebut.

  Halaqah: Sentuhan Qalbu yang dihoskan oleh penerbitnya sendiri, Ahmad Noor Sulaiman memberitahu topik-topik yang akan dibentangkan akan menyentuh tentang kecerdasan intelektual, kecerdasan emosi dan pencerahan kerohanian supaya bersyukur dengan pemberian Allah SWT.

  Sila rujuk (http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0602&pub=utusan_malaysia&sec=Hiburan&pg=hi_03.htm&arc=hive) untuk maklumat lanjut.

  Semoga kita semua mendapat manfaat dari program ini, inshaAllah 🙂

   
 3. Adam Huud

  03/07/2010 at 12:53 am

  perkongsian tambahan:

  http://www.zaharuddin.net/content/view/828/72/

  maybe panjang ulasan ust zaharuddin ni tp klu mls nk bc, bc pd part penutup. moga sama2 mendpt manfaat =)

  Wallahu’alam~

   
  • suarajagat

   03/07/2010 at 4:08 pm

   terima kasih saudara Adam Huud atas kesudian mengisi ruangan komentar ini… 🙂

   Saudara, ‘perkembangan terbaru kini’ ialah ESQ telah difatwakan.

   pertama, saya sememangnya mengetahui tentang ahli-ahli panel syariah di dalam ESQ Leadership Training.
   Begitu juga suntikan ESQ dalam program Halaqah. Penglibatan ESQ dalam program tersebut tidak menghairankan saya, kerana SJ amat maklum bahawa Penerbitnya ( Ahmad Noor Muhammad ) merupakan antara alumni/ATS ESQ.

   Seterusnya, berkaitan artikel ustaz Zaharuddin yang anda nyatakan sememangnya pernah saya baca dan tampilkan di blog ini atas tajuk ESQ 165 : Perlu Penilaian Semula.

   Pun begitu, saya ingin memperbetulkan sedikit fakta saudara..

   1. Dato’ Mustafa Abdul Rahman, adalah BEKAS Ketua Pengarah JAKIM.
   2. Dato’ Noh Gadot, adalah BEKAS Mufti Negeri Johor.
   3. Dato’ Paduka Sheikh Hasbullah Abdul Halim adalah BEKAS Mufti Negeri Kedah.

   Saya tidaklah sekali-kali mempertikaikan kredibiliti mereka. Namun demikian, memandangkan mereka adalah BEKAS Ketua Pengarah dan BEKAS Mufti, maka secara langsung mereka tidak mempunyai authority dalam mengeluarkan sesuatu fatwa. Demikian juga dengan Ustaz Zaharuddin, biarpun teguran beliau sangat berguna namun tetap sahaja, beliau tidak mempunyai authority dalam mengeluarkan sesuatu fatwa.

   Panel Shariah ESQ terbabit hanya ditubuhkan oleh pihak ESQ selepas sedemikian banyaknya pihak yang mempertikaikan ESQ 165.

   Pihak SJ pernah beberapa kali mengikuti kursus ESQ.. ada perkara yang saya lihat okay dan bagus. Ada juga perkara-perkara yang tidak saya senangi, juga bercanggah dengan akidah ahli sunnah wal jamaah. Selain isi penyampaian ESQ juga tidak standard, kerana biarpun kursus yang sama tetapi sentiasa berubah-ubah. sebagai contoh, minggu pertama, isi penyampaian lain, minggu kedua lain pula isinya. Walhal memperkatakan perkara yang sama.

   Suka saya merenung kronologi masa lalu.. Sejarah permasalahan firqah dalam Islam berlaku bilamana unsur2 philosophy/ falsafah Yunani, Parsi, Socrates dan Plato diserapkan secara langsung / tidak langsung ke dalam kefahaman Islam yang akhirnya mencemarkan pegangan akidah dan tauhid umat Islam. Lalu timbullah golongan seperti Muktazilah, Rafidlah, Murjiah, Qadariah, Jahmiah dan lain-lain.

   Ahli Sunnah Wal Jamaah adalah manhaj salafus soleh yang lurus, bersih, tulus dan telus tanpa dipengaruhi sedikitpun oleh anasir2 kerancuan falsafah/ agama lain.

   Pastinya, pihak Jabatan Mufti Wilayah Persekutuan dan Jawatankuasa Perunding Hukum Syarak Wilayah Persekutuan telah membuat kajian yang sangat mendalam beserta bukti-bukti kukuh sebelum membuat keputusan fatwa ini. Merekalah yang telah diberi authority, amanah dan kepercayaan untuk menjaga akidah umat Islam di Malaysia.

   Masalah yang ada pada kita hari ini, ialah sifat diri umat Islam yang memandang sebelah mata dan tidak tahu menghormati fatwa. Contoh mudah – Rokok sudah lama diharamkan, tapi tetap juga dihisap. Umat Islam juga masih ramai yang tidak endah terhadap kepentingan pemakanan halalan toyyibah biarpun telah banyak diberi peringatan.

   Bagi saya, penyelesaian isu ini mudah :-

   Fatwa telahpun dibuat. Fatwa ini bertujuan menjaga akidah, iktiqad, iman dan tauhid umat Islam agar tetap lurus di jalan ahli sunnah wal jamaah. Fatwa dibuat demi kepentingan dan kebaikkan umat Islam. Bukan untuk yahudi, nasrani atau penganut agama lain.
   Kalau bukan kita umat Islam ( khususnya di Malaysia ) yang mengikuti dan menghormati fatwa ini..maka siapa lagi..????

    
   • Iranis

    06/07/2010 at 4:38 pm

    Sangat setuju dan bernas ulasan tuan.

     
   • Amir

    11/07/2010 at 8:44 am

    Salam, asasnya pada hemat saya ESQ mengajar kita menyusuri satu Bentuk Pengurusan melalui Kaedah Tauhid Dan Tasauf.

    Jadi sebarang fahaman lain, tidak perlu dijadikan bandingan.

    Amat penting dibawa bagaimanakah Kaedah Pengurusan yang telah berjaya melalui Konsep ESQ.
    Terangkan Penting Tauhid, dengannya jiwa Kita lebih kental Dan gigih berusaha mencari Kejayaan Dunia Dan Akhirat.

    Apa pun juga bukti keEsaan Allah, boleh ditayangkan. Tetapi berhati-hati tak semuanya dapat dibiktikan melalui
    Kaedah Sains.

    Akhirnya, jelaslah matlamat ESQ terlebih dahulu, adalah ianya nak dijadikan sebagai satu Keadah Pengurusan Terkini seiring dengan Keadah Lainnya atau ianya satu Landasan Baru menyedarkan kita yang lalai Dan Lela didunia ini.

    Renung-renungkan.

     
   • suarajagat

    11/07/2010 at 3:47 pm

    terima kasih amir..
    jika bentuk pengurusan itu benar melalui kaedah Tauhid dan tasawuf..mengapa perlu bermula dengan ideologi yg datang dari seorang Yahudi?
    komen anda masih lagi tidak menjawab soalan yang saya kemukakan ini :

    soalan 1

    sebuah bank konvensional giat mengatakan bahawa pelaburan yang dijalankan adalah menurut syariah Islam..
    dalam 10 tahun menjalankan urusan pelaburan, banyak pihak membuat laporan kepada pihak berkuasa tentang penyelewengan wang, money laundering, serta riba’ berlaku..
    bank tersebut kemudiannya menubuhkan panel syariah pelaburan Islam..
    apakah ini bermakna bahawa penyelewengan wang, money laundering dan riba’ itu tidak pernah berlaku?

    soalan 2

    apakah kerana kita kenyang memakan sesuatu makanan, bermakna makanan itu adalah halalan toyyibah dan mendapat keberkatan ALLAH?

     
   • Azlin

    30/07/2010 at 9:17 am

    salam persahabatan.

     
   • suarajagat

    30/07/2010 at 9:55 am

    salam persahabatan utk anda juga..

     
 4. Muhammad Qayyum

  03/07/2010 at 8:01 pm

  Assalamualaikum, sekadar mahu minta saudara Adam Huud untuk meneliti tarikh pemfatwaan penyelewengan ESQ 165, iaitu 17 Jun 2010 dan disahkan pada 23 Jun 2010 oleh Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

  Saya kira dengan pemfatwaan berkuatkuasa pada tarikh tersebut, maka terbatal semua kenyataan, sokongan atau penglibatan daripada mana – mana pihak yang dinyatakan oleh saudara sebelum tarikh tersebut.

   
 5. sijagat|nusantara

  05/07/2010 at 8:49 pm

  Salam,

  Fatwa tersebut dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan atau hanya Mufti WP? Sbb menurut sesetengah mufti/ulama, terdapat perbezaan dgn fatwa yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwa dan Mufti Negeri.. Maka alasan ini digunakan dengan menyatakan, “Ouh, fatwa tu kat WP je. Negeri lain tidak bersabit”.

  Sbg contoh fatwa tentang nikah kahwin. fatwa di selangor sbg contoh memerlukan pengesahan isteri pertama utk berpoligami, tetapi tidak jika di WP. (saya kurang arif ttg ini, hanya mendengar perbincangan ulama).

  Begitu juga dengan wali. Dimana terdapat escape clause yg mengatakan wali boleh berpindah kepada wali hakim jika keluar dari 70 marhalah dari tempat permastautinan, walaupun bapa perempuan masih hidup dan waras.

  Maka, berkemungkinan kes yg sama berlaku pada ESQ.. fatwa itu tidak disabit menyeluruh kepada Malaysia. Maka, ia tidak diwar-warkan kepada umum, tiada pembendungan secara menyeluruh. Mungkin kerana roots itu didalangi oleh “Orang2 Ternama” ..

  Mungkin …

   
  • suarajagat

   05/07/2010 at 11:58 pm

   salam..
   terima kasih sijagatlnusantara..

   ya, fatwa tersebut dikeluarkan oleh Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan (meliputi Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan) dan bukannya Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan.
   Bagaimanapun, memandangkan fatwa ini berkaitan adalah akidah umat Islam. justeru, ianya amat wajar untuk diberi perhatian oleh semua umat Islam di Malaysia.

   Fatwa berhubung penyelewengan dalam ESQ di atas adalah demi menjaga keimanan umat Islam. Walaupun Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan belum mengeluarkan fatwa mengenainya, namun begitu fatwa ini adalah selari dengan keputusan Panel Kajian Akidah di JAKIM.

   Manakala contoh fatwa yang anda berikan pula adalah fatwa yang berkaitan dengan kaedah perlaksanaan dan enakmen undang2 perkahwinan/keluarga. Hal tersebut, sekalipun peruntukannya berbeza bagi setiap negeri, tetapi tidak merosakkan aspek akidah, syariat dan akhlak. Sebagaimana bila kita melihat kadar mas kahwin yang berbeza di setiap negeri. Perbezaan tersebut tidak menjejaskan akidah, syariat dan akhlak.

   terima kasih. 🙂

    
   • sijagat|nusantara

    06/07/2010 at 11:36 am

    Sahabat,

    Persoalan yg saya cuba utarakan ialah jika fatwa ini hanya dikeluarkan oleh Mufti WP, ia tidak akan berkesan kpd seluruh negara. Maka akan ada yg mencari alasan utk mengembangkannya di negeri lain.. Mengapa tidak diaju kepada JK Fatwa Kebangsaan supaya ia selaras.

    Seperti kata sahabat, ini berkaitan akidah, harus diambil serius. Jika hukum nikah boleh diperolokkan, tidak mustahil hal fatwa tersebut juga akan diperlaku yang sama..

    Lihat sahaja fatwa gay. Mungkin sbb tak mendapat sepakatan mufti lain, maka ia terpaksa ditarik balik.. Btw, gay juga berkaitan hal akidah.

    🙂

     
   • suarajagat

    06/07/2010 at 4:12 pm

    terima kasih saudara..
    prosedur yang dilaksanakan ialah pihak jabatan agama negeri yang membuat kajian dan mengeluarkan fatwa diperingkat negeri. Fatwa tersebut kemudiannya akan di bawa ke Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan.
    Kajian dilaksanakan oleh pihak Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan adalah kerana ESQ pada awalnya bertapak di negara ini di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Dan hanya sejak tahun2 yang lalu ia dikembangkan ke Johor Bahru, N.Sembilan, Penang dll.

    Seperti yang saya nyatakan, Panel Kajian Aqidah JAKIM juga telah membuat keputusan bahawa ESQ adalah menyeleweng dari aqidah Ahli sunnah wal jamaah.
    Untuk maklumat lanjut, sila berhubung dengan Ustaz Aizam di JAKIM : http://mufakkir-islami.blogspot.com/

    hukum nikah diperolokkan?
    fatwa gay ditarik balik?

    bila masa pula hukum nikah diperolokkan..
    berkenaan pengkid, gay dan lesbian.. Fatwa tersebut tidak ditarik balik. Ia diwartakan. Malah jika tanpa fatwa sekalipun, perlakuan sumbang dan hubungan sejenis itu sememangnya jelas haram di sisi Islam.

     
 6. bojack

  05/07/2010 at 11:06 pm

  salam..

  hidayahNYA perlu ‘authorisation’ dari hamba2NYA??

  siapalah kita??

  lakum dinukum waliyadin…. atau mungkin ada yang dah tak dapat cari makan

  macam2 la ceritanya… Malaysia oh Malaysiaku

   
  • Muhammad Qayyum

   06/07/2010 at 12:28 am

   Salam saudara Bojack.

   Memang hak Pejabat Mufti untuk mengeluarkan fatwa berkaitan isu agama Islam. Dan fatwa itu dikeluarkan bukan atas angin, bukankah dah disediakan sebab – sebab difatwakan sebagai haram.

   Saya harap kesimpulan saudara, “hidayahNYA perlu ‘authorisation’ dari hamba2NYA,” itu dapat saya betulkan.

   Pertamanya, syariat diturunkan atas muka bumi ini untuk jaga 5 perkara dharuri. Perkara dharuri yang pertama adalah ad-Din (Agama). Jadi apa – apa bentuk ajaran ataupun pandangan yang tidak selari dengan al-Quran, as-Sunnah, Ijmak dan Qias, sudah pasti ianya wajib ditolak. Supaya tidak berlaku salah faham terhadap tasawwur Islam oleh masyarakat umum. Dan memang dari segi syara’, pihak berkuasa wajib menubuhkan satu badan (panel) yang menjaga agama daripada unsur – unsur luar seperti ini. Sudah pasti amanah ini tidak boleh dibuat sambil lewa oleh mereka yang dilantik.

   Kedua, hidayah itu maknanya petunjuk. Hidayah Allah boleh datang daripada pelbagai bentuk dan jalan. Dan sebagai seorang muslim sunni, wajib kita berpegang hidayah itu semata – mata milik Allah, sesuai dengan firmanNya,

   “maka sesiapa yang Allah kehendaki untuk memberi hidayah petunjuk kepadanya nescaya Dia melapangkan dadanya (membuka hatinya) untuk menerima Islam; dan sesiapa yang Allah kehendaki untuk menyesatkannya, nescaya Dia menjadikan dadanya sesak sempit sesempit-sempitnya, seolah-olah ia sedang mendaki naik ke langit (dengan susah payahnya). Demikianlah Allah menimpakan azab kepada orang-orang yang tidak beriman.” (al-an’am:125)

   Berdasarkan dua perkara yang saya tekankan di atas, ingin saya tekankan, yang difatwakan HARAM oleh Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan bukanlah HIDAYAH, tetapi kaedah/ajaran/pandangan/ideologi yang diperkenalkan dalam ESQ 156 Leadership Training. Dan pengharaman tersebut adalah demi menjaga maslahah daruri, sesuai dengan tujuan pengsyariatan Islam.

   Seterusnya, ingin saya tekankan di sini, bukanlah boleh kita kelaskan sesuatu itu sebagai HIDAYAH ALLAH jka sesuatu ajaran yang tidak berlandaskan al-Quran dan as-Sunnah. Bukanlah Islam sesuatu ajaran (tidak kira nama apapun) yang dibawa walaupun menggunakan tafsiran al-Quran tetapi cara tafsirannya menyalahi Sunnah. Oleh itu, saya tegaskan di sini tidak timbul soal Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan menolak HIDAYAH ALLAH atau seumpama dengannya.

   Harap saudara bojack terima pandangan saya. Wallahualam.

    
  • suarajagat

   06/07/2010 at 12:35 am

   salam..terima kasih saudara bojack..

   demikianlah tegasnya firman ALLAH yang bermaksud “bagi kamu agama kamu, dan bagiku agamaku”

   Kerana itu, kefahaman dan ideologi spiritual yang dibawa oleh penganut agama lain tidak boleh diselarikan dengan agama Islam.

   Ahli Sunnah Wal Jamaah adalah manhaj salafus soleh yang lurus, bersih, tulus dan telus tanpa dipengaruhi sedikitpun oleh anasir2 kerancuan falsafah/ agama lain.

   kepada saudara Qayyum..
   terima kasih..
   ulasan dan pandangan yang amat bertepatan.

    
 7. Nur

  06/07/2010 at 2:11 pm

  Salam,

  Saudara Suarajagat dan Muhammad Qayyum dah pergi ke kursus ESQ tu? Saya pun baru teringin nak pergi. Saya bercadang untuk pergi dan lihat sendiri intipati kursus ni. Sebab, berdasarkan apa yang sepupu saya beritau, training ni memang sangat bagus. Majlis Fatwa, setahu saya akan dihadiri oleh para mufti dari seluruh negeri di Malaysia. Mengapa ESQ di negeri-negeri lain tidak diharamkan dan hanya Wilayah Persekutuan sahaja yang haramkan?

   
  • suarajagat

   06/07/2010 at 4:20 pm

   terima kasih Nur..
   ya, saya pernah ke ESQ Leadership Training…
   Melalui pengalaman saya sendiri, saya dapati terdapat beberapa perkara yang bercanggah ajaran Islam.

   Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan memberi fokus kepada kajian ESQ.
   Manakala negeri2 lain menumpukan kepada kajian berkaitan perkara @ isu2 lain.

    
   • Iranis

    06/07/2010 at 5:07 pm

    Nur, Majlis Fatwa yang dihadiri oleh semua mufti setiap negeri ialah Majlis Fatwa Kebangsaan. Di peringkat negeri, Mufti negeri yang mempengerusikan mesyuarat fatwa dan bersama-sama ahli-ahli jawatankuasa perundingan hukum syarak memutuskan sesuatu perkara.

    Sebelum sesuatu isu dibincangkan, banyak peringkat dan prosedur lain yang perlu dilakukan termasuklah kajian dan penyediaan kertas kerja terperinci. Fatwa tidak dikeluarkan sebarangan tanpa kajian atau sekadar mendapat maklumat hearsay.

    Setiap negeri menghadapi isu yang kadang-kadang berbeza dengan negeri yang lain dan kadang-kadang menghadapi isu yang sama yang menjadi isu kebangsaan. Sebab itu kadang-kadang sesuatu negeri lebih proaktif dalam isu tertentu daripada negeri lain berdasarkan keperluan setempat dan semasa.

    Jika kita amati, ESQ 165 bermula di negeri pantai barat (mungkin Wilayah Persekutuan?) dan lebih aktif di sebelah sini. Oleh itu pada pendapat saya, fatwa dikeluarkan pada masa yang tepat dan bukan terburu-buru kerana kajian yang dilakukan bukan mengambil masa sehari dua. Semoga negeri-negeri lain selepas ini dapat mengambil langkah pewartaan yang sama kerana a kita tak ingin lagi melihat adanya al-Arqam kedua walaupun dalam bentuk dan nama yang berbeza. Tak perlu kita menunggu sehingga semua orang nampak jelas penyelewengan itu pad satu hari yang sudah terlewat membetulkan keadaan jika sudah ada pihak berautoriti yang lebih arif memberi panduan.

    Kita tak nampak tapi orang lain nampak. Dan orang lain itu bukan orang awam tetapi pihak yang dipertanggungjawabkan menjaga hal ehwal agama dan negara kita.

     
   • umm

    01/09/2010 at 9:46 am

    boleh jelaskan yang mana/apa bertentangan dgn aqidah ahli sunnah wa jamaah bermanhaj salaf? Jazakallah.

     
   • suarajagat

    01/09/2010 at 10:45 am

    umm,
    isi kandungan fatwa itu dengan sendirinya telah menjelaskan pertentangan ESQ dengan akidah ahli sunnah wal jamaah.

     
 8. bojack

  06/07/2010 at 9:43 pm

  tuan2, berpegang pada ayat ini..

  “maka sesiapa yang Allah kehendaki untuk memberi hidayah petunjuk kepadanya nescaya Dia melapangkan dadanya (membuka hatinya) untuk menerima Islam; dan sesiapa yang Allah kehendaki untuk menyesatkannya, nescaya Dia menjadikan dadanya sesak sempit sesempit-sempitnya, seolah-olah ia sedang mendaki naik ke langit (dengan susah payahnya). Demikianlah Allah menimpakan azab kepada orang-orang yang tidak beriman.” (al-an’am:125)..

  oleh itu, kita terima shja kenyataan yg bukan semua peserta dapat hidayahNYA & bukan semua peserta berpuas hati
  jadi, jelas yg baik dariNYA & yg buruk dari kita

   
 9. Adam Huud

  07/07/2010 at 12:41 am

  (Malaysia) Kenyataan Rasmi ESQ

  July 6, 2010 by admin
  Filed under Berita ESQ

  Pada waktu ini para kakitangan kami di ESQ Leadership Center Sdn Bhd (ESQ) mendapat banyak pertanyaan dari para alumni ESQ serta orang ramai di seluruh Negara tentang beberapa isu berkaitan dengan status pelaksanaan ESQ Training di Malaysia.

  Kami dengan ini ingin memaklumkan bahawa ESQ Training berjalan seperti biasa di semua 13 buah negeri di seluruh Negara kecuali di Wilayah Persekutuan. Pada 17hb Jun YBSS Dato’ Mufti Wilayah Persekutuan telah mengeluarkan warta Kerajaan bilangan P.U. (B) 276 yang hanya terhad untuk Wilayah Persekutuan sahaja. Buat masa ini kami masih menunggu keputusan Jawatankuasa Muzakarah Fatwa Kebangsaan berhubung status pelaksanaan ESQ Training.

  Latihan ESQ dan program-program kerjasama ESQ di semua negeri lain berjalan seperti biasa. Kami juga terus menyokong program anjuran Jabatan-jabatan Mufti seperti baru-baru ini di program Seminar Falak di Pulau Pinang di bawah anjuran Jabatan Mufti, program prihatin di bawah Corporate Social Responsibility (CSR), ESQ Training Remaja bersama-sama anak yatim di Negeri Perak dan yang sedang berlangsung selama 13 minggu (bermula 15 Jun 2010) adalah kerjasama ESQ bersama dengan TV9, ”Halaqah Sentuhan Qalbu”. Melalui program kerjasama ini, gabungan para ulamak, pakar motivasi di negara ini dan jurulatih ESQ telah membawa satu sinergi baru di dalam usaha membantu transformasi karakter masyarakat di negara ini.

  ESQ telah ditubuhkan di Malaysia sejak 18 September 2006 sebagai sebuah syarikat yang menjalankan latihan modal insan menggunakan Model Pembentukan Karakter, The ESQ Way 165. Ia diasaskan oleh Dr Ary Ginanjar Agustian , Penulis Buku “ESQ Power” dan Pengasas ESQ Training. ESQ terus komited melaksanakan pengukuhan dalaman dengan melancarkan program kualiti, syarikat patuh syariah, MS 1900:2005. Seiring dengan komitmen kualiti mengikut piawaian Malaysia ini, ESQ telah menubuhkan Panel Syariah dan Akidah mulai September 2009 yang pada waktu ini dianggotai oleh:

  1. Dato’ Mustafa Abdul Rahman, Mantan Ketua Pengarah Jakim. Beliau mempunyai pengalaman selama lebih 30 tahun di dalam mengendalikan urusan agama. Dato’ Mustafa adalah Pengerusi Panel Shariah dan Akidah ESQ
  2. Tan Sri Abdul Kader Talip yang merupakan Mantan Mufti Wilayah Persekutuan mempunyai selama 38 tahun di dalam mengendalikan urusan berkaitan agama
  3. Dato’ Paduka Sheikh Hasbullah Sheikh Abdul Halim yang merupakan Mantan Mufti Kedah mempunyai pengalaman selama 39 tahun di dalam kehakiman syarie dan urusan agama
  4. Dato’ Hj Nooh Hj Gadot, Mantan Mufti Johor berpengalaman selama hampir 40 tahun di dalam urusan agama
  5. Dr Adnan Mohd Yusoff , Dekan Quran dan Sunnah, Universiti Sains Islam Malaysia

  Modul pembinaan insan, The ESQ Way 165 ini telah diuji kesannya ke atas transformasi karakter diri bukan sahaja di Malaysia dan Indonesia, tetapi juga di benua-benua lain di Eropah dan Negara-negara seperti di Amerika, Australia, Jepun dan Madinah. ESQ mendapati, hasil pengalaman dan penilaian melaksanakan latihan ke atas hampir sejuta orang di seluruh dunia, perubahan atau transformasi diri yang hakiki hanya boleh berlaku apabila dihubungkan dengan Allah SWT, Yang Maha Pencipta. Justeru itulah modul ESQ Leadership Training menjadikan Al Quran dan As Sunnah sebagai rujukan utama. ESQ komited melakukan pembaikan berterusan bagi melahirkan pakej latihan pembangunan insan yang menyajikan penyelesaian holistik dan Islamik yang merujuk kepada Al Quran dan As Sunnah bagi menangani krisis kehidupan hari ini.

  Gabungan kepakaran dari Indonesia dan Malaysia di dalam bidang pembangunan insan ini diharapkan dapat membentuk sebuah packaging latihan milik nusantara yang boleh bersaing di peringkat global. Sebagai makluman tambahan kepada para alumni yang belum mendapat informasi tentang pengiktirafan badan-badan Islam di Indonesia, maka sukacita dimaklumkan bahawa di Indonesia, ESQ telah mendapat sokongan daripada organisasi-organisasi Islam seperti Majelis Ulama Indonesia, Pimpinan Pusat Muhammadiyah, Ikatan Cendekiawan Muslim Se-Indonesia, Nahdlatul Ulama dan Dewan Da’wah Islamiyah Indonesia bahawa ESQ tidak bercanggah dengan syariat Islam.

  Seramai 8 orang Mufti dan Timbalan Mufti dari 8 Negeri telah menghadiri training ini dan telah memberikan respon yang positif tentang ESQ.

  ESQ sentiasa bersikap terbuka dan mengalu-alukan sebarang pandangan dan komen terutamanya dari ulamak dan cendikiawan Islam berhubung kursus ESQ bagi penambahbaikan untuk manafaat ummah. ESQ bersama dengan barisan panel Syariah dan Akidahnya akan menjelaskan sekiranya ada kekeliruan yang timbul dari masa ke semasa.

  Untuk maklumat lanjut, bolehlah berhubung dengan Panel Syariah dan Akidah ESQ :

  1. YBhg. Dato’ Paduka Syeikh Hasbullah Haji Abdul Halim (Mantan Mufti Kedah) – 012 429 1789

  2. YBhg. Dato’ Hj Nooh bin Hj Gadot (Mantan Mufti Johor) – 019 770 4251

  Atau pihak pengurusan ESQ:

  1. Marhaini Yusoff, Pengurus Besar – 013 359 3165 (e-mail: marhaini_165@yahoo.com)

  2. Mohamed Razib Abu Bakar, Timbalan Pengerusi – 019 222 5222 (e-mail: esqrazib@yahoo.com)

  dipetik dari: http://esq.com.my/v1/2010/07/malaysia-kenyataan-rasmi-esq/

   
  • suarajagat

   07/07/2010 at 5:28 pm

   terima kasih kepada Iranis, bojack dan Adam Huud..

   Iranis,
   terima kasih atas isi komen yang baik..

   bojack,

   oleh itu, kita terima shja kenyataan yg bukan semua peserta dapat hidayahNYA & bukan semua peserta berpuas hati
   jadi, jelas yg baik dariNYA & yg buruk dari kita

   Jawapan SJ – hidayah adalah kehendak ALLAH dan ESQ bukan sumber hidayah..

   ya, jelas..yang baik datang dari-NYA dan yang buruk dari diri manusia sendiri..
   ESQ adalah hasil minda manusia dan disampaikan oleh manusia..
   interpretasi ayat2 al-Quran yang dikaitkan di dalam ESQ juga dilakukan oleh manusia..
   maka tidak mustahil ianya menyeleweng dari akidah Islam.

   Adam Huud..terima kasih kerana sering meng’update’ info..

   panel syariah & akidah ESQ hanya ditubuhkan pada sept.2009..
   walhal ESQ 165 telah dibawa oleh Pak Ary lama sebelum itu…
   jadi, tak mustahil jika berlaku banyak penyelewengan dalam modulnya.

    
   • Zainal

    07/07/2010 at 5:58 pm

    Salam,

    Saya sungguh sedih dengan perkembangan yang berlaku di Wilayah Persekutuan tentang ESQ 165. Saya bukan seorang yang arif dalam Islam, tapi saya terpanggil untuk membuat komen. Saya cuma nak buat analogi mudah, tentang apa yang berlaku pada saya. Sebelum mengikuti kursus ESQ ini, saya sembahyang tak sembahyang, hampir hanyut. Lepas kursus ini, saya tak tinggal dah solat dan dah tinggalkan semua benda2 haram. Bukan saya seorang, ramai kawan saya yang saya tengok sebelum ini macam hantu sekarang dah mengikuti ajaran agama seperti sepatutnya. Mengapa nak musnahkan usaha murni membawa umat Islam ke jalan yang benar? Kursus ESQ itu hanya untuk menyedarkan sahaja kami yang hanyut ini untuk kembali ke jalan yang benar. Selepas kursus ini, kami mencari ustaz2 yang berkelayakan untuk membimbing kami ke jalan yang benar. Salah ke? Berdosa ke? Saya rasa lagi berdosa kalau orang-orang macam kami ni terus sesat, atau lebih teruk lagi, murtad. Dan apa peranan Majlis Agama Islam untuk membetulkan umat Islam yang semakin parah hari ini? Janganlah kita membenarkan proses merosakkan matlamat. Matlamat ESQ tu mudah saje, mengembalikan umat Islam ke jalan yang sepatutnya. Kalau ada content yang tak betul, boleh dibetulkan dengan segera. ESQ ni bukan satu ajaran, dia adalah satu pendekatan sahaja, setiap pendakwah ada pendekatan masing2.

    Kalau Majlis Agama Islam boleh buat program yang sebaik ESQ atau lebih baik dari itu, nescaya kami akan mengikutnya. Tapi malangnya, Majlis Agama hanya sibuk mengharamkan sana sini, fundamental issue masih tak selesai. Kebetulan ESQ 165 membuat pendekatan yang lebih menyedarkan, maka terbuka mata kami yang hampir sesat. Salah ESQ kah? Anak2 muda hanyut dalam kesesatan, orang2 dewasa dan tua juga turut hanyut… sapa nak bimbing mereka semua ni? Dan siapa yang akan menjawab di akhirat kelak jika umat Islam terus leka dan sesat dengan dosa dunia? Para pemimpin agama, sila jawab…

     
   • suarajagat

    07/07/2010 at 9:22 pm

    terima kasih zainal..
    alhamdulillah..anda telah banyak berubah berbanding dahulu.
    namun itu tidak boleh dijadikan penanda aras untuk mengatakan bahawa ianya betul..

    saya ambil satu hujah yang didapati dari blog ustaz rasyid ( http://ustaz-rasyiq.blogspot.com/2009/05/pandangan-mengenai-esq.html) :

    Mari renung sejenak. Ada seorang (A) pergi ke disko kemudian dia melihat kejijikan dalam hatinya dalam Disko lantas dia pulang terus istiqomah dalam banyak ibadah kerana merasakan maksiat amat jijik.
    Nah! adakah dengan berlakunya kebaikan kepada si A itu menjadi amalan dalam Disko itu halal harus tidak boleh dihukum salah?! Hidayah adalah pemberian Tuhan bukan kesemua sebab kepada rasa hidayah itu dihalalkan ‘ainnya.

    Seorang(B)yang pergi ke Jalan TAR lantas melihat pondan-pondan yang menjual diri terus dalam hatinya benci dengan maksiat itu. Adakah kita nak katakan halal dan tidak salah bagi pondan-pondan itu menjual diri kerana berlaku kebaikan pada si B tadi iaitu benci kepada maksiat tersebut?!

    Hidayah adalah anugerah Allah bukan kesemua sebab kepada rasa penganugerahan itu adalah halal.

    Saya setuju dengan siapa yang mahukan program motivasi atau apa2 program tetapi janganlah bertentangan dengan syarak.

    SJ teringat kisah bagaimana Imam Abu Hasan as-Syaa’ri yang pernah berdebat dengan ulama aliran Muktazilah. Hasil dari kemenangannya dalam perdebatan itu, Imam Abu Hasan as-Syaa’ri bertaubat lalu mengisytiharkan dirinya keluar dari aliran Muktazilah, lantas beliau mengikuti Ahli Sunnah Wal Jamaah dan manhaj salafus soleh.

    Apakah kerana itu Imam as-Syaa’ri mengatakan bahawa aliran Muktazilah itu betul?
    Jawapannya adalah – Tidak..
    kerana sekalipun aliran Muktazilah merujuk kepada ayat-ayat al-Quran, namun penafsirannya menyelewengkan akidah; selain turut dipengaruhi oleh doktrin dari pemikiran golongan bukan Islam.

    Mungkin satu contoh yang ingin saya berikan ini merupakan satu hujah yang agak tegas :

    sekiranya perkataan God di dalam Bible (yang wujud pada hari ini) digantikan dgn kalimah ALLAH, ia tidak bermakna Bible itu adalah kitab ALLAH atau firman-NYA. Ia tidak menjadikan Bible itu suatu yang benar, sekalipun jika ada pihak menulis ayat al-Quran di dalamnya.

    Ya, terdapat pelbagai cara dakwah..Tapi harus di ingat, matlamat tidak menghalalkan cara.

    Salah satu ESQ yang saya hadiri…di hari terakhirnya, ketika lampu dipadamkan, lagu yang mendayu dimainkan, motivator pula berkata-kata dengan keadaan yang sgt mengharukan suasana..
    para peserta diminta berpelukan dengan rakan di sebelahnya.. dibahagikan kepada rakan A dan rakan B
    “pejamkan mata anda..” demikian kata motivator..
    kami pejamkan mata…majoriti peserta menangis teresak-esak kerana menghayati suasana.

    dalam kesayuan itu..motivator meminta rakan A bertanya kepada rakan B.. “siapa kamu..?”
    soalan diulang beberapa kali…

    kemudian dlm esak tangis itu..motivator mengajar rakan B untuk menjawab soalan tersebut dengan berkata:-

    “jawablah….la ilaha illallah”
    “la ilaha illallah”
    di ulangnya beberapa kali.

    Saya terketar…kelu untuk mengucapkan kalimah itu sebagai jawapan kepada soalan “siapa kamu?”
    Soalan “siapa kamu?”
    jawapan “la ilaha illallah”

    jika itulah jawapannya, maka jika mati kelak..apa pula nak dijawab bila ditanya “ma rabbuka?”
    dan di mana letaknya tauhid ketika mengucapkan kalimah syahadah?

    wallahu’alam.

     
 10. hamidah

  07/07/2010 at 3:07 pm

   
 11. bojack

  07/07/2010 at 9:59 pm

  tuan sj,
  nampak sangat kecelaruan pengalaman esq hang.. dari cerita hang ni aku dah tahu yang hang ni kaki corner..

  yang penting cerita & perangai orang macam hang ni dah wujud dari zaman jahiliah, zaman nabi sampai la ni.. dan d sebut2 berulangkali dalam Al-Quran..

   
  • suarajagat

   07/07/2010 at 10:24 pm

   astagfirullah al-azim..

   saudara bojack, katalah apa juga yang hendak anda kata/ sangkakan tentang diri saya.

   Demi ALLAH, itulah sebahagian pengalaman saya dalam ESQ 165.
   pada hari tersebut, bukan saya seorang sahaja yang mengalaminya..
   terdapat lebih 400 peserta ketika itu.

   Ia tidak pula berlaku semasa di PICC Putrajaya, yakni ketika ESQ mengundang SS Mufti Perak Tan Sri Harussani untuk hadir dan mendapatkan testimoninya.

   Malahan isi penyampaian ESQ juga didapati sering berubah2.

    
 12. Iranis

  08/07/2010 at 1:19 am

  Saya terpanggil untuk merespon kpd tuan Zainal.

  Dari pengamatan saya, sebilangan orang yang tidak pernah terdedah dengan aktiviti keagamaan begitu teruja apabila mengikuti program seumpama ini. Program inilah semata-mata yang telah berjaya membuka mata hati mereka kepada ajaran agama. Ada juga yang biasa dengan aktiviti agama tetapi tidak biasa pula dengan pendekatan psikologi kaunseling dan emotif. Menjadikan mereka juga begitu teruja didedahkan dengan pengalaman sebegini.

  Sedangkan bagi sesetengah orang pula, tidaklah dihairankan sangat dengan pendekatan psikologi emotif ini kerana di peringkat sekolah lagi mengikuti program qiyamullail dengan sessi doa yang mengungkit dan mengingatkan ttg dosa2 yg dilakukan. Setiap kali ada sessi recall, setiap kali itu makmum mengalirkan air mata dan menangis. Di sinilah peranan fasilitator untuk menghidupkan suasana keharuan dengan tujuan menginsafkan. Ada lagi bentuk-bentuk lain sessi recall seperti dewan digelapkan dan skrip lakonan tentang azab siksa bagi si penderhaka dibacakan. Apa pun bentuk yang digunakan, memang kebiasaannya banyak memberi kesan kepada peserta kerana fasilitator sememangnya dipilih dari kalangan mereka yang terlatih. Cuma tidak diketahui berapa lama kesan itu mampu bertahan. Dahulu Dr. Hassan Ali cukup terkenal dengan program2 motivasi seumpama ini.

  Jika diperhati, sedikit masa dulu tanpa bantuan teknologi dan multimedia pun, ramai yang terkesan dengan pendekatan sebegini, apatah lagi pada era teknologi yang pesat sekarang. Dengan dana kewangan yang diperolehi (ada persoalan yang patut dikaji), ESQ Way 165 lebih-lebih lagi mereka mampu mengaplikasi kemudahan multimedia tersebut. Apa yang difatwakan bukan menjurus kepada pendekatan, tetapi isi. Isi pula bukan perkara ranting, tetapi perkara dasar. Akidah ibarat akar tunjang bagi sepohon pokok, rosak akar, cepat atau lambat, akan tumbang jua pokok itu.
  Kita sibuk bertanya apa peranan orang lain untuk Islam, sedangkan tidak sibuk bertanya apa peranan aku untuk Islam. Baru dua tiga hari ini kita nak risau orang muda, orang tua kita hanyut hampir sesat, kita masih sibuk bertanya apa yang orang lain buat, bukan tanya apa yang aku boleh buat. Selama ni kita sibuk berfoya-foya ketika orang lain sudah lama memikirkan masalah umah, bila kita tersedar, sempat lagi bertanya orang lain buat apa. Kita tanya siapa nak bimbing, siapa nak jawab umat Islam leka dengan dosa dunia, tapi kita enggan patuh apabila ulama memberi panduan dan bimbingan. Secara logiknya, akal yang waras dapat berfikir, pihak bertanggungjawab bukan mendapat apa-apa habuan dan keuntungan daripada fatwa yang dikeluarkan. Bahkan menambah kebencian bagi pihak yang taksub dengan esq 165, keputusan tidak popular yang menimbulkan banyak kecaman bukan sanjungan. Tetapi kerana amanah menjaga agama dan umah yang dipertanggungjawabkan, maka itulah peranan yang dimainkan. ‘Mengharamkan’ sana sini yang dikatakan itulah kerana hendak memberi panduan.

  Menganjurkan program motivasi yang lebih baik dari ESQ 165 bukanlah kerja Majlis Agama Islam atau Jabatan Mufti atau Jabatan Agama atau mahkamah syariah atau mana-mana agensi agama yg lain. Kerja mereka menjaga hal ehwal Islam megikut pembahagian tugas masing-masing. Seorang doktor tak mungkin mampu menjadi arkitek bangunan tetapi dia tahu sekiranya seorang arkitek sakit, apa ubat yang sesuai dengan penyakitnya. Syurga Allah untuk semua, bukan untuk golongan ulama dan ustaz sahaja. Oleh itu, masalah fundamental yang tak selesai, sama-sama ada bahagian. Adakah kerana adanya jabatan agama maka setiap orang boleh berlepas diri. Ketua keluarga boleh biarkan anak isteri dalam maksiat dan dosa? Kalau syurga untuk semua, maka apa pula peranan kita?

   
 13. muaru

  08/07/2010 at 2:30 am

  ESQ Leadership Center adalah lembaga training sumber daya manusia yang bertujuan membentuk nilai dan karakter, melalui penggabungan 3 potensi manusia yaitu kecerdasan intelektual, emosional dan spiritual. Setelah 10 tahun berdiri, sejak 16 Mei 2000, sampai dengan saat ini jumlah alumni training ESQ telah mencapai lebih dari 850 ribu dan terus bertambah dengan pesat setiap bulannya.

  Sehubungan dengan berita mengenai fatwa atas training ESQ yang dikeluarkan oleh Muftie Wilayah Persekutuan Malaysia, dapat dijelaskan sebagai berikut:

  1. Malaysia memiliki 14 Muftie untuk 13 Negeri dan 1 Wilayah Persekutuan (setingkat Provinsi di Indonesia), yaitu:

  • Negeri Johor
  • Negeri Kedah
  • Negeri Kelantan
  • Negeri Melaka
  • Negeri Sembilan
  • Negeri Pahang
  • Negeri Perak
  • Negeri Perlis
  • Negeri Pulau Pinang
  • Negeri Selangor
  • Negeri Trengganu
  • Wilayah Persekutuan
  • Negeri Sabah
  • Negeri Sarawak
  2. Fatwa Pengharaman terhadap Training ESQ dikeluarkan oleh Muftie Wilayah Persekutuan, mencakup Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan, yang hanya 1 orang Muftie dari 14 Muftie tersebut di atas

  3. Hari ini, pada tanggal 7 Juli 2010, Mufti Penang, Mufti Pahang dan Mufti Kedah sudah memberikan rekomendasi kepada Training ESQ

  3. Untuk mendapatkan penilaian atas Training ESQ, 8 orang Muftie serta Timbalan Muftie di Malaysia sudah mengikuti training ESQ. Mereka memberikan tanggapan positif dan menyampaikajn tidak ada penyelewengan di dalam Training ESQ. Diantara Muftie yang sudah mengikuti training ESQ adalah Muftie Perak – Tan Sri Harussani dan Muftie Pulau Pinang – S.S. Datuk Hassan Ahmad (ulasan testimony mereka setelah mengikuti training ESQ terlampir)

  Berikut ini adalah 8 orang Muftie dan Timbalan Muftie yang sudah mengikuti Training ESQ:

  • YBSS Tan Sri (Dr) Hj. Harrussani bin Hj. Zakaria – Mufti Perak
  • YBSS Dato’ Hj. Hasssan bin Hj. Ahmad – Mufti Pulau Pinang
  • YBSS Dato’ Hj. Mohd Yusof bin Hj. Ahmad – Mufti Negeri Sembilan
  • YBSS Tuan Haji Kipli bin Haji Yasin – Mufti Sarawak
  • YBSS Dato’ Hj. Mohd Tahrir bin Dato’ Shamsudin – Mufti Johor
  • YBSS Dato’ Hj. Abd. Rahman bin Hj. Osman – Mufti Pahang
  • YBhg. Dato’ Hj. Che Mohd Rahim bin Hj. Jusoh – Timbalan Mufti Kelantan
  • YBhg. Tuan Syeikh Marwazi bin Dziyaudin – Timbalan Mufti Kedah
  4. Saat ini, ESQ sudah didampingi oleh 5 orang Panel Syariah yang terdiri atas para tokoh agama dan mantan Muftie di Malaysia sebagai berikut:

  • Dato’s Mustafa Abdul Rahman, Mantan Ketua Pengarah Jakim.
  • Tan Sri Abdul Kader Talip, Mantan Muftie Wilayah Persekutuan
  • Dato’ Paduka Sheikh Hasbullah Sheikh Abdul Halim, Mantan Muftie Kedah
  • Dato’ Hj Nooh Hj Gadot, Mantan Muftie Johor
  • Dr Adnan Mohd Yusoff, Dekan Qur’an dan Sunnah, Universiti Sains Malaysia
  5. NU,Muhammadyah,ICMI,MUI dan DDI sudah memberikan surat rekomendasi kepada Jabatan Kemajuan Malaysia dan menyampaikan bahwa tidak ada pelanggaran atas akidah Islam dalam Training ESQ (Surat Rekomendasi terlampir)

  6. Panel Syariah ESQ sudah memberikan tanggapan resmi atas hal-hal yang disampaikan dalam Fatwa tersebut dan disampaikan dalam Muzakarrah atau sidang pada tanggal 16 Juni 2010 (Terlampir)

  7. Sampai dengan saat ini, training ESQ di Malaysia terus berlangsung di negeri lainnya di Malaysia

  Dokumen Pendukung:

  • File : DDII (Download disini)
  • File : ICMI (Download disini)
  • File : MUI (Download disini)
  • File : NU (Download disini)
  • File : Muhammadiyah (Download disini)
  • File : Mufti Perak – Paper Clipping (Download disini)
  • File : Mufti Penang – Testimoni (Download disini)
  • File : Rekomendasi Mufti Pahang (Download disini)
  • File : Rekomendasi Mufti Pulau Penang (Download disini)
  • File : Rekomendasi Mufti Kedah (Download disini)

   
  • suarajagat

   08/07/2010 at 5:52 pm

   terima kasih muara..
   persoalan yang timbul di sini ialah :
   ESQ bermula sejak tahun 2000.. mengapa panel syariah ESQ hanya ditubuhkan pada tahun 2009?

   maka tidak hairanlah jika terdapat penyelewengan yang berlaku sepanjang tempoh itu..

   untuk pengetahuan saudara, Panel Kajian Aqidah JAKIM juga telah membuat keputusan bahawa ESQ Leadership Training adalah menyeleweng..
   keputusan ini telah dibuat sejak beberapa bulan yang lalu.

   Sebagai seorang muslim dan menyedari bahawa mereka ini dipertanggungjawabkan untuk menjaga akidah umat Islam di Malaysia.. pandangan saya ialah kita wajib menerima dan mengikutinya.

   Buat semua jabatan agama, para mufti dan Panel Syariah ESQ sendiri..saya cadangkan kepada semua agar membuat risikan, intipan dan siasatan ke atas ESQ.
   jika anda yang hadir..mungkin penyampaiannya berubah..dan kelihatan bersih..
   maka buatlah intipan, siasatan dan kajian.
   buatlah berkali-kali..
   anda akan dapat melihat perbezaan is penyampaiannya…

   saya juga menegaskan bahawa fatwa ini sewajibnya diikuti oleh semua pemastautin, jabatan kerajaan, kementerian dan syarikat2 yang ada di dalam wilayah persekutuan.

   tq

    
   • iranis

    09/07/2010 at 2:23 am

    Saranan kepada panel Syariah supaya membuat risikan, intipan, siasatan ke atas ESQ menimbulkan persoalan. Sebagai panel syariah sepatutnya itulah yang mereka lakukan. Bukan sekadar menerima pelantikan, menerima elaun dan memantau dengan mengikuti program diatur. Salah seorang panel yang dilantik yang punyai latar belakang bidang akidah hanya dilantik pada 16 Jun yang lalu.

    Dalam proses kehakiman sendiri, sekiranya seseorang hakim itu sedang mengendalikan sesuatu kes, maka ia tidak boleh melibatkan diri secara langsung dalam kes tersebut kerana hendak menjaga keadilan dan tidak bias dlm membuat keputusan. Begitu juga mufti-mufti yang berkenaan yang diundang sebagai tetamu kehormat. Sekadar hadir sebagai tetamu kehormat yang diundang oleh ESQ dengan tujuan memberi rekomendasi tanpa membuat kajian menyeluruh, latar belakang pengasas dan organisasi, dana, dokumen bertulis, buku-buku tulisan Ary, kajian perbandingan dan lain-lain sumber berkaitan, bagaimana kita dapat menerima rekomendasi tersebut?

    Sedangkan kita tahu, apabila fatwa dikeluarkan, sudah tentu berdasarkan kajian dan MESTI dengan ilmu. Wajib bagi seorang Mufti yang yakin dengan ijtihad dan kajiannya memberi fatwa sebagai panduan, haram baginya mengikut pandangan orang lain sekiranya beliau telah yakin. Berdosa baginya mendiamkan perkara yang beliau tahu.

    Orang awam seperti kita, wajib menegakkan Islam di dalam diri sendiri. Pewartaan hanyalah tanggungjawab pemerintah dan untuk memberi implikasi undang-undang dan penguatkuasaan. Sebagai contoh, semua maklum babi haram dimakan, adakah dengan tiadanya pewartaan, maka kita bebas memilih nak makan atau tidak kerana tidak diwarta? Kalau makan pun tak apa sebab tak ada warta, tak kena tangkap? Muslim yang soleh tetap menjauhkan perkara itu walaupun tanpa warta.

    Dengan adanya fatwa wp dari hanya seorang Mufti, fikir-fikirkanlah untuk menegakkan Islam dalam diri kita. Sesuatu yang nampak baik dan Islamik kadang2 tidak semestinya benar. Sudah banyak contoh, al-Arqam, Qadiani, N11 (pun banyak guna ayat al-Quran) dll.

     
   • suarajagat

    09/07/2010 at 11:42 am

    terima kasih iraniss…
    berdasarkan pengetahuan saya,
    seorang bekas mufti atau pegawai agama mesti tetap juga menerima, akur dan mengikuti fatwa yang dikeluarkan oleh mufti yang dilantik menggantikannya.

    sebagai contoh, jika pada sekitar tahun 80-an, rokok difatwakan makruh..tetapi kini rokok difatwakan haram.
    Jika dahulu beliau mengeluarkan fatwa makruh tersebut; namun beliau tetap perlu mengikuti fatwa terkini yang mengharamkan rokok.

     
 14. MIM

  08/07/2010 at 3:35 pm

  Selepas fatwa diharamkan ESQ, apakah yg patut individu yg pernah menyertai kursus lakukan? bertaubah nasuha? ….

   
  • suarajagat

   08/07/2010 at 6:09 pm

   terima kasih MIM..
   dari pengamatan saya…
   ramai yang tidak menyedari tentang penyelewengan ESQ..
   mungkin sekali kerana kurangnya mempelajari tentang Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWJ). fahaman,iktiqad serta akhlak ASWJ.

   saya cadangkan kepada mereka yang pernah mengikuti kursus ESQ untuk mengikuti fatwa ini..dan seterusnya memperbanyakkan belajar tentang akidah ASWJ.
   belajarlah ttg sejarah penyelewengan akidah…
   kuatkan juga ilmu sejarah Islam..
   masjid dan surau sering mempunyai kuliah maghrib..
   ada ilmu fekah, tauhid, hadis, tafsir dan tadabbur..
   belajarlah…insya’ALLAH kalian mendapat ilmu yg sgt bermanfaat.

   bertaubat nasuha?
   Pendapat saya – perlu bertaubat.
   Taubat adalah perkara yang baik dan wajar dilakukan oleh semua individu muslim tidak kira sama ada pernah melalui ESQ ataupun tidak.

   akhir sekali, mereka juga mestilah mewar-warkan tentang fatwa ini dan bekerjasama dengan pihak berkuasa seandainya menemui sebarang ajaran2 lain yang mencurigakan.

   tq 🙂

    
 15. Zainal

  08/07/2010 at 6:41 pm

  Salam,
  Well, enough said. No point arguing who’s right or who’s wrong. Wrong analogy being used to compare ESQ with disco and pondan. Too bad I’m wasting my time writing here, but i’m glad the moderator did not delete my comment. Thanks muaru. Anyway, please take note that we are not an ESQ fanatics. We are not attending ESQ religously. Once is enough to put us in the right track. That’s it. Period. Salam…

   
  • suarajagat

   08/07/2010 at 10:42 pm

   tq zainal…
   the disco & pondan was taken from http://ustaz-rasyiq.blogspot.com/2009/05/pandangan-mengenai-esq.html

   however, i really hope that u and everyone do understand clearly my points when i say :

   SJ teringat kisah bagaimana Imam Abu Hasan as-Syaa’ri yang pernah berdebat dengan ulama aliran Muktazilah. Hasil dari kemenangannya dalam perdebatan itu, Imam Abu Hasan as-Syaa’ri bertaubat lalu mengisytiharkan dirinya keluar dari aliran Muktazilah, lantas beliau mengikuti Ahli Sunnah Wal Jamaah dan manhaj salafus soleh.

   Apakah kerana itu Imam as-Syaa’ri mengatakan bahawa aliran Muktazilah itu betul?
   Jawapannya adalah – Tidak..
   kerana sekalipun aliran Muktazilah merujuk kepada ayat-ayat al-Quran, namun penafsirannya menyelewengkan akidah; selain turut dipengaruhi oleh doktrin dari pemikiran golongan bukan Islam.

   Mungkin satu contoh yang ingin saya berikan ini merupakan satu hujah yang agak tegas :

   sekiranya perkataan God di dalam Bible (yang wujud pada hari ini) digantikan dgn kalimah ALLAH, ia tidak bermakna Bible itu adalah kitab ALLAH atau firman-NYA. Ia tidak menjadikan Bible itu suatu yang benar, sekalipun jika ada pihak menulis ayat al-Quran di dalamnya.

   tq… 🙂

    
   • iranis

    09/07/2010 at 1:47 am

    Setuju dgn SJ. Sebagai contoh yang lain, Qadiani telah difatwakan oleh ulama seluruh dunia bukan dari ajaran Islam. Sesiapa yang berpegang dengan fahaman Qadiani adalah terkeluar dari Islam. Tetapi jika kita lihat pada buku-buku yang ditulis oleh golongan mereka, penuh dengan ayat-ayat al-Quran bahkan mereka punyai masjid sendiri. Masjid yang sama seperti masjid yang menjadi rumah Allah bagi kita muslim sebenar. Justeru, bukanlah mustahil yang ‘kelihatan’ baik dan islamik sebenarnya tersembunyi di belakang tabirnya penyelewengan yang tidak diketahui melainkan bagi pihak yang mengkajinya.

     
  • Gerakan Pemuda Carrefour

   09/07/2010 at 10:04 am

   Nampaknya saudara Zainal yang mempunyai masalah memahami (atau tidak mahu memahami) anologi yang diberikan.

   Zainal: “Janganlah kerana hendak mencapai sesuatu matlamat, apa juga bentuk kaedah cuba dihalalkan”

   Kenyataan saudara ini menampakkan ideologi saudara yang menyokong ‘The End Justify the Means’,sedangkan dalam Islam, matlamat tidak menghalalkan cara.

   Sekiranya saudara Zainal ingin memakan ayam goreng, tidak kah saudara mengambil kira samada ayam tersebut disembelih dengan sempurna oleh seorang muslim, atau saudara Zainal masih sanggup memakan ayam goreng yang mati akibat di langgar kereta (bangkai)?

   Anda menyatakan bahawa anda tidak fanatik ESQ..maka perlulah berlapang dada menerima fatwa ini.

    
 16. bojack

  08/07/2010 at 11:27 pm

  iranis,

  hang hebat..buat pengetahuan hang, aku ni kaki masjid kaki tabligh kaki tarikat setakat ni.. pun kecundang & tersentuh.. apakah mesti orang2 macam hang sudah lulus sepenuhnya?? siapakah kita untuk menentukan syurga @ neraka seseorang??

  sj,
  awat hang ada delete komen aku.. sesungguhnya tiada ketelusan dalam ruangan ini & hentikan komen anda!! buang masa untuk sharing!! Bertaubat juga utk hang.

  salam///

   
  • suarajagat

   09/07/2010 at 10:59 am

   Saudara bojack…tidak ada satu pun message anda yang saya delete. Mereka yang membuat e-mail subscription di blog ini pasti tahu bahawa semua comment anda di’approved’ oleh saya.
   Sekiranya terdapat komen yang tidak kelihatan di sini, bermakna ianya telah di kesan sebagai SPAM Comment oleh firewall wordpress.
   Manakala komen2 yang menggunakan bahasa kesat/lucah tidak dibenarkan.

   Berhujah la secara ilmiah..bukan dengan bahasa yang tidak beradab..kerana orang yang tidak beradab, dia adalah biadab.

   taubat?
   ya..seperti yang saya katakan :
   Taubat adalah perkara yang baik dan wajar dilakukan oleh semua individu muslim tidak kira sama ada pernah melalui ESQ ataupun tidak.

   Perkataan ‘semua’ di atas termasuklah saya, anda dan sekalian umat Islam di seluruh dunia.

    
  • Iranis

   10/07/2010 at 5:04 pm

   Sdr Bojack, saya bukan kaki masjid, bukan kaki tarekat dan bukan kaki tabligh bahkan tak pernah ikut mana-mana program tabligh atau tarekat. Saya muslim yang biasa-biasa sahaja. Hanya mengikut panduan dan bimbingan ulama yang berautoriti dan lebih arif kerana kurang ilmu dan amal.

   Matlamat kita di dunia adalah untuk kembali ke akhirat dengan selamat dan diterima Allah sebagai hambanya. Untuk selamat di akhirat, mesti kembali kepadaNya dengan akidah yang benar, bukan semata-mata menjadi org yang baik, cerdas iq, eq dan spiritual. Kita nak bukan sahaja baik, tetapi benar.

   Point saya bukan penentuan syurga untuk org ini dan itu. Soal penentuan dan penghakiman di akhirat urusan Allah, bukan urusan manusia. Point saya, jangan selalu meletakkan kesalahan pada org lain dan jangan hanya mempersoalkan tanggungjawab institusi agama. Sedangkan kita mempertikaikan mereka apabila mereka melaksanakan tanggungjawab mereka. Semua mukmin bertanggungjawab menjaga agama, lebih-lebih lagi ke atas diri dan keluarga kerana syurga disediakan untuk semua, termasuk org biasa macam saya, bukan hanya untuk org alim atau agamawan shj asalkan kita ‘balik ke sana’ dengan akidah yang benar dan melaksanakan syariat.

    
 17. Iranis

  09/07/2010 at 12:37 pm

  “terima kasih iraniss…
  berdasarkan pengetahuan saya,
  seorang bekas mufti atau pegawai agama mesti tetap juga menerima, akur dan mengikuti fatwa yang dikeluarkan oleh mufti yang dilantik menggantikannya”.

  Tn. SJ, saya tidak mempertikaikan kenyataan tuan. Bahkan bersetuju. Apa yang saya tekankan, adalah peranan panel syariah yang dilantik. Daripada apa yang dimaklumkan oleh pihak esq, panel syariah dilantik bagi menasihat, memantau dan menambahbaik isi kandungan dan modul training. Dalam kenyataannya, pihak ESQ memaklumkan bahawa panel syariah telah menghadiri dan memantau ESQ Training dari masa ke masa. Menghadiri dan memantau bukanlah bermakna melakukan kajian. Mereka pula baru dilantik pada September 2009. Panel syariah tidak akan mampu mengikuti setiap masa dan setiap tempat program esq diadakan untuk memantau. Oleh itu kajian dan siasatan sepertimana yang dilakukan oleh S.S Mufti WP amat tepat. Semua fikir-fikirkanlah sendiri…..

   
  • suarajagat

   09/07/2010 at 12:50 pm

   benar iranis..
   bila ada yang nak mengaudit..semua kelihatan cantik…sbb dah tau ada org yg memerhati..
   tapi, bila tiada mata melihat..macam2 boleh jadi..

    
 18. iqbal

  09/07/2010 at 5:09 pm

  salam

  kalu gini pulak camne ceritanya?
  kena taubat jugak ke?

  Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan putuskan ESQ tidak bertentangan

  2010/07/09
  IPOH: Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan pada 16 Jun lalu yang dihadiri mufti-mufti memutuskan ESQ tidak bertentangan dengan akidah dan syariat Islam serta tidak bertentangan dgn ajaran Ahli Sunnah Waljamaah.

  Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria, berkata ia boleh diteruskan, bahkan ia pendekatan terbaik untuk sedarkan individu dari segi ketuhanan, Islam dan peradaban.

   
  • suarajagat

   09/07/2010 at 11:52 pm

   saudara,
   jawapan SJ ialah – YA, tetap perlu bertaubat.

   seperti yang saya katakan :

   Taubat adalah perkara yang baik dan wajar dilakukan oleh semua individu muslim tidak kira sama ada pernah melalui/menghadiri ESQ ataupun tidak.

   Perkataan ‘semua’ di atas termasuklah saya, anda dan sekalian umat Islam di seluruh dunia.

    
  • Iranis

   10/07/2010 at 4:31 pm

   Bukan pendekatan yang dipersoalkan tetapi fahaman dan ideologi yang dibawa pengasasnya. Pendekatan hanya metode sahaja, apa2 metode yg tidak bercanggah dengan syariah dan akidah tidak menjadi masalah kepada Islam.

   Saya baru menonton Buletin utama mlm td, dlm satu soalan yg ditanya oleh pemberita kepada Timbalan Menteri Agama (Datuk Mashitah), beliau menjawab Muzakarah Fatwa melalui JAKIM tidak pernah mendakwa mereka meng’halal’kan atau meng’haram’kannya, mereka masih memantau dan ianya adalah ‘ongoing process’. Walaupun saya agak kabur dgn jawapan itu tetapi makna yg tersirat, mereka belum sampai masa memberi keputusan.

    
 19. besiputih

  09/07/2010 at 5:13 pm

  Salam semua,

  bab-bab agama ni, Azazil lagi terror, korang tau tak. Dia dulu ketua malaikat, walaupun bukan malaikat. Tabligh tu takat lubang hidung dia ajer, masjid tak pernah lekang, tarikat dia sendiri pun ada … tapi masuk neraka … boleh jawap kenapa?

  Pasal Azazil adalah makhluk yang SOMBONG!!!!!!! Riak!!!!!! Yang rasa diri dia lebih hebat dari orang lain!!!!! Yang rasa diri dia lebih alim dari orang lain!!!!! Yang rasa diri dia lebih buat banyak buat ibadah!!!!!!

  Rasa dirinya lebih BAGUS atau PANDAI atau BIJAK atau KAYA atau SIHAT atau PUTIH atau KACAK atau BIJAK BERKATA-KATA …….. dari orang lain ….

  Jadi, jangan lah ikut PERANGAI Azazil laknatullah, sebab sapa ikut Azazil atau pengikut2 Azazil … di akhirat nanti. Iaitu perangai SOMBONG@TAKBUR walau sebesar zarah

   
  • Iranis

   10/07/2010 at 5:18 pm

   Wp kasar, tetapi kata-kata yang menyedarkan. Jangan sombong, jangan perasan bagus. A’uzu billahi min zalik. Terima kasih mengingatkan.

    
 20. besiputih

  09/07/2010 at 5:20 pm

  BTW,

  Sembahyang 500 tahun pun, belum tentu masuk syurga kalau akidah sudah rosak. Kalau lah ESQ ni boleh menjadi sebab akidah itu rosak, lagipun, dah ada orang tolong buat research & bagitau & keluarkan fatwa, kenapa nak defend pulak? Alumni tak rugi pun. Bukan company hang pun.

  Ke korang dapat komisyen?

  Kalau betul korang dapat komisyen, baik lah korang taubat cepat2 sebelum malaikat maut menjemput.

   
  • suarajagat

   10/07/2010 at 12:00 am

   besiputih..
   terima kasih atas komen-komen anda.

   Anda ada point yang baik untuk difikirkan.
   Pun begitu, SJ harap di lain masa, saudara dapat memperbaiki gaya bahasa agar lebih sesuai dan tidak terlalu beremosi.

   teruskan mengikuti SJ..pelbagai perkara akan dibincangkan di blog ini..

   wassalam.

    
 21. sheik

  10/07/2010 at 3:14 pm

  al-Quran dah turun 1400++ tahun, ramai orang tak beria-ia nak baca, tak beria-ia nak nak amal…tiba2 muncul ESQ 165….sibuk berdebat sana sini nak pertahankan….

  apa halnya orang zaman sekarang…. yg turun 1400 tahun dulu apasal sejak celik mata jadi muslim tak nak amal…tiba2 muncul ajaran kultus gaya baru ESQ 165, beria-ia nak pertahankan…. ****sungguh heran ****

  yang jelas dan terang, dibiar berhabuk atas rak, yang sensasi, glamour, mahal…yang itu dikejar-kejar…UJUNG-UJUNG…kebesaran ajaran, kebesaran diri, kebesaran guru masuk dalam minda. kebesaran ALLAH entah ke mana…macam ZERO HIDAYAH PROCESS la pulak..

   
 22. iqbal

  10/07/2010 at 3:18 pm

  salam

  memang beristighfar dan memohon taubat tu bagus.
  so dalam kontek esq mufti2 yg sokong esq pun wajib bertaubat juga la….

  tak gitu?

   
  • suarajagat

   10/07/2010 at 10:06 pm

   Ya…seperti yang saya katakan :

   Taubat adalah perkara yang baik dan wajar dilakukan oleh semua individu muslim tidak kira sama ada pernah melalui/menghadiri ESQ ataupun tidak.

   Perkataan ‘semua’ di atas termasuklah saya, anda dan sekalian umat Islam di seluruh dunia.

   ALLAH s.w.t suka kepada hamba-NYA yang bertaubat.

    
 23. iqbal

  10/07/2010 at 11:00 pm

  terima kasih tuan kerna memberi pemahaman yang jelas mengenai taubat

  jadi kita kena bertanggung jawab untuk sama2 memberitahu mufti2 yg lain yg mengatakan esq tak sesat yang mereka telah melakukan perkara yang telah merosakkan aqidah mereka dan perlu bertaubat nasuha terutama SS Harussani dan SS Noh Gadot.

  kesian mengenangkan ramainya sahibus samahah yg jelas terkeliru dengan isu esq.
  moga2 mereka diberi hidayah untuk kembali ke pangkal jalan.

   
  • suarajagat

   10/07/2010 at 11:37 pm

   Mungkin boleh diibaratkan begini…sebuah bank konvensional giat mengatakan bahawa pelaburan yang dijalankan adalah menurut syariah Islam..
   dalam 10 tahun menjalankan urusan pelaburan, banyak pihak membuat laporan kepada pihak berkuasa tentang penyelewengan wang, money laundering, serta riba’ berlaku..
   bank tersebut kemudiannya menubuhkan panel syariah pelaburan Islam..
   apakah ini bermakna bahawa penyelewengan wang, money laundering dan riba’ itu tidak pernah berlaku?

   bagi para mufti terbabit, tidak perlulah sehingga peringkat taubat nasuha..kerana mereka tidak melakukan kemaksiatan yang besar. Mungkin berlaku kekeliruan.
   harapan saya,
   semua jabatan agama, para mufti dan juga panel syariah ESQ perlu menjalankan siasatan dan risikan secara terperinci berhubung kursus ESQ 165.

   komen peribadi ustaz aizam ini amat baik untuk dibaca :
   https://suarajagat.wordpress.com/2010/07/10/komen-peribadi-ustaz-aizam-tentang-fatwa-esq-oleh-mufti-wilayah/

   fikir-fikirkan..

    
  • Iranis

   11/07/2010 at 1:13 am

   Kesian juga pada barisan panel syariah esq 165 yg dilantik….terutama bekas mufti WP yang baru dilantik pada 16 Jun 2010 lalu, hanya sehari sebelum warta keluar (maklumat daripada pihak ESQ yang disebar kepada alumninya). Sungguh sedih.

   Saya tertanya-tanya bagaimana mereka nak memperbaiki ESQ 165 kerana yang rosak adalah ideologinya bukan metode atau pendekatan. Hadir training hanya dapat melihat metode dan mungkin aspek teknikal yang melibatkan syariah boleh dibaiki. Tidakkah membaiki ideologi bermakna menghapuskan ESQ 165, kerana ideologi itu yang membezakannya daripada kursus motivasi yang lain? (Sejauh yang saya faham daripada artikel ust Aizam tentang suara hati, ZMP, god spot).

    
 24. Si Cantik Manis

  11/07/2010 at 12:02 am

  Iranis says:
  09/07/2010 at 12:37 pm

  “terima kasih iraniss…
  berdasarkan pengetahuan saya,
  seorang bekas mufti atau pegawai agama mesti tetap juga menerima, akur dan mengikuti fatwa yang dikeluarkan oleh mufti yang dilantik menggantikannya”.

  Tn. SJ, saya tidak mempertikaikan kenyataan tuan. Bahkan bersetuju. Apa yang saya tekankan, adalah peranan panel syariah yang dilantik. Daripada apa yang dimaklumkan oleh pihak esq, panel syariah dilantik bagi menasihat, memantau dan menambahbaik isi kandungan dan modul training. Dalam kenyataannya, pihak ESQ memaklumkan bahawa panel syariah telah menghadiri dan memantau ESQ Training dari masa ke masa. Menghadiri dan memantau bukanlah bermakna melakukan kajian. Mereka pula baru dilantik pada September 2009. Panel syariah tidak akan mampu mengikuti setiap masa dan setiap tempat program esq diadakan untuk memantau. Oleh itu kajian dan siasatan sepertimana yang dilakukan oleh S.S Mufti WP amat tepat. Semua fikir-fikirkanlah sendiri…

  Tuan Saudara,

  Kenapa perlu dipertikaikan tarikh pelantikan panel shariah? saya sesungguhnya tidak paham dengan motif tuan dengan terus menerus menghemtan ESQ. ESQ telah membuat perubahan dengan melantik panel shariah bagi memastikan agar setiap latihan yang dijalankan berlandaskan quran & sunnah. saudara umumnya juga sedar bahawa esq sedikit sebanyak memberi kesedaran agar kembali ke jalan yang sebanar untuk kebahagian yang hakiki. kenapa tidak dilihat kepada kebaikkannya? walaupun ada beberapa kekeliruan atau bercanggah dari ajaran, itulah tugas panel selanjutnya untuk mengemaskini dan mengukuhkan lagi agar iainya dapat dimanfaatkan oleh semua. saya dapat menafsirkan di sini bahawa saudara terjerumus untuk berfikir ke belakang dari memandang ke hadapan..doesnt matter when the panel shariah been appointed..as long as it does make changes for the betterment y dont we accept that….be with them improve the thing BECOZ IT DOES MAKE PEOPLE CHANGE

   
  • suarajagat

   11/07/2010 at 7:48 am

   cuba anda jawab soalan ini :

   soalan 1

   sebuah bank konvensional giat mengatakan bahawa pelaburan yang dijalankan adalah menurut syariah Islam..
   dalam 10 tahun menjalankan urusan pelaburan, banyak pihak membuat laporan kepada pihak berkuasa tentang penyelewengan wang, money laundering, serta riba’ berlaku..
   bank tersebut kemudiannya menubuhkan panel syariah pelaburan Islam..
   apakah ini bermakna bahawa penyelewengan wang, money laundering dan riba’ itu tidak pernah berlaku?

   soalan 2

   apakah kerana kita kenyang memakan sesuatu makanan, bermakna makanan itu adalah halalan toyyibah dan mendapat keberkatan ALLAH?

   Saya tidak bertujuan untuk menghentam ESQ. Apa yang saya nyatakan di sini adalah sebagai suara sokongan terhadap fatwa yang dikeluarkan oleh pihak SS Mufti Wilayah Persekutuan. Dan saya tegaskan bahawa fatwa ini telah diwartakan dan dikuatkuasakan di dalam Wilayah Persekutuan. Pun begitu ia tetap boleh menjadi panduan kepada umat Islam lain.

   di bawah ini adalah petikan dari komen peribadi ustaz Aizam (JAKIM)

   ESQ bukan lahir sebagai satu kursus motivasi biasa seperti tanggapan sesetengah pihak. Ia bermula dengan satu teori yang dikarang oleh Ary Ginanjar melalui bukunya ‘Membangun Kesuksesan Berdasarkan 5 Rukun Iman dan 6 Rukun Islam’ pada 2001, diikuti dengan buku ‘ESQ Power’ dan ’ESQ: Rahsia Sukses Membangun Kecerdasan Emosi dan Spiritual’. Buku-buku ini sepatutnya menjadi kajian utama para pengkaji ESQ kerana di sinilah bermulanya ESQ dan ESQ tidak akan wujud jika tiada ‘ideologi’ yang terkandung di dalam buku-buku ini. Ideologi bukan sesuatu yang mudah untuk dikompromi, walaupun isi kandungan ini telah dibincangkan oleh Panel Kajian Aqidah JAKIM & Panel Pemantau JK Fatwa dengan Ary Ginanjar, tetapi ESQ tidak pernah membuat perakuan bahawa ideologi yang wujud dalam buku tersebut adalah menyalahi aqidah sebaliknya hanya bersetuju untuk menukarkannya dengan versi baru yang ‘Malaysia compliance’. Penulis tidak pasti adakah modul ESQ di Indonesia atau di tempat-tempat lain telah diubah seperti apa yang wujud di Malaysia? Jika yang diubah hanya ESQ versi Malaysia bermakna ESQ hanya menurut ‘Malaysia compliance’ bukan ‘Syariah compliance’!

   sumber : http://mufakkir-islami.blogspot.com/2010/07/komen-peribadi-tentang-fatwa-esq-mufti.html

    
  • Iranis

   11/07/2010 at 8:56 am

   Si Cantik Manis, kenapa tarikh panel syariah dipertikaikan? Kerana dalam kenyataan rasmi Panel Syariah ESQ seperti yang diedar kepada alumni ESQ dan juga yang saya tonton sidang media mereka melalui Buletin Utama TV3 menyatakan:

   “Kami Barisan Panel Syariah menyokong sepenuhnya perjalanan ESQ Training di Seluruh Malaysia dan menyangkal dakwaan penyelewengan dan kesesatan yang dibuat oleh pihak tertentu terhadap aktiviti yang dijalankan oleh ESQ Leadership Centre.”

   Bagaimana mereka dapat mengesahkan tiada penyelewengan dan kesesatan, sedangkan mereka baru sahaja dilantik. Kenyataan mereka yang mengesahkan tiada penyelewengan adalah bertentangan dengan dapatan kajian yang ditemui. Mengapa terus mengesahkan begitu sahaja. Ini tidak sepatutnya berlaku. Mereka perlu peka dan mengambil berat dengan dapatan kajian itu. Soal penambahbaikan di masa akan datang, soal kedua.

   Penyelewengan yang ditemui adalah dari aspek ideologi, bukan metodologi. Sedangkan kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh pihak ESQ menyatakan panel syariah mengadakan taklimat dan dialog dengan alumni ESQ, memberi pengisian ilmu dan renungan kepada kakitangan ESQ, hadir dan memantau perjalanan ESQ. Ia tidak membersihkan perkara pokok yang dipersoalkan. Sedangkan kenyataan itu menyebut, panel syariah ESQ bukan sahaja melakukan semakan ke atas buku ESQ……..(sekiranya melakukan semakan, kenapa tidak mengemukakan hujah sendiri untuk menjawab setiap perkara yang dipersoalkan).

   Dalam edaran jawapan kepada alumni esq terhadap dakwaan yang dikemukakan, tertulis “jawapan ini disediakan oleh ESQ Leadership Centre SB dengan persetujuan Ary Ginanjar Agustian, dirujuk dan disemak oleh Panel Syariah ESQ”. Kenapa syt yg menjawab? Sedangkan dakwaan itu bersangkut pemikiran dan akidah. Bukankah panel mereka yang bertanggungjawab menyemak perkara yang dibangkitkan? Jika mengesahkan tiada penyelewengan, mereka juga yang selayaknya menjawab, bukan syarikat. Bermakna tiada usaha kajian di pihak mereka, tetapi hanya meng’endorse’. Allahu a’lam. Sekadar analisa daripada saya…..

    
 25. bojack

  11/07/2010 at 1:41 am

  terima kasih semua & mohon kemaafan..

  apa yang penting kedudukan terkini 1-13.. itulah kenyataan setakat ini

  maka berlapang dadalah!!

   
  • suarajagat

   11/07/2010 at 7:55 am

   SJ berpendirian untuk menyokong, menerima dan mengikuti fatwa SS Mufti Wilayah.

   Sekiranya terdapat apa juga penyelewengan yang pernah berlaku, sedang berlaku dan mungkin akan berlaku secara sedar ataupun secara tidak sedar bertitik tolak dari ESQ 165 ini.. maka saya berlepas diri darinya.

   sabda Baginda SAW: “Tinggalkanlah perkara yang meragukan kepada perkara yang tidak meragukan”.

   wallahu’alam

    
 26. iqbal

  11/07/2010 at 9:07 am

  salam tuan

  saya rasa perbandingan tuan mengenai bank konvensional dgn bank islam agak rapuh…kerna dah sah riba tu haram dan setahu saya semasa saya berkerja di rhb bank, panel2 shariah adalah untuk memantau perkhidmatn perbankan islam, bukannya memantau perbankan konvensional.

  contoh: panel shariah hanya terdapat dalam perkhidmatan RHB Islamic, tetapi tiada panel shariah dalam RHB Bank.

  sekiranya hanya mufti wilayah sahaja yg mengatakan haram dan lain2 mufti kata tak haram, ini bermakna ilmu mufti wilayah jauh lebih tinggi dari senior2 mufti yg lain termasuk mantan2 mufti.

  cuma persoalan saya, kalau betul fatwa mufti wilayah alhamdulillah. bagaimana kalau mengikut ilmu mufti2 yg lain mengatakan ianya tak haram. adakah ianya termasuk dalam bab mengharamkan benda2 yg halal?

  wallahualam

   
  • suarajagat

   11/07/2010 at 4:06 pm

   yes..thats my point…untuk menyatakan ianya menepati syariah atau menjadikan kewujudan panel syariah sebagai hujah..sewajarnya panel tersebut sudah wujud sejak awal lagi..bukan selepas hampir sedekad penubuhannya.

   kerana itu saya tanyakan soalan :
   apakah ini bermakna bahawa penyelewengan wang, money laundering dan riba’ itu tidak pernah berlaku?

   saya gunakan contoh bank konvensional, kerana ianya tidak berasal dari sistem pengurusan kewangan Islam. Demikian juga idea ESQ yang pada asalnya datang dari Danah Zohar..iaitu seorang Yahudi. Bukannya dari, Rasulullah, para salafus soleh atau tokoh Islam terkemuka.

   “Dana Zohar: I was just going to tell you my favourite quote from Gnostic Christianity which is very highly related to SQ and self awareness. In the Gospel of Thomas, Jesus – who thought of himself not as a god at all, but as someone who had experienced the Christhood – he says to his disciples, ‘If you know who you are, you will become as I am.’ i.e. that the Christhood is something within us all. I call it the deep self, he called it the Christhood, the Buddha calls it Buddhahood, the idea is the same but there’s a treasure within us, deep within us, and if we contact that then we become like the Christ, we become filled with Christhood, or Buddhahood, or whatever.”
   sumber : http://www.abc.net.au/rn/talks/8.30/relrpt/stories/s263616.htm

   ustaz Aizam dalam komennya tentang fatwa ESQ berkata :

   “Ideologi bukan sesuatu yang mudah untuk dikompromi, walaupun isi kandungan ini telah dibincangkan oleh Panel Kajian Aqidah JAKIM & Panel Pemantau JK Fatwa dengan Ary Ginanjar, tetapi ESQ tidak pernah membuat perakuan bahawa ideologi yang wujud dalam buku tersebut adalah menyalahi aqidah sebaliknya hanya bersetuju untuk menukarkannya dengan versi baru yang ‘Malaysia compliance’. Penulis tidak pasti adakah modul ESQ di Indonesia atau di tempat-tempat lain telah diubah seperti apa yang wujud di Malaysia? Jika yang diubah hanya ESQ versi Malaysia bermakna ESQ hanya menurut ‘Malaysia compliance’ bukan ‘Syariah compliance’! “

   ustaz zaharuddin turut berkata demikian :

   Pihak ESQ pula, tidak boleh mendabik dada dengan sokongan ulama Indonesia dan senarai panjang mereka. Jika mereka ingin terus bertapak kukuh, mereka perlu memberi respon baik dan ilmiah kepada inti warta itu, bukan hanya sekadar menyatakan “kami ada penasihat Syariah”, “kami ada senarai ulama Indonesia yang menyokong”, “ulama singapura” dan sebagainya. Penasihat Syariah ESQ perlu bekerja kuat untuk menulis bahan ilmiah ini dengan bijak dan tidak hanya duduk berehat sekadar menunggu wartawan datang, membiarkan pengurusan ESQ kelam kabut menangani masalah ini.
   -petikan daripada fb Zaharudin.net

   Bagi saya, ia tidaklah termasuk dalam mengharamkan perkara yang halal… tapi mungkin juga sebaliknya. semua ini berlaku kemungkinan kerana kurangnya intipan, siasatan dan risikan yang dilakukan oleh pihak mufti2 lain..Panel syariah sewajarnya membuat risikan dan siasatan secara halus bagi mendapatkan maklumat.
   bukannya terus membuat press statement. Ini kerana keputusan Panel Kajian Akidah JAKIM dan SS Mufti Wilayah Persekutuan mempunyai bukti kukuh sebelum membuat keputusan fatwa.
   Kewujudan Panel Syariah ESQ yang hanya ditubuh pada sept.2009, tidak membuktikan tiadanya penyelewengan dalam kursus ESQ sejak 2000.

   Dilihat pada keadaan semasa beserta bahan bukti yang ada di pihak Jab.agama dan JAKIM..pada masa ini ESQ Leadership training boleh diklasifikasi sebagai perkara yang meragukan.

   sabda Baginda SAW: “Tinggalkanlah perkara yang meragukan kepada perkara yang tidak meragukan”.

   wallahu’alam

    
  • Iranis

   11/07/2010 at 11:30 pm

   “sekiranya hanya mufti wilayah sahaja yg mengatakan haram dan lain2 mufti kata tak haram, ini bermakna ilmu mufti wilayah jauh lebih tinggi dari senior2 mufti yg lain termasuk mantan2 mufti.

   cuma persoalan saya, kalau betul fatwa mufti wilayah alhamdulillah. bagaimana kalau mengikut ilmu mufti2 yg lain mengatakan ianya tak haram. adakah ianya termasuk dalam bab mengharamkan benda2 yg halal?”

   Suka saya memetik jawapan H Amin Djamaluddin, Pengurus MUI apabila ditanyakan soalan : Apa sikap Pak Amin terhadap para tokoh Islam yang mendukung ESQ?

   “Saya akan temui MUI dan Dewan Dakwah yang mendukung ESQ Ary Ginanjar. Juga kepada orang Depag yang membela ESQ akan saya temui, akan saya jelaskan masalah ini.

   Ini menegakkan aqidah. Ini bukan soal Malaysia atau Indonesia, tapi masalah aqidah. Masalah aqidah tidak terbatas wilayah negara. Orang kok diajak supaya menjadi seperti sifatnya Allah, ini tidak benar”.

   Perbezaan antara Mufti WP dan beberapa org Mufti yg menyokong ESQ 165 kerana Mufti WP menilai pada ideologi yg dibawa oleh pengasasnya. Manakala yang menyokong kerana hanya melihat pada training yang dihadiri, bukan ideologi. Ideologi tidak dapat dinilai dengan semata hadir training (apatah lagi yg mmg tlh diatur oleh pihak berkenaan) dan tempoh 3 hari kursus mungkin tidak dilengkapkan kerana maklum Mufti sibuk dengan tugas rasmi.

   Jadi bukan persoalan ilmu siapa yang lebih tinggi, tetapi sikap cermat sebelum memberi fatwa atau memperakui sesuatu. Sangat bersetuju dengan Pengurus MUI soal akidah tiada sempadan geografi. Setakat ini hanya pihak ESQ sendiri yang menyatakan Mufti yg lain menolak pengharaman dan seorang dua Mufti yang menjelaskan pendirian secara jelas. Sedangkan sebenarnya tiada kenyataan menyokong atau menolak daripada Mufti-mufti yang lain melainkan kenyataan dari pihak ESQ sendiri yang menyebutkannya begitu kerana sehingga hari ini masih tiada jawapan daripada Majlis Fatwa Kebangsaan.

    
 27. nur iman

  12/07/2010 at 7:29 pm

  alhamdulillaah,

  saya bersyukur kerana ramai sudah yang menyedari kelicikan esq (yang hampir setaraf dengan al Arqam), dengan penerangan jelas yang diberikan olih saudara-saudara disini.

  sebagai seorang BEKAS alumni dan ats selama sembilan bulan, banyak sudah teguran yang diberikan olih para peserta kursus esq, yang terdiri daripada golongan ustaz, kadhi, pejabat agama, dsbnya, semasa itu. malangnya pihak manajement esq tidak mengambil indah semua pandangan tersebut.

  tetapi apabila timbul pengetahuan bahawa pihak JAKIM sedang menyiasat modul esq, barulah mereka tergeasa-gesa menjemput ustas Zaharuddin Ab Rahman untuk memberi pandangan (syari’e).

  kemudian baru timbul perlantikan panel syariah, yang nampaknya dibuat dengan tergesa-gesa juga.

  apa yang nak saya persoalkan ialah:

  “sejak dari dahulu, saya mengatakan kepada manajemen esq:’syariah itu penting.ramai dari peserta esq dari golongan yang tidak celik syariat; jadi adakan lah kursus
  a. fardhu ‘ain, contohnya
  b. kursus baca al Qur’an, contohnya termasuk untuk fasilitator mereka;

  tapi jawapan mereka adalah: kita bukan ajar agama, kita buat kursus motivasi.

  tapi soalnya kursus esq menyentuh agama Islam.

  jadi dengan pewartaan Fatwa ini, saya harap ramai kawan-kawan alumni sedar dan menerima dengan dada yang lapang.

  wallaahu aa’laam.

  nur iman.

   
  • suarajagat

   13/07/2010 at 12:04 am

   terima kasih nur iman..
   mungkinkah tujuan ESQ bertemu ustaz zaharuddin dan kemudiannya menubuh panel syariah hanya untuk mengaburi pihak berkuasa dan masyarakat umum?

   SJ sendiri pernah menghadiri ESQ selepas ianya ditegur oleh Ustaz Zaharuddin..namun apa yang saya dapati ESQ bseolah-olah ‘tidak ambil pusing’ dengan teguran tersebut.

   Malah saya yakin, kalian ATS sendiri sering mendapati isi penyampaian modul ESQ berubah-ubah. Modulnya sama..namun isinya berbeza.

    
 28. nur iman

  12/07/2010 at 7:32 pm

  assalamu’alaikum wbt.

  para alumni perlu sedar bahawa en razif dan isterinya, sharifah huda, adalah bekas al arqam.

  apakah ini penejelmaan arqam dalam bentuk lain???

  nur iman.
  waalahu aa’alaam.

   
 29. amir

  13/07/2010 at 9:55 am

  ESQ, Indonesia…..
  Malaysia dak ada orang yang cedik ke?
  Ust2, buatlah krusus Motivasi begini…
  ESQ Malaysia..bila?

   
 30. amir

  13/07/2010 at 10:23 am

  Saranan saya, ESQ cuma sedarkan sikit saja. Perasaan takkan boleh bertahan lama. Menangis ke, sedih ke, rasa bersalah ke, sekejap saja.Bila berurusan dengan dunia, perasaan ini akan terhakis. Agama ni bukan boleh main-mainkan perasaan. Kena cari iimu.
  Kita tanyai diri sendiri… Tauhid kita pernah belajar sampai kemana? Yang kita kata Allah tu tak sama dengan yang baharu tu bagaimana? Akidah Ahli-Sunnah apakah ciri-cirinya.Fahaman Qadariah tu bagaiman? Fahaman Jabariah dan Muktazilah bagaimana?
  Kembalilah mempelajari Fardu Ain. Solat kita, pernahkah kita belajar dari Mula Takbir sehingga Salam. Banyak amalan kita main iku-ikutan saja. Tasauf kita pun sangat lemah kita ketahuinya. Cuma renungkan, ESQ cetuskan hanya sedikit, cuma sikit saja. Masyarikat Malaysia lebih berminat hadir krusus saja, ilmu pun kena cari juga. Kembalilah kemasjid surau atau dimana-mana saja, penting Majlis Ilmu.
  Siapa yang berminat ESQ, teruskan, tetapi teruskan dengan ikuti majlis ILMU. Belajar Ilmu Tauhid- Belajar Sifat 20. Yang dikatakan Allah bukannya sama dgn baharu bagaimana? Allah bukannya ” JISIM,JIRIM,JAUHAR,ARAT,TIDAK BERPIHAK,TIDAK DIATAS DAN DIBAWAH,TIDAK DIDALAM ALAM DAN TIDAK DILUAR ALAM,TIDAK ADA ISIPADU” Belajarlah, kita masih lemah soal AKIdah dan Tauhid. Tanyai orang-orang soleh.

  Yang tak berminat ESQ, cukupkah ilimu didada. Belajarlah. Lebih baik kita musahabah diri,sejauh mana kita pelajari Ilmu Tauhid,Fekah dan Tasauf.

  Cukupkah sekadar disekolah rendah,menengah, dan U.

  Allah jadikan kita ini, tujuan uatam untuk mengenalNYA. Nak mngenal Allah perlukan Ilmu Tauhid,Fekah dan Tasauf.

  Carilah ilmu…………………

   
 31. jebat

  13/07/2010 at 12:09 pm

  setahu aku dalam esq ni memang banyak bekas-bekas… bukan saja bekas arqam, malah bekas penangihpun ada, bekas pelacurpun, bekas penyanyi, bekas pelakon, bekas perompak, bekas perasuah, bekas penzina, malah macam-macam bekas… semuanya ingin kembali kepada Allah… kerana tu jangan lupa, di esq juga ada bekas mufti, bekas hakim, bekas khadi dan bekas pengarah JAKIM! Moga bekas yg baik ni akan membimbing bekas2 yg kurang baik tadi… amiin….

   
 32. jebat

  13/07/2010 at 12:15 pm

  “mungkinkah tujuan ESQ bertemu ustaz zaharuddin dan kemudiannya menubuh panel syariah hanya untuk mengaburi pihak berkuasa dan masyarakat umum?

  SJ sendiri pernah menghadiri ESQ selepas ianya ditegur oleh Ustaz Zaharuddin..namun apa yang saya dapati ESQ bseolah-olah ‘tidak ambil pusing’ dengan teguran tersebut.

  Malah saya yakin, kalian ATS sendiri sering mendapati isi penyampaian modul ESQ berubah-ubah. Modulnya sama..namun isinya berbeza”

  Ini berbentuk tuduhan… ada benda yg berubah2 sebab esq sangat terbuka dengan masukan pelbagai pihak yg mempunyai wibawa. Bukan hanya st zaharuddin. bagi aku yg ikuti selalu training ni, yg berubah tu sebab nak jadi lebih baik, sesuai dengan pandangan yg selalu diberikan…

   
  • suarajagat

   13/07/2010 at 11:57 pm

   saudara jebat..
   ini bukanlah tuduhan.. jika anda dan rakan lain menghadiri dua kursus ESQ di 2 tempat berbeza tetapi pada waktu yang sama..anda rekodkan menggunakan video atau MP3 atau MP4..nescaya kita akan dapati isi penyampaian yang berbeza..

   bagi saya, ESQ bukanlah bersifat terbuka..kerana terlalu banyak perkara yang telah ditegur oleh pelbagai pihak..
   ia lebih menunjukkan bahawa ESQ sebenarnya tidak benar2 memahami dasar akidah ahli sunnah wal jamaah.
   kerana itu, tidak hairanlah di dalam versi awal buku tulisan pak ary, beliau memuji Nurcholish Madjid.

   begitu juga dengan ‘suara hati’…
   teringat pula saya pada pepatah melayu lama – ikut hati mati; ikut rasa binasa.

   sekali lagi saya katakan :

   “sekiranya perkataan God di dalam Bible (yang wujud pada hari ini) digantikan dgn kalimah ALLAH, ia tidak bermakna Bible itu adalah kitab ALLAH atau firman-NYA. Ia tidak menjadikan Bible itu suatu yang benar, sekalipun jika ada pihak menulis ayat al-Quran di dalamnya.”

   Apakah kalian rela memakan nasi ayam yang di masak oleh seorang muslim sedangkan ayam tersebut disembelih oleh seorang yang beragama buddha, hindu atau kristian?
   Apakah kerana anda membaca doa makan dan basmalah sebelum menyuap makanan tersebut ke dalam mulut menjadikan ayam itu halal?
   apakah kerana anda kenyang memakannya, bermakna makanan itu adalah halalan toyyibah dan mendapat keberkatan ALLAH?

    
 33. jebat

  13/07/2010 at 12:23 pm

  perlu dikaji apa kelebihan training esq hingga ramai yg berubah… di Penang aku saksikan ada kes murtad kembali kepada islam setelah selesai training. Di Sabah, hari kedua training 2 orang peserta mengucapkan syahadah… ada yg tak mengaku tuhan walaupun ic tulis agama Islam tetapi alhamdulillah lepas training kembali yakin pada ALlah… memang hidayah ALlah yg bagi, tapi kalau Allah dah tunjuk depan mata kita kaedah esq ni bawa banyak kebaikan, takke tu Allah suruh kita semua Iqra’… belajar dari esq supaya agensi2 agama dapat memantapkan gerakan dakwah. lagi satu aku nak syorkan… minta ust Aizam dan penel kajian Aqidah di JAKIM buat kajian, berapa orang peserta esq yg dah jadi liberal dan menganggap semua agama sama lepas ikut esq. Kalau ada data baru mudah orang naik percaya dan terima… : )

   
  • suarajagat

   14/07/2010 at 12:07 am

   dalam sejarah aliran muktazilah, ramai penganut nasrani, bangsa parsi dan rom termasuk pendeta mereka telah masuk Islam.
   Namun, ia tidak membuktikan bahawa Muktazilah adalah benar.

   selama lebih sedekad di jalan dakwah..tanpa ESQ, saya sendiri pernah membawa non-muslim menjadi muslim..saya juga pernah mengembalikan individu yang telah murtad kembali kepada Islam.

   Malah, jika hendak dibandingkan ESQ dengan jabatan agama dan JAKIM, saya percaya agensi2 ini telah berjaya mengislamkan beribu orang.
   Begitu juga Islamic outreach, dan perkim yang telah lama berjaya.

    
   • Lobak

    20/07/2011 at 6:41 pm

    Waaa……

    Hebat la saudara. Tepuk tangan, tepuk tangan. Fewwitt!!!

     
 34. Zainal

  14/07/2010 at 10:27 pm

  Salam. Dah puas bertekak semua?

  Hari ini 14 July 2010 Majlis Fatwa Kebangsaan sahkan ESQ 165 TIDAK MENYELEWENG DARI AJARAN ISLAM, dan program ini dibenarkan untuk diteruskan di Malaysia.

  Syukur alhamdulillah.
  Sudahlah, janganlah kita bertegang leher lagi tentang kesahihan ESQ 165. Kalau sudah Majlis Fatwa Kebangsaan sendiri sahkan, siapalah kita nak memandai2 lagi? Marilah kita bersama2 menegakkan agama Allah, membantu mereka yang dalam kesesatan, mereka yang hanyut, mereka yang ingin kembali ke jalan Allah yang diredhai, mereka yang ingin insaf, mereka yang sudah bertaubat, mereka yang tersedar dari kelalaian. Janganlah kita takut2kan umat yang ingin mendekati, kembali mencintai Allah dan agamaNya, menyedari sebab musabab kewujudan kita di bumi Allah, kembali kepada garis panduan sebenar.
  ESQ adalah satu titik transformasi sahaja, untuk memberi kesedaran dalaman dan seterusnya seseorang itu akan mencari kebenaran dengan para ulamak, ustaz2, guru2 agama yang bertauliah, dan pendakwah2 yang diluluskan oleh Majlis Agama (seperti yang saya lalui sekarang). Tidak ada sebarang bentuk fahaman atau ajaran baru yang dibawa. kalau ada sebarang aktiviti atau perkataan yang dijalankan dalam kursus tersebut yang didapati tidak sesuai dengan kaedah Islam, mereka akan segera merujuk kepada Majlis Syariah mereka dan betulkan segera. (Siapalah kita yang tidak pernah membuat silap, hatta ketika bersolat pun kita bisa melakukan kesilapan) Kerana trainer ESQ bukan maksum, mereka bukan pendakwah, mereka hanyalah trainer yang cuba memberi kesedaran melalui ABC (Awareness Before Change).
  Perubahan bermula dari kesedaran sendiri. Yang itu lebih berkesan. Sama seperti saya berhenti merokok dahulu, kesedarannya datang dari dalam, bukan iklan sakit jantung atau sebagainya. Kesan perubahan itu berkekalan hingga sekarang.
  Saudara semua, marilah kita betulkan jika kita ada kesilapan. Saya memohon maaf jika ada bahasa saya yang terkasar. Alumni dan ATS ESQ tidak pernah mendapat sebarang bayaran atau komisyen dari program2 yang dijalankan, malah semua perbelanjaan kami tanggung sendiri. Semua ini kami buat hanya kerana kesedaran semata2, bahawa kita diciptakan ke dunia ini adalah sebagai satu hadiah paling berharga daripada Allah swt kepada hambaNya yang sangat dicintai. Maka itu sekarang adalah tanggungjawab kita mengembalikan cinta kita kepada Allah, kita seharusnya sangat cinta kepada Allah, kasih kepadaNya kerana kerana atas kasih sayangNya, kita diberi nikmat kehidupan hari ini dan berpeluang saya bertemu saudara semua di alam maya ini.
  Atas kesyukuran ini juga, secara kebetulan dan telah ditakdirkan Allah swt, ESQ menjadi penghubungnya, maka kami insaf dan amat bertaubat, sehinggakan rasa terpanggil untuk berkongsi dengan saudara yang lain yang juga adalah makhluk Allah swt, dengan cara kami sendiri, semoga apa juga kesilapan dan kealpaan kita diampuni Allah swt, kerana kita semua hanyalah hamba yang lemah, ilmu kita pun hanya setitik dibandingkan dengan ilmu Allah swt yang melimpah ruah sehingga seluruh lautan di bumi dan bintang2 di angkasa tidak dapat mencukupi untuk menulis segalanya. Atas nama makhluk yang serba lemah, marilah kita berhenti bertuduh-tuduhan antara satu sama lain dan mengabdikan diri kepada Yang Maha Esa Allah. Subhanallah.

  Salam
  Zainal bin Mat Aini
  Senior Vice President
  Human Resource
  Agrobank Malaysia

   
  • suarajagat

   14/07/2010 at 10:33 pm

   terima kasih saudara zainal…:)

   bagi diri saya..SJ berpendirian untuk menyokong, menerima dan mengikuti fatwa SS Mufti Wilayah.

   Sekiranya terdapat apa juga penyelewengan yang pernah berlaku, sedang berlaku dan mungkin akan berlaku secara sedar ataupun secara tidak sedar bertitik tolak dari ESQ 165 ini.. maka saya berlepas diri darinya.

   sabda Baginda SAW: “Tinggalkanlah perkara yang meragukan kepada perkara yang tidak meragukan”.

   wallahu’alam

    
  • besiputih

   15/07/2010 at 12:33 am

   Salam,

   Saudara Zainal Mat Aini,

   Jika kamu mahu orang kembali ke jalan yang lurus dan benar mengikut umat Islam yakni bertaubat, tak perlulah kamu promosi ESQ.

   Kamu telah diberi ilmu oleh Allah semasa dalam training ESQ, maka kamu sampaikanlah ilmu itu, yakni mengajak kembali mereka kepada Iman, Islam dan Ihsan. Segera lah kamu jalankan dakwah kamu, bukannya jadi alat promosi ESQ.

   Segeralah kamu.
   Segeralah kamu.
   Segeralah kamu.

    
 35. Iranis

  14/07/2010 at 11:39 pm

  Saya juga bersama-sama fatwa Mufti WP. Apa yang saya ikuti dan fahami daripada PC oleh pengerusi MFK tadi melalui kaca tv ” ESQ DIBENARKAN………..dengan syarat ada pengawasan sepenuhnya daripada panel syariah yang dilantik …”. Disebutkan juga tentang keraguan-keraguan yang berbangkit dari segi syariah dan akidah yang perlu dijelaskan dan panel syariah yang bertanggungjawab mengambil perhatian dan memperbetul keraguan2 itu (ayat tak sebijik, tp lebih kurang la).

  Kesimpulannya MFK tetap tidak ada jawapan konkrit. Mengakui wujudnya keraguan? Jika begitu apa maksudnya? Masyarakat umum menanti fatwa halal haram, menyeleweng ke tidak, tetapi keputusannya DIBENARKAN ? Kita bukan menunggu jawapan kerajaan untuk memberi permit ke tidak, kita tunggu HUKUM……sudah lama mereka dibenarkan, kalau tidak dibenarkan, sudah lama disekat. Lagipun bukan fungsi MFK membenarkan….saya bkn mempertikai MFK, tetapi fikiran kritis tak dapat menemukan jawapan pasti.

  Kesimpulannya di bahu panel syariah ESQlah tergalas segala pertanggungjawaban. Para ulama yang telah bersuara berlepas diri sekiranya akan dtg berlaku masalah seperti kebimbangan SS Mufti WP. Semoga negeri-negeri lain dapat membuka mata dan mengambil serius wujudnya perbezaan begini dan mengambil keputusan tegas setelah mencermati semula isu di negeri masing2. Keputusan muzakarah kebangsaan tidak punya autoriti dan tidak mengikat. Hanya negeri masing-masing yang berautoriti mengambil inisiatif berdasarkan enakmen negeri, sepertimana WP bertindak berdasarkan peruntukan akta pentadbiran Islam.

  Ini soal akidah. Bukan soal merokok halal ke haram. Bukan soal baca qunut, nak baca ke tak nak. Adakah akidah penduduk WP boleh berbeza dengan yang lain? Tidak. Oleh itu, setelah tahu wujudnya keraguan-keraguan yang munasabah, negeri-negeri yang lain balik dan timbangkanlah semula kerana mereka tidak terikat dengan keputusan muzakarah kebangsaan.

   
  • besiputih

   15/07/2010 at 12:45 am

   Salam Iranis,

   Mereka-mereka itu menjalankan tugas, maka biarkan mereka menjalankan tugas.

   Ini kan akhir zaman …… Islam telah pun menjadi asing.

   Sama-sama kita menyampaikan dakwah sepertimana yang telah diwariskan oleh Rasulullah kepada Para Sahabat, Tabiin, Tabi’ Tabiin, Ulama (dengan sanad yang tidak putus, yakni sampai ke Rasulullah)

   Wallahua’lam

    
   • suarajagat

    15/07/2010 at 12:56 am

    syukran,
    iranis & besiputih…

     
 36. Adam Huud

  15/07/2010 at 10:19 am

  Muzakarah Khas Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan kursus ESQ boleh dilaksanakan di Negara Ini (14 Julai 2010)

  ::SEBARKAN ::

  http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=513369

   
 37. jebat

  15/07/2010 at 11:57 am

  sama2 la kita berlapang dada dengan yg setuju dengan yg tak setuju. Sekarang masa untuk bekerja. Yg sokong esq, amalkan sepenuhnya ilmu yg di dapatkan. malah tambah lagi, belajar la ilmu fardu ain dan fardu kifayah. Ajak lah orang kembali kepada Allah dan Rasulullah, esq hanyalah alat utk tujuan itu. klu ada yg tak berkenan dgn cara esq, tak apa. Tak rosak aqidah.. mereka berhak memilih cara mereka sendiri. tak perlu lagi berhujah sekarang. Sampaikan pada yg terbuka sahaja. Tak perlu marah atau memaksa orang terima apa yg kita yakin atau suka. Mereka yg tak suka juga punya hujah mereka. Bagi yg tak suka esq, sekarang esq mendapat kebebasan bergerak. mohon supaya berlapang dada juga… bukan kerana menghormati ilmu org esq tetapi hormati para panel syariah dan aqidah yg akan membimbing esq. trust mereka kerana mereka akan bertanggungjawab di akhirat kenal. tuan2 tentu banyak kerja lain yg nak dibuat berkaitan kemaslahatan ummat yg semakin rosak sekarang. nanti kita semua akhirnya akan berhadapan dengan Allah secara sendiri2.

  ary ginanjar juga akan berhadapan dengan Allah secara sendiri. kita juga… masing2 akan ditanyakan apa yg telah kita lakukan, mengapa kita lakukan… dan perlu bertanggungjawab dengan kesan apa yg telah kita lakukan… moga Allah mengampun semua salah silap kita kerana tidak ada manusia yg sempurna.

  maaf zahir batin, tksh.

   
  • suarajagat

   16/07/2010 at 2:58 am

   terima kasih adam huud dan jebat…

   SJ berpendirian untuk menyokong, menerima dan mengikuti fatwa SS Mufti Wilayah.

   Sekiranya terdapat apa juga penyelewengan yang pernah berlaku, sedang berlaku dan mungkin akan berlaku secara sedar ataupun secara tidak sedar bertitik tolak dari ESQ 165 ini.. maka saya berlepas diri darinya.

   sabda Baginda SAW: “Tinggalkanlah perkara yang meragukan kepada perkara yang tidak meragukan”.

   wallahu’alam

    
 38. Iranis

  16/07/2010 at 10:04 am

  Forum: ESQ WAY 165: Satu Penjelasan.
  Anjuran: Yayasan Ta’lim
  Tarikh: 17/07/10 (Sabtu)
  Masa: 8.00 pagi- 12.00 tgh
  Tempat: Dewan Muktamar, Pusat Islam (Sebelah Masjid Negara)

   
  • Iranis

   16/07/2010 at 5:09 pm

   Makluman, forum di atas telah ditukar tempat dari Dewan Muktamar ke Yayasan Ta’lim, Lorong Rahim Kajai Tmn Tun DR Ismail.

    
 39. Iranis

  16/07/2010 at 6:28 pm

  Makluman, forum tersebut di atas boleh disaksikan secara live melalui internet pagi esok jam 8.30 pagi melalui http://www.islamiclearningcentre.com

  Bagi sesiapa yang di luar kawasan atau berkeuzuran untuk hadir boleh menontonnya dari mana sahaja anda berada.

   
 40. Iranis

  18/07/2010 at 12:23 pm

  Saya hadir forum yg dinyatakan di atas semalam. Berdasarkan hujah dan dalil yang dikemukakan oleh panelis, saya berpuas hati telah memilih pendirian bersama fatwa Mufti WP. Salah seorang panelis merupakan penyelidik yg terlibat secara langsung dalam kajian mengenai esq secara teori dan lapangan daripada IPTA.

  Sungguhpun demikian terlihat beberapa org kalangan alumni esq yang beremosi dan sukar menerima. Walaupun mengakui wujudnya keraguan selepas pembentangan, mereka tetap dengan sentimen sayangkan esq dan berharap adanya penambahbaikan. Sebahagian alumni lagi terkejut dengan penemuan yg dinyatakan dan sedar. Kedengaran suara-suara ” A’aa…yelah”.

  Hadirin yang mengharapkan penambahbaikan mungkin tidak berapa jelas lagi antara kesalahan akidah dengan kesalahan syariah. Kesalahan-kesalahan seperti perbuatan sujud, zikir yang silap, atau lain2 aktiviti yang tidak syar’ie boleh diperbetulkan. Tetapi fahaman yang silap, apa mungkin ditambahbaik? Melainkan Ary membuang segala keraguan (BUANG, BUKAN TAMBAHBAIK) yang dipersoalkan, tiada konsep ZMP, suara hati, penafsiran nas dan sunnah yg betul (bukan manipulasi utk disesuaikan dgn modul) dll. Sanggupkah beliau melakukannya? kerana tanpa ZMP dan suara hati, esq 165 sudah tidak relevan. Dan sekiranya Ary hanya sanggup berbuat demikian untuk Malaysia, maka jelas bukan dakwah menjadi keutamaan Ary, tetapi perniagaan.

   
 41. besiputih

  19/07/2010 at 12:44 am

  Sudah terang lagi tersuluh.

  Kepada Alumni ESQ khususnya, kamu sayangkan AGAMA kamu atau kamu sayangkan ESQ?

  ESQ bukan Agama Islam, Agama Islam bukan ESQ.
  ESQ adalah ESQ, Agama Islam adalah Agama Islam,
  Agama Islam tidak mengikut ESQ, ESQ tidak mengikut Agama Islam

   
 42. iqbal

  19/07/2010 at 6:20 pm

  salam

  camne pulak komen dari ustaz zamihan dari ILIM…pening..pening..

  kalu mengikut beliau pendapat mufti wilayah hanyalah pendapat minority…

  tolong huraikan..

  Isu ESQ bukanlah isu terbesar @ paling besar. Sebaliknya ia merujuk kepada kandungan pemikiran dan pelaksanaan modul latihan pembangunan insan untuk meningkatkan karekteristik seseorang. Jika di ILIM, ia mirip kepada Kursus Bina Insan @ Kursus Bina Taqwa untuk pegawai Kerajaan, Institusi mahupun sekolah. Pelaksanaan kursus berteraskan latihan Islam amat diperlukan memandangkan sebelum ini kita banyak menikmati modul latihan berasaskan hindu, kristian, sekular, liberal @ orientalis samada bercorakkan hiburan, semangat kendiri, berpasukan mahupun politik kenegaraan.
  Usaha ESQ 165 untuk mewujudkan suasana latihan berteraskan Islam memang layak dipuji. Malangnya, atas sedikit kesilapan, kekurangan dan berbeza tafsiran ia dilihat sesetengah pihak sebagai boleh membawa penyelewengan akidah. Walhal keputusan dikalangan Ahli Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan pada masa tu belum muktamad. Di samping itu, ulasan sesetengah agamawan lebih banyak mengundang keraguan berbanding pencerahan.Bahkan lebih merancukan keadaan.
  Bagi saya, terdapat beberapa elemen yang memerlukan dasar penelitian mendalam terhadap ESQ :
  1) Kajian terhadap ESQ perlulah berdasarkan kepada kajian keperpustakaan (tekstual), kajian lapangan, temubual dan soalselidik. Semua ini penting bagi menjustifikasikan dapat kajian yang berwibawa dan komprehensif.
  2) Istilah yang digunakan seperti : Suara Hati (inner self), God Spot (akal mencari Tuhan), kemerdekaan berfikir dan lain-lain memerlukan huraian dari penutur dan kefahaman alumninya. Aspek ini penting supaya ada kesinambungan antara lafaz, penggunaan istilah dan tingkat kefahaman alumni. jika istilah ini dinilai secara tekstual sahaja nescaya ia mengundang pelbagai tafsiran sekaligus membuahkan natijah yang berbeza.
  3) Jika benar ada perubahan terhadap modul latihan ESQ ia menunjukkan pihak ESQ bersikap optimis dengan semua teguran. Bahkan berusaha untuk menambahbaik nilai persembahan dari semasa ke semasa agar selari dgn tuntutan syarak. Jarang2 didapati syarikat berorientasikan pembangunan latihan menerima pakai khidmat Panel Penasihat Syarikat dlm soal ini. Hatta jika orang bukan Islam, sesat @ murtad sekalipun…jika mereka datang kepada anda untuk menerima teguran dan nasihat maka adalah anda tetap melabel seseorang itu sebagai kafir, sesat @ murtad. Fikirkanlah.
  4) Kita memerlukan penyeragaman fatwa dan seorang Mufti Besar Malaysia bagi memantapkan pengurusan Hal Ehwal Islam di negara kita. Selain berperanan menasihati Kabinet, Mufti Negara juga bertanggungjawab sepenuhnya dalam hal ehwal teras pengurusan Islam termasuk memperkasakan pengurusan fatwa. Ia bukan sekadar mensistematik pengurusan tetapi turut melonjakkan malaysia sebagai sebuah negara umat Islam yang lebih mampan. Tanpa Jabatan Mufti Negara, kita akan melihat satu demi satu percanggahan fatwa terus berlaku tanpa penyelesaian dan membinggungkan awam.
  5) Saya sendiri cenderung kepada keputusan Majlis Fatwa sebagai keputusan yang lebih cermat dan berhati-hati dari kalangan majoriti ulamak di negara ini. Malahan pandangan juga turut mengambil kira pandangan sejagat seperti Majlis Ulamak Islam Indonesia (MUI), Nahdatul Ulamak (NU) dan Muhammadiyyah. Jika ada suara minoriti yang menghukumnya sesat, maka ia hanya pandangan yang syadz yang tidak boleh diterima pakai sama sekali. Ingatlah bahawa umat Nabi SAW tidak berhimpun di atas kesesatan.
  6) Majlis JawatanKuasa Fatwa Kebangsaan telah bersidang sebanyak 7X berkaitan pelaksanaan Latihan Kepimpinan ESQ 165. Saya kira persidangan ini sudah matang dan sempurna. Dan tidak lagi berhajat kepada sebarang hujjah untuk mengkontradiksi keputusan yang dikeluarkan. Oleh itu, saya menyeru semua pihak agar bertenang dan mencari penyelesaian terbaik untuk mengatasi isu ini. Wa syukran.

   
  • suarajagat

   20/07/2010 at 11:59 pm

   terima kasih iqbal..
   artikel di bawah menjawab soalan tersebut.

   Negeri lain mungkin turut haramkan ESQ
   Kesamaran modul perlu diatasi: Mufti Selangor

   KUALA LUMPUR: Mufti Selangor, Datuk Mohamad Tamyes Abd Wahid, tidak menolak kemungkinan negeri lain mengikut keputusan Wilayah Persekutuan mengharamkan kursus anjuran ESQ Leadership Center Sdn Bhd (ESQ) sekiranya kesamaran modul yang dibangkitkan sebelum ini tidak diatasi.

   agaimanapun, katanya, Selangor setakat ini belum memutuskan untuk mengharamkan ESQ kerana masih menunggu keputusan muktamad Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan.

   Malah, baginya, pengumuman yang dibuat oleh Pengerusi Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia, Prof Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin, baru-baru ini dianggap masih belum muktamad.

   “Seperti yang saya katakan sebelum ini, Selangor berpegang kepada prinsip tunggu keputusan muktamad daripada Muzakarah Fatwa Kebangsaan terlebih dulu dan keputusan terbabit dibuat oleh ahlinya.

   “Saya difahamkan, masih ada satu lagi kajian yang akan dilakukan dan kita belum membuat keputusan sama ada mahu mengikut Wilayah Persekutuan ataupun sebaliknya. Namun mengikut maklumat yang saya terima, sememangnya terdapat kesamaran dalam modul ESQ seperti yang dinyatakan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Wan Zahidi Wan Teh.

   “Justeru, saya tidak menolak kemungkinan ada negeri lain yang akan mengikut jejak Wilayah Persekutuan mengharamkan kursus anjuran ESQ jika modulnya tidak diubah segera,” katanya ketika dihubungi Berita Minggu, di sini, semalam.
   Sebelum ini, akhbar melaporkan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan mengharamkan modul program motivasi anjuran ESQ yang disertai lebih 65,000 orang termasuk orang kenamaan, tokoh agama dan korporat serta pegawai kerajaan berikutan ajarannya didapati menyeleweng daripada akidah dan syariat Islam.

   Bagaimanapun Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal-Ehwal Agama Islam, memutuskan kursus anjuran ESQ itu boleh dilaksanakan di negara ini tetapi dengan pengawasan sepenuhnya oleh panel syariah yang dilantik syarikat berkenaan.

   Mohamad Tamyes berkata, dakwaan yang dibuat Mufti Wilayah Persekutuan sebelum ini mempunyai asas kukuh dan ia diperakui oleh beberapa bekas peserta yang pernah mengikuti kursus ESQ bahawa terdapat kesamaran dalam modul yang digunakan syarikat berkenaan.

   “ESQ juga ada berjanji akan segera mengubah modul berkenaan, namun mengikut maklumat terkini ia masih belum diubah,” katanya.

   sumber : Berita Harian 18/7/2010

   Saya tidak pasti sama ada Ustaz Zamihan pernah ke ESQ atau tidak sepanjang tempoh kajian lapangan dilaksanakan
   sekiranya beliau tidak pernah ke ESQ sepanjang tempoh kajian lapangan iaitu sekitar tahun 2008-2009, maka kerana itu beliau berpendapat sedemikan.
   mungkin juga kerana beliau tidak terlibat secara langsung dalam kajian berkaitan ESQ.
   Sebagai seorang MUfti yang memikul tanggungjawab untuk menjaga akidah umat Islam khususnya di Wilayah Persekutuan, sudah pastinya segala bukti kukuh dan berasas telah dikumpulkan. Kajian mengambil masa 2 tahun..pastinya ia merupakan satu kajian yang amat teliti.

   Sekali lagi saya tegaskan pendirian saya iaitu :

   SJ berpendirian untuk menyokong, menerima dan mengikuti fatwa SS Mufti Wilayah.

   Sekiranya terdapat apa juga penyelewengan yang pernah berlaku, sedang berlaku dan mungkin akan berlaku secara sedar ataupun secara tidak sedar bertitik tolak dari ESQ 165 ini.. maka saya berlepas diri darinya.

   sabda Baginda SAW: “Tinggalkanlah perkara yang meragukan kepada perkara yang tidak meragukan”.

    
  • Iranis

   21/07/2010 at 11:45 pm

   “Isu ESQ bukanlah isu terbesar @ paling besar. Sebaliknya ia merujuk kepada kandungan pemikiran dan pelaksanaan modul latihan pembangunan insan untuk meningkatkan karekteristik seseorang. Jika di ILIM, ia mirip kepada Kursus Bina Insan @ Kursus Bina Taqwa untuk pegawai Kerajaan, Institusi mahupun sekolah. Pelaksanaan kursus berteraskan latihan Islam amat diperlukan memandangkan sebelum ini kita banyak menikmati modul latihan berasaskan hindu, kristian, sekular, liberal @ orientalis samada bercorakkan hiburan, semangat kendiri, berpasukan mahupun politik kenegaraan”.
   – Us Zamihan-

   Us Zamihan tidak meneliti kandungan pewartaan, kerana ia merujuk kepada kandungan pemikiran dan fahamanlah maka ia menjadi isu besar. Tak kira macamana bagus metode pelaksanaannya, namun fahaman pengasasnya yang tersasar dari landasan akidah menjadi kebimbangan. Tidakkah kita berasa risau untuk membiarkan seluruh rakyat Malaysia menadah ilmu, mencari pengisian rohani daripada individu yang telah dikenalpasti bagaimana fahamannya? Bayangkan sudah berapa puluh ribu ‘alumni’ dikeluarkan (agak hairan sebuah training sumber manusia beriye-iye mewujudkan alumni) termasuk ulama dan kenamaan? Apa akan jadi dengan generasi cucu cicit akan datang sekiranya fahaman tersebut meresapi pemikiran kita sedikit demi sedikit tanpa disedari? Panel Syariah ESQ pun takkan mampu mengawasinya kerana sedari awal mereka mengatakan tiada sebarang penyelewengan sekalipun setelah menyemak buku utama ESQ. Sedangkan jelas, berdasarkan bukti-bukti dikemukakan oleh ulama Indonesia sendiri seperti Pengurus MUI dan Dewan Dakwah Islamiyah Indonesia, sememangnya wujud penyelewengan tersebut.

    
  • Iranis

   22/07/2010 at 12:25 am

   5) Saya sendiri cenderung kepada keputusan Majlis Fatwa sebagai keputusan yang lebih cermat dan berhati-hati dari kalangan majoriti ulamak di negara ini. Malahan pandangan juga turut mengambil kira pandangan sejagat seperti Majlis Ulamak Islam Indonesia (MUI), Nahdatul Ulamak (NU) dan Muhammadiyyah. Jika ada suara minoriti yang menghukumnya sesat, maka ia hanya pandangan yang syadz yang tidak boleh diterima pakai sama sekali. Ingatlah bahawa umat Nabi SAW tidak berhimpun di atas kesesatan.
   -Us Zamihan-

   Pandangan dan fatwa membawa pengertian yang berbeza. Pandangan hanyalah sekadar pendapat yang boleh dikeluarkan oleh sesiapa sahaja sekalipun tanpa autoriti, tidak mengikat kepatuhan seseorang dan boleh diterima atau ditolak. Sedangkan fatwa adalah hasil ijtihad dan kesungguhan daya usaha penelitian seorang mufti atas kapasiti beliau sebagai mufti. Fatwa seorang Mufti sentiasa terpakai, jika benar, ijtihad itu mendapat 2 pahala, jika salah, ijtihad itu mendapat 1 pahala. Tidak benar jika fatwa disamakan dengan pandangan, dan dikatakan tertolak kerana syadz.

   Tidak terbukti pandangan sejagat yang dikatakan itu kerana dakwaan mengenai sokongan pihak yang dinyatakan tersebut datangnya dari pihak ESQ sendiri. Bahkan setakat ini sudah 2 badan Islam di Indonesia tampil membongkar kebenaran bahawa sokongan yang dikatakan bukan melambangkan pendirian rasmi badan berkenaan, hanya pandangan peribadi menggunakan nama badan.

   Keputusan cermat dan hati-hati sepatutnya dituju kepada pihak yang menyokong ESQ tanpa hujah, hanya bersandarkan kehadiran pada sessi training. Apatah lagi ketika ada pihak lain mengemukakan dalil dan bukti sama ada dari Malaysia atau Indonesia sendiri, lebih-lebih lagi mereka perlu peka kepada asas yang kukuh itu sebelum mengisytiharkan tiada penyelewengan akidah.

    
 43. Iranis

  21/07/2010 at 10:55 am

   
  • suarajagat

   21/07/2010 at 12:05 pm

   terima kasih iranis..
   saya telah update di blog ini.

    
 44. Iranis

  21/07/2010 at 1:53 pm

  Kebenaran Tetap Kebenaran, Meski hanya seorang Diri

  “Terhadap masalah sesat dan tidak sesatnya ESQ ini, memang akhirnya membutuhkan klarifikasi dan uji shahih materi, dan tidak cukup hanya dengan jumpa pers dan tanya jawab singkat, lalu selesai dan dijustifikasi bahwa ESQ tidak sesat. Karena dibutuhkan pembahasan dan perincian satu persatu materi-materi training ESQ oleh yang memang benar-benar ahlinya.

  Karena dalam training-training ESQ, Ary Ginanjar jelas-jelas membawa-bawa agama, bahkan mengutip ayat-ayat Al-Qur’an dan hadits yang sayangnya menurut penafsirannya sendiri, atau berdasarkan penafsiran yang lemah bahkan menyimpang.

  Sangat disayangkan, banyak tokoh yang mendukung Ary Ginanjar tanpa dalil yang jelas. Bahkan (maaf) terkesan seperti orang di dalam kakus, ketika orang di luar kakus menyatakan bahwa isi dalam kakus itu bau, kemudian buru-buru orang dalam kakus bilang, sama sekali tidak bau.

  Justifikasi tergesa untuk tidak menfatwa ESQ sesat memang terasa, sebelum dilakukan klarifikasi dan ujih shahih materi secara mendalam. Jawatan Fatwa Kebangsaan Malaysia (14/7) menyatakan pelatihan yang dilakukan oleh ESQ boleh tetap berjalan, sebagaimana dilansir oleh Republika (15/7).

  Media-media Islam berjanji dan bersedia untuk memfasilitasi dan memediasi Ary Ginanjar dengan beberapa Ustadz yang secara kritis telah membedah ESQ. Semua ini demi menjaga kemurnian aqidah Islam, kemaslahatan ummat, dan melakukan tugas amar ma’ruf nahi munkar media-media Islam. Bukankah secara tegas telah disampaikan dalam sebuah hadits dimana Sahabat Abdullah bin Mas’ud r.a. pernah berkata : “Tetaplah bersama Jama’ah (kebenaran) meskipun jika kamu seorang diri.”

  Rujuk http://oyonk.com/islam-indonesia-di-dalam-kakus-ary-ginanjar/

   
  • suarajagat

   21/07/2010 at 2:02 pm

   terima kasih iranis..

   Bukankah secara tegas telah disampaikan dalam sebuah hadits dimana Sahabat Abdullah bin Mas’ud r.a. pernah berkata : “Tetaplah bersama Jama’ah (kebenaran) meskipun jika kamu seorang diri.”

   ya..benar..kerana itu, jika anda lihat Pesanan Penulis di bahagian tepi blog ini, saya letakkan kata-kata Ibnu Mas’ud tersebut sejak awal lagi. 🙂

   sememangnya kefaqihan ilmu para sahabat r.a seperti ibnu abbas, dan ibnu mas’ud menguatkan kefahaman kita tentang kebenaran Islam.

    
 45. Iranis

  21/07/2010 at 4:42 pm

  1) Kajian terhadap ESQ perlulah berdasarkan kepada kajian keperpustakaan (tekstual), kajian lapangan, temubual dan soalselidik. Semua ini penting bagi menjustifikasikan dapat kajian yang berwibawa dan komprehensif.
  -Zamihan-

  Saya agak kurang bersetuju dengan pernyataan ini. Seolah kajian yang dijalankan oleh Panel Kajian Akidah JAKIM pd pdgn Us Zamihan tidak melalui standard metodologi penyelidikan, sedangkan merekalah yang selama ini telah banyak membongkar penyelewengan dan ajaran2 sesat di Malaysia termasuk al-Arqam. Hasil dan cara kerja mereka selama ini diperakui, kenapa apabila dtgnya esq, pandangan mereka tiba-tiba menjadi sebaliknya seolah penyelidikan mereka tidak mengikut piawai?

  Dan jangan kita lupa para pensyarah yang pakar dalam bidang masing-masing turut dilantik oleh JAKIM untuk melakukan penyelidikan dan menemui dapatan kajian yang sama. Apakah mereka tidak mengetahui sepertimana Us Zamihan tahu kaedah-kaedah penyelidikan?

   
 46. Iranis

  22/07/2010 at 8:29 am

  “Pelaksanaan kursus berteraskan latihan Islam amat diperlukan memandangkan sebelum ini kita banyak menikmati modul latihan berasaskan hindu, kristian, sekular, liberal @ orientalis samada bercorakkan hiburan, semangat kendiri, berpasukan mahupun politik kenegaraan”.
  – Us Zamihan-

  Bukankah perkara yang tersenarai seperti yang disebutkan oleh Us Zamihan itulah yang ditemui oleh para penyelidik apabila mengkaji fahaman yang terkandung dalam buku utama ESQ? Kandungan pewartaan pun menyentuh perkara ini. Jadi, pelaksanaan kursus berteraskan latihan Islam hanya saduran sahaja pada ESQ. Bagi peserta yang ada basic agama (sekalipun sangat minima tetapi dgn pengetahuan yg minima itu mereka berpegang), dengan hidayah dan taufik Allah, insya Allah mereka tahu untuk kembali atau pergi kemana dalam pencarian itu (katakanlah selepas mendapat cetusan dari ESQ). Bagaimana dengan mereka yang goyah imannya, pengetahuan yang basic pun tidak kukuh, maka terjadilah seperti yang saya terdengar perbualan antara alumni ESQ ketika hadir forum mengenai ESQ baru-baru ini, salah seorang anak saudara org itu telah murtad selepas mengikuti ESQ!
  Wal ‘iyazu billah. Apakah kita sanggup memperjudikan agama, menanggung risiko akidah semata untuk memberi peluang ramai yang lain mendapat ‘cetusan’? Sedangkan telah dibongkarkan fahaman pengasasnya.

   
 47. Iranis

  22/07/2010 at 9:36 am

  6) Majlis JawatanKuasa Fatwa Kebangsaan telah bersidang sebanyak 7X berkaitan pelaksanaan Latihan Kepimpinan ESQ 165. Saya kira persidangan ini sudah matang dan sempurna. Dan tidak lagi berhajat kepada sebarang hujjah untuk mengkontradiksi keputusan yang dikeluarkan. Oleh itu, saya menyeru semua pihak agar bertenang dan mencari penyelesaian terbaik untuk mengatasi isu ini. Wa syukran.
  -Us Zamihan-

  Merujuk kepada keputusan Muzakarah Khas JK Fatwa Kebangsaan seperti yang disiarkan melalui laman web JAKIM, keputusan itu belum muktamad seperti yg diulas oleh Mufti Selangor (rujuk artikel copy paste oleh SJ di atas).

  Setelah sekian lama isu ini berlarutan (2 tahun) dan sekian kali bersidang, pada 14 April lalu ahli muzakarah hanya dapat membuat rumusan awal. Jika masih dalam fasa rumusan awal, adakah menepati maksud muktamad, matang dan sempurna.? Keputusan yang dikeluarkan adalah mengesyorkan supaya pihak ESQ memperbetulkan keraguan-keraguan berbangkit (rujuk laman web JAKIM). JAKIM telah memainkan peranannya sebagai penyelaras dan melalui Panel Kajian Akidah telah memberi perakuan berkaitan ESQ.

  “ …peranan JAKIM cuma menyelaras pandangan jabatan mufti dan apa yang diputuskan oleh muzakarah fatwa adalah pendapat dan di peringkat negeri masing-masing mempunyai sistem untuk mengurusnya” – Ketua Pengarah JAKIM

  “ Mengenai ESQ, kita mengikut sistem sedia ada dan bergantung kepada kuasa negeri masing-masing memutuskan sesuatu fatwa. Buat masa ini Wilayah Persekutuan telah membuat keputusan dan mewartakannya” – Ketua Pengarah JAKIM

  -Mingguan Malaysia, Ahad 18 Julai 2010, Dalam Negeri m.s 5-

  Sekali lagi, bezakan antara pendapat/ pandangan dan fatwa.

   
 48. ummihassan

  23/07/2010 at 1:14 am

  Salam,
  Sila rujuk: http://www.muftiwp.gov.my/v1/doc/KRONOLOGI_FATWA_ESQ.pdf

  summary:

  [b]1-3 aug 2008[/b] – Jakim (caw. Akidah) started field observation after getting complaints from public
  [b]28 aug 2008[/b] – Jakim listed all deviations of Akidah found in ESQ
  [b]3-5 aug 2008[/b] – Jakim sent 2nd batch of field observers
  [b]14 oct 2008[/b] – 2nd batch observers confirmed 1st batch’s findings
  [b]10 feb 2009[/b] – Jakim sent recommendations to the Muzakarah JK Fatwa Maj. Kebangsaan for ESQ to be blocked and diharamkan
  [b]2 apr 2009[/b] – Meeting with Pak Ary. The ESQ founder was not open for any changes to the module
  [b]MAY 2009[/b] – UZAR’s field observation
  [b]22 jun 2009[/b] – Jakim appointed 6 panels of external observers (5 university professors and 1 from IKIM) for ESQ
  [b]17 aug 2009[/b] – JK Perundingan Hukum Syarak WP found ESQ to be deviated based on 10/02/09’s recommendations
  [b]SEPT 2009[/b] – ESQ set up it’s own Shariah panel
  [b]25 Feb 2010[/b] – the 6 panels of ext. observers gave full report after 14 mtgs, discussions, workshops, work visits to Jakarta and Bali that ESQ deviates from Ahli Sunnah Wal Jamaah
  [b]17 Jun 2010[/b] – MUfti WP gazetted ESQ’s deviation from Islam (gazetted by Pej. Peguam Negara)
  [b]9 julai 2010[/b] – Majlis Ulama Indonesia (MUI) agrees ESQ deviates from Islamic Akidah

  Siapa kata JAKIM tak buat kerja?
  Siapa kata Mufti WP keluarkan fatwa sblm kajian terperinci dilakukan?

  Wallahu’alam…

   
 49. Iranis

  23/07/2010 at 4:23 pm

  Di antara Dampak Fatwa Haram dan Sesatnya ESQ Ary Ginanjar

  Keluarnya fatwa dari Mufti Wilayah Persekutuan Malaysia –yang mengharamkan ikut ESQ Ary Ginanjar karena sesat dan banyak menyimpang dari Islam– disikapi dengan aneka reaksi oleh pihak yang terkena fatwa ataupun pembela-pembelanya.

  Ada yang membela dengan beraninya menggunakan kop surat dan cap dari lembaga tempat mereka berada, dan ada yang memaki-maki Mufti sampai mengatakannya bodoh segala, lewat sebuah mailing list yang kemudian banyak ditanggapi orang. Entah seberapa kepintaran si pemaki itu belum diketahui secara umum, namun makiannya sudah.

  Kepada para wartawan pun (dari Majalah Sabili dan lainnya) pihak yang terkena fatwa itu mengundang ke kantor ESQ dan di antaranya membekali sebundel berkas yang berisi dukungan-dukungan terhadap ESQ. Setelah itu ada wartawan yang rasan-rasan, kenapa ya rata-rata dari bundel surat-surat dukungan, baik dari Malaysia maupun Indonesia itu tidak ada capnya? Bahkan yang ada capnya (stempelnya) hanya dari dua lembaga, NU (Nahdlatul Ulama) yang ditandatangani Hasyim Muzadi tahun 2009, dan DDII. Namun yang dari DDII (Dewan Da’wah Islamiyah Indonesia) kemudian ada surat resmi dari ketua umumnya Syuhada Bahri dan Sekjennya Abdul Wahid Alwi, Jum’at 17 Juli 2010 bahwa tidak pernah membuat surat resmi berisi dukungan terhadap ESQ Ary Ginanjar. Bantahan DDII itu kemudian diiklankan di Koran Republika, Selasa 20 Juli 2010, halaman 6, sebesar seperempat halaman koran.

  Kalau dilihat dari segi persuratan, surat Din Syamsuddin yang Ketua Umum Muhammadiyah pun tidak ada capnya, bahkan tidak ada nomor suratnya. Seorang wartawan yang mengecek ke temannya di dalam (Muhammadiyah), katanya tidak pernah membuat surat resmi seperti itu pula.

  Dari sisi lain, dengan keluarnya fatwa dari seorang Mufti di Malaysia itu walau dikecam-kecam sampai dianggap bodoh oleh orang yang mengaku pernah ikut ESQ, namun tampaknya fatwa itu besar juga dampaknya. Di antaranya, sikap sombong pihak ESQ yang selama ini cuwek ketika dinasihati dan tidak menggubrisnya, kemudian kini tampak tergopoh-gopoh dan mengatakan mau bersilaturahim kepada yang menasihati namun dicuwekin itu.

  Sejatinya, nasehat itu sudah ditulis dan dipidatokan di satu radio di Bekasi Jawa Barat dan kemudian rekaman suaranya disiarkan lewat situs alislamu.com tahun 2006 namun baru setelah ada fatwa dari Malaysia itu lah sikap tergopoh-gopoh dari pihak ESQ terlihat. Nasehat yang dimakasud adalah yang ketika kasus ESQ ini mencuat kemudian di muat di situs nahimunkar.com berjudul NASEHAT BUAT BAPAK ARY GINANJAR, July 19, 2010 1:43 am admin Artikel, Kata Hikmah, Tokoh

  sumber:http://www.nahimunkar.com/di-antara-dampak-fatwa-haram-dan-sesatnya-esq-ary-ginanjar/#more-2896

   
 50. Adam Huud

  25/07/2010 at 7:33 pm

  Bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin mengingatkan umat Islam di negara ini agar jangan bersikap melulu mengharamkan sesuatu tanpa mencari alternatif dan jalan penyelesaiannya terlebih dahulu.

  “Jangan ‘Talibanisasikan’ (mengikut pendekatanTaliban) negara ini.

  “Berhati-hatilah dengan pengharaman sesuatu perkara dan hak-hak rakyat,” katanya ketika diminta mengulas isu pengharaman modul program motivasi anjuran ESQ Leadership Center Sdn Bhd (ESQ).

  Berita Harian melaporkan Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Wan Zahidi Wan Teh menandatangani warta yang mengharamkan program motivasi ESQ mengikut subseksyen 34(1) Akta Pentadbiran Undang-undang Islam (Wilayah-wilayah Persekutuan 1953), selepas perbincangan dengan Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak.

  Mengikut warta yang dikeluarkan, ia diharamkan kerana mendukung fahaman liberalisme, iaitu memahami dan mentafsir nas agama dan fahaman pluralisme yang mengajar semua agama adalah sama.

  Bagaimanapun, Ketua Panel Syariah ESQ Datuk Mustafa Abdul Rahman yang juga bekas ketua pengarah Jabatan Agama Islam Malaysia (Jakim) pula dilaporkan menyangkal dakwaan wujud unsur penyelewengan dan kesesatan dalam program syarikatnya.

  Ketika dihubungi Malaysiakini, membandingkan tindakan terbaru mufti itu dengan pengharaman Yoga suatu ketika dahulu, Dr Asri mempersoalkan pengharaman sesuatu secara menyeluruh sedangkan “kadang-kadang terdapat ruang bagi memperbaikinya”.

  “Mungkin pejabat mufti Wilayah Persekutuan ada hujah-hujahnya sendiri. Tetapi kalau boleh dibaiki (ESQ), kita baikilah. Masalah-masalah teknikal ini boleh dibetulkan. Ada jalan.” katanya.

  Beliau yang juga penyarah kanan di Universiti Sains Malaysia (USM) berkata, tindakan sebegitu boleh menyebabkan perasaan fobia terhadap agama Islam dalam masyarakat.

  “(Akibatnya) orang beranggapan (dalam) agama ini semua tidak boleh. Sebenarnya banyak yang boleh, yang tidak boleh itu sikit sahaja.

  “Kalau banyak tidak boleh, macam mana kita hendak hidup,” katanya.

  *******

  P/S: Ada siapa2 yg tahu status pertubuhan kontroversi ‘Sisters In Islam (SIS)’ yg telah lama bertapak sekian lama (sejak 1988) di Malaysia?

  *ada yg mencadangkan supaya mendapatkan fatwa dari mufti2 terutamanya dari Wilayah Perseketuan (kerana Pejabat Mufti WP lantang mengeluarkan fatwa mengenai ‘pengharaman’ training ESQ)*

   
  • suarajagat

   25/07/2010 at 11:29 pm

   saya tersenyum membaca statement ustaz asri…apa tidaknya, kata2 beliau ibarat menepuk air di dulang, akhirnya terperecik ke muka sendiri.. 🙂
   bukankah beliau sendiri selama ini terlalu mudah menghukum salah dan bidaah dalam pelbagai perkara yang dilaksanakan oleh masyarakat..
   bagi saya, beliau seharusnya pandang semula ke dalam cermin sambil ingat2 kata pepatah ‘memaku dulang paku serpih…’

   Perlu juga ditegaskan, SS Mufti Wilayah, Panel Kajian Aqidah JAKIM dan IKIM tidak pernah mempertikaikan perkara teknikal…sebaliknya penyelewengan ESQ adalah dalam soal isi penyampaiannya. Saya ulangi – ISI PENYAMPAIAN, BUKAN KAEDAH TEKNIKAL PENYAMPAIAN.

   ada baiknya juga membaca kronologi fatwa berkaitan ESQ : http://www.muftiwp.gov.my/v1/doc/KRONOLOGI_FATWA_ESQ.pdf

   Panel syariah ESQ ditubuhkan LEWAT selepas kajian terperinci dan keputusan fatwa dibuat. Maka manakan mungkin mereka dapat menyanggah kajian yang telah dilaksanakan JAUH LEBIH AWAL dari penubuhan mereka.

   Berkaitan Sister In Islam (SIS) seperti yang kita ketahui merupakan satu gerakan Islam Liberal atas nama feminisme.
   Oh ya..teringat pula saya bahawa zainah anwar (presiden SIS) antara individu yang kuat menyokong ustaz asri ketika beliau ditangkap oleh JAIS tidak lama dahulu.

   Fatwa berhubung Islam Liberal telah diwartakan sejak lama dahulu iaitu dalam Muzakarah ke-74. Ia telah diputuskan sebagai ajaran sesat dan menyeleweng dari ajaran Islam. sila rujuk di https://suarajagat.wordpress.com/fatwa-islam-liberal/

   SJ amat menyokong jika pihak mufti di negara ini dan JAKIM mengharamkan terus SIS.

   ingin juga saya ingatkan,
   MalaysiaKini yang menjadi sumber rujukan saudara juga dikatakan didukung kuat oleh golongan Islam Liberal.

    
 51. Iranis

  26/07/2010 at 1:27 pm

  Setuju dengan komen SJ. Mengapa Adam Hud mengalihkan perhatian kepada persoalan yang bukan dalam isi perbincangan.

  “Bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin mengingatkan umat Islam di negara ini agar jangan bersikap melulu mengharamkan sesuatu tanpa mencari alternatif dan jalan penyelesaiannya terlebih dahulu.”

  ““Mungkin pejabat mufti Wilayah Persekutuan ada hujah-hujahnya sendiri. Tetapi kalau boleh dibaiki (ESQ), kita baikilah. Masalah-masalah teknikal ini boleh dibetulkan. Ada jalan.” katanya.

  Masalah teknikal???? Nampaknya Dr Asri yang melulu memberi ulasan tanpa melihat dan meneliti duduk perkara yang sebenar. Sudah sekian lama warta beredar menjadi bualan, masih tidak tahu isi perbincangan. Tokoh yang berada dalam bidang akademik patut lebih terkehadapan memahami pokok persoalan, bukan ibarat mendengar cakap orang di kedai kopi.

   
 52. Iranis

  28/07/2010 at 11:11 am

  Paper Berita Harian hari ni, ESQ failkan permohonan di pejabat pendaftar mahkamah tinggi untuk dapatkan perintah perisytiharan fatwa yang diwarta baru ni terbatal dan tidak sah. Geleng kepala baca…..nak kata apa?

   
  • suarajagat

   28/07/2010 at 11:42 am

   terima kasih iranis..
   yup..saya telah membacanya seawal jam 8:30 pagi tadi…

   Bagi saya inilah sifat mereka yang mengaku Islam dan kononnya berlapang dada menerima Fatwa SS Mufti Wilayah tersebut, tetapi dalam masa yang sama menentang fatwa mufti..

   Mungkin lepas ni Hj.Kahar, al-arqam/rufaqa’, Ayah Pin dan semua ajaran sesat yang pernah diwartakan juga boleh memfailkan permohonan membatalkan fatwa ke atas mereka.. 🙂

   Liberalisasi atas nama hak kebebasan bersuara.

    
 53. Adam Huud

  28/07/2010 at 12:32 pm

  Assalamualaikum.

  Terima kasih kepada semua yang membahaskan perkara ini =)

  Sekadar perkongsian pendapat. Pada saya, ada rasionalnya juga pihak ESQ memfailkan permohonan tersebut, hal ini kerana ESQ bukanlah AJARAN atau FAHAMAN @ KUMPULAN KEAGAMAAN, ESQ hanya menjalankan TRAINING HUMAN RESORCE yang berteraskan Al-Quran & As-Sunnah sebagai rujukan utama mereka.

  Atas dasar itu mereka memiliki panel syaria’ah tersendiri yang bertujuan memantau, meneliti dan menegur jika terdapat keraguan mengenai syariah dan akidah dalam penyampaian/modul mereka. Jika difikirkan, adakah sesuatu ajaran@fahaman@kumpulan memerlukan panel syariah untuk memantau aktiviti mereka? Tidak sama sekali kerana mereka sememangnya adalah kumpulan yang menyampaikan ‘ajaran/fahaman’. Dalam erti kata lain, ESQ tidak boleh disamakan dengan ajaran-ajaran sesat atau kumpulan keagamaan yang lain. Na’uzubillah.

  Saya menyokong kenyataan bahawa, ‘jangan bersikap melulu mengharamkan sesuatu tanpa mencari alternatif dan jalan penyelesaiannya terlebih dahulu’ kerana sekali lagi saya nyatakan ESQ hanya menjalankan Training Human Resource’.

  Sekian, sekadar pendapat sendiri. Terima kasih. =)

  P/S: saya dengan rendah hati mengajak anda semua hadir ke

  FORUM KHAS: TANYAKAN PADA PENGASAS ESQ
  Rabu 28 Julai 2010, 2.30 – 5.30 petang
  Grand Ballroom, Flamingo by the Lake, Ampang, KL

  Di antara isu yang akan diperkatakan termasuklah:

  1. ESQ menyeleweng?

  2. Mengagung teori barat?

  2. Rasyad Khalifa?

  3. Sebuah agenda tersusun Yahudi?

  4. Triniti Kristian?

  (http://esq.com.my/v1/2010/07/forum-khas-tanyakan-pada-pengasas-esq/)

  Bagi anda yang tidak berkesempatan hadir, anda boleh menonton perjalanan forum secara langsung melalui http://www.justin.tv/esqliveforum

   
  • suarajagat

   28/07/2010 at 12:51 pm

   terima kasih adam huud..

   jika begitu, Rufaqa’ Corparation pun boleh mengatakan mereka bukan ajaran..tetapi sebagai sebuah syarikat perniagaan…
   Sisters in Islam juga boleh mengatakan mereka bukan ajaran, tetapi hanya sebuah NGO.

   🙂
   Bagaimana agaknya kalau Sisters in Islam tubuhkan Panel Syariah SIS…

   sedikit input untuk di kongsi bersama :

   Science may still be a long way from measuring the quality of human consciousness, but it can already detect its presence in the brain’s electric frequencies. Drawing on the research of neuroscientist Rodolfo Llinas, which connects consciousness with the presence of 40 HZ neural oscillations in the human brain, the authors of The Quantum Self attempt to conceptualize the spiritual state of “higher consciousness” within the realm of quantum physics. Going one step further than Llinas, Zohar and Marshall propose that these frequencies are evidence of spiritual intelligence, or the “intelligence of the soul.” They define SQ as “unitive” thinking and describe it in physical terms as the high frequency oscillatory activity that binds the proto-consciousness in all single-cell life into a unified, meaningful whole within certain special structures, such as the human brain. Of the neural cells involved in conscious experience, they write: “They behave as many individual voices that have become one voice in a choir. No known phenomenon can generate this kind of coherence, but it is the rule in quantum processes.” The unity of all living things that is at the core of Buddhist philosophy serves as a natural segue from quantum physics to metaphysics. Unsurprisingly, Buddhist, Hindu and Hebrew texts provide the foundation for the authors’ prescriptions for increasing spiritual intelligence in the latter half of this engrossing and inevitably controversial book. Illus. not seen by PW. Foreign rights sold in Germany, Japan, the Netherlands, Sweden, Brazil and the U.K. (Jan.)

   sumber : http://books.google.com.my/books?id=7XEsQAAACAAJ&dq=danah+zohar+and+freemason&source=gbs_similarbooks_s&cad=1

   Pembaca juga mungkin akan dapat memahami isu ini dengan jelas bila membaca artikel di website berikut :

   http://www.catholica.com.au/forum/index.php?id=31592

    
   • Adam Huud

    29/07/2010 at 5:36 am

    “jika begitu, Rufaqa’ Corparation pun boleh mengatakan mereka bukan ajaran..tetapi sebagai sebuah syarikat perniagaan…
    Sisters in Islam juga boleh mengatakan mereka bukan ajaran, tetapi hanya sebuah NGO. Bagaimana agaknya kalau Sisters in Islam tubuhkan Panel Syariah SIS” – Suarajagat

    Rufaqa’ Corparation adalah pertubuhan yang diasaskan bagi menggantikan kumpulan Al-Arqam yang telah diharamkan suatu masa dahulu kerna penyelewangan Al-Arqam sudah jelas di sudut akidah mereka. Makanya, walaupun mereka boleh mendakwa sebagai sebuah syarikat perniagaan, tetapi ahli-ahli yg bernaung di bawahnya adalah bekas ahli-ahli Al-Arqam, keraguan itu tetap timbul. Berlainan dengan ESQ, Training Human Resource yg dijalankan oleh ESQ tidak berselindung di bawah mana2 ajaran atau fahaman. Perkara ini harus jelas.

    * (jika belum pernah sertai training ESQ, disarankan agar hadir dan ikut seta dari A-Z training tersebut, bukan hanya ikut sesi-sesi tertentu sahaja. Khuatir jika ada isi-isi penting yang terlepas pandang, peserta membuat sangkaan yang bukan-bukan. Dan pada akhirnya, buatlah penilaian sendiri adakah terdapat sebarang penyelewangan akidah atau apa yg digembar-gemburkan oleh sesetengah pihak hanya indah rupa dari khabar).

    Mengenai penubuhan panel syariah. Persoalannya, sehingga kini langsung tidak ada keberanian atau langsung tidak ada langkah SIS menubuhkan panel syariah. Kerna apa? walhal SIS sudah menapak sangat lama di Malaysia (sejak 1988) dan seringkali ada banyak pihak yg mahu ia diharamkan. Tetapi tiada kenyataan rasmi dari Majlis Fatwa yg dikeluarkan (mungkin kerna SIS didokong oleh seorang anak ‘kenamaan’, wallahu’alam). Bukan SIS sahaja, malah mana2 pertubuhan yg lain juga berhak melantik panel syariah tersendiri jika mahu. Tetapi harus diingat, mana mungkin seseorang itu menerima amanah utk menjadi panel syariah melainkan kefahamannya mengenai akidah adalah cetek.

    Masih ingatkah kita lagi mengenai isu ubat gigi ‘colgate haram’ suatu ketika dahulu? kemudian pihak colgate berusaha keras menafikan perkara itu dengan pelbagai promosi dan juga mendapatkan logo halal yg sah dari JAKIM utk produk tersebut. Dan sehingga kini produk tersebut disahkan halal.

    Begitulah juga dengan pihak ESQ, mereka menafikan tuduhan2 yang sudah timbul sekian lama, mereka memilih untuk melantik panel syariah. ESQ memilih utk melantik panel syariah kerna sudah kedengaran mengenai golongan2 yg mendakwa ESQ menyeleweng sejak awal pengenalannya di Malaysia. Bukankah itu dilihat sesuatu yg positif? Adakah kita meragui kelayakan dan kredibiliti panel2 syariah ESQ yg dilantik? Ada di antara mereka terdiri dari mantan2 mufti. Memilih panel2 syariah dan menerima jawatan untuk menjadi panel syariah juga amat berat, bukan sebarang amanah. Nah, mengapa perkara ini harus menjadi pertikaian?

    Perbezaan pendapat di antara ulama/mufti adalah perkara yang sering terjadi dalam meng’istinbad’ sesuatu hukum. Adakah kita menafikan autoriti majoriti mufti2 dalam Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan yang membenarkan training ESQ? Maka kita tidak boleh terus menghukum ESQ apabila pihak ESQ memfailkan permohonan di mahkamah untuk membatalkan fatwa yg telah diwartakan oleh Jabatan Mufti Wilayah Persekutuan, kerna mereka punyai asas. Ingatlah, jangan bersikap melulu mengharamkan sesuatu tanpa mencari alternatif dan jalan penyelesaiannya terlebih dahulu melainkan telah jelas dan nyata hukumnya. Wallahu’alam

     
 54. Iranis

  28/07/2010 at 2:41 pm

  Assalamualaikum.

  Terima kasih kepada semua yang membahaskan perkara ini =)

  Sekadar perkongsian pendapat. Pada saya, ada rasionalnya juga pihak ESQ memfailkan permohonan tersebut, hal ini kerana ESQ bukanlah AJARAN atau FAHAMAN @ KUMPULAN KEAGAMAAN, ESQ hanya menjalankan TRAINING HUMAN RESORCE yang berteraskan Al-Quran & As-Sunnah sebagai rujukan utama mereka.

  -Adam Huud

  Training Human Resource yang di dalamnya bercakap tentang Rukun Iman, Rukun Islam dan Ehsan, mendakwa 99 sifat dalam asmaul husna bersemayam dalam suara hati manusia (God Spot/conscience), mengatakan “Tren kebangkitan spirituality di seluruh dunia ini, sesungguhnya adalah tanda-tanda keruntuhan fahaman materialisme, dan inilah awal kebangkitan spirituality. Dengan kata lain, nilai-nilai spiritual akan segera ditempatkan di atas materialisme SEBAGAI NILAI, MAKNA, DAN TUJUAN HIDUP TERTINGGI.” Apakah ia tak ada kena mengena dengan ajaran dan fahaman? Tak ada kena mengena dengan agama?

  Ketika umat Islam telah pun ketinggalan di belakang dalam semua aspek kemajuan dunia dan persaingan dalam ilmu, termasuk sains dan teknologi, maka tiba-tiba timbul satu aliran “dakwah” yang terbina diatas emosi dan perasaan, ledakan rohani dan dorongan untuk meninggalkan dunia dan alam kebendaan, alam kemajuan dan “keduniaan” dengan hanya menumpukan kepada alam kerohanian, tafsiran yang menyeleweng tentang apakah itu akhirat dan agama, apakah itu agama sebagai cara hidup lengkap dunia dan akhirat.

  Tontonlah siri Halaqah di TV 9, saya melihatnya sebagai satu usaha yang menyorot ke belakang, membawa minda dan pemikiran kita kepada alam fantasi dan ketakutan yang tidak berasas kepada hal dunia, sedangkan dunia ini adalah juga dijadikan Allah untuk kita, dan yang lebeh parah dari itu ialah pengertian kehidupan dunia sebagai kosong dan tidak berharga, agama hanya ibdat, ritual, doa, dan saham adalah hanya saham akhirat, bencikan saham “dunia”, sedangkan orang-orang yang berbicara dalam program itu adalah terdiri dari mereka yang juga mencari saham dunia, kebendaan, wang !

  Apakah umat Islam hari ini hendak kita ajakkan untuk beremosi, teriak tangis, rasa bersalah, berdosa dan sebagainya? Sedangkan umat kita telah pun menjadi umat yang malas bekerja, malas mencari peluang untuk memperbaiki dunia mereka demi kepentingan akhirat dan agama mereka sebagai satu cara hidup yang lengkap dalam segala-segalanya? Apakah hidup kita ini hanya untuk berlakun, memainkan nada suara yang sedih dan mengalirkan air mata yang kita sendiri tidak tahu kenapa?

  sila lawat: http://profismail.blogspot.com/2010/07/ke-manakah-umat-islam-hendak-dibawa.html

   
  • Adam Huud

   29/07/2010 at 6:14 am

   Terima kasih atas perkongsian Iranis.

   Sudah pasti ESQ ada hubungkait dengan agama kerna training yg dijalankan adalah HUMAN RESORCE yg berteraskan AL-QURAN & HADIS. tetapi ESQ itu sendiri bukanlah AJARAN@FAHAMAN seperti yang telah disalah anggap oleh ramai pihak yang menyatakan seolah-olah ESQ ini adalah ‘AGAMA BARU’, na’uzubillah. ESQ menggunakan method 165 iaitu menyatukan ketiga2 ini 1(ihsan), 6(rukun iman) dan 5(rukun Islam), ketiga2 ini diajarkan oleh Rasulullah dan ESQ mengolahnya utk kita lebih memahami dan dapat mengaplikasikannya dalam kehidupan seharian tanpa mengubah sedikit pun maksud asalnya.

   Seperkara yang saya ingin tanyakan pada anda, adakah anda pernah menghadiri training ESQ sebelum ini?

   Kerna saya melihat komen anda lebih ke arah tuduhan2 yang sangat tidak berasas mengenai ESQ, barangkali anda tidak memahami tujuan training leadership yg dijalankan oleh pihak ESQ. Bahkan, di dalam training, diajarkan utk mengimbangkan urusan keduniaan dan akhirat tanpa memisahkan keduanya, juga diajarkan skill2 leadership dan sebagainya. Terus, bagaimana anda berani mengeluarkan tuduhan bahawa ESQ dilihat sebagai satu usaha yang menyorot ke belakang, membawa minda dan pemikiran kita kepada alam fantasi dan ketakutan yang tidak berasas kepada hal dunia. Anda seolah-olahnya mengeluarkan kenyataan yang memburuk2kan ESQ kerna saya kira ia sama sekali tidak tepat apabila anda menyatakan:

   “Ketika umat Islam telah pun ketinggalan di belakang dalam semua aspek kemajuan dunia dan persaingan dalam ilmu, termasuk sains dan teknologi, maka tiba-tiba timbul satu aliran “dakwah” yang terbina diatas emosi dan perasaan, ledakan rohani dan dorongan untuk meninggalkan dunia dan alam kebendaan, alam kemajuan dan “keduniaan” dengan hanya menumpukan kepada alam kerohanian, tafsiran yang menyeleweng tentang apakah itu akhirat dan agama, apakah itu agama sebagai cara hidup lengkap dunia dan akhirat.Tontonlah siri Halaqah di TV 9, saya melihatnya sebagai satu usaha yang menyorot ke belakang, membawa minda dan pemikiran kita kepada alam fantasi dan ketakutan yang tidak berasas kepada hal dunia, sedangkan dunia ini adalah juga dijadikan Allah untuk kita, dan yang lebeh parah dari itu ialah pengertian kehidupan dunia sebagai kosong dan tidak berharga, agama hanya ibdat, ritual, doa, dan saham adalah hanya saham akhirat, bencikan saham “dunia”, sedangkan orang-orang yang berbicara dalam program itu adalah terdiri dari mereka yang juga mencari saham dunia, kebendaan, wang !” – Iranis

   Barangkali juga anda tidak dapat mengerti tujuan ‘muhasabah diri’ apabila anda mengatakan:

   “Apakah umat Islam hari ini hendak kita ajakkan untuk beremosi, teriak tangis, rasa bersalah, berdosa dan sebagainya? Sedangkan umat kita telah pun menjadi umat yang malas bekerja, malas mencari peluang untuk memperbaiki dunia mereka demi kepentingan akhirat dan agama mereka sebagai satu cara hidup yang lengkap dalam segala-segalanya? Apakah hidup kita ini hanya untuk berlakun, memainkan nada suara yang sedih dan mengalirkan air mata yang kita sendiri tidak tahu kenapa?” – Iranis

   Saya ingin berpesan kepada semua terutamanya diri saya sendiri agar lebih berhati2 apabila mengeluarkan sesuatu kenyataan. Adakah kita mengeluarkan sesuatu kenyataan itu setelah kita membuat kajian atau hanya sekadar melepaskan batuk di tangga. Kerna setiap apa yang kita katakan itu akan dipertanggungjawabkan oleh Allah kepada kita di akhirat kelak, lebih2 lagi kalau ianya berbaur tuduhan yang ditakuti akan menjadi fitnah kepada orang lain, nau’zubillah.

   Sekian, sama2 kita berlapang dada, menerima semua pandangan dan perkongsian secara ilmiah. saya juga berterima kasih kepada penulis blog ini kerna tidak menghalang ruang ini digunakan untuk kita sama2 terus berbahas secara terbuka dan ilmiah. wallahu’alam.

    
   • Iranis

    29/07/2010 at 3:59 pm

    Sekian, sama2 kita berlapang dada, menerima semua pandangan dan perkongsian secara ilmiah. saya juga berterima kasih kepada penulis blog ini kerna tidak menghalang ruang ini digunakan untuk kita sama2 terus berbahas secara terbuka dan ilmiah. wallahu’alam.
    -Adam Huud-

    Terima kasih juga kpd Adam Huud kerana memberi perhatian kepada komen saya. Sekiranya anda berlapang dada dengan semua pandangan, saya mengajak anda menilai pandangan yang dikemukakan oleh Prof Dr Ismail di atas yg saya petik dari blog beliau seperti link yg diberikan di atas dalam 2 artikel beliau berkaitan esq.

    “Sudah pasti ESQ ada hubungkait dengan agama kerna training yg dijalankan adalah HUMAN RESORCE yg berteraskan AL-QURAN & HADIS. tetapi ESQ itu sendiri bukanlah AJARAN@FAHAMAN seperti yang telah disalah anggap oleh ramai pihak yang menyatakan seolah-olah ESQ ini adalah ‘AGAMA BARU’, na’uzubillah”.
    -Adam Huud-

    Adakah anda ingin mengatakan sekiranya ia sebuah syarikat motivasi maka ia terjamin bersih dari sebarang unsur keraguan? Sedangkan jelas anda mengakui ada hubungkait dengan agama kerana adanya prinsip2 yg dikaitkan dgn rukun iman, rukun islam dan ehsan. Bukankah di sini ada ajaran, ada fahaman? Sejauh mana dapat anda pastikan maksud asalnya tidak diubah sedikit pun daripada pemahaman al-Quran dan Sunnah?

    “Seperkara yang saya ingin tanyakan pada anda, adakah anda pernah menghadiri training ESQ sebelum ini?”

    Jawapan saya tidak akan memberi apa-apa justifikasi pd anda kerana seperti juga penulis blog, SJ dan ramai yg lain yg telah hadir training termasuk para penyelidik memberi ulasan mereka, apa yang anda rasa dan fikirkan? Tak perlu jawab di sini.

    Barangkali juga anda tidak dapat mengerti tujuan ‘muhasabah diri’ apabila anda mengatakan:

    “Apakah umat Islam hari ini hendak kita ajakkan untuk beremosi, teriak tangis, rasa bersalah, berdosa dan sebagainya………”

    Walaupun kenyataan ini daripada Prof Dr Ismail, saya ingin mengatakan saya bersetuju dengan beliau. Tuan, pada pandangan tuan adakah pelaksanaan ‘program muhasabah’ yang dilakukan itu mengikut lunas etika dan nilai-nilai moral kerohanian Islam? Sekali lagi saya bersetuju dgn Dr. Ismail bahawa pengajaran agama dan promosinya berat kepada dunia consumerisme.

    Satu perkara lagi, kenyataan Pn Marhaini semasa forum esq semalam, panel penyelidik/pemantau membuat kajian hingga ke Indonesia untuk mencari kebenaran atau sekadar untuk menjustifikasikan hukuman kpd esq? Bukankah ini juga tuduhan kepada mereka?

    Fikiran biasa org awam seperti saya yg bkn cerdik pandai mencari-cari, apa keuntungan dan kepentingan pada mereka sekiranya esq dihalalkan atau diharamkan? Kerja akademik mereka tetap macam itu juga sama ada esq halal atau haram. Melainkan perasaan tanggungjawab yang diamanahkan. 1st place, mereka yang dilantik untuk membuat penyelidikan. Perakuan mereka yg akan terpakai untuk 1 negara berbanding panel syariah yg baru dilantik untuk bekerja dgn esq. Mereka lebih dulu merasa berat sebelum panel syariah yg dilantik kemudian. Dan pengakuan ketua panel syariah esq semalam bahawa beliau baru berasa berat, dari boleh senyum kepada tak boleh senyum selepas muzakarah memutuskan barisan panel syariah esq adalah bertanggungjawab sepenuhnya kepada perjalanan esq selepas ini.

    Pada pendapat peribadi saya, para penyelidik sudah menjalankan tanggungjawab mereka menurut kadar kemampuan mereka dan kini segalanya terletaklah di bahu Panel Syariah ESQ.

     
   • suarajagat

    29/07/2010 at 4:45 pm

    sebagai bacaan tambahan buat anda semua…sila layari Warkah Dari Bandung ini : http://www.muftiwp.gov.my/v1/doc/Surat_untuk_Datuk_Haji_Wan_Zahidi_bin_Wan_Teh.pdf

     
 55. Adam Huud

  29/07/2010 at 6:24 am

  FORUM KHAS: TANYAKAN PADA PENGASAS ESQ

  Menjawab dan menjelaskan segala persoalan dan isu termasuklah:

  1. ESQ menyeleweng?

  2. Mengagung teori barat?

  2. Rasyad Khalifa?

  3. Sebuah agenda tersusun Yahudi?

  4. Triniti Kristian?

  Tontoni rakaman forum di sini:

  ESQ LIVE FORUM Jul 28 2010 at 3:15PM: http://www.justin.tv/esqliveforum/b/267454105
  ESQ LIVE FORUM Jul 28 2010 at 5:15PM: http://www.justin.tv/esqliveforum/b/267454917

   
  • suarajagat

   29/07/2010 at 1:57 pm

   saudara adam huud..
   saya tidak sempat membalas satu-persatu komen anda di sini kerana tugas harian yang kian bertambah.

   kata2 dari komen iranis itu adalah petikan tulisan Dr. Ismail Ibrahim, iaitu Bekas Pengerusi majlis Fatwa Kebangsaan dan kini Penyandang Kursi Abdullah Fahim UKM.

   boleh dibaca di sini :

   http://profismail.blogspot.com/2010/07/bila-mufti-sesama-mufti-bercanggah.html

   dan

   https://suarajagat.wordpress.com/2010/07/28/isu-esq-pandangan-dr-ismail-ibrahim/

   bila anda bertanyakan soalan ini :

   Bukankah itu dilihat sesuatu yg positif? Adakah kita meragui kelayakan dan kredibiliti panel2 syariah ESQ yg dilantik? Ada di antara mereka terdiri dari mantan2 mufti. Memilih panel2 syariah dan menerima jawatan untuk menjadi panel syariah juga amat berat, bukan sebarang amanah. Nah, mengapa perkara ini harus menjadi pertikaian?

   Bagi SJ…mengapa tidak kita juga bertanya;

   Adakah kita meragui kelayakan dan kredibiliti Panel Kajian Akidah JAKIM, Jawatankuasa Perunding Hukum Syarak Wilayah Persekutuan dan Panel Kajian Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) ? Jawatan, tugas dan amanah yang dipertanggungjawabkan ke atas mereka adalah sgt berat. Lantas, mengapa perlu dipertikaikan?

   kita juga tidak boleh melulu menerima sesuatu terutamanya perkara yang syazz, shubhah mendatangkan syak dan was-was.

   Dari ‘Amir dituturkan, bahwasanya ia berkata, “Saya pernah mendengar Nuqman bin Basyiir berkata, “Saya mendengar Rasulullah saw bersabda, “Sesungguhnya yang halal itu jelas, dan yang haram juga sangat jelas. Diantara keduanya adalah perkara-perkara mutasyabihat yang kebanyakan manusia tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang mampu menghindarkan dirinya dari perkara-perkara mutasyabihat, niscaya terjagalah agama dan kehormatannya. Siapa saja yang terjatuh dalam perkara mutasyabihat, sesungguhnya ia seperti seorang penggembala yang mengembalakan ternaknya di sekitar hima (kebun yang terlarang); dan hampir-hampir memasukinya. Ingatlah, sesungguhnya semua yang ada pemiliknya adalah hima (daerah yang terlarang). Ingatlah, hima Allah di muka bumi ini adalah semua perkara yang diharamkanNya. Dan perhatikanlah, di dalam jasad ini ada segumpal darah. Jika ia baik, maka seluruh tubuh juga akan menjadi baik. Sebaliknya, jika ia rusak, maka rusaklah seluruh anggota tubuh. Ingatlah, segumpal darah itu adalah qalbu”. [HR. Bukhari dan Muslim]

   Imam Nawawi berpendapat; urusan manusia itu dibagi menjadi tiga. Pertama, ada perkara yang kehalalannya sangat jelas dan tidak samar lagi; seperti roti, buah-buahan, minyak, dan makanan-makanan yang lain. Juga perbuatan-perbuatan yang jelas-jelas halalnya, misalnya berbicara, melihat, berjalan, serta perbuatan-perbuatan lain yang kehalalannya sangat jelas, dan tak ada sedikitpun keraguan. Kedua, ada pula perkara yang keharamannya sangat jelas. Misalnya, khamer, daging babi, bangkai, dan kencing. Demikian pula zina, berdusta, dan ghibah. Ketiga, ada pula perkara samar yang belum jelas benar, apakah ia halal atau haram. Oleh karena itu, banyak orang yang tidak mengetahui perkara-perkara tersebut, dan mereka juga tidak memahami status hukumnya.[Imam Nawawiy, Syarah al-Nawawiy ‘Ala Shahih Muslim, juz 11/27]

   Hadits di atas berisi perintah untuk meninggalkan perkara-perkara syubhat. Barangsiapa tidak boleh menjaga dirinya dari perkara-perkara syubhat, baik dalam pekerjaan dan penghidupannya, nescaya kehormatan dirinya tidak terpelihara. Kenyataan ini mengisyaratkan bahawa, hadits ini merupakan perintah untuk selalu memelihara urusan-urusan agama dan kehormatan diri. [Al-Hafidz, Fath al-Baariy, juz 1/127] Dengan kata lain, siapa saja yang berjaya menjauhi perkara-perkara syubhat, sebelum jelas benar status hukum syariat dalam masalah itu, terjagalah agama dan kehormatan dirinya. [Imam Mohammad Syams al-Haqq, ‘Aun al-Ma’buud, juz 9/128]

   Sayangnya, persepsi masyarakat tentang kebersihan hati/qalbu, masih sebatas kebersihan pada aspek-aspek kejiwaan (nafsiyyah) belaka, seperti tumbuhnya sifat sabar, tawadlu’, rendah hati, qana’ah, dan sifat-sifat lain di dalam dirinya. Sementara itu, mereka tidak pernah memperhatikan metode dan landasan dasar (tolok ukur) yang digunakan untuk membentuk sifat-sifat tersebut. Akhirnya, pembentukan sifat-sifat tersebut terlepas dari ‘aqidah dan syariat Islam. Mereka menumbuhkan sifat-sifat tersebut di dalam qalbunya berdasarkan prinsip-prinsip universal dan ajaran-ajaran selain Islam; misalnya Taoisme, Budhisme, dan sebagainya. Benar, metode dan cara itu dapat menumbuhkan sifat-sifat yang baik, namun, sifat-sifat itu terpisah dari ‘aqidah dan hukum Islam. Sebab, metode dan landasan yang digunakan untuk membentuk sifat-sifat itu tidak lahir dari aqidah dan syariat Islam. Padahal, akhlaq (karakter) seorang Muslim mesti terbentuk dari al-Quran dan Sunnah. Akhlaq seorang Muslim tidak boleh lahir dari prinsip-prinsip universal atau ajaran selain Islam, akan tetapi harus lahir dari ‘aqidah Islam. Untuk itu, walaupun seorang Muslim memiliki sifat-sifat yang baik, namun, jika sifat-sifat itu lahir dari ajaran-ajaran non Islam, qalbunya telah rusak.
   Benar, Islam telah mewajibkan pemeluknya untuk memiliki sifat-sifat mulia, seperti sabar, qana’ah, rendah hati, murah hati, tawaddu’, dan sebagainya. Akan tetapi, sifat-sifat ini tidak boleh terpisah dari aqidah dan syariat Islam atau lahir bukan dari ‘aqidah Islam.

   Aqidah yang lurus meliputi kefahaman yang jelas bersih, tanpa dipengaruhi titisan doktrin yang lahir dari cetusan ideologi bukan Islam

   wallahu’alam.

    
 56. ummihassan

  29/07/2010 at 5:23 pm

  * (jika belum pernah sertai training ESQ, disarankan agar hadir dan ikut seta dari A-Z training tersebut, bukan hanya ikut sesi-sesi tertentu sahaja. Khuatir jika ada isi-isi penting yang terlepas pandang, peserta membuat sangkaan yang bukan-bukan. Dan pada akhirnya, buatlah penilaian sendiri adakah terdapat sebarang penyelewangan akidah atau apa yg digembar-gemburkan oleh sesetengah pihak hanya indah rupa dari khabar).
  -Adam Huud

  siapakah “sesetengah pihak” yang anda maksudkan?

  memang benar ada dikalangan kami yang tidak pernah menyertai sendiri training ESQ, mungkin kerana tidak mampu membayar harga training yang mahal (walaupun dapat free recharge kemudiannya), tapi kami bersandarkan pendapat dan pendirian kami diatas penyertaan MENYELURUH dan BEBERAPA KALI oleh Panel Kajian Akidah JAKIM, Jawatankuasa Perunding Hukum Syarak Wilayah Persekutuan dan Panel Kajian Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) yang mana terdiri dari ahli2 yang berlatar belakang dan berpendidikan agama Islam yang luas yang tentunya lebih tinggi dari kami dan lebih mampu menyertai training tersebut dengan fikiran dan minda yang cukup untuk menilai isi kandung training tersebut samada hanya sekadar untuk pembentukan ‘human resource yang menerapkan nilai2 Islam’ atau ‘human resource yang menerapkan nilai2 Islam dengan menggunakan acuan agama dan fahaman lain’ .

  adakah kita layak mempertikaikan fatwa oleh SS Mufti WP yang telah membuat keputusan berdasarkan, among others, hasil kajian panel2 dan JK2 tersebut yang telah berusaha demi menjaga kepentingan akidah umat Islam dan bukannya untuk mendapat sebarang keuntungan wang ringgit ataupun pangkat dan darjat?

  sila rujuk http://www.muftiwp.gov.my/v1/doc/KRONOLOGI_FATWA_ESQ.pdf untuk mendapatkan info bagaimana kajian AKIDAH ISLAM didalam ESQ yang telah dijalankan oleh panel2 dan JK2 tersebut.

  baca juga http://www.muftiwp.gov.my/v1/doc/KENYATAAN_BERHUBUNG_DENGAN_FATWA_ESQ.pdf untuk melihat jawapan Mufti WP mengapa beliau tidak perlu untuk menyertai sendiri training ESQ bagi menilai dan membuktikan terdapat penyelewengan akidah Islam didalam training tersebut.

   
 57. Adam Huud

  29/07/2010 at 8:46 pm

  Terima kasih sekali lagi di atas perkongsian anda semua, saya amat menghargainya.

  Saya menerima dan menghormati pandangan/pendapat dari anda semua, sangat ilmiah dan terperinci. Berbeda pendapat adalah hak individu, maka seharusnya kita berlapang dada di dalam hal ini demi tidak ingin tejadinya permusuhan apatah lagi perpecahan di antara sesama Muslim.

  Justeru, saya memohon maaf seandainya pandangan atau jawapan saya kurang memuaskan dan tidak menepati kriteria kerna saya bukanlah yang selayaknya untuk menjawab setiap persoalan yang dilontarkan. Demi Allah, saya tidak punyai apa-apa kepentingan di dalam ESQ walaupun saya kelihatan seperti agak bersungguh mempertahankan ESQ. Saya hanyalah seorang alumni training yang melihat ESQ dari sudut kaca mata saya sendiri.

  Makanya, saya rasakan cukup sekadar ini dari saya (buat masa ini), yang selebihnya dan lebih terperinci anda semua boleh menonton rakaman forum ESQ yang telah diadakan semalam (28 Julai 2010) di Kuala Lumpur, yang mana segala persoalan dan pertanyaan dijawab dan dijelaskan sendiri oleh pihak yang terlibat dengan ESQ khususnya pengasas training ESQ sendiri, Dr. Ary Ginanjar Agustian.

  Saya dengan rendah hatinya, memohon anda semua untuk menonton forum tersebut dengan teliti dan secara menyeluruh sehingga tamat forum. Hal ini sekali lagi saya tekankan agar anda tidak terlepas pandang atau terjun ke konklusi sebelum mengetahui hal yang sebenar. Berlapang dadalah semasa menonton, kemudian terserah kepada masing-masing untuk menilai. Semoga Allah membuka pintu mata hati kita semua, amin.

  Sekian dahulu,
  Wassalam ^_^

  ***********

  FORUM KHAS: TANYAKAN PADA PENGASAS ESQ

  Menjawab dan menjelaskan segala persoalan dan isu termasuklah:

  1. ESQ menyeleweng?

  2. Mengagung teori barat?

  3. Rasyad Khalifa?

  4. Sebuah agenda tersusun Yahudi?

  5. Triniti Kristian?

  …dan banyak lagi!

  Tontoni rakaman forum di sini:

  ESQ LIVE FORUM Jul 28 2010 at 3:15PM: http://www.justin.tv/esqliveforum/b/267454105
  ESQ LIVE FORUM Jul 28 2010 at 5:15PM: http://www.justin.tv/esqliveforum/b/267454917

   
  • suarajagat

   29/07/2010 at 11:38 pm

   terima kasih adam huud kerana sering memberi komen dan berkongsi pandangan di blog ini..

   SJ akan tetap teguh berpendirian untuk menyokong, menerima dan mengikuti fatwa SS Mufti Wilayah.

   Sekiranya terdapat apa juga penyelewengan yang pernah berlaku, sedang berlaku dan mungkin akan berlaku secara sedar ataupun secara tidak sedar bertitik tolak dari ESQ 165 ini.. maka saya berlepas diri darinya.

   sabda Baginda SAW: “Tinggalkanlah perkara yang meragukan kepada perkara yang tidak meragukan”.

   teruslah mengikuti artikel2 di SJ..pelbagai ilmu dan informasi akan dipaparkan untuk kebaikkan bersama.

   wallahu’alam 🙂

    
 58. Iranis

  31/07/2010 at 11:58 am

  Kebanyakan pihak yang menyokong esq tidak yakin kepada fatwa Mufti Wilayah Persekutuan kerana menggunakan alasan SS Mufti tidak pernah hadir training. Daripada video forum esq yg diberi link oleh Adam Huud, baru saya tahu bahawa Ketua Panel Syariah ESQ sendiri pernah menyertai training itu sebelum kewujudan Panel Syariah ESQ. Begitu juga dengan beberapa orang mufti yang menyokong, kerana pernah hadir. Tidak mungkinkah ada ‘bias’ di sini?

  Perlu dilihat maksud kehadiran itu, sebagai satu kerja penyelidikan atau sebagai tetamu? Ramai menyangka pembacaan shj boleh menyebabkan salah faham terhadap maksud yang ingin disampaikan. Ada juga yang membaca dan menyatakan tidak ada apa-apa. Ada pula yang membaca dan mengatakan tidak faham.Tingkat pemikiran seseorang itu dipengaruhi oleh faktor pendidikan, ilmu pengetahuan, pengalaman, latar belakang dan mungkin perkara-perkara lain yang tidak disebutkan.

  Jika kita mengatakan ada salah faham pada pembacaan SS Mufti WP, adakah sekian ramai penyelidik yang lain juga demikian? Bukan sahaja penyelidik dari Malaysia, bahkan di Indonesia juga begitu. Ahli akademik yang bertaraf penyelidik ada ‘ilmu alat’ dan pengetahuan luas dalam perkara lain yang membantu bacaan mereka. Perkara lain itu adalah subjek yang berhubungkait dengan perbincangan dalam buku ESQ.

  Setiap penulisan ada maksud untuk difahami. Tidak ada guna anda menulis jika orang tidak faham, tidak capai matlamat. Orang awam yang baca dan faham, mereka kata tiada apa-apa masalah. Orang awam yang baca dan tak faham, tak kisah, yang penting kursus. Apabila penyelidik yang baca dan kaji berdasarkan ilmu, maklumat dan pengetahuan yang mereka ada, menjumpai masalah, dikatakan SALAH FAHAM DAN TAK FAHAM. Penyelidik termasuk SS Mufti WP dah jadi ke bawah lagi tahap pemikiran drpd kategori yg di atas.

  Dikatakan soal istilah sahaja, tak payah besar-besarkan (God Spot, Zero Mind Process). Kalaulah sekadar istilah, berapa kali nak tukar istilah biar semua org faham, jgn ada salah faham? Setaip istilah membawa maksud, ada pengertian dan konsep tersendiri. Kalau bukan untuk menunjukkan makna, buat apa guna istilah itu? Salah tukar lagi, tukar lagi dan tukar lagi sampai jadi sempurna. Bolehkah? Bermakna bukan istilah yg salah tp KONSEP. Selagi konsep itu tidak betul, selama itulah istilah asyik berubah-ubah.

  Ratusan ribu buku yg tlh dicetak itu adalah bukti dokumen bertulis yang merakamkan segala pemikiran dan ideologi pengarangnya. Ia adalah gagasan idea yang tak dapat lari ke mana berbanding kata-kata dan ayat yang dilontar di dalam kursus atau forum. Jika pun buku baru yang keluar selepas ini tiada lagi perkara-perkara yg dinyatakan dalam fatwa, ia tidak dapat menjustifikasikan tindakan supaya menarik balik,membatalkan dan mengatakan tidak sah fatwa itu kerana ratusan ribu buku itu telah dan sedang beredar di negara-negara yang ‘melanggan’ esq.

  Penyelidik rasmi mengambil masa bertahun untuk melengkapkan kajian (termasuk hadir training). Berapa lama pula masa diambil panel syariah esq? Mungkin kita boleh mengatakan tempoh sekejap atau lama bukan asas kepada sesuatu kualiti kajian. Tetapi mari kita lihat kronologi, fatwa WP diputuskan pada Ogos 2009. Kajian sudah bermula 2008. Panel Syariah ESQ wujud September 2009. Kenapa pihak panel tidak menemui SS Mufti terlebih dahulu sebelum menerima pelawaan itu, sedangkan fatwa telah ada, cuma belum diwartakan. Kenapa mempertikaikan SS Mufti tidak pernah memanggil mereka untuk berbincang sedangkan fatwa itu diputuskan sebelum mereka berada di dalam ESQ. Bagaimana nak panggil, panel syariah ESQ pun tak wujud lagi? Pd pdgn saya, barisan panel syariah ESQ yg sepatutnya mengambil langkah menemui SS Mufti demi kebaikan agama.

  Allahu a’lam.

   
 59. Azlin

  02/08/2010 at 11:10 am

  Bismillahirrahmanirrahim. Saudara2ku yang dikasehi. Saya nak bagi komen tentang perkara2 positif dari training esq ni.

  Training ini sebenarnya pembuka pintu sahaja untuk masyarakat kita yang sedang hanyut dalam arus dunia hari ini. Selepas training hendaknya pandai2lah cari penambahbaikan dalam kehidupan . Pendekatannya dibuat secara training kerana dgn cara ini barulah kita dapat merasa.

  Kursus ini sangat sesuai untuk golongan yang dilahirkan dengan nama islam tapi tak faham islam. Juga untuk ramai kita2 yang selalu pergi masjid, surau dan sebagainya tapi tak juga dapat merasa sehinggakan selepas keluar saja dari kelas ceramah agama dah mengumpat dan tuduh menuduh. Lepas pada kursus ni rajin2lah menambah amal akhirat. Beringat2lah pada diri sendiri jangan membuat maksiat dan jangan egosombong..

  Sdr SJ dah pun mengikuti training ye? Alhamdulillahhh. Nak tanya bahagian mana boleh membuat kita terlari dari akidah? Bilamana kita masuk untuk memberi ‘markah’ dan mengulas mestilah kita akan jumpa salah silapnya. Persoalannya adakah kursus lain di M’sia sekarang ni yang benar2 boleh menarik ramai peserta dan memupuk rasa CINTA ALLAH dan CINTA RASULULLAH dengan mendalam. Saban waktu ada saja program ugama, masalahnya impaknya tidak kuat kesannya bagi masyarakat umum.

  Sudahlah, daripada kita dok kondem training esq 165 (jangan lupa 165nya), baiklah kita memerhatikan lain-lain program yang jauh lebih lari dari akhlak dan akidah Islam seperti JOM HEBOH yang kecoh, MENTOR mentel, rancangan tarian2 muda mudi yang bertajuk ntah apa-apa dan macam2 lagi program yang cukup memeningkan kepala mak bapak.

  BERJUANG MEMPERKENALKAN ISLAM KEPADA ORANG BERNAMA ISLAM!
  WASSALAM.

   
 60. iqbal

  03/08/2010 at 12:03 am

  salam tuan2 dan puan2

  saya baca dan baca semua hujjah tuan2 dan puan2.
  nak tergelak pun ada, nak menangis pun ada.

  semua mengaku memperjuangkan islam sampai bermati2an menegakkan hujjah masing2.
  saya mohammad iqbal bin drs nasrul, alumni angkatan 3 esq, ATS untuk quite a number of trainings, sek menengah di sek men keb (Agama) Falahiah, pasir pekan, kelantan. Grad uia 94.

  bukan nak taksub saya ni pandai agama, saya masih lagi belajar, cuma nak inform yg saya ada la jugak sikit kefahaman mengenai akidah. al maklum ramai kat sini ustaz2 yg arif lagi alim.

  bab esq ni saya dah discuss dgn dr nur manuty, ustaz salahudin nasir, few ustaz2 yg agak ternama tapi saya tak nak disclose sebab merasakan mereka agak kurang selesa dengan publisiti (dr nur manuty dgn ustaz salahudin nasir ex dan politician..so kira public figure). by the way dr nur manuty ni panel syariah untuk kumpulan inggress bhd, dato’ rameli musa suruh di pi confirm esq di sesat ke tidak…bila dr nur manuty buat kajian dan kata tak sesat…inggress pun hantar le staf dia berduyun2 ke training esq…alhamdulillah tak dengar pulak ada staff inggress jadi liberal. jangan tak tau staff inggress ni condong ke mana…sendir paham lah.

  sebelum jakim buat kajian lagi saya dah minta pendapat dari ustaz2 ni (kebanyakan dari pas sebab saya pas batik) mengenai kalau2 ada penyelewengan akidah. sampai sekarang saya recheck balik dengan depa, tapi still depa kata tak de masalah akidah dan penyelewengan, yg ada kesalahan2 yg buleh di betulkan macam bab marching, menyanyi or senaman.. kalau nak betul2 nama ustaz2 tu buleh la telepon saya di 017-8830200 dan tanyakan sendiri.

  ss mufti wilayah ada ilmu yg membawa kepada beliau mengeluarkan fatwa haram. pada masa yg sama mufti2 lain tak ada yang menyokong, jadi sekiranya tuan2 dan puan2 suruh kita turuti pendapat mufti wilayah, bagaimana pula dengan pendapat mufti2 yg lain. sedangkan secara sepakat muzakarah mufti kebangsaan telah jelas mengeluarkan statement buleh diteruskan dan kalau ada perkara2 yg meragukan, kita pakat2 ubah lah.
  kalu kira syura pun kira 1 berbanding 12 tapi nanti ada pulak hujjah kata kalau majoriti kata arak tu halal, kira halal ke? al maklum semua terer berhujjah.

  jangan le kita kata yg cuma ss mufti wilayah je yg buat kajian yg terperinci dan ss harussani and the geng tu cuma jemputan, dapat duit, makan free, jadi panel terus sokong esq. betul ke? kalau tak betul tu dah kira fitnah…untuk pengetahuan tuan2 dan puan2, dalam alumni esq pun ramai orang2 yg inshaallah tak akan membiarkan diri mereka tergelincir akidah. Ramai pensyarah usuluddin, ustaz2, aktivis2 gerakan islam (jim, abim, pas, tabligh, tariqot2.. macam2 ada) yg sentiasa memberi feedback dan teguran sekiranya ada yg tak betul..tapi mungkin kami terlepas pandang dan dan tak se alim ustaz2 jakim yg mengharamkan esq.

  dah le…ni la letih tengok cerdik pandai dan ilmuan islam, berhujjah bermati2an pasal benda2 yg samar walhal benda2 yg jelas nyata haram tak pulak berusaha nak menegahnya. yusof qaradhawi dalam Feqah Keutamaan pun bagitau kita selalu bertekak pasal qunut, maulid tapi tak nak sama2 mencegah benda2 yg sah dan nyata haram macam judi, zina, arak etc. ye la..nanti ada la pulak kata esq ni dah sah2 haram sebab ada fatwa dan wajib taat fatwa, camne pulak yg lain bermati2an kata tak haram? yg cakap tak haram tu pun terdiri dari mufti dan ex-mufti. kita wajib menghormati dan mengikuti fatwa wp, tapi kita tak wajib dan menghormti fatwa mufti2 dan ex mufti yg lain ke? termasuk ulama2 indonesia yg kita pandang remeh? camne tu..

  semua kita akan menghadap Azza Wajalla dan akan di tanya amalan di dunia. lagi afdhal jika kita muhasabah diri masing2 dari mencari kesalahan. kalau cari kesalahan memang la banyak, cuma kalu kita ikhlas atau tak..semuanya akan terbongkar di padang mahsyar kelak.

  mengikut kajian dr fadzilah kamsah, cuma 25% je orang melayu islam yg solat 5 waktu. yg 25% tu la ada wahabi, salafi, tabligh, syiah, arqam, pas, umno, pkr, jim, abim, tariqot2, anti hadith, anti mazhab, hizbur tahrir dan berpuluh2 fikrah islamiah yg lain.

  dah le minoriti, kita pulak saling berbunuh2an dan kapir mengkapir antara kita, semua mengaku golongan yg 1 dari 73.
  elok le tu…

  maaf zahir batin dan selamat menyambut ramadhan al mubarak..banyak2 la baca al furqon….wassalam

  iqbal
  017-8830200

   
 61. Iranis

  04/08/2010 at 1:33 am

  “jangan le kita kata yg cuma ss mufti wilayah je yg buat kajian yg terperinci dan ss harussani and the geng tu cuma jemputan, dapat duit, makan free, jadi panel terus sokong esq. betul ke? kalau tak betul tu dah kira fitnah…untuk pengetahuan tuan2 dan puan2, dalam alumni esq pun ramai orang2 yg inshaallah tak akan membiarkan diri mereka tergelincir akidah. Ramai pensyarah usuluddin, ustaz2, aktivis2 gerakan islam (jim, abim, pas, tabligh, tariqot2.. macam2 ada) yg sentiasa memberi feedback dan teguran sekiranya ada yg tak betul..tapi mungkin kami terlepas pandang dan dan tak se alim ustaz2 jakim yg mengharamkan esq.’
  – Iqbal

  Pokok perbincangan adalah hasil dapatan antara kehadiran atas dasar kerja penyelidikan dan atas dasar jemputan itu. Sekiranya memang tidak bermasalah, sudah tentu tiada perbezaan keputusan sama ada hadir kerana penyelidikan atau jemputan. Sepatutnya hasil penemuan sama sahaja. Tetapi hakikatnya sekarang ini ada 2 keputusan.

  Adakah mencukupi maklumat yang diterima dari menghadiri training itu sahaja? Berapa banyak pula kajian analisa dokumen terlibat? Buku-buku tulisan Ary Ginanjar tidak terhad kepada 2 buku utama yang ada di Malaysia, adakah sudah dirujuk dan diteliti kesemuanya? Bagaimana dengan sistem pengurusan fatwa yang sepatutnya berjalan di peringkat negeri?

  Sinar Harian bertarikh 8 Jun 2009 melaporkan kenyataan seorang Mufti bahawa kursus ESQ 165 tidak bercanggah dengan ajaran Islam. Panel pemantau luar baru dilantik oleh JAKIM pada 22 Jun 2009 (rujuk website muftiwp). Panel ini yang akan melakukan penyelidikan pada waktu itu dan dipertanggungjawabkan menyediakan laporan kepada muzakarah fatwa kebangsaan. Ini bermakna kenyataan pada 8 Jun 2009 dikeluarkan sebelum itu tidak menunggu hasil kajian. Jawapan seorang Mufti menjadi fatwa apabila telah melalui proses ijtihad dan mengikut sistem pengurusan fatwa yang sepatutnya. Fatwa bukanlah hanya memberi jawapan kepada wartawan apabila ditanya. Di sini kelihatan Mufti WP telah melaksanakan tugasnya secara bersistem.

  Keputusan terkini Muzakarah Fatwa Kebangsaan pula hanya menyatakan ESQ dibenarkan beroperasi dengan bersyarat. ESQ dikehendaki memperbetulkan kenyataan dan fakta yang membawa keraguan. Ini tidak dapat membawa kepada satu kesimpulan bahawa antara 12 negeri yang lain tidak bersama WP melainkan beberapa negeri yang secara jelas menyatakan sokongan kpd ESQ.

  Ramai pensyarah usuluddin atau golongan ustaz yang berada di dalam training itu sudah tentu tidak menjadi kehairanan. Sedangkan para Mufti pun turut serta. Saya percaya mereka sudah tentu tidak akan membiarkan diri mereka tergelincir akidah dan turut sama mengajak masyarakat tergelincir sekiranya mereka mendapat maklumat yang sama seperti SS Mufti WP dan para penyelidik temui. Benar-benarkah mereka telah mendapatkan maklumat yang mencukupi sedangkan pembentangan di peringkat negeri tidak dilakukan sepertimana yang berlaku di WP bersama ahli majlis fatwa. Lebih kemas sekiranya mereka menyatakan sokongan selepas kajian dibentang dan dilaporkan dalam mesyuarat negeri supaya ahli fatwa negeri juga turut sama-sama meneliti kajian itu.

  Sudahkah mereka memberi peluang kepada SS Mufti WP menyampaikan pandangan di dalam muzakarah itu sekiranya dari awal Pengerusi telah memberi green light kepada Ketua Panel Syariah ESQ sebelum minit muzakarah keluar (berdasarkan video forum esq di atas) dan ketika beberapa org mufti yang lain telah mengeluarkan kenyataan menyokong ESQ sebelum ada keputusan muzakarah? Pada pengamatan saya, keputusan muzakarah kebangsaan kali ini memang berbeza daripada kebiasaan sebelum ini. Ia menghasilkan keputusan yang tidak boleh menjadi fatwa kerana adanya kebenaran bersyarat itu. Bersetuju dengan Dr. Ismail Ibrahim, tentu ada salah silap di mana-mana yang perlu diselesaikan.

  Forum Komunikasi Sosial dan Kemasyarakatan (FKSK) ke 58 yang diadakan di Gedung Intiland, Jakarta, Khamis (29/7) telah menyimpulkan bahawa ESQ 165 mengandung ajaran sinkretisme, liberalisme, pluralisme dan dapat menjadikan zindiq dan kufur. Forum Kajian Sosial Kemasyarakatan (FKSK), sebuah forum diskusi yang dibentuk atas kerjasama Hizbud Dakwah Islam (HDI), Forum Umat Islam (FUI), Majelis Taklim Wisma Dharmala Sakti (WDS), dan didokong oleh Tabloid Suara Islam dan Radio WADI FM, Panel antaranya KH Amin Djamaluddin (Direktur LPPI), KH Anwar Ibrahim (Ketua Komisi Fatwa MUI), Bernard Abdul Jabbar (Mantan Missionaris Kristian) dan KH Muhammad Al Khaththath (Sekjen FUI). Ternyata ulama di Indonesia juga ada yang bersama-sama dengan Mufti WP (http://www.voa-islam.com/lintasberita/suaraislam/2010/07/30/8759/ajaran-esq-sesat-dan-menyesatkan/).

   
  • suarajagat

   04/08/2010 at 6:36 pm

   terima kasih iranis…

   SJ juga mendapati terdapat artikel terbaru di link ini :
   http://www.voa-islam.com/lintasberita/suaraislam/2010/08/02/8837/training-esqbukan-training-biasa/

   SJ berpendirian untuk menyokong, menerima dan mengikuti fatwa SS Mufti Wilayah.
   SJ berlapang dada dengan apa juga yang akan berlaku kelak.

   Sekiranya terdapat apa juga penyelewengan yang pernah berlaku, sedang berlaku dan mungkin akan berlaku secara sedar ataupun secara tidak sedar bertitik tolak dari ESQ 165 ini.. maka saya berlepas diri darinya.

   sabda Baginda SAW: “Tinggalkanlah perkara yang meragukan kepada perkara yang tidak meragukan”.

    
 62. Iranis

  04/08/2010 at 7:36 pm

  SJ, terima kasih. Dah baca artikel terbaru itu di http://www.voa-islam.com/lintasberita/suaraislam/2010/08/02/8837/training-esqbukan-training-biasa/

  Dalam artikel itu juga ada menyebut satu kajian oleh seorang penulis di Indonesia. Kajian penuh penulis tersebut juga boleh dibaca di laman web Mufti WP selain dari web voa kerana beliau yang menulis surat kepada pihak Mufti menyatakan sokongan(Warkah Dari Bandung).:
  http://www.muftiwp.gov.my/v1/doc/Konsep_ESQ_Bermasalah.pdf

  Ada tulisan terbaru SS Mufti WP di laman web Pej Mufti WP. Ia membuatkan kita lebih faham perbezaan antara Muzakarah JK Majlis Fatwa Kebangsaan dengan Mesyuarat Fatwa. Sila lihat http://www.muftiwp.gov.my/v1/doc/ESQ_DI_SANA_SINI.pdf

   
  • suarajagat

   04/08/2010 at 8:10 pm

   terima kasih iranis..

   tiada sy duga..SJ turut mendapat perhatian SS Mufti WP

   moga ini akan terus menguatkan usaha dakwah saya..amin

    
 63. Azlin

  04/08/2010 at 9:54 pm

  Wawancara Ary Ginanjar: Menjawab Dakwaan Salah Satu Mufti Malaysia
  Share
  Tuesday, July 20, 2010 at 9:54am
  Sepekan lebih, ESQ menjadi sorotan berbagai media massa baik di Indonesia maupun Malaysia terkait dengan fatwa pelarangan ESQ di salah satu provinsi di Malaysia. Selama isu itu beredar, Ary Ginanjar Agustian, pendiri sekaligus pimpinan ESQ Leadership Center, tidak muncul memberikan tanggapan secara langsung di media cetak. Sebagaimana ditulis berbagai media, di saat mencuatnya pemberitaan tersebut, Ary Ginanjar justru sedang berada di Australia.

  Berikut adalah wawancara dengan Ary Ginanjar sebelum dan saat jumpa pers di kantor Pusat PP Muhamadiyah yang membahas seputar fatwa yang dituduhkan kepadanya, setelah jumpa pers di hadapan berbagai media massa di kantor ESQ LC pada Sabtu (17/7).

  Bagaimana perasaan Anda dengan mencuatnya kontroversi ESQ?

  Secara spiritual, kasus ini membuat saya berusaha untuk selalu tawadhu dan melakukan introspeksi diri. Dengan adanya isu ini membuat saya makin mendekatkan diri pada Allah SWT dan meningkatkan ibadah.

  Secara emosional, sebagai warganegara Indonesia saya harus menjaga kehormatan bangsa dan negara. Sedangkan sebagai ketua umum Forum Komunikasi Alumni, secara intelektual, saya juga harus mempertanggungjawabkan atas apa yang saya sampaikan di dalam training ESQ kepada hampir satu juta alumni di Indonesia dan di negara-negara lainnya. Mereka semua tentu mempertanyakan hal ini, dan perlu saya jelaskan.

  Saat kasus ini mencuat, Anda sedang berada di luar negeri, mengapa Anda tidak segera pulang?

  Sesungguhnya saya sudah mengetahui pada tanggal 16 Juni 2010 Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Malaysia telah menyatakan ESQ tidak menyimpang secara aqidah dan syariah, sehingga training ESQ dapat terus dilaksanakan di Malaysia. Fatwa Kebangsaan yang menyatakan ESQ tidak dilarang tersebut bersifat nasional, tidak terkecuali di wilayah tertentu. Jadi jika tanggal 17 Juni 2010, mufti di sebuah provinsi menyatakan ESQ menyimpang, tentunya saya heran karena bertentangan dengan fatwa nasional sehari sebelumnya yang sudah disepakati seluruh mufti di berbagai wilayah Malaysia.

  Jadi ketika isu ini merebak, saya tidak terburu-buru pulang karena semuanya sudah jelas. Di Malaysia ESQ diikuti banyak ulama, bahkan 8 dari 14 orang mufti sudah mengikuti training ESQ. Saya yakin mereka tidak akan tinggal diam mereka akan memberikan penilaian. Hal itu terbukti bahwa selama saya pergi, mufti-mufti lain mendukung dengan mengeluarkan surat rekomendasi. Bahkan salah satu mufti senior yaitu mufti Perak sangat lantang membela ESQ.

  Kasus ini muncul tanggal 7 Juli 2010, sehari setelah saya berangkat ke Australia. Kemudian sehari sebelum saya pulang yaitu tanggal 14 Juli, Ketua Majelis Jawatankuasa Fatwa Malaysia dalam konferensi pers menegaskan dan klarifikasi kembali tentang keputusan tanggal 16 Juni 2010 yang menyatakan bahwa ESQ tidak menyimpang dan dapat diteruskan di Malaysia, kecuali di daerah mufti tersebut.

  Bagaimana menurut pendapat Anda tentang tudingan bahwa ESQ sesat?

  Kriteria sesat yaitu apabila mengubah, menambah, atau mengurangi Rukun Islam dan Rukun Iman. Di ESQ tidak ada perubahan sama sekali akan hal itu. Justru banyak orang yang tidak membaca syahadat, jadi bersyahadat. Yang tadinya tidak shalat dan puasa, jadi rajin shalat dan puasa. Yang mampu jadi rajin membayar zakat dan pergi haji.

  Shalat wajibnya tetap lima waktu, menghadapnya tetap kiblat, puasa wajibnya tetap di bulan Ramadhan, hajinya tetap pergi ke Mekkah. Semua sesuai aqidah dan syariah Islam. Iman dan kecintaan pada Allah justru makin kuat. Begitu juga dengan keimanan dan kecintaan pada Rasulullah yang makin tinggi. Membaca Al Qurannya juga makin sering.

  Guru saya, Bapak HS Habib Adnan adalah ulama yang hafidz Al Quran dan sangat dihormati di Indonesia. Beliau penasihat MUI Pusat bersama KH Ali Yafie, dan lebih dari 25 tahun menjadi Ketua MUI di Bali.

  Kita harus mampu membedakan isi substansi dan metode. Substansi ESQ sangat sesuai dengan kaidah dan syariah Islam. Dari sisi metodologinya memang baru. Karena ini training sumber daya manusia dan mana-jemen, saya menggunakan teknologi tinggi seperti komputer, multimedia dan alat canggih lainnya. Jadi, harus dibedakan antara isi dan metode.

  Bagaimana sikap Anda terhadap Mufti Wilayah Persekutuan yang mengeluarkan fatwa pelarangan ESQ dan apa kira-kira latar belakangnya?

  Saya menghargai mufti wilayah Persekutuan, Datuk Haji Wan Zahidi Bin Wan Teh, yang mengeluarkan fatwa pelarangan ESQ di wilayah tersebut. Berbeda pendapat itu merupakan hak setiap manusia. Tapi saya juga menghargai keputusan mufti-mufti lainnya yang bukan saja membolehkan bahkan mendukung ESQ. Saya maklum kalau mufti wilayah Persekutuan mengeluarkan fatwa larangan terhadap ESQ, karena beliau tidak per-nah ikut training ESQ sebagaimana delapan mufti lainnya. Beliau juga belum pernah berdialog langsung dengan saya menanyakan hal-hal yang dianggap meragukan. Saya memaklumi sebagai manusia biasa beliau belum memahami apa yang diajarkan ESQ karena memang tidak meminta penjelasan dulu sebelum membuat fatwa.

  Pak Ary mohon dijelaskan sebenarnya ESQ itu seperti apa, dan apa latarbelakangnya?

  ESQ Leadership Center adalah lembaga training sumber daya manusia yang bertujuan membentuk karakter, melalui penggabungan 3 potensi manusia yaitu kecerdasan intelektual, emosional, dan spiritual. Selama ini, saya sudah mengikuti berbagai pelatihan sumber daya manusia dan kepemimpinan dari berbagai negara, namun umumnya pelatihan tersebut bersumber dari teori-teori Barat yang hanya bertumpu pada kecerdasan in-telektual dan kecerdasan emosi. Saya pun merasakan ada sesuatu yang kosong, karena kering dari nilai-nilai spiritual. Lalu kita bisa lihat bagaimana kerusakan moral yang luar biasa terjadi. Karena itu dalam buku ESQ yang kemudian dikembangkan menjadi training, saya memasukan nilai-nilai spiritual berlandaskan pada Al Quran dan al Hadiths.

  Saya kira apa yang saya lakukan baru sedikit, yaitu membawa nilai-nilai Al Quran pada dunia manajemen dan sumberdaya manusia. Masih banyak bidang lain yang juga perlu sentuhan dan nilai Quran seperti ilmu ekonomi, hukum, sosial, politik, kedokteran, dan lain-lainnya. Selama ini, sudah terlalu lama nilai-nilai Al Quran dipisahkan dari kehidupan nyata, dari dunia usaha, perkantoran, industri.

  Tuduhan pertama dari mufti wilayah Persekutuan menyatakan bahwa ESQ mendukung faham liberalisme dan pluralism, bagaimana menurut pendapat Anda?

  ESQ sama sekali bukan aliran liberal maupun plural. ESQ justru mengajarkan tauhid yang sangat kuat berdasarkan rukun islam, rukun iman, dan ihsan. Di Indonesia banyak orang yang shalat dan pergi haji, tapi miskin dari nilai-nilai kejujuran, tanggungjawab, disiplin. Karena itu ESQ mengembangkan pendidikan karakter yang berdasarkan akhlaq mulia yang dinamakan 7 Budi Utama yaitu jujur, tanggungjawab, visioner, disiplin, kerjasama, adil, dan peduli.

  ESQ sebagai lembaga training bisa dimanfaatkan untuk seluruh bangsa Indonesia bukan hanya untuk kalangan umat Islam. Tapi hal itu bukan berarti ESQ juga mengajarkan semua agama sama. Training ESQ terbuka bagi siapa saja yang ingin belajar. Hal itu sebagaimana dianjurkan dalam Al Quran bahwa Islam rahmatan lil alamin menjadi rahmat bagi semesta alam.

  Di Indonesia ESQ sudah berlangsung selama 10 tahun dengan hampir 1 juta alumni dan diikuti oleh para ulama maupun masyarakat dari berbagai kalangan. Kalau memang ada hal yang sesat dan menyimpang, tentu sudah sejak dulu ulama dan masyarakat bereaksi.

  Di Malaysia ESQ memiliki panel syariah dan aqidah yang menjamin bahwa ESQ tidak keluar dari aqidah dan syariah. Panel syariah terdiri dari lima orang ulama terkemuka yang diantaranya adalah mantan ketua Jawatan Kemajuan Islam Malaysia(JAKIM setingkat MUI di Indonesia, Red), 3 orang mantan mufti dan dekan fakultas pengajian Al Qur’an dan As-Sunnah University Sains Islam Malaysia. Panel Syariah ini berlaku juga untuk menjaga training ESQ di seluruh dunia.

  Bagaimana dengan tuduhan kedua dari fatwa tersebut bahwa ESQ mengajarkan bahwa para Nabi mencapai kebenaran melalui pengalaman dan pencarian?

  Kenabian dan kerasulan mutlak pilihan Allah SWT. Pencarian yang dilakukan para nabi seperti Nabi Muhammad saw, Nabi Musa as, dan Nabi Ibrahim as, adalah pencarian yang berdasarkan bimbingan Allah. Nabi Muhammad mendapat wahyu di usia 40 tahun, tapi sebelumnya Nabi Muhammad tidak duduk diam di Mekkah, namun bolak-balik ke Gua Hira. Kepergian Nabi Muhammad ke Gua Hira atas bimbingan Allah, dorongan pencarian itu dari Allah, sehingga akhirnya beliau mendapatkan wahyu. Perjalanan para Nabi itu dikisahkan dalam Al Quran, dan itu kita ambil hikmahnya bahwa untuk mencapai keyakinan itu harus diusahakan, tidak bisa tinggal diam.

  Dalam tuduhan ketiga fatwa tersebut dikatakan bahwa ESQ mencampuradukkan ajaran kerohanian bukan Islam dengan ajaran Islam?

  Sebagaimana kita ketahui bahwa umumnya ilmuwan Barat tidak mengakui keberadaan Tuhan sebagai Pencipta. Penemuan VS Ramachandran seorang pakar neurology, direktur Center for Brain and Cognition, Profes-sor neurosains di Universitas California dan dikenal juga sebagai Marcopolo of Neurology, menemukan secara ilmiah bahwa manusia selalu mencari dan ingin bertuhan. Penemuan tersebut mendasari Danah Zohar untuk merumuskan SQ atau kecerdasan spiritual pada diri manusia. Kedua hal itu membuktikan secara empiris bahwa Al Quran benar bahwa manusia senantiasa mengabdi pada Allah, sebagaimana yang dikatakan dalam surat Adz-Dzariyat: 56, “Tidak Aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk mengabdi kepada-Ku.”

  Bagaimana dengan tuduhan keempat fatwa tersebut yang mengatakan bahwa ESQ menekankan konsep `suara hati’ atau conscience sebagai sumber rujukan utama?

  Konsep suara hati dalam psikologi disebut conscience atau dalam manajemen disebut inner value. Suara hati itu diajarkan dalam Al Quran dan Hadits. Saya menyampaikan tentang suara hati karena justru berpegang pada Al-Quran dan Hadits dan menjadikan Al Quran dan Hadits sebagai rujukan utama.

  Dalam hadits Riwayat Bukhari dan Muslim dikatakan bahwa di dalam jasad ada segumpal daging, jika ia baik, maka baiklah seluruh jasadnya dan jika rusak, maka rusaklah seluruh jasadnya. Segumpal daging itu ialah hati. Lalu dari hadits Imam Nawawi dikatakan: “Mintalah fatwa pada hatimu.”

  Bagaimana dengan tuduhan kelima yang mengatakan bahwa Pak Ary menjadikan logika sebagai sumber rujukan utama?

  ESQ tidak menjadikan logika sebagai sumber utama. Dalam buku dan pelaksaanaan latihan ESQ, rujukan utama adalah al-Quran dan al-Hadits. Dalam ajaran Islam, logika diperlukan untuk berpikir dan memahami kebenaran. Dalam Al Quran surat pertama diperintahkan untuk iqra’, membaca dan menggunakan pikiran. Begitu pula banyak disebutkan dalam Al Quran kalimat, “Apakah kamu tidak berfikir?”

  Dalam tuduhan keenam dari fatwa tersebut dikatakan bahwa Anda mengingkari mukjizat dan menganggapnya tidak dapat diterima oleh akal serta tidak sesuai dengan zaman.

  Saya tidak pernah mengingkari mukjizat baik dalam buku maupun training ESQ. Justru dalam training saya mencoba menunjukkan berbagai fenomena supaya peserta meyakini mukjizat Allah. Saya percaya akan adanya mukjizat yang dikurniakan oleh Allah kepada para Rasul-Nya. Dalam training juga digambarkan tentang teori penciptaan alam semesta, tentang lempeng bumi yang senantiasa bergerak (continental drift) yang telah ditunjukkan dalam Al Quran sejak 1400 tahun yang lalu, sebagai mukjizat yang kebenarannya telah terbukti oleh ilmu pengetahuan.

  Berdasarkan tuduhan ketujuh, Anda menggunakan kode 19 buatan Rasyad Khalifah untuk mentafsirkan al Qur’an, bukankah Rasyad Khalifa mengaku dirinya sebagai rasul dan membawa agama baru yang dinamakan `submission’?

  Tentang angka 19 saya ingin menunjukkan Al Quran sebagai mukjizat. Dengan menggunakan referensi buku “Membumikan Al Quran”, saya hanya mengutip buku tersebut tentang keajaiban Al Quran. Di sana dikatakan bahwa kata Allah, Ar Rahman, dan Ar Rahim memiliki jumlah yang habis dibagi 19. Ism Allah ditulis 2.698 9 kali (2.698:19=142) Ar Rahman 57 kali (57:19=3), dan Ar Rahim 114 kali (114:19=6) .

  Dengan kutipan tersebut saya hanya ingin menunjukkan bahwa Al Quran sebagai mukjizat dibuat sedemikian rupa oleh Allah dengan penuh perhitungan, sehingga tak mungkin manusia mampu membuatnya. Tetapi saya sendiri tidak pernah mengenal dan membaca buku Rasyad Khalifah, hal tersebut hanya saya kutip dari buku “Membumikan Al Qur’an”.

  Dalam Al Quran dikatakan, “Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan Al-Quran, dan kamilah yang memelihara dan menjaganya” (Surah Al Hijr : 9) Al-Quran adalah satu mukjizat bagi Rasulullah saw yang kekal sampai hari kiamat. Mukjizat ini tidak mampu ditolak oleh saintis maupun ahli matematik.

  Pada tuduhan kedelapan fatwa tersebut, Anda menyamakan bacaan al-Fatihah sebanyak 17 kali sehari dengan Bushido orang Jepang yang berlandaskan ajaran Buddha, apakah demikian?

  Saya mempelajari bagaimana bangsa Jepang membangun karakter masyarakatnya. Ternyata salah satu caranya adalah dengan mengucapkan Bushido yaitu jujur, loyal, disiplin, berani, dll secara berulang setiap hari. Ternyata metoda pengulangan tersebut berhasil membentuk karakter masyarakat Jepang. Fakta tersebut dapat memberi gambaran mengapa saat shalat kita harus mengulang-ulang bacaan al-Fatihah sebanyak 17 kali sehari, agar nilai-nilai dalam ayat tersebut menjadi karakter dan mendarah daging pada umat Islam.

  Dalam tuduhan kesembilan dari fatwa tersebut dikatakan bahwa Anda menganggap kekuatan luar biasa seperti mukjizat nabi berlaku melalui rumus Zero Mind Process (ZMP)?

  Saya tidak pernah menyatakan bahwa kekuatan luar biasa seperti mukjizat kepada para Rasul dapat terjadi pada manusia biasa melalui rumus ZMP. Saya mengangkat kisah Kapten Rozak adalah untuk menunjukkan bahwa ketika kita hanya berpasrah pada Allah dan menzerokan ilah-ilah selain Allah, saat itulah pertolongan Allah SWT datang. Ini bukan berarti manusia memiliki mukjizat namun menanamkan ketauhidan pada Allah dengan hanya meminta pertolongan padaNya.

  Pada tuduhan kesepuluh tertulis bahwa Anda menafsirkan makna kalimah syahadah dengan `triple one’, bukankah ‘triple one’ digunakan oleh Kristian untuk menguraikan konsep “Trinitas”?

  Ha.. ha.. ha.. Ini menggelikan, ‘triple one’ yang ditulis di buku ESQ itu nomor HP GSM saya yaitu berakhiran 2111 hadiah dari Bapak Garuda Sugardo atas prestasi saya. Menurut saya nomor ini cantik karena berakhiran triple one (111) yang mengingatkan ucapan Bilal saat ditindih batu ia hanya mengatakan Ahad…Ahad…Ahad… yang artinya satu, satu, satu… Ini sama sekali tidak ada kaitannya dengan trinitas. Inilah akibatnya jika tidak bertanya atau berdialog secara langsung, pengertiannya jadi sangat jauh berbeda.

  Pak Ary bagaimana dengan statement dari Pak Amin Djamaluddin yang mengatakan ESQ menyimpang?

  Saya menghargai dan berterima kasih pada Pak Amin Djamaluddin yang telah memberikan masukan secara langsung. Saya bertemu beliau di Lembaga Penelitian & Pengkajian Islam (LPII) pada tanggal 17 Juli 2010. Yang dikritisi oleh Pak Amin adalah buku ESQ bukan training ESQ.

  Dalam penulisan buku, saya terbuka terhadap kritik dan saran. Saya berharap jangan karena ada kesalahan di bagian tertentu, lalu semuanya dianggap salah dan sesat. Untuk perbaikan, saya selalu terbuka pada semua kritik dan masukan dari siapapun.

  Bapak Amin Djamaluddin telah menunjukkan beberapa hal yang menurut beliau meyimpang dari buku itu, dan kami akan melakukan perbaikan pada edisi yang akan datang. Masukan dari Pak Amin adalah: arti surat Al Furqan ayat 57 ‘mencari Allah’ diganti dengan ‘menuju Allah’; ‘zakat sanubari’ diganti dengan ‘shodaqah sanubari’; arti shiratal mustaqiim yaitu ‘jalan yang lurus dan luas’ diganti dengan ‘jalan yang lurus’, penulisan ‘hati nurani Allah’ diganti dengan ‘kehendak Allah’; dalam tabel akhir tentang Asmaul Husna, kata ‘acuan’ diganti dengan ‘dzikir’, serta saran untuk memasukkan hadits secara jelas sumbernya.

  Kami juga menerima masukan empat poin dari Majelis Mujahidin Indonesia, di antaranya:

  1. Hal. viii, alinea 1, berubah menjadi:
  Saya melihat bahwa sesungguhnya pencarian itu juga dicontohkan dalam kitab suci Al-Qur’an, ketika proses tiga Nabi besar dipilih Allah menjadi Nabi dan Rasul.
  2. Hal. 18, alinea 3, berubah menjadi:
  ….Setelah saya memperdalam teori-teori kontemporer dan bukti-bukti empiris sejarah Rasulullah Saw dan Al Qur’an sebagai referensi utama. Kemudian saya mencoba memadukan logika serta suara hati secara sungguh-sungguh yang merupakan referensi pemberian Allah SWT.
  3. Hal. 47, alinea 3, berubah menjadi:
  ….Bukti adanya perjanjian ini, menurut Muhammad Abduh ialah adanya fitrah iman dalam diri manusia. Hal ini ternyata juga disampaikan oleh Prof DR N Dryarkara SJ, seorang pakar filsafat yang bukan beragama Is-lam, berpendapat tentang adanya suara hati manusia yang beliau istilahkan sebagai suara Tuhan yang terekam dalam diri manusia. Hal ini membuktikan kebenaran firman Allah di atas, yang tidak bisa ditolak oleh agama apapun.
  4. Hal. 280, alinea 3, berubah menjadi:
  …. Kita perlu relaksasi sejenak dengan melakukan shalat, mendengar kembali suara hati yang menjadi perantara ilham kebaikan dari Allah SWT.

  Yang ramai dibicarakan saat ini adalah tentang pengertian Asmaul Husna Pak Ary yang dikatakan menyimpang. Penafsiran Asmaul Husna yang harus diikuti oleh manusia bukankah menandingi sifat Allah?

  Saya merujuk pada Surat Al Qashash ayat 77 yang mengatakan bahwa berbuat baiklah (kepada orang lain) sebagaimana Allah telah berbuat baik kepadamu”. Allah memiliki sifat-sifat yang tercermin dalam Asmaul Husna, manusia harus menghormati sifat tersebut tapi bukan untuk menandingiNya. Allah memiliki sifat kasih sayang, manusia juga harus memiliki sifat kasih sayang pada sesama. Tapi kasih sayang manusia tidak akan sebanding dengan kasih sayang Allah. Allah Maha Adil, dan manusia juga harus bersifat adil pada sesama manusia.

  Sekarang saya bertanya, apakah kita tidak boleh adil, karena itu adalah sifat Allah Al Adl? Apakah kita tidak boleh memiliki sifat kasih sayang, karena itu adalah sifat Allah Ar Rahmaan? Lalu kita harus belajar dari sifat siapa? Ini bukanlah menyaingi sifat Allah, karena Adil-nya Allah tak tertandingi, namun manusia harus adil kepada sesama, sebatas manusia.

  Menurut saya, kecenderungan manusia untuk menyukai sifat-sifat kebaikan seperti kasih sayang, keadilan, kejujuran, tanggung jawab, keindahan, adalah bukti bahwa manusia telah melakukan perjanjian dengan Allah sebelum mereka dilahirkan sebagaimana ayat Al Quran QS. al-A’raf (7): 172.

  Apa pesan Anda?

  Saya menyarankan agar sebelum menyimpulkan, sebaiknya mengadakan dialog dulu dan jangan langsung memutuskan. Sekali lagi ESQ bukan aliran ataupun mahzab melainkan training SDM, kalau tidak ada yang substansial menyimpang tidak perlu difatwa sesat. Kalau ada yang dianggap meragukan sebaiknya tidak menghukum tetapi membimbing. Kalaupun ada kritik dan masukan, silakan saya sangat terbuka. Mari kita berlomba-lomba berbuat kebaikan, melakukan perbaikan dalam kehidupan umat.
  Updated about 2 weeks ago · Report

   
  • suarajagat

   05/08/2010 at 8:02 pm

   azlin, terima kasih atas artikel di atas…

   saya tersenyum membaca jawapan2 Pak Ary yang saya lihat sekadar ucapan biasa tanpa isi yang mantap. Malah dalam cubaan beliau untuk menyangkal fatwa yang telah diwartakan..ternyata, jawapan beliau tetap saja menampakkan kecelaruan akidah seorang muslim.
   Pertama sekali, mestilah difahami bahawa Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan tidak mengikat fatwa di peringkat negeri. Malah ia belum lagi boleh dikira sebagai satu fatwa apatah lagi untuk membangkangi atau menolak Fatwa Wilayah Persekutuan yang telah diwartakan dan dipersetujui oleh DYMM Yang DiPertuan Agong.

   membaca jawapan Pak Ary berikut saya anggap sebagai satu jawapan dangkal :

   “Saya menghargai mufti wilayah Persekutuan, Datuk Haji Wan Zahidi Bin Wan Teh, yang mengeluarkan fatwa pelarangan ESQ di wilayah tersebut. Berbeda pendapat itu merupakan hak setiap manusia. Tapi saya juga menghargai keputusan mufti-mufti lainnya yang bukan saja membolehkan bahkan mendukung ESQ. Saya maklum kalau mufti wilayah Persekutuan mengeluarkan fatwa larangan terhadap ESQ, karena beliau tidak per-nah ikut training ESQ sebagaimana delapan mufti lainnya. Beliau juga belum pernah berdialog langsung dengan saya menanyakan hal-hal yang dianggap meragukan. Saya memaklumi sebagai manusia biasa beliau belum memahami apa yang diajarkan ESQ karena memang tidak meminta penjelasan dulu sebelum membuat fatwa.”

   Soalan saya,
   bagaimana pula dengan hasil kajian Panel Kajian Akidah JAKIM dan Kajian Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) yang telah berkali-kali mengikuti training ESQ dan mendapati ianya menyeleweng dari akidah Islam? Bukankah pihak Panel Akidah JAKIM sendiri pernah berdialog dengan Pak Ary sebelum ini? Hasil kajian dan dialog tersebut, Panel Akidah JAKIM memutuskan bahawa ESQ bertentangan dengan akidah Islam.

   Pak Ary turut berkata demikian :

   Sebagaimana kita ketahui bahwa umumnya ilmuwan Barat tidak mengakui keberadaan Tuhan sebagai Pencipta. Penemuan VS Ramachandran seorang pakar neurology, direktur Center for Brain and Cognition, Profes-sor neurosains di Universitas California dan dikenal juga sebagai Marcopolo of Neurology, menemukan secara ilmiah bahwa manusia selalu mencari dan ingin bertuhan. Penemuan tersebut mendasari Danah Zohar untuk merumuskan SQ atau kecerdasan spiritual pada diri manusia. Kedua hal itu membuktikan secara empiris bahwa Al Quran benar bahwa manusia senantiasa mengabdi pada Allah, sebagaimana yang dikatakan dalam surat Adz-Dzariyat: 56, “Tidak Aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk mengabdi kepada-Ku.”

   Soalan dan penjelasan SJ,
   Boleh jelaskan di sini, tafsiran ulama tafsir manakah yang beliau gunapakai?
   Firman ALLAH dalam surah Adz-Dzariyat: 56 bermaksud “Tidak Aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk mengabdikan diri kepada-Ku.”

   Ayat di atas ini adalah satu bentuk penegasan dan peringatan oleh ALLAH swt bahawa sesungguhnya tidaklah ALLAH menciptakan jin dan manusia selain untuk beribadah/menghambakan/mengabdikan/menyerah diri kepada-NYA.

   Pengertiannya ialah manusia wajib menyembah ALLAH bukan bermaksud manusia ‘senantiasa’ mengabdikan diri kepada ALLAH sebagaimana yang disebut oleh Ary Ginanjar Agustian.
   Jika demikian menurut beliau maka;
   Apakah George W. Bush, Danah Zohar serta sekalian Yahudi, Nasrani, Hindu, Buddha dan atheis senantiasa mengabdikan diri kepada ALLAH walhal mereka tidak pernah mengucapkan 2 kalimah syahadah..jauh sekali untuk melaksanakan ibadah kepada-NYA?

   segala kebaikkan yang dilakukan oleh golongan kafir tidak mendapat pahala..berbeza dengan orang Islam yang mendapat pahala bila berniat dan melaksanakan kebaikkan..malah kebaikkan itu di kira sebagai satu ibadah…bukankah ini jelas menunjukkan bahawa ALLAH swt dan Rasul-NYA tidak mengiktiraf golongan bukan Islam sebagai ‘senantiasa’ mengabdikan diri kepada-NYA?
   Kalaulah benar manusia senantiasa mengabdikan diri kepada ALLAH swt, maka tiadalah hikmahnya nubuwwah kerana Rasulullah s.a.w menyeru manusia kepada Islam adalah agar manusia mengabdikan diri kepada ALLAH. Bermakna abu jahal dan mereka yang bukan Islam dari dahulu hingga hari kiamat tidak mengabdikan diri kepada ALLAH. Justeru, hanya muslim dan mukmin yang mengabdikan diri kepada ALLAH, bukannya semua manusia.

   Lantaran itu… Bukankah statement Pak Ary di atas menampakkan unsur pluralisme yang halus dan mempergunakan ayat al-Quran selain membuat tafsiran yang sangat bercanggah serta hanya berdasarkan akal sendiri tanpa rujukan muktabar.

   lagi menurut Ary Ginanjar :

   Ha.. ha.. ha.. Ini menggelikan, ‘triple one’ yang ditulis di buku ESQ itu nomor HP GSM saya yaitu berakhiran 2111 hadiah dari Bapak Garuda Sugardo atas prestasi saya. Menurut saya nomor ini cantik karena berakhiran triple one (111) yang mengingatkan ucapan Bilal saat ditindih batu ia hanya mengatakan Ahad…Ahad…Ahad… yang artinya satu, satu, satu… Ini sama sekali tidak ada kaitannya dengan trinitas. Inilah akibatnya jika tidak bertanya atau berdialog secara langsung, pengertiannya jadi sangat jauh berbeda.

   SJ tegaskan,
   Ahad..Ahad..Ahad yang ertinya Esa..Esa..Esa tidak boleh disebut, dilihat atau diibaratkan sebagai triple one (111). Fikiran sebegini adalah mainan minda tanpa akar akidah Islam.
   Ahad…Ahad…Ahad yang diucap oleh Bilal bin Rabah r.a adalah bermaksud bahawa ALLAH Maha ESA. Tiada TUHAN selain DIA, Tiada yang boleh disamakan dengan-NYA. Kerana ALLAH itu bersifat Wujud, Qidam(Qadim), dan Baqa’.

   sedikit ingatan buat semua..menukar-nukar perkataan di dalam modul terbabit, tidak mengubah konsep atau isi penyampaian yang sedia telah wujud. Ia akan hanya membantu menyembunyikan penyelewengan yang berlaku pada keadaan yang jauh lebih dalam dan di bawah sedar.

   Wallahu’alam.

    
  • Iranis

   05/08/2010 at 11:45 pm

   “Sesungguhnya saya sudah mengetahui pada tanggal 16 Juni 2010 Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Malaysia telah menyatakan ESQ tidak menyimpang secara aqidah dan syariah, sehingga training ESQ dapat terus dilaksanakan di Malaysia. Fatwa Kebangsaan yang menyatakan ESQ tidak dilarang tersebut bersifat nasional, tidak terkecuali di wilayah tertentu. Jadi jika tanggal 17 Juni 2010, mufti di sebuah provinsi menyatakan ESQ menyimpang, tentunya saya heran karena bertentangan dengan fatwa nasional sehari sebelumnya yang sudah disepakati seluruh mufti di berbagai wilayah Malaysia.”

   Hal ini sudah terjawab dengan sendirinya daripada tulisan SS Mufti WP. Muzakarah bukan mesyuarat fatwa. Oleh itu pandangan di dalam muzakarah tersebut hanya disebut ‘keputusan’, bukan fatwa. Oleh itu ia bukan ‘fatwa kebangsaan’. Keputusan itu juga tidak pernah menyebut bahawa esq tidak menyimpang dari segi akidah dan syariah, bahkan menyatakan wujud keraguan yang boleh diperjelaskan. Disepakati atau tidak keputusan tersebut, bergantung kepada tindakan negeri-negeri masing-masing nanti sama ada akan membenarkan atau mengikut langkah WP.

   “Kriteria sesat yaitu apabila mengubah, menambah, atau mengurangi Rukun Islam dan Rukun Iman. Di ESQ tidak ada perubahan sama sekali akan hal itu.”

   Kandungan pewartaan juga tidak pernah menyebut penyelewengan itu kerana melihat pada sisi penambahan atau pengurangan mana-mana Rukun Iman dan Rukun Islam di dalam esq. Tetapi bagaimana Ary menafsirkan Rukun Iman dan Rukun Islam? Kajian oleh AM Waskito boleh membantu untuk memahami perkara ini.

   “Kita harus mampu membedakan isi substansi dan metode. Substansi ESQ sangat sesuai dengan kaidah dan syariah Islam. Dari sisi metodologinya memang baru. Karena ini training sumber daya manusia dan mana-jemen, saya menggunakan teknologi tinggi seperti komputer, multimedia dan alat canggih lainnya. Jadi, harus dibedakan antara isi dan metode”.

   Jika diteliti pada kandungan pewartaan, hampir kesemua atau memang tiada yang menyentuh mengenai metode atau alat canggih. Bahkan dari awal dinyatakan “bahawa ajaran, pegangan dan fahaman yang dibawa oleh Ary Ginanjar Agustian…….”

   “ESQ sebagai lembaga training bisa dimanfaatkan untuk seluruh bangsa Indonesia bukan hanya untuk kalangan umat Islam. Tapi hal itu bukan berarti ESQ juga mengajarkan semua agama sama. Training ESQ terbuka bagi siapa saja yang ingin belajar. Hal itu sebagaimana dianjurkan dalam Al Quran bahwa Islam rahmatan lil alamin menjadi rahmat bagi semesta alam.”

   Liberalisme dan Pluralisme esq bukan kerana kursus itu terbuka kepada non muslim. Bahkan berdakwah itu dituntut (sekalipun esq mendakwa ia hanya latihan sumber manusia, bukan badan dakwah). Pluralisme esq berada pada pada ideologi spiritualisme (rujuk kembali artikel Dr. Ridhuan Tee).

    
 64. zaer

  21/08/2010 at 6:38 am

  …..Adalah lebih baik Join ESQ atau tutup muluut…Khuatir ia FITNAH..justeru fikir-fikirkan….Adakah diri sendiri sudah mampu Menyelamatkan DIRI sendiri dari BAHAN API NERAKA…. kalau belum gurantee, adalah lebih baik berbuat demikian….

   
  • suarajagat

   21/08/2010 at 1:35 pm

   mereka yang terlibat dalam kajian berhubung ESQ seperti Unit Akidah JAKIM dan IKIM telah join program2 ESQ dan melalui penglibatan tersebutlah bukti2 dikumpulkan. Malah, jangan kita terlepas pandang kerana boleh jadi juga ESQ merupakan satu FITNAH ke atas agama Islam. Fatwa diwartakan untuk menghalangi fitnah itu dari terus berleluasa.

    
 65. iqbal

  23/08/2010 at 12:34 pm

  tuan sj

  kalau macam tu mufti2 terutama ss harussani dan juga ex-mufti yg tuan kata dah tak ada kuasa macam dato noh gadot dan ss mufti penang dah terlibat sama denga fitnah yg maha besar ini…

  saya syorkan tuan sj segera menghubungi mereka dan memberi peringatan akan dosa2 besar yg mufti2 dan ex mufti ini sedang lakukan iaitu menyebarkan fitnah besar kepada kaum muslimin di malaysia.

  saya baca majalah `I’ terbitan karangkraft keluaran ogos penuh dengan pembelaan terhadap ESQ oleh mufti2, ex mufti dan juga ulama2 Nahdatul Ulama, Muhammadiah dll.
  saya cukup risau kiranya dokongan dari mufti2, ex mufti dan juga ulama2 di atas yg jelas sudah sesat akidah mereka akan memburukkan lagi keadaan memandangkan mereka mempunyai kedudukan yg agak tinggi.

  dalam majalah tersebut juga ss datuk harussani memaklumkan bahawa kajian ustaz aizam rupanya telah berkali2 dibentangkan dalam majlis fatwa kebangsaan, termasuk 10 pertuduhan yg mencetuskan fatwa haram oleh ss mufti wilayah. dan keputusan ijma telah dibuat bahawa kajian tersebut adalah tidak tepat dan esq tidak ada penyelewengan akidah.

  kalu ikut kata ss datu harussani, fatwa dikeluarkan dengan cara membelakangi keputusan majlis fatwa kebangsaa. buleh la check dalam majalah ‘I’ untuk maklumat lebih lanjut.

  jadi isu disini yg saya nampak sebelum fatwa dikeluarkan, semua hasil kajian ustaz aizam dan JAKIM telah berkali2 dibahas dan disahkan tiada penyelewengan, tapi fatwa dikeluarkan juga atas sebab yg hanya ss mufti wilayah je yg lagi maklum.

  untuk mengatakan mufti2 datang sebagai jemputan dan tidak mengkaji secara detail sebagai mana hasil kajian JAKIM dan ss mufti wilayah adalah tidak tepat, kalu ikut kata ss datuk harussani la.

  tapi mcm kata tuan sj, buang yg syubhah jadi sekarang kita kena pikir macamana nak sedarkan mufti2 terutama ss datuk harussani yg sudah jelas sesat.

  wallahualam

   
  • suarajagat

   23/08/2010 at 3:57 pm

   saudara iqbal..
   Jawapan SJ :
   Subhanallah…SJ tidak pernah menganggap bahawa mereka sebagai golongan yang sesat akidahnya. Malah, pihak SS Mufti Wilayah, JAKIM, IKIM dan Jawatankuasa Perunding Hukum Syarak Wilayah Persekutuan juga tidak pernah menganggap mufti2, ex-mufti dan yang lain2 sedemikian rupa. Dan saya yakin, begitu jugalah sebaliknya.

   Apa yang berlaku hari ini ialah perbezaan pendapat dan pandangan mengenai ESQ 165. Satu pihak mencari jalan untuk memperbaiki. manakala di satu pihak lagi memberi loceng amaran kepada masyarakat supaya berhati-hati dengan ESQ 165 berdasarkan kajian yang dibuat selama 2 tahun. Malah, sekiranya fatwa tidak dikeluarkan dan diwartakan, sudah pasti pihak tertentu tidak seserius hari ini untuk membetulkan kesalahan dan kesilapan yang terdapat dalam ESQ. Justeru keputusan fatwa tersebut mempunyai hikmah yang sangat besar, baik kepada masyarakat, ulama’, pemikir mahupun kepada ESQ sendiri.

   Sebenarnya perbezaan pandangan sebegini bukanlah satu perkara baru. Namun bagi ahli masyarakat yang selama ini tidak mengambil tahu tentang atau alert tentang perkembangan fatwa di Malaysia, ia ibarat perkara baru bagi mereka.
   Cthnya :

   1) rokok difatwakan haram oleh majlis fatwa kebangsaan dan turut difatwakan haram di beberapa negeri seperti di Selangor umpamanya.
   Tetapi di negeri Johor, setahu SJ..rokok masih di anggap sebagai makruh.

   2) masih ingat isu yoga? Yoga telah difatwakan haram oleh majlis fatwa kebangsaan dan negeri2 lain mematuhinya kerana terdapat unsur kefahaman spiritual hindu di dalam amalan yoga. Bagaimanapun, Perak tidak mengharamkannya. Kalau tidak silap saya, SS Mufti menyatakan bahawa negeri Perak belum bersedia mengharamkan yoga.

   Oleh yang demikian, perbezaan sebegini adalah perkara biasa yang perlu dihormati bersama.

   Memandangkan fatwa ESQ 165 adalah meliputi wilayah persekutuan, menjadi satu kewajipan bagi penduduk di wilayah persekutuan kuala lumpur, putrajaya dan labuan untuk mengikuti dan mematuhinya. Pihak ESQ juga wajib menghormatinya dengan tidak melakukan apa2 aktiviti mereka di dalam negeri wilayah persekutuan.

    
 66. Iranis

  24/08/2010 at 12:04 am

  Sungguhpun ia bab berbeza pandangan, tetapi apabila persoalan yang timbul bersangkut dengan akidah, sepatutnya tidak ada ruang untuk berbeza pandangan kerana akidah tidak mengenal sempadan geografi dan tidak ada tolak ansur untuk berlebih kurang. Oleh itu saya melihat saranan sdr Iqbal supaya menyedarkan golongan agamawan tertentu termasuk beberapa org mufti adalah wajar.

  Kenyataan ini tidaklah bermaksud untuk mengatakan bahawa mereka telah tersesat, tetapi sebagaimana tulisan saya sebelum ini, mereka yang berkenaan sudah tentu tidak akan membiarkan diri mereka dan turut mengajak org lain bergelumang dengan kesyubhatan ini sekiranya mendapat maklumat yang mencukupi. Harus diingat, undang-undang dunia boleh terpakai setakatmana ia dikuatkuasakan, tetapi hukum akidah tetap berjalan di mana sahaja sekalipun tidak dikuatkuasakan (tidak diwartakan). Ia memberi kesan kepada iman dan urusan akhirat kita. Mungkin pihak berwajib sedang mengusahakan sesuatu berkenaan perkara ini.

  “dalam majalah tersebut juga ss datuk harussani memaklumkan bahawa kajian ustaz aizam rupanya telah berkali2 dibentangkan dalam majlis fatwa kebangsaan, termasuk 10 pertuduhan yg mencetuskan fatwa haram oleh ss mufti wilayah. dan keputusan ijma telah dibuat bahawa kajian tersebut adalah tidak tepat dan esq tidak ada penyelewengan akidah.”

  Jika benar kenyataan sebegini dilaporkan majalah I, apa penjelasan individu berkenaan terhadap sighah keputusan muzakarah kebangsaan yang menyatakan ‘wujud keraguan munasabah’ dalam esq? Apa penjelasan terhadap kenyataan SS Mufti Selangor yg turut mengulas wujudnya keraguan dalam esq yg perlu diperbetul segera dalam laporan akhbar beberapa ketika sebelum ini?

  “dalam majalah tersebut juga ss datuk harussani memaklumkan bahawa kajian ustaz aizam rupanya telah berkali2 dibentangkan dalam majlis fatwa kebangsaan, termasuk 10 pertuduhan yg mencetuskan fatwa haram oleh ss mufti wilayah. dan keputusan ijma telah dibuat bahawa kajian tersebut adalah tidak tepat dan esq tidak ada penyelewengan akidah.”

  Merujuk kepada kronologi dan keputusan muzakarah kebangsaan, beberapa kajian susulan juga telah dilakukan oleh para penyelidik lain dari kalangan ahli akademik selepas kajian ustaz Aizam. Kesemua menemui dapatan yang sama, mencadangkan pengharaman, cuma muzakarah masih bertolak ansur meletakkan ia pada tahap dzonni (syak). Oleh itu kenyataan esq tidak ada penyelewengan adalah bercanggah dengan muzakarah yang tetap meletakkan esq pada status dzonni sehingga mencadangkan pemantauan oleh panel syariah.

  Menilai esq pada kursus semata tidaklah mencukupi, buku-buku esq walaupun dibaca oleh panel syariah esq, tidak menemui keraguan sepertimana kajian penyelidik lain termasuk pengkaji dari Indonesia yang telah mendedahkan penyelewengan itu. Individu berkenaan juga merupakan org yg bertanggungjawab menjaga Lembaga Peneliti MUI (K.H Amin Djamaluddin) yg bidang tugasnya sama seperti Bahagian Penyelidikan JAKIM. di Malaysia. Situasi ini seolah sedikit sebanyak dapat dikaitkan dgn tulisan yang dikemukakan oleh Prof Dr. Ismail Ibrahim, apabila terdapat 2 fatwa yang berbeza sama sekali, tentu ada yang tidak kena di mana-mana yang perlu dilihat kembali.

  Allahu a’lam.

   
 67. ezbi

  24/08/2010 at 11:33 pm

  sdr sj,
  izinkan saya mencelah, sememangnya kod 19 dipelopori Rashad Khalifah dan dakwaan sdr Ari tak kenal Rashad Khalifah masih boleh dipersoalkan kerana seorang yang suka membaca dan membuat kajian tentang keajaiban dan keunikan mesti terjumpa dan tertarik dengan penemuan-penemuan bergini.
  beliau mengatakan bahawa angka 19 dipetik dari buku “Membumikan AlQuran” yang dikarang oleh Dr.M.Quraish Shihab bukannya dari Rashad Khalifah. Tetapi apa yang jelas angka atau pembahgian menggunakan angka 19 dengan terang disebut oleh pengarangnya hasil penemuan Rashad Khalifah !

  Izinkan saya mengambil petikannya seperti berikut:
  “Dr. Mustafa Mahmud, mengutip pendapat Rasyad Khalifah, juga mengemukakan bahwa dalam Al-Quran sendiri terdapat bukti-bukti sekaligus jaminan akan keotentikannya.3

  Huruf-huruf hija’iyah yang terdapat pada awal beberapa surah dalam Al-Quran adalah jaminan keutuhan Al-Quran sebagaimana diterima oleh Rasulullah saw. Tidak berlebih dan atau berkurang satu huruf pun dari kata-kata yang digunakan oleh Al-Quran. Kesemuanya habis terbagi 19, sesuai dengan jumlah huruf-huruf B(i)sm Ali(a)h Al-R(a)hm(a)n Al-R(a)him. (Huruf a dan i dalam kurung tidak tertulis dalam aksara bahasa Arab).

  Huruf (qaf) yang merupakan awal dari surah ke-50, ditemukan terulang sebanyak 57 kali atau 3 X 19.

  Huruf-huruf kaf, ha’, ya’, ‘ayn, shad, dalam surah Maryam, ditemukan sebanyak 798 kali atau 42 X 19.

  Huruf (nun) yang memulai surah Al-Qalam, ditemukan sebanyak 133 atau 7 X 19. Kedua, huruf (ya’) dan (sin) pada surah Yasin masing-masing ditemukan sebanyak 285 atau 15 X 19. Kedua huruf (tha’) dan (ha’) pada surah Thaha masing-masing berulang sebanyak 342 kali, sama dengan 19 X 18.

  Huruf-huruf (ha’) dan (mim) yang terdapat pada keseluruhan surah yang dimulai dengan kedua huruf ini, ha’ mim, kesemuanya merupakan perkalian dari 114 X 19, yakni masing-masing berjumlah 2.166.

  Bilangan-bilangan ini, yang dapat ditemukan langsung dari celah ayat Al-Quran, oleh Rasyad Khalifah, dijadikan sebagai bukti keotentikan Al-Quran. Karena, seandainya ada ayat yang berkurang atau berlebih atau ditukar kata dan kalimatnya dengan kata atau kalimat yang lain, maka tentu perkalian-perkalian tersebut akan menjadi kacau.

  Angka 19 di atas, yang merupakan perkalian dari jumlah-jumlah yang disebut itu, diambil dari pernyataan Al-Quran sendiri, yakni yang termuat dalam surah Al-Muddatstsir ayat 30 yang turun dalam konteks ancaman terhadap seorang yang meragukan kebenaran Al-Quran.

  Demikianlah sebagian bukti keotentikan yang terdapat di celah-celah Kitab Suci tersebut”.

  Jadi bagaimana Sdr Ari kata beliau tak kenal Rashad Khalifh ?

   
  • suarajagat

   25/08/2010 at 2:17 pm

   menghairankan.. Dr.Ary beliau menulis teori kod 19 tersebut kerana ia membuktikan mukjizat al-Quran, tetapi tidak menerima kefahaman anti hadis Rasyad Khalifah.
   Walhal Kod 19 adalah basic kefahaman anti hadis. Tidak ada seorang ulama pun yang membenarkan teori kod 19 sebagai mukjizat. tetapi ary ginanjar sahaja yang membenarkannya.

    
 68. ezbi

  25/08/2010 at 2:46 pm

  kepada Jawatankuasa Syariah cuba lah lihat dalam media.isnet.org kalau kenyataan ini bohong!

   
 69. ezbi

  27/08/2010 at 12:13 am

  UJUDNYA KONSPIRASI YAHUDI YANG TERSUSUN

  nampaknya polemik ESQ165 sudah sampai kemuncaknya barangkali menyebabkan tidak banyak komen yang diberikan atau pembaca sudah mulai bosan untuk melayan kerenah ahli ESQ165 yang tidak mahu mendengar teguran.
  Disini saya ingin menarik perhatian kepada pembaca mengenai dakwaan UJUDNYA KONSPIRASI YAHUDI yang tersusun yang mungkin terlepas pandang dan tidak dibuat kajian yang menyeluruh.
  Kita memang sedia maklum bahawa asas ESQ itu adalah pemikiran yang dibawa oleh pengasanya yang sebenar iaitu Danah Zohar dan suaminya Marshall yang merupakan Yahudi Tulin. Jadi metode yang ingin disampaikan oleh ESQ165 yang kononnya dipelopori oleh Sdr Ari tidak lain hanyalah menyampaikan dan melebarkan pemikiran kedua-dua yahudi berkenaan.

  Penggunaan angka 165 itu juga membawa berbagai makna dan fahaman. kalau diMalaysia ianya disebut sebagai mendokong sifat ikhsan berasaskan kepada rukun-rukun iman dan islam, itu pun kerana kebanyakan peserta kursus diMalaysia adalah mereka yang berugama Islam.

  Bagaimana pula diIndonesia atau lain-lain negara yang sebahagian besar peserta kursus bukan dari berugama Islam ? tidakkah 165 itu mempunyai makna yang lain pula ?kerana mengikut maklumat yang ada kursus ini dijalankan diseluruh dunia dengan jumlah pesertanya hampir sejuta orang !

  Bagi Danah Zohar 165 itu mungkin bermakna 12 perinsip-perinsip SQ yang mesti ada (1+6+5 =12) atau bagi umat yahudi ia bermakna 7 perinsip bintang david (3+3+1)
  atau sebagainya.

  Semasa membicarakan mengenai SQ dan God Spot (Titik fitrah gantiannya) kisah Nabi Ibrahim dipaparkan . Soalnnya kenapa Nabi Ibrahim dan tidak nabi-nabi lain seperti nabi Musa, Nabi Isa atau nabi Muhamad ? Kaitan Nabi Ibrahim dengan SQ dan GS ini bukan sahaja dibawa oleh Sdr Ari tapi juga oleh penulis yang lain seperti Taufik Pasiak dalam bukunya Revolusi IQ,EQ,SQ.Samada Sdr Ari mengambil cerita dari Taufik atau Taufik mengambil dari Ari atau secara kebetulan ceritanya sama

  Ada kemungkinan mengambil jalan cerita kisah Nabi Ibrahim adalah lebih senang kerana ianya dapat diterima oleh penganut Ugama Islam, Yahudi dan Kristian. Tapi adakah kita terfikir bahawa ketika ini telah ujud gerakan -gerakan untuk menghidupkan Agama Ibrahim ? Di Indonesia umpamanya ada gerakan ” millah Ibrahim ” yang giat berkembang, kalau dilihat kepada laman sesawangnya memang agak menggerunkan.
  Begitu juga kalau diperingkat antarabangsa adanya gerakan untuk menubuhkan “Abraham nation- a new movement base on old idea yang dipelopori oleh Askin Ozcan seorang rakyat Turki di Sweden ? Negara yang dimaksudkan itu sememangnyalah Israel !

  Bolehkah dikatakan bahawa ESQ165 tidak dipengaruhi oleh unsur-unsur diatas ? Cuba kita lihat perinsiip ketiga-tiga entiti berkenaan :

  A Principles of SQ;
  1. Self- awareness
  2. Spontaneity
  3. Being vision
  4. Holism
  5. Compasion
  6. celebration of Diversity
  7. Field Independence
  8. Humility
  9. Tendency to ask Fundamental ‘why ‘ question
  10. Ability to reframe
  11. Positive use of adversity
  12. Sense of vocation

  B.Abraham Nation- a nation of ;
  1. enlightment
  2. Openness
  3. Tolerance
  4. Love
  5. Peace
  6. Justice
  7. Cooperation
  8. Respect and consideration and kindness

  C. ESQ 165 – 7 budi utama;
  1. Honesty
  2. Resposibility
  3. Visionary
  4. Discipline
  5. Cooperation
  6. Justice
  7. care

  nah cubalah buat perbandingan dan lihat persamaannya. Adakah ini juga kebetulan ? Mungkin ada bijakpandai yang dapat membuat kajian -kajian selanjutnya yang lebih terperinci.

   
 70. nur iman

  27/08/2010 at 10:32 pm

  ASSALAMU’ALAIKUM WBT,

  SILA BACA CATATAN USTAZ OKBAH DARI JAKARTA BERKENAAN NASIHATNYA KEPADA PIHAK ESQ TETAPI TAK PERNAH DIPEDULIKAN:

  Farid Okbah: ‘Mereka Bertanggung Jawab kepada Allah Atas Setiap Kesalahan ESQ’

  Kontroversi Training Leadership ESQ Ary Ginanjar menghebohkan publik setelah difatwa sesat oleh Mufti Malaysia, 10 Juni 2010 lalu.

  Berita kontroversi ESQ ini sebenarnya terlambat panas. Karena sejak lima tahun silam, kritik tajam dan penilaian negatif terhadap ESQ telah disuarakan secara lantang oleh ulama Bekasi, Al-Ustadz Farid Achmad Okbah.

  Setelah mengikuti training ESQ tahun 2006 dan membaca buku-buku ESQ, pengasuh pesantren dai di kawasan Pondok Gede Bekasi ini menyampaikan nasihat dan koreksi tertulis kepada Ary Ginanjar. Karena dinilai tidak ada respon maupun perbaikan ESQ, ustadz yang fasih berbahasa Arab dan Inggris inipun bersuara lantang menjawab berbagai pertanyaan umat seputar ESQ.

  Ditemui voa-islam.com di Masjid Jami’ Al-Azhar Kalimalang Bekasi, (16/7/2010) pengurus Dewan Dakwah DKI Jakarta ini berbagi pengalaman dan ilmunya mengenai ESQ. Berikut petikannya:

  Pelatihan ESQ Ary Ginanjar yang difatwa sesat oleh Mufti Malaysia. Bagaimana pendapat Ustadz?

  Menurut saya, fatwa itu agak terlambat. Saya telah membuat beberapa catatan kritik terhadap ESQ tahun 2006 yang lalu.

  Pada acara ESQ yang diadakan di hotel Melia Mega Kuningan tahun 2006, saya tercatat sebagai peserta gelombang ke-46 selama 4 hari. Setelah saya mengikuti secara keseluruhan saya membuat catatan-catatan kepada saudara Ary Ginanjar sebagai nasihat. Saya berharap akan adanya perbaikan-perbaikan, sehingga saya sampaikan secara objektif, mengenai kelebihan dan kekurangan yang ada dalam ESQ, serta hal-hal yang bertentangan dengan Syariat Islam.

  Nasihat saya sampaikan secara tertulis kepada Pak Ary Ginanjar melalui sekretarisnya, yaitu Pak Hasan. Akan tetapi sejak tahun 2006 sampai sekarang sepertinya belum ada perubahan-perubahan yang terjadi dalam ESQ ini. Maka saya tidak kaget kalau kemudian ada fatwa dari Mufti Malaysia yang menyatakan kesesatan ESQ itu, karena saya juga menemukan hal-hal yang seperti itu.

  Yang saya ketahui, saudara Ary Ginanjar selalu menyatakan, “Ini adalah training manajemen bukan training agama.” Pernyataan ini telah berkali-kali dia sampaikan. Padahal di dalam training itu hampir seluruhnya berkaitan dengan agama. Masalahnya, argumentasi tentang agama inilah yang bermasalah.

  Kita tidak mempermasalahkan training manajemennya. Tetapi kalau apa yang disampaikan itu berkaitan dengan masalah agama, maka menjadi kewajiban kita untuk meluruskan.

  Yang perlu digarisbawahi, bahwa kebenaran itu hanya satu. Tidak dua, atau tiga atau lebih. Allah menyebutkan hanya ada dua jalan.

  Jalan yang pertama, dalam surat An-Nisa’ 115 Allah menyebutkan adanya jalan kebenaran yang ditempuh orang-orang mukmin:

  “Dan barangsiapa yang menentang Rasul sesudah jelas kebenaran baginya, dan mengikuti jalan yang bukan jalan orang-orang mukmin, Kami biarkan ia leluasa terhadap kesesatan yang telah dikuasainya itu dan Kami masukkan ia ke dalam Jahanam, dan Jahanam itu seburuk-buruk tempat kembali.”

  Di ayat lainnya, dalam surat Al-An’am 55 Allah menyebutkan adanya jalan yang kedua yaitu jalannya orang-orang pembuat dosa:

  “Dan demikianlah Kami terangkan ayat-ayat Al-Quran (supaya jelas jalan orang-orang yang saleh, dan supaya jelas (pula) jalan orang-orang yang berdosa.”

  Nah, saya melihat kecenderungan dalam training ESQ ini bukan jalan yang pertama, tapi cenderung pada jalan yang kedua. Sehingga kita harus meluruskannya.

  …Karena kesalahan itu dilakukan di depan umum, maka koreksinya juga harus dilakukan di depan umum…

  Dulu saya sampaikan nasihat secara langsung tapi tidak didengar. Maka ketika di radio Dakta FM beberapa kali saya ditanya tentang ESQ, saya pun menjelaskan kekeliruannya sebagai upaya untuk meluruskan.

  Karena kesalahan itu dilakukan di depan umum, maka koreksinya juga harus dilakukan di depan umum, sehingga tidak cukup untuk melakukannya secara tersembunyi. Saya sudah nasihati secara tersembunyi tapi tidak ditanggapi, maka saya berkewajiban untuk menjelaskan kepada umat. Kapan saja saya ditanya tentang training ESQ, maka saya akan terangkan apa adanya.

  Bahkan dalam satu pengajian ibu-ibu di Cibubur, Jakarta Timur, beberapa anak muda utusan ESQ datang mengikuti pengajian dengan pakaian yang bagus dan menarik. Mereka menawarkan pelatihan ESQ. Maka kepada utusan ESQ ini saya sampaikan berbagai masalah dalam training ESQ. Para utusan ESQ itu pun pulang tak bisa menjawab.

  Upaya kita dalam menasehati ini bukan untuk meruntuhkan atau menghancurkan, tetapi untuk memperbaiki. Kalau memang ditemukan bukti adanya kesalahan, terimalah nasihat itu lalu perbaikilah apa yang ada. Karena bagaimanapun saudara Ary ini mengatasnamakan Islam, dengan membawa ayat-ayat Al-Qur’an dan hadits-hadits Nabi.

  …Upaya kita dalam menasehati ini bukan untuk meruntuhkan atau menghancurkan, tetapi untuk memperbaiki…

  ==============================================

  BIODATA:

  Nama Lengkap:
  Farid Achmad Okbah

  Tempat & tanggal lahir:
  Bangil, 5 Mei 1963

  Pendidikan:
  Lembaga Pendidikan Bahasa Arab (ABA) tahun 1983, Akademi Bahasa Asing tahun 1987, S2 Politik Islam tahun 2002.

  Pengalaman Dakwah:
  Direktur Islamic Centre Al-Islam (pesantren khusus para dai); Pengasuh kajian Tauhid Radio DAKTA FM; Imam Islamic Society Dee Why Sydney – Australia (sampai tahun 1992), PP Al-Irsyad Al-Islamiy (jabatan terakhir Ketua Majelis Dakwah Tingkat Nadional), Ketua Majelis Syuro Dewan Dakwah Islamiyah Indonesia (DDII) DKI Jakarta.

  ==============================================

  Apakah ada perbedaan antara apa yang ditulis dalam buku ESQ dengan apa yang didasarkan dalam pelatihan ESQ?

  Saya tidak meneliti secara mendalam sebagai perbandingan apakah yang ada di buku berbeda dengan apa yang disampaikan dalam pelatihan ESQ. Tetapi inti masalahnya, ada persamaan antara apa yang ditulis dalam buku dengan apa yang disampaikan dalam pelatihan ESQ, antara lain sama-sama menekankan untuk berakhlak dengan akhlak Allah.

  Ary Ginanjar selalu membawakan hadits “Takhallaquu bi-akhlaaqillaah” (berakhlaklah kalian dengan akhlak Allah). Pernyataan ini disampaikan dalam pelatihan ESQ maupun dalam buku. Di bagian terakhir buku itu didoktrinkan tentang Asmaul Husna yang harus diikuti. Padahal ini adalah penyimpangan.

  Kita diperintahkan oleh Allah untuk mengikuti akhlak Rasulullah shallallahu ’alaihi wasallam. Dalam surat Al-Ahzab 21 Allah memerintahkan:

  “Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu, yaitu bagi orang yang mengharap rahmat Allah dan kedatangan hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah.”

  Jadi kewajiban kita adalah mengikuti akhlak Rasulullah bukan untuk mengikuti akhlaq Allah. Karena Allah adalah Sang Maha segala-galanya, maka jangan disamakan dengan manusia. Kita diperintahkan untuk mengikuti akhlaq Rasulullah shallallahu alaihi wasallam. Bahkan Allah memuji akhlak Rasulullah dalam surat Al-Qalam 4:

  “Dan sesungguhnya kamu benar-benar berbudi pekerti yang agung.”

  …kesalahan terbesar yang dilakukan saudara Ary Ginanjar adalah mendoktrinkan supaya kita mengikuti akhlak Allah dan itu jelas keliru…

  Nah, kesalahan paling besar yang dilakukan oleh saudara Ary Ginanjar adalah mendoktrinkan dalam buku maupun kajian yang ada di dalam forum itu supaya kita mengikuti akhlak Allah dan itu jelas keliru.

  Hadits “Takhallaquu bi-akhlaaqillaah” yang dibawakan itu adalah hadits palsu. Ibnul Qayyim Al-Jauziyah menjelaskan kepalsuan hadits ini dalam kitab Al-Fawa’id. Ungkapan ini bukan hadits Nabi, tapi ucapan Yahya bin Mu’adz. Karena ungkapan ini bukan hadits, maka tidak bisa dijadikan pedoman.

  Kewajiban kita adalah mengikuti akhlak Rasulullah. Mengikuti akhlak Allah adalah indikasi ajaran sufi. Inilah kesalahan dasar Ary Ginanjar yang harus diluruskan. Dan Ary Ginanjar harus melakukan koreksi total terhadap ESQ-nya sebelum menyebar lebih luas lagi.

  …Mengikuti akhlak Allah adalah indikasi ajaran sufi. Inilah kesalahan dasar Ary Ginanjar yang harus diluruskan…

  Setiap orang yang terlibat dalam training ESQ bertanggung jawab kepada Allah ketika mereka mengajarkan kebatilan dan ketidakbenaran, kemudian diikuti oleh orang banyak.

  Bagaimana penilaian Ustadz terhadap materi pelatihan ESQ?

  Pada saat saya mengikuti pelatihan ESQ, saudara Ary Ginanjar menyebutkan, “Wahai Muhammad, tidak Kuciptakan seluruh alam semesta ini kecuali untukmu.”

  Saya sangat kaget, saat itu jantung saya berdebar kayak mau copot. Karena ini ada penyimpangan yang sangat fatal sekali. Ajaran inilah indikasi tashawuf yang menyimpang itu.

  Orang-orang shufi yang sesat ingin mengultuskan Rasulullah SAW, dan menempatkannya melebihi daripada porsinya. Ini jelas penyimpangan. Padahal Rasulullah SAW bersabda, “Janganlah kalian mengultuskan aku seperti orang Nashara mengultuskan Nabi Isa bin Maryam. Sungguh aku adalah hamba Allah dan rasul-Nya.”

  Dalam hadits ini Nabi mencegah umatnya supaya tidak mengultuskan beliau melebihi porsi hamba Allah dan rasul-Nya.

  Jelas ini sangat bertentangan dengan Al-Qur’an. Dalam surat Adz-Dzariyat ayat 56 Allah menyatakan:

  “Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka beribadah kepada-Ku.”

  Allah menciptakan jin dan manusia untuk beribadah kepada Allah SWT, bukan untuk Muhammad SAW. Kalau tidak dalam misi penelitian, saya akan tinggalkan acara yang salah fatal itu.

  Dalam buku ESQ, Ary Ginanjar mengimbau agar pembaca mempergunakan suara hati yang terdalam sebagai sumber kebenaran. Bagaimana pendapat Ustadz?

  Membaca imbauan saudara Ary Ginanjar itu, saya teringat perkataan Imam Adz-Dzahabi dalam kitabnya Siyar A’lamin-Nubala’ yang menukil ungkapan Abu Qilabah, seorang ulama Tabi’in. Beliau mengatakan, “Idza qaala rajulun da’na minas-sunnah haat Al-Qur’an, fainnahu dhool” (kalau ada orang mengatakan: tinggalkan As-Sunnah, kita kembali kepada Al-Qur’an saja, maka sesungguhnya dia adalah orang tersesat). Jadi orang yang ingin kembali kepada Al-Qur’an tanpa As-Sunnah, adalah indikasi orang tersesat.

  Imam Adz-Dzahabi mengomentari ungkapan tersebut sbb:

  “Kalau kamu temui orang mengatakan: kita tinggalkan Al-Qur’an dan Sunnah, kita pakai akal saja, maka ketahuilah dia adalah Abu Jahal. Lantas bila ada orang berkata: jangan pakai Al-Qur’an, Sunnah dan akal sehat, cukup memakai perasaan dan hati nurani saja, maka ketahuilah bahwa orang itu adalah iblis. Kalau kamu berani, injaklah dadanya dan bacakan Ayat Kursi karena orang itu kerasukan iblis.”

  …Bila ada orang berkata: jangan pakai Al-Qur’an, Sunnah dan akal sehat, cukup memakai perasaan dan hati nurani saja, maka ketahuilah bahwa orang itu adalah iblis…

  Memang betul, ada hadits Nabi yang menyebutkan, “Bertanyalah kepada qalbumu meskipun orang banyak memfatwakan.” Tapi ini berlaku dalam perkara yang tidak terdapat dalam Al-Qur’an dan Sunnah, dan dalam kondisi yang tidak ada ulama. Jadi bertanya kepada qalbu itu boleh dilakukan setelah berusaha untuk memahami Al-Qur’an dan Sunnah secara mendalam.

  Tapi jika agama, ajaran akidah dan syari’ah semuanya dikembalikan kepada hati nurani, maka ini jelas penyimpangan. Kata Imam Adz-Dzahabi, orang ini adalah iblis. Na’udzubillah min dzalik.

  Dalam buku ESQ Ary Ginanjar menyebut Nabi Muhammad sebagai pemimpin yang sangat mengandalkan logika dan suara hati. Bagaimana tanggapan Ustadz?

  Logika dan nurani manusia itu sangat relatif dan subjektif. Kalau logika dan hati nurani itu diandalkan, lantas logika dan hati nurani siapa? Karena logika dan hati nurani setiap manusia itu berbeda satu sama lainnya.

  Makanya dalam surat An-Nisa ayat 165 Allah menyebutkan:

  “Mereka Kami utus selaku rasul-rasul pembawa berita gembira dan pemberi peringatan agar supaya tidak ada alasan bagi manusia membantah Allah sesudah diutusnya rasul-rasul itu. Dan adalah Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.”

  Maka tidak betul omongan seperti itu. Atas dasar apa dia ngomong seperti itu? Ini wahyu Ilahi yang harus dikembalikan kepada Al-Qur’an. Ajaran-ajaran yang disampaikan Rasulullah SAW, semuanya diperoleh dari wahyu Allah SWT. Allah berfirman dalam surat An-Najm 3-4:

  “Dan tiadalah yang diucapkannya itu menurut kemauan hawa nafsunya. Ucapannya itu tiada lain hanyalah wahyu yang diwahyukan (kepadanya).”

  …Mana dalilnya sehingga Ary Ginanjar berani mengatakan bahwa Rasulullah sangat mengandalkan logika dan suara hati? Ini jelas penyimpangan…

  Darimana dalilnya sehingga Ary Ginanjar berani mengatakan bahwa Rasulullah sangat mengandalkan logika dan suara hati? Tidak ada ayat yang mengatakan itu dalam Al-Qur’an. Ini jelas penyimpangan.

  Jadi, apa kesimpulan Ustadz setelah membaca buku ESQ dan mengikuti training ESQ Ary Ginanjar?

  Ya, saya katakan sesat dalam kandungan ajarannya itu. Selain sesat, juga mengandung penyimpangan-penyimpangan. Di antara penyimpangan itu dia menggunakan training itu dengan musik-musik. Mana mungkin untuk kebenaran diajarkan dan dikembangkan melalui salah satu bentuk penyimpangan.

  Musik-musik itu memanggil setan. Makanya Ibnu Mas’ud ketika menjelaskan ayat :

  “Dan orang-orang yang beriman itu menjauhkan diri dari hal yang sia-sia).”

  Kata Ibnu Mas’ud, “laghwun” atau hal yang sia-sia yang dimaksud dalam surat Al-Mukminun ayat 3 itu adalah musik-musik.”

  Makanya, kalau Ary Ginanjar bermaksud menyampaikan kebenaran tapi dilakukan dengan cara yang salah yaitu menggunakan musik-musik, itu justru menambah daftar penyimpangan lagi.

  Apalagi kemudian dalam training ESQ bercampur antara laki-laki dengan perempuan yang tidak pakai jilbab. Makan sambil berdiri, dan seterusnya. Apakah seperti ini ajaran Islam? Nas’alullooha al-‘afiyah.

  Kalau training ESQ sesat, kenapa dari 14 mufti Malaysia hanya satu mufti saja yang memfatwakan kesesatan ESQ, sementara 13 mufti lainnya mendukung ESQ?

  Sama juga dengan Indonesia. Berapa banyak ulama di indonesia yang tidak mengoreksi konsep penyimpangan pada training ESQ Ary Ginanjar? Apa berarti itu bukti kebenaran karena banyaknya orang yang tidak menyalahkan pelatihan ESQ?

  Ketika segelintir orang termasuk saya mulai tahun 2006 bersuara lantang menyatakan kesesatan ESQ, publik tidak mempermasalahkan. Kenapa sekarang baru ramai ketika itu yang memfatwa sesat ESQ itu mufti Malaysia?

  Ingat, sedikit dan banyaknya orang tidak menjadi ukuran suatu kebenaran. Kata Ali bin Abi Thalib, “Ukuran kebenaran tidak diukur dengan banyaknya orang. Tapi kenalilah kebenaran, niscaya kamu akan tahu siapa yang di atas kebenaran itu.

  Bagaimana dengan para tokoh yang mendukung dan merekomendasikan pelatihan ESQ?

  Mereka bertanggung jawab di hadapan Allah, setiap kesalahan yang timbul dari ESQ itu, atas rekomendasi mereka, maka mereka akan diminta pertanggungjawabannya di hadapan Allah karena telah diikuti oleh orang banyak.

  Makanya para tokoh harus berpikir jernih. Jangan asal ngomong dan jangan asal merekomendasikan. Dan jangan melakukan penilaian masalah agama karena tertarik atas penampilannya tapi lihat ajarannya.

  Bagaimana dengan kaum muslimin yang pernah mengikuti training ESQ ini?

  Bila sudah pernah mengikuti ESQ karena informasi-informasi yang di antaranya mengandung kesalahan-kesalahan yang sudah masuk ke dalam kepada pemikiran-pemikiran maupun keyakinan mereka, saya nasihatkan beberapa hal: Pertama, mereka harus bertaubat kepada Allah dari apa yang diajarkan oleh Ary Ginanjar.

  …rendah hati mengakui kesalahan dan bertaubat itu jauh lebih baik daripada berlanjut terus dalam kesalahan-kesalahan…

  Kedua, berusaha untuk memperbaiki apa yang menjadi kesalahan itu, di antaranya menyangkut masalah akidah, ibadah ataupun akhlak. Semuanya harus diperbaiki supaya tidak terbawa oleh kesesatan yang ada dalam ESQ.

  Kemudian yang ketiga, mereka harus lebih mendalami agama sesuai dengan yang diajarkan oleh Allah dan Rasulullah shallallahu alaihi wasallam.

  Kalau kita tulus kepada Allah, maka rendah hati mengakui kesalahan dan bertaubat itu jauh lebih baik daripada berlanjut terus dalam kesalahan-kesalahan. Ittaqillah haitsuma kunta. [taz, badru, adrian/voa-islam.com]

  Baca berita terkait:

  1. 27 Penyimpangan ESQ Ary Ginanjar Versi Nahimunkar.com.
  2. ESQ Merusak Akidah Karena Jadikan Suara Hati Sebagai Sumber Kebenaran.
  3. Nasihat Alumnus ESQ untuk Ary Ginanjar Agustian.
  4. Farid Okbah: ‘Mereka Bertanggung Jawab kepada Allah Atas Setiap Kesalahan ESQ.’
  5. Amin Djamaluddin: Ajaran ESQ Ary Ginanjar tentang Asma Allah Jelas Menyimpang.
  6. ESQ Ary Ginanjar Difatwa Sesat Karena Merusak Aqidah dan Menghina Nabi.
  7. Kutipan Fatwa Mufti Malaysia tentang Kesesatan ESQ Ary Ginanjar.
  8. Dewan Dakwah Bantah Dukung ESQ Ary Ginanjar.
  9. Akhirnya Ary Ginanjar Akui Kekeliruan ESQ.
  10. Klarifikasi ESQ Soal Masukan Berharga Ustadz Farid Okbah kepada Pak Ary Ginanjar.
  11. Paduan Suara Lagu ‘Asma’ Para Pembela ESQ Ary Ginanjar.

   
 71. Atuk

  22/09/2010 at 3:28 pm

  Assalamu’alaikum,

  Info terbaru – Majlis Fatwa Negeri Selangor yang baru sahaja bersidang memutuskan Training ESQ dibenarkan untuk diteruskan di Negeri Selangor.

  Saya kesian dengn saudara yang tak tahu banyak perkara di sebalik tabir, tapi banyak menuduh dan prasangka buruk. ESQ Training buatan manusia. Sudah pasti banyak kelemahan dan tak sempurna. Tp mereka harus dipuji krn punya hasrat utk menyebarkan Islam melalui training. Kekurangan mereka,berilah teguran yg membina.

  Saya minta maaf, klulah pendapat mufti wilayah tu yg saudara pakai, sy ingat saudara tersilap besar. Saudara belum kenal siapa beliau & org2nya spt Prof. Zakaria Stapa, Ustz Ariffin & Ustz Aizam Jakim yg begitu konsisten bekerja keras utk menjatuhkan ESQ.

  Ini bukan sekali beliau buat masalah dalam urusan ummah. Bnyk kali. Cubalah saudara siasat sendiri. Mudah2an ketemu jalan supaya terbuka mata hati saudara utk melihat perkara sebenar yg berlaku dr sudut yg berbeza. Semoga berjaya.

   
  • suarajagat

   22/09/2010 at 6:53 pm

   terima kasih Atuk atas info tersebut..
   keputusan Majlis Fatwa Negeri Selangor memang sudah dijangkakan…bagaimanapun, pihak SJ akan menunggu kenyataan rasmi dari Majlis Agama Islam Selangor.

   adalah tidak wajar untuk menuduh individu seperti Datuk Mufti WP, Prof. Zakaria Stapa, Ustaz Arifin & Ustaz Aizam Jakim serta panel2 kajian sebagai golongan yg hendak menjatuhkan ESQ..
   seharusnya, kita melihat mereka sebagai kalangan yang menjalankan tanggungjawab untuk menjaga kefahaman akidah umat Islam.

   Atuk says :
   Ini bukan sekali beliau buat masalah dalam urusan ummah. Bnyk kali.

   suarajagat :-
   Beliau buat masalah dalam urusan ummah?
   boleh saudara tolong senaraikan?

   terima kasih 🙂

    
 72. Barie Rosli

  11/11/2010 at 3:22 am

  Assalamualaikum semua…

  Pendapat peribadi saya… Tutup saja ESQ 165 sebab pengasas nya saja bukan muslim walhal yg datang kat kursus tu adalah orang2 yg beragama Islam. Mungkin ada kebaikan tetapi dikhuatiri lebih banyak keburukan.

  Didalam Islam sendiri sebenarnya terdapat ilmu atau kaedah meransang deria dalaman tapi kenapa pula diketengah kan kaedah yang diasaskan oleh puak kapiaq?

  Carilah guru agama yang jelas ilmu dan amalnya adalah bersanad dengan Rasulullah.

  Wallahualam

   
 73. ezbi

  29/11/2010 at 10:17 am

  Assalammualaikum,
  pengasas ESQ 165 begitu menganggungkan penemuan-penemuan yang dibuat oleh Rashad Khalifah berkaitan dengan KOD 19 nya walaupun katanya beliau mengambil fakta tersebut dari buku Membumikan AlQuran. Saudara IbnuYusuf didalam lamanwebnya http://megasutra.com telah menulis artikel ‘ Bukti Matematik Membongkar Penyelewengan Rasyad Khalifah dan KOD 19 ‘. Kepada anda semua dijemput membacanya!

   
 74. Jebat

  28/01/2011 at 10:37 pm

  lucu juga baca komen2 orang yg nak komen tapi tak tahu ujung pangkal. apa2pun sendiri cakap sendiri tanggung… tidak ada kata2 yg akan terlepas dari penghakiman Allah. hati2 dalam menghukum atau menilai kerana semua tuduhan yg salah, akan berbalik kepada yg menuduh… huh berat tu bang…

   
  • suarajagat

   30/01/2011 at 4:40 pm

   semoga kesesatan ESQ akan terbongkar di hari2 mendatang

    
   • raja

    30/03/2011 at 6:22 pm

    apala korang ni,kalau kurang faham tentang ilmu islam x yah la nk gaduh2 kt sini, last2 dosa yg hangpa dapat,biar je pakar2 ilmuan yg setelkkan,xyah nk buruk2kn mana2 pihak.kalau ALLAH buka iab korang baru tau..

     
   • suarajagat

    31/03/2011 at 1:00 pm

    raja,
    isu ESQ 165 telahpun dibuat kajian oleh para pakar dalam bidang usulludin selama 2 tahun sejak 2008-2010.
    Kesemua pakar dalam 4 panel khas yang ditubuhkan bagi membuat kajian tersebut mencadangkan agar ESQ diHARAMkan dari beroperasi di negara ini, berdasarkan hasil kajian yang mendapati terdapat pelbagai unsur yang amat bercanggah dengan ajaran Islam.

    Tujuan kalangan kami yang pro-fatwa bukanlah untuk membuka aib sesiapa, tetapi untuk menjaga akidah jutaan umat Islam khususnya di Malaysia dan seluruh dunia umumnya.

     
 75. zarina

  07/04/2011 at 12:25 pm

  saya ikuti esq training berkali-kali. macamana saya nak tau saya sesat ke tidak. saya masih menunaikan solat dan amalan lain sebagaimana ajaran ustaz dan panduan yang sedia ada di malaysia. saya masih berpegang bahawa TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH DAN NABI MUHAMMAD PESURUH ALLAH. saya benci kepada maksiat dan penindasan orang islam. saya sangat rindu dan cinta pada Nabi Muhammad. Tolong saya, di manakah sesatnya saya…

   
  • suarajagat

   07/04/2011 at 1:24 pm

   Assalamualaikum..
   sdri/ puan zarina…

   Alhamdulillah kerana anda masih lagi berpegang pada kalimah tauhid.
   Kita perhatikan kembali fatwa yang telah dikeluarkan oleh SS Mufti Wilayah Persekutuan, di mana fatwa tersebut tidak menyebutkan org awam yang telah mengikuti perlatihan ESQ sebelum fatwa dikeluarkan sebagai org-org yg sesat.

   hukum kesesatan serta pengharaman dijatuhkan ke atas pihak syarikat ESQ 165, modul latihan dan yang paling utama ialah ke atas pengasasnya Dr. Ary Ginanjar Agustian.

   kerana itu, bagi masyarakat awam seperti anda, selepas fatwa ini dikeluarkan, maka adalah penting untuk mengambil langkah menjauhi ESQ sebagaimana yang disebutkan dalam perkara (b) iaitu :

   Mana-Mana orang hendaklah menjauhi ajaran, pegangan dan fahaman sebagaimana yang dinyatakan dalam perenggan (a).

   SJ juga ingin membawa kepada perhatian anda, untuk mengambil masa membaca artikel2 berikut :-

   1. ESQ 165 : SQ dan Nabi Palsu. ( https://suarajagat.wordpress.com/2010/10/18/esq-165-sq-dan-nabi-palsu/ )

   2. ESQ 165 : Kaedah Pentakwilan Liberal ( https://suarajagat.wordpress.com/2011/01/26/esq-165-kaedah-takwil-liberal/ )

   3. Majlis Penjelasan Fatwa 2011 : Ucaptama SS Mufti Wilayah ( https://suarajagat.wordpress.com/2011/03/03/majlis-penjelasan-fatwa-2011-ucaptama-datuk-wan-zahidi-bin-wan-teh/ )

   semoga artikel-artikel tersebut dapat memberi sedikit sebanyak kefahaman kepada anda…
   terima kasih.

    
 76. bosan

  08/04/2011 at 11:35 pm

  Berada di klcc tgk konsert f1. Terpaksa teman anak nak tgk sgt konsert ni. Hiruk pikuk mcm berada dlm disko. Sedih tgk anak muda baik kafir mahupun islam terkinja-kinja. Oh malaysia negara tercinta, x de siapa ke yg nak ambil tahu. Spt nak runtuh langit. Oh mufti wilayah, sj dan semua yg takut akan di persoalkan di akhirat, di manakah anda semua. Kenapa senyap menyepikan diri. Jgnlah bias, keluarlah, bersuaralah. Sedih melihatkan bangunan tmpt saya mencari rezeki ditukar wajah menjadi disko. Takut dgn bala Allah bila Allah murka.

   
  • suarajagat

   11/04/2011 at 3:11 pm

   bosan..

   anda bertanya kami semua di mana… lupakah anda sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud :

   “Setiap anak itu dilahirkan dalam fitrah (Islam), ibu bapa lah yang mencorakkannya sama ada menjadi Yahudi, Nasrani atau Majusi.”

   Janganlah sehingga semua perkara hendak dituding kepada pihak berkuasa. Inilah sikap hipokrit para ibu bapa zaman sekarang yang suka menyalahkan pihak lain apabila anak yang menjadi amanah ALLAH, bersikap liar dan sebagainya. Menyalahkan guru di sekolah, jabatan pendidikan, jabatan agama dan lain-lain.

   Yang anehnya.. anda sebagai ibu bapa yang menyalahkan dan mempersoalkan pihak mufti dan SJ.. bertanyakan di mana kami…namun apa pula usaha anda ketika berada di sana?

   Rasulullah s.a.w, jelas mengatakan bahawa ibu bapa bertanggungjawab mencorak anak-anak. Itulah amanah ALLAH kepada mereka.

   Tahniah..!!! kerana anda telah berjaya mendengar dan mengikut ‘suara hati’ anak anda untuk membawanya ke konsert tersebut.. Gembiranya anak anda bila ibu bapanya membenarkan malah turut bersamanya di konsert itu… 🙂

    
 77. fadzad

  11/04/2011 at 11:37 pm

  ESQ ni semacam fitnah je aku tengok. buat kawan2 semua kalau ESQ ni takde, kita ni tak boleh jd mnjadi muslimin/mah yg soleh/solehah lg bertaqwa ke?

  TERSEBARNYA FITNAH
  i. Pengenalan Fitnah
  Fitnah bermaksud bala, ujian dan dugaan. Berasal dari bahasa arab sebagaimana
  “Aku fitnahkan emas dan perak”.Tujuannya adalah untuk membezakan antara yang baik
  dengan yang buruk.
  Adapun fitnah yang dimaksudkan oleh Rasulullah s.a.w adalah perkara-perkara yang
  akan berlaku selepas zaman baginda sehingga sesorang itu menjadi keliru untuk
  memutuskan antara yang benar atau yang salah lalu sebahagian mereka menjadi kufur.
  Firman Allah s.w.t : { Dan kami timpakan ke atas kamu dengan keburukan dan kebaikan
  sebagai fitnah (cubaan) } Al-Anbiyaa : 35
  ii. Bahaya Fitnah
  Firman Allah s.w.t : { Dan takutlah sekalian kamu kepada fitnah yang tidak hanya
  menimpa orang-orang yang zalim di kalangan kamu } Al-Anfaal : 25
  Dari Abi Hurairah r.a sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda : (( Bersegeralah kamu
  sekalian dengan amalan-amalan sebelum datang fitnah-fitnah seperti cebisan malam yang
  gelap; (pada waktu fitnah-fitnah itu hadir) berpagi seorang lelaki sebagai mukmin,
  berpetang sebagai kafir atau berpetang sebagai mukmin berpagi sebagai kafir; dia
  menjual agamanya dengan habuan dari dunia)) ( Riwayat Muslim )
  iii. Kedatangan Fitnah
  Dari az-Zubair bin ‘Adiyy berkata: “Kami mendatangi Anas bin Malik r.a maka
  kami mengadu kepadanya tentang apa yang kami hadapi dari Hajjaj (bin Yusuf) lalu
  beliau berkata” : “Bersabarlah kamu sekalian, sesungguhnya tidak datang satu zaman
  kecuali yang selepasnya lebih buruk dari sebelumnya sehinggalah kamu kembali bertemu
  dengan Tuhanmu. Aku mendengarnya dari Rasulullah s.a.w” ( Riwayat al-Bukhari )
  Dalam hadith Abdullah bin ‘Amr bin Al-‘Ash r.a, Rasulullah s.a.w bersabda : ((…Dan
  sesungguhnya ummat kamu sekalian ini dijadikan kebaikannya pada (golongan) awalnya,
  dan akan menimpa (golongan) akhirnya bala-bala dan perkara-perkara yang kamu semua
  mengingkarinya. Datangnya fitnah-fitnah itu lalu memperkecilkan sebahagiannya akan
  sebahagian yang lain. Dan akan datangnya fitnah lalu berkatalah seorang mukmin (pada
  waktu itu) : “Inilah kemusnahanku” kemudian fitnah itu hilang lalu dia berkata : “Inilah
  dia, inilah dia” Maka barangsiapa yang suka untuk diselamatkan dari neraka dan
  dimasukkan ke dalam syurga (hendaklah) kematian datang menjemputnya dalam keadaan
  dia beriman dengan Allah dan hari Akhirat, dan (hendaklah) dia mendatangi manusia
  sebagaimana dia suka untuk didatangi sedemikian…)) (Riwayat Muslim)
  iv. Beberapa Fitnah Yang Telah Berlaku
  1. Fahaman-fahaman sesat dari timur
  2. Pembunuhan Khalifah Uthman bin Affan r.a
  3. Peperangan Jamal
  4. Peperangan Siffin
  5. Kemunculan Golongan Khawarij
  6. Peperangan al-Harrah
  7. Fitnah Pernyataan Al-Quran itu Makhluk
  8. Mengikut Langkah Yahudi dan Nasrani
  9. Islam Liberal, Pluralisme dsbnya.
  DAN BYK LAGI….

   
 78. bosan

  12/04/2011 at 6:11 pm

  I just couldn’t respect with the answer given. Double standard, esq anda berhempas pulas post sana sini, tapi benda yg terang2 maksiat anda tutup sebelah mata.

  Ingat betul2 takut nnti di tnya di akhirat, rupanya indah kabar dari rupa.

   
  • suarajagat

   13/04/2011 at 9:09 am

   bosan..
   x penting pun sama ada anda respect jawapan saya atau tidak..
   perkara yang jelas salah dalam Islam seperti berjudi, arak, zina dan seumpamanya adalah jelas haram dan tidak perlukan fatwa. Menjadi tanggungjawab setiap muslim untuk menjauhi perkara-perkara tersebut.
   Lagikan pula, saya tidak tahu langsung tentang adanya konsert tersebut. Maka bagi anda yang tahu tentang konsert itu, apa pula yang anda lakukan?

   membawa anak ke konsert, adalah satu petanda bahawa anda telah memberi sokongan secara tidak langsung kepada penganjuran acara tersebut.. apakah sebagai ibu bapa anda tidak akan ditanya di akhirat kelak tentang tanggungjawab ke atas anak anda..ke mana hala tuju anak itu?

   sekali lagi..saya ucap tahniah kepada anda..kerana telah mendidik anak mengikut kaedah suara hati (conscience), keinginan dan kehendak!!!

    
   • fadzad

    16/04/2011 at 1:00 am

    Syabas jawapan SJ kpd bosan, SJ tetap berdiplomasi walaupun berhadapan dgn org2 yg masih kurang ilmu agamanya.

    Kenapa saya berkata begitu ialah kerana adanya pertanyaan/komentar yang memang mengarut seperti “org berjudi, berzina, mabuk, derhaka pd org tua,mencuri, mengumpat, tenung nasib dan 1001 mcm terang2 maksiat; APAKAH TINDAKAN KITA? DI MANA KITA? KNP TUTUP MATA”. Adakah patut soalan2/komentar seperti ini diajukan?

    Wahai Bosan; sebelum kita bertanya tindakan org lain, kita tanya diri sendiri dahulu dlm mendepani perkara mungkar sebegitu, tp nampaknya lebih kepada subahat jer (pergi konsert tew). Kerja amal makruf nahi mungkar ni bkn kerja SJ sorang mahupun ustat ataupon ustazah je wahai bosan!
    Tak tahulah saya adakah individu2 sebegini jahil, keras kepala @ egois?

    Pdgn saya, jawapan yg diberi SJ tidak sama dgn pdptnya (bosan) atau berlainan dgn apa ingin/mahu didengarinya?
    Saya ingin beritahu pd Bosan (kalau nak dengar la) “kalau kita ada harta berjuta, kita terpaksa menjaga harta itu TETAPI kalau kita ada ILMU berjuta maka ILMU itu akan menjaga kita”.

     
 79. bosan

  13/04/2011 at 10:53 am

  Terima kasih dgn jawapan anda yg bernas. Tersilap masuk blog. Maaf zahir batin.

   
 80. Kris

  21/05/2011 at 11:44 pm

  Terkedu membaca komen anda semua, senang betul melabel orang jahil. Apakah terlalu yakin ada di jannah nanti. Wallahualam

   
 81. Shera

  01/06/2011 at 5:07 pm

  Baru-baru ni ada sessi soal jawab bersama Ust Azhar Idrus, beliau menerangkan klu sudah dikeluarkan fatwa kita boleh mengikut fatwa yang ada, tapi dia cakap secara general bukanlah berkenaan dgn kursus esq ni. Jadi pada pendapat saya yang tak berapa nak pandai ni dan berdasarkan jawapan dari ustaz tersebut, tak salahlah kalau kita rasa esq ini tak menyimpang kerana majlis fatwa dah mengeluarkan fatwa mengatakan esq ini tak haram, cuma di sini ada 2 fatwa, jadi masing2 boleh ikut mana2 diantara kedua-dua fatwa ini, am i right? wallahualam.

   
  • suarajagat

   03/06/2011 at 9:01 pm

   bagi individu/organisasi yang menetap/berada di dalam wilayah persekutuan, perlis dan terengganu adalah terikat untuk mengikuti fatwa negeri-negeri tersebut yang telah mengharamkan ESQ 165.
   Bagi mereka di negeri lain digalakkan untuk mengikuti fatwa pengharaman tersebut sebagai langkah menjauhi perkara yang zanni dan batil.

    
 82. firsa

  12/07/2011 at 10:34 am

  assalamualaikum wr,wb.
  sebelumnya saya tidak bermaksud mnyanggah atau mendukung ada nya ESQ, tapi menurut saya ESQ hanyalah metode untuk mengenalkan keindahan Islam kepada smua orang, ambil segi positifnya saja. Allah mengilhami sukma kebaikan dan sukma keburukan, bahagialah yang mensucikan, merugilah yang mengotori. ..

   
  • suarajagat

   12/07/2011 at 11:40 am

   wa’alaikumussalam wmt.

   terima kasih firsa.. adapun perlatihan adalah suatu method..ESQ pula adalah pengisian. Sila baca semua artikel yang telah saya tulis tentang kepincangan ESQ 165 ini.
   Malangnya, ESQ telah mengotori sukma itu dengan kerdipan hiasan yang menyilaukan. Natijahnya, ramai yang tidak dapat melihat kebatilan yang ada kerana terpesona akan zahirnya.

   Untuk pengetahuan pembaca, pihak SJ mempunyai bahan terkini yang datang dari pihak ESQ sendiri sebagai bukti kesesatan dan kesyirikkan ESQ. Namun biarlah bahan itu saya simpan dahulu sehingga suatu masa yang difikirkan sesuai.

   terima kasih.

    
   • mankudat

    03/10/2011 at 3:06 am

    assalamualaikum wbt. SJ ada apa2 update mengenai ESQ? harap dpt dikongsi kebenarannya demi kebaikan semua.

     
 83. m ariffen

  04/11/2011 at 9:34 pm

  jika esq di adakan di negara kufar,mcm mana dia menyampaikan masej ketuhanan tu agaknya,siasat a bakgrund dr ari ginanjar itu,

   
 84. ahmed

  28/12/2011 at 1:20 pm

  Assalamualaikum wmt..
  Alhamdulillah kursus ESQ di Negeri Sabah semakin pendam dan diharapkan terus berkubur tanpa nesan. Kursus ESQ ini pada mulanya siap di uar-uarkan di kalangan kakitangan kerajaan di negeri sabah dengan penganjuran “sneak preview” di Institut Tadbiran Awam negara (INTAN) Kampus Sabah kerana pengarahnya pada masa itu adalah “hard core” fahaman esq sehingga penceramah2 memanggilnya ayahanda dan memanggil orang2 yang tidak menerima esq sebagai “golongan yang tidak menerima hidayah”.

  Penganjurnya pula diberi peluang untuk berucap sepatah dua kata di atas pentas dan ayat beliau yang berbunyi “saya sudah kenal siapa itu MUHAMMAD” membuatkan saya ingin mengetahui apakah isi kandungan kursus tersebut kerana begita hairan bagaimana kursus selama 3 hari dapat membuatkan seseorang itu begitu yakin untuk mengeluarkan kenyataan sedemikian.. namun setelah mengikuti kursus ini ternyata hampeh, cuma diceritakan secara melakonkan semula (siap melakonkan watak nabi, dengan gaya membongkokkan badan), saat kelahiran dan saat kematian Rasulallah s.a.w. yang mana saya memang dah tahu pun sebelum ini.

  Pengalaman mengikuti kursus ini ternyata banyak penyelewengan sebagaimana yang diwartakan dalam fatwa MAIWP.
  Mengatakan Nabi Musa hendak melihat tuhan kerana kurang yakin dan mengatakan “ihsan” ada di Negara Jepun antara input yang menyebabkan hati saya tertutup untuk menerima sebarang penerangan.

  Yang paling menggelikan hati, apabila bendera jalur gemilang dipaparkan lalu penceramah berkata “APA YANG ADA DI SEBALIK JALUR GEMILANG?” lalu ramai yang nangis teresak2 sambil berteriak “ALLAH HU AKBAR”.. Lantas lampu dinyalakan dan ramai-ramai menyanyikan lagu jalur gemilang yang mana penyanyi utamanya adalah penceramah tersebut yang kebetulan adalah orang indonesia yang kebetulan rakyatnya telah membakar bendera kita.. hmmm.. cukup ironi..

   
 85. zex

  09/02/2012 at 11:02 am

  program ini telah membuka kesedaran tentang pentingnya agama yakni semua agama adalah benar oleh itu wahai org Islam janganlah kamu merasakan hanya agama kamu shaja benar dalam ESQ ditemukan setiap agama mempunyai kekuatan masing-masing …oleh itu jangan lah kamu fanatik..tetapi bersaksilah bahawasanya aku bersaksi semua agama adalah batil hanya Islam shaja yg benar

   
  • suarajagat

   09/04/2012 at 2:12 pm

   saudara, cara faham anda itu menjerumus kepada pluralisme. terima kasih.

    
 86. hamba Allah

  17/12/2016 at 2:46 am

  assalamu’alaikum wbt,

  SAYA SAMAPAIKAN SATU LAGI WARKAH DARI INDONESIA:

  Institut Manajemen Masjid
  Rubrik : Counter PSL
  DISKUSI RINGAN DENGAN AKTIVIS ESQ
  Jumat, 06 Agustus 10 – by : Wildan Hasan

  Berikut diskusi saya dengan seorang aktivis ESQ yang beliau kirim melalui e-mail seorang kawan. Komentar-komentar saya dalam diskusi ini ditandai dengan ‘>>’. Selamat mengikuti:

  Assalamualaikum Wr Wb

  >>’Alaikumsalam Wr Wb, barokallahu fiik..

  Sudah tiga pekan terakhir kegaduhan merebak, terutama di dunia maya, terkait fatwa sesat ESQ oleh salah seorang mufti di Malaysia. Berbagai berita dan komentar hilir mudik masuk ke email saya. Mayoritas isinya menghujat, mencaci maki ESQ dengan kata dan kalimat yang –meminjam tagline Tempo—tak enak dibaca dan tak perlu.

  >> Kalimat; menghujat, mencaci maki, tergantung sudut pandang. Kalimat selembut apapun jika penerimanya merasa dihujat dan di caci maki tetap akan memerahkan telinga. Meminjam istilah Allah SWT “Bisa jadi engkau membenci sesuatu padahal itu baik bagimu.”

  Jujur, membaca berbagai berita tersebut membuat saya mixed feeling: sedih, geram, kecewa, kadang juga menggelikan. Saya tak akan berpanjang kalam menulis prolog ini. Ada baiknya anda menyimak deretan catatan kritis saya berikut ini:

  >> Ini juga tergantung mindset dan paradigma masing-masing. Adalah hak anda untuk sedih, geram, kecewa dan merasa geli. Tapi belum tentu sedih dan geram anda adalah benar bagi orang lain. Mari kita bahas catatan kritis anda:

  1. Fatwa sesat ESQ dikeluarkan oleh satu orang mufti dari 13 mufti yang ada di Malaysia. Menariknya, Sang Mufti yang menyesatkan ESQ itu tidak menghadiri pertemuan antara Ary Ginanjar dan 13 mufti lainnya pada Juni 2010 dan belum ikut training ESQ. Ada tiga pertanyaan penting disini: 1) Mengapa ia yang tak hadir, tapi kemudian berani menyatakan ESQ sesat? 2) Mengapa ia yang belum pernah ikut training ESQ, berani menyatakan ESQ sesat? 3) Mengapa dari 14 mufti, hanya satu yang menyatakan ESQ sesat?

  >> Sebuah prinsip “Kebenaran itu tetap kebenaran sekalipun sendirian” (Ibn Mas’ud). Kebenaran tidak bisa diukur oleh jumlah, baik sedikit maupun banyak. Anda mengatakan, Mufti tidak hadir tapi berani menyesatkan ESQ, apa yang salah? hadir atau tidak bukan substansi. Substansinya adalah banyak referensi dari ESQ untuk dipelajari. Tidak hanya dengan ikut pelatihan ESQ. Apakah kalau kita ingin tahu kesesatan sesuatu harus melakukan kesesatan yang sama? Apakah kita ingin tahu berzina itu haram, lalu kita harus berzina dulu? Yang benar saja.

  2. Sejauh yang saya amati, mengapa orang-orang yang mengatakan ESQ sesat hanya itu-itu saja? Dan mohon maaf, kebanyakan mereka adalah ulama yang identik dengan kelompok tertentu yang selama ini terkenal sangat mudah memvonis orang atau kelompok lain. Sementara itu, sama persis dengan di atas, situs-situs yang konsisten memuat pemberitaan ESQ sesat, hingga saat ini, juga yang itu-itu saja. Dan saya melihat, situs-situsnya, sangat mudah ditebak: berasal dari kelompok mana dan apa latar belakangnya.

  >> Kembali, apa masalahnya kalau yang menyuarakan kekesatan ESQ itu-itu saja? Bisakah kebenaran diukur dengan blow up media banyak? Ulama yang identik dengan kelompok mana maksud anda? Ulama radikal, militan, salafi, ekstrim, fundamentalis maksud anda? Kalau benar, ah ternyata – mohon maaf – pemahaman agama anda masih dangkal. Begini saja, menurut anda di ESQ ada kekeliruan atau tidak? Jika ya, finish. Adalah lebih terhormat di sisi Allah SWT cepat mengakui salah, bertaubat dan lakukan perbaikan.

  3. Terkait dengan poin 2 di atas, mengapa ulama-ulama yang selama ini menjadi mainstream umat Islam di Indonesia, tak menyatakan bahwa ESQ sesat? Muhammadiyah dan NU kompak berkata: “ESQ tidak sesat.” Bahkan MUI, sebagai lembaga yang memiliki otoritas mengeluarkan fatwa pun menyatakan tidak ada kesesatan ESQ.

  >> Sekali lagi mainstream tidak bisa jadi ukuran satu-satunya untuk menentukan sesuatu itu benar atau tidak. Jika anda pegang itu, bagaimana jawaban anda bahwa bagi kebanyakan masyarakat Barat non-Muslim berhubungan badan tanpa nikah adalah sah-sah saja? Apakah karena mainstream di Barat seperti itu lalu berzina jadi boleh? Saudaraku, saya mendengar langsung pernyataan Dr.KH. Anwar Ibrahim (Ketua Majlis Fatwa MUI Pusat) di acara FKSK beberapa waktu lalu bahwa; MUI secara resmi kelembagaan belum pernah mengeluarkan fatwa apapun terkait ESQ, apakah menyesatkan ESQ atau tidak. Silahkan anda kroscek. Jika benar apa yang anda katakan, saya minta buktinya.

  4. Sejauh yang saya amati, merujuk pada 10 kriteria MUI tentang ajaran sesat (diantaranya adalah mengingkari salah satu rukun iman dan rukun islam; meyakini turunnya wahyu sesudah Al Qur’an; mengingkari Nabi Muhammad SAW sebagai Nabi dan Rasul terakhir, dst), tak ada satupun yang dengan kuat bisa dijadikan landasan untuk menyatakan ESQ sesat (untuk hal ini saya akan buat tulisan tersendiri). ESQ justru menegakkan rukun Iman dan rukun Islam, membuat para peserta mencintai Nabi Muhammad SAW serta menunjukkan mukjizat Al Qur’an. Makanya, karena memang tidak ada kriteria yang bisa menjerat ESQ, MUI tak pernah memvonis ESQ sesat: sejak dulu hingga kini. Selain itu tidak mungkin ESQ bisa memiliki alumni hingga hampir 1 juta orang apabila mengajarkan kesesatan.

  >> Makin jelas disini, -maaf- betapa awamnya anda dalam memahami kaidah-kaidah agama Islam. Saudaraku, menyimpangkan makna dan maksud ayat Al-Qur’an dan hadits Nabi SAW adalah bentuk kekeliruan, dan itu yang dilakukan pak Ary. Coba anda baca fatwa MUI itu di point kelima “Melakukan penafsiran Al-Qur’an yang tidak berdasarkan kaidah-kaidah tafsir.” Jelas! Juga dipoint ke 9 “Mengubah, menambah dan atau mengurangi pokok-pokok ibadah yang telah ditetapkan oleh syariah.” Bukankah pak Ary, contohnya, menambah ’syariat’ zakat menjadi; zakat sanubari, zakat kepemimpinan, zakat ilmu, zakat suara hati, zakat visi dan zakat kolaborasi. Tanggung..kenapa ga sekalian ditambahkan zakat korupsi hehe..

  Saudaraku, anda selalu bicara jumlah, ketahuilah pengikut Syiah, Ahmadiyah, Liberalisme agama, jauh lebih banyak daripada peserta ESQ hehe…

  5. Berbagai tulisan yang masuk ke email saya dan beredar di dunia maya, sudah tak proporsional, adil, objektif. Bahkan, mohon maaf, sangat dangkal analisanya, tak logis dan sangat menyederhanakan masalah. Siapapun yang berpikiran waras, jernih dan cerdas, pasti akan tertawa tergelak-gelak saat membaca kalimat semacam ini. Sementara itu KH Anwar Ibrahim meragukan ajaran ESQ, karena penuh dengan liberalisme dan pluralisme, yang menganggap semua agama adalah benar. Pasalnya, sewaktu Ary mendirikan ESQ tahun 2000 bertepatan dengan lahirnya gerakan Islam liberal di Indonesia yang diwakili JIL (Jaringan Islam Liberal).

  Aneh bin ajaib…kok bisa-bisanya seorang ulama menyimpulkan ESQ adalah JIL hanya karena memiliki tanggal yang sama saat didirikan? Lalu apakah berarti semua organisasi yang didirikan di tahun 2000 bisa dihubungkan dengan JIL (Jaringan Islam Liberal)? Saya akan buat tulisan tersendiri tentang ini. Tunggu saja.

  >> Sebenarnya analisa dangkal adalah analisa yang penuh bunga-bunga daripada bicara substansi. Kalimat di atas untuk anak lulusan SD pun bisa paham bahwa menurut KH. Anwar Ibrahim ajaran ESQ penuh liberalisme dan pluralisme. Adalah tidak aneh bila bisa saja ada kaitan dengan sedang boomingnya Islam Liberal lalu ESQ terpengaruh oleh paham itu. Buktinya, menafsirkan Al-Qur’an dan mensyarah hadits seenak udelnya. Dan itulah juga yang dilakukan oleh JIL.

  Masih banyak catatan kritis yang ingin saya buat. Tapi untuk sementara cukup disini dulu. Saya sungguh tak kuasa untuk melanjutkanya saat ini karena merasa sedih dengan potret umat Islam saat ini. Ulama dan pemimpinnya begitu mudah menyesatkan kelompok lain, umat menjadi bingung.

  >> Bingung itu hanya untuk orang yang tidak mau mengikuti kebenaran tapi malah mengikuti kebanyakan. Sebaiknya tidak membawa-bawa nama umat. Karena bisa jadi hanya anda kawan-kawan anda saja yang bingung.

  “Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu haramkan apa-apa yang baik yang telah Allah halalkan bagi kamu, dan janganlah kamu melampaui batas. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas”

  (QS Al Maidah, 5:87)

  Indrayana Taher

  >> Inilah bukti ESQ tidak mengajarkan Islam dengan benar. Anda mengutip ayat yang tidak pada tempatnya untuk menyikapi masalah ini. Anda pasti tidak tahu apa asbabun nuzul dari ayat ini kan? Sehingga anda main comot begitu saja.
  Lagipula anda sembarangan mengklaim atas nama Allah dengan ayat ini bahwa ESQ halal kalau begitu. hmm…saudaraku hati-hatilah..bisa jadi anda sendiri yang terkena ayat ini.

  Salam
  Wildan Hasan

  Institut Manajemen Masjid : http://www.immasjid.com
  Versi Online : http://www.immasjid.com/?pilih=lihat&id=1132

  DARI NUR IMAN.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: