RSS

Fatwa : Kalimah ALLAH

Keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Mengenai Isu Tuntutan Penganut Kristian Terhadap Penggunaan Kalimah Allah

Bil. Muzakarah : Kali Ke-82
Tarikh : 5 Hingga 7 Mei 2008
Tempat : Holiday Villa Hotel & Suites, Alor Star, Kedah

1) Ulasan/Hujah

1. Perkataan Allah yang digunakan oleh umat Islam adalah merujuk kepada Allah Yang Maha Esa dan lafaz Allah yang telah digunakan oleh orang-orang Kristian adalah merujuk kepada ‘Tuhan Bapa’ iaitu salah satu oknum daripada akidah triniti. Ia berbeza sama sekali dengan apa yang dimaksudkan oleh Reverend Datuk Murphy Pakiam, Archbishop of Kuala Lumpur bahawa perkataan Allah telah lama digunakan oleh orang-orang Kristian sejak sebelum kedatangan Rasulullah s.a.w. Selain daripada itu, lafaz Allah juga tidak pernah disebut di dalam teks bahasa Greek yang merupakan bahasa asal penulisan Bible. Ini adalah kerana perkataan Tuhan di dalam bahasa Greek adalah ‘Theos’ bukannya Allah.

2. Perkataan Allah juga tidak pernah terdapat di dalam bahasa asal Perjanjian Lama yang dikenali sebagai Taurat dan Perjanjian Baru yang dikenali sebagai Bible. Ini adalah kerana Perjanjian Lama ditulis dalam bahasa Hebrew manakala Perjanjian Baru ditulis dalam bahasa Greek. Perkataan Hebrew yang membawa maksud Tuhan ialah El, Eloh, Elohim dan juga Yhwh.

3. Kalimah Allah Lafz al-Jalalah adalah khusus dan mutlak untuk agama Islam dan mafhumnya berbeza dengan mafhum Allah yang digunakan oleh agama lain seperti Kristian.

4. Perintah mahkamah yang dipohon oleh Catholic Herald Weekly untuk mengisytiharkan bahawa larangan penggunaan kalimah Allah yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Dalam Negeri adalah bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan dan bukan eksklusif kepada agama Islam boleh memberi kesan yang besar kepada kedudukan agama Islam sekiranya orang Islam sendiri tidak peka dan perhatian yang sewajarnya tidak diberikan oleh pihak berkuasa agama di negara ini.

5. Walaupun dari segi sejarah kalimah Allah telah digunakan sejak sebelum kedatangan Islam lagi, namun penggunaannya adalah berbeza dan perlu dilihat dari segi substancenya. Kalimah Allah yang digunakan oleh Kristian adalah bersifat Taslis dan syirik, sedangkan bagi Islam ia bersifat tauhid.

6. Kalimah Allah merupakan lafaz suci yang perlu dijaga dan berkait dengan akidah. Umat Islam perlu peka dan bertanggungjawab dalam isu ini. Sikap membenarkan sesiapa sahaja menggunakan kalimah tersebut semata-mata untuk menunjukkan bahawa Islam meraikan agama lain hanya akan mendatangkan mudharat yang lebih besar kepada agama dan umat Islam.

7. Umat Islam perlu tegas dalam menjaga kesucian dan identiti agama kerana bersikap terlalu terbuka sehingga membenarkan perkara-perkara yang menjadi hak Islam disalahgunakan oleh agama lain adalah amat merbahaya kerana matlamat utama Kristian menggunakan kalimah Allah adalah untuk mengelirukan umat Islam dan menyatakan bahawa semua agama adalah sama.

8. Kalimah Allah sebenarnya tidak ada di dalam Bible, yang digunakan ialah perkataan God. Tetapi di dalam Bible yang diterjemahkan ke bahasa Melayu, perkataan God diterjemahkan sebagai Allah.

9. Isu penggunaan kalimah Allah oleh agama bukan Islam ini melibatkan isu berkaitan Siasah Syar’iyyah dan Kerajaan wajib menjaga kesucian agama dan umat Islam. Fatwa perlu dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri supaya kesucian agama dan akidah umat Islam dapat dipertahankan.

10. Pertimbangan Jawatankuasa dalam melarang penggunaan kalimah Allah oleh agama bukan Islam bukan hanya dilihat dari aspek keselamatan, tetapi faktor utama adalah berasaskan kepada akidah dan kesucian agama Islam.

11. Dalam keadaan di mana agama dan umat Islam dihimpit dengan pelbagai gerakan yang cuba menghakis kedaulatan Islam sebagai agama rasmi negara, umat Islam perlu bersatu dan menunjukkan ketegasan dalam menjaga maruah agama.

12. Larangan terhadap penggunaan kalimah Allah ini telah diputuskan oleh Jemaah Menteri pada 16 Mei 1986 yang memutuskan empat (4) perkataan khusus iaitu Allah, Solat, Kaabah dan Baitullah tidak dibenarkan penggunaannya oleh bukan Islam. Pada masa ini terdapat 10 buah negeri telah memperuntukan larangan penggunaan kalimah Allah dalam Jadual kepada Enakmen Kawalan Dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam Kepada Orang Islam kecuali Sabah, Sarawak, Pulau Pinang dan Wilayah Persekutuan yang masih dalam proses menggubal Enakmen ini.

2) Keputusan
1. Setelah meneliti keterangan, hujah-hujah dan pandangan yang dikemukakan, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa Lafaz Allah merupakan kalimah suci yang khusus bagi agama dan umat Islam dan ia tidak boleh digunakan atau disamakan dengan agama-agama bukan Islam yang lain.

2. Oleh itu, wajib bagi umat Islam menjaganya dengan cara yang terbaik dan sekiranya terdapat unsur-unsur penghinaan atau penyalahgunaan terhadap kalimah tersebut, maka ia perlu disekat mengikut peruntukan undang-undang yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.
Advertisements
 

8 responses to “Fatwa : Kalimah ALLAH

 1. Ismail Omar

  24/05/2010 at 2:25 pm

  Saya sokong 100% fatwa di atas berkenaan penggunaan kalimah ALLAH.

   
  • suarajagat

   24/05/2010 at 6:49 pm

   terima kasih saudara..

    
 2. Arvel Bailey

  12/06/2010 at 2:51 am

  Saya sokong 100% fatwa di atas berkenaan penggunaan kalimah ALLAH.
  +1

   
 3. sukaseh

  30/07/2010 at 9:17 pm

  kalimah allah adalah kalimah allah ……….suruh diorang pakai bahasa diorang…jangan nak persendakan kalimah allah….subhanallah

   
 4. Anuat

  12/12/2010 at 9:30 pm

  Macam mana saya boleh terlepas pandang artikel ini? Bgmnpun ini bukan masalahnya. Cuma saya takut nanti, komen saya tidak dibaca, maksud saya kerana sudah melewati masa dan waktu … di luar suasana dan masa isu ini.

  Saya setuju …Allah, nama yg patut dikhususkan kpd umat Islam di negara ini tidak kira sama ada atas faktor keselamatan ataupun lain2nya, tetapi soal akidah tauhid umat wajar dan wajib dipertahankan dan harus kita jelaskan dengan terang dan tegas inilah satu yg mesti sebagai nama Khas dan khusus kepada Tuhan org Islam, sesuai dgn bermula Islam dari zaman Muhammad saw. Allah dikenali nama kepada zat yg suci; dan bukan buat sekadar nama seperti nama Tuhan Bapa walaupun zat bapa itu suci bg mereka, tetapi tdk dijelas dlm mana2 kitab terdahulu, seperti Surah Al Ikhlas.

  SATU hal lagi saya mahu bawa ke perhatian pihak berwajib melalui SJ, …… Tidak guna kita melaungkan kesucian nama Allah, pada hal nama Allah itu adalah dilambangkan dalam pemakaian pangkat2 dan pingat2 kebesaran yg turut dipakaikan kpd non muslim…. Paling kecewa bila saya lihat lambang pangkat tertera atas bahu pegawai2 pasukan berunifom, bukan sahaja non muslum, malah muslim sendiri …. memikul nama Allah atas bahu tetapi berada dalam kawasan terlarang seperti tandas bahkan bersama2 membuat benda terlarang seperti meminum arak dsbnya. Cuba fikir dan dibawa ingat untuk kemuliaan dan kedaulatan agama dan bangsa.

  Sekian, pandangan dari saya.

   
 5. Syazwani

  02/03/2012 at 1:53 pm

  phk kristian cuba guna perkataan Allah adalah memudahkn dakyah mereka menyonsangkn akidah umat islam yg lemah akidah dan pengetahuan Islam. Allah adalah Tuhan semesta alam. Mereka mengakui Allah tetapi malangnya tidak meng-esa-kan Allah. Tindakan fatwa ini adalah langkah yang baik untuk menyekat unsur unsur yang mahu memurtadkan umat Islam di Malaysia.

  Moga2 umat Islam sadar kepentingan pengetahuan Islam dan bertakwa kpd Allah. Amin.

   
 6. Comsek

  17/06/2012 at 4:50 pm

  pemimpin dan ulama perlu tegas dalam hal agama islam jangan membiarkan bukan islam merosakan ugama kita. mereka akn mengambil kesempatan diatas kebisuan dan ketidaktegasan dalam hal ugama islam tindakan perlu bukan asyik bergaduh hal politik SAHAJA

   
 7. JCYANG

  17/06/2012 at 5:07 pm

  pemikiran orang MELAYU yang TIDAK ISLAM dan kurang pengetahuan jahil cuba menonjol diri kononnya mereka lah JUARA DALAM ISLAM faktor INILAH yang menyebabkan orang bukan islam berani mencabar islam masakini KERANA MELAYU itu sendiri SUKA MENGIKUT RENTAK orang asing itu

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: